Να γλιτώσουμε τα χειρότερα
11/12/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να γλιτώσουμε τα χειρότερα

Όχι, το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τόσο απλό. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα που ζούμε τώρα. Που δεν θα έρθει ο γείτονας και θα μας βρει αδύναμους να μας τσακίσει. Που δεν θα τεθεί ποτέ θέμα εθνικής κυριαρχίας. Που δεν θα τεθεί θέμα δημοκρατικής ομαλότητας. Που δεν θα τεθεί ποτέ ζήτημα χρεοκοπίας και σκηνές... Αργεντινής.

Δεν ξέρουμε αν το καταλάβατε, αλλά τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μια «παγωμάρα» στο χώρο της οικονομίας. Τα πάντα βρίσκονται σε μια κατάσταση θολούρας όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και τι περιμένει τη χώρα.

Όπου κι αν βρεθεί κάποιος η μόνιμη ερώτηση που γίνεται είναι: «Τι θα γίνει βρε παιδιά; Που πάει η χώρα; Θα καταστραφεί η οικονομία; Θα καταρρεύσει η Ελλάδα και θα επιστρέψουμε στη δραχμή;»

Την ίδια στιγμή και σε κυβερνητική επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να μην παράγεται έργο. Η συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε πέρασε στα ψιλά, ένα EuroWorkingGroup έγινε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι στην Αθήνα και ουδείς νοιάζεται.

Τα υπουργεία δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν ο... επαναστάτης Νίκος Ρωμανός κι αν θα πίνει νερό ή όχι. Α, και ο Κασιδιάρης που φαίνεται ότι περνά καλά στη φυλακή και βγήκε «νταβραντισμένος» να τα πει στη Βουλή.

Από κι έπειτα zero, κανένα νέο αν και η οικονομία κινείται στο χείλος του γκρεμού. Αναμενόμενο, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν γίνει βρόχος για όλη τη χώρα. Η επιχειρηματικότητα έχει παγώσει και όποιον επιχειρηματία κι αν ρωτήσεις, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο αυτό που λέει είναι: «Βρείτε τα, συναίνεση, να μην πάμε σε εθνικές εκλογές».

Υπάρχουν πάντως, κι ορισμένες κρίσιμες παράμετροι, ορισμένα σημάδια στη χώρα που δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά:

1.Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου ορισμένοι άρχισαν να ζητούν πληροφορίες από τις τράπεζές τους για το τι θα κάνουν με τις καταθέσεις τους. Ρωτάνε που θα πάει η κατάσταση, τι θα γίνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και επικρατήσουν οι ακραίες φωνές; Είναι σε εγρήγορση για το αν θα πρέπει να βγάλουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Ένα κλίμα που μυρίζει έντονα... 2011 και 2012. Στην ΤτΕ προετοιμάζουν σενάρια bank run και είναι σε κατάσταση τρόμου σε ένα σενάριο που θα λέει ότι από τις 29 Δεκεμβρίου και μετά η χώρα θα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Άλλωστε, σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο δεν θα υπάρχουν τα αεροπλάνα και τα φορτηγά να μας φέρουν ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα μας τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο.

2.Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ξεπέρασαν το 8%, όδευαν προς το 9% ενώ εμφανίστηκαν ξανά απειλητικά και τα CDS να μας θυμίσουν ότι κάπου στη γωνιά υπάρχει το... grexit.

3.Ένα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Βρισκόμαστε ήδη σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και η αγορά είχε αρχίσει να ζεσταίνεται. Άλλωστε πάνω από τον μισό τζίρο της χρονιάς οι έμποροι τον κάνουν αυτές τις ημέρες. Τώρα λοιπόν που η πολιτική κατάσταση βρίσκεται στα όρια του κραχ, που είναι πολύ πιθανές οι εκλογές και η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζονται φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας ας μας πει κάποιος, ποιος είναι ο εχέφρων Έλληνας που θα πάει να ξοδέψει αυτά που σκόπευε να ξοδέψει. Θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά και σίγουρα θα προτιμήσει να κρατήσει ό,τι έχει για τις δύσκολες ημέρες. Οπότε, εμπόριο... τέλος, πριν καν ξεκινήσει κάποια σοβαρή πολιτικο-οικονομική αναταραχή.

