Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη
25/08/2014 10:34
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη

Αμεση εκκαθάριση του ιδιωτικού τομέα από την κόπρο του … Ανδρέα και θέσπιση ενός πλαισίου φορολογικού, επενδυτικού, ελεγκτικού ικανού να υποστηρίξει την σταθερότητα της αγοράς, την ελκυστικότητα των επενδύσεων και ένα μίνιμουμ υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Έχουμε γράψει πάμπολλες φορές και οι περισσότεροι θαρρώ συμφωνούμε, πως ανάπτυξη μπορούμε να αναμένουμε μονάχα από τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα ΣΕΣ μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν επαρκεί, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα αργήσει αρκετά να ξαναπάρει μπρος για τον απλούστατο λόγο πως «λεφτά δεν υπάρχουν».

Ποιος ιδιωτικός τομέας όμως είναι ικανός να φέρει την ανάπτυξη; Μήπως το κρατικοδίαιτο εκείνο κομμάτι του που εξακολουθεί ακόμη να απομυζά τον δημόσιο κορβανά; Μήπως οι επιχειρήσεις των μπετατζήδων μεγαλοκαναλαρχών και μιντιαρχών, που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι το επόμενο θαλασσοδάνειο που θα φάνε στην υγεία των κορόιδων φορολογουμένων; Μήπως η «ευγενής» ελίτ του «επιχειρείν με τα λεφτά των άλλων», που περιμένει με αδημονία το νέο ΣΕΣ να την ξελασπώσει και να ξανα-γεμίσει «επενδυτικά κουφάρια» την χώρα από άκρη σε άκρη;

Η παρούσα κυβέρνηση, παρά τα όσα της σούρνουν κάποιοι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, παρά τα λάθη της που δεν αφήνουμε ασχολίαστα εδώ μέσα, τα έχει καταφέρει να τιθασεύσει τα τεράστια διπλά ελλείμματα της χώρας. Δεδομένου πως η «βιωσιμότητα» του χρέους μας είναι σχεδόν εξασφαλισμένη από τους εταίρους και δανειστές μας και δεν θα έπρεπε να απασχολεί στα σοβαρά κανέναν συμπατριώτη μας τούτη την ώρα, εκείνο που μένει είναι να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, δηλαδή προς την στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αν θέλει πραγματικά να υπάρξει υγιής, παραγωγική, διατηρήσιμη, και εξωστρεφής ανάπτυξη, είναι, πρώτον η άμεση εκκαθάριση του ιδιωτικού τομέα από την κόπρο του … Ανδρέα και δεύτερον, η χωρίς καθυστέρηση θέσπιση ενός πλαισίου φορολογικού, επενδυτικού, ελεγκτικού ικανού να υποστηρίξει την σταθερότητα της αγοράς, την ελκυστικότητα των επενδύσεων και ένα μίνιμουμ υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Οι σοβαρές και υγιείς επενδύσεις, αυτές δηλαδή που θα φέρουν «φρέσκο» χρήμα στην αγορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, απαιτούν συνήθως, σταθερή και χαμηλή φορολογία, κέρδη και ανυπαρξία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Χρειάζεται δηλαδή άμεσες ενέργειες η κυβέρνηση προς δύο κατευθύνσεις: αρχικά να επιχειρήσει την εκ βάθρων αλλαγή του δημόσιου τομέα ώστε να μεταβληθεί από τροχοπέδη (διαφθορά, γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα) σε στήριγμα όσων επιθυμούν να επενδύσουν, περιοριζόμενος στον ελεγκτικό και διορθωτικό ρόλο που έχει στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, ενώ παράλληλα να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τον ιδιωτικό τομέα, από εκείνους τους θυλάκους κρατικοδίαιτης, θολής, παρασιτικής, διαπλεκόμενης, μιζαδόρικης και αεριτζίδικης επιχειρηματικότητας που σαν καρκίνωμα καταστρέφει δεκαετίες τώρα την πραγματική οικονομία της χώρας.

Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φορολογεί άγρια ό,τι κινείται αλλά και ό,τι μένει ακίνητο, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, όσο θα διατηρεί έναν δημόσιο τομέα – φόβητρο για κάθε επιχειρηματική απόπειρα, όσο θα συνεχίσει να ανέχεται την διαπλεκόμενη κρατικοδίαιτη «επιχειρηματική αλήτ» της με τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις τους και τους «φορτωμένους» τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις Ελβετίες και στις νήσους Καϋμάν, όσο θα επιτρέπει την σύναψη και άλλων θαλασσοδανείων που θα καταλήξουν στις γνωστές τσέπες των ολίγων «οικογενειών» που ρουφάνε το μεδούλι του τόπου εδώ και δεκαετίες, ουδείς εχέφρων και σοβαρός επενδυτής Έλλην ή ξένος πρόκειται να έρθει να βάλει τα ωραία του λεφτουδάκια σε παραγωγική επένδυση στην χώρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο, και δεδομένου πως τα πρωτογενή πλεονάσματα για να διατηρηθούν χρειάζονται πραγματική οικονομία και αληθινή ανάπτυξη, η ανεργία θα μένει στα σημερινά απαράδεκτα ποσοστά της, η φορολογία θα ροκανίζει σιγά-σιγά και τις τελευταίες αποταμιεύσεις των νοικοκυραίων και της μεσαίας τάξης και μοιραία, θα έρθει ο … Αλέξης. Ο οποίος θα μειώσει την ανεργία προσλαμβάνοντας αβέρτα στο δημόσιο και θα πληρώσει τους νέους και παλιούς δημόσιους υπαλλήλους αυξημένους μισθούς και συντάξεις, φορολογώντας βαρύτερα τον ιδιωτικό πλούτο των ολίγων! Η απόλυτη εκδοχή του «οικονομικού αέναου» δηλαδή και είναι σχεδόν βέβαιο πως οσονούπω, οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ (Μηλιός, Σταθάκης και τα άλλα παιδιά), οδεύουν ακάθεκτοι προς το πρώτο ελληνικό ΝΟΜΠΕΛ οικονομίας!

Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε τον τραγέλαφο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στις κινήσεις που αναφέραμε παραπάνω. Με τις θυσίες του λαού μας καταφέραμε να γεμίσουμε την καρδάρα με το γάλα. Είναι κρίμα να την χύσουμε στο παρα πέντε προς όφελος ενός διογκωμένου, αναποτελεσματικού και ανοργάνωτου δημόσιου τομέα και μερικών εκατοντάδων ή έστω χιλιάδων κρατικών «πελατών» και «προμηθευτών» που δεν λένε με τίποτε να αφήσουν από τα λερωμένα χέρια τους την κουτάλα. Την ίδια κουτάλα που «ταΐζει» και τα στόματα επιόρκων υπαλλήλων και πουλημένων πολιτικών που πρέπει να τσακιστούν μαζί με τα αφεντικά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 25/08/2014 11:03:31

  Εύγε Akenaton. Είναι ακριβώς αυτά που πρέπει να γίνουν και το καλό είναι ότι η αγορά αντιδρά ακόμα και την στιγμή που θα σκεφτείς να το κάνεις κι όχι μόλις ολοκληρωθεί. Η αγορά σε ζυγίζει κι αν πεισθεί, τρέχει να προλάβει. Το θέμα είναι ότι με τόσες τσαρουχιές όπως ο φόρος στο κεφάλαιο και όχι στην απόδοση, οι αναδρομικοί φόροι κτλ το θετικό σοκ πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να λειτουργήσει. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα φτιάχτηκε με ένα τεράστιο αντίτιμο. Ένα βουνό δυσπιστίας κι αυτό φαίνεται τώρα μια και κρατά την οικονομία καθηλωμένη. Δύσκολα διορθώνεται και σίγουρα οράματα, εξαγγελίες για του χρόνου, προθέσεις, οδικοί χάρτες, Θα κτλ πρέπει να αποφευχθούν μια και η ετυμηγορία της σε τέτοια είναι μονότονη : εκτελεστικό απόσπασμα και χαριστική βολή. Καλώς ή κακώς δεν αντιδρά όπως ένας ψηφοφόρος...

