Με Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα... μας πάει ο Τσίπρας στη δραχμή;
10/01/2015 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα... μας πάει ο Τσίπρας στη δραχμή;

Αυτοί θέλουν να μας κυβερνήσουν; Αυτοί θα χαράξουν τη γραμμή; Αυτοί θα καθορίσουν το μέλλον μας; Οι οπαδοί της χρεοκοπίας; Φτάνει πια, όχι άλλες μπαρούφες.

Μεγάλη συγκίνηση κατέλαβε τον ελληνικό λαό, και ειδικά τους ψηφοφόρους της Β’ Αθήνας στο άκουσμα της είδησης ότι κατεβαίνει υποψήφιος ο… υποψήφιος για νόμπελ Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης. Είναι τέτοια η φήμη του στο εξωτερικό, καθ’ ότι επισκέπτης σε κάποιο πανεπιστήμιο του Τέξας που αγνοούμε και την ύπαρξή του, που οι μεγάλοι οικονομολόγοι του πλανήτη στεναχωρήθηκαν που θα χάσουν από τις τάξεις τους τον μεγάλο αυτόν συνάδελφό τους.

Θα τον κερδίσει όμως η ελληνική βουλή και πιθανότατα και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι και τσάρος της Οικονομίας που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το μιντιακό αυτό κατασκεύασμα, ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «Μπαρουφάκης» για τις προβλέψεις του στα τηλεπαράθυρα του Αυτιά, του Παπαδάκη και του καθένα που τον έβγαζε να μιλά ως «σπουδαίο οικονομολόγο», είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εύχεται να κάθεται στα ίδια έδρανα με την επίσης μέγιστη πολιτικό Ραχήλ Μακρή αλλά και τον άλλον τεράστιο οικονομολόγο Κ. Λαπαβίτσα που μπορεί πριν μερικές ημέρες να χαρακτήριζε μπαρούφα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χθες βρήκε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Ημαθίας. Είναι ο ίδιος που έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή.

Βαρουφάκης λοιπόν και Λαπαβίτσας θα τα βρούνε μια χαρά. Έχουν πολλά κοινά. Είναι «επιτυχημένοι» στο εξωτερικό, έγιναν γνωστοί από τα τηλεπαράθυρα, απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους και συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει.

Πάρτε για παράδειγμα τον Βαρουφάκη ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει τα ομόλογα του Ιουνίου και Ιουλίου, επομένως πάμε σε άτακτη χρεοκοπία. Μάλιστα, ερωτώμενος τι πρέπει να κάνει επισήμανε πως θα εισηγηθεί σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μη δανειστεί εκ νέου τον Ιούνιο για να πληρώσει λήξεις ομολόγων.

Μάλιστα σε ερώτηση αν αυτό θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός η απάντηση του ήταν αρνητική. Προφανώς κάτι ξέρει παραπάνω, υποψήφιος νομπελίστας...είναι.

Ο κ. Βαρουφάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του απαντώντας στο ερώτημα, πώς μπορεί η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, είπε ότι η χώρα θα πρέπει να σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος και να βρει δρόμους για το πώς θα σταθεροποιήσει και πάλι την οικονομία της.

Θεωρεί πως, αφενός αυτό θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι «το πρόβλημα της Ελλάδας -πολύ υψηλό χρέος, ελάχιστες επενδύσεις, αφερέγγυος τραπεζικός τομέας- έχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και δεν έχει νόημα να γίνεται ξεχωριστή μεταχείριση του προβλήματος της Ελλάδας, και αφετέρου, στην Ευρώπη υπάρχει συσσώρευση χρήματος που μετακινείται εδώ και εκεί μεταξύ τραπεζών πυροδοτώντας τις χρηματαγορές, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές επενδύσεις».

Για κάτι τέτοιο, εκτιμά πως δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ των φορολογουμένων, καθώς, όπως λέει, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει πληθώρα από ενδιαφέροντα προγράμματα -για παράδειγμα τη σύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας- τα οποία χρηματοδοτεί με ομόλογα που θα αγόραζαν ευχαρίστως οι επενδυτές και αυτό φαίνεται από τα χαμηλά επιτόκια που πρέπει να πληρώνει.

