Ξεφτιλίσαμε και την Αμφίπολη!
29/09/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεφτιλίσαμε και την Αμφίπολη!

Μια ζωή μέσα στην υπερβολή και στην εντυπωσιοθηρία απ’ όλους. Λες και δεν ακούστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το «μέτρον άριστον».

Εκτός από κάποιους ασόβαρους Έλληνες που πάνω από την πατρίδα τους είναι η κομματική ταυτότητα, ποιος δεν θα ήθελε να δει το μεγάλο μυστικό που κρύβει η Αμφίπολη; Ποιος δεν θα ήθελε να υπάρχει εκεί μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα;

Ποιος δεν θα επιθυμούσε –αν και απίθανο- να βρισκόταν σε κάποιο θάλαμο η σαρκοφάγος του μεγάλου στρατηλάτη, του βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου; Όμως, ότι κι αν βρεθεί θα είναι καλό διότι πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπέστατο ναό που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όμως, σα να μας φαίνεται ότι όπως όλα έτσι και αυτό το σπουδαίο γεγονός στην Ελλάδα μετατρέπεται σε σήριαλ. Πότε μιλάει ο ένας και λέει τη θεωρία του, πότε ο άλλος το μακρύ του και το κοντό του. Έχουμε ακούσει 14 θεωρίες για το ποιος είναι ο νεκρός. Διάφοροι αρχαιολόγοι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά στασίδια.

Ακόμη και συνεντεύξεις από ξένους Αιγυπτιολόγους, αρχαιολόγους και ότι μπορείς να φανταστείς παίρνουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Παράλληλα, έχουν πλακωθεί για τα καλά οι επιστήμονες για το τι είναι το μνημείο ενώ από πάνω έχουμε και την…. Καθηγήτρια Άννα Παναγιωταρέα να μας το παίζει ειδήμων.

Η υπερβολή έχει φτάσει στο ζενίθ κι ακόμη δεν έχουμε φτάσει ούτε μέχρι το τρίτο θάλαμο. Για φανταστείτε να υπάρχουν 7-8 θάλαμοι, θα φτάσουμε μέχρι το καλοκαίρι και θα ακούμε ότι λέει ο κάθε λογικός ή παλαβός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μια ζωή μέσα στην υπερβολή και στην εντυπωσιοθηρία απ’ όλους. Λες και δεν ακούστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το «μέτρον άριστον».

Σκεφτείτε τώρα που βλέπουμε όλη αυτή την υπερπαραγωγή να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Σκεφτείτε μόνο τι έχει να γίνει, κι όχι μόνο αυτά που πρέπει αλλά και όλες οι υπερβολές που θα συμβούν. Με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να βγάλουν το σκήνωμα του μεγάλου βασιλιά σε… λιτανεία για να μαζέψουν χρήματα.

Φανταστείτε μόνο τον… Τασούλα να καμαρώνει σαν πλανητάρχης και την Περιστέρη να της δίνουν τα κλειδιά και τα μετάλλια από όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι και εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο θα γίνει.

Δεν θα έχει πλάκα να δούμε και τον μητροπολίτη Άνθιμο να τελεί τρισάγιο στη μνήμη του Μεγαλέξανδρου; Γιατί είμαστε τόσο υπερβολικοί σε όλα που θα κάναμε τα πάντα για να γίνουμε… γροτέσκο και σ’ αυτή τη μεγάλη στιγμή.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι όλη αυτή η νεοελληνική επίκληση του ένδοξου παρελθόντος που πάντα καλύπτει και δικαιολογεί την τωρινή μας ανεπάρκεια. Το είπε με τον πλέον μεγαλειώδη τρόπο ο σημαντικός Νίκος Γκάτσος όταν έγραφε:

«Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια | εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια | και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς | που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς. | Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα | μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα. | Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα | είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα | και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού | Ελλάδα, Ελλάδα μάνα του καημού. | Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα | μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα. | Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι | εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη | και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς | το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς».

Αυτό φοβόμαστε πάνω απ’ όλα. Η μεγάλη ανακάλυψη της Αμφίπολης να γίνει για άλλη μια φορά η κουκούλα που θα καλύψει τα πάντα, όλα μας τα προβλήματα, όλα μας τα λάθη και τις σημερινές ανεπάρκειες. Και για ακόμη μια φορά να κρύψουμε την ασημαντότητά μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι φορώντας τα αρχαία μας στολίδια.

Αυτό πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα της υπερβολής αλλά και της λήθης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 29/09/2014 08:03:52

  Κι αυτοί που έφτιαξαν τον τάφο της υπερβολής άνθρωποι ήταν. Για αυτό ο τάφος είναι όπως είναι.

  • Ξενητεμένος Μακεδόνας avatar
   Ξενητεμένος Μακεδόνας @ Άπαντα Επιστάμενος 29/09/2014 09:35:07

   Εμ βέβαια, ήταν να μην εμφανιστεί και η νεοελληνική κακομοιριά; Και ο Παρθενώνας υπερβολή ήταν, και η Αγιά Σοφιά, όλα ήταν υπερβολή. Πρέπει να ζούμε φυσικά, σε λασπωμένοιυς δρόμους και σε καλύβες, δίχως τρεχούμενο νερό και δίχως τίποτα. Κυριολεκτικά στη φύση. Δίχως αυτούς τους "υπερβολικούς" ¨Ελληνες, τους Μακεδόνες δεν θα μας ήξερε σήμερα ούτε η μάνα μας, αγαπητέ "Απάντων Επιστάμενε". Και πάλι τα "σκα$%#%$νουμε. Αυτό λέει σωστά ο διαχειριστής. Προσθέτω, σκέψου τι θα μείνει από την δική μας εποχή 500 ή 1000 χρόνια μετά. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ίσως μνήμη των ελεϊνών πόλεων, που μόνο πόλεις δεν είναι, όπου κάθε πολυκατοικία είχε 500! μπαλκόνια, η κλεψιά, η ιδιωτία, ή ιδιοτέλεια και τα κουφάρια σκυροδέματος σε όμορφες παραλίες με πλήρη περιβαλλοντική καταστρφοή, άντε και η Ρίου-Αντιρρίου, όλα σε φωτογραφίες φυσικά.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Ξενητεμένος Μακεδόνας 29/09/2014 16:28:34

    Συμφωνώ φίλε μου! Δίνω θετική έννοια στην υπερβολή. Έτσι είναι οι έλληνες όπως τα λες, "υπερβολικοί".

 2. vardarskian avatar
  vardarskian 29/09/2014 13:14:07

  τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η ανάρτηση ακριβώς; αν αξίζει να γίνεται ενα "πανηγύρι" -έστω και με τα διάφορα ευτράπελα- αυτό σίγουρα το δικαιούται αυτή η μοναδική ανακάλυψη. Από κει και πέρα ας ασχοληθεί καθένας με ό,τι τον αφορα, τον συγκινεί ή δεν "προσβάλλει" την αισθητική και την παιδεία του. Κι ας μας αφήσει κι εμάς ήσυχους να ασχολούμαστε με τις παραφιλολογίες, τα σενάρια, τις υποθέσεις κι ό,τι άλλο σχετίζεται με τον τάφο. Από τις "ξεφτίλες" που ασχολούμαστε τελευταία χίλιες φορές τα ξεκατινιάσματα των αρχαιολόγων...

  • remali avatar
   remali @ vardarskian 05/10/2014 15:36:57

   το ποιος το ξεκινησε αυτο το τσιρκο .... οχι οι παραφιλολογουντες φυσικα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.