Οι αγορές και ο Λαφαζανης
20/10/2014 16:37
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές και ο Λαφαζανης

Την περασμένη βδομάδα οι αγορές έδωσαν το στίγμα τους στον Λαφαζάνη, τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ανεξάρτητους, ψεκασμένους, υπερπατριώτες, Κολοκοτρώνηδες, Παπαφλέσσες και Μεταξάδες πιστεύουν πως η οικονομία είναι ιδανικό πεδίο για τζάμπα μαγκιές και ψευτο-ηρωισμούς της φακής.

«Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας, ενίσχυση ενός όλο και πιο ευρέως κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας και ιδίως ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου που θα θέτουν μεγάλες τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα».

Αυτά είναι μερικά ανάμεσα σε άλλα που λίγο-πολύ ζητάει η αριστερή πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη, που ως γνωστόν εκπροσωπεί περίπου το 30% του ΣΥΡΙΖΑ, με κείμενο «συμβολής» στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Και όλα αυτά τα … ολίγα, με γαρνίρισμα μια απαιτούμενη όπως λένε στροφή προς κινηματικούς αγώνες (sic), λίγες μόνο μέρες μετά την καρπαζιά των αγορών προς την ελληνική οικονομία, με μόνη την υποψία πως μπορεί να έρθουν στην κυβέρνηση οι «άλλοι» συριζαίοι, το υπόλοιπο 70% του κ. Τσίπρα, που θεωρούνται από τους λαφαζανικούς ελαφρώς «προσκυνημένοι», σχεδόν μνημονιακοί!

Όχι μονάχα ο Λαφαζάνης, αλλά ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ και η παλαβή ελληνική αριστερά, ανέκαθεν αλλά κυρίως τώρα, την εποχή της κρίσης, δεν παύουν στιγμή να λοιδορούν τις λεγόμενες «αγορές», προσπαθώντας να τις δαιμονοποιήσουν ως κάτι το αιμοδιψές, συνωμοτικό και επικίνδυνο. Έτσι, επί δεκαετίες όλοι αυτοί οι πουρίστες της εγχώριας αριστεροσύνης, στέκονται «πλέρια» και ηρωικά αντίθετοι στις «αγορές», φαντασιωνόμενοι πως οι αφεντιές τους και κατ’ επέκταση και η χώρα ολάκερη, στέκονται μόνες κι ανεξάρτητες «κάπου» (χωρίς ποτέ να διευκρινίζουν «που») σε αυτόν τον κόσμο, που περιστρέφεται επιμελώς, αδιαλείπτως και πειθήνια γύρω τους ως υπνωτισμένος δερβίσης.

Αλλά φευ, την περασμένη βδομάδα οι αγορές έδωσαν το στίγμα τους στον Λαφαζάνη, τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ανεξάρτητους, ψεκασμένους, υπερπατριώτες, Κολοκοτρώνηδες, Παπαφλέσσες και Μεταξάδες πιστεύουν πως η οικονομία είναι ιδανικό πεδίο για τζάμπα μαγκιές και ψευτο-ηρωισμούς της φακής. Την περασμένη βδομάδα, είδαμε όλοι λίγα λεπτά από τα «προσεχώς» σε περίπτωση που γίνει η «στραβή» και εμπιστευτούμε τις τύχες μας στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ Α.Ε. Ακόμη και αυτοί εκ των συνιστωσών και των συμμάχων του κ. Τσίπρα που θεωρούνται «μετριοπαθείς» και ήπιων τόνων, προξενούν αλλεργία στις αγορές, όταν έστω και ως σκέψη συζητούν για σκίσιμο μνημονίων, μονομερή διαγραφή χρέους, κρατικοποιήσεις, κοινωνικοποιήσεις (sic) και άλλα τέτοια κομμουνιστικά παλαβά.

Και μην αντιλέξει κανείς πως οι αγορές είναι φυσικό, ως τα μακριά χέρια του «καζινοκαπιταλισμού», να αποστρέφονται οτιδήποτε το αριστερό – κομμουνιστικό, γιατί μονάχα τον Λαφαζάνη και τους συντρόφους του θα μπορούσε να πείσει κάτι τέτοιο. Οι υπόλοιποι λογικοί άνθρωποι, αναγνωρίζουν στις λεγόμενες αγορές, ως επί το πλείστον ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν τα διαθέσιμά τους, επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν χρήματα πολλών μεριδιούχων, κάποιοι από τους οποίους είναι πιο φτωχοί κι από τους δικούς μας αριστερούς του Κολωνακίου με τις δεξιές τσέπες, τράπεζες (τις περισσότερες φορές συστημικές). Φυσικά, κατά ένα μέρος οι αγορές αποτελούνται και από επιθετικά κεφάλαια, μεμονωμένους «γύπες» και «πτωματοφάγα» οικονομικά όρνεα αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας, όπως αρέσκονται να πιστεύουν οι γιαλαντζί έλληνες κρατιστές, αριστεροί ή ακόμη και «δεξιοί».

Οι αγορές λοιπόν, που τις χρειαζόμαστε όπως τις χρειάζεται κάθε ανοιχτή οικονομία σε αυτό τον κόσμο (εκτός ίσως της Β. Κορέας και της Μπουργκίνα Φάσο), δεν είναι τα τέρατα που μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης και οι πολύχρωμες συνιστώσες. Οι αγορές είναι οι αιμοδότες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και αλίμονο στην χώρα που θα μείνει έξω από το παιχνίδι τους όπως πάθαμε εμείς το 2010.

