Μόνο οι ολιγάρχες θα ωφεληθούν από την επιστροφή στη δραχμή
02/05/2015 11:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο οι ολιγάρχες θα ωφεληθούν από την επιστροφή στη δραχμή

Αν το καταφέρουν με πολιορκητικό κριό τον κ. Τσίπρα τότε θα έχουν… καθαρίσει για γενιές ολόκληρες. Θα πλουτίσουν τόσο πολύ και θα αποκτήσουν τόσο μεγάλη πολιτική δύναμη που θα εξουσιάζουν για δεκαετίες τη χώρα. Ενώ οι… προλετάριοι θα λένε ότι «αντιστάθηκαν στην κακή Μέρκελ και τον άθλιο Σόιμπλε».

Πολλές φορές ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα πολεμήσει τους ολιγάρχες της Ελλάδας. Τους ξέρουμε λίγο – πολύ ποιοι είναι όλοι αυτοί οι «άθλιοι» αντικομμουνιστές που κάνουν πόλεμο στην επανάσταση του κ. Τσίπρα. Με στόμφο και μεγάλη ικανοποίηση τα στελέχη του υπερηφανεύονται που… ανάγκασαν τον Μπόμπολα να πληρώσει 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά δε λένε ότι θα μπορούσε να πληρώσει πολλά περισσότερα.

Επίσης, το ίδιο κολπάκι με τις διάφορες λίστες με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού το χειρίζεται ο Νικολούδης και μερικοί άλλοι, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και από ουσία μηδέν. Μερικές εκατοντάδες Έλληνες, οι ολιγάρχες εν προκειμένω, έβγαλαν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, άλλοι απολύτως νόμιμα, άλλοι παράνομα και χωρίς να τα δηλώσουν. Θα πληρώσουν ένα πρόστιμο αν και όταν τους πιάσουν και «καθάρισαν». Η ουσία είναι ότι κανένας ολιγάρχης δεν έχει πάθει ούτε θα πάθει τίποτε από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αντιθέτως, όλες οι κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες οδηγούν στη χρεοκοπία και τη δραχμή θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το καλύτερο «δωράκι» που θα μπορούσαν να κάνουν στους ολιγάρχες της χώρας.

Αυτό περιμένουν πως και πως εκείνοι που έχουν τα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, πιθανότατα πολλοί από αυτούς να βρίσκονται πίσω από την αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης, και ειδικά συγκεκριμένων προσώπων, κορυφαίων στελεχών.

Γράφουν οι Financial Times για το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η χώρα και να επιστρέψει στη δραχμή: «Ομολογουμένως, δεν θα ήταν «όμορφο». Έτσι, πράγματι κάνει την έξοδο της Ελλάδας να φαίνεται πραγματική πιθανότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να καλωσορίζουμε. Αυτοί που νομίζουν πως μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καλή για την Ελλάδα, θα πρέπει να κοιτάξουν τι συνέβη στην Αργεντινή όταν εγκατέλειψε τη σύνδεση με το δολάριο.

Η υποτίμησή της δεν βελτίωσε το εμπορικό ισοζύγιο (που βασίζονταν κυρίως στην εκρηκτική άνοδο των εμπορευμάτων), αλλά αντιθέτως αναδιένειμε τον πλούτο σε αυτούς που ήταν περισσότερο πιθανό να τον επενδύσουν παρά να τον δαπανήσουν. Η αύξηση στις εγχώριες επενδύσεις βοήθησε την ανάπτυξη της Αργεντινής, όμως αυτός είναι ένας τύπος ανάκαμψης που η ολιγαρχική Ελλάδα χρειάζεται, όσο θα χρειάζονταν άλλον έναν Πελοποννησιακό Πόλεμο».

