Οδηγούν τη χώρα στην άβυσσο
25/02/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδηγούν τη χώρα στην άβυσσο

Σκόπιμα είτε από ανοησία η παρέα των Τσιπροβαρουφάκηδων οδήγησαν την Ελλάδα σ' αυτήν την άθλια κατάσταση και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να αλλάζουν τα ονόματα στις «επικίνδυνες» λέξεις για να μην... στεναχωριούνται οι οπαδοί τους.

Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα βρίσκεται η Ελλάδα. Μπορεί να σώθηκε από την καταστροφή, ωστόσο, η διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης, οι ψευτομαγκιές, οι λανθασμένες εκτιμήσεις για τις συμμαχίες, οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

Αυτό που είπε ο Αντ. Σαμαράς είναι ακριβώς έτσι: Ότι συναντήθηκε η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν η πρώτη έβγαζε την Ελλάδα από το Μνημόνιο και ο δεύτερος την έβαζε.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Αρχικά μια περιπέτεια τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια μια τριετή περιπέτεια με μνημόνιο και μέτρα που σήμερα δεν θα μπορούσαμε να τα προβλέψουμε.

Κατ' αρχάς, μπορεί το mail Βαρουφάκη να είναι σχετικά ασαφές και να μην περιγράφει με ακρίβεια τι θα κάνει η κυβέρνηση, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν. Και πλέον έχουν στα χέρια τους δύο πολύ ισχυρά όπλα.

Το πρώτο είναι η κατάσταση των τραπεζών και η χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Κάθε φορά που η τρόικα θα ζητά από την κυβέρνηση να κάνει κάτι και αυτή θα αρνείται αμέσως θα επισείει τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης. Και αμέσως ο Τσίπρας και η παρέα του θα υποκύπτουν. Αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Ο μόνιμος εκβιασμός των δανειστών θα βρίσκεται πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας και η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα έχει πολλές επιλογές: Είτε θα σκύβει το κεφάλι είτε θα διαλυθεί. Ήδη υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι ο Τσίπρας πρέπει να πάει σε εκλογές γιατί δεν θα αντέξει τους τέσσερις αυτούς κολασμένους μήνες. Όμως, και σε εκλογές να θέλει να πάει θα τον αφήσουν οι ξένοι; Υπάρχουν και οι φωνές για σπάσιμο της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ, που κάποια στιγμή θα το κάνουν... Κούγκι. Εισηγούνται συμμαχίες με τους πιο... πρόθυμους και ευρωπαϊστές του Ποταμιού ή του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό έναν διαρκή, ατέλειωτο εκβιασμό και θα κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται: «Γιατί ψηφίσαμε να φύγει ο Σαμαράς, αφού όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε αλλά έγιναν χειρότερα τα πράγματα»;

Το δεύτερο όπλο των δανειστών ακούει στο όνομα «χρηματοδοτικό κενό». Όλα τα πρόβλεψε η κυβέρνηση στο κείμενο του Βαρουφάκη, το πώς θα καλύψει το κενό των επόμενων μηνών το πρόβλεψε; Δεν είναι το πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό κουτσά στραβά θα το πετύχουμε δανειζόμενοι από τους δημόσιους φορείς, με repos και με άλλα κόλπα. Την πληρωμή των χρεολυσίων πώς θα την καταφέρουμε; Από τις 10 Μαρτίου και μετά θα πρέπει να πληρώσουμε σχεδόν 6 δισ. Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά;

Από την άλλη, πώς θα βρεθούν χρήματα για να υπάρξει ανάκαμψη στη χώρα; Ήδη οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,7% όταν η αρχική εκτίμηση ήταν πάνω από 2,2% του ΑΕΠ. Για να μην πούμε για τις επενδύσεις που έχουν παγώσει και που θα προκαλούσαν θετικό σοκ και θα μείωναν την ανεργία. Η κυβέρνηση βρίσκεται όμηρος των δανειστών που θα είναι «πρόθυμοι» να καλύψουν τα χρηματοδοτικά κενά δίνοντας κι άλλα λεφτά, αλλά με νέα μέτρα.

Μαζεύεται δηλαδή ένα τεράστιο ποσό για το τέλος Ιουνίου (ακολουθούν άλλα 12 δισ. μέσα στο καλοκαίρι) το οποίο μπορεί να καλυφθεί με νέο πρόγραμμα, δηλαδή με νέο Μνημόνιο.