Οι αγορές επενδύουν τα ωραία τους λεφτά, εκεί που αισθάνονται σχετική ασφάλεια και φυσικά ελπίζουν να αποκομίσουν και ένα σεβαστό κέρδος. Οι αγορές φεύγουν με γοργά βήματα από εκεί όπου αισθάνονται ανασφάλεια και κυρίως από εκεί όπου τις απειλούν πως θα τους κουρέψουν, θα τους διαγράψουν, θα τους «φάνε» τα ωραία τους κεφάλαια. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό, παίζει εν ου παικτοίς, τόσο με το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της όσο και με το ιερό δικαίωμα των νεώτερων γενιών στην ελπίδα και την επιβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης και οι παρδαλές συνιστώσες, παρέα με τους ανεξάρτητους, τους ψεκασμένους και τους ψευδοπατριώτες ένθεν κακείθεν, προκρίνουν για τους επόμενους πέντε μήνες μια νεφελώδη μάχη πολιτικών χαρακωμάτων. Ο κύβος όμως για την οικονομία έχει ριχτεί. Τον δρόμο δείχνουν όπως πάντα οι αγορές. Όποιος προσπαθεί να τις αγνοήσει, εθελοτυφλεί και βαυκαλίζεται. Δεν υπάρχουν μαγκιές και ψευτοτσαμπουκάδες με τα χρήματα των … άλλων. Ελπίζουμε μονάχα η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της πολύχρωμης αντιπολίτευσης έχουμε μπει ως χώρα, να μην κοστίσει ακριβά στον τομέα της πολυπόθητης ανάπτυξης, χωρίς την οποία δεν θα καταστεί δυνατή η έξοδος της χώρας από την πενταετή οικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 20/10/2014 17:51:55

  Μα είναι ο ίδιος λαός που έφερε στην εξουσία το πασόκ το 2009, που έφερε και δείχνει να συναινεί σε συγκυβέρνηση νδ-πασοκ έως σήμερα. Αν και εφόσον δεν του κάνουν αυτά που δοκίμασε ως τώρα, μπορεί να φέρει και Λαφαζάνη αύριο. Εσείς καλά κάνετε και επισημαίνετε αλλά αν ο λαός ήταν ευχαριστημένος δε θα έβλεπε με κακό μάτι όσα γίνονται στον τόπο του με τις εντολές των αγορών. Ποιός ξέρει... μπορεί ο ελληνικός λαός να μη θέλει πλέον τα χρήματα των άλλων και να... τυπώσει τα δικά του - τα εθνικά. Όπως σχετικά πρόσφατα, πριν καμιά 15αριά χρόνια. Θα του το αρνηθούμε???

 2. Guardian avatar
  Guardian 20/10/2014 18:28:44

  Περαστικά σας αγαπητέ Φαραώ Akenaton. Και ξανακοιτάξτε τα παλαιότερα σας άρθρα για να δείτε πόσο κοντά στην πραγματικότητα είστε. Φαντάζομαι στο επόμενο αρθρο σας, οι "αγορές" δεν θα είναι απλά οι αιμοδότες της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ίσως κάποιο ιερό τοτεμ στο οποιο θα προσευχόμεθα τρις ημερησίως. Πώς κάνουν οι τζιχαντιστές; Κάτι τέτοιο ...

  • Geros avatar
   Geros @ Guardian 21/10/2014 09:55:05

   Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι είναι οι αγορές με απλό τρόπο έτσι ώστε να μην τις φοβόσαστε. Ερώτηση: Εσείς αν κερδίζατε στο τζόκερ θα επενδύατε τα εκατομμύρια σας σε πενταετή ομόλογα του Ελληνικού δημοσιου? Οφείλετε να παραδεχτείτε πως αν δεν βάλετε πολλά "αν" και "όταν" στην απάντηση σας, η απάντηση θα είναι ένα ξερό όχι. Σήμερα και με την συγκεκριμένη κατάσταση ούτε εσείς ούτε εγώ , ούτε κανείς μας θα επένδυε τα λεφτά του εκεί. Τι διαφορετικό λένε οι αγορές? Τίποτα , και αυτές πάνω κάτω λένε όχι όταν και εσείς θα λέγατε όχι και λένε ναι όταν και όπου και εσείς θα λέγατε ναι. Δεν σας κάνει εντύπωση που έχετε μια περίεργη σύμπτωση απόψεων με τις αγορές? Είσαστε μήπως αρπακτικό? Σας αρέσει και εσάς να πίνετε αίμα και να εκβιάζετε λαούς? Μην ανησυχείτε , δεν είσαστε τέρας , ο λόγος που οι απόψεις σας συμπίπτουν με τις απόψεις των αγορών είναι γιατί οι αγορές δεν είναι ένα πράγμα με δικά του κίνητρα και προθέσεις , οι αγορές με αυτή την έννοια βρίσκονται μονο σε αφελή κεφάλια αριστερών και όχι μόνο. Οι αγορές είμαστε εμείς , είναι ο καθρέφτης μας μιας και όλοι μας είμαστε πιθανοί επενδυτες. Αυτοί λοιπόν που διαχειρίζονται τα κεφάλαια μας (ή τα κεφάλαια που θα μπορούσαμε να έχουμε) οφείλουν να σεβαστούν τις δικές μας ανησυχίες. Οι αγορές δεν είναι πενήντα ή εκατό άτομα που συνεννοούνται για κάτι , οι αγορές είναι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαχειρίζονται τα χρήματα (και άρα πρέπει να σεβαστούν τα θέλω τους) εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων με την σειρά τους. Δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς από τις αγορές γιατί απλούστατα είσαι οι αγορές!