Αν και το καταλαβαίνουν όλοι αυτό το εκπληκτικό που αναλύουν οι FT, κάνουν ορισμένοι τα στραβά μάτια. Η επιστροφή στη δραχμή θα βοηθήσει απίστευτα όλους εκείνους που μπορούν να επενδύσουν τον πλούτο τον οποίο φυσικά έχουν κρυμμένο στις τράπεζες του εξωτερικού ή τον έχουν συγκεντρώσει σε διάφορες επενδύσεις. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έγινε ποτέ.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για υποτίμηση των εισοδημάτων των πολιτών που μπορεί να ξεκινά από 40% και να φτάνει το 70% μέχρι κάποια στιγμή να σταθεροποιηθεί κάπου. Δηλαδή ο μισθός ενός υπαλλήλου των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί άμεσα στο μισό εξαιτίας της έκρηξης βασικών καταναλωτικών αγαθών που εισάγονται κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, όμως, όσοι έχουν τεράστια περιουσία, οι ολιγάρχες όπως τους λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ρίξουν χρήμα σε μια κατεστραμμένη οικονομία και χώρα κάνοντας επενδύσεις. Τι είδους; Αγοράζοντας κατ’ αρχάς τα πάντα σε τιμή ξεπουλήματος. Π.χ. έρχεται ένας εφοπλιστής, αγοράζει τα λιμάνια στο 1/3 απ’ ότι θα τα αγόραζε σήμερα, κάνει επενδύσεις δίνοντας πολύ λιγότερα από τώρα και έχοντας υπαλλήλους με μισθούς που ούτε καν μπορεί κανείς να φανταστεί.

Έτσι, λοιπόν, ο κάθε ολιγάρχης θα φαντάζει ως σωτήρας της Ελλάδας αλλά στην ουσία θα είναι αυτός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το δωράκι που θα του έκανε ο Τσίπρας ή η «παλιοπαρέα» της δραχμής.

Ο τρόπος ανάκαμψης της Αργεντινής, μέσω της αύξησης των επενδύσεων προσομοιάζει με έναν… Πελοποννησιακό Πόλεμο που ανέτρεψε τα πάντα στην Ελλάδα. Έτσι και στη χώρα της δραχμής η αναδιανομή του πλούτου θα γίνει προς όφελος εκείνων που έχουν τη δυνατότητα περισσότερο να τον επενδύσουν παρά να τον δαπανήσουν.

Είναι σκοπιμότητα ή αφέλεια αυτό που κάνει η κυβέρνηση; Η απάντηση ανήκει στον ελληνικό λαό, αν και εδώ και πολλούς μήνες δε λείπουν οι φωνές που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άθελά του ή επίτηδες εξυπηρετεί συμφέροντα του λεγόμενου «κόμματος της δραχμής». Δηλαδή συγκεκριμένων πολιτικών που έτσι κι αλλιώς έχουν τρικυμία στο κρανίο, άλλων που είναι μίσθαρνα όργανα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και φυσικά των ολιγαρχών που έχουν έναν απίστευτο πλούτο στο εξωτερικό και θα τον τριπλασιάσουν με την επιστροφή στη δραχμή. Είναι το «λόμπι της δραχμής» που αυτή τη στιγμή έχει το πάνω χέρι. Έχει ρίξει το σπόρο της αμφιβολίας στους πολίτες για το κατά πόσο επωφελές είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. «Γιατί με τη δραχμή δεν περνούσαμε καλύτερα;», λένε ορισμένοι απαριθμώντας μόνο τα κακά του ευρώ κι όχι τα τεράστια πακέτα του ΕΣΠΑ, τις επιδοτήσεις που έγιναν λουλούδια στα μπουζούκια κι όχι επενδύσεις ή ακόμη και την αίσθηση ότι ζούμε σε μια κοινότητα ισχυρών, απόλυτα προστατευμένη από συναλλαγματικές ή άλλες αστάθειες.

Αν και δεν είναι ώρα για την αποτίμηση των καλών ή των δεινών του ευρώ, η εκτίμηση μεγάλου μέρους σοβαρών ανθρώπων είναι ότι το πισωγύρισμα θα καταστρέψει τη χώρα σε βαθμό χειρότερο από τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορεί να μην έχουμε θύματα από κανόνια, αλλά θα έχουμε θύματα σε δύο – τρεις γενιές Ελλήνων που θα σηκωθούν να φύγουν από τη χώρα τους σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν σήμερα.

