#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2009 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «δεδομένοι» δεν είναι πια δεδομένοι.

 


Τι ακριβώς συνέβη στις εκλογές;


Γιατί τα προγνωστικά έπεσαν τόσο έξω;


Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;


Σήμερα θα δούμε το αριθμητικό μέρος.


Τέσσερις παρατηρήσεις λοιπόν:


Η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στο 2007 και το 2009 έχασε 723 χιλιάδες ψήφους! (Ανάμεσα στο θρίαμβό της, το 2004 και τη συντριβή της το 2009 έχασε 1.005.000 ψήφους).


Που πήγαν αυτές οι ψήφοι;


Η ΝΔ λοιπόν έχασε προχθές το 9,83% της συνολικής της δύναμης (ψήφων) του 2007


-- Απ’ αυτά τα περισσότερα τα έχασε προς την αποχή, δηλαδή 4,4% ή 323 χιλιάδες.


-- Η επόμενη απώλεια ήταν προς το ΠΑΣΟΚ, 3,26% ή δηλαδή 240 χιλιάδες ψήφων.


-- Η επόμενη απώλεια ήταν προς το ΛΑΟΣ, 1,58% ή 116 χιλιάδες ψήφων


-- Τέλος έχασε και προς τα πολύ μικρά κόμματα (Οικολόγους κλπ.), δηλαδή 0,6% ή 44 χιλιάδες. (τα ανωτέρω ποσοστά είναι επί του συνόλου των ψηφισάντων το 2007 - τα νούμερα είναι στρογγυλεμένα σε χιλιάδες).


Με άλλα λόγια, η ΝΔ είχε το 45% των απωλειών της προς την αποχή, το 33% προς το ΠΑΣΟΚ το 16% προς το ΛΑΟΣ και το 6% προς τα πολύ μικρά κόμματα (τα ποσοστά είναι στρογγυλεμένα).


Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις απώλειες της αποχής από το 2004 ως το 2007 που κι αυτές προέρχονται κυρίως από τη ΝΔ, από το 1 εκατομμύριο ψήφους που έχασε μέσα σε πεντέμισι χρόνια, γύρω στις μισές είναι προς την αποχή και γύρω στο 20% προς το ΛΑΟΣ.


Ή για να το πούμε αλλιώς, το 61% των απωλειών της ΝΔ από το 2007 και το 70% από το 2004 δεν πάνε σε άλλη «παράταξη», δεν πορεύονται προς τα Αριστερά, αλλά πάνε προς την αποχή κυρίως (και προς το ΛΑΟΣ δευτερευόντως).


Το MEGA τη Δευτέρα το βράδυ, με απίθανες αλχημείες προσπαθεί να αποδείξει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ είναι… προς τα αριστερά της – κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ!.


Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ανοησίας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατήγαγε «θριαμβευτική νίκη» το 2009 κερδίζοντας ουσιαστικά τον ίδιο αριθμό των ψήφων που απέσπασε το 2004, όταν είχε υποστεί «ιστορική ήττα»!


Πράγματι φέτος το ΠΑΣΟΚ έβγαλε μόλις 15 χιλιάδες ψήφους παραπάνω από το 2004! Έκτοτε η ΝΔ έχασε 1 εκατομμύριο ψήφους, και οι «αλχημιστές» του MEGA επιμένουν ότι οι απώλειες της ΝΔ είναι κυρίως… προς τα «αριστερά»!


Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμα φορά κέρδισε με χαμηλό αριθμό ψήφων, λόγω κατάρρευσης της ΝΔ και μείωσης του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων, πράγμα που προκάλεσε «στατιστική προσαύξηση» στα ποσοστά όλων των κομμάτων.


Για παράδειγμα με τις ίδιες σχεδόν ψήφους, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε 40,55% το 2005 και 43,93% προχθές!


 Σε προχθεσινό δημοσίευμα είχαμε επιστήσει την προσοχή σε αυτό το φαινόμενο της στατιστικής προσαύξησης λόγω αποχής.


 Μόνο που δεν προβλέψαμε ότι θα ήταν τόσο μεγάλη και θα προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από τη ΝΔ.


 Όπως δεν το είχε προβλέψει κανείς.


 Όλοι έβλεπαν τη χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ.


 Όλοι έβλεπαν ότι οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ είναι σχετικά περιορισμένες.


 Όλοι ανέμεναν ότι κάποιο ποσοστό αυτών των αναποφάσιστων οργισμένων Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων του 2007 θα πήγαιναν στη ΝΔ ή στην αποχή.


 Ουδείς πρόβλεψε ότι θα πήγαιναν σε τόσο συντριπτικό ποσοστό σε αποχή.


 Η καμπάνια της ΝΔ απέτρεψε να πάνε μαζικά στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΛΑΟΣ.


 -- Συνήθως ο δικομματισμός λειτουργεί κυρίως με μετακίνηση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων.


 -- Τώρα πλέον το σύστημα λειτούργησε με «ώθηση» μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ενός από τα δύο κόμματα σε αποχή. Και το πρώτο κόμμα βγαίνει με στασιμότητα των ψήφων του και προσαύξηση των  ποσοστών του λόγω αύξησης της αποχής του αντίπαλού κόμματος…


Κι αυτό είναι κακό για το πολιτικό σύστημα – είναι ένδειξη νοσηρότητάς του. Όταν για να γίνει εναλλαγή στην εξουσία πρέπει ένα τόσο σημαντικό μέρος των εκλογικού σώματος να σπρώχνεται προς τα έξω.


 Κι είναι ένδειξη αδυναμίας για τη Δημοκρατία και το αντιπροσωπευτικό σύστημα συνολικά.


 Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι μεγάλο μέρος των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας δεν μετακινούνται στο «αντίπαλο» μέρος του φάσματος. Πηγαίνουν (προσωρινά;) στο ΛΑΟΣ ή – κυρίως - πηγαίνουν στο σπίτι τους.


 Και περιμένουν…


 Ένα κόμμα, ένα πρόγραμμα κι ένα ηγέτη να τους εκφράσει…


Γιατί ως τώρα η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και του…Γιάννη Λούλη, κυνηγούσαν τον «μεσαίο χώρο» και θεωρούσαν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους «δεδομένους».


Τώρα οι «δεδομένοι» τους εκδικήθηκαν.


 Δεν έφυγαν. Δεν πήγαν απέναντι. Αλλά αρνήθηκαν να συμπεριφέρονται ως δεδομένοι!


Διάολε, μια μεγάλη παράταξη οφείλει να εκπροσωπεί πρώτα τον εαυτό της κι ύστερα να αναζητεί «συμμάχους» και «ερείσματα» έξω απ’ αυτήν και δίπλα σ’ αυτών....


Αν προκειμένου να βρει (ευκαιριακούς) «συμμάχους» και (φευγαλέα) «ερείσματα» υπό-εκπροσωπεί τον εαυτό της και ξεπουλά την ψυχή της, τότε διαλύεται…


Οι «δεδομένοι» δεν είναι πια δεδομένοι.


 Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 05/10/2009 21:44:30

  Μακράν η καλύτερη ανάλυση για τις εκλογές, από τον Θ.Κ.

  Σαφέστατη, λιτή και αιχμηρή εκεί που πρέπει. Με απλά λόγια ολοκληρωμένη και τεκνηριωμένη

  Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, συμφωνώ με χίλια.

 2. Underdog avatar
  Underdog 05/10/2009 21:49:00

  Σωστό! Για να ξεπουλήσεις όμως την ψυχή σου πρώτα ξεπουλάς τις ιδέες σου.
  Και στην πολιτική αυτό λέγεται ιδεολογία!

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/10/2009 22:00:15

  Επι τελους συμφωνουμε.Αλλα χρειαζεται και συγκεκριμενοποιηση.
  Οι ψηφοφοροι θελουν μερικα πραγματα και δεν ζουν μονο με οραματα αγωγων πετρελαιου.
  Ο Καραμανλης απογοητευσε σχεδον ολες τις κοινωνικες ομαδες που τον ψηφισαν το 2004.
  Οι θρησκευομενοι περιμεναν επιστροφη του θρησκευματος στις ταυτοτητες και εισεπραξαν εκκλησιαστικα σκανδαλα.
  Οι νοικοκυραιοι περιμεναν παταξη του εγκληματος,της λαθρομεταναστευσης και της αναρχιας και εισεπραξαν την καταστροφη της Αθηνας απο τους αναρχικους και διαδηλωσεις ισλαμιστων.
  Οι μικροεργολαβοι περιμεναν καποια εργα και εισεπραξαν μπομπολοκρατια.
  Οι ιδεολογοι της δεξιας περιμεναν καποια αλλαγη στο ιδεολογικο κλιμα και εισεπραξαν την καταψηφιση του αντικομμουνιστικου μνημονιου του Συμβουλιου της Ευρωπης μονο απο τη ΝΔ απο ολα τα ευρωπαικα κεντροδεξια κομματα.
  Οι εθνικιστες περιμεναν καποια χαλιναγωγηση στην προπαγανδα των προοδευτικων κατα της χωρας και εισεπραξαν το βιβλιο ιστοριας που η Γιαννακου αρνειτο να αποσυρει και ο Καραμανλης την καλυπτε ενα χρονο μεχρι να τν ξωπεταξουν οι ψηφοφοροι της Α΄Αθηνων και να την επαναφερει πρωτη στις ευρωεκλογες χωρις σταυρο φυσικα.
  Οι παναθηναικοι και οι αεκτζηδες περιμεναν καποια αλλαγη στο ποδοσφαιρο και ειδαν μια απο τα ιδια.
  Τελικα ποιοι ικανοποιηθηκαν απο τον Καραμανλη;
  Η Παπαρρηγα για το μνημονιο και τις συνταξεις στους ανταρτες που εδωσε,το indymedia για την απροσκοπτη δραση του και οι προοδευτικοι δημοσιογραφοι της ΕΡΤ για τα αριστερα ντοκυμανταιρ που επαιζαν συνεχεια.
  Μονο που αυτοι ΔΕΝ ψηφιζουν Νεα Δημοκρατια.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ ψυχραιμια 06/10/2009 01:06:45

   'Οι εθνικιστες περιμεναν καποια χαλιναγωγηση στην προπαγανδα των προοδευτικων κατα της χωρας και εισεπραξαν το βιβλιο ιστοριας που η Γιαννακου αρνειτο να αποσυρει και ο Καραμανλης την καλυπτε ενα χρονο μεχρι να τν ξωπεταξουν οι ψηφοφοροι της Α΄Αθηνων και να την επαναφερει πρωτη στις ευρωεκλογες χωρις σταυρο φυσικα'
   Στην πραγματικότητα, η επιθυμία να μη διαστρεβλώνεται η ιστορία δεν είναι εκδήλωση εθνικισμού και η εξομοίωση διαφορετικών ιστορικών καταστάσεων, γεγονότων και φαινομένων δε συνιστά πρόοδο. Επιπλέον, ο πατριωτισμός και η καλλιέργεια εθνικής ταυτότητας δεν ισοδυναμούν με εθνικισμό αλλά με στοιχεία απαραίτητα για τη συνοχή και την αλληλεγγύη μιας σύγχρονης πολιτικής κοινωνίας (το ίδιο το Σύνταγμα τα επιζητά). Μπορούν μάλιστα να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στον εθνικισμό όταν περιλαμβάνουν έννοιες όπως η οικουμενικότητα και η μετριοπάθεια, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά πρότυπα του ελληνικού πολιτισμού (αυτό φανερώνουν για παράδειγμα η αξία του μέτρου στην ελληνική σκέψη ή η αποδοχή του ελληνικού πολιτισμού από πληθώρα λαών). Το γεγονός ότι εθνικιστές ή διάφοροι καιροσκόποι παρουσιάζονται ως πατριώτες δεν αλλάζει το γεγονός ότι πατριωτισμός και εθνικισμός κακώς συγχέονται. Όπως και ότι η συστηματική καλλιέργεια της αδιαφορίας ή ακόμη και της αντιπάθειας προς τη χώρα μας (ιδίως από μερίδα των ΜΜΕ και των εκπαιδευτικών) μόνο διαλυτικά αποτελέσματα θα έχει για την κοινωνία όπου ζούμε. Αποτελέσματα που έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε. Γιατί πώς μπορεί κάποιος να μη δίνει δεκάρα για την πατρίδα του και ταυτόχρονα να νοιάζεται για τους ανθρώπους της;

   Δε διαφωνώ με το σχόλιο σου γενικά, ήθελα μόνο να επισημάνω αυτό το σημείο.

  • andr3as avatar
   andr3as @ ψυχραιμια 06/10/2009 13:59:14

   +1000 εύγε Θ.Κ,εύγε ψυχραιμία

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/10/2009 22:02:36

  Το θέμα είναι πως κάθε άλλο παρά δημοκρατία όπου κυβερνούν οι πλειοψηφίες έχουμε. Μάλλον ψευδεπίγραφα την αποκαλούμε δημοκρατία. Οποιονδήποτε αν ζητήσεις να σου πει τον ορισμό της δημοκρατίας, θα απαντήσει ότι είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Με τα μαγειρέματα όμως του εκάστοτε ελληνικού εκλογικού νόμου, πάντα μας κυβερνούν οι μειοψηφίες (του συνόλου). Σήμερα το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μεγάλη νίκη μπλα μπλα με το 43%, όπερ σημαίνει πως η πλειοψηφία του λαού, το 57% δηλαδή, ΔΕΝ θέλει ΠΑΣΟΚ. Όμως η μειοψηφία σχηματίζει κυβέρνηση! (Το αυτό ισχύει και για τις προηγούμενες νίκες της ΝΔ). Άρα, ρωτάω ο αφελής: Ποιά δημοκρατία;
  Μια είναι η λύση. Απλή αναλογική, εδώ και τώρα. Και κατάργηση του 3%. Και αν είναι να μπουν και Τούρκοι στη βουλή ας μπουν. Οι διάφοροι Έλληνες μαϊντανοί μήπως είναι προτιμότεροι;
  (Οσονούπω ετοιμάζεται και η Πετρούλα με το ΠΑΣΟΚ, και δεν κάνω πλάκα. Θυμηθείτε το.)