   • GregA avatar
    GregA @ Geros 21/10/2014 11:18:44

    Πρώτα απενοχοποίηση και στη συνέχεια αγιοποίηση των αγορών δια χειρός "Γέρου". Όπου σταματά η γνώση αρχίζει ο συμπαθητικός γεράκος να μας διασκεδάζει με τις αφάνταστα απλοϊκές προσεγγίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Γιατί δεν γράφεις ένα διήγημα με τίτλο "η κοκκινοσκουφίτσα (αγορές) και ο κακός λύκος" (Έλληνας πολίτης). Είναι άδικο να πίνουμε το αίμα των τίμιων και αδικημένων πτωχών πλην τιμίων αγορών που τόσο μοχθούν για το καλό μας ....... (Είναι πρόταση για την εισαγωγή. Ε, λοιπόν ας σοβαρευτούμε. Ρυθμιστής των αγορών είναι τα αρπακτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν ιακνοποιούνται με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, όσο ψηλές και εαν είναι αυτές, αλλά με παράνομους και ανήθικους μηχανισμούς θέλουν να ελέγχουν τη διαμόρφωση της αξίας των ομολόγων και να εξασφαλίζουν υπερκέρδη εκβιάζοντας κράτη. Τα αρπακτικά αυτά επιτίθενται με κάθε μέσον σε αδύναμες δημοσιονομικά χώρες ώστε να μειωθεί η αξία των ομολόγων τους, ώστε να προσφερθούν να τα προμηθευθούν στη δευτερογενή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές (πχ10% της αξίας τους), εκβιάζοντας στη συνέχεια τα κράτη για την αποπληρωμή τους στο ακέραιο. Θύματά τους είναι τόσο τα κράτη, όσο και οι πραγματικοί επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία κλπ) που χάνουν με τη χαμηλή τιμή μεταπώλησης. Στο μέλλον θα περιορισθεί, νομοτελειακά, η ευχέρεια της πανάθλιας αυτής σπέκουλας. Πρώτη προσπάθεια έγινε με την απόπειρα φορολόγησης των τραπεζικών κινήσεων, αλλά απέτυχε διότι οι "αγορές" είναι ακόμη πανίσχυρες. Συγνώμη που σου χαλάω την ειδυλλιακή εικόνα για τις αγορές, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάντως προσπάθησε να το γράψεις το διήγημα, αξίει τον κόπο. Ποτέ δεν ξέρεις, το νόμπελ οικονομίας ή λογοτεχνίας σε περιμένει.

    • Geros avatar
     Geros @ GregA 21/10/2014 15:32:12

     Δεν ξέρω για ποιό νόμπελ πάω εγώ αλλα εσύ αν υπήρχε νόμπελ συνωμοσιολογίας θα το είχες στο τσεπάκι! Όλα αυτά που λες φίλε μου ούτε μπορείς να τα αποδείξης , ούτε να τα στηρίξεις με επιχειρήματα. Αναμασάς αυτά που άκουσες ή διάβασες χωρίς να κάτσεις να σκεφτείς αν βγάζουν καν νόημα , πόσο μάλλον αν υπάρχουν αποδείξεις για αυτά. Το σχήμα που παρουσιάζεις είναι υπεραπλουστευμένο και σε πολλά σημεία απλά παράλογο. 1. Όλοι οι επενδυτες στον κόσμο θέλουν την μέγιστη δυνατή απόδοση , όλοι με αυτή την έννοια είναι αρπακτικά. Όπως είχε πει και μια ψυχή όλοι οι άνθρωποι είναι κερδοσκόποι , κανείς μας δεν είναι ... χασοσκόπος. Το θέμα είναι αν το κυνήγι των αποδόσεων γίνεται με νόμιμα μέσα ή όχι , ότι είναι νόμιμο είναι θεμιτό και θα το κάναμε όλοι αν είχαμε την ευκαιρία. 2. Κανεις δεν μπορεί να "επιτεθεί" σε μια χώρα. Πως στο καλό να "επιτεθεί" δηλαδή? Θα θεωρήσει ένα επιτόκιο της τάξης του 4% ελκυστικό παρόλα αυτά θα προτείνει ένα επιτόκιο 8%? E ας το κάνει! Αν το 4% είναι πραγματικά ελκυστικό θα βρεθούν άλλοι χίλιοι να δώσουν χρήματα με 4% και αυτός θα μείνει με την όρεξη. 3. Πες μου ένα παράδειγμα χώρας που ενώ θα ήταν λογικό να δανείζεται με 4% δέχτηκε επίθεση και πήγε αναίτια το κόστος δανεισμού της στο 8%. 4. Οι πραγματικοί επενδυτες όπως τους ονόμασες (στην πραγματικότητα όλοι οι επενδυτες είναι πραγματικοί) είναι ηλίθιοι? Διανοητικά καθυστερημένοι? Έχουν στην δούλεψη τους ανθρώπους που δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό? Κάτι από τα παραπάνω πρέπει να ισχύει γιατί δεν υπάρχει άλλος λόγος να κρατάς στα χερια σου τίτλους ενός πλήρως αξιοχρέου κράτους και να τους πουλήσεις στο 10% της αξίας τους. 5. Το να ζητήσεις από ένα κράτος να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού που συμφώνησε είναι εκβιασμός? Δηλαδή τι πρέπει να γίνει? Το κράτος να εισπράττει στο ακέραιο και μετά να δίνει πίσω ότι έχει ευχαρίστηση? Για πέστα αυτά στους Έλληνες ομολογιούχους που κουρεύτηκαν τα ομόλογα τους να δούμε ποτε θα σταματήσουν τις καρπαζιές .... Πόσα χέρια έχει περάσει ο τίτλος που εξέδωσες και σε ποίες τιμές μεταπωλήθηκε δεν παίζει κανέναν ρόλο , πήρες 100 και πρέπει να γυρίσεις 100 συν τόκο. 6. Στην περίπτωση της Ελληνικής κρίσης χρέους ποιός έχασε τα λεφτά του? Το ... κακόμοιρο κράτος ή τα αρπακτικά? Κάτι για PSI έχεις ακουστά? Ξέρεις τι έγινε εκεί? ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ. Και σε περίπτωση που απαντήσεις την γνωστη χαζομάρα ότι τελικά την πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Έλληνες μικροομολογιούχοι έχω να σου πω πως οι Έλληνες μικροομολογιούχοι ήταν κάτω από το 1% της αξίας ολόκληρου του PSI ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχασαν στην ουσία τίποτα μιας και χρηματοδοτούνται έτσι και αλλιώς από το Ελληνικό κράτος , ότι τους πήρε από το PSI τους το έδωσε επί εκατό όλα αυτά τα χρονια και συνεχίζει να τους το δίνει. 7. Όπου δεν σου κόβει να βρείς τον μηχανισμό που λειτουργεί η αγορά πετάς ένα "με παράνομους και ανήθικους μηχανισμούς" και ξεμπέρδεψες? Όχι φιλε μου, πες μας ποιοί είναι αυτοί οι μηχανισμοί και γιατί δεν έχει στραφεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση νομικά εναντίων τους? Όλα αυτα που λες είναι συνωμοσίες για μικρά παιδιά ....