 2. danas avatar
  danas 25/08/2014 11:49:57

  τον νόμο περι πτωχευσεως θα τον δεί η κυβέρνηση? ξέρω εταιρεία που φτώχευσε ενώ ήταν υγιής και που ο CEO της μαζί με την συνεργαζόμενη τράπεζα την ώθησαν στην πτώχευση μη χορηγώντας κεφάλαια κίνησης. Ο πτωχευτικός μας κώδικας είναι λάθος, αφήνει περιθώρια σε λαμογιές κατά των μετόχων των εταιρειών και επίσης περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές και οχι αυτά που δικαιούται να εισπράξει όταν πτωχεύει. ΧΑΧΑ απιστευτα πράγματα.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/08/2014 12:13:54

  Αγαπητέ akenaton Το πρόβλημα αφορά την όλη (εντελώς αποτυχημένη) Ευρωπαική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Kαι με διαφορετικό τρόπο την περιορισμένης επιτυχίας Αμερικανική. Η μαγική λέξη είναι stimulus (αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα). Το επισημαίνουν αυτές τις ημέρες για πολλοστή φορά οι κορυφαίοι αναλυτές, απο τον Στίγκλιτς μέχρι τον Μύνχάου. Να επανλάβω το βασικό, απλοποιημένα: Αντί να ρίχνουν ένα σωρό ρευστότητα σε βαρέλι δίχως πάτο για ανακεφαλαιοποιήσεις ανεπίστρεπτα μπατιρημένων τραπεζών, θα έπρεπε να διοχετεύσουν ένα μέρος αυτής της ρευστότητας απευθείας στον ιδιωτικό τομέα. Πρακάμπτοντας εντελώς (bypass) το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις επενδύσεις στην εξω-πραγματική virtual οικονομία. Με τη μορφή δημόσιων επενδύσεων, π.χ. σε έργα ανακαίνισης απαρχαιωμένων υποδομών και fast track αναδόμησης του ενεργειακού τομέα. Με τον τρόπο αυτό: 1. Το ρευστό δεν θα βυθίζεται στα άπατα των τραπεζών και απο εκεί δεν θα "στραγγίζει" στα parking που λέγονται ρενμίμπι/γιουάν ή γερμανικά και γαλλικά ομόλογα δημοσίου ή στο τζόγο του χρηματιστηρίου υδρογονανθράκων και μετάλλων (η τιμή του χαλκού κατά 80 % διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χογκ-Κόγκ - κλασική περίπτωση απολύτως χειραγωγημένου future). Θα καταλήγει στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αγορά εργασίας και πρώτων υλών. 2. Ως συνέπεια, θα παράγονται θέσεις εργασίας και θα τονώνεται η ζήτηση στην πραγματική αγορά. 3. Η ανακαίνιση των υποδομών και της ενέργειας με μακροπρόθεσμη προοπτική, σημαίνει βελτίωση της σταθερότητας στο οικονομικό σύστημα, εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική συντήρηση και αναβάθμιση σε τομείς απολύτως προβληματικούς σήμερα. 4. Η επίδραση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία είναι ταχύρρυθμη. Η παράκαμψη του αποφραγμένου χρηματοπιστωτικού "λαιμού μπουκαλιού" είναι ο μόνος τρόπος αναζωογονησης του ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ιδιωτικού τομέα σήμερα. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή είναι άκρως αντιπαραγωγικό: Ένας καταστροφέας κεφαλαίων τερατώδους κλίμακας, που παράγει μόνον μερικές εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους παραπάνω και εκατοντάδες εκατομμύρια ανέργων. Τα εγχειρίδια των διάφορων Χάγιεκ και Μίλτον Φρίντμαν έχουν αποδειχθεί απλές προεπιστημονικές προλήψεις. Η θέση τους είναι στο μουσείο, μαζί με τα συγγράμματα των αλχημιστών και των γεωκεντρικών κοσμολόγων.

 4. Naruto avatar
  Naruto 25/08/2014 12:22:15

  Πολύ φοβάμαι οτι τον Αλέξη δεν θα τον αποφύγουμε .Πιστεύω όμως οτι θα κάνει και αυτός με την σειρά του στροφή 180 μοιρών και θά δούμε μια από τα ίδια . Αν θυμάστε και ο Α.Σ άλλα έλεγε στα Ζάπεια και άλλα βλέπουμε σήμερα , δυστυχώς στον βωμό της εξουσίας θυσιάζονται τα πάντα .

