Μεταξύ σφύρας και άκμονος η χώρα
20/10/2014 15:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η χώρα

Από τη μια η πίεση των αγορών που μπορεί να οδηγήσει σε νέο σφυροκόπημα το οποίο δεν θα αντέξει η οικονομία. Και από την άλλη, η πίεση της κοινωνίας η οποία δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα, όχι από αντίδραση αλλά απλά γιατί δεν αντέχει άλλο.

Αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, μετά την επίδειξη δύναμης που έκαναν οι δανειστές και οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδας μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής και μιας «συνετής» εξόδου από το μνημόνιο είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση που έχει ανοικτά όλα τα αποτελέσματα. Είναι γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια η πίεση των αγορών που μπορεί να οδηγήσει σε νέο σφυροκόπημα το οποίο δεν θα αντέξει η οικονομία. Και από την άλλη, η πίεση της κοινωνίας η οποία δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα, όχι από αντίδραση αλλά απλά γιατί δεν αντέχει άλλο.

Κι έτσι ξεκινά μια διαπραγμάτευση με όλα τα θέματα ανοικτά και με την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση. Για σκεφτείτε για παράδειγμα όταν θα επιστρέψει η τρόικα και ζητήσει να ανοίξουν εργασιακό και ασφαλιστικό; Τι θα γίνει αν απαιτηθούν νέες περικοπές και νέος γύρος απολύσεων; Τι θα γίνει αν δεν επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εντάξει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέψεις για φοροελαφρύνσεις, όπως π.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί;

Πιθανότατα η κυβέρνηση θα πει «όχι» στις νέες απαιτήσεις, η πίεση θα ενταθεί, οι αγορές θα εκλάβουν τη σύγκρουση ως αδιέξοδο και θα ξεκινήσει νέος φαύλος κύκλος πιέσεων μέσω της αγοράς ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και φυσικά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα οποία η Ελλάδα έχει ποντάρει πολλά, κυρίως με εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις για να ξεκινήσουν σημαντικά έργα και να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Οπότε, είναι φανερό ότι υπάρχει μια δυσκολία στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής και είναι άγνωστο που θα καταλήξει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η τρόικα θα απαιτήσει καθαρές πολιτικές λύσεις. Ήτοι θα ζητήσει να υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα συμφωνία, ένα πιο λάιτ μνημόνιο ή πιστωτική γραμμή όπως είναι της μόδας. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει την υπογραφή του πουθενά οπότε οι δανειστές είτε θα πάνε σε συμφωνία με την κυβέρνηση χωρίς να ξέρουν αν θα ισχύσει μετά τις εκλογές είτε θα κάνουν κάποιο κρυφό deal με τον Τσίπρα, επιτρέποντάς του να γίνει πρωθυπουργός και με τη συμφωνία να συναινέσει στις απαιτήσεις τους αλλιώς τη βόμβα της χρεοκοπίας που θα παραλάβει θα τη δει να σκάει στα χέρια του. Και ποιος τρελός θα ήθελε να χρεοκοπεί μια χώρα ενώ αυτός είναι πρωθυπουργός;

Από την άλλη οι «πολιτικές εγγυήσεις» που θα ζητήσει η τρόικα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την μετά μνημόνιο εποχή είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από κανέναν. Οπότε δεν αποκλείεται οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους να αποτελέσουν την θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Ίσως ακόμη και να επισπεύσουν τις πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας ψήφισης Προέδρου Δημοκρατίας. Αν δηλαδή οι ξένοι δουν ότι ο Σαμαράς δεν συγκεντρώνει τους 180 βουλευτές ώστε να αποτραπούν οι εκλογές και να μετατεθούν δύο χρόνια μετά, θα ασκήσουν και οι ίδιοι πίεση για να πάμε τώρα σε κάλπες και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο λαός. Διότι αν οι δανειστές πιστεύουν ότι οι κάλπες θα δώσουν λύση είναι γελασμένοι. Εκτός του ότι ο ελληνικός λαός είναι βαθιά διχασμένος και δεν πρόκειται να δώσει αυτοδυναμία σε κανέναν ώστε να μην έχει ανάγκη και κανέναν, αφετέρου είναι βέβαιο ότι η χώρα θα «ιταλοποιηθεί». Κυβερνήσεις συνεργασίας, κάλπες, μπάχαλο και μια αναταραχή που δεν θα έχει προηγούμενο. Και να ήταν μια χώρα που πατάει γερά να το καταλάβουμε. Είναι όμως μια χώρα η Ελλάδα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κοινωνική αναταραχή που παραμένει σιωπηρή και ένα πολιτικό σύστημα σε πλήρη απαξίωση.