Η επιστροφή στη δραχμή είναι το μεγάλο στοίχημα για μεγάλη μερίδα των πλουσίων στην Ελλάδα. Αν το καταφέρουν με πολιορκητικό κριό τον κ. Τσίπρα τότε θα έχουν… καθαρίσει για γενιές ολόκληρες. Θα πλουτίσουν τόσο πολύ και θα αποκτήσουν τόσο μεγάλη πολιτική δύναμη που θα εξουσιάζουν για δεκαετίες τη χώρα. Ενώ οι… προλετάριοι θα λένε ότι «αντιστάθηκαν στην κακή Μέρκελ και τον άθλιο Σόιμπλε».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 02/05/2015 14:33:04

  Και επειδή πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και από την ανάποδη πλευρά, πρέπει να ομολογήσουμε όλοι οτι με την υιοθέτηση του ραιχμάρκ ο Σημίτης έδωσε καίριο χτύπημα στούς ολιγάρχες και απελευθέρωσε όλο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας για προκοπή και ανάπτυξη.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Οπούντιος Λοκρός 03/05/2015 19:14:58

   Ο σύντροφος Σημίτης ήταν "σοσιαλιστής", "αριστερός", σαν τον Τσίπρα, γι' αυτό δεν ήθελε να χτυπήσει τους ολιγάρχες όπως τώρα δεν θέλει και ο τσίπρας. Αν όμως έβγαινε η ΝΔ στις εκλογές του 2000, θα έβλεπες τότε χτυπήματα...

   • Οπούντιος Λοκρός avatar
    Οπούντιος Λοκρός @ Βαγγέλης 05/05/2015 12:58:22

    Είδα τα "χτυπήματα" το 2004...

 2. airman avatar
  airman 03/05/2015 12:28:07

  "Η επιστροφή στη δραχμή είναι το μεγάλο στοίχημα για μεγάλη μερίδα των πλουσίων στην Ελλάδα." Δεκαετία του 1980. Ο Αντρέας μοίρασε από λίγο χρήμα σε πολλούς και φούσκωσε με πολύ χρήμα λίγους. Ας είναι καλά η τρισκατάρατη ΕΟΚ (νυν ΕΕ). Δεκαετία του 1990. Ο Σημίτης "πλούτισε" το λαό με το Χρηματιστήριο. Δεκαετία του 2000. Ο Σημίτης και η κ. Γιάννα "χόρτασαν" το λαό με Ολυμπιακά θεάματα και τις τσέπες κάποιων με ρευστό. Δεκαετία του 2010. Ο ΓΑΠ μας βάζει στο Μνημόνιο. Ο Αλέξης καταφέρνει να μας βγάλει απ' αυτό για να μας βάλει περήφανα στη δραχμή; Έχει κανένας απορία ποιοι μπορεί να "κρύβονται" πίσω από το τελευταίο βήμα; Τυχαία όλοι οι πρωταγωνιστές ήταν λαοπρόβλητοι σοσιαΛΗΣΤΕΣ;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ airman 04/05/2015 17:19:11

   Κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου! Αλλά είπαμε: για όλα φταίει η κακιά δεξιά...

 3. Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
  Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας 04/05/2015 14:01:43

  Kαι αν υπάρξει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα χωρίς υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων; Κι αν η υποτίμηση είναι της τάξεως του 15%(π.χ.Μάρτιος 1998, ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών) τι θα γίνει τότε. Γιατί δεν μας αγόρασαν τότε οι ολιγάρχες και θα το κάνουν τώρα;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας 04/05/2015 17:24:32

   Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα είνια ΤΕΡΑΣΤΙΑ εξ' ορισμού. Και δε την καθορίζει το κράτος που το εκδίδει αλλά το ποιος θα αγοράζει αυτό το νόμισμα στα χρηματιστήρια σε μορφή ομολόγων ή ποιος θα παίρνει αυτό και θα δίνει αγαθά προς εισαγωγή. Τον πρώτο μήνα μόνο θα πέσει χαλαρά 30% και βάλε. Τον δεύτερο θα έχει φτάσει κοντά στη μισή αρχική αξία. Πράγμα που σημαίνει απώλεια του μισού ΑΕΠ που ήδη θα πέφτει. Που τώρα είναι στο 75% του αντίστοιχου του 2009. Σύνολο απώλειας άνω του 60% από το 2009. Μόνο αυτό θα είναι τεράστια καταστροφή για τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είμαστε στο 2005 που υπήρχαν αποταμιεύσεις και επενδύσεις σε εξέλιξη. Τώρα θα γίνει πάταγος. Εδώ η Αργεντινή έπαθε νείλα για 6-7 χρόνια όταν αποσύνδεσε το πέσος από το δολάριο. Σκέψου την Ελλάδα που δεν έχει στάρι και κρέας να τραφούμε, καύσιμα να κινηθούμε και φάρμακα όλων των ειδών με πρόβλημα εισαγωγών για 2-3 μήνες τουλάχιστον και κλειστές τράπεζες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.