     • George N avatar
      George N @ Geros 21/10/2014 16:04:05

      Εχω την αίσθηση Geros ότι ο GregA μιλάει για τα holdout hedge funds (ίσως με αφορμή την Αργεντινή) και εσύ για τις αγορές (markets) συνολικά.

     • Geros avatar
      Geros @ George N 21/10/2014 17:18:31

      Εγώ έχω την αίσθηση πως ο GregA μιλάει ΚΑΙ για holdout αλλά και για πολλά αλλά πράγματα που δεν έχει κατανοήσει. Και εσύ νομίζω μιλάς για τα distressed securities fund , το holdout είναι μέσα στην πρακτική τους. Η θέση του holdout είναι απόλυτα θεμιτή και αυτή σε μια ελεύθερη αγορά. Mπορεί να εκληφθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία , μιας και το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ισχύει για όλους και πάντα .... Τα vultures fund όπως έχει επικρατήσει να λέγονται παίρνουν μεγάλα ρίσκα και περιμένουν μεγάλες αποδόσεις . Σε τελική ανάλυση αν κάποιος θεωρεί το πόσο που του προσφέρουν για τα ομολαγα εξευτελιστικό γιατί τους τα δίνει? Προφανώς γιατί βλέπει ότι δεν μπορεί να περιμένει καλύτερη τιμή , οπότε γιατί να τα βάζει κανείς με το fund αν τελικά το στοίχημα του αποδώσει?

     • George N avatar
      George N @ Geros 22/10/2014 05:37:00

      Νομίζω ότι για αυτή την πρακτική μίλαγε. Από ότι γράφει θεωρεί ότι αυτά τα funds με κάποιο τρόπο που δεν εξηγεί παρασύρουν τα υπόλοιπα. Μια άλλη εκδοχή αυτής της θεωρίας είναι ότι τα credit rating agencies οργανώνουν τις επιθέσεις αφού κάποιοι έχουν πρώτα αγοράσει CDS. Αυτήν την συνομωσιολογική θεωρία είχε ασπαστεί και το Ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ το 2010. Τότε που μιλάγανε για τους κερδοσκόπους. Νομίζω ότι η παράνοια που υπάρχει στην κοινωνία για τις αγορές πηγάζει από εκεί. Αναφορικά με τα holdouts μιλάμε για ασήμαντα ποσά μπροστά στα συνολικά. Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος για το θεμιτό από οικονομική σκοπιά. Η Αργεντινή είναι ένα παράδειγμα. Θα προτιμούσα να υπήρχε ένα διεθνές δίκαιο για την χρεοκοπία μιας χώρας και από την στιγμή που έχει συμφωνήσει μια σημαντική πλειοψηφία πιστωτών σε ένα κούρεμα αυτό να επιβάλετε και στην μειοψηφία. Φυσικά αυτό να ισχύει πριν την έκδοση των ομολόγων και επίσης φυσικά θα οδηγήσει και σε ένα premium στο επιτόκιο.