Όμως, αντιλαμβάνεται κανείς, το έγκλημα θα είναι διαρκείας και δεν θα το δικάσει κανένα Ειδικό Δικαστήριο. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Η οποία γνώριζε ότι η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται. Ήξερε από την πρώτη ημέρα ότι δεν πρέπει να αφήσει την οικονομία να διαλυθεί, ότι έπρεπε να πάει σε μια συμφωνία με τους δανειστές, προτού να είναι αργά.

Ο άκρατος λαϊκισμός, οι μεγαλοστομίες αλλά και το συνονθύλευμα απόψεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν την καταστροφή. Δεν έχει σημασία να πούμε ποια λάθη έκανε ο Σαμαράς κι αν θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα ή όχι. Κρίθηκε, επικρίθηκε και είναι αντιπολίτευση. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε που πάει η χώρα από εδώ και στο εξής. Σκόπιμα είτε από ανοησία η παρέα των Τσιπροβαρουφάκηδων οδήγησαν την Ελλάδα σ' αυτήν την άθλια κατάσταση και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να αλλάζουν τα ονόματα στις «επικίνδυνες» λέξεις για να μην... στεναχωριούνται οι οπαδοί τους.

Όμως, πάνω από το μέλλον των κομμάτων είναι οι προοπτικές της πατρίδας. Είναι το μέλλον των παιδιών μας. Που δυστυχώς είναι πολύ μαύρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 25/02/2015 08:00:29

  Πως θα μπορούσε να βγει στις αγορές μια "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση. Εδώ δεν μπόρεσαν να το κάνουν 5 χρόνια τώρα έμπειροι πολιτικοί που δεν βλέπανε την ώρα να χαιρετήσουν την τρόικα και που καταλαβαίνανε (νοσταλγούσαν) την ελευθερία που δίνουν οι αγορές. Πέρα από το "Ν" που έχει στο πίσω τζάμι η κυβέρνηση δεν έχει και καμία όρεξη να τις γνωρίσει. Το οποίο είναι ευτύχημα και για αυτή και για τις αγορές. Ακόμα περισσότερο (είναι ευτύχημα) για την χώρα αλλά και για την ΕΖ που αποφεύγει έτσι μια δεύτερη Ελληνική χρεοκοπία. Κάτι που ένας πχ Λαφαζάνης χωρίς τους θεσμούς πάνω από το κεφάλι του, θα εξασφάλιζε μονάχα με μια δήλωση για το τι σκοπεύει να κάνει.

 2. das13 avatar
  das13 25/02/2015 10:32:23

  Ο Έλληνας είναι ότι ψηφίζει... Είπαν την Τρόικα ΄Θεσμοί΄, το μνημόνιο ΄Γέφυρα΄και αγαλίασε η καρδιά των Ελλήνων... Πόσο σανό θέλεις Ελληνα, πόσο το τραβάει ο οργανισμός σου...

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 25/02/2015 11:25:01

  'Οταν μία σταθμισμένη και ρεαλιστική γραμμή μοιράζει, για καιρό,τα βάρη σ'αδύνατους ώμους και στερείται του τεκμηρίου αθωότητος... έ, τότε έρχεται η ώρα των αλλοπρόσαλων, των ατεκμηρίωτων και των ψεκασμένων... Η "μνημονιακή" και η "αντιμνημονιακή" ρητορική υπήρξε η εύκολη λύση για όλους... όταν πολιτικές,οικονομικές και κοινωνικές "ελίτ" δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έρχεται η ώρα της "έξωθεν" επιβολής... θά έλεγα πώς ήρθε η ώρα της"εθνικής συνεννόησης"αλλά φοβάμαι πώς ακούεται πληκτικό και αστείο!

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ βαγόνι 25/02/2015 12:43:36

   Πολύ σωστή παρατήρηση. Λίγο το θέμα του ΕΝΦΙΑ και των αντικειμενικών αξιών να είχε προσέξει η κυβέρνηση, είναι αμφίβολο αν ο Σύριζα θα είχε φτάσει το 30%. Τα τραγικά λάθη των αστικών κομμάτων, και ιδίως της ΝΔ, έστειλαν ψηφοφόρους στους "τα πάντα όλα" υποσχόμενους... Πρέπει όμως και εμείς, ως λαός, να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Είχα γράψει σε άλλο σχόλιό μου ότι φοβάμαι ότι επιθυμούμε τετραγωνισμό του κύκλου και "ένοπλη επαιτεία" με όπλο που και εμείς και οι δανειστές ξέρουν ότι είναι αποκριάτικο...
   Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο η κυβέρνησή μας αλλοπρόσαλλη...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ βαγόνι 25/02/2015 22:57:54