4.Μαθαίνουμε ότι στις συνεδριάσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου επικρατεί... χαμός. Η μια τάση λέει ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει η... σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Λένε ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι η στιγμή που θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα, δηλαδή η επιστροφή στη δραχμή. Δεν είναι καθόλου αστείο, διαβάστε μόνο το iskra,gr, διαβάστε τις δηλώσεις της Αριστερής πτέρυγας και θα καταλάβετε που το πάνε. Υπάρχει και η άλλη τάση, η πιο μετριοπαθής που τρέμει στην ιδέα ότι θα πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια του. Τι θα την κάνει; Θα σκίσει τα μνημόνια όπως έχει δεσμευτεί; Ή θα τρέχει να παρακαλάει την τρόικα διαρρηγνύοντας τη σχέση του με τους ψηφοφόρους; Θα οδηγήσει τη χώρα στην εθνική απομόνωση ή θα κάνει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα στην ιστορία της αριστεράς;

5.Οι λεγόμενοι και... νοικοκυραίοι, οι οικογενειάρχες που άλλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους κι άλλοι είναι σε μέτρια κατάσταση αναρωτιούνται που πάει το πράγμα; Βλέπουν για παράδειγμα τον Ν. Ρωμανό να φέρνει στα άκρα ένα ολόκληρο κοινοβουλευτικό σύστημα. Βλέπει τα φιλαράκια του να κατεβάζουν από το λεωφορείο ανθρώπους του μόχθου που πάνε για δουλειά και να βάζει φωτιά. Βλέπει βόμβες να έρχονται σε ένδειξη... συμπαράστασης. Βλέπει πλιατσικολόγους να κάνουν την εμφάνισή τους στα Εξάρχεια. Και βλέπει ότι ακόμη δεν έχει δει τα χειρότερα. Υπάρχουν και χειρότερα.

6.Υπάρχει τέλος μια διάχυτη προσπάθεια συγκεκριμένων μετριοπαθών κύκλων από όλους τους χώρους να βρεθούν κοινοί τόποι, να υπάρξει συναίνεση. Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι «κολασμένες», θα υπάρξουν έντονες ζυμώσεις και μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Αν όχι ο υποψήφιος κ. Δήμας, ίσως οι ισορροπίες μέχρι την 29η Δεκμεβρίου. Άλλωστε, πολλοί ήδη συναισθάνονται ότι το βάρος της κατάρρευσης της πατρίδας είναι τεράστιο για τις πλάτες τους.

Η επόμενη περίοδος στην Ελλάδα θα είναι πολύ κρίσιμη, ίσως κρισιμότερη και από τα προηγούμενα χρόνια. Θα τεθούν παλιά και νέα διλήμματα και αν πάμε σε εκλογές θα μπει το κορυφαίο ερώτημα: Υπάρχουν και χειρότερα;

Ναι, κύριοι. Υπάρχουν και χειρότερα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Τα χειρότερα θα είναι η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, η απομόνωσή της, η επιστροφή στη δραχμή, η αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, η κατάρρευση βασικών δομών της χώρας. Η μάχη τότε θα δοθεί στα... σούπερ μάρκετ. Και μην νομίζει κανείς ότι οι χαμένοι θα είναι οι επιχειρηματίες, το ντόπιο κεφάλαιο. Αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι άνθρωποι του μεροκάματου που υπέστησαν απίστευτες θυσίες αλλά τουλάχιστον επιβιώνουν παλεύοντας με θεούς και δαίμονες.

Υπάρχουν και χειρότερα γιατί οι ξένοι ουδόλως ενδιαφέρονται πλέον αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το χρέος της χώρας είναι στα κράτη και όχι στους ιδιώτες. Επομένως δεν ενδιαφέρονται οι αγορές για εμάς. Θα μας πατήσουν στο λαιμό.