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ Strange Attractor 06/10/2009 10:23:10

   Ντρέπεσαι να γράψεις το βασικότερο; Βουλευτής κάθε είδους απο τον κοινό και μέχρι τον Πρωθυπουργό να δικαιούται δύο θητειων και στην συνέχεια να πηγαίνει στο σπίτι του.

   Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το δίλημμα της ποιάς οικογένειας θα βάλουμε στο κεφάλι μας.

   ΠΕΛΙΑΣ

 5. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 05/10/2009 22:06:34

  Συμφωνώ απολύτως μαζί σου "Ψυχραιμία", αλλα διαφωνώ καθέτως στο ρόλο που έπαιξαν οι Μητσοτάκηδες στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια.

  Υπονόμευαν από όλες τις πλευρές τη ΝΔ και τον Κ.Κ και μπροστά το έπαιζαν Κινέζοι.

  Δικοί τους δεν ήταν οι δημοσιογράφοι που άρχισαν τις χοντρές ιστορίες από το Σεπτ. του 2008?

  Το Βατοπαίδι ποιός το εκκίνησε και το διαμόρφωσε καταλλήλως για να πλήξει τον Καραμανλή? (Είχα κάνει αναφορές σε αυτό με στοιχεία προ μερικών μηνών)

  Μήζενς, Καραβέλλας κτλ?

  Έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι η Ντόρα δεν το παίζει και αυτή "Κεντροαριστερή"? όπως δυστυχώς και ο Πάκης και οι λοιποί?

  Χρειάζεται ριζική αλλαγή. Κάποιος σαν το Σαμαρά που να είναι "φρέσκος".


  Υ.Γ Τιραμόλα που είσαι τέκνο μου?

  Γιατί εξαφανήστηκες? Τώρα αρχίζει το σόου που γίνατε κυβέρνηση. Να σε διαβάσω ως φιλοκυβερνητικό...δεν θέλω τίποτα άλλο!

 6. citypress-gr.blog avatar
  citypress-gr.blog 05/10/2009 22:32:49

  Συμπεράνουμε και το εξής ότι αυτή την στιγμή η ελλάδα έχει εναν πρωθυπουργό που τον ψήφισε ο ενας στους έξι...

  • petrak avatar
   petrak @ citypress-gr.blog 05/10/2009 23:20:15

   Και η προσωπική εμπάθεια της City Press κατά του κ. Καραμανλή συνεχίζεται και σήμερα, από ότι είδα νωρίτερα. Κατά τα άλλα νοιάζονται για το εθνικό καλό ... Με πλούσια κρατική διαφήμιση...

   Αυτό ήταν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ του κ. Καραμανλή,που δεν σταμάτησε εδώ και 5,5 χρόνια τη κρατική διαφήμιση σε όσους χειραγωγούν την κοινή γνώμη, για προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Ο λαός ξύπνησε και καταλαβαίνει. Απλά τώρα θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικότερα τους κάδους ανακύκλωσης...

 7. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 05/10/2009 22:51:27

  Οι αριθμητικού χαρακτήρα διαπιστώσεις είναι κατά την άποψή μου βασικά σωστές.
  Η εκτίμηση ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι παραμελήθηκαν προς όφελος του μεσαίου χώρου, αληθεύει μόνο όσο αφορά κάποια προπαγανδιστικού χαρακτήρα επιχειρηματολογία. Η πολιτική της ΝΔ. και κατά τις δυο περιόδους διακυβέρνησης, υπήρξε στην οικονομία ακραία νεοφιλελεύθερη και στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές επιλογές ΕΟΚικά παγκοσμιοποιητική (βιβλίο ιστορίας, νόμος πλαίσιο, προσαρμογή στο κύμα λαθρομετανάστευσης και εισαγωγής τζιχαντιστών, ανετοιμότητα κρατικού μηχανισμού, μεσοπρόθεσμα θανατηφόροι εμβολιασμοί (οι χειρότεροι στην μήτρα των κοριτσιών) ανοχή στην τραπεζική αυθαιρεσία, "αυτοπροσδιορισμός" Μωαμεθανικής μειονότητας, ανοχή Μωαμεθανών υποψήφιων βουλευτών που είναι σφήνα της Τουρκίας, αδράνεια ΕΥΠ, συμμετοχή στο Αφγανιστάν, μείωση στρατιωτικής θητείας). Στο θέμα που πράγματι πρωτοτύπησε η ΝΔ. ήταν τα Εθνικά ζητήματα, αλλά εκεί δεν υπάρχουν παραδοσιακοί και μεσαίοι. Σε αυτό το ζήτημα η ΝΔ. βρήκε την συμπαράσταση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Φραστική μόνο παραχώρηση έγινε στην αποδαιμονοποίηση της αριστερής ιδεολογίας. Και από αυτό, εάν η ΝΔ έχασε, έχασε ελάχιστα.
  Ο Καραμανλής αποδομήθηκε βάσει σχεδίου. Όχι γιατί ήταν αριστεριστής, αλλά για το αναμφίβολο ήθος που τον διακρίνει σε αντιδιαστολή με τα τσοπανόσκυλα της πολιτικής, ΕΝΟΧΛΗΣΕ μακροπρόθεσμα τους εχθρούς του τόπου.
  Κάποιοι κάτι κατανόησαν από την αξία της σύνθεσης. Η αρτηριοσκλήρωση όμως στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, παρά τις δημιουργικές διεργασίες στο πρόσθιο τμήμα, τους κρατάει κολλημένους κύρια στην προοπτική επανάκτησης ενός τμήματος που ψήφισε Λάος. Αυτό ψήφισε Λάος, αλλά δεν πήγε στο Λάος. Γιατί το Λάος δεν υπάρχει, δεν είναι κόμμα. Δεν έχει οργανωμένη παρέμβαση. Είναι μιντιακό κατασκεύασμα για αρτηριοσκληρωτικούς και απογοητευμένους καναπεδάκηδες, ενίοτε δε μάγκες. Το μόνο πραγματικά οργανωμένο μέρος του Λάος είναι οι γνωστοί σούπερ ακραίοι του Πλεύρη και χουντικό συναπάντημα.
  Η αποχή δεν πάσχει από αρτηριοσκλήρωση. Αναμένει μήνυμα ζωής. Και δεν είναι στην συντριπτική της πλειοψηφία συντήρηση, αλλά άνθρωποι που αγωνιούν για αξιοπρεπή επιβίωση, χωρίς να γίνονται μετακινούμενος ζελές προς τους διανομείς φρούδων υποσχέσεων.
  Ξεκαθαρίστε τι θέλετε. Η ζωή θα βρει τρόπο να προχωρήσει και δεν κρέμεται από κανένα. Ο μεσαίος χώρος υπάρχει και αποτελεί σήμερα το 60% του πληθυσμού με ανοδικές τάσεις.
  Η πολιτική δεν είναι θέμα ποσοστών. Οι συναθροίσεις αποτελούν ανεμομαζώματα - ανεμοσκορπίσματα. Η πολιτική απαιτεί αρχές αλλά και ευλυγισία. Αυτή είναι η διαλεκτική σχέση για τις δύσκολες εποχές. Και δεν έχει στρατηγική σημασία πόσους μπορεί να πείσει κάποιος με τα λόγια. Τα έργα πείθουν και αυτά στηρίζονται στην αγωνιστική πορεία.
  Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ένα πολιτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται μόνο από κυβερνητική θέση. Η αλλαγή των δομών ξεκινάει από την βάση - από όσους δεν την φοβούνται - και επεκτείνεται στις δομές, επιταχυνόμενη όταν επιτυγχάνεται κυβερνητική ευχέρεια.
  Ένα πρόγραμμα εκκινεί την πραγματοποίησή του - όχι μόνο ως ζύμωση - από θέση αντιπολίτευσης, εάν δεν αφορά μόνο διανομή λείας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων διαχείριση χωρίς ισχυρή οργανωτική ράχη.
  Ο μιντιαλισμός κερδίζει μόνο όσο παίζει χωρίς αντίπαλο. Ρωτήστε τον Φάκτορα να σας πει πως ονομάζεται η ταφόπετρά του. Η κοινωνία δεν αποτελείται από αιώνια μαλάκια. Ο Καραμανλισμός έθεσε βάσεις αξιοπιστίας. Άνοιξε την αυλαία. Εάν θέλει, του αρμόζει πρωταγωνιστικός ρόλος. Όμως τα σενάρια είναι παλιά, πολύ παλιά, αγαπητοί φίλοι. Και σε αυτό τον τόπο διαθέτουν ρίζες που φθάνουν ως το κέντρο της γης.

  • anetos avatar
   anetos @ Μποτίλια στο πέλαγος 06/10/2009 06:50:16

   συμφωνω σε πολλα με τον μποτιλια

 8. αντί avatar
  αντί 05/10/2009 22:58:27

  Αυτό που έχει φοβερό ενδιαφέρον με τα exit polls που έπεσαν έξω, είναι ότι βγήκαν οι μισοί δημοσκόποι σήμερα και είπαν ότι ΔΕΝ έπεσαν έξω στην διαφορά!!

  Ήξεραν ότι θα είναι κοντά στο 10%, αλλά δεν το πίστευαν και οι ίδιοι, γι'αυτό τα μαγείρεψαν!!!!

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ αντί 06/10/2009 10:44:19

   αλήθεια είναι ότι στα exit polls έβγαζαν αυτή την διαφορά και τα μαγείρεψαν γιατί όντως φοβήθηκαν ότι θα έπεφταν πολύ έξω. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι το Σάββατο έβγαζαν 3,5-5% την διαφορά. Αυτό που δεν προέβλεψαν οι δημοσκοπήσεις ήταν ότι η αποχή θα ήταν εντυπωσιακά απο πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ που τελικά εκτόξευσε την διαφορά.

 9. pyrgos-news.blogspot.com avatar
  pyrgos-news.blogspot.com 05/10/2009 23:00:29

  Tο ΠΑΣΟΚ το 2009 πήρε μόλις 9 χιλιάδες ψήφους παραπάνω από το 2004;

  θα μας λέγατε τρελούς...κι όμως το 2004 τον Γιώργο Παπανδρέου είχαν εμπιστευθεί 3.002.531 πολίτες με ποσοστό 40,55% ενώ προχθές (στο 99.88% της επικράτειας) τον εμπιστεύθηκαν 3,011,521 με πσοσοστό 43,92.Ενώ το 2000 οι ψήφοι για το ΠΑΣΟΚ ήταν 3.007.947 με ποσοστό 38,13%

 10. VAKIS avatar
  VAKIS 05/10/2009 23:34:50

  ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ.
  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.
  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΗ.
  Ο ΛΑΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΟΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ.

 11. apostolos34s avatar
  apostolos34s 05/10/2009 23:55:49

  Καλησπέρα αδέλφια. Το έχω ξαναγράψει εδώ μέσα και το επαναλαμβάνω. Η Ντόρα δεν πρόκειται να γίνει αρχηγός της ΝΔ με προοπτική να γίνει και πρωθυπουργός. Άντε το πολύ - πολύ να γίνει ...θηλυκός Έβερτ. Να αναλάβει ίσα-ίσα για να καεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όποιος γνωρίζει τον κόσμο της Δεξιάς, οφείλει να ομολογήσει ότι οι Μητσοτάκηδες είναι μειονότητα, "σώγαμπροι" και "ξένο σώμα", έστω και αν διαθέτουν ικανούς μηχανισμούς και πιστά στελέχη. Το κόμμα είναι "καραμανλικό" κατά 80-85 % (ψηφορόοι και στελέχη), όπως αντιστοίχως είναι 80-85 % Παπανδρεϊκό το ΠΑΣΟΚ. Ο επόμενος ισχυρός αρχηγός της ΝΔ είναι ο Σαμαράς, για μια σειρά από λόγους που λίγο πολύ τους ξέρετε. Εκτός των όποιων ικανοτήτων του και βιογραφικού του (σ.σ. πάντως πλουσιότερα και μεγαλύτερα από του Κώστα Καραμανλή όταν ανέλαβε το 1997) έχει δομήσει με προσοχή το προφίλ του και έχει πιστούς και ικανούς συνεργάτες (σ.σ. κάτι που ο Κ.Κ. δεν είχε ποτέ, αλλά παραδέχομαι ότι έχει η Ντόρα). Ακόμη και η ...εξορία του μετά την αποτυχία της ΠΟΛ.Α. καλό του έκανε (βλ. για παράδειγμα Στεφανόπουλος),ενώ αυτή καθ'αυτήν η παρελθούσα σύγκρουσή του με τη ΝΔ σήμερα πιστώνεται στα υπέρ του, αφού στη συνείδηση των Νεοδημοκρατών, το 1993 ο Σαμαράς δεν συγκρούστηκε με την ΝΔ, αλλά με τον Μητσοτάκη και αυτό για τον κόσμο της Δεξιάς αυτό είχε και έχει τεράστια, αναλλοίωτη στο χρόνο σημασία. Μετά είναι και το άλλο. Ο Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει δεσμεύσεις και αυτό πάντα για τους Νεοδημοκράτες παίζει μείζονα ρόλο. Η Ντόρα είναι της "Αγίας Οικογένειας" (politics & businness...χα...χα..), επομένως;

  Υ.Γ. Εξομολόγηση επί προσωπικού, γιατί κάποιους πια εδώ μέσα τους αισθάνομαι φίλους. Από το 1985 έως το 2004 ψήφιζα ανελλιπώς ΝΔ. Ψήφισα και το 1993, αλλά αισθανόμουν ότι πράττω διαστροφή αφού ο Δεξιός υποψήφιος πρωθυπουργός (Α. Σαμαράς) ήταν στην ΠΟΛ.Α. και ο δικός μας, ο "Ψηλός" μου καθόταν στο στομάχι. Στις ευρωεκλογές του 2004 με το είδα τα πρώτα σημάδια ψήφισα από αντίδραση ΚΚΕ. Το 2007 την γλίτωσα (σ.σ. απόχη-σιγά μην ακύρωνα τις διακοπές). Στις ευρωεκλογές του 2008 δεν πήγα καν. Αυτή τη φορά όμως ξαναψήφισα ΝΔ, αλλά ρε γαμώτο το έκανα με βαριά καρδιά. Στα αλήθεια χαίρομαι για την συντριβή. Αυτά τα 5,5 χρόνια δεν ήταν αυτή η ΝΔ που πίστευα και ακολουθούσα από έφηβος. Χαίρομαι γιατί υπάρχει η χρυσή ευκαιρία να διαλυθεί το ...μπουρδέλο που είναι σήμερα και ξαναφτιαχτεί από την αρχή με στέρεες αρχές και αξίες.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ apostolos34s 06/10/2009 11:50:49