   αυτή είναι η ουσία. και φοβάμαι πως ο τίτλος του Προφήτη "Μουλάρι ο Αστραχάν" ταιριάζει περισσότερο σ'αυτή την περίπτωσή. Συριζα-Ανέλ είναι ο βραχίονας της "έξωθεν" επιβολής - πρώτα θα πανε την διεθνή αξιοπιστία και διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας στο απόλυτο-μηδέν και όταν δεν θα έχουν απομείνει πια άλλα ψέμματα για να ειπωθούν, τότε θα έρθει η "εθνική συνεννόηση" στα ερείπια

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 25/02/2015 12:16:41

  Πραγματικά τώρα, ήρθε η ώρα όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση , ενώπιον των πολιτών και της Ευρώπης (που κοιτάει περίεργα με αμφισβήτηση αλλά και μία προσμονή), να αναμετρηθούν με τον κακό εαυτό τους και να πάν (αν μπορούν) την χώρα πιο μπροστά πέρα από κραυγές, μίρλες και λαϊκισμούς...

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Αιρετικός 25/02/2015 14:13:57

   Οσον αφορα εμενα εαν η ΝΔ δεν σταθει κοντρα στον λαφαζανοτσιπρισμο και στο λεχθεν του Tσιπρα οτι ''την Κυριακη θα γινει το πηδημα '' υπερασπιζομενη το εργο της τοχω παρει προσωπικα πια και θα την αποχαιρετησω απαξ δια παντος .Γαια πυρι μειχθητω !

 5. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 25/02/2015 13:22:53

  [email protected]Λιψ Πρέπει όμως και εμείς, ως λαός, να αποφασίσουμε τι θέλουμε.... "Plata dulce" (γλυκό χρήμα ) όπως λένε στη Αργεντινή , αυτό θέλουμε .Ποιό είναι το γλυκό χρήμα ? Μα , αυτό που αποκτάς άκοπα .Εδώ κανείς δεν θέλει να κοπιάσει (μαθητές , φοιτητές , υπάλληλοι , αγρότες...) γι αυτό τρέχουμε πίσω απ' όποιον μας βεβαιώσει οτι "λεφτά , για μοίρασμα, υπάρχουν" όποιον μας τάξει θέση στο Δημόσιο (κι ύστερα θα ...κάθεσαι...) , υψηλές αποδοχές , μείωση ωρών εργασίας , επιδόματα , κατάργηση εξετάσεων ,αν μας στείλουν και το πτυχίο στο σπίτι ακόμα καλίτερα...Εν ολίγοις την ζωή την αντιλαμβανόμαστε σαν ένα διαρκές πάρτυ μόνο που δεν θέλουμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό του.

 6. sender avatar
  sender 25/02/2015 13:40:49

  Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να έχει τις καλύτερες προθέσεις για να προσφέρει.Αλλά,κατά την άποψή μου,έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι:σε μια παγκόσμια καπιταλιστική κοινωνία με ένα απαραβίαστο status qvo,μόνο κεντροδεξιές κυβερνήσεις με εμπειρία ελιγμών και γνώση των κανόνων της αγοράς πρέπει να κυβερνούν.Με αυστηρό έλεγχο από μια πλουραλιστική,ευέλικτη αριστερή αντιπολίτευση.Μεγάλο λάθος η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά,όταν και οι ''εταίροι''βλέποντας ότι η χώρα πάει να δυναμώσει συνήργησαν για την παλινδρόμηση και οπισθοχώρηση.Διότι δεν ήθελαν να ορθοποδήσει η χώρα και να απεξαρτηθεί(όσο μπορούσε βεβαίως).Το ερώτημα είναι,αν η αριστερά που κυβερνά με αδεξιότητα επικίνδυνη,έχει το όνειρο να μετασχηματισθεί ή και να ανατραπεί η καπιταλιστική κοινωνία με καταλύτη την Ελλάδα.Ακόμα και να γίνει η Ιφιγένεια στην εκστρατεία κατά της παγκόσμιας τάξης.Οποία μοίρα!Αν παρ'όλα αυτά αναγκασθεί,αυτή η κυβέρνηση,να προσαρμοσθεί στην καπιταλιστική πραγματικότητα,πρέπει με καρτερικότητα και κατανόηση να περιμένουμε μετά από πολλά λάθη και παλινωδίες,να αποκτήσει τη απαραίτητη εμπειρία.Γιατί έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πείραμα,ειδικά τώρα,που μια πολύ λεπτή ισορροπία μπορεί να ανατραπεί;Μεγαλοϊδεατισμός ή επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια;ή ο εκρηκτικός συνδυασμός των δύο;Σκέψεις...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ sender 25/02/2015 13:49:27

   ...πολύτιμες σκέψεις για επίτοκο προβληματισμό...