     • Geros avatar
      Geros @ George N 22/10/2014 11:16:22

      Φυσικά αγαπητέ , όλα έχουν ένα κόστος. Το να μου απαγορέψεις μια δυνατότητα (στην περίπτωση μας το holdout) πρέπει να το πληρώσεις. Δυστυχώς οι πολιτικοί ανά τον κόσμο νομίζουν πως μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ο μύθος τον CDS μας ήρθε από έξω , βλέπεις είναι γεμάτος ο κόσμος συνωμοσιολόγους. Τελικά όταν αποκαλύφθηκε το ασήμαντο ποσό που κρυβόταν πίσω από τα CDS , όλοι αυτοί το ρούφηξαν το αβγό τους .... Έτσι και με το holdout , το ποσό είναι ελάχιστο όπως πολύ σωστά λες και δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τις θεωρίες συνωμοσίας για δήθεν όρνεα που κάνουν τις χώρες να χρεοκοπούν για να πληρωθούν αυτοί ... Εγώ σε αντίθεση με εσάς είμαι αντίθετος με την ύπαρξη περαιτέρω ρύθμισης στο θέμα των ομολόγων , μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Η σχέση μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου οφείλει να είναι σε απόλυτα εθελοντική βάση και για τις δυο πλευρές , επίσης οι συνέπειες μιας λάθος κίνησης πρέπει να αγγίζουν και τις δυο πλευρές. Μια ρύθμιση που θα κάνει τα κράτη να μην τα αγγίζουν οι συνέπειες της αθέτησης της συμφωνίας, όπως καταλαβαίνεις θα δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία ελάχιστοι θα δεχτούν να τα δανείζουν εθελοντικά και αν φτάσουμε εκεί μετά ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου ....

     • efimeros avatar
      efimeros @ Geros 22/10/2014 11:37:20

      Με μια μικρή διαφορά. Οταν ληξει ένα ομόλογο, ρωταει ο δανειστής, πως θα πληρωθεί αν δεν εχω εκεινη την στιγμη; μην ανησυχείς τον διαβεβαιώνουν οι αγορές, ποτε δεν θα πληρωθεί,θα το αντικαταστησουμε εμεις με ενα άλλο, αμα την λήξη του...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Guardian 21/10/2014 11:24:37

   Καταλάβατε τώρα αγαπητέ Guardian, μετά και τις ...πονηρές υπεραπλουστεύσεις των ...ειδικών; Δεν χαρακτηρίζεται λέει κακός ο λύκος που καταπίνει λαίμαργα την αφελή κοκκινοσκουφίτσα, απλά γιατί αυτή είναι η φύση του λύκου. Κι εσείς άμα ήσασταν λύκος, μια χαψιά θα την κάνατε την κορασίδα που σας πλησίασε μιας και της δείξατε τις...καραμέλες. Δεν θα ήσασταν τότε όμως ούτε ''αρπακτικό'', ούτε ''αιμοδιψής'' ούτε βεβαίως και αχρείος ''κερδοσκόπος''! Ας πρόσεχε! Κάθε φυσιολογικός λύκος, τις κοκκινοσκουφίτσες σαν μεζεδάκια τις αντιλαμβάνεται. Απλό, απλούστατο. Έτσι συμβαίνει στην άγρια φύση όπου το ένα είδος κατασπαράζει το άλλο και μέσα από την σύγκρουση, διατηρείται η αέναη ισορροπία. Το ….προβληματάκι μας μάλλον αρχίζει, όταν οι καλοθελητές παγκοσμιοταξίτες- τραπεζοκαπιταλιστές της διεθνούς μαφίας, προσπαθούν με κάθε μέσον να επιβάλλουν τους νόμους της άγριας ζούγκλας τους, στις ….πολιτισμένες (τάχα;) κοινωνίες των ανθρώπων. Εκεί δημιουργούνται και τα…περιττά, κουραστικά ηθικά διλήμματα, που μηρυκάζουν οι αιθεροβάμονες …λαϊκιστές. Σ΄αυτόν τον πόλεμο σωριάζονται ψυχές και σώματα, σ΄αυτό το πεδίο μάλλον πρόκειται να κριθεί οριστικά κι ή έκβαση του πολέμου, αυτού που μαίνεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στο άλογο αδίστακτο ζώο, που βρυχάται λουφάζοντας ακόμα και σήμερα, μέσα του. Οι κοκκινοσκουφίτσες πάντως, έως τότε, ας προσέχουν ……..

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/10/2014 19:07:11

  I have a dream: Με τον Παναγιώτη και με τον Λαζαρούχτεν, στο ίδιο team...(κάνει και ομοιοκαταληξία) Δηλαδή Εθνική ανεξαρτησία, Λαική κυριαρχία και Κοινωνική απελευθέρωση, σαν παλιά. Τέτοιο κομματικό σύστημα έχουμε, τέτοια νούμερα τσίρκου βλέπουμε θα βλέπουμε (μέχρι νεωτέρας). Υγεία να έχουμε, να τα βλέπουμε, να θαυμάζουμε ακροβάτες της αριστεροδεξιάς και θηριοδαμαστές των τίγρεων και των λεόντων των αγορών. Και με κλαυσίγελω να αντιδρούμε, αγαπητέ Ακενατόν.

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Uncle Stgm 21/10/2014 11:20:48

   Αγαπητέ/η Uncle Stgm Ευχάριστο να έχεις όνειρα, εύχομαι να είναι ευχάριστα και όχι εφιάλτες. Αυτά όμως που μας περιγράφεις ότι βλέπεις στα όνειρά σου μάλλον ως σχόλια θαμόνων καφενείου και ΚΑΠΗ μοιάζουν, παρά ως συμμετοχή σε σοβαρή κριτική μιας εφαρμοζόμενης (καλής ή κακής) πολιτικής. Και διαπιστώνω ότι απουσιάζουν τελείως οι εναλακτικές εφαρμόσιμες προτάσεις. Με σοβαρά επιχειρήματα.

