20/09/2009 03:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να υπάρχει συμφωνία στο παρασκήνιο Παπανδρέου – Καραμανλή;Ένα από τα επιχειρήματα του Κώστα Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπήρξε η έντονη εκλογολογία που θα επικρατούσε μέχρι την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θεώρησε ότι η εκλογική μάχη, όποτε και αν διεξαγόταν, θα ήταν «χαμένη υπόθεση», με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις σφοδρές πιέσεις που δεχόταν τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράδοξο ο ίδιος να σχεδίασε προσεκτικά την πολιτική του επιβίωση, η οποία εξαρτάται από την ενίσχυση ή μη του δικομματισμού. Η ενίσχυση του δικομματισμού αποτελεί εγγύηση για καλύτερη παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

 Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο παρασκήνιο έχει υπάρξει ένα είδος άτυπης συμφωνίας του Κώστα Καραμανλή με τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και την παρουσία των ίδιων των κομμάτων τους, τα ποσοστά των οποίων τους προηγούμενους μήνες τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου εμφάνισαν μεγάλη υποχώρηση.

 Ο Γιώργος Παπανδρέου, «καθαρίζει» σιγά – σιγά το κόμμα από τα «βαρίδια» του παρελθόντος και ενισχύει την θέση του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Κώστας Καραμανλής σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, αναγκάζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει ότι δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας μετά τις εκλογές, έχοντας στο μυαλό της το στραπάτσο που είχε υποστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις εκλογές του 2007. Ο καθένας, λοιπόν, έχει τους λόγους να πιστεύει ότι ένα παρασκηνιακό deal θα ενισχύσει τη θέση και το ρόλο τους, στο εσωτερικό των κομμάτων τους και έξω από αυτά την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Δεδομένου ότι οι «εκλεκτοί» των δομημένων συμφερόντων και των εξωθεσμικών κέντρων είναι άλλοι (και όχι ο Κώστας και  ο Γιώργος) η σεναριολογία αυτού του τύπου έχει λογική βάση.

Σήμερα για τον Γιώργο Παπανδρέου το ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και η αξιοπρεπής παρουσία στις εθνικές εκλογές. Οι στόχοι και των δύο περνούν μέσα από την ενίσχυση του δικομματισμού, ενώ πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους αναφέρουν ότι η αγορά επιζητά πλέον τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και την ενίσχυση των δύο κομμάτων εξουσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά οι συνέπειες της σφοδρής οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα οι «γραμμές» των εκδοτικών συγκροτημάτων αλλάζουν «παίζοντας» το σενάριο του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

 Αντιρρησίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.