«Με το πιστόλι στον κρόταφο»
18/03/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Με το πιστόλι στον κρόταφο»

Η Ελλάδα κινδυνεύει αφενός από μια οικονομική καταστροφή, από μια χρεοκοπία και αφετέρου από την επικράτηση των άκρων στο εσωτερικό της. «Εθνικός Συναγερμός», λοιπόν, για να μη χαθούν οι κατακτήσεις δεκαετιών.

Και τώρα τι; Είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ελλάδα έπειτα από το νέο σκηνικό ρήξης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Γυρίσαμε πίσω, πριν την 20η Φεβρουαρίου, όταν δεν υπήρχε συμφωνία, όταν τα πάντα ήταν στον αέρα.

Με μια μόνο μεγάλη διαφορά. Η χώρα βρίσκεται τώρα σε χειρότερη κατάσταση. Η οικονομία είναι τώρα στην κόψη του ξυραφιού, ένα βήμα προτού «σκάσει» και προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χάθηκαν πολύτιμες ώρες και διαπραγματεύσεις και είμαστε μια Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πλέον στην κυριολεξία αυτό που λέμε «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Έχουν γίνει εγκληματικά λάθη για τα οποία κάποτε πρέπει ορισμένοι να λογοδοτήσουν. Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης ή όποιος άλλος έφερε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται. Ένα βήμα από το Grexit, ένα βήμα από το κούρεμα καταθέσεων, μια ανάσα από την οριστική σύγκρουση με τους εταίρους. Βεβαίως και οι δανειστές έχουν βάλει το χεράκι τους. Η αδιαλλαξία τους, η εμμονή τους να διαλύσουν έναν ολόκληρο λαό που έχει περάσει τα πάνδεινα, δεν έχει προηγούμενο. Όμως βρήκαν πάτημα και το έκαναν. Μια κυβέρνηση νωθρών, ερασιτεχνών, ανόητων ψευτονταήδων χωρίς κανένα σχέδιο. Ακόμη κι αγαθές να ήταν οι προθέσεις τους ο τρόπος που είχαν, αυτή η εμμονή να χτυπάνε το χέρι στο μαχαίρι, προκαλεί όλα τα προβλήματα.

Τίποτε δεν βγήκε στον Τσίπρα. Ό,τι κι αν σκεφτόταν και σχεδίαζε έπεσε έξω. Συμμαχίες ήθελε; Δεν βρήκε κανέναν. Επανάσταση στην Ευρώπη επιζητούσε; Έμεινε με τους Podemos. Διεθνή διάσκεψη για το χρέος ζητούσε; Το χρέος δεν υπάρχει στην ατζέντα.

Θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο αποτυχημένος πολιτικός στην ιστορία.

Όμως, το θέμα των οικονομικών προβλημάτων θα δρομολογηθεί. Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Το θέμα που τίθεται τώρα είναι το πολιτικό. Δεν είμαστε μάντεις αλλά θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την Πέμπτη πιθανότατα ο Τσίπρας να ζητήσει να γίνει αυτή η περίφημη πενταμερής. Ποιος δε μας λέει ότι στις Βρυξέλλες δεν θα έχουμε νέες... Κάννες; Τότε που ο Παπανδρέου οδηγήθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση; Ποιος δεν μας λέει ότι και ο πρωθυπουργός δεν θα πιεστεί με τέτοιο τρόπο που δεν θα έχει πολλά περιθώρια; Βεβαίως θα έχει και την ευκαιρία του Βερολίνου όμως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τότε εκείνη θα είναι η ημέρα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας θα έρθει στην Αθήνα με άδεια χέρια και τότε θα δει τις επιλογές που έχει. Η πρώτη είναι να πάει σε εκλογές επικαλούμενος αδυναμία να κυβερνήσει. Η δεύτερη είναι να πάει σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο λαός αν θέλει νέα μέτρα εντός του ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η τρίτη επιλογή είναι η παραίτησή του. Να αφήσει τη καυτή μπάλα στα χέρια άλλων. Να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση, να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα;

Κομματάκι δύσκολο να αποδεχθεί μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια επιλογή. Πιθανότατα να σπάσει σε δύο κομμάτια. Ο Λαφαζάνης, ενισχυμένος ιδιαίτερα να πάρει την ομάδα του και να φύγει και να μείνουν οι υπόλοιποι που είναι πιο ψύχραιμοι και ευρωπαϊστές. Όσο για τον Τσίπρα; θα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να επανέλθει, ίσως σε μια χώρα που θα έχει πάρει το δρόμο της.

Σε κάθε περίπτωση το αδιέξοδο στην οικονομία δημιουργεί και αδιέξοδο στο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την Ελλάδα. Πέρα από τις εγκληματικές ευθύνες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτό που συμβαίνει, εδώ μιλάμε για την πατρίδα που κινδυνεύει. Γι' αυτό ίσως θα ήταν σωστό να υπάρξει μια διακομματική πανστρατιά με επίκεντρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να χαραχθεί μια εθνική πολιτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Ούτε η ΝΔ να λέει «σας τα λέγαμε», ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει «είστε εσείς προδότες κι εμείς πατριώτες». Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση, η λογική, να βγουν μπροστά τα υγιή μυαλά και να παραμεριστούν τα άκρα.

Η Ελλάδα κινδυνεύει αφενός από μια οικονομική καταστροφή, από μια χρεοκοπία και αφετέρου από την επικράτηση των άκρων στο εσωτερικό της.