   • sender avatar
    sender @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 25/02/2015 13:54:02

    Ευχαριστώ,Κυθήριε.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ sender 25/02/2015 14:13:25

   Ενώ μέχρι τις εκλογές δεν είμασταν στο "πείραμα"? ήμαρτον...Αν δεχθούμε τα ανωτέρω έχουμε αποδεχθεί την κατάλυση της Δημοκρατίας...Όσο για την εμπειρία ελιγμών (όλων των κυβερνησάντων) αφήστε το...Από τους πολλούς ελιγμούς μας είχε πιάσει ναυτία...

   • Fotini avatar
    Fotini @ Αιρετικός 25/02/2015 14:35:28

    Τό εἶπε τόσο εὔστοχα ὁ ΑΣ, [Συναντηθήμαμε στήν πόρτα. ᾿Εμεῖς φεύγαμε ἀπό τό "πείραμα" καί ὁ τσίπρας ἤθελε τήν συνέχιση τοῦ "πειράματος"]. Μοῦ κάνει τρομερή ἐντύπωση πού προσπερνᾶτε μέ τόση προπαγάνδα τήν γαργάρα τῶν προεκλογικῶν δεσμεύσεων τοῦ τσίπρα. ῞Ομως γιά νά γίνη τό "πρώτη φορά ἀριστερά" ἄς πάει καί τό παλιάμπελο ΕΛΛΑΔΑ!!!!!

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Fotini 25/02/2015 15:23:20

     Καμία προσπέραση...Ή για να το θέσω συριζαϊικα, για τον Συριζα εδώ και τώρα (με μια μικρή περίοδο χάριτος) ισχύει το "ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα", "τελευταίο ξυρίζουν τον γαμπρό" κλπ. Η Ελλάδα μας είναι πάνω απ΄όλα, κόμματα, ηγέτες, φιλίες...Εδώ είμαστε και παραμένουμε εντός της χώρας για να βάλουμε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν λειτουργεί η Δημοκρατία ΠΑΝΤΟΥ...

     • Fotini avatar
      Fotini @ Αιρετικός 25/02/2015 15:40:11

      ᾿Εννοεῖτε ἀριστερή δημοκρατία;; ᾿Από ὅτι βλέπω δημοκρατικά ἐκλέχθηκε ὁ τσίπρας. ᾿Εκτός καί ἄν θέλετε μονόλογο!

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Fotini 25/02/2015 16:00:17

      Εννοώ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ απλά (ούτε αριστερή, ούτε τίποτα άλλο). Δημοκρατία στην ψήφιση νόμων, στην λειοτυργία της διοίκησης, κ.α. Εκεί κρίθηκαν οι κυβερνήσαντες, εκεί θα κριθούν και οι κυβερνώντες...

   • sender avatar
    sender @ Αιρετικός 25/02/2015 15:18:13

    Αιρετικέ,έχετε άμεσα ιδεοληπτικά αντανακλαστικά.Ποιός σας επέβαλε με την βία μια κυβέρνηση,αριστερή ή κεντροδεξιά;με εκλογές αποφασίζει ο λαός.Ας μετανιώνει όσες φορές θέλει.Κάθε φορά,θα αφήνει πίσω και ένα κομμάτι από τον εαυτό του.Μέχρι να αρχίσει να σκέφτεται λογικά,ρεαλιστικά με μόνο οδηγό,σε ένα τρικυμισμένο ωκεανό,την επιβίωση.Και αν δεν μπορεί να σχηματισθεί μια εθνική ομονοούσα κυβέρνηση(είμαστε και μεταξύ μας ανάδελφοι),τουλάχιστον να κυβερνούν οι πλέον έμπειροι.Τώρα.Ας αφήσουμε για το μέλλον τις εφαρμογές των ιδεολογιών μας.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ sender 25/02/2015 15:32:08

     Ποιό είναι το λογικά, ρεαλιστικά? Ποιός θα μας το πει? Γιατί δεν είμαστε ώριμοι να ξέρουμε τι θέλουμε? Είναι οι Γερμανοί ωριμότεροι? Η πολιτική θέλει και επιβίωση και όραμα..Αν εννοείτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εννοείτε στυλ Παπαδήμου?

