Οι «αντιμπεριαλιστές» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
07/04/2015 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «αντιμπεριαλιστές» των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Και καλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστοί φιλοΝΑΤΟϊκοί και είναι κατανοητό να τους προσάπτουν ότι ήθελαν να ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο «αντιμπεριαλιστής» ΣΥΡΙΖΑ, όμως, γιατί ενέκρινε τον πανάκριβο εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, αμερικάνικων P3 Orion;

Για να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη. Το πρόγραμμα δομικού εκσυγχρονισμού των πέντε P3 Orion, το κατέθεσε στη Βουλή, πέρυσι το καλοκαίρι, ο τότε υπουργός Αμύνης, Δ.Αβραμόπουλος, μαζί με το μεγαλύτερο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) της περιόδου της οικονομικής κρίσης, ύψους 2 ίσως και 2,5 δις. ευρώ. Κατόπιν, το Φθινόπωρο, το ενέκρινε και το ΚΥΣΕΑ.

Τότε, τον Ιούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ –και μάλιστα, όχι επίσημα η Κουμουνδούρου, αλλά οι αρμόδιοι για θέματα Άμυνας, Δρίτσας και Βαρεμένος- είχαν παρέμβει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατήγγειλαν το «μίνι ΕΜΠΑΕ» του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στη συνέχεια, λίγο προτού αναχωρήσει ο κ.Αβραμόπουλος για τις Βρυξέλλες, οπότε τον επισκέφθηκε στο υπουργείο Αμύνης ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μια λέξη δεν βρήκε για να καταγγείλει το «μίνι ΕΜΠΑΕ». Τώρα, έρχεται και εγκρίνει την προκαταβολή των 45 από τα 500 εκ. ευρώ στο ΚΥΣΕΑ. Πάντως, η προηγούμενη κυβέρνηση ήδη είχε εγκρίνει όλο το εξοπλιστικό στο ΚΥΣΕΑ, και βέβαια το πρόγραμμα P3 Orion.

Μπορεί πολλά να λέγονται στο όνομα της αντιπολίτευσης, αλλά επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως Αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, ουδέποτε αντέδρασε στο «ΕΜΠΑΕ Αβραμόπουλου». Τώρα, ο κ.Καμμένος, όπως δήλωσε χθες, έρχεται και λέγει ότι «η πολιτική ηγεσία υλοποιεί αυτά που αποφασίζουν τα Επιτελεία», ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στο ΓΕΝ, αρμοδιότητα του οποίου είναι τα P3, αλλά και στο ΓΕΕΘΑ. Από την άλλη μεριά, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, τώρα θυμήθηκαν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται αυτός ο ακριβός εκσυγχρονισμός; Που ήταν, όταν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο εγκρινόταν το ΕΜΠΑΕ;

Τώρα, στους διαδρόμους του υπουργείου διαρρέουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ έχει εκχωρήσει στην Τουρκία τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, επειδή διαθέτει αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν έχει. Τι μας λέτε; Τώρα, μετά από τόσα χρόνια αχρηστίας των ελληνικών Ρ3, διαπίστωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα; Και, εν πάση περιπτώσει, εάν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν να μας επιβάλλουν τη χρήση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, προκειμένου να εποπτεύουμε μπας και μπει κανένα ρωσικό υποβρύχιο στη θαλάσσια περιοχή, γιατί πρέπει να τα ακριβοπληρώσει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την τσέπη του; Άραγε, τι λέγει για όλα αυτά ο «αντιμπεριαλιστής» ΣΥΡΙΖΑ;

Το κύριο πλεονέκτημα των –κατά τους σχεδιασμούς- εκσυγχρονισμένων Ρ3, θα είναι στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Άλλωστε, για τον εναέριο έλεγχο του Αιγαίου, είναι υπεραρκετά τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί, πάντως, πως πράγματι, καθημερινώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών παραβάσεων – παραβιάσεων του ελληνικού FIR και του εθνικού εναέριου χώρου, τουρκικό αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας τύπου, CN-235, διασχίζει το ανατολικό Αιγαίο, από πάνω μέχρι κάτω. Ωστόσο, το ότι οι Τούρκοι αλωνίζουν, δεν αποτελεί επαρκές επιχείρημα για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σαν αυτό των Ρ3.