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/08/2014 12:23:16

  Ευνόητο είναι ότι οι κανόνες και η ρύθμιση των fast track δημόσιων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία πρέπει να γίνουν κεντρικά, απο τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ως κομματικό-πολιτικό σύστημα και ως διοικητικός μηχανισμός, είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και το χειρότερο, έν το διαχειριζόταν, θα τα πετούσε σε ένα εγχώριο βαρέλι εξίσου άπατο με το (απολύτως) διεθνές χρηματοπιστωτικό : σε μπατιριμένες αλλά καλά "δικτυωμένες" κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, αδικώντας κατάφωρα άλλες, καλές Ελληνικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να είναι παραγωγικές και έχουν όλα τα εχέγγυα ανάπτυξης και εξέλιξης - αλλά δεν έχουν "μπάρμπα στην Κορώνη".

 6. npcomplete avatar
  npcomplete 25/08/2014 12:28:33

  Ωραία λοιπόν, ποιές κινήσεις θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ; Δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ κλπ Λυπάμαι, αλλά αυτά μας τα έχουν πει και άλλοι ... Δυστυχώς οι οικονομίες ΔΕΝ στήνονται με "δίκαια φορολογικά συστήματα" και "κουραφέξαλα". Αν ήταν έτσι θα είχε θριαμβεύσει ο σοσιαλισμός ... Οι οικονομίες στήνονται με μέτρα "που λειτουργούν" και μετά από "σοβαρή μελέτη" και όχι "δουλειές του ποδαριού ανάμεσα σε φίλους". Μέτρα που επιτρέπουν την ανάπτυξη όλων των επιχειρήσεων - και όχι μόνο των κολλητών μας. Για όποιον έχει σχέση με την πραγματική οικονομία, είναι φανερό ότι τα "μεγάλα μας προβλήματα, γιγαντώθηκαν" επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Εκεί που δισεκ.ευρώ (από την ΕΕ) πετάχθηκαν στα σκουπίδια (για δήθεν νέες τεχνολογίες και αναπτυξιακά προγράμματα). Τότε που οι "γαλάζιο Μελετητές" αντικαταστήσανε τους "πράσινους" - πιο πεινασμένοι από ποτέ. Οι ίδιο άνθρωποι - συνεχίζουν και σήμερα - να λυμαίνονται τον δημόσιο και "ιδιωτικό τομέα" και συγχρόνως να γκρινιάζουν για τον Αντρέα και το 1980. Λυπάμαι, αλλά το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το πολιτικό μας σύστημα. Ενώ η χώρα έχει καταρρεύσει, αυτό προσπαθεί να διατηρηθεί και να προασπίσει τα συμφέροντα αυτών που το στηρίζουν. Και αυτοί ΔΕΝ είναι μόνο οι 100 ή 1000 μεγάλες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις ...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ npcomplete 25/08/2014 12:43:47

   Απολύτως. Δεν γίνεται απολύτως τίποτε με αυτό το πολιτικό σύστημα, αλλά και με αυτό το υπηρεσιακό σκηνικό και υπηρεσιακό προσωπικό. Άν οι Βρυξελλιώτες και Φρανκφουρτιανοί αποφασίσουν να εφαρμόσουν "Μεσογειακό stimulus" μέσα σ' αυτό το κάδρο, η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι απόλυτη καταστροφή. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με σκληρό bypass. Forget subsidiarity.

  • Naruto avatar
   Naruto @ npcomplete 25/08/2014 12:50:50

   Συμφωνώ οτι ο μεγάλος ασθενής είναι το πολιτικό μας σύστημα ,απο εκεί πρέπει να αρχίσουν αλλαγές εκ βάθρων . Τό θέμα είναι ποιός θα τις κάνει , οι πολιτικοί και αυτοί που τρώνε απο το σύστημα δεν πρόκειται να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια . Αρα η ελπίδα μπορεί να προέλθει μόνο εξω απο το σύστημα .Δεν γνωρίζω πως μπορεί να γίνει αυτό αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάποια λύση .

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Naruto 25/08/2014 12:55:41

    Αν τολμήσουν (δηλαδή άν τους εξαναγκάσουμε, διεκδικώντας το όσοι δεν "τρώμε", δηλαδή οι πολλοί) να προχωρήσουν σε stimulus με χρηματοδοτικό bypass. Tο πρόβλημα είναι πως δεν το διεκδικούμε. Ή διεκδικούμε άλλα, νταλά-μπαλά πράγματα.