     • Fotini avatar
      Fotini @ Αιρετικός 25/02/2015 18:04:18

      Τὸ ἐρώτημα εἶναι, θά φέρη στήν βουλή ὁ τσίπρας τήν παράταση τῆς δανειακῆς σύμβασης;; Προσπερνῶ τίς ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ περί σχισίματος τοῦ μνημονίου καί προεκλογικές ὑποσχέσεις προγράμματος Θεσσαλονίκης, ῎Αλυτη!

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Fotini 25/02/2015 21:19:10

      @Fotini: Δεν έχω καμία σχέση με την Άλυτη Εξίσωση...

 7. Γιώργος Λυκαύγης avatar
  Γιώργος Λυκαύγης 25/02/2015 15:46:23

  θα πρέπει να κοιτάξουμε τα πάντα έξω απ'το κουτί. Εδώ υπάρχουν 2 διαφορετικά θέματα τα οποία είναι σαφέστατα κομβικής σημασίας για την χώρα μας. Το πρώτο είναι η Ελλάδα της Μεταπολιτεύσεως η οποία σίγουρα δεν λειτουργεί σαν κράτος per se αλλά σαν ένα πελατειακό μπασταρδεμένο βασίλειο το οποίο εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικά ή / και πολιτικά. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας τα τελευταία 40 χρόνια, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις, λειτουργούν με γνώμονα τον ψηφοφόρο σαν κέρδος προς τους ιδίους ή / και με οικονομικοεπιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία αποσκοπούν να αποσπάσουν κάποιο όφελος. Έτσι η άβυσσος στην οποία αναφέρεται το άρθρο είναι δεδομένη όποια κυβέρνηση και να έχουμε στην χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαφωνώ ριζικά σε πολλά σημεία και ο οποίος συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό στελεχών με ιδέες ανεφάρμοστες, έχει ένα μεγάλο ατού το οποίο κανένα άλλο κόμμα δεν έχει πλην των δύο άκρων (Χ.Α & ΚΚΕ). Σαν ιδεολογικός χώρος δεν κυβέρνησε ποτέ. Ακράδαντα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοδιαλυθεί σαν κυβερνητικό κόμμα εντός διετίας και θα αναδιπλωθεί σαν ένα Κεντροαριστερό αριστερίζων κόμμα που θα καλύψει το κενό του υποτιθέμενου σοσιαλιστικού ΠαΣοΚ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως παλέψει με την διαφθορά και τηυν διαπλοκή όσο θα είναι στην εξουσία τότε η Ελλάδα έχει ελπίδα με την επόμενη καινούργια κυβέρνηση να αποβάλει από πάνω της τον πελατειακό χαρακτήρα. Ο Πάγκαλος, το οποίο θεωρώ παράδειγμα της σάπιας πολιτικής ζωής μας, είπε κάτι πολύ σωστό: "μαζί τα φάγαμε". Όλοι μας βολευτήκαμε σε μία ζωή κατανάλωσης όπου η μούφα τσάντα ήταν πιό σημαντική από την παιδεία που δώσαμε στα παιδία μας, όπου οι διακοπές στην Μύκονο ήταν πιό σημαντικές από την αξιοπρέπεια μας, όπου στην πλειοψηφεία σων επαγγελματικών συναλλαγών έπρεπε κάποιος να κλέψει το κράτος. Κι όλα αυτά με την ευλογία και ανοχή του ευρύτερου κράτους γιατί ο καθένας μας έχει κι ένα ψήφο συν άλλους 100 από συγγενείς. Η χώρα είναι στην άβυσσο και πρέπει να πασκίσουμε να την σύρουμε έξω. Η οικονομία της χώρας έιναι στα τάρταρα ήδη. Δεν μας είπανε για success story πριν 9 μήνες και ότι θα βγαίναμε στις αγορές? Δεν μας φλομώσανε στο ψέμα ότι η οικονομία είναι μια χάρα και ανακάμπτει τον Οκτώβρη και μέσα σε 4 μήνες μόνο είμαστε πάλι στο χείλος