Μπορεί να γίνει το Μεταναστευτικό μεγαλύτερη απειλή και από την οικονομική κρίση;
07/09/2015 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να γίνει το Μεταναστευτικό μεγαλύτερη απειλή και από την οικονομική κρίση;

Ή μας φλομώνουν με παραμύθια;

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Μπορεί η Ευρώπη να έχει σοβαρότατες ευθύνες για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες εικόνες, είτε των πνιγμένων παιδιών, είτε των ξυλοδαρμών Σκοπιανών και Ούγγρων αστυνομικών σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά εκείνοι που πράγματι έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, είναι οι ηγεσίες των αραβικών χωρών και της Τουρκίας που επιτρέπουν το λουτρό αίματος είτε στα «αδέρφια» τους, τους Άραβες στη Συρία, το Ιράκ, κ.ο.κ., είτε στα σύνορά τους, όπως η Τουρκία. Οι αραβικές χώρες, μάλιστα, ούτε μετανάστες και πρόσφυγες παίρνουν, αλλά, ειδικά οι ηγεσίες των μοναρχιών του Κόλπου ευθύνονται και επειδή έριξαν λάδι στη φωτιά των εμφυλίων στη Μ. Ανατολή και έθρεψαν το φίδι του τζιχαντισμού. Τεράστιες ευθύνες επίσης έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν εννοούν να παρέμβουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που στη Συρία διαρκεί πέντε ολόκληρα χρόνια, άφησαν να «καρπίσει» το φρούτο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, και συνεχίζουν την πολιτική της επαναχάραξης των συνόρων στη Μέση Ανατολή. Κοντολογίς, όσο δεν σταματάει ο πόλεμος εκεί, τόσο θα πρέπει να περιμένουμε νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών.

Στα καθ’ ημάς. Για την Ελλάδα, το Μεταναστευτικό μπορεί, πράγματι, να μετατραπεί σε ίσης σημασίας πρόβλημα με την οικονομική κρίση. Αυτό στην περίπτωση που οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες είναι οι κύριοι προορισμοί των μεταναστών και προσφύγων, κλείσουν τις πόρτες τους. Τότε, οι τελευταίοι θα εγκλωβιστούν στις χώρες εισόδου, που στην προκειμένη, η κυριότερη είναι η Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία εκτιμάται ότι περιμένουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία (Άραβες και Κούρδοι) ενώ μεγάλος αριθμός υπάρχει στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία των διεθνών Οργανισμών, θα δει ότι οι Σύροι πρόσφυγες αποτελούν αυτή τη στιγμή το 55%-65% όσων περνούν στην Ελλάδα-Ευρώπη. Οι υπόλοιποι είναι από το Αφγανιστάν, το Βόρειο Ιράκ και κάποιες αφρικανικές χώρες. Μάλιστα, προ 2-3 μηνών, ένας μεγάλος αριθμός που έφτανε στην Ελλάδα, προερχόταν από αφρικανικές χώρες. Αντίθετα με την Ελλάδα, στην Ιταλία κατευθύνονται περισσότεροι από την Αφρική. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι στους μετανάστες που περνούν από τον «βαλκανικό δρόμο» (Ελλάδα – Σκόπια – Σερβία – Ουγγαρία), υπάρχει μεγάλος αριθμός Κοσσοβάρων Αλβανών και Αλβανοί. Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, αλλά και οικονομικοί μετανάστες.

Μπροστά στις εικόνες φρίκης, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να πνίγονται, Μέρκελ και Ολλάντ ανακοίνωσαν την μονομερή άρση των συμφωνιών «Δουβλίνο» (επαναπροώθηση στις χώρες εισόδου όσων δεν είναι πρόσφυγες). Εάν στη συνέχεια, όμως, αποδειχτεί ότι κάποιοι δεν είναι «πρόσφυγες πολέμου», δεν θα πάρουν άσυλο, και θα πρέπει να γυρίσουν στις χώρες απ’ όπου μπήκαν. Άρα, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Κάτι που σημαίνει ότι, για μια ακόμη φορά, οι χώρες εισόδου θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους-παρατηρητές, απλά να δίνουν χρηματοδότηση (!). Γι’ αυτό, εξάλλου, προ εβδομάδων, στη συνάντησή της με τον Ολλάντ, φώναζε η Μέρκελ κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας ότι, ενώ είχαν ληφθεί αποφάσεις και έπρεπε οι δυο χώρες του Νότου να έχουν στήσει μέχρι τον Ιούνιο σειρά «κέντρων διαχωρισμού» (σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες), τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε.