   Αυτη ειναι πολυ καλη εξομολογηση.Δεν με νοιαζει που εριξε το κομμα μου απο την κυβερνηση γιατι δεν ηθελα τον αρχηγο.
   Τα συναιαθηματα κατανοητα.Τωρα ας δουμε τα πραγματα ορθολογικα.
   Ο Σαμαρας δεν εριξε μονο το Μητσοτακη το 1993.Διευκολυνε το ΠΑΣΟΚ να παραμεινει στην εξουσια για 11 χρονια και να γινει το υπ αριθ. 1 κομμα εξουσιας στην Ελλαδα ψηφζοντας το Στεφανοπουλο για προεδρο το 1995 ενω ο Ανδρεας ηταν αρρωστος και αν γινονταν εκλογες δεν θα μπορουσε να βγει απο το σπιτι του.Και αυτα εγιναν με αρχηγο της ΝΔ τον Εβερτ.
   Ετσι εσωσε το ΠΑΣΟΚ μεχρι να το αναλαβει ο Σημιτης και διευκολυνε
   τη μετατροπη του σε συγχρονο κομμα εξουσιας τη δεκαετια του 90 που θα ηταν πολυ δυσκολη χωρις τη συγκολλητικη ουσια της εξουσιας.
   Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετιας του 80 ηταν ενα κομμα πρασινοφρουρων και γιουρουσιων που δεν ειχε καμμια τυχη στο περιβαλλον της μεταψυχροπολεμικης εποχης ενω τα νεα τζακια του δεν ηταν καθολου ισχυρα.Με το Σαμαρα η ΝΔ εχασε την ευκαιρια να παραμεινει το υπ αριθ. 1 κομμα εξουσιας γιατι αν πεθαινε ο Ανδρεας με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολιτευση καθολου δεν θα κυριαρχουσε ο Σημιτης.Διεμορφωσε δηλαδη με τις πραξεις του το σημερινο δυσμενες σκηνικο για τη ΝΔ και τωρα ειναι ετοιμοι να τον χρισουν αρχηγο για να κανει οριστικα τη ΝΔ δεξιο κομμα διαμαρτυριας.
   Γιατι τα εκανε αυτα ο Σαμαρας;Διοτι εφαγε την προπαγανδα περι "πατριωτη" Ανδρεα και ¨μειοδοτη" Μητσοτακη χωρις να προβλεψει οτι μετα τον Ανδρεα το ΠΑΣΟΚ θα αλλαζε τελειως.Δεν πιστευω σε δωροδοκιες κλπ.Ειναι κορυφαιο λαθος πολιτικης εκτιμησης.
   Σε αντιθεση με ολα αυτα,τωρα η Ντορα δεν εκανε απολυτως τιποτα.
   Αλλα οχι εκανε "υπονομευση" επειδη ετσι θελουμε να πιστευουμε.
   Το οτι στο θεμα της δημοσιας ασφαλειας τα παντα ηλεγχε ο καραμανλικος Παυλοπουλος απο μεταναστες ως αναρχικους δε μετραει.
   Το οτι η Ντορα ζητησε επεμβαση της αστυνομιας το βραδυ των ταραχων ενω ο Καραμανλης σαλπισε υποχωρηση για να καουν τα παντα ουτε.
   Οπως ειπες και εσυ τελικα ειναι συναισθηματικο το ζητημα.

 12. george avatar
  george 06/10/2009 00:03:03

  Θεωρώ ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιοί ήταν αυτοί οι 250.000 ψηφοφόροι που δεν εμφανίστηκαν. Προέρχονται από τον πυρήνα του κόμματος και θέλησαν να τιμωρησουν τη ΝΔ? Είναι στον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς και απλά δεν είχαν τι να ψηφίσουν? Ανάλογα με την προέλευση τους, προσδιορίζονται κυρίως τα αίτια της συντριβής και δευτερευόντως οι κατευθύνσης πολιτικής της παράταξης. Δική μου αίσθηση πάντως είναι ότι πρέπει να προέρχονται κυρίως από χαλαρούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σκηνικό συνολικά και τους πρωταγωνιστές της, και θα επιστρέψουν όταν διακρίνουν δυνατότητες αποτελεσματικότητας του πολιτικού λόγου. Μπορεί βέβαια απλά να είναι και οι χαμηλού εισοδήματος δεξιοί, οι οποίοι το μόνο που άκουσαν από τον ΚΚ είναι μεγαλύτερες θυσίες.
  ΥΓ. Συμφωνώ με την ανάλυση της μποτίλια στο πέλαγος

 13. N, KOFAS avatar
  N, KOFAS 06/10/2009 03:10:02

  Απίθανοι αυτοί οι Νεοδημοκράτες. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ¨αυτοοικανοποιηθούν΄΄ προβάλοντας διάφορα σαχλά επιχειρήματα αναλύοντας αριθμούς ψηφοφόρων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2004 καί το 2009. Το γεγονός ειναι ένα. 1.000.000 ψηφοφόροι εγκατέληψαν τη Ν.Δ. το 2009. Αυτό χρειάζεται ανάλυση καί όχι τα ψευτοεπιχειρήματα γιά να μειώσουν τη πραγματική διάσταση των χθεσινών εκλογών. Και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να το αντιληφθεί κανείς. Ο κόσμος υπέφερε, εκτός ορισμένων βολεμένων, σαν αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε. Η πείνα, η ένδεια, η ανασφάλεια, η ανεργεία των νέων ανθρώπων δεν έχει χρώματα. Εχει ανάγκες άμεσεσων λύσεων. Τέρμα τα ρουσφέτια καί τα κλειστά κοματικά κυκλώματα. Είδατε τι έπαθε η Ν.Δ. Οργίασε με την πρόσληψη νεων ανθρώπων στα προγράματα STAGE, Υπουργεία, ΔΕΚΟ κλπ. Αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ. Γιατί? Οταν διορίζεις ένα δικό σου έρχεσε αντιμέτωπους με δέκα δικού σου που μένουν απέξω.Ετσι όταν διορίζεις 10.000 χάνεις αμέσως 100.000 ψηφοφόρους.Ποτέ κανένα κόμα κάνοντας ρουσφέτια κέρδισε εκλογές. Ο λαός ξήπνησε. Εχει μεν κοματικές βάσεις, αλλά όταν τα συμφεροντά του θίγονται, δεν διστάζει νά σηκώσει το χέρι του καί να στείλει το κάθε ανίκανο σπίτι του. Το απέδειξε με το ΠΑΣΟΚ το 2004 και το 2009 με τη ΝΔ. Τέρμα τα κοματόσκυλα, τα ΜΜΕ, καί οτιδήποτε άλλο. Οσο ποιο σύντομα αυτό γίνει αντιληπτό τόσο το καλύτερο.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ N, KOFAS 06/10/2009 04:52:38

   Κάποιος ίσως θάπρεπε να θυμίσει σε όλους εσάς, τους περιφερόμενους από ιστολόγιο σε ιστολόγιο θιάσους, ότι τις δεκαετίες του 80 και του 90 δεν λείπαμε στις νήσους Bora-Bora. Εδώ είμασταν όλοι και απολαμβάναμε τη μπόρα και την καταιγίδα από τα σκάνδαλα, την απόλυτη διαφθορά, την βαθιά σήψη, τον κρατισμό, τις γκομενοδουλειές του αείμνηστου, τον αυριανισμό, τους Κουτσόγιωργες, τους Κοσκωτάδες, τα "γιουγκοσλαβικά" καλαμπόκια και τους Αθανασόπουλους, την ΠΡΟΜΕΤ και την Βάσω, τον ΟΠΑΠ, την Ολυμπιακή των 5 ηπείρων και των 12 χιλιάδων υπαλλήλων, την ΕΡΤ με τους άπειρους αργόμισθους, τους Κατσιφάρες, τους Τσοχατζόπουλους, τις κλαδικές σας που ήταν η αστείρευτη δεξαμενή του Δημοσίου, τους Πάχτες και τις αρπαχτές, τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ και το ποιοί τά έφαγαν, την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας, την απόλυτη απαξίωση και ξεπούλημα των Ναυπηγείων, την υπονόμευση της ΕΒΟ, την μετατροπή του Λαυρίου και του Μαντουδίου Ευβοίας και δεκάδων άλλων σε πόλεις ανέργων, το νταλαβέρι στο καθεστώς της αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, το παραδικαστικό, τα φακελλάκια, τους συναιτερισμούς, τα ατελείωτα πράσινα βολέματα, το κτηματολόγιο του Λαλιώτη, τους Μποσινάκηδες και τους Αρκουδέες, τα "τεκμήρια διαβίωσης", τις "περαιώσεις", τις ΑΠΕΙΡΕΣ πυρκαγιές, το νέφος, την τρισάθλια Παιδεία, να συνεχίσω ή να σταματήσω; Άντε ας σταματήσω για να μην σας συγχίσω τώρα που βρίσκεστε στα χάϊ σας...

   Εδώ ήμασταν, λοιπόν, και τότε και σας λουζόμασταν και ταυτόχρονα (και εντελώς τυχαία δηλαδή) εμείς πληρώναμε την νύφη, δηλαδή τα γαμησιάτικα όπως λέει και ο λαός μας πιό εύστοχα.

   Κάθε φορά, λοιπόν, που βγαίνετε δώθε-κείθε και μέμφεστε την ΕΞΙΣΟΥ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ίσως θάπρεπε να εξετάζετε και το μικρό εκείνο ενδεχόμενο να μην έχουμε ξεχάσει τίποτε από τα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης.

   Και μην μου πείτε πως κάποια από αυτά που προανέφερα ήταν αποφάσεις της συγκυβέρνησης. Χεστήκαμε κύριοι. Διότι η δική μας η ζωή, σε αντίθεση με την δική σας, δεν χωρίζεται σε τετραετίες. Η δική μας η ζωή είναι μία και ενιαία. Και τουλάχιστον η δική μου ζωή, από το 1963 μέχρι σήμερα ήταν σκατά. Και αν σήμερα εμφανίζεστε ως μετανιωμένες παρθένες που ανανήψατε από το βαριά αμαρτωλό και εγκληματικό παρελθόν σας και ήρθατε να με (ξανα)σώσετε, σε μένα που έχασα την ζωή μου μαζί σας δεν λέει απολύτως τίποτα.

   Και πείτε στον αρχηγό σας, τώρα που θα γίνει πρωθυπουργός, πως θέλω την χαμένη ζωή μου πίσω! ΘΕΛΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΙΣΩ!!! Μ' ακούτε βρε ρεμάλια εκεί στην Ιπποκράτους και στη Ρηγίλλης;

   • andr3as avatar
    andr3as @ Παύλος 06/10/2009 14:14:38

    πέστα μεγάλε...εγώ μαζί σου,δεν ξεχνώ...δεν ξεχνώ και τα της νδ όμως(που κάποτε ψήφιζα και εγω,και απο το 04 δεν την ξαναψήφισα)

 14. thouthou avatar
  thouthou 06/10/2009 05:47:25

  Οι αναλύσεις είναι σωστές, αλλά σκοπό έχουν ένα "χρύσωμα του χαπιού"....
  Γιαυτό και δεν αναφέρεται ότι η ΝΔ έχει χάσει την ψυχή της, γιαυτό και η χολή κατά του Καρατζαφέρη, κλπ...
  Ν ΝΔ έχει καταντήσει σε ένα εθνικά ανοραμάτιστο, αποϊδεολογικοποιημένο κόμμα, που έπεσε στην λούμπα και προσπάθησε να περάσει ως ιδεολογία την εκσυγχρονιστικότητα και την διαχείριση... Και με την κατάληψη της εξουσίας, εφόσον δεν υπήρχε ρεαλιστικό πλάνο, η μαλθακότητα έκανε να βγουν όλες οι αρρώστιες της παράταξης, τα διαλυτικά φαινόμενα, η διαφθορά, οι προσωπικές ατζέντες...
  Ο ΚΚ ήταν ανέτοιμος, και μη ρεαλιστής. Δεν είχε ιδέα για την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας, νόμιζε ότι παραλάμβανε το Σημιτικό φτιασιδωμένο "περιοδικό ποικίλης ύλης"....
  Αλλά το κακό δεν ήταν αυτό. Το κακό ήταν ότι δεν μάθαινε στην διάρκεια... Δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να "βγει μπροστά"....
  Δεν είναι δεξιός, αλλά και δεν προσπάθησε να αλλάξει την ΝΔ, να της δώσει άλλη πορεία.Δεν έφτιαξε, αλλά και δεν υπερασπίστηκε... Ούτε επίθεση, ούτε άμυνα...
  Και ήταν παιχνιδάκι για αυτούς που ήθελαν να τον διαλύσουν...

  Θυμάται κανένας αυτό που του είπε ο Καρατζαφέρης το 2004;
  "Με γαλλικά και πιάνο, με τους γόνους των σαλονιών, τα αλάνια που έχεις να αντιμετωπίσεις θα σε φάνε ζωντανό".....

