Οδηγίες από τους Αμερικανούς έπαιρνε ο Τσίπρας
26/09/2015 18:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οδηγίες από τους Αμερικανούς έπαιρνε ο Τσίπρας

Πλήρης επιβεβαίωση του Antinews

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που το Antinews ανέβαζε ψηλά το άρθρο για τις πιθανές σχέσεις του Τσίπρα με τους Αμερικανούς. Την προσκόλλησή του στο άρμα της υπερατλαντικής δύναμης και ορισμένα «τυχαία» γεγονότα που το αποδείκνυαν. Η Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύει το απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και με το οποίο οι ΗΠΑ παρείχαν καθοδήγηση στον Τσίπρα για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσει απέναντι στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στόχος του τηλεγραφήματος ήταν η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο έλληνας πρεσβευτής αναφέρει ότι είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη σημαντική συνάντηση Λιου - Σόιμπλε, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, κυρίως στο σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα.

Σε άλλο επίκαιρο σημείο του τηλεγραφήματος, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων».

Τι λέει αυτό το τηλεγράφημα; Ότι ο Τσίπρας πριν πάει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους δανειστές έπαιρνε οδηγίες από τους Αμερικανούς για το τι πρέπει να πράξει. Αντάλλαγμα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που ασφαλώς θέλει και το ΔΝΤ το οποίο δεν επιθυμεί να χάσει τη θέση που απλόχερα του χάρισε στην Ευρώπη ο Γ. Παπανδρέου το 2010.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τον αμερικανικό παράγοντα προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη είναι για να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία με τον Ομπάμα. Ποια είναι τα ανταλλάγματα δεν μπορούμε να ξέρουμε, όμως φανταζόμαστε. Σε ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή, με τους Αμερικανούς να έχουν ανοίξει πόλεμο στη Γερμανία (βλέπε το σκάνδαλο της VW που έρχεται σε συνέχεια των «αμερικανικών» αποκαλύψεων για τη Siemens ή της επίθεσης με πρόστιμα στις γερμανικές τράπεζες) είναι λογικό τα πιόνια να κινούνται από εδώ κι από εκεί.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ένας ρόλος που υποβαθμίστηκε αρκετά μετά την προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν. Ο Ερντογάν έχει πάψει να είναι ο «χωροφύλακας» της Μέσης Ανατολής και γι’ αυτό ίσως έχει αφήσει ελεύθερα τα σύνορά της προκειμένου να γεμίσει η Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες ώστε να δείξει πόσο ανάγκη την έχει η Δύση.

Ούτε βεβαίως πρέπει να ξεχνάμε το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται, αφενός από την πλευρά της Ρωσίας και αφετέρου στη Μεσόγειο με τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Και μέσα σ’ όλα αυτά η Ελλάδα επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί και ουσιαστικά εκβιαζόμενη σε δύο μέτωπα. Αφενός στην οικονομία όπου μια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ και αφετέρου στο μεταναστευτικό όπου ένα πιο ανεξέλεγκτο κύμα από τη Συρία κι όχι μόνο μπορεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ο Τσίπρας επέλεξε, μετά από κάποιες παλινωδίες με τους Ρώσους και τον Λαφαζάνη να προσκυνά το… σκήνωμα του Λένιν, να δεθεί στο άρμα των Αμερικανών και να παίξει το παιχνίδι τους. Ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αφού όπως καλά γνωρίζουμε τα δάνεια η Ευρώπη τα πληρώνει κατά κύριο λόγο και τις αποφάσεις για το χρέος οι Ευρωπαίοι θα τις πάρουν κι όχι το ΔΝΤ.

Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή στο τι κάνει αυτή η κυβέρνηση και ποιοι κρατούν στα χέρια τους την ελληνική διπλωματία. Ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος; Πολύ φοβούμαστε ότι θα έχουμε πολύ αρνητικές συνέπειες μιας άφρονης εξωτερικής πολιτικής που παλινωδεί από εδώ κι από εκεί και τελικά καταλήγει όμηρος της Ουάσιγκτον.

Τώρα που αποκαλύφθηκαν οι οδηγίες των ΗΠΑ στον Τσίπρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η περιβόητη «πρεσβεία» έπαιζε ξεκάθαρα τον Αλέξη εδώ και καιρό. Και γιατί ο Δραγασάκης είχε πει μόλις πριν λίγους μήνες ευχαριστώ στην αμερικανική κυβέρνηση.

Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και το άλλο άρθρο του Antinews για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «σύγχρονο ΠΑΣΟΚ» που θα καλύψει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και θα ηγεμονεύει για πολλά χρόνια. ΠΑΣΟΚ χωρίς Αμερικανούς γίνεται; Θυμηθείτε τι έκανε ο Αντρέας λίγο μετά τα συνθήματά του για έξοδο από το ΝΑΤΟ και «να φύγουν οι βάσεις του θανάτου». Θυμηθείτε πώς προσκύνησε την Ουάσιγκτον και θυμηθείτε ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Δε αποκλείεται, λοιπόν, από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, το… αριστερό κόμμα της Ελλάδας να φωνάζει συνθήματα όπως «οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας» ή «φονιάδες των λαών Ευρωπαίοι».

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου όπου ενώ στην αρχή έκανε λόγο για «αμερικανοκίνητη Χούντα», στη συνέχεια η ανακοίνωση βγήκε ξανά και είχε αφαιρεθεί η… επίμαχη φράση.

Και τώρα τι θα κάνουμε; Που θα πηγαίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο; Που θα καταλήγει αν όχι στην αμερικανική πρεσβεία; Τι θα φωνάζουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε οι αριστεροί της γενιάς του Πολυτεχνείου που τώρα βρίσκονται στην Κουμουνδούρου;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 26/09/2015 23:15:20

  Αμερικανοτσολιας αριστερός

 2. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 27/09/2015 02:17:11

  Πλήρης επιβεβαίωση προηγούμενων αναρτήσεων του φιλόξενου ηλεκτρονικού εντύπου του Antinews. Αμερικανόσταλτοι, φυτευτοί πρωθυπουργοί. Αντιστασιακοί στην Ελλάδα και υποτελείς στο εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι απλώς συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αμερικανών. Βήχει η Αμερική, κρυολογεί η Ευρώπη και παθαίνει πνευμονία η Ελλάδα. Τόση έλλειψη πατριωτικού φρονήματος, τέτοια πλάνη, τα λόγια τα μεγάλα και τα επαίσχυντα ψέματα. Φυτευτός ήταν και ο Βαρουφάκης, αλλά η αμετροέπειά του και το αλαζονικό υφάκι του τον έστειλαν αδιάβαστο. Ο δε Τσακαλώτος από διώκτης αριστερών κεφαλών του παππού του, υπέρμαχος της αριστερής ιδεοληψίας.....Ο λαός πότε έχει όμως αποφασιστική ψήφο, όταν όλα είναι στο παρασκήνιο στην εντέλεια μεθοδευμένα; Μήπως περί όνου σκιάς ερίζουμε;

 3. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 27/09/2015 03:56:16

  Αυτό δεν με εκπλήσσει καθόλου. Όποιος μελετήσει προσεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης με τύπωση χρήματος και την λαθρομετανάστευση με ανοιχτά σύνορα θα διαπιστώσει αμέσως ότι κατά βάθος είναι ταυτόσημες. Στην πραγματικότητα το πάγιο αριστερό αίτημα να σταματήσουν οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών έχει την ίδια αξία με το "έξω οι βάσεις του θανάτου"...

 4. George N avatar
  George N 27/09/2015 04:36:08

  Δεν είναι κάτι καινούργιο. Μεταρρυθμίσεις ήταν η πάγια θέση των ΗΠΑ. Είχε εκφραστεί επανειλημμένα, δημόσια και εμφατικά στην επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο από τον Ομπάμα. Μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, ελάφρυνση χρέους οι Ευρωπαίοι. Με αυτή την σειρά. Ο Σαμαράς τότε, μάλλον λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, είχε πετάξει την μπάλα στην κερκίδα μιλώντας για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής! ελπίζοντας σε στήριξη για να βγει στις αγορές ώστε να αντιμετωπιστεί ο επερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ. Το γεωπολιτικό χαρτί αντί των μεταρρυθμίσεων αποδείχτηκε φυσικά daydreaming. Όταν ο Αλέξης κατάφερε σε χρόνο dt να μπει στην γωνία το σχέδιο ξανασερβιρίστηκε.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/09/2015 06:22:33