μιας καταστροφής? Φίλοι μου αυτό σημαίνει ότι ούτε success story υπάρχει ούτε η χώρα ανακάμπτει. Απλώς μας δείχνει περίτρανα ότι η χώρα είναι φορτωμένη με ένα χρέος ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ και ότι πρέπει κι εμείς να ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ για να φέρουμε την χώρα πίσω από τον γκρεμό. Δεν ντρέπομαι να το πω - εάν χρειάζετε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μας κάνει κράτος και να νιώσουμε ΕΛΛΗΝΕΣ πάλι τότε ΔΕΝ έχω κανένα πρόβλημα. Το Δεύτερο είναι η παγκόσμια και η Ευρωπαική πολιτική σκηνή. Βλέπουμε χωρίς αμφιβολία ότι η αριστεροί έχουν δημιουργήσει ένα βαβέλ στην Ευρώπη το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό απ'οτι αντιλαμβανόμαστε. Παρακάτω είναι οι συσχετισμοί που πρέπει να αναλογιστούμε, 1. Γερμανία = η πιο ισχυρή οικονομία εντός Ευρώ 2. Μ. Βρεττανία = η πιο ισχυρή οικονομία εκτός Ευρώ 3. Γαλλία = Ισχυρή οικονομία μόνο με την Γερμανική στήριξη την οποία χρειάζετε ενάντια του παραδοσιακού εμπορικού (και οικονομικά πιό πλούσιου) "εχθρού" Μ. Βρεττανίας. 4. Γερμανία + Ρωσσία = Παραδοσιακοί σύμμαχοι στην Ευρώπη μετά τον ενοποίηση της πρώτης 5. Γερμανία + Φινλανδία = Είναι το Ρωσσικό εμπορικό μπλοκ της Ευρώπης 6. Μ.Βρεττανία + Ρωσσία = Η Μ.Βρεττανία ασκεί τον έλεγχο της Ευρώπης στην Ρωσσία για λογαριασμό των ΗΠΑ και ταυτόχρονα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των συναλλαγών σε Ρούβλι με Δολλάριο. 7. Οι ΗΠΑ από το 2014 έχουν "ρίξει" 1 Τρις Δολλάρια στην αγορά για ανάπτυξη, οι Ιάπωνες 1/2 Τρις Δολλάρια (σε Γεν) και φυσικά η ΕΚΤ η οποία θα "ρίξει" πάνω από 1 Τρις Ευρώ. Εάν δούμε όλα τα παραπάνω τότε σίγουρα είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών οι οποίοι μπορούν να τινάξουν την παγκόσμια οικονομία στν αέρα. Η Ελλάδα παίζει ρόλο κομβικό και τα διάφορα σενάρια είναι φανερά.
  Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  Δείτε πως: Σενάριο 1 - Η Γερμανία σπρώχνει την Ελλάδα στην χρεοκοπία. Το Ευρώ υποχωρεί κατά 20% το λιγότερο και οι εξάγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη καταρρέουν ενώ ταυτόχρονα με το φθηνότερο Ευρώ οι εισαγωγές από ΕΕ στις ΗΠΑ ενισχύονται. Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μία ύφεση μεγαλύτερη του 2008 αφού το τραπεζικό τους σύστημα δεν έχει συνέλθει ακόμα.
  Η Μ.Βρεττανία μπαίνει σε ύφεση αφού η ΕΕ αγοράζει με πολύ ψηλότερο κόστος ενώ η Ευρωζώνη αρχίζει να καταρρέει αφού οι εισαγωγές κοστίζουν παραπάνω. ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ DERIVATIVES ΘΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΞΙΑ 50 ΤΡΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΕΝΑ ΝΤΟΜΙΝΟ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 317 ΔΙΣ ΑΛΛΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ 60%). ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αυτές είναι κάποιες σκέψεις μου... Το παιχνίδι είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Η πραγματικότητα είναι άλλη...

