Οι έμποροι του Έθνους και οι έμποροι των ελπίδων
07/12/2014 12:00
Του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι έμποροι του Έθνους και οι έμποροι των ελπίδων

Η παράδοση συνεχίζεται: ο Δεκέμβρης ήταν πάντα ένας καταστροφικός μήνας για αυτή την πόλη.

Κι αν εβδομήντα χρόνια μετά τον «μεγάλο Δεκέμβρη» του 1944 αναζητούμε ακόμη τα αίτια, τις αφορμές, ψάχνουμε αν στοιχειοθετείται ανταρσία του ΚΚΕ ή η εξώθηση του στα άκρα από τους Άγγλους και την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, είναι επόμενο να είμαστε πολύ ανώριμοι να κρίνουμε με ψυχραιμία τα τωρινά, έστω κι αν αυτά είναι απείρως πιο μικρά.

Ο πραγματικός Δεκέμβρης ξεκλήρισε μια ολόκληρη γενιά και πότισε με μίσος όλες τις επόμενες, ανεξάρτητα από την ανάγνωση των τότε γεγονότων από τη «σέξι Οννεδίτισα» και τους απογόνους των «στελεχών» της ΟΠΛΑ.

Οποιαδήποτε αναφορά στο ΄44 στρώνει νέα χαλιά μίσους, φέρνει στο προσκήνιο τους θερμοκέφαλους, οι οποίοι το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να χαλάσουν ένα μικρό έστω τμήμα της τωρινής γενιάς. Και δεν περισσεύει κανείς.

Γιατί το ζήτημα πρακτικά είναι ένα: η Πολιτεία θεωρεί ύποπτο φυγής το Ρωμανό και για το λόγο αυτό του στερεί δικαιώματα. Αν για παράδειγμα κάποιος αποφάσιζε ότι θα μεταβαίνει στο ΤΕΙ να παρακολουθεί τα εργαστήρια φρουρούμενος, θα είχε υπάρξει θέμα;

Μπορεί ίσως από όσους έβαζαν ζήτημα κόστους. Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να επωμιστεί η οικογένεια του τα έξοδα ή μέρος αυτών.

Και ναι κατανοώ ότι ένας εύπορος κοινωνικός επαναστάτης ξενίζει, αλλά η αστική δημοκρατία δημιουργεί υπό κατάλληλες συνθήκες και τους εν δυνάμει ανατροπείς της.

Το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί από την τυπολάτρισσα ελληνική δικαστική και σωφρονιστική γραφειοκρατία, ενώ αν πάρει διαστάσεις δεν θα αρκεί ούτε η νομοθετική πρωτοβουλία.

Τελικά, το σκληρό συμπέρασμα είναι ότι ο Ρωμανός θα είναι βολικός για όλους νεκρός. Έτσι μόνο θα γίνει «σύμβολο» . Τώρα είναι τρομοκράτης για πολλούς, επαναστάτης για ισάριθμους.

Με το θάνατο του δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει πλήξει το «σύστημα». Όχι όμως ανεπανόρθωτα. Δεν θα το ανατρέψει. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Αν το όλο πολιτικό κλίμα και οι προσλαμβάνουσες που έχει όλες αυτές τις ημέρες της απεργίας πείνας τον «ωθήσει» να γίνει «ήρωας» στα μάτια όσων των βλέπουν ως τέτοιο, θα έχει προσφέρει τον εαυτό του για να παίξουν μπιλιάρδο εξουσίας στην πλάτη του οι άλλοι, «οι έμποροι των ελπίδων», όπως τους είπε πολύ εύστοχα.

Και οι «έμποροι του Έθνους» θα έχουν απαλλαγεί από ένα βραχνά. Στο κάτω-κάτω της γραφής αυτός αυτοκτόνησε, σαν να βλέπω ποσταρίσματα στα φόρουμ και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να τον θέλει ζωντανό, να αντιμετωπίσει τα τρία εντάλματα και τις βαρύτατες κατηγορίες που έχει.

