Να μας ζήσει!
18/02/2015 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να μας ζήσει!

Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, δεν κουνιέμαι με τίποτα. Είμαι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κύριε Διευθυντά


Ανήκω σε αυτούς που τιμούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μόνο για την πρώτη του οκταετία διακυβέρνησης. Στη δεύτερη, μεταξύ άλλων, τα οποία φιλοδοξώ κάποια στιγμή να καταγράψω, επεδίωξε να θεμελιώσει ένα πολίτευμα σε αντικατάσταση της μοναρχίας. Μόνο που δεν σκέφθηκε μακροπρόθεσμα, παρά για το διάστημα που το πολίτευμα θα είχε τον ίδιο ως άξονα.

Το πρόβλημα δεν υπήρξε στην πολιτειακή επιλογή αλλά στην ασθενή έως ανύπαρκτη θωράκισή της. Φιλοδόξησε να διατηρήσει ηνία ελέγχου του κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού, ένα κατά κάποιο τρόπο μοναρχικό προνόμιο, μέσω αυξημένων εξουσιών του προέδρου σε μια προεδρευόμενη δημοκρατία στην οποία ο ανώτατος άρχων δεν αντλούσε εξουσία από άμεση εκλογή από το λαό αλλά από το Κοινοβούλιο. Ήταν συνεπώς, αντικειμενικά, εξαρτώμενος από τον άρχοντα του Κοινοβουλίου, δηλαδή τον εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Το «σύστημα» μπορούσε να λειτουργήσει μόνο όταν μια ισχυρή ηγετική προσωπικότητα, όπως ο ίδιος, μπορούσε να επιβάλει παντού τη θέλησή του και τις επιλογές του, όπως είχε άλλωστε συνηθίσει στον πολιτικό του χώρο.

Το πολίτευμα δηλαδή μπορούσε να λειτουργήσει όπως είχε σχεδιάσει ο Καραμανλής, με τον μη εκλεγμένο πρόεδρο να διαθέτει ισχύ επιβολής επί του εκλεγμένου πρωθυπουργού, είτε διαλύοντας τη Βουλή για λόγο που έκρινε σοβαρό είτε αναπέμποντας νομοσχέδια, μόνο αν πρωθυπουργοί ήταν Ράλληδες, στους οποίους μπορούσε να επιβληθεί λόγω φυσικής διαφοράς ισχύος. Ή, αν είχε προβλεφθεί απαγόρευση αλλαγής του Συντάγματος σχετικά, πράγμα δύσκολο γιατί οι καταστατικοί χάρτες των κοινωνιών δεν μπορεί να μένουν εσαεί αμετάβλητοι.

Όταν λοιπόν πρωθυπουργός έγινε ένας που ο Καραμανλής δεν ήλεγχε και ο οποίος επιθυμούσε διαφορετική πολιτική πορεία, ήταν θέμα χρόνου να επιδιώξει να ανατρέψει το καθεστώς υπολόγου στις προεδρικές εξουσίες. Εξουσίες που βέβαια ούτε ο Καραμανλής διανοείτο ότι θα ασκούσαν επί του ιδίου ως πρόεδροι οι Στασινόπουλος και Τσάτσος όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός.

Είναι ιστορικά γνωστό το τι συνέβη και πώς περάσαμε στην εποχή της πρωθυπουργοκεντρικής δημοκρατίας. Έκτοτε, όσο κι αν αυτό μειώνει το κύρος του θεσμού, οι πρωθυπουργοί, ανομολόγητα μεν αλλά σαφέστατα, επιζητούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπα που θα συνδυάζουν δύο στοιχεία : θα εμπνέουν στοιχειώδη σεβασμό αλλά ταυτόχρονα θα τούς δημιουργούν μηδενικά προβλήματα.

Γι’ αυτό υπήρξαν τουλάχιστον αφελείς όσοι περίμεναν από τον Παπούλια να μην υπογράψει κοινωνικά επίμαχα διατάγματα και νομοσχέδια, πράγμα που έπειτα ήταν συνταγματικά αδύνατον.

Χθες, έλαβε τέλος άλλο ένα επεισόδιο της ιστορικής σειράς.
Και όσα καταγράφω αποτυπώθηκαν με εκτυφλωτική ευκρίνεια στις τηλεοπτικές οθόνες.
Η γλώσσα και η στάση του σώματος λένε τα πάντα.
Στην πολυθρόνα, ο πρωθυπουργός καθισμένος άνετα, με τα χέρια στα μπράτσα, ακουμπώντας στη ράχη χαλαρός με έκδηλο τον «αέρα» της απόλυτης εξουσίας. Και στον καναπέ, ο υποψήφιος πρόεδρος, «σφιγμένος», χωρίς να ακουμπά άνετα, σαν «καθισμένος όρθιος», με βλέμμα και ύφος μαθητή απέναντι σε παλαιό γυμνασιάρχη.

Ελπίζω κάποια στιγμή, αν κωπάσουν οι φουρτούνες, να ασχοληθούμε λίγο σοβαρότερα με τις πολιτειακές επιλογές.

Προς το παρόν, δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, δεν κουνιέμαι με τίποτα. Είμαι ο Προκόπης Παυλόπουλος.


Με τιμή

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 19/02/2015 12:08:18

  Έμεινα...Παυλόπουλος.

 2. Λιψ avatar
  Λιψ 19/02/2015 13:50:25

  Εξαιρετικό άρθρο, αναδεικνύει άριστα το πολιτειακό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα. Ο χλευασμός με τον οποίο μεγάλη μερίδα πολιτών υποδέχθηκε την εκλογή Παυλόπουλου ("βούδας", "αμυντική στάση αστυνομίας", "ευχαριστούμε τους λαθρομετανάστες που μας επέλεξαν" μερικά από τα σχόλια) είναι ενδεικτικός. Αν δεν αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα πραγματικό δίπολο στην πρωθυπουργική μονοκρατορία, με άμεση εκλογή προέδρου (με συγκεκριμένες αρμοδιότητες) από τον λαό, ίσως με κάποιο τριπρόσωπο που θα προτείνει η Βουλή, δεν έχει λογο να συνεχιστεί το τωρινό μασκαραλίκι. Διαφορετικά, με ανώτατο άρχοντα "κούκλα", ας ξαναγυρίσουμε στη Βασιλευομένη. Ας είναι κληρονομική η "κούκλα", θα είναι τουλάχιστον πιο γυαλιστερή...

  • airman avatar
   airman @ Λιψ 19/02/2015 14:17:05

   Και ποιος έκανε το πρώτο βήμα για την "κουκλοποίηση" του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προσώπου; Μα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αντρέα!

   • Afentoulidistasos avatar
    Afentoulidistasos @ airman 19/02/2015 15:06:14

    ολα τα δεινά προήλθαν απο την εποχή Παπανδρέου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.