Όχι, το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τόσο απλό. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα που ζούμε τώρα. Που δεν θα έρθει ο γείτονας και θα μας βρει αδύναμους να μας τσακίσει. Που δεν θα τεθεί ποτέ θέμα εθνικής κυριαρχίας. Που δεν θα τεθεί θέμα δημοκρατικής ομαλότητας. Που δεν θα τεθεί ποτέ ζήτημα χρεοκοπίας και σκηνές... Αργεντινής.

Βεβαίως και δεν θα τα κάνει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις (και αν) θα έρθει στην εξουσία. Αν, όμως, δώσει αφορμές τότε οι ξένοι θα μας τιμωρήσουν για να παραδειγματιστούν άλλοι λαϊκιστές στην Ευρώπη. Ας τα αντιληφθούν λοιπόν αυτά όλες οι υγιείς δυνάμεις και ας πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις τους σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 11/12/2014 07:34:52

  "...Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα που ζούμε τώρα..." Μέχρι και 5η φάλαγγα με αποκάλεσαν εδώ μέσα με αυτά που γράφω τόσο καιρό περί πιθανών αλλαγών συνόρων και αυτονομήσεων ολόκληρων περιοχών. Τί νομίζετε βρε αριστεροδεξιοί ιδεολόγοι της κακιάς ώρας; Πως τα πάντα στρέφονται ακόμη γύρω από τις ιδεολογίες σας; Πως τα πάντα τα "καθαρίζετε" με ένα ουζάκι και μια ένα ουϊσκάκι στα στέκια των Εξαρχείων και της Φιλοθέης; Ο κόσμος έχει αλλάξει ραγδαία μέσα σε 2 χρονάκια. Κοσμογονικές γεωπολιτικές αλλαγές έχουν συμβεί, τέτοιες που κάθε 100 χρόνια γίνονται. Ο Λεχ Βαλέσα το είχε δηλώσει πριν 2 χρόνια περίπου, δεν το πήρατε χαμπάρι; "Ο κόσμος έγινε σαν τα τουβλάκια Lego: τα σύνορα αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα..." Και τί έκανε μετά ο Βαλέσα; Το απίστευτο: ζήτησε ένωση μεταξύ Γερμανίας-Πολωνίας σε ενιαίο κράτος. Ένωση δύο χωρών οι οποίες είχαν απίστευτο μίσος μεταξύ τους...και αυτό προτάθηκε όχι από όποιον κι όποιον...(για εμάς έχετε σκεφτεί κάτι αντίστοιχο; Υπάρχουν πχ. πιθανές χώρες με τις οποίες θα μπορούσαμε να γίνουμε ενιαίο Κράτος; Αρχίστε το μέτρημα...Βάλτε μέσα στη λίστα όχι μόνο τη...γείτονα...ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!) Θα τη γλυτώσουν τα Εξάρχεια και η Φιλοθέη από μία τέτοια ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ αλλαγή; Τί έγινε; Στριμωχτήκατε; Δεν μπορείτε να πουλήσετε τις γελοίες ψευτοϊδεολογίες σας σε κάφρους άλλο πια;
  ΥΓ. Το θέμα Ρωμανού και η υποχώρηση του Αστικού κράτους απέναντι στους εκβιασμούς του κάθε "Ρωμανού" έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις. Στην Ελλάδα από το 1949 και εντεύθεν κυβέρνησαν οι ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ: οι φυσικοί απόγονοι των συνεργατών των Ναζί και οι Κομμουνιστές. Οι οποίοι κρύφτηκαν στα αστικά κόμματα. Η υποχώρηση στον εκβιασμό Ρωμανού θα φέρει ραγδαία αύξηση φαινομένων άρνησης του νόμου από πολίτες οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν καθόλα νομότυποι. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζική άρνηση του Κράτους. Και όταν λέμε Κράτος εννοούμε και τα σύνορά του...Εκ των έσω...Ας προσέχατε.