 15. dr.thess avatar
  dr.thess 06/10/2009 07:04:21

  1. δεν ψηφίζω πασοκ 2. παρακολουθω καιρο το blog 3. δεν το χωνεψατε οι αριστεροι οτι κερδισε ο george... μην κλαιτε θα βρει το δρομο της η ΝΔ

 16. βαγγελης avatar
  βαγγελης 06/10/2009 07:04:33

  το προβλημα ειναι γιατι δεν πηγαν, 200.000, 300.000, 500.000 ... 1.000.000 να ψηφισουν παλι ΝΔ ή γιατι εχασε η ΝΔ; Η αιτια δεν ειναι οι Χ ψηφοφοροι που της γυρισαν την πλατη αλλα η πολιτικη της ΝΔ συνολικα. Τοσο σε συμπεριφορες και ηθικη οσο σε κοινωνικη και οικονομικη διακυβερνηση. Αν αναλωθουν οι δεξιοι για το πως θα κερδισουν παλι τους ψηφοφορους τοτε σιγουρα θα χασουν κ αλλους. Πρεπει να σκεφτουν, και ειναι καλο για ολους μας, οτι ειναι στοχος ειναι ΟΛΟΙ οι ελληνες. Μονο αν εχεις στοχο να κερδισεις ολους τους ελληνες μπορει να κερδισεις τους πολλους. Αν εχεις στοχο τους μινιμουμ για να βγεις κυβερνηση δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχουμε ιδια συμπτωματα. Ας αποφασισουν επιτελους τα 2 μεγαλα κομματα (κυριως) οτι στα βασικα θεματα (υγεια, παιδεια, οικονομια, εξωτ.πολιτικη, ασφαλεια) πρεπει να συγκλεινουν και να γινεται προγραμματισμος 10ετιων και 20ετιων. Και φυσικα επικεντρο πρεπει να ειναι ο ανθρωπος, ο πολιτης και οχι οι επιχειρισεις και οι τραπεζες.... πανω απο ολα κοινωνικη πολιτικη με καθε κοστος και οχι καπιταλιστικη πολιτικη... το μελλον δεν ειναι στον καπιταλισμο (ουτε βεβαιως στον κομμουνισμο/σοσιαλισμο οπως εκφραστηκαν ως τωρα).
  Το μελλον ειναι μονο σε ανθρωποκεντρικη κοινωνικη πολιτικη.

 17. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 06/10/2009 07:20:45

  Άνακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε τα εξής:
  * Το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο αριθμό ψήφων (3 εκατομμύρια και κάτι) υπέστη στρατηγική ήττα το 2004 και κατήγαγε στρατηγική νίκη το 2009. Με τον ΙΔΙΟ αριθμό ψήφων.
  Αυτό κάτι σημαίνει, έτσι δεν είναι;
  * Στο μεταξύ η Νέα Δημοκρατία έχασε 1 εκατομμύριο ψήφους ανάμεσα στο 2004 και το 2009.
  Κι αυτό κάτι σημαίνει.
  * Αυτές οι ψήφοι πήγαν:
  -- 500 χιλιάδες και πλέον σε αποχή (γύρω στις 200 εγκατέλειψαν την ΝΔ και την "κακή συνήθεια" να ψηφίζουν από το 2004 ως το 2007, αλλά αυτό δεν "φάνηκε" τότε, κι άλλες 323 χιλιάδες έγκατέλειψαν την "κακή συνήθεια" να ψηφίζουν το 2009.
  -- 180 χιλιάδες πήγαν στο ΛΑΟΣ (από το 2004 ως το 2009, αν και τα δύο τρίτα αυτών μετακόμισαν από ΝΔ στο ΛΑΟΣ το 2009).
  -- Και 230 χιλιάδες πήγαν στο ΠΑΣΟΚ (κυρίως το 2009).
  * Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, έχει τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων σήμερα όπως και το 2004, διότι στο μεταξύ έχασε κι αυτό ψηφοφόρους προς τα μικρότερα και τα πολύ μικρά κόμματα. Ενώ κι ένας πολύ μικρός αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ (του 2004) πήγε απευθείας από τη ΝΔ στα μικρότερα κόμματα (κυρίως το 2009).
  * Το αριθμητικό συμπέρασμα είναι ότι από τις συνολικές της απώλειες (από το 2004 ως το 2009) η ΝΔ έχασε 60% και πλέον προς ΑΠΟΧΗ (κυρίως) και ΛΑΟΣ (δευτερευόντως). Ένα 25% περίπου προς ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο προς μικρότερα κόμμστα (5-6%).
  Το ΠΑΣΟΚ τελικά έχασε προς τα μικρότερα κόμματα, όσα περίπου πήρε (το 2009) από τη ΝΔ και βρέθηκε με τις ίδιες δυνάμεις στην πρώτη θέση (και με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, λόγω πτώσης του συνολικού αριθμού των ψηφίσάντων (στατιστική προσαύξηση).
  Τι σημαίνουν όλα αυτά.
  * Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που έκαναν αποχή ή πήγαν στο ΛΑΟΣ, ΔΕΝ έφυγαν από την παράταξη. Απλώς δεν είναι ευχαριστημένοι με την εκπροσώπηση της ΝΔ.
  Ο Καρατζαφέρης δηλώνει ότι είναι μέρος της παράταξης. Η ΝΔ τον θεωρεί ακραίο, αλλά θεωρεί τους ψηφοφόρους του "απογοητευμένους" οπαδούς της παράταξης. Οι άλλες δυνάμεις θεωρούν ΝΔ και ΛΑΟΣ τμήματα της Δεξιάς. Επομένως σε αυτό ουσιαστικά συμφωνούν όλοι. Όσοι πήγαν από ΝΔ στο ΛΑΟΣ δεν πέρασαν "απέναντι" κι όσοι από ΝΔ προτίμησαν αποχή για να μην πάνε απέναντι, επίσης αποτελούν απογοητευμένο μέρος της παράταξης.
  * Μπορεί κάποιοι από μας να θεωρούν ότι ή ΝΔ δεν είναι περισσότερο "Δεξιά" απ' ότι το ΠΑΣΟΚ (σίγουρα το ΚΚΕ αυτό πιστεύει) μπορεί και να έχουν δίκιο, αλλά το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη μάζα των οπαδών της ΝΔ που την εγκατέλειψαν τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν την αίσθηση ότι άλλαξαν παράταξη. Απλώς εγκατέλειψαν τη ΝΔ γιατί πιστεύουν ότι δεν τους εκπροσωπεί.
  Είναι αυτοί που η πολιτική του "μεσαίου χώρου" τους θεωρούσε "δεδομένους" κι αυτοί έστειλαν το μήνυμα να ΜΗ τους θεωρούν δεδομένους!
  Γιατί δεν είναι πια δεδομένοι. Είναι τσαντισμένοι και απομακρυσμένοι. Κι αν θέλουν να τους ξενακερδίσουν, πρέπει να ιδρώσουν.

  Το συμπέρασμα αυτό θέτει το μείζον πρόβλημα εκπροσώπησης του χώρου της ευρύτερης Δεξιάς.
  Δεν μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία όταν η μία από τις δύο μείζονες παρατάξεις είναι ουσιαστικά ανεκπροσώπητη.
  Αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στην παλαιά Δεξιά.
  Αλλά η σύγχρονη δεξιά δεν ειναι κατ' ανάγκην αυτό που μάθαμε να θεωρούμε Κεντροδεξιά. Δεν είναι κατ' ανάγκην στραμμένη στο "Κέντρο".
  Και η σύγχρονη Δεξιά ή και η Κεντροδεξιά ακόμα, δεν είναι κατ' ανάγκην ένα "καλύτερο ΠΑΣΟΚ" όπως προσπάθησε να το παιξει τόσα χρόνια η ΝΔ.

  Η στρατηγική Λούλη ήταν ολέθρια γιατί συνοψιζόταν στο ολέθριο εκείνο "όλοι εσείς (της ΝΔ) είστε ξοφλημένοι, το μόνο που αξίζει είναι ο Κώστας Καραμανλής γιατί έχει διείσδυση στην Αριστερά!
  Αυτό το πίστεψε ο ίδιος ο Καραμανλής κι εγκατέλειψε τη βάση της παράταξής τους.
  Το πίσταψαν και οι οπαδοί του κι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη ΝΔ.
  Το χειρότερο είναι, όμως, πως όταν η κοινωνία άρχισε να εγκαταλείπει τα παραδοσιακά αριστερά και κεντροαριστερά στερεότυπα, η ΝΔ που θα μπορύσε να τους απορροφήσει, άρχισε η ίδια να μετακινείται προς τα Αριστερά...!
  Κι έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος (γύρω στο 7%) βρέθηκε τελικά να κάνει αποχή. Κι ένα ποσοστό τις τάξης του 2,5% βρέθηκε στο ΛΑΟΣ.
  Συνολικά 10% του εκλογικού σώματος μετακινήθηκε ήδη δεξιότερα ή εκτός.
  Ενώ το ποσοστό που ταλαντεύεται ανάμεσα στα δύο κόμματα παραμένει σταθερό γύρω στο 4%.
  Η κοινωνία αρχίζει να τους φεύγει κι αυτοί κυνηγάνε ακόμα το 4% των ταλαντευομένων.
  Τα νούμερα αυτό λένε τουλάχιστον. Γι' όποιον έχει ανάγκη τα νούμερα για να πειστεί.
  Γιατί οι περισσότεροι το είχαμε καταλάβει και πολύ πριν τις εκλογές...
  Και το είχαμε επισημάνει από τις στήλες του antinews.

 18. tiramola avatar
  tiramola 06/10/2009 08:04:25

  Η έκρηξη αυτοκριτικής αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών των στελεχών του νεοδημοκρατικού συρφετού που αφήνει πίσω του το μέχρι πρότινως δυνατό χαρτί της παράταξης είναι ενδεικτική όχι μόνο του απαράδεκτου τρόπου εξάσκησης της 6χρονης διακυβέρνησης αλλά και της αδράνειας που οδήγησε στο σημερινό δημοσιονομικό και όχι μόνο χάος που αφήνουν πίσω τους.

 19. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 06/10/2009 08:07:31

  Θ.Κ

  Στα αριθμιτικά δεδομένα σου έχεις ξεχάσει μια τεράστια παράμετρο η οποία είναι καθοριστική.

  Είναι οι απολιτικ ψηφοφόροι οι οποίοι δεν είναι δεδομένοι για κανέναν.

  Είναι οι ψηφοφόροι των 40 χρόνων και κάτω που είτε ψηφίζουν είτε απέχουν δεν έχουν ούτε ιδεολογική ταυτότητα ούτε κομματική.

  Είναι αυτοί που είχαν σιχαθεί το Πασόκ το 04 δίχως να είναι αναγκαστικά δεξιοί.Κι αυτοί που σιχάθηκαν την ΝΔ το 09 δίχως να είναι αναγκαστικά "κεντρώοι".

  Πρέπει στις αναλύσεις σας να σταματήσετε να μιλάτε με ξεπερασμένες λογικές "δεξιός-κεντρώος-αριστερός" όσων αφορά αυτές τις ηλικίες πια.

  Αυτές οι ηλικίες από δω και πέρα , θεωρώ , πως θα ψηφίζουν αυτόν που αποτελεί (κατά την γνώμη τους) την πιο φαινομενικά καθαρή και πιασάρικη σε θέματα ελπίδας παράταξη.

  Η υιοθέτηση τους για όποιον προσπαθήσει να τους βάλει ταμπέλες και να τους ονομάσει "δικούς" του θα πληρωθεί με απαξία για τον εκκάστοτε stepdad...

 20. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 06/10/2009 08:18:52

  Η συνύπαρξη συντηρητικών και φιλελεύθερων σε έναν και τον αυτό πολιτικό φορέα (ΝΔ) αποτελεί μάλλον πρωτοτυπία σε ευρωπαική κλίμακα. Πρόκειται για 2 διακριτές πολιτικές οικογένειες, και απ' ότι φαίνεται, οι αντιφάσεις που γεννά μια τέτοια συνύπαρξη είναι αδύνατο να γεφυρωθούν πιά, ακόμα και στο σχεδόν διπολικό Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η ενότητά τους και η λειτουργικότητα της συνύπαρξης στηριζόταν στη δαιμονοποίηση ενός προνομιακού αντιπάλου - σάκκου του μπόξ (στην αρχή του μεταπολέμου - με τον Συναγερμό - η Αριστερά, μετά - με την ΕΡΕ - η Ένωση Κέντρου, και μετά το διάλλειμα της δικτατορίας το ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά παλαιοπασοκικά χαρακτηριστικά).
  Τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικό. Η Αβερωφικής πατέντας συνταγή του "αντίπαλου δέους" που συσπειρώνει στο μαντρί δεν δουλεύει. Το ΠΑΣΟΚ και η επάνοδος του στην εξουσία δεν τρομάζει τα νεώτερα τμήματα του συντηρητικού - "παραδοσιακού" και του φιλελεύθερου - "εκσυγχρονιστικού" εκλογικού ρεζερβουάρ και για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στην ψήφο τους αντιδρούν με αποκλίνοντα τρόπο: Οι πρώτοι προς το ΛΑΟΣ (και δευτερεύντως την αποχή), οι δεύτεροι προς το ΠΑΣΟΚ (και δευτερευόντως ΟΠ, αποχή κτλ).
  Η αποχή είναι σημείο τομής γιατί την επιλέγουν τμήματα και των 2 block, έτσι αποκτά αριθμητική δυναμική, αλλά δεν είναι καίρια από πολιτική άποψη.
  Φράση κλειδί για τους εκ την ΝΔ απέχοντες ή ψηφίσαντες ΛΑΟΣ: "Άς βρούν άκρη αυτοί που τα σκάτω...αν. Εγώ δεν παίζω".
  Φράση κλειδί για τους εκ την ΝΔ τους ψηφίσαντες ΠΑΣΟΚ ή ΟΠ: "Διακυβέρνηση - κυβερνησιμότητα. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα".
  Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται αξιόπιστους πόλους συντηρητικής και φιλελεύθερης πολιτικής. Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Άν θα είναι μαζί στο ίδιο κόμμα, είναι δικό τους πρόβλημα και πρέπει να το λύσουν αυτοί. Αλλά η ΝΔ (ή όποιος φορέας ή φορείς την συνεχίσουν) πρέπει να αναρρώσει το συντομότερο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ώστε το σύστημα να λειτουργεί με σταθερότητα και αξιοπιστία.
  Το αντισυστημικό παιχνίδι της αποσταθεροποίησης, άς το αφήσουμε στο ακροδεξιό, ακροαριστερό ή αντιεξουσιαστικό μηδενιστικό περιθώριο.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 06/10/2009 09:14:04

   Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, δείτε και τα ποσοστά των Πράσινων - Οικολόγων στις Βόρειες συνοικίες μας: Φιλοθέη, Εκάλη, Ψυχικό (8 - 10%). Αλλά επίσης, λίγο χαμηλότερα Κηφισιά, Πεντέλη κτλ.
   http://national09.ekloges.dolnet.gr/apotelesmata.php?perif=39&lang=gr
   Και δεν νομίζω ότι είναι (μόνον ή κυρίως) η φωτιά που πλησίασε τις συνοικίες αυτές, η αιτία.
   Στα στρώματα αυτά, υψηλού μορφωτικού (αυτό κυρίως παίζει ρόλο), και φυσικά οικονομικού επιπέδου, θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ. Από ίδια εμεπιρία, ξέρω ότι το ίδιο ακριβώς έγινε εδώ και 20 χρόνια στη Γερμανία με τους Πράσινους (σε τέτοιες περιοχές, η CDU βρέθηκε στη 2η ή 3η θέση ψήφων).