Η δουλειά του εκσυγχρονισμού αμφιβόλου αριθμού αεροσκαφών, αφού δεν είναι σίγουρο ούτε καν σε πόσα από τα πέντε μπορεί να γίνει ριζικός ανασχηματισμός, ανατίθεται, ως ήταν φυσικόν στην αμερικανική Lockheed Martin και το ελληνικό τμήμα της, καθώς και σε γνωστούς επιχειρηματίες – συνεργάτες της, που, χάρις στους χρυσοφόρους εξοπλισμούς στην Ελλάδα, κατέστησαν μεγαλοεπιχειρηματίες. Πάλι καλά που οι εργασίες θα γίνουν στην ΕΑΒ (που έχει καταστεί παράρτημα ξένων πολυεθνικών). Ως γνωστόν, τα Ρ-3 του ΠΝ παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, το 1996-1997. Έκτοτε, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν να τα αξιοποιήσουν λόγω υπέρογκου κόστους.

Η υπόθεση των P3 «βρωμάει» επιχειρηματικό πόλεμο και συμφέροντα πολυεθνικών και ντόπιων εταιρειών. Άραγε, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά ο Δ.Αβραμόπουλος, όσο και η σημερινή και ο Π.Καμμένος, αναζήτησαν άλλες πιο συμφέρουσες λύσεις; Εξετάστηκε το ενδεχόμενο της ενοικίασης; Υπάρχει μελέτη για το πόσα από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη απαιτούνται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων; Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναφέρει για εκσυγχρονισμό «έως πέντε» αεροσκαφών. Το «έως πέντε» μπορεί να σημαίνει από ένα έως πέντε. Έχει εξεταστεί εάν αξίζει περισσότερο η αγορά ενός ή δύο από τον εκσυγχρονισμό έως (!) και πέντε;

Όλα αυτά μόνον την πολύπαθη διαφάνεια που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να ευνοούν.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. σκεπτικιστης avatar
    σκεπτικιστης 07/04/2015 14:45:40

    Στην ουσια προκειται για νατοικη δαπανη. Χρειαζονται δυο την ημερα, απ οτι καταλαβα απο τις ανακοινωσεις, για να οργωνουν το αιγαιο και το ικαριο σε 24ωρη βαση. Λαθος δρομο πηρε η κυβερνηση για τις αγαπες των αμερικανων. Ομως, οι τελευταιοι που δικαιουνται να μιλουν, ειναι η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας αφησουν το πεδιο ελευθερο στο ΚΚΕ.

  2. Διογένης avatar
    Διογένης 07/04/2015 15:16:15

    Υπό εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες έγινε ο προγραμματισμός των παραγγελιών το 2014 και υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες η εκτέλεση των παραγγελιών το 2015. Υποτίθεται ότι τώρα στραγγίζει το κάθε ευρώ από την αγορά για να πληρώσει το ΔΝΤ και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Δεν αφήνει ευρώ για ευρώ σε χλωρό κλαρί. Τελικά, ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης; Να το πούμε επίσης ανοικτά: Κάθε πολυδάπανη εξοπλιστική παραγγελία δημιουργεί στην κοινή γνώμη σχεδόν αναγκαστικούς συνειρμούς διαφθοράς. Το ότι τέθηκε ως προτεραιότητα σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία η παραγγελία της αναπαλαίωσης των αεροσκαφών αυτών, αυξάνει και μάλιστα κατά πολύ τις υπόνοιες διαφθοράς των αρμόδιων κρατικών λειτουργών. Τέτοιος νταλκάς πια σε μια "αριστερή" κυβέρνηση για την εθνική άμυνα; Για να πάρουμε σε εφτά χρόνια πίσω αξιόμαχα αυτά τα αεροπλάνα 42 ετών πλέον; Δεν στέκεται, όπως και να το κάνει κανείς. Η σκέψη ότι "κάτι άλλο μπορεί να παίζει" είναι αυτόματη. Κάποιοι είπαν ότι έτσι "εξαγόρασε" η ελληνική κυβέρνηση τη στήριξη των ΗΠΑ. Δεν την εξαγόρασε καλά, όμως, διότι σήμερα οι Αμερικανοί μας είπαν να δεσμευθούμε "πλήρως" στις διαπραγματεύσεις, κοινώς να κάνουμε ό,τι μας πουν. Άρα, τζάμπα τα έδωσε. Δεν μπορούσε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν την ωφελεί ιδιαίτερα μια τέτοια κίνηση, ειδικά την ώρα που κάνει ταξίδια στη Μόσχα; Άρα, το σενάριο της διαφθοράς επανέρχεται και μάλιστα χωρίς να τολμάει κανένας να το θέσει ευθέως, ενώ όλοι υποψιάζονται ότι κάτι τέτοιο καθόλου δεν αποκλείεται να συμβαίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.