Αυτό, εννοείται, είναι ευθύνη της υπουργού για θέματα Μετανάστευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ.Χριστοδουλοπούλου. Και, σίγουρα, αφού ήταν βέβαιον ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθούσε μεταναστευτικό τσουνάμι, θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί θεαματικά οι αντίστοιχες κρατικές δομές στα νησιά, ώστε να μην «στομώσει» το σύστημα. Μεταξύ μας, όμως, κανείς στο Νότο της Ευρώπης δεν το κάνει αυτό. Όλοι κάνουν τα πάντα ώστε να διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους μετανάστες, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά να πάνε στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Αυτό έκανε, πολύ πριν την Ελλάδα, ο Ρέντσι στην Ιταλία, ο οποίος, ως γνωστόν, μήνες πριν, είχε πετάξει στα μούτρα των Ευρωπαίων «εταίρων» ότι αν δεν πάρουν μέτρα, θα αφήσει τους μετανάστες να πάνε όπου θέλουν. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό έκανε. Όπως αυτό κάνει και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός.

Το μπαλάκι, τώρα, είναι καθαρά στη Γερμανία και τη Γαλλία, τους δυο βασικούς στυλοβάτες των απαράδεκτων –για τις χώρες εισόδου- συμφωνιών «Δουβλίνο». Και τα πράγματα θα γίνονται ολοένα δυσκολότερα με τη συγκέντρωση νέων μεταναστευτικών πληθυσμών εκεί. Διότι, μπορεί, ειδικά η Γερμανία, η οποία διαθέτει το πιο οργανωμένο σύστημα «διαχωρισμού» και «ασύλου» στην ΕΕ, να διαφημίζει τον «ανθρωπισμό» της και ότι είναι «ανοικτή» στους μετανάστες, αλλά η κ.Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι, όσο περισσότεροι μαζεύονται εκεί, τόσο περισσότερα χρήματα θα πρέπει να τους δίνει ως επιδόματα (374 ευρώ δίνει κατ’ άτομο η Γερμανία στους πρόσφυγες), και τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις θα συναντά από τον πληθυσμό, ειδικά στην «φτωχότερη», πρώην Ανατολική Γερμανία.

Υπό αυτή την έννοια, πράγματι το Μεταναστευτικό μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, ενδεχομένως και μεγαλύτερο από την κρίση. Ειδικά σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ισχυρά ακροδεξιά κόμματα (Ουγγαρία). Πόσο μάλλον, αφού, παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια κάποια διευθέτηση της μεσανατολικής κρίσης ίσως προτού αποχωρήσει ο Ομπάμα από την προεδρία του χρόνου, έχουν περάσει πέντε χρόνια πολέμου στη Συρία, και 12 χρόνια διάλυσης στο Ιράκ. Γεγονός που κουράζει αφάνταστα τον πληθυσμό των χωρών, κι εκεί που ήλπιζαν ότι θα τελειώσουν οι πόλεμοι και θα επιστρέψουν σπίτια τους, τώρα απογοητεύονται και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Στον καμβά αυτόν πρέπει να προστεθεί και η «επέλαση» του ISIS, που σίγουρα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά, οι πόλεμοι θα συνεχιστούν. Άρα, και τα μεταναστευτικά κύματα, τα οποία πάντως, αναμένεται κάπως να κοπάσουν από τη στιγμή που θα έλθει ο Χειμώνας και θα χειροτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο. Βέβαια, τότε, δεν αποκλείεται τα κύματα να στραφούν προς τον Έβρο.