Δηλαδή κατά τον καθηγητή θα πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα ομόλογα (αλλά αυτό δεν θα ήταν πιστωτικό γεγονός) και τα κορόιδα οι κουτόφραγκοι θα της έδιναν μέσω της ΕΤΕπ διάφορα προγράμματα ανάπτυξης.

Αυτός λοιπόν είναι ένας από τους εμπνευστές της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που ο Τσίπρας τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Η έμπνευσή του είναι η χρεοκοπία της χώρας και γιατί όχι και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Κι, όμως, αυτός και ο Λαπαβίτσας, οι «ευρωφονιάδες» για χάρη της δραχμής είναι στα ψηφοδέλτια.

Να θυμήσουμε τι έλεγε πριν μερικές εβδομάδες ο Λαπαβίτσας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει και σχέδιο επιστροφής στην δραχμή» είχε πει ενώ είχε τονίσει και άλλο φοβερό: «Ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις και ο κ. Λαπαβίτσας εκτίμησε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί στην εσωτερική αγορά». Δηλαδή τι; Αναγκαστική αγορά ομολόγων από τους Έλληνες. «Χέρι» στις καταθέσεις των Ελλήνων;

Αυτοί θέλουν να μας κυβερνήσουν; Αυτοί θα χαράξουν τη γραμμή; Αυτοί θα καθορίσουν το μέλλον μας; Οι οπαδοί της χρεοκοπίας; Φτάνει πια, όχι άλλες μπαρούφες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 10/01/2015 10:59:26

  Μα και ο ..."μπαμπάς" του GAP-GAP εξ εσπερίας μέγας οικονομολόγος σωτήρας και αυτός της οικονομίας (τα αποτελέσματα της σωτηρίας τα υφιστάμεθα Όλοι μας) με ταρατατζούμ φανφάρες ήρθε... Να πίστέψουν οι Ψηφοφόροι της Β΄Αθηνών το σύμβουλα του GAP-GAP του προβαλόμενου από τα μμε ώς μεσία της οικονομίας ;;;;;; Αντί για τον Κύριο ,με τις προβλέψεις , δεν γράφουν κανένα τζόκερ ή δεν ρίχνουν δαγκωτό "Κυρία Λίτσα " με κληρονομικό χάρισμα;;;;;;

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/01/2015 11:37:42

  Γιατί δεν αναγράφεται στο άρθρο ότι ο Βαρουφάκης πέρα από την παταγώδη αποτυχία του σε όσα προβλέπει ως μέντιουμ κάθε εβδομάδα, ήταν στο επιτελείο των αμερικανοκίνητων (τι άλλο) συμβούλων του ΓΑΠ μέχρι λίγο πριν μπούμε στο μνημόνιο; Και ότι ενώ ο ΓΑΠ διαπραγματευόταν μυστικά με τον Στρος Καν την είσοδό μας στο ΔΝΤ προ των εκλογών του 2009, αυτός ήταν στο επιτελείο του; Τέτοιοι τύποι μεθόδευσαν την χρεοκοπία μας και επειδή δεν έγινε άτακτη λόγω ΟΝΕ , θέλουν να την κάνουν τώρα με τον επόμενο κλώνο του ΓΑΠ, τον Τσίπρα. Και Λαπαβίτσας και Βαρουφάκης μιλούν εκ του ασφαλούς, δεν ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και μάλλον σίγουρα, αν βγούμε από το ευρώ δε θα τους πειράξει καθόλου καθότι πληρώνονται σε άλλο νόμισμα και από ξένους. Συγκρίνετε αυτούς με την κίνηση του Σαμαρά να φέρει όσα είχε στο εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα εν μέσω συζητήσεων περί Grexit το 2011... Αυτά τα ολίγα για το ποιόν και τη στόχευση των υποψηφίων του σύριζα για την οικονομία της Ελλάδας μας.