  Οι "οδηγίες",εάν τις διαβάσει κανείς καλά είναι πιέσεις και συμβουλές να υπογράψει μνημόνιο για να μη κινδυνεύσει η συνοχή της δυτικής συμμαχίας. Είναι εντελώς φυσιολογικές και θα απευθύνονταν προς οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που θα έκανε τα ίδια για οποιοδήποτε θέμα διαφωνίας που αφορά με άλλο σύμμαχο είτε είναι η Γερμανία είτε η Τουρκία.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 27/09/2015 14:07:50

   Το σοβαρό είναι ότι περίμενε βοήθεια από τις ΗΠΑ ο Τσίπρας για να κάνει πίσω η Γερμανία. Χάσαμε δηλαδή τους 7 μήνες με μια δήθεν διαπραγμάτευση για να φτάσουν τα πράγματα στο αμήν επειδή περιμέναμε να επέμβουν οι ΗΠΑ και να γίνει το κούρεμα του χρέους που επιθυμούσαμε. Και όταν οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν αδύναμες να πείσουν τη Γερμανία, διώξαμε τον ενδιάμεσο με τις ΗΠΑ Βαρουφάκη και πέσαμε στα 14 με τη ζημιά για τη στρατηγική που ακολουθήσαμε να φορτώνεται στο λαό με κλειστές τράπεζες, απολύσεις, 86 δις νέο 3ετές δάνειο και καταστροφικά υφεσιακά ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ στα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Το αποτέλεσμα μετράει και δείχνει ότι αυτό που δεν έκανε ο Σαμαράς, να μπει δηλαδή ανάμεσα σε ΗΠΑ-Γερμανία αλλά να προσπαθήσει να γλυτώσει από το μνημόνιο χωρίς να εμπλακεί στην γεωστρατηγική διαμάχη επικράτησης στην Ευρώπη ήταν πολύ έξυπνο και εννοείται πιο συμφέρον και αποτελεσματικό. Το κακό είναι που η ψευτομαγκιά πουλάει στους νεοέλληνες που πείστηκαν ότι ήταν πατριωτική η στάση των Τσιπροκαμμενοβαρουφάκηδων. Και ενώ αποδείχθηκε καταστροφική τους ξαναψήφισε...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 27/09/2015 18:26:13

    Ακριβέστατη και λακωνική περίληψη του τι ακριβώς συνέβη επί Τσίπρα...

 6. Naruto avatar
  Naruto 27/09/2015 10:46:25

  Καθόλου περίεργο όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας μετά τον πόλεμο έπρεπε να έχουν την έγκριση της Ουάσινκτων . Ο αφέντης δεν επιτρέπει στους υποτακτικούς του να κάνουν ότι θέλουν , ιδιαίτερα σε χώρες μα κομβική θέση .

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 27/09/2015 14:02:02

  Συνεχιστής του ΓΑΠ ο Τσίπρας όπως λέγαμε κάποιοι εδώ και χρόνια. Δημοψήφισμα με ψευδοδίλημμα α λα ΓΑΠ έκανε (ο άλλος δεν πρόλαβε ελέω Σαμαρά και Βενιζέλου), την ΑΟΖ την περιφρόνησαν και οι 2, το μεταναστευτικό το άφησαν να αλωνίζει και οι 2, σε μνημόνιο λόγω ηθελημένης κωλυσιεργείας μας οδήγησαν και οι 2 ενώ δεν ήταν αναγκαίο αν έπαιρναν έγκαιρα μέτρα ή υπέγραφαν γρήγορα συμφωνία και εφάρμοζαν μέτρα καταστολής δαπανών, απάτριδες και οι 2, άθρησκοι και αντι-ορθόδοξοι και οι 2, χαζοχαρούμενοι και οι 2, Βαρουφάκη να τους συμβουλεύει και οι 2, εντολές από ΗΠΑ εκτέλεσαν και οι 2, ευχαριστώ τις ΗΠΑ είπε ο Δραγασάκης μετά την υπογραφή του μνημονίου μιμούμενος το Σημίτη μετά τα Ίμια. Πόσες "συμπτώσεις" πια; Και ο λαός κοιμάται...

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Γεώργιος Τ. 27/09/2015 18:02:37

   Έχεις δίκιο...αντιγράφει τον Ανδρέα για να μοιάσει στον ΓΑΠ. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση απ΄ότι πιστεύουμε τελικά.