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 19:27:09

  Ένα κράτος αν θέλει να είναι κράτος και όχι Προτεκτοράτο, δεν αποφασίζει, προγραμματίζει, διοικεί και ασκεί πολιτική λαμβάνοντας ως ...πανάκεια υπόψη του τις θελήσεις και τα ....μηνύματα των διεθνών κερδοσκόπων -γυρολόγων των χρηματιστηρίων, που ανέκαθεν σκοπίμως δημιουργούν ταραχές, εκβιάζουν, πιέζουν και παρασύρουν δημιουργώντας πανικό στην άτακτη φυγή, καιτους επενδυτές… ‘’ ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν τα διαθέσιμά τους, τα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν χρήματα πολλών –πτωχών πλην τιμίων-μεριδιούχων κ.λπ, κ.λπ’’, αναλόγως των συμφερόντων που εξυπηρετούν. Αποδεχόμενοι οι πολιτικοί τυφλά τις εντολές και χρησιμοποιώντας ως πυξίδα τους τις απάνθρωπες επιταγές των ‘’αγορών’’, σαφώς και αυτοκαταργούνται. Γιατί σε τι τα χρειαζόμαστε και για ποιόν λόγο οφείλουμε να τα μισθοδοτούμε απ΄το αίμα μας τα τριακόσια πειθήνια, ανίκανα και καλογυαλισμένα πιόνια, τα άβουλα εκτελεστικά όργανα των ‘’αγορών’’, των ‘’επενδυτών’’ και των πάσης φύσεως οικονομικών συμφερόντων; Ας μας αδειάσουνε καλύτερα τη γωνιά αν δεν μπορούν να υπερασπιστούνε τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, παρά μονάχα τις καρέκλες, τ΄αξιώματα και την προσωπική τους ευμάρεια. Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, ας βάλουμε τον Mr.Sorosαπ΄ευθείας, να διοικήσει και τη χώρα. Θα μας κοστίσει σίγουρα λιγότερο και ίσως καταφέρει τελικά να εφαρμόσει ο ίδιος τα σχέδιά του, με σαφώς λιγότερες για τον Ελληνικό λαό απώλειες! Συμπερασματικά λοιπόν, ο μπαμπούλας επάλιωσε και δεν τρομάζει άλλο πια… :-)

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 20:31:52

   Το κράτος δεν έπαψε να είναι κράτος - ως φορέας εξουσίας. Απλώς έχει μετασχηματιστεί σε κράτος χρηματιστών - τραπεζιτών. Και είναι πλέον και πολύ ισχυρότερο κράτος, ως εξουσία θεωρούμενο. Βλέπεις πως η Δημοκρατία... λούφαξε, άρα το κράτος ισχυροποιήθηκε παρά τις φανφάρες των νεοφιλελεύθερων για "λιγότερο κράτος". Λένε λιγότερο κράτος αλλά εννοούν λιγότερα δημόσια αγαθά. Αυτοί οι... "επενδυτές". Η χώρα, ως σύνολο ανθρώπων - προσώπων πρέπει να θέλει να "αποφασίζει, προγραμματίζει, διοικεί και ασκεί πολιτική", αλλιώς αναγκαστικά θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Δυστυχώς η δική μας δε θέλει ή είναι ανίκανη. Όμως κάποιος τέλος πάντων πρέπει να αποφασίζει, προγραμματίζει, διοικεί και ασκεί πολιτική. Η φύση απεχθάνεται το κενό.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 20:52:32

   ...αγαπητή Εξίσωση, συγγνώμη, αλλά αυτή η πιπίλα με το "προτεκτοράτο" είναι κατάλληλη μόνον για πολιτικούς στοχαστές καθηλωμένους στη βρεφική ηλικία. Δεν προάγει τη λειτουργία της φαιάς ουσίας σε πιό ψηλές στροφές. Συγγνώμη άν παρεμβαίνω ολίγον brutal σε συζήτηση που δεν με αφορά, αλλά η "πολιτική και κοινωνική ψυχανάλυση" είναι, ευτυχώς ή δυστυχώς, το αγιάτρευτο (ερασιτεχνικό μου) πάθος. Ειδικά τα στάδια εξέλιξης και το γνωστό φρουδικό σχήμα της αυτ-απάτης (στερητικό τραύμα - απώθηση - επιστροφή του απωθημένου - ψευδής αναπλήρωση). Πιστεύετε αληθινά ότι υπάρχουν ακόμη σήμερα κράτη που λειτουργούν με τον τρόπο της "εθνικής ανεξαρτησίας" του 19ου αιώνα, δηλαδή αντλώντας την ισχύ τους απο το στρατό και τό στόλο τους και όχι από τους ισολογισμούς τους και απο τα φορολογικά τους έσοδα; Ενδεχομένως υπάρχουν 2 τέτοια κράτη (Κίνα και ΗΠΑ), αλλά και αυτά υπό προυποθέσεις, για τις οποίες αμφιβάλλω σφοδρότατα. Τι λέω του λόγου μου: Ακριβώς η έλλειψη αυτής της δυνατότητας, άν και στέρηση για ορισμένους, απωθήθηκε στα χρόνια της χλίδας (1990 - 2008). Υπήρχαν υποκατάστατα: Λεφτά μοιράζονταν, "εθνική" έξαρση και τζάμπα "εθνικο"λαικίστικες αλαζονείες και τσαμπουκάδες (με τις πλάτες της ΕΕ), διάφορες "Βασίλισσες Βικτωρίες", μπουκάριζαν περήφανα στις Ινδίες ή στα ...Σκόπια, η Γιάννα ξεσάλωνε με τους ολυμπιακούς της και οι κάφροι "χαιρόμασταν", και όλοι μαζί οι "εθνικά υπερήφανοι" ψηφίζατε ΝΔΣΟΚ με τα δύο χέρια. Γυρίζανε κεφάτοι από του ...Τσοχατζόπουλου. Και κάτι άλλους, με διαφορετική στάση, αυτοί μάλλον τους θεωρούσαν τότε "αντεθνικά μιάσματα". Ίσως και σεις μαζί τους θεωρούσατε μιάσματα, αγαπητή Εξίσωση. Αλλάξαν οι καιροί. Τώρα, αυτοί οι "εθνικά υπερήφανοι" προσχώρησαν στα "αντεθνικά μιάσματα". Και συνεχίζουν περήφανοι ("περήφανοι" στα αυτιά μάλλον) Και πάλι συγγνώμη που ρωτώ, αλλά είπαμε, πάθος είναι αυτό και μάλιστα ψυχαναλυτικό, δηλαδή άσβεστο...