 21. striftompolas avatar
  striftompolas 06/10/2009 08:23:38

  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνονται (σε μεγάλο ποσοστό χωρίς να ψηφίσουν κάτι άλλο) γιατί λένε κάτι σαν «δεν πάει άλλο», αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, μέχρι την ψήφο, δεν έχουν άλλο τρόπο να μιλήσουν για τις θέσεις τους, για τις προσδοκίες τους και η Νέα Δημοκρατία (σε αυτή την περίπτωση) δεν έχει τρόπο να καταλάβει τι γίνεται γύρω της, τι είναι σημαντικό για τους ψηφοφόρους της.

  Το πρόβλημα είναι ότι η ψήφος είναι μία μόνο ενώ αυτά που θες να πεις είναι πολλά και δεν χωράνε σε μία ψήφο και δεν νομίζω ότι ερμηνεύονται μέσα από την περιγραφική στατιστική, κοιτώντας πίνακες και ποσοστά.

  Τα κόμματα (όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία) ακροβατούν για να μην χάσουν την πολιτική τους περιουσία, τους ψήφους από αυτό των εντελώς άγνωστό τους κύκλο ανθρώπων. Υποκρίνονται ότι είναι αποτελεσματικά, ότι έχουν όραμα και ιδεολογία, φτιάχνουν τηλεοπτικά σπότ, κάποιος «λούλης» φτιάχνει στρατηγικές κι όποιος τσιμπήσει.

  Έχουν βέβαια μια πιο σταθερή πελατεία από ανθρώπους που έχουν κάποιου είδους συμφέροντα και ένα πυρήνα που έτσι κι αλλιώς θα ψηφίσουν «αυτό». Κάποια στιγμή αυτοί οι «δεδομένοι» δεν φτάνουν.

  Η ουσία του προβλήματος είναι ότι οι κομματικοί μηχανισμοί δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των ψηφοφόρων τους και δεν διακρίνονται για την δημοκρατικότητα τους.

 22. Ψάλτης απορών avatar
  Ψάλτης απορών 06/10/2009 08:27:49

  Εξαιρετικές επσημάνσεις. Με την αριστερά (και τους πραγματικούς αριθμούς ψηφοφόρων) τι γίνεται;
  Ενδιαφέρον θα είχε να εντοπιστεί το προφίλ όσων απέχουν.
  Αλλά αυτό θα ήθελε πραγματική κοινωνική έρευνα ενώ οι γκαλοπολόγοι έχουν κάνει επάγγελμα την εικοτολογία και το μαγείρεμα στοιχείων.

 23. Nazgul avatar
  Nazgul 06/10/2009 08:35:48

  Αγαπητε ΘΚ

  Στο μυαλό μου τα πράγματα είναι πιό απλά .
  Ο Έλληνας ψηφοφόρος ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ψήφισε την σοβαρή και θεσμοθετημένη εκδοχή του
  -Χαρίζω χρέη – Χαρίζω οικόπεδα-
  Αυτό το λέω αφενός με τις κουτοπόνηρες αντιδράσεις των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ στο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος πριν δύο εβδομάδες και αφετέρου με την αντίδραση φίλου μου κατασκευαστή που ανακουφισμένος μου είπε
  Επιτέλους θα ανασάνουμαι και εμείς !

 24. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/10/2009 08:44:27

  @Θ.Κ.: πως να σου απαλύνουμε τον πόνο; :)

  Με στίχους ίσως, κάτι θα σκεφτώ εντός της ημέρας.

  Οι απέχοντες κατά τη γνώμη μου είναι η διαχρονικά μετακινούμενη μάζα μεταξύ ΝΔ και Πασόκ, που ανήκουν στην ΟΡΟΦΗ του ΜΕΣΑΙΟΥ χώρου. Αυτή που έδωσε το 1996 τη νίκη στο Σημίτη, και το 2004 στη ΝΔ. Αυτοί που τους είχαμε πει σε άλλη ανάρτηση το Ζελέ.
  Οι βολεμένοι των 20 τελευταίων ετών, οι ψιλοαδιάφοροι, αυτοί που βρέξει χιονίσει, θα χτίζουν στα καμένα.
  Την αποχή να την ψάξεις επίσης στους "μεσοαστούς" της Α' Αθηνών. Και αυτούς ψιλοαδιάφορους τους κόβω. Και ψιλοβολεμένους επίσης. Βρέξει-χιονίσει ...

  Οι πονεμένοι, π.χ. της φτωχομάνας-βαρόμετρο Β.Αθηνών και κάθε φτωχομάνας περιφέρειας πρέπει να ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ.
  Οι μεσαίοι που τους στέγνωσε την τσέπη η Ν.Δ., επίσης ψήφισαν κάτι από τα ανωτέρω, να είσαι βέβαιος.
  Οι "ταγμένοι" όλων των κομμάτων ασφαλώς ψήφισαν το κόμμα τους.

  Η Ν.Δ. έπρεπε να είχε καταψηφιστεί το 2007, από τις πυρκαγιές. Όσοι δεν έκαναν τότε το βήμα να εγκαταλείψουν τη Ν.Δ. βίωσαν στη συνέχεια ένα από όλες τις απόψεις ΤΡΑΓΙΚΟ 2008-2009, με αποτέλεσμα να φτάσουν ασθμαίνοντας στην κάλπη χτες και να ξεσπάσουν το άχτι τους.

  Κατά τη γνώμη μου, ισως εξ αιτίας συναισθηματικής εμπλοκής, δεν είχατε εικόνα από την κοινωνία, από την αγορά, από το τι κουβεντιαζόταν μέσα στα σπίτια.

  Για τα εσωκομματικά δεν είμαι σε θέση να μιλήσω,γιατί δεν τα γνωρίζω σε βάθος, από κανένα κόμμα. (Το θεωρώ προσβλητικό να ασχολούμαι με το ποιος είναι κουμπάρος ποιας.)

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ αλλενάκι 06/10/2009 08:57:41

   @ αλλενάκι
   "Η Ν.Δ. έπρεπε να είχε καταψηφιστεί το 2007, από τις πυρκαγιές. Όσοι δεν έκαναν τότε το βήμα να εγκαταλείψουν τη Ν.Δ. βίωσαν στη συνέχεια ένα από όλες τις απόψεις ΤΡΑΓΙΚΟ 2008-2009, με αποτέλεσμα να φτάσουν ασθμαίνοντας στην κάλπη χτες και να ξεσπάσουν το άχτι τους".
   Μεγάλη αλήθεια.
   Αυτό δεν έγινε, επειδή οι περισσότεροι δεν είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ, αλλά παθητικά, εξατομικευμένα υποκείμενα χωρίς ενδιαφέρον για τα κοινά. Στην καλύτερη περίπτωση, οι αντιδράσεις μας (όχι μόνον ημών των Ελλήνων πολιτών) είναι εξαιρετικά αργόστροφες.
   Αυτά ως προς τη δική μας συμπεριφορά ως πολιτών, ως πηγής της πολιτικής εξουσίας. Για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα του συντηρητικού και φιλελεύθερου σκέλους του, επιμένω σε όσα έγραψα ανωτέρω.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Sic transit gloria mundi 07/10/2009 09:28:44

    @sic transit gloria mundi: έχεις δίκιο για τις αργόστροφες αντιδράσεις.

 25. βαγγελης avatar
  βαγγελης 06/10/2009 09:08:57

  Δε νομιζω οτι οι πυρκαγιες ηταν το μειζον προβλημα της ΝΔ. Σαφεστατα ηταν ενδειξη-αποδειξη για την ανυπαρξια του κρατους. Ωστοσο, ηδη εφοσον δεν ειχε κανει ριζικες αλλαγες στον κρατικο μηχανισμο, εφοσον χρησιμοποιουσε παλαιοκομματικα προτυπα και κομματικα στελεχη παρωχημενα, ο ΚΚ ειχε εκτραπει απο την αρχικη του ρητορια και 'επιθυμια' . Αρα σαφεστατα το 2007 επρεπε να καταψηφιστει. Ωστοσο, τοτε ο κοσμος ειχε ακομα μια ελπιδα (για μενα αδικως αφου δεν πηγαζε απο τπτ το απτο).... σημερα πιστευω δεν ψηφισαν τον ΓΑΠ ως κατι διαφορετικο, αλλα ως μια τελευταια ελπιδα του δικομματικου σχηματος να αλλαξει τα πραγματα. Δεν ξερω αν ειναι σωστη ή οχι αυτη η 'απελπιδα' προσπαθεια, αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι αν αποτυχει ο ΓΑΠ τοτε ο δικομματισμος θα ειναι σε πορεια καθοδικη.
  Οσοι θεωρουν οτι το ποσοστο που 'μαζεψαν' τα 2 μεγαλα κομματα ηταν μικρο και δηλωνει πληγμα του 2κομματισμου, να κανουν μια αναθεωρηση. Το ΠΑΣΟΚ εμεινε σχεδον στασιμο και απλα επεσε η ΝΔ. Αυτο δε δειχνει πτωση του 2κομματισμου, απλα πτωση της ΝΔ και κυριως προς το 'αγνωστο' :) .... Για να σβησει ο 2κομματισμος θα πρεπεινα αλλαξει και το πολιτικο συστημα αλλα και τα μικρα κομματα να γινουν κομματα με σαφεις και εφαρμοσιμες πολιτικες στηριγμενες στις επιθυμιες και τις παραδοσεις των ελληνων...(και δεν εννοω τις παραδοσεις με την εννοια της μιζας και της λαμογιας :) )...

 26. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2009 09:22:27

  Εγώ εντυπωσιάζομαι που πήρε και το 33,5% η ΝΔ. Με την θεωρία ότι ο κόσμος δεν έχει μνήμη, αλλά βλέπει αυτό που είναι μπροστά του, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ τόσοι άνθρωποι να ψήφισαν το αποδεδειγμένο, εμπρακτο, και κραυγαλέο "τίποτα". Προφανώς είναι το 1/3 που είναι "δεδομένοι". Με ότι κακά πείτε για το Πασόκ, δεν θα ασχοληθώ και στα πιο πολλά θα συμφωνήσω. Αλλά τουλάχιστον έβαλε και νέες φάτσες. Ο κόσμος προτίμησε την αβεβαιότητα των νέων φατσών από την βεβαιότητα του τίποτα.

  Όσο για ιδεολογία... Δεν υπάρχει "ιδεολογία" στην ΝΔ, ούτε στο Πασόκ, σίγουρα όχι στα άλλα κόμματα, και δεν ξέρω καν αν το ΚΚΕ πιστεύει το ίδιο στην ιδεολογία που λέει ότι έχει. Και για τους μεν μικρούς, δεν βαριέσαι, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Οι δύο μεγάλοι, είναι δύο παρέες με διαφορετικό στυλ. Διαλέγετε στυλ και προσδοκία λιγότερης ασχετοσύνης και κακοδιαχείρισης. Σε 3-6 χρόνια θα έχουμε συχαθεί, ξανά, το Πασόκ, και θα φτιάχνουμε θεωρίες υπέρ της τότε ισχύουσας ΝΔ, ή ότι θα λέγεται τότε...

 27. λευκός και άκυρος avatar
  λευκός και άκυρος 06/10/2009 09:46:41

  Καιροσκοπικό και απελπιστικά λάιτ το κόμμα Καρατζαφέρη, όπως καιροσκοπική (λιγότερο πάντως) ήταν και η ΠΟΛ.Α. Κάτι είχε πάει να γίνει με ενσωμάτωση του μακαρίτη του Λεντάκη αλλά ήταν απελπιστικά μόνος ανάμεσα σε πρώην "Κένταυρους"... Όταν όλο αυτό το κατακάθι της δεκαετίας του 70-80 εγκαταλείψει τα ανακλαστικά των δεξιών, αναμένω να φερθούν κάπως έτσι: να ενσωματώσουν ανθρώπους του πέραν απο αυτούς χώρου χωρίς να τους ζητήσουν να αλλαξοπιστήσουν. Όπως ακριβώς κάνει ο Σαρκοζί στη Γαλλία, και όπως -τηρουμένων των αναλογιών και με πάσα επιφύλαξη- βλεπεις να συστεγάζονται (ακόμα) στην Καθημερινή ο σίγουρα όχι δεξιός Παντελής Μπουκάλας και ο σίγουρα όχι αριστερός Γιανναράς...

 28. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/10/2009 10:41:18

  Αρχαίε, η πολιτική δεν θες να είναι το φόρτε σου. Μπορεί και καλύτερα.
  Έχεις την προτίμησή σου. Το πιο πιθανό από βιωματικούς λόγους. Και ...στυλ.
  Όπως και στις δικές μου προτιμήσεις υπάρχουν λόγοι αισθητικής.
  Αλλά μην στηρίζεις την θάλεγα ενστικτώδη κλιση με επιχειρήματα τύπου "έβαλε νέες φάτσες, δοξάστε τον". Αδικείς τον εαυτό σου.
  Ούτε νέες φάτσες είναι τα κομματικά τσουτσέκια, ούτε φέρνει κάποια ελπίδα η πόρνη που επαν-εξελέγη σε δόξα της μνήμης χρυσόψαρου του εκλογικού σώματος. Εκτός αν όντως θεωρείς ελπίδα τη Μιλ.
  Τότε θα κάνουν ωραίο ντουο σωτήρων με τον Ανατολάκη.