  • blackunder avatar
   blackunder @ npcomplete 25/08/2014 14:47:41

   Είσαι γνώστης της καταστασης

 7. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/08/2014 12:32:04

  πολύ καλό, εκτός από τον τίτλο. ακούγεται ακραία νεοφιλελέ, που ξέρω πως δεν το ενοείτε. χρειαζόμαστε κράτος που δεν θα το λυμαίνονται οι μαφίες (συμπεριλαμβάνω και τους πολιτικούς στις μαφίες, ένα συνάφι είναι ολοι όσοι αναφέρεις, αρκεί να ελεγχουν το κράτος προς ίδιον όφελος, και τώρα αφαιμαζουν την κοινωνία προς ίδιον όφελος). δυστυχώς όμως, ό,τι έγινε τα τελευταία 2 χρόνια μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έγινε. και θα το πληρώσουμε ολοι. διαβάστε την τελευταία έκθεση της μπάνκ οφ αμέρικα και θα κατανοήσετε την πορεία της χώρας...

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/08/2014 12:38:51

  Έτσι φαίνεται όταν παρατηρούμε το όλο σκηνικό της οικονομίας απο την σκοπιά των κυβερνήσεων. Παρατηρώντας το σκηνικό απο την σκοπιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η πολιτική αυτή παίρνει την εξής μορφή: Μέτρα ρύθμισης για μετατόπιση της προσδοκίας για κερδοφορία του κεφαλαίου, απο τον χρηματοπιστωτικό τομέα στον καπιταλισμό της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή: να είναι εμφανής η πιθανότητα, ότι μια επένδυση στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πολύ πιο ασύμφορη από μια επένδυση κεφαλαίου στην πραγματική οικονομία (με ίδια επίπεδα ρίσκου). Η βασική σκέψη είναι βεβαίως Κευνσιανή. Δεν έχουμε πιο αξιόπιστα πρακτικά εργαλεία για την (άμεση) αντιμετώπιση των κρίσεων, πέρα απο τα Κευνσιανά. Ο Κέυνς δεν είναι πανάκεια. Απλώς αποδείχτηκε πιο αξιόπιστος και πρακτικός, γι' αυτό οι Αμερικανοί που είναι πιο πρακτικοί, δεν διστάζουν να τον εφαρμόσουν εν μέρει. Στην Ευρώπη, δυστυχώς, έχουμε υπερβολικά μεγάλο φορτίο "ιδεολόγων", δηλαδή κολλημένων. Ο Κέυνς είπε: "Η άνοδος του οικονομικού κύκλου, και όχι η πτώση, είναι η σωστή στιγμή για να εφαρμόσεις λιτότητα". Η αλήθεια και ο ρεαλισμός αυτής της αντίληψης έχει αποδειχθεί παταγωδώς και πανηγυρικά.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π @ Uncle Stgm 25/08/2014 14:01:56

   "Στην Ευρώπη, δυστυχώς, έχουμε υπερβολικά μεγάλο φορτίο "ιδεολόγων", δηλαδή κολλημένων." Και κυρίως αγαπητέ θείο "κολλημένων" με το αζημίωτο, αφού τα υποζύγια-πληβείοι πληρώνουν με το αίμα τους την καλοπέραση και τα κέρδη πάνω απο 15% των δήθεν "κολλημένων ιδεολόγων", με το ακράδαντο "επιχείρημα" οτι τα ζώα δεν εξεγείρονται όσο τα ταίζεις ίσα να μην πεινάνε...

   • George N avatar
    George N @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π 25/08/2014 14:37:47

    Στην EuroDisneyland έχει από όλα, κυρίως όμως αιθεροβάμονες. Δυο δεκαετίες τώρα η δημόσια συζήτηση ήταν όχι η οικονομία, αλλά το περιβάλλον. Λες και τα δύο δεν μπορούν να συνδυασθούν. Με τα πολλά βάλανε στόχους στη Λισαβόνα και είναι ζήτημα αν πιάσανε έστω και ένα. Γελάει ο κόσμος. Μετά την Κίνα, την Ινδία και την Λατινική Αμερική τα τεράστια αυτοματοποιημένα εργοστάσια που χτίζονται τώρα στις ΗΠΑ με το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος που υπάρχει, με την καινοτομία στο αίμα τους θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αποκτήσει το πιο καθαρό περιβάλλον που είχε ποτέ ονειρευθεί. Όπως ακριβώς ήταν την προβιομηχανική εποχή.