  • Τί να λέμε avatar
   Τί να λέμε @ Τί να λέμε 11/12/2014 08:52:57

   Α! Και από την άλλη πλευρά έκοψαν το ρεύμα της οικογένειας του συγχωρεμένου φαντάρου που σκοτώθηκε από την οβίδα του όλμου...συνεχίστε τα...με κλοποτικοκλοπό θα έρθουν αυτά που γράφω παραπάνω... Ξέρω πως τελικά θα το διορθώσουν το θέμα: αλλά ποιά είναι η ουσία; Πάμε σε οφθαλμοφανέστατη "επιλεκτική" απόδοση δικαιοσύνης...το οποίο θα φέρει άλλα...απλά και μόνο για να μη ξεσηκωθεί ο κόσμος και χάσουν το τυράκι της εξουσίας...προτιμούν να χαθούν περιοχές της χώρας;

   • Τί να λέμε avatar
    Τί να λέμε @ Τί να λέμε 11/12/2014 10:48:03

    Δεν τα είπα; Ήδη ο Δένδιας ζητά παρέμβαση Πρωθυπουργού! Επιλεκτική δικαιοσύνη και νομοθεσία κατά το δοκούν ! Δηλαδή για να βρεις το δίκιο σου σ'αυτή τη χώρα είτε πρέπει να είσαι νεκρός, είτε αριστερός εκβιαστής. Ωραία μαθήματα για εμάς τους υπόλοιπους τους κατά τα άλλα νοικοκυραίους...μας οδηγείτε στο στόμα του λύκου (γκρίζου ή κόκκινου έχει σημασία πια;)

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Τί να λέμε 11/12/2014 09:04:59

   Ας μην συνεχίζουμε τους μύθους της μεταπολιτευσης. Από το 1945 έως το 1981 με εξαίρεση την επταετία κυβέρνησαν οι άνθρωποι της νίκης στην Αλβανία και του εμφυλίου.Η βασιλική οικογένεια,ο Παπάγος,η παλιά δεξιά και ο Γεώργιος Παπανδρέου ως διάλειμμα. Η καταστροφή άρχισε το 1981.

   • Τί να λέμε avatar
    Τί να λέμε @ ψυχραιμια 11/12/2014 09:22:56

    Δεν συμφωνώ σε όλα. Μέσα στις τάξεις της ΕΡΕ είχαν παρεισφρήσει και συνεργάτες των Ναζί...όπως και στην Ένωση Κέντρου... Αυτά συνεχίστηκαν ΚΑΙ στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ... Συμφωνώ για μετά το 1981..

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Τί να λέμε 11/12/2014 16:06:04

   ΠΙστέυετε δλδ ότι αν γινόμασταν ενιαίο κράτος πχ. με την τουρκία αυτό, 1) θα γινόταν επί ίσοις όροις; 2) Θα επέπτρεπαν όσες δυνάμεις έχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή να δημιουργηθεί μεγαλύτερο κράτος; Σοβαρολογείτε κύριε;

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/12/2014 07:57:49

  Ο τίτλος τα λέει όλα και ο Σαμαράς έχει επεαναλάβει πολλές φορές πως έως σήμερα λόγω του ότι δεν χρεωκοπήσαμε λόγω των δανείων που πήραμε, μας έχει γλιτώσει από μεγαλύτερους κινδύνους (βλ. πόλεμο ή εμφύλιο). Και δε χρειαζόταν να μας το πει κάποιος. Αρκεί να γνωρίζαμε ιστορία και να διαβάζουμε δηλώσεις των Τούρκων. Θέλουν το μισό Αιγαίο. Και επειδή δεν πρόλαβαν να κάνουν επίσημη τη συμφωνία με τον ΓΑΠ για χωρισμό του με βάση τον 25ο παράλληλο (ξεκίνημα αυτών των διεκδικήσεων τα Ίμια), περιμένουν ευκαιρία βίαιης επέμβασης είτε στο Β. Αιγαίο είτε στο Καστελλόριζο για διάσπαση της κοινής ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ειδικά τώρα που ξέρουν οι πάντες για τα κοιτάσματα. Αλλά που να βρεις πατριώτες βουλευτές; Μόνο το μνημόνιο μετράει για αυτούς. Ακόμη και τώρα που ξεμπλέκουμε από εκβιασμούς και τρόικες...