  Λέω λοιπόν, χωρίς προς Θεού να υποδεικνύω :
  καλύτερα μια τοποθέτηση "μάγκες, αυτούς γουστάρω. Μπορώ μαζί τους να κουβεντιάσω, μπορώ να κάνω νταλαβέρι. Ταιριάζουν τα χνώτα μας. Τους τα χώνω, αλλά είναι οι άνθρωποί μου".
  Πολύ φιλικά

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 06/10/2009 11:39:04

   δεν είναι το φόρτε μου η πολιτική... έστειλα email στον factorx για τους λόγους

  • Αλκυών avatar
   Αλκυών @ Προφήτης 06/10/2009 14:21:49

   Μανία πια μ' αυτά τα χρυσόψαρα...

 29. ΑΠΟΛΛΩΝ avatar
  ΑΠΟΛΛΩΝ 06/10/2009 11:13:42

  ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Θ.Κ.
  ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.....
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΒΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...
  ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΛΙΤΙΚ....
  ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΝΑΙ....
  ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...
  ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ...ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ....ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟΛΙΤΙΚ...ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ...ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΙΤΙΚ....ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ...
  ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ....Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ...
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.....

 30. Γιαννης avatar
  Γιαννης 06/10/2009 11:39:59

  Σωστες οι αποψεις των περισοτερων μπορει να ισχυουν ολες ή και τιποτα,τα νουμερα στο αρθρο εχουν μια βαση αλλα δεν μπορουμε να τηα παρουμε σαν δεδομενο ομως η καλπη ειναι τυφλη δεν εχει υπογραψει κανεις συμβολαιο με την εξουσια αυτο δεν μπορουμε να καταλαβουμε!!!το νομισμα παντα εχει δυο οψεις,του θριαμβου και της ταπεινωσης ετσι ειναι η ζωη.Γνωμη μου ειναι οτι ο Κ.Κ(οικογενεικος)παντα ειχε στο μυαλο του την κοινωνικη ειρηνη των ταξεων στην Ελλαδα και αυτο ειναι το σωστο(ολοι οι αρχηγοι πρεπει να εχουν στο νου τους αυτο) οσον αφορα την καθημερινοτητα μας εμεις και μονο εμεις ειμαστε υπευθυνοι για τον τροπο που ζουμε ,που εργαζομαστε και πως επικοινωνουμε με τους συνανθρωπους μας δεν πρεπει να περιμενουμε απο κανενα κρατος να μας βοηθησει εαν δεν ειναι ετσι τοτε μας αξιζει να ζουμε σε ενα κρατος σαν την Βορεια Κορεα

 31. petran avatar
  petran 06/10/2009 12:20:42

  Παρακολουθώ το μπλογκ εδώ και καιρό και σίγουρα από τις εκλογές του 2007 και έκτοτε.
  Είμαι σίγουρος ότι μερικοί από τους βασικούς σχολιαστές εδώ μέσα έχουν καλή πληροφόρηση και είναι έγκυροι.
  Παρ΄ ότι έχω καταλάβει ότι γενικά στα σχόλια στο μπλογκ υπήρχε μια σχετική ανοχή στις λάθος πολιτικές του Κ. Καραμανλή,(σε αντιδιαστολή με την κριτική στον Γ. Παπανδρέου που υπήρξε και σκληρή και πολλές φορές άδικη), είναι παράξενο που ακόμα και τώρα που ο Κ.Κ έφυγε από την κυβέρνηση δεν λέγονται οι αλήθειες που είμαι σίγουρος ότι πολλοί γνωρίζουν.
  Ο Κ.Κ δεν κυβέρνησε ΠΟΤΕ αυτή τη χώρα.
  Ο Κ.Κ δεν μίλησε ΠΟΤΕ πολιτικά με τους Υπουργούς του και τα στελέχη του.
  Ο Κ.Κ δεν έδωσε ΠΟΤΕ εντολές σε κανένα και για τίποτα.
  Ο Κ.Κ δεν ενδιαφέρθηκε, ως Πρωθυπουργός, ΠΟΤΕ για την χώρα μας.
  Την κυβέρνηση της χώρας είχαν στα χέρια τους 2-3 άτομα γύρω από τον Κ.Κ με «αρχηγό» τον Θ.Ρουσσόπουλο.
  Κατά κάποιο τρόπο ήταν το ένοχο, αλλά δυστυχώς βολικό για πολλούς, μυστικό στην ΝΔ.
  Και όλοι αυτοί οι γελοίοι μιλάνε σήμερα για το ανάστημα του ανδρός.
  Ρωτήστε και θα μάθετε τι γινόταν στο Μαξίμου όταν στην ΤV εμείς μαθαίναμε ότι ο Κ.Κ είχε συνάντηση με τον Α ή τον Β υπουργό, για το Α ή το Β σημαντικό θέμα.
  Ρωτήστε αν έβλεπαν τον Κ.Κ ή κάποιον άλλο και αν και τι συζητούσαν.
  Έτσι εξηγείται γιατί μετά την αποχώρηση του «αρχηγού» όλα βούλιαξαν.
  Τα ξέρετε καλά όλα αυτά και το ξέρω εκ των έσω ότι δεν τα ξέρω μόνο εγώ.
  Τόση υποκρισία άραγε ακόμα και τώρα γιατί?
  Κάποτε η ιστορία, αν δεν γραφτεί από σχολιαστές σαν και σας, ίσως γράψει την ΑΛΗΘΕΙΑ μας και όχι την ΑΛΗΘΕΙΑ τους!

  • sinn avatar
   sinn @ petran 07/10/2009 09:50:11

   Παπαχρήστος;

 32. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 06/10/2009 12:50:44

  Κατ΄ αρχήν δύο "τεχνικές" παρατηρήσεις για την ανάλυση του Θ.Κ.
  1 Ανάμεσα στο 2004 και το 2009 προστέθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στο εκλογικό σώμα και έφυγαν άλλοι τόσοι. Επομένως οι προσθαφαιρέσεις της ανάρτησης είναι κάπως απλουστευτικές.
  2 Οι ψήφοι που έχασε σα σχέση με το 2004 η ΝΔ δεν είναι όλες ίδιας "προέλευσης" Εννοώ ότι στους ψηφοφόρους του 2004 σίγουρα υπήρχαν και συμπολίτες μας που πχ το 2000 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ άρα η φυγή τους δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο από τη φυγή άλλων.
  Ως προς την ερμηνεία τείνω μάλλον να συμφωνήσω με τον "ΑΠΟΛΛΩΝ" Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αποχής νομίζω ότι είναι πολίτες που απλά δεν ενδιαφέρονται,δεν ψάχνονται,έχουν μπει στο λούκι του "όλοι ίδιοι είναι", δεν θεωρούν ότι το ποιος θα κυβερνήσει τους αφορά. Είναι οι άνθρωποι που θα ενεργοποιηθούνν μόνο (και ίσως) αν στην εκλογική αναμέτρηση κατεβει κάτι πολύ "ελκυστικό" ή αν υπάρξει μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.
  Από κει και πέρα θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεδομένων ψήφισαν έστω και με βαριά καρδιά ΝΔ κι αυτό όμως είναι αρκετό ώστε να μην θεωρούνται πλέον δεδομένοι.
  Επίσης θέλω να επισημάνω ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ούτε πρέπει να θεωρεί τον "μεσαίο χώρο" ως "έρεισμα" και ως "σύμμαχο" η προσπάθεια έκφρασης του οποίου απωθεί τους "παραδοσιακούς" ψηφοφόρους. Ο ΘΚ τον αντιλαμβάνεται σαν κάτι το ξεχωριστό που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ. Υπάρχει προφανώς διαφορετική οπτική και ίσως και διαφορετική ερμηνεία του όρου "μεσαίος χώρος" (πολύ σημαντικό ζήτημα "η των πραγμάτων επίσκεψις").
  Και δυο -τρεις κουβεντούλες για τους σχολιαστές που ακολούθησαν:
  α Η ΝΔ και ιδεολογία έχει και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Μερικοί μπερδεύονται επειδή δεν δογματίζει.
  β Οι ταμπελλίτσες (δεξιός αριστερός φιλελεύθερος συντηρητικός προοδευτικός κτλ) είναι πλέον αντιλειτουργικοί όροι που δεν βοηθούν ιδιαίτερα τη συζήτηση. Επομένως οι συνυπάρξεις, συμμαχίες κτλ πρεπει να ερμηνεύονται με βάση απαντήσεις που δίδονται σε συγκεκριμένα προβλήματα.
  γ Η αβεβαιότητα της νέας φάτσας είναι ενίοτε καλή για να πάρεις την εξουσία αμφίβολης αποτελεσματικότητας για να την ασκήσεις. (Ως αφελής εξακολουθώ να πιστεύω ότι η εξουσί δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να.....)
  δ Όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η ΝΔ έχασε- συνετρίβη στις εκλογές κυρίως επειδή 1.κανείς πρωθυπουργός (για λόγους όχι καθαρά πολιτικούς) δεν μπορεί να κερδίσει 3 συνεχόμενες ανα μετρήσεις και2. ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙ 5,5 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ώστε να προβάλει το έργο της, να εξηγήσει τα μέτρα που έπαιρνε ,να υπερασπισθεί τις πολιτικές της, να εξηγήσει πειστικά τα λάθη της κτλ απλώς ματαιοπονούν.

 33. Marianna avatar
  Marianna 06/10/2009 12:51:23

  Ωραιες ειναι οι αναλυσεις (κ συμφωνω με την αναλυση του θ.Κ.) κ χρησιμες φυσικα για να καταλαβαινουμε κ εμεις οι ψηφοφοροι. Διοτι τελικα ολο ψηφιζουμε κ απο το 74 κ μετα ειμαστε μονιμως οι απογοητευμενοι κ οι διαμαρτυρομενοι. Αλλα παρολαυτα ψηφιζουμε παντα τους ιδιους νομιζοντας πως οταν αλλαζουν ρουχα κ κουρεμα αλλαζουν κ ιδεες η' εχουν καταλαβει τα λαθη τους. Κ πως να τα καταλαβουν κιολας? Υπαρχει Ελληνας,οποιας οικονομικης,πνευματικης κ επαγγελματικης βαθμιδας,που να πιστευει οτι εχει κανει λαθος,να το παραδεχεται ανοιχτα κ μετα να το διορθωνει κιολας????
  Οσον αφορα τωρα την ΝΔ κ τον καινουργιο αρχηγο τα πραγματα ειναι πολυ απλα. Ο Καραμανλης μπορει να ειναι καλος ανθρωπος κ με γενικα σωστες ιδεες αλλα δεν τα καταφερε.Κ δεν τα καταφερε διοτι οταν εκληθει να αναλαβει την ΝΔ ηταν ανετοιμος κ απειρος οπως ειναι κ μεχρι τωρα κ φανηκε κ απο τον τροπο που επελεξε να φυγει. Κ κληθηκε να αναλαβει την ΝΔ για να μην χασουμε τον καραμανλικο μας προσανατολισμο κ μας τον παρει ο Μητσοτακης. Κ το χειροτερο ειναι πως ο ακομα απειρος Καραμανλης με την καμια ικανοτητα να διαλεγει συνεργατες η' τελος παντων να καταλαβαινει ποιος απο αυτους αξιζει η' οχι ερχεται τωρα να καθορισει κ ποιος θα ειναι ο καινουργιος αρχηγος! Μιας κ οι συνεδροι που θα ψηφισουν ειναι πιο κοντα σ αυτον. Λες κ μεχρι τωρα οι καραμανλικες πολιτικες κ στρατηγικες μεσα στη ΝΔ την ωφελησαν. Ξεχασαμε φαινεται απο που την πηρε ο Μητσοτακης την ΝΔ,τον καινουργιο αερα που εφερε μαζι με τις καινουργιες ιδεες. Ξεχναμε πως επι Μητσοτακη ειχε γινει οντως ολη η Ελλαδα μπλε αλλο που ο εκλογικος νομος πασοκ δεν του επετρεπε να εχει τις απαραιτητες εδρες για ισχυρη κυβερνηση. Ξεχναμε πως μεταρυθμισεις που εταξε ο Καραμανλης το 2004 κ δεν υλοποιησε ποτε η' προσπαθησε κ απετυχε τις ελεγε ο Μητσοτακης απο τοτε. Ξεχναμε πως τον ριξανε τον Μητσοτακη κ οχι μονο ο Σαμαρας αλλα απο μεσα απο την ΝΔ,οι ιδιοι οι καραμανλικοι σωτηρες.Διοτι ουτε ο Σαμαρας χρηματιστηκε για να ριξει τον Μητσοτακη ουτε οι αμερικανοι του το ειπαν.Απειρος τοτε πεισθηκε απο τους καραμανλικους τους κομματος με μπροσταρηδες την ομαδα Εβερτ κ λοιπων πως ο Μητσοτακης ηταν μειοδοτης.Αν δεν ειχε πεσει ο Μητσοτακης τοτε σημερα δεν θα ειμασταν εδω,ουτε κ στην ιπποκρατους την βραδια που κερδισε ο Γιωργακης θα φωναζαν απο κατω "Αντρεα ζεις εσυ μας οδηγεις"! Οι καραμανλικοι, ο Σαμαρας κ ο Κωστακης μας εφτασαν σημερα να ψαχνουμε αρχηγο κ να κανουμε εμβλημα της χωρας πραγματικους "μειοδοτες" σαν τον Α. Παπαντρεου κ την παρεουλα του. Γι αυτο ελπιζω να αναλαβει το κομμα η Ντορα να το ξεκαθαρισει ιδεολογικα,να δωσει νεο στιγμα,να εξαφανισει τον Καρατζαφερη (γιατι τωρα ξερει!) κ να διωξει τα πραγματικα βαριδια της παραταξης!

  • aris avatar
   aris @ Marianna 06/10/2009 13:54:10

   Επιτέλους, ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα όπως ΟΝΤΩΣ είναι! Αν ξεχάσουμε το παρελθόν της παράταξης, δεν έχουμε μέλλον. Ευελπιστώ να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο ( ασχέτως πτέρυγας ή όπως ονομάζεται η υποστήριξη σε κάποιον υποψήφιο για την αρχηγία) και να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.
   Φίλε Dubai expatriate έχουμε να πούμε πολλά στις μέρες που έρχονται

 34. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 06/10/2009 12:57:53

  Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=88881

  Καθ' οδόν για το έκτακτο συνέδριο θα ενταθεί η ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στις πτέρυγες της Ν.Δ. Οι εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς θα πρωτοστατήσουν σε ένα «αντιντορικό» μπλοκ φλερτάροντας μάλλον με τον Αντ. Σαμαρά. Οπαδοί της Ν.Δ. έξω από το Ζάππειο το βράδυ των εκλογών μόλις τον είδαν, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Ο Δ. Αβραμόπουλος κινείται περισσότερο προς το πλαίσιο της Κεντροαριστεράς. Το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να προηγείται της κούρσας. Η ταμπέλα της «φιλελεύθερης» την ενοχλεί και θέλει να την πετάξει από πάνω της. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλει να ανοίξει γέφυρες με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο τοποθετεί στα «άκρα».