 3. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 10/01/2015 12:11:57

  Κι αν ο λαπαβιτσας μιλαει για αναγκαστικο εσωτερικο δανεισμο αυριο ,δηλ.(χερι στις καταθεσεις)! σημερα τα "ακουμπάμε" στην εφορια ,υποχρεωτικα και δια της βιας! (με την απειλη φυλάκισης και πλειστηριασμο πρωτης κατοικιας) οποτε, προς τι, το μισος και ο αλληλοσπαραγμος;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΚωσταςΧ. 10/01/2015 14:34:52

   Διότι αν του δώσεις του Λαπαβίτσα τη δύναμη να πραγματοποιήσει αυτά που λέει,τότε θα συνεχίσεις να ακουμπάς με τη βία στην εφορία,όσα θα σου έχει αφήσει από τις καταθέσεις σου...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΚωσταςΧ. 10/01/2015 15:39:42

   Ασόβαρο σχόλιο. Ελπίζω μόνο να είναι μια κακή στιγμή σου και όχι γενικώς τρόπος σκέψης σου που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

 4. dim avatar
  dim 10/01/2015 12:47:34

  Η κίνηση του Τσίπρα να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του Σύριζα το δίδυμο της συμφοράς "Βαρουφάκης - Λαπαβίτσας" ηταν και το μοιραίο λάθος του... Μια συραφή από τις δηλώσεις του να κάνει η ΝΔ και να τις δώσει στο λαό, αυτό θα έχει δύο πολύ απλά επακόλουθα: α) πολλοί που ώς σήμερα δηλώνουν ότι ψηφίζουν Σύριζα θα την κάνουν τρέχοντας, και β) πολλοί που σκέφτονται να ψηφίσουν μικρά κόμματα ή είναι αναποφάσιστοι, θα επιλέξουν ΝΔ για να αποφύγει η πατρίδα μας τη καταστροφή που την οδηγούν οι απόψεις των δύο αυτων οικονομολόγων της δραχμής, που τόσο σε υπόληψη, εκτίμηση και εμπιστοσύνη τους έχει όλος ο Σύριζα (οι προεδρικοί, και το 60% του Σύριζα στο Μπαρουφάκη, και η Αριστερή Πλατφόρμα, το 40% του Δραχμαζάνη στον Δραχμαβίτσα)...

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 17:21:30

  Δυστυχώς, δεν διάβασα ούτε ένα σχόλιο που να αντικρούει τις -τεκμηριωμένες- απόψεις των Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα. Το βρίσιμο και οι χαρακτηρισμοί δείχνουν έλλειψη επιχειρημάτων και ψυχραιμίας. Το κύριο επιχείρημα ομπρέλλα είναι "τι θα γίνουμε δίχως τη συνεχή εισροή των χρημάτων των ξένων;". Είναι, άρα 'γε, δείγμα και αυτό δουλοπρέπειας; Δυστυχώς...

  • Θόδωρος 17.06.201? avatar
   Θόδωρος 17.06.201? @ Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 17:40:09

   Ποιες είναι οι "τεκμηριωμένες απόψεις" των Βαρουφάκη-Λαπαβίτσα? Ο εσωτερικός δανεισμός? Η μη-αποπληρωμή των υπό λήξη ομολόγων? Με την εφαρμογή αυτών των αλλόφρονων προτάσεων, η επακόλουθη κατάρρευση της Ελλ. οικονομίας αφού στηρίζεται αποκλειστικά σε ξένα δανεικά, όντας καθόλου παραγωγική (επί του παρόντος τουλάχιστον)? Μην λέμε ό,τι θέλουμε..