  • Fotini avatar
   Fotini @ Γιώργος Λυκαύγης 25/02/2015 23:05:30

   Πολύ καλό τό σχόλιο σας πάντα βέβαια ἀπό τήν συριζέηκη ὀπτική γωνία σας. . . Τό success story τοῦ ΑΣΣ δέν ἦταν οὐτοπία.

   • Γιώργος Λυκαύγης avatar
    Γιώργος Λυκαύγης @ Fotini 26/02/2015 09:38:32

    Καλημέρα Fotini! Το τελευταίο που έχω είναι οπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ να βλέπω τα πάντα με αντικειμενικότητα και δεν δεσμεύομαι από κομματικές αντιλήψεις. Δεν αναφέρομαι σε εσένα αλλά η ιδέα ότι πας μη ΝΔ = ΣΥΡΙΖΑ ή πας μη ΚΚΕ = Καπιταλιστής ή πας μη ΣΥΡΙΖΑ = Μνημονιακός πρέπει να μας ξενίζει όλους. Το γεγονός ότι ένας μη Συριζαίος σαν εμένα επικροτεί μερικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι κακό. Σαν "βάζελος" εκ γενετής πάντα υποστηρίζω τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη κι αυτό είναι το σωστό. Δεν πρέπει να μεροληπτούμε και γι αυτό η πρώτη μου πρόταση ήταν ότι πρέπει να βλέπουμε τα πάντα έξω απ'το κουτί της προσωπικής μας ιδεολογίας. Προσωπικά εάν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ακόμη και ο τελευταίος των τελευταίων τα έβαζε με το πελατειακό κράτος θα έλεγα τα ίδια. Η ερώτηση μου προς εμένα και προς όλους είναι η εξής: Εάν μας καλούσε ο βουλευτής και μας έλεγε ότι μπορεί να μας διορίσει το παιδί μας στο δημόσιο τι θα κάναμε. Η απάντηση σ'αυτό είναι και η λύση η μη των προβλημάτων της χώρας μας.
    Σχετικά με το success story... Θα βγαίναμε στις αγορές που αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες μας και οι αγορές θα καλύπτανε τις χρηματοδοτικές. Αυτό είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι με βλέμμα προς τέλος Οκτωβρίου με Νοέμβρη πριν ανακοινωθεί καν η εκλογή προέδρου. Ακόμη και χωρίς να έκανε άτυπη στάση πληρωμών ο λαός τα ταμειακά μας θα ήταν διπλάσια από ότι τώρα, δηλαδή 4 δις. Που σημαίνει ότι με την πρώτη κακή αξιολόγηση θα παίρναμε νέα μέτρα αφού οι εκταμιεύσεις θα μας παίρνανε πίσω. Τα ταμειακά ενός κράτους είναι χρήσιμα εάν από αυτά ένα κομμάτι μπορεί να το επενδύσει. Η Μέρκελ γιατί νομίζουμε ότι αρνήθηκε στον Σαμαρά να βγεί στις αγορές. Γιατί το ρίσκο θα ήταν τεράστιο για οποιονδήποτε ποντάριζε στην Ελλάδα. Με τον πρώτο κλυδωνισμό τα ομόλογα όλης της Ευρωζώνης θα κατέρρεαν. Ας το δούμε με τα δικά μας μέτρα. Εάν έχω πάρει στεγαστικό 310,000 (το χρέος μας είναι 310 δις) και το εισόδημά μου από την επιχείρηση μου είναι αρνητικό με ζημιά 2,000 ανά έτος (μείον 2 δις είναι το εμπορικό ισοζύγιο της πραγματικής οικονομίας τον Οκτώβριο 2014) και πρέπει να πληρώνω τόκους στο στεγαστικό μου τότε η τράπεζα θα μου ξανάδινε δάνειο η ένας επενδυτής θα έριχνε κεφάλαιο σε εμένα? ΟΧΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλύτερη θέση από ότι ήταν ο Σαμαράς αλλά success story δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει στο βραχύπρόθεσμο μέλλον. Το success story είναι μαθηματικά και αριθμοί. Δυστυχώς δεν βγαίνουν

    • Fotini avatar
     Fotini @ Γιώργος Λυκαύγης 26/02/2015 18:18:48

     Καλό ἀαπόγευμα κ. Λυκαύγη. Δύο παρατηρήσεις. 1)῾Ο βουλευτής δέν κυνηγοῦσε τούς ψηφοφόρους γιά μιά θέση τῶν παιδιῶν του στό δημόσιο, ἀλλά τό ἀντίθετο. 2) Τό νά βγαίναμε ἀπό τό μνημόνιο τέλος τοῦ τρέχοντος μηνός τό θεωρῶ success story! ᾿Επειδή ὅμως δέν εἶμαι τῶν οἰκονομικῶν ἐπιστημῶν, θά ζητοῦσα ἀπό τόν Διογένη νά σᾶς ἀπαντήση μέ οἰκονομικούς ὅρους. ᾿Ελπίζω νά ἔχετε διαβάσει σχόλια του. ῾Υπάρχουν βέβαια καί ἄλλοι ἀξιόλογοι, εἰδικοί στό θέμα, ἐδῶ στό ANTINEWS.