Υποκρισία

Οι κινήσεις της ΕΕ, πάντως, είναι εν πολλοίς υποκριτικές. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ τον Αύγουστο δεν έκανε τίποτα, προφανώς επειδή όλος ο πολιτικός και γραφειοκρατικός μηχανισμός της, καθώς και εκείνος των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών ήταν σε διακοπές (!), τώρα τον Σεπτέμβριο, αίφνης άπαντες «αφυπνίστηκαν» και κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων για το πρόβλημα. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση στην ΕΕ, κ. Δ. Αβραμόπουλος, μόλις τώρα τον Σεπτέμβριο «ξύπνησε» και ήλθε στη χώρα του για να δει το πρόβλημα. Ας μην μας δουλεύουν λοιπόν. Ούτε και η Μέρκελ, η οποία διακηρύττει ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής, αλλά η ημερομηνία της ούτε καν έχει καθοριστεί. Μόλις τώρα, την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιείται σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών. Τόσο γρήγορα αντέδρασε η Ευρώπη. Αυτά για να μην μας πουλάνε φούμαρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι κινήσεις της Τουρκίας, η οποία, για να απαλλαγεί από τα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, κάνει τα πάντα για να διώξει από τη χώρα όσο γίνεται περισσότερους προς την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, εισέπραττε τεράστια χρηματικά ποσά για να «κρατάει» τους μετανάστες σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφός της.

Sukhoi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tt avatar
  tt 04/09/2015 17:45:13

  Σύλληψη-κράτηση-απέλαση. Εκτός αν το πρόβλημα είναι ο χαμός στα νησιά και ο κίνδυνος τύφου. Αλλα αφού 'ερθουν στην Αθήνα που υπάρχει αποχέτευση είναι όλα καλά, κι ας είναι εκατομμύρια. Το πρόβλημα είναι να έχουν οι Έλληνες μια πατρίδα. Απλό είναι.

  • λαέρτης avatar
   λαέρτης @ tt 04/09/2015 21:58:32

   +++++++++++++++++++++++++

 2. chp avatar
  chp 04/09/2015 20:02:22

  Ωραίο άρθρο και μας βάζει σε κάποιες σκέψεις: 1)Σε ένα κέντρο διαχωρισμού οι απορριπτόμενοι που πανε , ποτε και πως? 2) Οι απορριπτόμενοι από την Ευρώπη ,πως έρχονται πίσω ,που θα μείνουν και που θα πάνε ? 3)Ποσα παίρνει το κράτος ανα κεφαλι? Ποσα οι πάσης φύσεως ΜΚΟ? 4)Πως ζουν τόσοι και τόσοι στην Αθήνα και στα υπόλοιπα κέντρα ?Οι Αλβανοί όταν ήρθαν πήγαν στην οικοδομή ,καθαρισμούς κτιρίων κτλ .Αυτοί ?

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ chp 04/09/2015 21:10:10

   Π,αντως την ιδέα την έριξε ένας Αιγύπτιος κροίσος,που πρότεινε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί και να τον αφήσουν να το εποικίσει αποκλειστικά με λαθρομετανάστες. Και είναι σίγουρος ότι αυτοί θα μείνουν για πάντα εκεί,δεν θα ξαναπέσουν στη θάλασσα. Και είμαι σιγουρότατος,ότι αν έμεναν ακόμη ο Τσίπρας και η Τασία θα το δέχονταν ευχαρίστως,παρέχοντάς του κάθε διευκόλυνση...http://www.protothema.gr/world/article/505877/aiguptios-kroisos-thelei-na-agorasei-elliniko-nisi-gia-na-egatastisei-prosfuges/

   • Eva avatar
    Eva @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/09/2015 13:51:57

    Ενα πρωην Ελληνικο νησι (απ αυτα που δοθηκαν αλλου μετα απο τη Μικρασιατικη καταστροφη) ισως ειναι καλυτερη ιδεα. Ας το ψαξει.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Eva 05/09/2015 21:04:12

     Μα τι λές Eva;! Να πάει αλλού να βρεί νησιά να εγκαταστήσει τους μετανάστες του και να τους εκμεταλλευτεί,γιατί αυτός κατά βάθος είναι και ο στόχος του. Δεν φτάνουν οι τούρκοι σ' αυτά τα νησιά που αρπάζουν τις περιουσίες των ελάχιστων Ελλήνων που έχουν απομείνει,να φέρουν κι άλλους μουσμουλμάνους;

     • Eva avatar
      Eva @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/09/2015 07:20:06

      Ας αγορασει τοτε κατι στα παραλια ανατολικα.