Και να του δώσει το δικαίωμα στα σαράντα του να κρίνει ξανά και από απόσταση, τα πράγματα, τα γεγονότα, τις δικές του πράξεις και τα αποτελέσματα αυτών.

Αν κόψει το νήμα της ζωής του, απλά θα έχει προσθέσει το όνομα του στο πάνθεον των ηρώων της καθεστωτικής Αριστεράς.

Και εξ’ όσων γνωρίζουμε, ο Ρωμανός δεν ανήκει σε αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 07/12/2014 15:11:02

  Η πολιτεία έχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για πανεπιστημιακές σπουδές από απόσταση. Θα έπρεπε αυτό ήδη να είχε αντιδράσει με το να τον δεχθεί ως μεταγραφή ή αν δεν τους το επιτρέπει ο νόμος τουλάχιστον να ζητήσει από την πολιτεία να νομοθετήσει ανάλογα. Και δεν θα έπρεπε να μείνει εκεί αλλά να αναγνωρισθεί ότι κάθε έτος επιτυχούς παρακολούθησης στο ΑΠ από φυλακισμένο θα αναγνωρίζεται για την μείωση της ποινής.

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 07/12/2014 15:49:17

  Το παιδί αυτό είναι μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση και αξίζει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Και νομίζω πως τελικά έτσι γίνεται. Χάρηκα ιδιαίτερα στο άκουσμα της είδησης ότι ο Σαμαράς-σε μέρες με σίγουρα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα-θα δεχτεί τους γονείς του παιδιού. Όπως και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Βενιζέλου με τη πρωτοβουλία του για νομοθετική ρύθμιση. Προτιμώ αυτή τη σοβαρή, παραγωγική στάση παρά τις κροκοδείλιες κραυγές της Κωνσταντοπούλου που σπεκουλάρει ξεδιάντροπα πάνω στη ξέπνοη ανάσα ενός οργισμένου παιδιού και αντί να συνεργαστεί εισαγγελεύει, κατηγορεί, κρίνει ακόμη και καταδικάζει. Απέναντι στη κραυγαλέα υποκρισία στέκεται ένας νηφάλιος διακριτικός και, θέλω να ελπίζω, αποτελεσματικός ανθρωπισμός.

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 07/12/2014 22:32:26

  +++ Στοχαστικός, ευθύς και ανθρώπινος Μ.Ο !

 4. Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη avatar
  Ο Κούκος που θα φέρει την Άνοιξη 08/12/2014 01:54:22

  Ξενίζει τους συμπλεγματικούς ο εύπορος κοινωνικός επαναστάτης. Δεν μπορεί όμως τα πλέον ταπεινά ένστικτα του άξεστου πλήθους να διαμορφώνουν δίκαιο. Και τον αστυνομικό συνοδείας, εύκολα μπορούσαν να τον αφαιρέσουν από τη φύλαξη των άχρηστων χαραμοφάηδων δημοσιογράφων, που τους φυλάμε μη και κρυώσουν από τα ρεύματα.

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 08/12/2014 15:23:39

  Ρωγμές Πάλι στοὺς δρόμους ὁποὺ ζήσαμε τὴν προσωπίδα
  κόκκινη μὲ σταλαγματιὲς χρυσοῦ
  τέτοια περιπέτεια τέτοια ὡραία ἐλπίδα
  μέσ᾿ στὶς συνέχειες τῶν ὀνείρων ἔχω τὸν ἀμνὸ
  δὲν πιστεύω στὰ ποτάμια ὁλοένα τρέχουν
  δὲν πιστεύω στὰ φύλλα ὁλοένα πέφτουν
  εἶναι θεία ἔνδον αἰθάλη π᾿ ἀλλάζει τὶς ὁράσεις
  κι ὁ θάνατος βαθαίνει τὴν τέφρα.Νίκος Καρούζος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.