«Εθνικός Συναγερμός», λοιπόν, για να μη χαθούν οι κατακτήσεις δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 18/03/2015 09:02:00

  Πρέπει να βγει εκείνος που έχει αρκούντως ανθεκτικά γόνατα και να πει 30 κουβέντες στο λαό. "Ελληνίδες, Έλληνες, συμπολίτισσες και συμπολίτες, αυτός ο τόπος επιβάλλεται να ορθοποδίσει, πρέπει να προοδεύσει και μπορεί να μεγαλουργήσει. Σε αυτή την προσπάθεια η βοήθεια όλων, στο βαθμό των δυνατοτήτων που αναλογεί στον καθένα, είναι αναγκαία και πολύτιμα μοναδική. Σας ευχαριστώ όλες και όλους". Μπορεί να πει διαφορετικές και περισσότερες. Αρκεί να τις πιστεύει. Άμα είσαι με το πιστόλι στον κρόταφο, η "τελευταία επιθυμία" δεν μπορεί να είναι πολύπλοκα διατυπωμένη.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ airman 18/03/2015 10:14:48

   Τι θέλει να πεί ο ποιητής? Ρωτά ο λαός που ακούει.

   • airman avatar
    airman @ ορεσείβιος 18/03/2015 11:56:02

    Μια "δημιουργική ασάφεια" (ή αμφισημεία) στο πνεύμα των κρατούντων είναι πλέον απαραίτητη!

 2. Jim Beam avatar
  Jim Beam 18/03/2015 10:25:11

  Να πει κάποιος στους Ευρωπαίους ότι εμείς εδώ αναλύουμε την φιλοσοφική διάσταση του χρέους ! Δεν έχουμε φτάσει στο πρακτικό μέρος του, το οποίο είναι και το ποταπό. Τα ερωτήματα που θέτονται ειναι τι ειναι το χρέος, ποιος το έδωσε, ποιος το πήρε, τι το έκανε, εχει αποδείξεις ????
  Άντε και το καταγράφουμε, πρεπει να το επιστρέψουμε ??? είστε σίγουροι ??? ο Μαρξ τι λέει για αυτό ??? ο Λένιν ??? Να συστήσουμε μια επιτροπή καθηγητών ώστε να αναλυθούν απο την πλευρά της αριστεράς τα θέματα ..... Και καταλήγουμε στο θρησκευτικό, μαζί του θα πάρει ο Σόιμπλε ???? τι ψυχή θα παραδώσει ..... Κλπ Και ξανά στο φιλοσοφικό, τι να τα κανείς τα λεφτά ? μια ιδέα ειναι όλα, άμα το δημόσιο δεν μπορεί να σε προσλάβει, τι να την κάνεις την οικονομία κλπ....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Jim Beam 18/03/2015 10:57:24

   Αφού ξέρουμε τι θα συμβεί με κάθε λεπτομέρεια. "Θα γίνει πολιτειακή ανωμαλία, μετά θα τραβήξει πίσω το κεφαλαιο το διεθνές κεφάλαιο το παγκόσμιο, μόλις γίνει αυτό θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι....." "Από πίσω ακολουθεί ο πόλεμος".... Δεν αντιστέκεται μόνο ο Σοιμπλε. Ολόκληρο το κατ όνομα πια Ορθόδοξο έθνος μας αντιστέκεται στον Ορθόδοξο τρόπο ζωής και αυτό τελικά θα πληρώσουμε. Το τιμημα θα είναι μεγάλο και θα το νοιωσουν όλοι στο πετσί τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κρίμα για την Ελλάδα που άλλοι έχυσαν γι αυτή το αίμα τους και άλλοι τη κατάντησαν το ζητουλα της υφηλίου.

  • airman avatar
   airman @ Jim Beam 18/03/2015 11:03:50

   Κατά το Θρασύβουλα "Όλα είναι ατμός"! Ή αέρας κοπανιστός, κατά τον "κουμανταδόρο" της Κυβέρνησης!

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ airman 18/03/2015 13:19:22

    Αυτό μάλιστα, είναι σαφές και σοφόν. Ο στρατάρχης φον καμένεν τι λέει επ' αυτού?

 3. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 18/03/2015 13:07:45

  Η διάλυση της Ευρωζώνης είναι μόνο θέμα χρόνου. Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [αυτό σημαίνει κρίση, η οποία θα επισκιάσει την Μεγάλη Ύφεση, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]». (Δανιήλ 11:28, 29α)

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Ewiak Ryszard 18/03/2015 14:04:52

   Και ο φον καμένεν τα λέει αυτά..

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ορεσείβιος 18/03/2015 15:28:02

    Τη φράου Λουκά θ' ακούει..

 4. George N avatar
  George N 18/03/2015 14:25:53

  Το κωμικό (αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα και τραγικό) είναι ότι αυτοί που πίστευαν ότι το σωστό το 2010 ήταν η χρεοκοπία, που στο ενδιάμεσο μέχρι την εκλογή τους λέγανε ότι είναι αδιέξοδο να παίρνεις νέα δάνεια για να εξοφλήσεις τα παλιά και που το 2015 πίστευαν ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για λίγα δις τώρα αποπληρώνουν δάνεια. Δεν τα διαγράφουν, δεν τα ανακυκλώνουν αλλά τα εξοφλούν!Μεταφέρουν πόρους από την Ελληνική οικονομία στο εξωτερικό κάτι που κανείς και πουθενά δεν διανοείται να κάνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.