  • kosmasindikopleustis avatar
   kosmasindikopleustis @ chp 05/09/2015 15:19:43

   Στα κέντρα διαχωρισμού, οι χαρακτηρισμένοι ως οικονομικοί μετανάστες "επαναπροωθούνται" στη χώρα απ' όπου ήλθαν. Στην προκειμένη, στην Τουρκία (οι περισσότεροι). Η Τουρκία, αν και έχει συμφωνία με ΕΕ, δεν την τηρεί συνήθως. Οι "επαναπροωθούμενοι", μέχρι να τους διώξουν, μένουν στα κέντρα κράτησης (τέτοιο ήταν η Αμυγδαλέζα). Στην Ευρώπη, όσοι πιάνονται ως παράνομοι και δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως πρόσφυγες πολέμου, αφού μείνουν στα κέντρα κράτησης, στέλνονται στη χώρα εισόδου τους (πχ Ελλάδα), η οποία στη συνέχεια τους επαναπροωθεί από εκεί που μπήκαν (πχ.Τουρκία), κ.ο.κ. Αυτό προβλέπουν οι συνφωνίες "Δουβλίνα", στις οποίες διαφωνούν Ιταλία, Ελλάδα κ.α. χώρες της ΕΕ. Για την επαναπροώθηση κάθενός από αυτούς, η ΕΕ δίνει κονδύλια. Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει πάρει τέτοια. Τα "Δουβλίνα" έχουν ακριβώς αυτη τη λογική για να μην συσσωρεύονται πρόφυγες-μετανάστες στις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ακόμα κι αν πιάσουν παράνομους, είναι δύσκολο να τους στείλεις πίσω, τόσο λόγω της στάσης της Τουρκιας και άλλων χωρών, όσο και επειδή δύσκολα πολλές φορές "ανακαλύπτονται" οι παράνομοι. Γενικότερα, η ευρωπαίκή πολιτική είναι ένας φαύλος κύκλος που διογκώνει το πρόβλημα.

 3. ΑΤΤΙΚ avatar
  ΑΤΤΙΚ 04/09/2015 21:16:38

  ΤΗΝ ΝΔ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΑΡΓΑΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΛΩΤΣΑΕΙ Η ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΔΩ Η ΣΥΝΙΣΤΩΑΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΚΕΙ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΣΟΥΤ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΩΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΠΟΤΕ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΙ ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩ ΔΙΚΑΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟς ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ

 4. chp avatar
  chp 04/09/2015 23:06:06

  Μεχρι το 2014 λειτουργουσε το οδικό δίκτυο Δαμασκού -Αμμάν με κόστος περίπου 50$ το άτομο(με ταξί λιμουζίνα),ίσως και λιγότερο. Μαζεύτικαν πολλοί πρόσφυγες στην Ιορδανία ,νομίζω 500-600 χιλ από ιράκ και Συρία .Τους έβαζαν σε στρατόπεδα UN στην έρημο με στρατιωτική παρουσία απ'έξω ,checkpoints ,πολυβόλα κτλ. Φέτος περιέργως αποκλείστηκε και το οδικό δίκτυο Αμμαν-Δαμασκός και Αμμάν -Βαγδάτη που λειτουργούσε ακόμη και με το εμπάργκο του Σαντάμ.(μεταφέροναν αγαθά μέσω του λιμανιού της Ακαμπα).Δεν είναι πόλύ περίεργο να κλείσουν και οι δύο οδικοί αξονες,ταυτόχρονα ? Ουσιαστικά αυτό το γεγονός δημιούργησε την ροή. Αρα η βέλτιστη τακτική δεν είναι καταγραφή ,σύλληψη απέλαση αλλά η πονηριά που κάνουμε με τους Ιταλούς. Μην ξεχνούμε ότι στην Γερμανία θέλουν εργατικά χέρια πιο φτηνά από τους Ρουμάνους ,Βούλγαρους ,ίσως αυριο και Ελληνες για το δημογραφικό και ασφαλιστικό. Εμάς μας θέλουν για διαλογή των "ικανών προσφύγων" .Δεν μας συμφέρει με κανένα τρόπο ,διοτι τους υπόλοιπους τι θα τους κάνεις ?Ας βρεί η Μερκελ την λύση που κάνει την ξύπνια!