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Θόδωρος 17.06.201? 10/01/2015 17:46:35

    Επιμένω. Για να μην υπάρχει σύγχυση. Μπορεί οι απόψεις τους να είναι "επικίνδυνες" αλλά στοιχειώδης λογική ανάλυση λέει ότι αυτό δεν κάνει τις -δικές σας- αντίθετες απόψεις σωστές. -Γιατί πιστεύεις ότι η συνέχιση της παρούσας πολιτικής σώζει την Ελλάδα; -Πόσες από τις παρούσες "υποχρεώσεις" είναι νομιμες; -Γιατί πρέπει να τις πληρώσουμε μαζί; Μαζί τα φάγαμε; Αν σαν κοινωνία και κράτος δεν μπορούμε να ελιχθούμε αντιδογματικά στον σύγχρονο κόσμο, θα πεθάνουμε ως κράτος και κοινωνία.

    • Than avatar
     Than @ Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 20:56:44

     Γιατί αν κάνουμε αυτό που λέει ο κ. Βαρουφακης θα πάμε σε άτακτη χρεωκοπία και αναγκαστική επιστροφή στη δραχμή.Γιατί αν η ΕΚΤ δε δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες οι καταθέσεις μας θα γίνουν αέρας κοπανιστός.Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι θα γίνουμε μια πολύ φτωχότερη χώρα από αυτό που είμαστε σήμερα.Σας κάνουν αυτά τα επιχειρήματα;

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Than 10/01/2015 23:38:33

      Και πολλά είναι! Όποιος πραγματικά κατέχει τα οικονομικά, ξέρει ότι ΣΗΜΕΡΑ απαγορεύεται δια ροπάλου μια έξοδος από την ευρωζώνη και αλλαγή νομίσματος με ασύντακτη χρεοκοπία. Θα είναι ισοπεδωτική. Και για να καταλάβουμε που είμαστε σήμερα, έχουμε χάσει 25% του ΑΕΠ από το 2008 και μετά, και μόλις πέρυσι ξεκίνησε να ανεβαίνει το ΑΕΠ και πάλι και μάλιστα με 1% άνοδο σε σχέση με το 0,6% που είχε προβλεφθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι με την χαμηλή τιμή πετρελαίου, αν συνεχιστεί η πολιτική Σαμαρά με μικρές διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, η πρόβλεψη για 3% αύξηση ΑΕΠ για το 2015 είναι απαισιόδοξη. Όλα αυτά σημαίνουν πως δεν χρειαζόμαστε νέα δανεικά, θα πέσουν γρηγορότερα οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΕΝΦΙΑ και θα μειωθεί γρηγορότερα η ανεργία. Και θα προτιμήσουμε να αυτοκαταστραφούμε ως καλύτερη λύση; Έχουμε τρελαθεί εντελώς πια;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Than 11/01/2015 19:57:06

      Όταν έπρεπε να γίνει το 2010, δεν έγινε. Φυσικά τώρα είναι πολύυυ ποιο δύσκολα τα πράγματα αλλά όχι αδύνατο. Με ουσιαστικές διαπργαματέυσεις, πχ. αναγνώριση του επαχθούς χρεόυς κοκ, μπορούμε να μετριάσουμε. Αλλά την φτωχοποίησή μας δεν την έκανε η δραχμη αλλά η εθνική υποταγή σε ένα μόρφωμα, αυτό του ευρώ, δίχως να έχουμε τα προσόντα να συμμετέχουμε. Η συμμετοχή στο ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες μας οδηγεί ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ στην καταστροφή αλλά πιό αργά. Συμπέρασμα; ¨Ενα σοβαρό κράτος, μία σοβαρή και αθνικά σκεπτόμενη ελίτ ΠΟΤΕ δεν εμπιστεύεται ξένους για την χρηματοπιστωτική της επιβίωση, εκτός και αν ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για τον εαυτό της, κάτι που δεν το αποκελίω δεδομένων των συνθηκών, αγαπητέ Θαν.