 9. GLAD avatar
  GLAD 25/08/2014 13:50:57

  Τι ανάπτυξη μπορεί να περιμένει κανείς όταν ακόμη υπάρχουν και τυγχάνουν ευρείας προβολής απόψεις όπως του Σαχινίδη , δηλαδή ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ιδεολογία τους δεν υπάρχει πλέονκαι ότι οι εξ αυτής απορρέουσες πολιτικές επιλογές και πρακτικές ήταν αλλά τώρα παραείναι εγκληματικές ? Επίσης τι καλό μπορεί να περιμένει κανείς , όταν με τις αβάντες ακόμη και εφημερίδων όπως η Καθημερινή (αλλά φυσικά και του γνωστού κυκλώματος κομπιναδόρων) σε μιά χώρα κατεστραμμένη προωθούνται μεγαλεπήβολα και ματαιόδοξα έργα -κυριολεκτικά άνευ καμιάς σημασίας και οφέλους- όπως η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Φαλήρου ή ακόμη και η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου , όταν είναι σταματημένο και άνευ προοπτικής σε όλη την επικράτεια , κάθε επωφελές έργο που δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ?

 10. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 25/08/2014 16:00:28

  Akenaton όλα καλά και ωραία αυτά που γράφεις, αλλά γιά να έρθει η ανάπτυξη από τον υγιή ιδιωτικό τομέα πρέπει πρώτα να....αποβληθεί το σοβιετικό κράτος που από δεκαετίες έχει εγκατασταθεί και ακόμη και σήμερα δρα μόνο για τα συμφέροντα των ολίγων και προστατεύει τον κρατισμό, πράγμα άκρως αντίθετο με την ιδεολογία της παράταξης. Προσωπικά δεν περιμένω τίποτα με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό μιας και ο ιδιωτικός τομέας απομυζάτε για χάρη των πελατών των κομμάτων και αυτών που είναι....στανταράκια στη ψήφο.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Π.Κ. 26/08/2014 11:03:30

   Εγώ θα έγραφα.... Akenaton όλα καλά και ωραία αυτά που γράφεις, αλλά γιά να έρθει η ανάπτυξη από τον υγιή ιδιωτικό τομέα πρέπει πρώτα να....αποβληθεί το σοβιετικό κράτος που από δεκαετίες έχει εγκατασταθεί στα μυαλά των περισσοτέρων Ελλήνων.

 11. panas avatar
  panas 25/08/2014 19:34:34

  Στα πανεπιστήμια είναι το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να γίνει η ελπίδα για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Με γνώσεις σε νέες τεχνολογίες πολλές ξένες γλώσσες, που μπορούν να γίνουν η μαγιά για έναν νέο πολιτισμό στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Παιδιά που αν καταφέρουν να συγκροτήσουν μερικές ευέλικτες ομάδες μπορούν να κάνουν θαύματα με την πρόσβαση στην πληροφορία που έχουν. Και εκεί πρέπει να επενδύσει η χώρα ως κράτος, αλλά και άλλοι πιο γέροι συμπολίτες μας που έχουν αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια -έστω και μαύρα- να στείλουν τη χώρα δεκάδες χρόνια μπροστά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ panas 25/08/2014 20:37:39

   Επαυξάνω!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ panas 26/08/2014 09:24:29

   ακόμα επικρατούν στα ΑΕΙ οι βρυκόλακες και οι ιδεοληπτικοί, "αριστεροί" και "δεξιοί" (χρησιμοποιώ τις ταμπέλες αυτές προς έλλειψη καλύτερων). η έλλειψη ουσιαστικής ηγεσίας, ειδικά σε πρυτανικό επίπεδο είναι κραυγαλέα. δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι ορίζουν την (μη) πορεία των ΑΕΙ και γι' αυτό δεν πάν πουθενά παρά μόνο στην σήψη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.