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/09/2015 12:32:12

  Πολύ καλή η επισήμανση τού chp γιά τόν περίεργο αποκλεισμό τού οδικού δικτύου Αμμάν-Δαμασκού και Αμμάν-Βαγδάτης. Συμπληρώνω από αντιγραφή καί: - «Σε αντίθεση με την ιδέα που προβάλλεται σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λιγότερο από το ένα τρίτο μόνο είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες: το 20% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και το 3% Ιρακινοί. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα δεν προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες.» - «Από την αρχή του έτους, το πέρασμα από την Τουρκία στην Ουγγαρία, το οποίο κοστίζε 10.000 δολάρια, έπεσε στα 2.000 δολάρια ανά άτομο.Βέβαια, ορισμένοι διακινητές είναιλαθρέμποροι σκλάβων, αλλά πολλοί ψάχνουν απλά να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.Εν πάση περιπτώσει, ποιος πληρώνει τη διαφορά; - «Εξάλλου, εάν κατά την έναρξη του πολέμου κατά της Συρίας, το Κατάρ τύπωνε και διανέμεινε ψευδή συριακά διαβατήρια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, ώστε να μπόρεσαν να πείσουν τους ατλαντικούς δημοσιογράφους ότι ήταν «επαναστάτες» και όχι ξένοι μισθοφόροι, διανέμονται τώρα ψευδή συριακά διαβατήρια από κάποιους διακινητές μεταναστών σε μη-Σύρους μετανάστες.Οι μετανάστες που τα δέχονται πιστεύουν δικαίως ότι αυτά τα πλαστά έγγραφα θα διευκολύνουν την υποδοχή τους στην ΕΕ.» Πράγματι, τα κράτη μέλη της Ένωσης έχοντας κλείσει τις πρεσβείες τους στη Συρία -εκτός της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ρουμανίας-, δεν είναι δυνατόν να ελέγχουν τη γνησιότητα αυτών των διαβατηρίων.» Θά ήθελα νά συμπληρώσω εδώ καί τήν κυβερνητική «απόφαση» (μιάς παράλυτης κατά τά άλλα κυβέρνησης) γιά τήν δρομολόγηση τού Ελ. Βενιζέλος (μέ τό αζημίωτο φυσικά) καί τήν μεταφορά ημερησίως στόν Πειραιά 2.500 λαθρομεταναστών καί τήν ταχύτατη μεταφορά τους από ένα «ημιεπίσημο» κύκλωμα στά βόρεια σύνορά μας (μέ τό αζημίωτο καί εδώ φυσικά). Αντιγράφοντας καί πάλι: - «Η στροφή αυτή είναι οφείλεται στη δημοσίευση μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα πνιγμένο παιδί σε μια τουρκική παραλία. Δεν έχει σημασία ότι αυτή η εικόνα είναι ένα χοντρό μοντάζ: η θάλασσα πετά τα πτώματα παράλληλα με τα κύματα, ποτέ κάθετα. Δεν έχει σημασία ότι αναπαράχθηκε στιγμιαία στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων στη περιοχή του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από δύο ημέρες.Ήδη σας έχομε πει πολλές φορές ότι ο δυτικός τύπος είναι ελεύθερος και πλουραλιστικός.» Καταλήγω στό συμπέρασμα: Υπάρχει ένα σενάριο δημιουργίας συγκεκριμένης κατάστασης από τήν λαθρομεταναστευτική εισβολή -ιδιαίτερα γιά τίς βόρειες ευρωπαΐκές χώρες, μέ τήν ουρά του νά πλήττει αντικειμενικά τόν εξουθενωμένο ευρωπαϊκό νότο -, επεξεργασμένο καί κατευθυνόμενο από πολύ «υψηλά κέντρα» πλανητικής καθοδήγησης. Διαφωνώ μέ τήν άποψη πού διάβασα ότι, «Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι οικονομικοί μετανάστες δεν αποτελούν πρόβλημα ταυτότητας στην Ευρώπη, αλλά λείπουν από τις χώρες καταγωγής τους. Αντίθετα, αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα στη Γερμανία, όπου, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής πού ενστάλαξε μεταξύ άλλων ο Ulrich Grillo, η εργατική τάξη είναι ήδη θύμα άγριας εκμετάλλευσης. Παντού αλλού, δεν είναι οι οικονομικοί μετανάστες, αλλά η μετέπειτα οικογενειακή επανένωση που αποτελεί το πρόβλημα.» Οι στόχοι καί οι σκοποί είναι πολύ βαθύτεροι. Μιά λογικοφανής εξήγηση γιά τήν στροφή τής Merkel καί τών λοιπών δυτικοευρωπαίων ηγετών στό θέμα εγκατάστασης στίς χώρες τους ικανού αριθμού λαθρομεταναστών μέ γνώμονα τήν τόνωση τού δημογραφικού ή τής ενεργοποίησης τών ανθρωπιστικών αντανακλαστικών τους ή καί τής πρόσφατα ανακαλυφθείσας «έλλειψης» εργατικών χεριών (όταν οι χώρες τής ΕΕ πλήττονται από πρωτόγνωρα νούμερα ανεργίας), είναι στάχτη στά μάτια τής κοινής ευρωπαϊκής γνώμης. Οι πραγματικοί στόχοι είναι πολύ βαθύτεροι. Τά «υψηλά κέντρα» πλανητικής καθοδήγησης σχεδιάζουν γιά είκοσι καί τριάντα χρόνια μετά. Μπορεί νά γράφθηκαν πολλά καί ειρωνικά γιά τήν Τασία, όπως «τήν μέρα λιάζονται» καί τό «βράδυ εξαφανίζονται», αλλά καί η επιλογή της γιά τόν συγκεκριμένο ρόλο καθόλου τυχαία δέν ήταν. Οι «κατασκευαστές» φροντίζουν νά μπαίνει κάθε γρανάζι στήν θέση του.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Ιαπετός 07/09/2015 09:36:53