     • George N avatar
      George N @ Νίκος Αργεάδης 13/01/2015 07:50:13

      Να υποθέσουμε ότι το 2010 κάναμε ένα μεγάλο κούρεμα? 70% αλά Αργεντινή? Θα είχαμε πάει στα 100 δις χρέος. Ας υποθέσουμε ότι για να μην έχουμε πιο καταστροφική προσαρμογή από αυτήν που είχαμε, παίρναμε από τις αγορές (κι όχι από τους Ευρωπαίους) τα 50 δις για να καλύψουμε τα πρωτογενή ελλείμματα των 2010-2012. Και για να έχουμε τραπεζικό σύστημα πάλι από τις αγορές 50 δις για κεφαλαιοποίηση του. Σήμερα θα είχαμε ένα χρέος 200 δις αντί για 320. Το κόστος εξυπηρέτησής του όμως θα ήταν (αν θεωρήσουμε 5% ένα min επιτόκιο για μια χώρα που χρεοκόπησε και αμέσως μετά βγήκε στις αγορές αλλά και αν πάρουμε υπόψη τα επιτόκια που πληρώναμε πριν το 2010) γύρω στα 10 δις αντί των σημερινών 5,5 δις. (οι αγορές δεν διαμορφώνουν επιτόκια με πολιτικές αποφάσεις όπως κάνουν τα κράτη) Άρα θα πηγαίναμε για την δεύτερη χρεοκοπία (πιο σωστά θα είχε ήδη γίνει) ή η προσαρμογή τουλάχιστον για τον πληθυσμό που ζει από το Δημόσιο θα ήταν πιο βίαιη ή το ΑΕΠ χωρίς τράπεζες θα είχε μειωθεί πιο πολύ. Μαθηματικά στην καταστροφή δεν μας οδηγεί το Ευρώ ή το χρέος αλλά η εξάρτηση από το Δημόσιο της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας. Η φτωχοποίηση είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης του 60% του ΑΕΠ για δημόσιες δαπάνες. Απλά μένουν πολύ λίγα για να τραφεί ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η φτωχοποίηση θα ενταθεί μια και σχεδιάζουμε να το πάμε στο 65-70%! Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική. Με 60% του προϊόντος της παραγωγής στα χέρια του Δημοσίου, πολύ απλά, δεν συμφέρει...να παράγεις. Αν το κάνεις θα παράγεις με χασούρα μια και χοντρικά & μπακαλίστικα θα πρέπει να βγάζεις κέρδη από το 40% του τζίρου! Δεν είναι έκπληξη λοιπόν η αποεπένδυση των τελευταίων ετών. Αυτό όμως σημαίνει μικρότερα έσοδα και η ενστικτώδης αντίδραση είναι μεγαλύτεροι φόροι (το λέμε και υπερφορολόγηση) αλλά και καινούργιες μάζες που ψάχνουν και ελπίζουν για καταφύγιο στο κράτος (το λέμε και ψηφοφόρους). Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος που οδηγεί τα σοβιέτ στην κατάρρευση. Οι ξένοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φροντίσουν να μην τους πάρουν τα θραύσματα και να παρακολουθήσουν το θέαμα από απόσταση ασφαλείας. Αυτό και κάνουν. Δεν χρειάζεται να βοηθήσουν στην πτώση (και δεν θα είχαν κανένα λόγο να το κάνουν).....τα καταφέρνουμε μόνοι μας.

     • Σωκράτης avatar
      Σωκράτης @ Νίκος Αργεάδης 14/01/2015 04:42:11

      Αγαπητέ κ Νίκο Αργεάδη Την φτωχοποίηση μας δεν την προκάλεσε το μόρφωμα, όπως το αποκαλείται, του ευρώ, αλλά η ανικανότητά μας να παράγουμε ακόμη και καρφίτσες ή οδοντογλυφίδες και η ανάγκη μας να εισάγουμε ακόμη και πατάτες ή ντομάτες. Όταν ο καθένας από εμάς καθόριζε με κάθε τρόπο που είχε στην διάθεσή του, τις αμοιβές που νόμιζε ότι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι άλλοι για τις υπηρεσίες(;) που προσέφερε(;), αυτό που εσείς ονομάζεται φτωχοποίηση είναι η επαναφορά των πλασματικών αμοιβών του καθενός μας στην πραγματική διανομή του παραγόμενου. πλουτου

    • Θόδωρος 17.06.201? avatar
     Θόδωρος 17.06.201? @ Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 23:33:29