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Tηλέμαχος 06/10/2009 13:39:37

   Υπάρχουν βρε τηλέμαχε ιδεολογικές διαφορές αν΄μεσα σε Μπακογιάννη,Σαμαρά και Αβραμόπουλο? ΚΆΜΜΙΑ!!! Διαφορές στο στυλ πιθανώς. Αλλά ιδεολογικές διαφορές? Εκτός αν ονοματίσουμε έτσι κάποιες ελαφρές διαφοροποιήσεις τακτικής κυρίως απόλυτα θεμιτές (και επιβεβλημένες) σε κάποια θέματα που δεν μπορεί παρά να έχει ενα μεγάλο κόμμα.

 35. Παλιός Οννεδίτης avatar
  Παλιός Οννεδίτης 06/10/2009 13:56:02

  Κανένας ψηφοφόρος δεν είναι δεδομένος και η αντιμετώπιση των πολιτών ως πρόβατα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση εξάρτησης με το δημόσιο. Εδώ φυσικά υπάρχει αντίθεση με το πασοκ που αντλεί δύναμη απο τους Δημοσίους υπαλλήλους που το υπερψηφίζουν σταθερά. Εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί το πασοκ παρουσιάζει τέτοια εκλογική σταθερότητα ακόμα και όταν υπήρχε σαφές πολιτικό ρεύμα ενάντια του. Καίριο είναι ότι υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που δεν έχουν δώσει θετική ψήφο στην νέα κυβέρνηση.
  Σχετικά με τους δύο βασικούς μέχρι στιγμής υποψηφίους, Ντόρα και Σαμαρά, δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί ότι διαθέτουν ηγετικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς όμως τυχόν εκλογή και των δύο θα απειλούσε την ενότητα της παράταξης την στιγμή που καραδοκούν κοράκια στην γειτονιά. Από την μία ο μητσοτακικός μηχανισμός είνα εξαιρετικά αντιπαθής για τον ρόλο που διαδραματίζει και από την άλλη τα γεγονότα του 93 ρίχνουν βαριά σκιά στο Σαμαρά.

  Θα πρέπει να αναζητηθεί τρίτη λύση.

 36. Mikiszezas avatar
  Mikiszezas 06/10/2009 15:09:28

  Πολύ ωραίες οι αναλύσεις που διαβάζω,αλλά θα'θελα απλώς να επισημάνω πως όποιος και να γίνει αρχηγός της ΝΔ,η κοινή γνώμη θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο τετραετίες μέχρι να ''συνηθίσουν''(όπως έγινε και με τον Τζέφρυ) την ιδέα πως μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός.
  Δηλαδή αυτό θα γίνει όταν και οι τρεις(Ντόρα,Αβραμο,Σαμαράς) θα κοντεύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους.
  Και μιας και ο Τζέφρυ είναι συνομίλικός τους,θα ξαναγυρίσουμε στην παραφιλολογία περί δεινοσαύρων όπως γίνονταν και πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια και εγώ προσωπικά έχω αρχίσει και ζαλίζομαι με το ατελείωτο de za vu τς ελληνικής πολιτικής,σε βαθμό που σκέπτομαι να μην ξαναψηφίσω ποτέ μου.

 37. Mikiszezas avatar
  Mikiszezas 06/10/2009 15:10:37

  ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΩ ΕΝΝΟΟΥΣΑ

 38. elerosso avatar
  elerosso 06/10/2009 15:53:02

  Mια και σας αρέσουν οι αριθμοί ορίστε ορισμένα δεσομένα:
  ΠΑΣΟΚ 1981 2.726.309
  1985 2.916.450
  Ιούνιος 1989 2.887.488
  Νοέμβριος 1989 2.723.739
  1990 2.543.042
  1993 3.235.017
  1996 2.813.245
  2000 3.007.596
  2004 3.002.531
  2007 2.727.853
  2009 3.012.337

  Απ' ότι φαίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε απόλυτους αριθμούς μετά την εκκωφαντική επίδοση του 1993, την τρίτη καλύτερη σε ποσοστό επί του συνόλου και τη δεύτερη σε ποσοστό και την μεγαλύτερη σε αριθμητική διαφορά (716400 ψήφοι). Χαλαρώστε τώρα και απολαύστε το!!!

  • Takitos avatar
   Takitos @ elerosso 07/10/2009 05:57:44

   Μην συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Απλά σου επισημαίνω, έτσι... για να προβληματιστείς λίγο, το εξής:
   Στη "μεγάλη ήττα" του 2004 το ΠΑΣΟΚ πήρε 3.002.531 ψήφους.
   Στον προχθεσινό "θρίαμβο" πήρε 3.012.337.
   Νομίζεις πως ο ασήμαντος αριθμός των 10.000 ψήφων έκαναν τη διαφορά;
   Ή μήπως η συντριβή της Ν.Δ. που έχασε πάνω από 1.000.000;
   Ή, ακόμα, μήπως η αυξημένη αποχή φούσκωσε τα ποσοστά των κομμάτων, άρα και του ΠΑΣΟΚ;
   Όσο για την τελευταία φράση σου, θα σου πω πως άρκεσαν 10.000 ψήφοι επιπλέον "για να αποκαλυφθεί το πρόσωπο μιας επηρμένης και χυδαίας εξουσίας" (όπως γράφτηκε σε προηγούμενο σχόλιο)

 39. Φιλίστωρ avatar
  Φιλίστωρ 06/10/2009 16:16:45

  (716400 ψήφοι)= ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος)

  Αυτοί είναι οι απολιτικ που ανάλογα με τις ανάγκες τους για βόλεμα, λέγονται αναποφάσιστοι και καθορίζουν το αποτέλεσμα κάθε φορά.

 40. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 06/10/2009 17:11:27

  Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση του συγγραφέα της ανάρτησης, ότι οι οπαδοί της ΝΔ. που δεν την υποστήριξαν απογοητεύθηκαν από την "αριστερή" στροφή του Καραμανλή που ακολούθησε την γραμμή Λούλη "όταν η κοινωνία άρχισε να εγκαταλείπει τα παραδοσιακά αριστερά και κεντροαριστερά στερεότυπα".
  Αυτή την άποψη διαβάσαμε επανειλημμένα από τους οπαδούς της κ. Μπακογιάννη στα σχόλια από διάστημα άνω του έτους. Η φράξα Μητσοτάκη, πέρα από την ΄"φιλελεύθερη" μάσκα, είναι ο πιο συντηρητικός πόλος μέσα στην ΝΔ. και εάν χρειάζεται ευχαρίστως να το τεκμηριώσω.
  Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι ο Καραμανλισμός αποδομήθηκε βάσει υποχθόνιου σχεδίου, άρα δεν έχει κατανοηθεί και το φαινόμενο του Καραμανλισμού.
  Η εμμονή στον συντηρητισμό μπορεί να στηρίζεται στην ιδιοσυγκρασία κάποιων, που ίσως αποσκοπούν να ηγηθούν της ΝΔ. στο μέλλον, καθώς και στις εκτιμήσεις τους ως προς τον κορμό των δυνάμεων που μπορεί να τους στηρίζει.
  Αυτό βεβαίως είναι δικαίωμά τους και τελευταίο που αποσκοπώ είναι να ασχοληθώ με τα εσωτερικά ενός κόμματος που δεν ανήκω.
  Όμως δεν παύω να επικροτώ το φαινόμενο του Καραμανλισμού και να αντιτίθεμαι στα χτυπήματα που του εξαπολύει η υπερεξουσία.
  Ούτε προτίθεμαι να υποβάλλω προτάσεις στον Καραμανλή για τις μελλοντικές του επιλογές. Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρμετρη αλαζονεία, απέναντι σε ένα έμπειρο πολιτικό, που πέτυχε να διασώσει σημαντικό τμήμα αξιοπιστίας μέσα σε μεγάλες φουρτούνες. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να έχει ωριμάσει ακόμη ο καιρός για κάποιον που κατεβαίνει από το ριγκ, ιδρωμένος και έχοντας δεχτεί σωρεία από κροσσέ, πολλά των οποίων ήταν κάτω από τη μέση, για σχέδια περί του πρακτέου όταν χτυπήσει κάποιο μελλοντικό καμπανάκι. Αυτός ο άνθρωπος άντεξε τους εννέα γύρους, στηριζόμενος σε δεκανίκι και επειδή αρέσκομαι να ζω την πυγμαχία μπροστά από τα σκοινιά και όχι πίσω από αυτά, του εκφράζω την πλήρη συμπάθειά μου και κάποιο θαυμασμό.
  Από τον Καραμανλισμό παίρνω:
  1. Την διάθεση αμφισβήτησης της πλήρους υποταγής στα κελεύσματα των ισχυρών, όσο αφορά τα εθνικά.
  2. Την αδυσώπητη αποβαριδοποίηση. Αυτή αμφισβητεί έμμεσα το πελατειακό πνεύμα και την ευνοιοκρατία, που αποτελούν το σαράκι από τότε που ιδρύθηκε το Νεοελληνικό κράτος.
  3. Την με κάθε θεμιτό μέσο προσπάθεια διάσωσης των εσχάτων ορίων ήθους. Αυτό που ονομάζεται "τσίπα". Αυτό αποτελεί σπάνιο χάρισμα, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών.
  4. Την προσπάθεια για μειλίχια προσέγγιση μέσα σε ένα κυκεώνα δεδομένων.
  5. Την έστω περιορισμένη σε λίγα επιλεκτικά σημεία σύγκρουση με την υπερεξουσία.
  Δεν παίρνω όμως:
  1. Την διάθεση κομματικής αναρρίχησης και στήριξης στο χθές
  2. Την υιοθεσία της ολέθριας πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία
  3. Την προσαρμογή στις εντολές της παγκοσμιοποίησης
  4. Την υιοθεσία συμβιβασμών με την μεγάλη σαπίλα
  5. Την έλλειψη ουσιαστικού οράματος
  6. Την στήριξη σε αρουραίους
  Γνωρίζω ότι η πραγματική σύγκρουση με τα άνομα συμφέροντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου έχει τεράστιο κόστος. Απίθανα μεγάλο για τα πολιτικά πρόσωπα, σχετικά μικρό για τα ανθρωπάκια όπως εγώ. Δεν αποσκοπώ να την επιβάλλω σε κανένα. Όμως όσο αφορά την ασήμαντη μερικότητά μου, γνωρίζω πολύ καλά τι θέλω και που αποσκοπώ.

 41. Le canard avatar
  Le canard 06/10/2009 17:40:55

  Διευθρύνεται θεαματικά, σε σχέση με το παρελθόν, το σώμα των μετακινούμενων ψηφοφόρων. Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι ο χώρος αυτός ανέρχεται σε περίπου ένα, ίσως και παραπάνω, εκατομμύρια. Δηλαδή σεχδόν το ένα έκτο του εκλογικού σώματος. Παλαιότερα υπολογιζόταν στο ένα δέκατο ή λίγο παραπάνω.

  Η πολύ ευκολότερη, σε σχέση με το παρελθόν, μεταπήδηση από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο ή και σε κάποιο μικρότερο (σε πολύ μικρότερο βαθμό) δείχνει ότι, αφενός μεν έχουν πέσει οι πολιτικές-ιδεολογικές γραμμές ανάμεσα στους μεγάλους, αφετέρου ότι τα προβλήματα έχουν οξυνθεί τόσο πολυ που το μόνο που ενδιαφέρει σημαντική μερίδα πολιτών είναι η καλύτερη διαχείρισή τους.

  Ολα αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα περιθώρια για καραμπινάτα πολιτικά ρουσφέτια, όπως στο παρελθόν, έχουν στενέψει, αφαιρούν από τα κόμματα εξουσίας σημαντικά "όπλα" που διέθεταν για την προσέλκυση πελατείας.

  Κοινή πεποίθηση επίσης, είναι ότι η Πολιτική έχει υποταχθεί στην οικονομική εξουσία. Η αναξιοπιστία αυξάνεται και, ως εκ τούτου, οι μετακινήσεις μεγαλώνουν.

  Κοντολογίς: Αν το 2004 λεγόταν ότι κλείνει η εποχή της Μεταπολίτευσης, τώρα, το 2009, μπορει να λεχθεί ότι κλείνει ο κύκλος του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης.

  Μαζί με αυτό, και λόγω της ταπεινωτικής ήττας Καραμανλή, φαίνεται πως κλείνει και ο κύκλος του Καραμανλισμού στην Ελλάδα.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Le canard 06/10/2009 17:57:06

   Οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι (οι τάχα αναποφάσιστοι) δέν είναι άλλοι απο αυτούς που περιμένουν το ρουσφέτι τους απο την εκάστοτε κυβέρνηση, canard. Γι αυτό και όταν μετά απο 2-3 χρόνια η ρουσφετολογική δυνατότητα μιάς κυβέρνησης "στομώνει" και οι θέσεις αυτών που ξεπετάχτηκαν έχουν καλυφτεί, αρχίζει η φαγούρα και τα ποσοστά παίρνουν την κατιούσα εις βάρος αυτών του άλλου κόμματος που μοιράζει νέες προσδοκίες. Κι ο κόσμος γυρίζει...