 3. ΣΚΑΙς avatar
  ΣΚΑΙς 11/12/2014 08:58:00

  O λαός έδωσε την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις του αποδίδει την απόλυτη πρωτιά, όχι αυτοδυναμία, αλλά καθαρή πρωτιά. Τα υπόλοιπα είναι λόγια... Άλλωστε, είναι γνωστό τι αποφάσισε ο λαός το 2009. Φαίνεται ότι και τώρα θα λειτουργήσει ανάλογα.... και ας έρθει η μικρασιατική καταστροφή. Σκεφτείτε μόνο ότι είχαμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τον Ρωμανό και την πείνα του...

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ ΣΚΑΙς 11/12/2014 19:46:25

   O Λαός στις Ευρωεκλογές αποφάσισε ότι κατα τα 2/3 ή το 75% είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Ακόμη και σήμερα στις "δημοσκοπήσεις" έχει 26-28%. Στο αποκορύφωμα της κρίσεως που διαχειρίζεται η κυβέρνηαη. Χωρίς συμμαχους, ανάδελφος. Δυστυχώς για τον Τσίπρα ο δεξιός Καμένος δεν μπαίνει στη βουλή.Που βλέπεις την νίκη; Οι δημοσκοπόυμενοι δεν είναι ταυτόσημοι με τους ψηφίζοντες. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, για όλους

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 10:34:33

  Άντε ξανά μανά τα ίδια. Σε λίγο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια και θα πέφτει το χρηματιστήριο ακόμη κι όταν κάνουν τα λύκεια εκλογές για το 15μελές! Η κατάσταση έχει γίνει αηδία πια.
  Απορώ αυτοί που ρωτάνε πως να βγάλουν τα λεφτά τους... Δεν βαρέθηκαν να ρωτάνε από το 2009 μέχρι τώρα? Κάποτε γίνεσαι αναίσθητος. Αυτοί δεν βαρέθηκαν? Και οι ψηφοφόροι που φέρνουν τον σύριζα πρώτο στις δημοσκοπήσεις... είναι τα ίδια άτομα που ανησυχούν? ή μήπως ανησυχεί το 50% των δεξιών ψηφοφόρων ενώ το άλλο 50% των αριστερών είναι μέσα στην τρελή χαρά, όπερ και λογικότερον γιατί δεν γίνεται ανησυχείς με ένα κομμα που ταυτόχρονα στηρίζεις. Και τέλος απορώ τι θα γίνει αν εκλεγεί πρόεδρος. Μετά 12 - 15 μήνες που θα έχουμε κανονικές εκλογές θα μας μουτρώσουν ξανά οι αγορές για αυτήν την νέα "ανωμαλία"; Εύχομαι να βρεθούν οι 180 και να έχουμε σαμαρά στην πρωθυπουργία για άλλον έναν και πλέον χρόνο. Αλλά θα συνεχίσουν να γίνονται εκλογές στην ελλάδα συχνά, κανονικές, δημοτικές, ευρωεκλογές...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 11:08:31

   Το ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση,όχι οι εκλογές.Σε έναν χρόνο πολλά θα αλλάξουν όπως και άλλαξαν.Οπότε είναι λογικό η κυβέρνηση να θέλει αυτό το χρονικό περιθώριο. Η στάση του σύριζα και οι δηλώσεις δείχνουν οτι υπάρχει γι'αυτούς σχέδιο 24 ωρών.Δηλαδή να κερδίσουμε στις εκλογές.Μετά η πολιτική τους βασίζεται στο ΑΝ,στο ΘΑ και στο ΘΑ ΔΕΙΤΕ .Έτσι δεν γίνεται διαπραγμάτευση σοβαρή,κυρίως δε όταν ζητάς μετρητό..!!!