   • Μαύρο Χαβιάρι avatar
    Μαύρο Χαβιάρι @ Uncle Stgm 20/10/2014 20:56:18

    Θείο, ριψοκίνδυνα χόμπι έχεις. Τι άλλο θα κάνεις; Θα πας σε παμπ στο Μάντσεστερ φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Μαύρο Χαβιάρι 20/10/2014 21:19:54

     Μου έβαλες ιδέα, για να μετρήσω τις ψυχολογικές αντιδράσεις. Ή στη "θύρα 4", ντυμένος στα κόκκινα και να πλησιάσω στη θέση του παπα-Χρήστου...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Uncle Stgm 21/10/2014 20:22:10

      Ψάχνεις για καντήλια δηλαδή...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Uncle Stgm 20/10/2014 22:36:33

    Αγαπητέ Θείε, κάποια πράγματα και όλες οι αξίες κι οι έννοιες, δεν πρόκειται ν΄αλλάξουνε ποτέ. Οι ...''υψηλές στροφές...διανόησης'' που τάχα δεν χωρούν την Εθνική ανεξαρτησία αλλά υπακούνε αυστηρά σε ...Ισολογισμούς και ...φορολογικά έσοδα, δεν αφορούν τους ζωντανούς ανθρώπους, αλλά τα ζόμπι-λογιστάδες, και τ' άθλια καλοκουρδισμένα, άψυχα ρομπότ. Μάλλον μιλάμε άλλη γλώσσα και ερμηνεύουμε τελείως διαφορετικά, την πραγματικότητα. Είναι δικοί σας Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες οι Τσοχατζόπουλοι που κουβαλάτε, δικά σας και τα έρημα τα σκιάχτρα των ΠασοκοΝουδού... Εγώ επιλέγω να συντονίζομαι στους κραδασμούς, άλλων ψυχών. : Τα Πάθη, Μέρος Γ᾽

    Τον πλούτο δεν έδωκες ποτέ σ' εμένα
    τον ολοένα ερημούμενο από τις φυλές των Ηπείρων
    και απ' αυτές πάλι αλαζονικά, ολοένα, δοξαζόμενο!
    Έλαβε τον Βότρυ ο Βορράς
    και τον Στάχυ ο Νότος
    τη φορά του ανέμου εξαγοράζοντας
    και των δέντρων τον κάματο δύο και τρεις φορές
    ανόσια εξαργυρώνοντας.
    Άλλο εγώ
    πάρεξ το θυμάρι στην καρφίδα του ήλιου δεν εγνώρισα
    και πάρεξ
    τη σταγόνα του νερού στ' άκοπα γένια μου δεν ένιωσα
    μα τραχύ το μάγουλο έθεσα στο τραχύτερο της πέτρας
    αιώνες κι αιώνες.
    Εκοιμήθηκα πάνω στην έγνοια της αυριανής ημέρας
    όπως ο στρατιώτης επάνω στο τουφέκι του.
    Και τα ελέη της νύχτας ερεύνησα
    όπως ο ασκητής το Θεό του.
    Από τον ιδρώτα μου έδεσαν διαμάντι
    και στα κρυφά μού αντικαταστήσανε
    την παρθένα του βλέμματος.
    Εζυγίσανε τη χαρά μου και τη βρήκανε, λέει, μικρή
    και την πατήσανε χάμου σαν έντομο.
    Τη χαρά μου χάμου πατήσανε και στην πέτρα μέσα την κλείσανε
    και στερνά την πέτρα μου αφήσανε
    τρομερή ζωγραφιά μου.
    Με πελέκι βαρύ τη χτυπούν, με σκαρπέλο σκληρό την τρυπούν
    με καλέμι πικρό τη χαράζουν, την πέτρα μου.
    Κι όσο τρώει την ύλη ο καιρός τόσο βγαίνει πιο καθαρός
    ο χρησμός απ' την όψη μου:

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 22:45:30

     ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ!

  • Hunter avatar
   Hunter @ Άλυτη Εξίσωση 20/10/2014 21:36:53

   Άλυτη εξίσωση, δηλαδή ο λαός και οι νοοτροπίες (τουλάχιστον) 40 ετών που τον διακατέχουν είναι αμέτοχοι στην όλη κατάσταση;;;; Φταίνε μόνο "οι αγορές", "οι επενδυτές", "οι διεθνείς τοκογλύφοι" και οι λοιποί γνωστοί;;;;;

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Hunter 20/10/2014 22:43:33

    Και βέβαια ευθύνεται τραγικά ο Ελληνικός λαός, για τα 40 χρόνια άφρονης διαχείρησης του παρελθόντος του, που οδήγησε στην καταστροφή του παρόντος και στην υποθήκευση του μέλλοντός του. Μόνο που πλήρωσε και συνέχεια πληρώνει πανάκριβα, με το αίμα του και με το αίμα των παιδιών του αυτό το έγκλημα. Τώρα πρέπει να πάψει επί τέλους ν΄αυτομαστιγώνεται, να σηκωθεί περήφανα στα πόδια του ώριμος πια, και να διεκδικήσει απ΄τους κατακτητές τη ζωή του.