     Επειδή εκτιμώ τις θέσεις σας, απαντώ στις ερωτήσεις σας ακριβώς: 1. Η συνέχιση της παρούσας πολιτικής είναι λάθος. Χρειάζεται -όσο το δυνατόν μεγαλύτερη/ευρύτερη- κοινωνική πολιτική στο εξής. 2. Όλες οι παρούσες υποχρεώσεις -αφού ανελήφθησαν από νόμιμη Ελληνική κυβέρνηση- είναι νόμιμες. Τα δάνεια των μνημονίων ανήκουν στο Αγγλικό δίκαιο και δεν κουρεύονται. 3. Όχι δεν τα φάγαμε μαζί και ούτε πρέπει να τα πληρώσουμε μαζί! Έχω γράψει ουκ ολίγες φορές για την λίστα Lagarde... Αλλά αν αρχίσουν οι μαθητευόμενοι μάγοι του Σύριζα τα μαγικά τους, θα ψάχνουμε τις τσέπες μας και θα έχουμε ξεχάσει τότε την λίστα Lagarde. Αυτό φοβάμαι, δεν τους εμπιστεύομαι. Λέτε "να ελιχθούμε αντιδογματικά". Πως δηλαδή? Αντισυμβατικά εννοείτε? "Έξω από το μαντρί που μας ταϊζουν με ανταλλάγματα" εννοείτε? Αν ναι, τι είναι εκεί έξω? Ξέρετε εσείς? Ξέρει κανένας? Με σιγουριά όμως.. Να μας πει, να τον ψηφίσουμε. Το 'χει ξανακάνει κάποιος? Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα? Τι θυσίες χρειάζονται? Για πόσο καιρό? Και μετά θα βρούμε απάνεμο λιμάνι? Σίγουρα? Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει? Κι αν αποτύχει το εγχείρημα, πόσοι θα την πληρώσουν? Πόσων οι ζωές θα καταστραφούν? Θα καταστραφούν οι ζωές και κάποιων της λίστας Lagarde ή μόνο οι δικές μας? Λοιπόν?..

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Θόδωρος 17.06.201? 13/01/2015 14:40:58

      Η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τι θα απογίνουμε δίχως την εισροή χρήματος από τους ξένους. Γύρω από το τί θα πάθουμε αν μείνουμε έξω από το μαντρί του ευρώ. Γύρω από το τί μας περιμένει αν δεν γίνουμε εθελόδουλοι των ευρωπαίων. Γ'ύρω από τις καταστροφές που ΘΑ έρθουν αν. Εν τω μεταξύ, η καταστροφή γίνεται ΤΩΡΑ, αργά αλλά σταθερά. Δεν θα επαναλάβω τα ίδια. Αυτ'ο που εγώ ήθελα να ακούσω, και υποθέτω όλοι οι Έλληνες, είναι τι θα κάνουμε για να αποκτήσουμε οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία έτσι ώστε οι ζωές μας να μην εξαρτώνται από τις "χείρες βοηθείας" των ξένων μέσω, φυσικά-φυσικά, της πολυχρονεμένης κλεπτοκρατίας μας. Αντί να φτιάξουνσχέδιο στρατηγικό πως ως χω΄ρα θα ξεφύγουμε από την μέγγενη των ξένων, και κυρίως των ντόπιων, το παιχνίδι παίζεται σε χυδαίο κομματικό επίπεδο που μας βουλειάζει πιο πολύ. Τιποτα για ανάπτυξη Τίποτα για αξιοποίηση των εγώριων πηγών πλούτου. Αυτά είναι ψηλά γράμματα για την κλεπτοκρατία γιατί βλέπουν το κράτος σαν εργαλείο πλουτισμού τους και μόνο. Εγώ δέχομαι ότι οι συριζαίοι είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Αλλά δες πως κατάντησαν την Ελλάδα μας οι χαρβαρντοσπουδαγμένες κεφαλές με τα αρμάνι, τις βίλες, τις καταθέσεις, τις διασυνδέσεις και τα κόττερα. Γι' αυτό δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα και άλλους αυτές τις ανεύθυνες ερωτήσεις. Λέτε "Όλες οι παρούσες υποχρεώσεις -αφού ανελήφθησαν από νόμιμη Ελληνική κυβέρνηση- είναι νόμιμες" Σοβαρά; Δλδ αν η "νόμιμη" κυβέρνηση πουλούσε τον Παρθενώνα θα ήταν νόμιμο; Έχουν πουλήσει, για να διατηρηθούν στην εξουσία, την ανεξαρτησία μας και είναι νόμιμο; 'Αυτά δεν έλεγαν και οι δωσίλογοι στην κατοχή;