 8. sender avatar
  sender 25/02/2015 15:50:59

  Μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου,εκλήθη ο κ.Τσίπρας,και ως πρωθυπουργός ακόμα,να συμβάλλει στην σωτηρία της χώρας.Και αρνήθηκε και φυγομάχησε.Και προτίμησε να συγκυβερνήσει με τους ιδεολογικά ασύμβατους Ανέλ,με ένα δρομολογημένο,(με τεράστιο κόστος,αλήθεια),πρόγραμμα που το χρεώθηκε με απώλειες η προηγούμενη κυβέρνηση.Τους λόγους,ας τους σκεφτεί ο καθένας.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ sender 25/02/2015 16:27:04

   Όλοι κρίνονται...Αλλά σύμφωνα με προηγούμενη ανάρτησή σας ενδεχομένως προσφυώς σκέφτηκαν τότε ότι θα πρέπει να υπάρχει και μία ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση...

 9. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 25/02/2015 16:41:43

  Προσωπικά έχω την εντύπωση ότι μόνοι μας σαν Ν.Δ. παραδώσαμε τη χώρα στο συρφετό των συριζοανέλ...Η βασική αιτία είναι ότι στα 2.5 χρόνια διακυβέρνησης δεν κάναμε τις τομές και τις ΡΗΞΕΙΣ που απαιτεί η κοινωνία ώστε να μικρύνουμε το σπάταλο κράτος να μεταρρυθμίσουμε το μπάχαλο δημόσιο, να διώξουμε τα...περισσεύματα που μπήκαν στις ΔΕΚΟ, στη βουλή, και αλλού από την πίσω πόρτα, να απελευθερώσουμε την αγορά εργασίας, να αλλάξουμε το Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και άλλα πολλά....Μήπως εδώ και ένα εξάμηνο μας γυρίσαν και την πλάτη οι απέξω??? Μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Μήπως και η...τακτική της αριστερής παρένθεσης ήταν τραγικό λάθος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή??? Ποτέ δεν πίστεψα σε θεωρίες συνωμοσίας για αποικίες, για αέρια και πετρέλαια και όσμια....γιατί όταν θέλεις να ανήκεις στην Ευρώπη πρέπει να έχεις και τα αυτονόητα που έχουν οι υπόλοιποι, όπως σοβαρό κράτος, λειτουργικό δημόσιο, σωστή παιδεία και υγεία και όχι να μεταφέρεις το δημόσιο χρέος στον ιδιωτικό τομέα που τόσα χρόνια ταίζει το μισό πληθυσμό της χώρας γιατί καταφέραμε σε αυτή τη χώρα να κάνουμε μόνο δημοσίους υπαλλήλους με μονιμότητα και συνταξιούχους από τα 45-50 χρόνια.

 10. toxo avatar
  toxo 25/02/2015 16:45:01

  Μετά την "δημιουργική ασάφεια" του γιάνις,περιμένω την "δημιουργική υπόμνηση" γιά το τρίτο μνημόνιο.

 11. dim avatar
  dim 26/02/2015 02:20:17

  Πόσο, μα πόσο γελοίοι είναι αυτοι που δήθεν χλευάζουν λέγοντας: "μα λέγατε ότι δε θα έχουμε χαρτί υγείας σήμερα.... κινδυνολόγοι!!..".... Ναι κύριοι, σήμερα, 26 Φλεβάρη 2015, αν ο κύριος Τσίπρας, αυτός που εσείς επιλέξατε ως το πρωθυπουργό που θα σκίσει τα μνημόνια, που δεν υπάρχει "ουτε 1 στο 1.000.000 η Μέρκελ να μη συμφωνήσει για διαγραφή του χρέους", κλπ κλπ κλπ, δεν είχε κάνει το "τολουπ", τη "κωλοτούμπα", τη "στροφη στο ρεαλισμό" (πείτε το οπως θελετε).... ναι κυριοι, σήμερα 26 Φλεβάρη που θα έπρεπε 3,5 εκατ. συνταξιούχοι και μισθωτοί να πέρνανε τις συντάξεις τους και τους μισθούς τους, δε θα υπήρχε σάλιο στα ΑΤΜ, αφού θα είχε κλείσει τη στρόφιγγα η ΕΚΤ, και άρα, εντός ωρών δεν θα υπήρχε και χαρτί υγείας στα σούπερ μάρκετ.... Δόξα τω Θεό.... Έκανε τη κωλοτουμπίτσα του ο Αλέξης, ώστε να μπορείτε τώρα εσείς εκ του ασφαλούς να καυτηριάζετε δήθεν για τη «κινδυνολογία περι χαρτιών υγείας…»…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.