 8. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 27/09/2015 16:58:03

  Απόψε ζωντανά, (CNN @23:15 ώρα Ελλάδος), η Παγκόσμια Πρωτοβουλία (της ΜΚΟ) Κλίντον. Clinton Global Initiative - September 26-29, 2015 Annual Meeting, New York City. Μεγαλεία! Νούμερο 12 ομιλητής, μετρώντας από το τέλος, (ζήλια σου! Γιωργάκη), το αριστερό, φτωχό παιδί που αγάπησαν και υπερψήφισαν οι γιαγιάδες "γιατί είναι όμορφο", όπως είπαν. Αυτό ήταν το κριτήριο.. Μεταξύ των βαρύγδουπων ομιλητών: "O Φιλέλληνας" Τζωρτζ Σόρος και ο Ουέλσι Κλαρκ με τη "παγερή ματιά", ο 4αστέρων Στρατηγός στους βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ, κατά των Σέρβων του Κοσσόβου της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Μάρτιος - Ιούνιος 1999, Χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ), επί Προεδρίας ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Και νυν Σύμβουλος, της.. πολιτικά νευρικής Πολωνίας, σήμερα. Ομιλητής, και η σκοτεινή Monsanto, των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, στα οποία η Ελλάδα, είπε, λέει και βροντοφωνάζει, ΌΧΙ. Ατζέντα, Ομιλητές, Πρέσβειρα, Χορηγοί http://tinyurl.com/q5aywp6

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Δήμητρα Μ. 27/09/2015 18:30:34

   Ωραίο ανάγνωσμα η λίστα συμμετοχόντων, έτσι για να ξέρουμε ποιος είναι με ποιον. Εκτός του Σόρος και του Τσίπρα, εκεί και ο Ποροσένκο της Ουκρανίας, εκεί και ο "σύμβουλος του Βαρουφάκη" και "σύμβουλος του ΓΑΠ" Στίγκλιτς. Και η Γιάννα, βέβαια, πρώτη και καλύτεροι. Είναι όλοι τους μια ωραία ατμόσφαιρα, μια ωραία παρέα. Συμπέρασμα: Το αίμα νερό δεν γίνεται, ο λύκος κι αν εγέρασε κλπ. Η αποχώρηση Βαρουφάκη και ο συμβιβασμός Τσίπρα σημαίνει απλώς ότι η παράταξη Σόρος-Γκάλμπρέιθ και λοιπών δεν τα κατάφερε σε αυτόν τον γύρο. Ίσως τα καταφέρει στον επόμενο. Ο Αλέξης είναι πάντοτε μαζί τους, δικός τους άνθρωπος. Ένας αυτός και ένας ο Ποροσένκο, οι μοναδικοί επικεφαλής κυβερνήσεων στο ηβέντ. Κατά σύμπτωση, εκπροσωπούν τους δύο μεγαλύτερους μπελάδες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή... Για δες ρε κάτι συμπτώσεις...

   • Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. @ Διογένης 27/09/2015 19:04:18

    Έτσι ακριβώς, Διογένη. Και η ανιδιοτελής Πρέσβειρα, είναι όλα τα λεφτά!

   • Naruto avatar
    Naruto @ Διογένης 27/09/2015 19:39:50

    Δέν τα κατάφερε ο ΓΑΠ , ο Αλέξης τα κατάφερε μια χαρά . Το οτι έφυγε ο φιγουρατζής δεν σημαίνει τίποτα εφόσον ο αρχηγός ακολουθεί την ίδια γραμμή και έχει τους ίδιους συμβούλους και σπόνσορες . Τώρα μάλιστα που απαλλάχτηκε απο τους Σταλινικούς θα βλέπουμε και δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας . Σίγουρα θα έχουμε πολλα να συζητάμε .

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 27/09/2015 19:01:12

  Ώστε αμερικανοκίνητη η ΣυριζΑΝΕΛ κυβέρνηση !!! Γνωρίζω πάρα πολλούς που τους ψήφισαν γιατί πίστευαν το αντίθετο ακριβώς...

 10. λαέρτης avatar
  λαέρτης 28/09/2015 02:26:02

  ο ΓΑΠ έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και το Δ.Ν.Τ στην Ευρώπη Ο ΓΑΠρας έβαλε ταφόπλακα στην πιθανότητα απεμπλοκής από τα μνημόνια και τους λάθρο στην Ευρώπη ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΩΣ....ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.........

 11. χα χα χου χα avatar
  χα χα χου χα 28/09/2015 11:34:01

  Γιατι οι προηγουμενη αποφασιζανε μονοι τους;τελικα ολοι μα ολοι ιδιοι ειναι.Στο τελος μενει να δινουν και ενα βραβειο για τον μεγαλυτερο ψευτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.