  • George N avatar
   George N @ Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 13:12:43

   Δεν υπάρχει μούτρωμα, αυτό άλλωστε προϋποθέτει σχέση. Το χαμογελαστό παλικάρι ζήτησε ένα χορό από κάποια που δεν την ήξερε αλλά του άρεσε και η τύπισσα έριξε χυλόπιτα μια και δεν την βρίσκει με δημοτικά. Πιο πριν είχε βάλει δύο φίλους του να της μιλήσουν για το ενδιαφέρον του αλλά αυτή το βρήκε αστείο και το είπε αριστερά & δεξιά. Συμβαίνουν αυτά."Δεν πειράζει, αυτή χάνει" που λένε κι οι μπακούρηδες σε αυτές τις περιπτώσεις.

  • karenin avatar
   karenin @ Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 13:12:49

   Αμφιβολίες, φόβος, πανικός το πολιτικό μάρκετινγκ είναι λογικό να ξεκινήσει, αν και καλά είναι να περιμένει λίγο, γιατι επιμένω, μεχρι και σήμερα δείχνει το σκηνικό να εχει στηθεί για συντομη αριστερή παρενθεση.

  • GregA avatar
   GregA @ Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 13:24:00

   Εμείς οι ίδιοι με τον τρόπο που χρησιμοποιουμε τη τρομολαγνεία, δίνουμε τα καλύτερα εφόδια στους "φίλους δανειστές" να μας επιτίθενται προκειμένου ννα επιβάλλουν τα θέλω τους. Ας προχωρήσουμε μπροστά με αξιοπρέπεια και ας αντιμετωπίσουμε τη πραγματικότητα του σύριζα όπως του αρμόζει χωρίς να του δίνουμε χαρακτηριστικά που τον ηρωοποιούν στα μάτια του ψηφοφόρου.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Άπαντα Επιστάμενος 11/12/2014 13:43:48

   και εγώ εύχομαι να βρεθούν οι 180, ώστε να κερδίσουμε λίγο ακόμη χρόνο μπας και "σκάσει" καμμιά Ιταλία ή Γαλλία και διαλυθεί επιτέλους αυτό το τερατούργημα που λέγεται "ευρωμάρκο", δίνοντας την θέση του σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό ευρώ...

 5. ΤΤ avatar
  ΤΤ 11/12/2014 13:24:54

  Η Ελλάδα θα καταλάβει απότομα οτι βρίσκεται στη μέση Ανατολή, οχι στην Σκανδιναβική χερσόνησο. Λιβανος . Ιδρύθηκε απο τους Οθωμανούς (!) για να προστατευτούν οι Μαρωνιτες (χριστιανοί Άραβες ). Διατηρήθηκε απο τους Αγγλογάλλους όταν διαλύθηκε η αυτοκρατορία, αλλα δυστυχώς ενσωμάτωσε και πολλούς μουσουλμάνους. Τη συνέχεια την ξέρετε, ζουν περισσότεροι μαρωνιτες στην προσφυγιά, παρά στο Λίβανο πια. Υποσημείωση ο ρόλος των μαρωνιτικων ΚΚ στους εμφύλιους : συντάχθηκαν με την "αλήθεια του άλλου ", με τους μουσουλμάνους, χριστιανοί οι ίδιοι. Βεβαίως, όταν ξεμπέρδεψε η κατάσταση, τους μακελεψε η ίδια η Χεζμπολα. Κανείς δεν θελει τους προδότες.

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ ΤΤ 11/12/2014 13:26:48

   Εννοω δηλαδή οτι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας δεν ειναι το ευρώ.

 6. δημης avatar
  δημης 11/12/2014 17:48:13

  +++++++++++ Υπάρχει Πολιτική Ελευθερία , Εθνική ανεξαρτησία κλπ κλπ χωρίς οικονομική αυτάρκεια;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.