   Αγχωτική η κατακλείδα... Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει και να σχεδιάσει τα πάντα Ιαπετέ, έτσι δεν είναι; Ποιοι είναι αυτοί, Θεοί;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ victoria (true) 07/09/2015 15:42:57

    Όχι βέβαια. Θεοί δέν είναι. Άν κάποια κυβέρνηση δέν «παίζει» αλλάζει τό σενάριο ή η κυβέρνηση. Καί όλα αυτά εμπίπτουν στήν εξίσωση κόστους καί κέρδους στό μέλλον, από πιθανές ενέργειες. Αυτό πού πρέπει νά γίνει συνείδηση από τίς ελληνικές κυβερνήσεις είναι νά φροντίζουν μέ τέτοιες ενέργειες, ώστε τό κόστος τού σεναρίου νά είναι δυσβάστακτα υψηλό σέ σχέση μέ τό προσδοκόμενο όφελος. Μά απλά λόγια, σενάρια πού μάς θυματοποιούν νά καθίστανται ασύμφορα καί τό αντίστροφο.

 6. Don kixotis avatar
  Don kixotis 07/09/2015 13:53:56

  Κάτι ελπιδοφόρο
  http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2015/09/blog-post_73.html http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2015/09/blog-post_4.html http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_3.html
  και αυτά ενημερωτικά http://attikanea.blogspot.gr/2015/09/blog-post_193.html http://attikanea.blogspot.gr/2015/08/blog-post_384.html

 7. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 07/09/2015 14:55:31

  Σε μια παραδοχή-βόμβα προχώρησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Μουζάλας: "Πέρασαν και τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες" MSN Εθνικά | (c) Proto Thema S.A. | http://tinyurl.com/nnbhqfu

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 11/09/2015 21:49:39

  Σύμφωνα με μαρτυρία επιβαίνουσας στο μοιραίο δουλεμπορικό πλοιάριο, ο πατέρας του συχωρεμένου του μικρού Αϊλάν ήταν ο διακινητής και εισπράξας τα ναύλα: http://www.theaustralian.com.au/in-depth/europes-migrant-crisis/migrant-crisis-father-of-dead-toddler-a-people-smuggler/story-fnws9k7b-1227523338355 http://www.express.co.uk/news/world/604535/Aylan-Kurdi-father-people-smuggler-refugee-crisis Η κοινή γνώμη χειραγωγείται. Η αθρόα εισαγωγή προσφύγων και ψευτο-προσφύγων θα μετατρέψει την Ευρώπη σε αυτό από το οποίο εκείνοι φεύγουν: δηλαδή σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Άν το ζητούμενο ήταν να κρατηθούν αυτοί άνθρωποι στη ζωή, αυτό γίνεται κάλλιστα και εκτός Ευρώπης. Άλλωστε, πώς ζούσαν τόσους μήνες στην Τουρκία πριν η τελευταία τους ξαμολύσει μαζικά προς τα δώ; Αλλά μάλλον άλλο είναι το ζητούμενο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.