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Le canard 06/10/2009 18:36:11

   Ο κύκλος του Κώστα Καραμανλή θα κλείσει όταν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, καθώς η παρουσία του στην Βουλή θα είναι καταλυτική και πόλος επιρροής στην παράταξη αλλά και στην κοινωνία. Δεν γνωρίζω αν η φημολογία περί αποχώρησης και παραίτησης του από το βουλευτικό αξίωμα έχει κάποια βάση. Προσωπικά εύχομαι να παραμείνει αφού είναι ένας έντιμος άνθρωπος και υπήρξε ένας εμπνευσμένος ηγέτης για την ΝΔ δίνοντας πνοή και όραμα στο κόμμα αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους για την χώρα ως πρωθυπουργός. Είναι νωρίς να κάνει κάποιος τον απολογισμό, όταν ακόμα τα εκλογικά πάθη είναι έντονα και ο φανατισμός παραμορφώνει την ουσία, αλλά αξίζει να κρατήσουμε στην μνήμη μας τα ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα με συγκεκριμένη ατζέντα και απτά αποτελέσματα, η αναστροφή της τυφλής υπακοής σε Κυπριακό και Σκοπιανό, η σύγκρουση με τα κατεστημένα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα, οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εκπαίδευση, η νέα προσέγγιση στην φορολογική πολιτική με την μείωση των φορολογικών βαρών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα χαμηλά εισοδήματα και πολλά άλλα. Σε όσους σπεύσουν να θυμίσουν την ήττα να θυμίσω ότι σε αντίθεση με την πολιτική δειλία Σημίτη δεν απέδρασε για να αποφύγει την προσωπική ήττα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πολιτικό με υψηλό ανάστημα και αίσθημα ιστορικής ευθύνης. Εξάλλου τόσα και τόσα έχουν ειπωθεί σε αυτές τις εκλογές που ακόμα είναι ασαφές τι είναι αληθές και τι προπαγάνδα. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η τελευταία πολιτική απόφαση του διέσωσε την ελληνική οικονομία από μία εξάμηνη προεκλογική περίοδο που θα είχε μεγάλο κόστος για την χώρα.
   Από εκεί και πέρα ο καραμανλισμός ο οποίος αναφέρεται κυρίως στις πολιτικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πολιτικό σύστημα και στην ΝΔ, παραμένει ισχυρός και επίκαιρος όσο ποτέ. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα αποτελούν την βάση λειτουργίας των ελληνικών αστικών κομμάτων και ουσιαστικά θέτουν το πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία και το δικομματικό σύστημα, η διατήρηση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και η αποξένωση πολιτικών άκρων, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, η ελεύθερη αγορά με ρυθμιστικό ρόλο του κράτους για την εξασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας μέσω ισχυρών εθνικών ένοπλων δυνάμεων, η ρεαλιστική και αδογμάτιστη εξωτερική πολιτική, ο εθνικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης και η ηθική βάση της πολιτικής συμμετοχή αποτελούν το πλαίσιο της ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας της μεγάλης πατριωτικής και φιλελεύθερης παράταξης. Αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις έχουν καταξιωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού και παραμένουν σε ισχύ περισσότερο από ποτέ. Επομένως ο καραμανλισμός επιβιώνει και θα επιβιώσει και μετά τον Καραμανλή διότι αναφέρεται σε αρχές και αξίες και όχι σε στείρα προσωπολατρία.

   • αχαβαχ avatar
    αχαβαχ @ Παλιός Οννεδίτης 06/10/2009 18:57:32

    Για την παρουσία του Καραμανλή ως απλού βουλευτή στη νέα Βουλή πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Θα συμβάλλει στην απομυθοποίηση του ανδρός. Να δείτε που δεν θα πολυσυχνάζει εκεί, αν δεν φύγει τελικά. Αυτός είναι ο τρόπος για να διατηρήσει ο κόσμος την εικόνα του ως κυρίαρχου και επίσης ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει κάποτε -αν και πολύ αμφιβάλλω. Αυτό που ενθουσιάζει τους νεοδημοκράτες (και τους οννεδίτες παλαιούς και νέους) στον Καραμανλή είναι ότι κατόρθωσε να βάλει πραγματικά υπό την ίδια σκέπη όλες τις -εν πολλοίς ασύμβατες μεταξύ τους- ομάδες της ΝΔ. Από την εποχή του θείου του είναι ο μοναδικός που μπόρεσε να το κάνει. Και δεν βλέπω κανέναν άλλον να το κατορθώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλογικές νίκες είναι το μοναδικό που ανέφερε όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του. Πράγματι, παρ' όλα όσα λέει ο οννεδίτης, σαν πρωθυπουργός δεν άφησε τίποτα χειροπιαστό.

 42. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 06/10/2009 19:32:06

  Μιλάμε και γράφουμε όλοι γιά τον Καραμανλή σε πρελθόντα χρόνο ωσάν να πρόκειται γιά κάποιον γηρασμένο και συνταξιούχο. 2 μόνο παρατηρήσεις:
  α) Είναι μόλις 53.
  β) Αν κρίνουμε από το θείο του, στην πρώτη του θητεία κι ο συγχωρεμένος δεν έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις (οικονομικά σκάνδαλα, ενίοτε και προσωπικά, παρακράτος της "καρφίτσας"). Όλοι όμως θυμόμαστε τον ωριμότερο Καραμανλή του '74. Γιά κάποιον που δεν βλέπει τα πράγματα αποκλειστικά με γαλάζια ή πράσινα γυαλιά, ίσως αποτελεί (ή αποτελέσει) μελλοντικά χρυσή εφεδρεία του συστήματος.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Αρράκις الراقص 06/10/2009 21:16:57

   Ο Καραμανλης ο Α΄στην πρωτη οκταετια πετυχε αλματωδεις ρυθμους αναπτυξης και εκανε μεγαλα εργα.Μην ακους τις μεταπολτευτικες αφηγησεις,εκεινη την εποχη ειχε τρομερη δημοτικοτητα και οι κυβερνησεις που ακολουθησαν ηταν χειροτερες εξ ου και η αναμονη να επιστρεψει.
   Αυτος ο Καραμανλης απετυχε παταγωδως.Δεν ειναι ιδια περιπτωση.

 43. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 06/10/2009 19:37:50

  Και πιθανώς ανάμεσα στα δύο μοντέλλα που αναφέρεις υπάρχουν απόλυτα συμβατές μεταξύ τους ενδιάμεσες πολιτικές.
  Το ερώτημα μου (στο οποίο προσωπικά εγώ δίνω αρνητική απάντηση) παραμένει. Εχουν Αβραμόπουλος-Μπακογιάννη-Σαμαράς ιδεολογικές διαφορές? Είναι κανένας από αυτούς θιασώτης έστω αυτού που ονομάζεις ¨" ακραία φιλελεύθερη πολιτική των ΑγγλοΑμερικανών"?

 44. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 06/10/2009 20:01:09

  Διαβάζω συνέχεια το τελευταίο διήμερο για ιδεολογικές διαφορές στη ΝΔ, για ασύμβατες ομάδες, για ανάγκη διάσπασης και διάφορα άλλα αστεία. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Υπάρχουν προσωπικές προτιμήσεις για το ποιος να είναι αρχηγός και οι προτιμήσεις είναι διαμορφωμένες είτε με συναισθηματικά είτε με κριτήρια συμφέροντος. Αυτό είναι το δράμα που θα ταλαιπωρήσει την παράταξη προς τέρψιν (δικαιολογημένη) των ΠΑΣΟΚων.(Αλήθεια επι τη ευκαιρία τι ιδεολογική σχέση έχει η Αποστολάκη με τη Διαμαντοπούλου,ο Τσούρας με τον Χρυσοχοίδη και ο Παπανδρέου με τον Καρχιμάκη? Για να μην πιάσω Ανδρουλάκηδες και διάφορους άλλους περίεργους)

 45. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 06/10/2009 20:53:55

  @ eleroso
  Πως είναι δυνατό να συγκρίνεις τις ψήφους του 1981 με αυτές του 2009, για να μας πείσεις ότι προχές το ΠΑΣΟΚ έβγαλε το... δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων της ιστορίας του;
  Το εκλογικό σώμα του 1981 και του 1985 ήταν σαφώς μικρότερο από το σημερινό!
  Πόσο μικρότερο; Γύρω στα τέσσερα πέμπτα του σημερινού....
  Ή για να στο πώς αλλιώς τότε ψήφιζαν 6 εκατομμύρια περίπου, ενώ σήμερα ψηφίζουν γύρω στα 7,5 (το 2004) και 7 (το 2009).
  Μ' αλλά λόγια το εκλογικό σώμα αυξήθηκε κατά 25% περίπου...
  Κι αυτό έγινε πέραν της πληθυσμιακής αύξησης (που δεν είναι σπουδαία, αλλά σε μια 30 ετία περίπου δεν είναι και ασήμαντη) και λόγω του ότι πήραν δικαίωμα ψήφου και οι κάτω των 21 ετών...
  Τι συγκρίνεις λοιπόν;

  Για εκείνους τους φίλους που θεωρούν ότι όσοι δεν ψηφίζουν είναι "απολιτίκ", αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρύματα. Οι παραδοσιακά απολίτικοι νέοι ψηφοφόροι δεν ψήφισαν σε μικρότερα ποσοστά φέτος απ' ότι άλλες χρονιές. Άρα δεν προέρχονται από εκεί οι αυξημένοι "απέχοντες".

  Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση της αποχής από άλλα κόμματα. Κυριως - αν όχι αποκλειστικά - από τη Νέα Δημοκρατία.
  Ο κοινωνικός προσδιορισμός των "απολιτικ" δεν ανήκει μόνο σε μια παράταξη, αλλά τις τέμνει οριζόντα΄όλες. Συνεπώς όταν έχουμε ένα τόσο ευρύ ρεύμα ψηφοφόρων να εγκαταλείπουν μέσα σε λίγα χρόνια (5 χρόνια) ΜΙΑ μόνο παράταξη, αυτό δεν μπορεί να είναι φαινόμενο Απολιτικότητας (που είναι σίγουρα διαπαραταξιακό), δεν μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή της σύνθεσης του εκλογικού σώματος (μέσα σε δύο χρόνια, από το 2007 ως το 2009), ούτε είναι συνηθισμένο.

  Εδώ έχουμε σημαντική μείωση του εκλογικού σώματος (αυτών που ψηφίζουν), ενώ ο συνολικός αριθμός των δυνητικών ψηφόρων μένει σταθερός και η σύνθεσή τους αλλάζει ελάχιστα, έχουμε την αποχή να πλήττει σχεδόν αποκλειστικά μόνο μια παράταξη κι έχουμε αδυναμία απορρόφησης από το ένα μεγάλο κόμμα εκείνων που εγκαταλίπουν το άλλο μεγάλο κόμμα (πέρα από το στάνταρ 4% που είναι και σχετικά μικρότερο από τους αντίστοιχους "μετακινούμενους" ψηφοφόρους της δεκαετίας του 80 που ήταν διπλάσιοι).
  Έχω την εντύπωση λοιπόν, ότι τη ΝΔ την εγκαταλείπει μέρος του πυρήνα των οπαδών της, και δεν πάει αλλού. Αυτό είναι προωτοφανές...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Θ.Κ. 06/10/2009 21:21:31

   Θεωρω οτι η ηγεσια κατι ειχε ψυλλιαστει.Ενας απο τους λογους που εγιναν οι εκλογες νωρις ηταν ο φοβος οτι τυχον κακοκαιρια θα απετρεπε ηλικιωμενους οπαδους της ΝΔ που ειναι πολλοι να πανε να ψηφισουν.
   Τελικα παρα τον καλο καιρο δεν πηγαν.Υπηρξε κατα προσωπικη μου αντιληψη μεγαλη αποχη στην Α΄Αθηνων απο γερους και παμπαλαιους δεξιους που ξεγραψαν την κυβερνηση μετα τα επεισοδια και την αδρανεια της.

 46. PSILOS avatar
  PSILOS 06/10/2009 22:49:41

  Γράφω για πρώτη φορά και θα ήθελα να πω και εγώ κάποια πράγματα.Ο Μητσοτάκης φταίει για τον πόλεμο που του κάναν το 90-93 αυτοί που τους έδωσε άδεια λειτουργείας ( καναλια-ραδιωφονικοί σταθμοί)π.χ ΤΡΑΓΚΑΣ.Αυτά που έλεγε ο Μητσοτάκης τότε δεν τα έκανε ο Καραμανλής(ολυμπιακή-λιμάνια-ΟΤΕ-ΟΣΕ)αυτά τα χρόνια.Το λάθος του Κ.Κ ήταν ότι δεν έκανε τις αλλαγές το 2004 τότε που ήταν παντοδύναμος.Μετά ήταν αργά για άφησε τους νταβατζήδες να οργιάζουν.Οσο για την ιδεολογεία η Ν.Δ θα είναι πάντα ενα δεξιό κόμα που θα το ψηφίζουν οι πολίτες αν κάνει ένα απλό πράγμα.ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ μην τυχόν και βγούν οι νεοκουλτουρίαριδες και τους πουν φασίστες και όλα τα υπόλοιπα.

  • aris avatar
   aris @ PSILOS 07/10/2009 00:27:04

   Συμφωνώ απολύτως. Το παιχνίδι χάθηκε στις 8 Μαρτίου του 2004. Τότε έπρεπε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι.
   Μόνο Ντόρα πλέον...

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ aris 07/10/2009 11:41:28

    Δηλαδή μας λες ότι η Ντόρα θα συγκρουστεί;

 47. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 07/10/2009 23:34:04

  Με ετικετούλες μπορείς να υποστηρίξεις οτιδήποτε.
  Ερώτημα: Ποιοι είναι οι νεοφιλελεύθεροι και ποιο συγκεκριμένο νεοφιλελεύθερο μέτρο προώθησαν ή έστω υποστήριξαν? Τι είναι οι περίφημοι Λαικοί Δεξιοί και ποιες οι διαφορές τους από τους Κραμανλικούς? Και τέλος πάντων ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της "Καραμανλικής" (και μάλιστα του ΚΚ του νεώτερου) ιδεολογίας ?
  Και όταν καταφέρεις να ανακαλύψεις αυτές τις διαφορές εξήγησε μου σε παρακαλώ
  1 αν αυτές οι διαφορές είναι αιτία της αντιπαράθεσης
  "Καραμανλικών"- "Μητσοτακικών" (και όχι άλλοθι)
  2 αν αυτής της μορφής οι διαφορές δεν υπάρχουν σε ΟΛΑ τα Ευρωπαικά κόμματα εξουσίας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.