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Νίκος Αργεάδης 13/01/2015 22:59:20

      Κε Αργεάδη, παρόλο που εκτιμώ την θέση σας και τον πατριωτισμό σας, θα σας απαντήσω σύντομα, καθώς βλέπω και καταλαβαίνω ότι έχουμε διαφορετική οπτική και εξήγηση των πραγμάτων. Έτσι λοιπόν: 1. Οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία δεν έχει κανένα Δυτικό κράτος αυτή τη στιγμή. Όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα και εξαρτώμενα από το διεθνές χρηματοπιστ/κο σύστημα. Κάνουν νοικοκυρεμένες, εθνικές οικονομικές πολιτικές για να μην βρεθούν στην δική μας θέση κάποια στιγμή. Αυτό είναι όλο. 2. Πως θα μας γλυτώσει η "πολυχρονεμένη κλεπτοκρατία" μας? Αφού είναι εναντίον μας! Εκεί ποντάρουμε στον ΑΣ, μπας και αλλάξει κάτι. 3. Δλδ από τους χαρβαρντοσπουδαγμένους να πέσουμε στους ψευτοσωτήρες μάγους? Αυτή είναι λύση? Κάπως απελπιστική μου φαίνεται.. 4. Μην παρεκτρέπεστε. Άλλα λέγαν (και κάναν κυρίως) οι δωσίλογοι. Ναι, αν η νόμιμη κυβέρνηση πουλούσε τον Παρθενώνα, θα 'ταν νόμιμο. Αν ο κόσμος θα αντιδρούσε με τις πέτρες αυτό είναι άλλο. Γι' αυτό λέμε να προσέχουμε ποιον ψηφίζουμε κάθε φορά! Κε Αργεάδη, με τα "αέρα" και τα "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει" , τρως τα μούτρα σου σήμερα στο διεθνές παιχνίδι, για να το πω παραστατικά. Σίγουρα μ' αυτά μεγαλώσαμε, σ' αυτά πιστεύουμε και αυτά επιδιώκουμε για την Πατρίδα μας και τους δικούς μας. Έχω στείλει κι εδώ στο antinews ποιητικές παρακαταθήκες ή παρόμοια έργα προγόνων μας που μιλάνε στην ψυχή μου και με συγκινούν σύγκορμα, όταν τα διαβάζω. Αλλά δεν παίζεται έτσι το παιχνίδι. You're running on fumes, που λέει και η έκφραση. Αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν οι "ηρωϊσμοί" και... έπεσες, γκρεμοτσακίστηκες! The End. Άλλοι είναι οι χειρισμοί που απαιτούνται, όχι "συστήματα πλημμύρα" κι όποιον πάρει ο χάρος.. Ελπίζω να μου επιτρέψατε αυτήν την φορά τις παραπάνω ερωτήσεις και διαπιστώσεις. Θα ρωτήσω και τους "άλλους" αν μου το επιτρέπουν :)..

  • Hunter avatar
   Hunter @ Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 17:41:02

   Το μεγαλύτερο δείγμα δουλοπρέπειας είναι να επιτρέπει ένας ολόκληρος λαός να τον κυβερνά επί 34 χρόνια η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και το ΠΑΜΕ...