    • George N avatar
     George N @ Άλυτη Εξίσωση 21/10/2014 13:53:35

     Δεν υπάρχει κανείς με παρελθόν χωρίς λάθη, το θέμα είναι να μην τα συνεχίζεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το να κοπούν οι συντάξεις γήρατος σε 40/50ρηδες, ας υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης και του εφάπαξ βάσει των συνολικών εισφορών και του χρόνου συνταξιοδότησης για όλους, ώστε να πάμε παρακάτω. Η εναλακτικά ας παραδεχθούμε ότι το αίμα των παιδιών μας, μας αρέσει....

 5. efimeros avatar
  efimeros 20/10/2014 20:50:09

  Οι αγορές αγαπητε εμπιστευονται τα κεφαλαιά τους σε σοβαρες χωρες οπου ο λαός εχει εμπιστευθει μια ελίτ να διοικεί, και δεν πολυασχολείται. Αυτή με την σειρά της τους εξασφαλίζει ενα αξιοπρεπές επίπεδο ζωης, παιδείας υγείας, εργασία και ενα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με ισονομία και διαφάνεια. Ενοείς με την ανάρτηση οτι όλες αυτές οι συνθήκες υπάρχουν στην χώρα και τις απειλεί ο ερχομός του σύριζα;

  • MCA avatar
   MCA @ efimeros 21/10/2014 07:52:37

   Η αλλαγή της ελίτ πολιτικής, οικονομικής δεν αρκεί από μόνη της. Για την ακρίβεια μπορεί να είναι μια τρύπα στο νερό.Ίσως τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα. Πολλές φιλόδοξες επαναστάσεις οδήγησαν το λαό σε μεγαλύτερη δυστυχία.

 6. Μαύρο Χαβιάρι avatar
  Μαύρο Χαβιάρι 20/10/2014 20:53:32

  Ο Λαφαζάνης, όπως και το και το ΚΚΕ, έχουν την πολυτέλεια να είναι συνεπείς σε όσα λένε και να μην κάνουν κωλοτούμπες, απλά διότι ζουν ούτως ή άλλως σε ένα φαντασιακό κόσμο που καμία σχέση δεν έχει με τον πραγματικό. Ουδεμία ανάγκη προσαρμογής στην πραγματικότητα έχουν διότι απλά δεν την αναγνωρίζουν. Πλάθουν τη δική τους αφήγηση και δεν αφήνουν την πραγματικότητα να τους χαλάσει το παραμύθι που πλέκουν. Όταν λόγω αδυναμίας αναπροσαρμογής της σκέψης σου, ερμηνεύεις με τον δικό σου αυτιστικό τρόπο τον σύγχρονο κόσμο που αλλάζει άρδην κάθε δευτερόλεπτο, είσαι μια χαρά όσο περνάς τη ζωή σου στις καφετέριες του Κολωνακίου, στα αμφιθέατρα των σχολών και στις διαδικτυακές συζητήσεις. Αν όμως ο κόσμος είναι αρκετά ανόητος για να σε ψηφίσει να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, θα είσαι σαν να έδεσες με ένα μαντήλι τα μάτια σου και να τρέχεις στα τυφλά μέσα σε ένα πυκνό δάσος, όπως στο αξέχαστο Intacto του Fresnadillo. Αργά η γρήγορα ένα δέντρο θα σε προσγειώσει ανώμαλα στην πραγματικότητα. Και την άτυχη χώρα μαζί σου.

 7. George N avatar
  George N 20/10/2014 22:10:00

  Στην πραγματικότητα η συζήτηση στον συριζα για το θέμα είναι άνευ ουσίας μια και δεν έχει τόση σημασία αν αποφασίσουν ότι θέλουν τις αγορές ή όχι, μια και αυτές έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν τους θέλουν. Η επιλογή είναι μεταξύ Σοιμπλε και Δραχμής και αυτή είναι η μόνη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει στο κόμμα. Είναι και το μόνο δίλημμα που θα έχουν αν γίνουν κυβέρνηση μετά από μια αναγκαστική στάση πληρωμών στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Και τα δύο έχουν τα υπερ και τα κατά τους αλλά καλό θα ήταν να έχουν αποφασίσει πριν τις εκλογές.

 8. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/10/2014 08:43:42

  Το θέμα είναι τι θα πουν οι ψηφοφόροι. Αν ο λαφαζάνης εκλεγεί, οι απόψεις του θα είναι επιδοκιμασμένες δημοκρατικά και ίσως επίσημη θέση της ελλάδος. Είναι κι αυτό μία πραγματιότητα όσο και οι αγορές. Πολλοί πολίτες έχουν την απορία: "κι εσείς που είστε με τις αγορές και ξέρετε πως λειτουργούν, γιατί μου κάνατε την ζωή μαύρη κι αφήσατε την μισή χώρα άνεργη;" Η απάντηση σε αυτό είναι βέβαια ότι διαφορετικά τα πράγματα θα ήσαν χειρότερα. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν πείθει τους πάντες και όσους πέιθει, δεν θα τους πέιθει για πάντα.

 9. ΤΤ avatar
  ΤΤ 21/10/2014 19:23:36

  Όσα δεν έμαθε ο ελληνικός λαός επι ΓΑΠ θα τα μάθει επι ΣΥΡΙΖΑ, εξίσου ταχύρρυθμα. Μάλλον δεν ηταν αρκετά εντατικά τα μαθήματα και χρειάζονται κι αλλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.