  • ddn avatar
   ddn @ Νίκος Αργεάδης 10/01/2015 19:11:25

   ΓΙΑΤΙ ΟΙ 2 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΡΕΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ πχ ΣΕ "ΕΝΑ" ΑΡΘΡΟ 99 ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΝΑ "ΑΛΛΟ" ΑΡΘΡΟ 99. ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ???? ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΝΑΝΕΝΑΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ?????

 6. Je suis Ραχήλ avatar
  Je suis Ραχήλ 10/01/2015 22:16:13

  Ο σύντροφος Baroufakis έχοντας ζήσει (από διηγήσεις) το δράμα των εκατοντάδων απολυμένων στην επιχείρηση του μπαμπά του (Γιώργος Βαρουφάκης πρόεδρος Χαλυβουργικής) έχει βάλει σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τον λαουτζίκο να ξυπνήσει και να επαναστατήσει. Αυτός και οι εκατομμυριούχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να χάσουν τίποτα, για την φτωχολογιά παλεύουν. Τώρα αν δεν πετύχει η επανάσταση τους ο λαός θα πάρει αυτά στα οποία που έχει ακουμπισμένα τα χέρια του στην φωτογραφία ο πρόεδρος.

 7. ntek@gmail.com avatar
  [email protected] 11/01/2015 13:11:08

  εγω θα ηθελα να ξέρω τι λεει ο οποιοσδήποτε Μπαρουφάκης και Λασκαβίτσας για τον προυπολογισμό της χώρας. Ασε τα τοκοχρεωλύσια κατα μέρος , στο OPEX κομματι (operational expenditure) δηλαδή στα εξοδα πλήν χρέους , τι μας λένε ? Προυπολογισμός 90 δις με φορολογικά εσοδα 33 δις ?

 8. ΤΤ avatar
  ΤΤ 11/01/2015 14:52:32

  Ο άνθρωπος δεν έχει κρύξει τίποτα. Είπε στη Βουλή ''μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή''. Έχει στο πρόγραμμα ανοιχτά σύνορα,υπηκοότητες για όλους κτλ. Εγώ μια χάρη θέλω μόνο. Όσοι ψηφίσουν να μην το αρνούνται σε έξι μήνες, όπως με τον ΓΑΠ, που πήρε 43%...μόνος του.

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 12/01/2015 23:11:45

  Η προεκλογική, δεν είναι περίοδος νηφάλιων συζητήσεων. Στατιστικά όμως, δεν είναι τυχαίο ότι, ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ οι "ανεξάρτητοι" οικονομολόγοι, παγκοσμίως, βρίσκουν ότι το Ευρώ εμποδίζει την Ελλάδα ως νόμισμα (και πολιτική). Πάντως, η στροφή του τελευταίου τριμήνου και η αναμενόμενη, οσονούπω, ποσοτική χαλάρωση (του ευρώ) θα είναι για εμάς "μάννα εξ ουρανού"...

  • Naruto avatar
   Naruto @ ΠΗΛΕΑΣ 14/01/2015 10:02:02

   Το euro είναι σαν να σου έχουν δώσει ένα ποδήλατο αλλά επειδή δεν ξέρεις να το οδηγήσεις το κουβαλάς στην πλάτη και πηγαίνεις με τα πόδια . Eτσι ναι θα ήταν καλύτερα χωρίς το ποδήλατο (euro) , αλλά δεν φταίει αυτό .

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Naruto 14/01/2015 20:15:03

    Ακριβώς. Μπορείς να βρεις, εδώ στο antinews, τουλάχιστον 10 σχολιασμούς μου, του τύπου "το ευρώ είναι μια χαρά, αλλά για αυτούς, που θέλουν και μπορούν να το αξιοποιήσουν". Αυτό επισημαίνουν και οι οικονομολόγοι: Αδύναμη οικονομία+σκληρό νόμισμα=fatal error! Πάντως, επειδή η οικονομία είναι μια δυναμική διαδικασία, όσο δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, στο τέλος κερδισμένος από το ευρώ θα μείνει μόνον ένας (για την ώρα, η Γερμανία). Αυτό κατάλαβε, πρόσφατα, και η Γαλλία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.