Αν λοιπόν η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει με προοπτική 2 ετών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «συμμορφωθεί» με τις υποδείξεις της τρόικας, αν πάμε σε εκλογές που θα κάνουν πιο προβληματική την κατάσταση κι αν οι αγορές κάνουν το ίδιο κόλπο που έκαναν προ μίας εβδομάδας, τότε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα και δεν ξέρουμε τι θα την σώσει.

Ίσως μια πρόωρη προσφυγή στο λαό για να αποφασίσει ο ίδιος τι θέλει. Θα έχει όμως όλα τα δεδομένα στα χέρια του για να αποφασίσει σωστά. Ή οδηγούμαστε προς μια εθνική τραγωδία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 20/10/2014 16:51:10

  "Ίσως μια πρόωρη προσφυγή στο λαό για να αποφασίσει ο ίδιος τι θέλει. Θα έχει όμως όλα τα δεδομένα στα χέρια του για να αποφασίσει σωστά. Ή οδηγούμαστε προς μια εθνική τραγωδία;" Ποιός έχει όλα τα δεδομένα και υποχρεούται να τα δώσει στο λαό? Μήπως πάλι ο Τσίπρας? Οχι βέβαια... Και θα προτιμήσει "ο έχων τα δεδομένα",όπως εύστοχα λέει το άρθρο στην κατακλείδα του, να μην τα δώσει στο λαό και να οδηγηθούμε προς μια εθνική τραγωδία;"

 2. Hunter avatar
  Hunter 20/10/2014 17:36:09

  Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι ενώ καταφέραμε με 500τόσα μέτρα (ως επί το πλείστον εισπρακτικά) να γλιτώσουμε τη χρεωκοπία, δεν καταφέραμε να κάνουμε ούτε μία σοβαρή μεταρρύθμιση (η οποία μακροχρόνια θα απέδιδε περισσότερα από τα εισπρακτικά μέτρα)!!! Οι δημόσιοι υπάλληλοι παρέμειναν στον υπέρογκο αριθμό που ήταν, να παίρνουν μισθούς και εφάπαξ χωρίς να έχουν ουσιαστικά αντικείμενο... Τα κλειστά επαγγέλματα παρέμειναν ερμητικά κλειστά, αποθαρρύνοντας οποιονδήποτε θέλει να ανοίξει π.χ. συμβολαιογραφείο ή φαρμακείο και δεν διαθέτει 300-400 χιλιάρικα (!!!) να αγοράσει μια άδεια... Οι ζημιογόνες (και "αμαρτωλές) ΔΕΚΟ παρέμειναν κρατικές, προσπαθώντας με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και ακόμη πιο "πεπαλαιωμένο" και προβληματικό έμψυχο δυναμικό, να προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη, εξυπηρετώντας τελικά αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των εκάστοτε συνδικάτων και του έμψυχου δυναμικού με τα πλαστά πτυχία... Η φοροελεγκτικοί μηχανισμοί που υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση με συνέπεια να εξακολουθούμε σαν χώρα να κινούμαστε σε τριτοκοσμικά επίπεδα φοροδιαφυγής (από τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέχρι και τους πλανόδιους πωλητές)... Η Υγεία συνεχίζει να λειτουργεί σε επίπεδα νεοσύστατης χώρας της Αφρικής, με τον κόσμο να συνωστίζεται για απλές εξετάσεις και πρωτοβάθμια περίθαλψη στα νοσοκομεία (!!!) αντί στους ιδιωτικούς γιατρούς οι οποίοι θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως να είναι συμβεβλημένοι με ΌΛΑ τα κρατικά ταμεία προκειμένου να πάρουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για να ανοίξουν ιατρείο... Η Παιδεία παραπαίει, στα δημόσια σχολεία δεν βρίσκεις πλέον Ελληνόπουλο (μόνο αλλοδαπούς), τα ΑΕΙ/ΤΕΙ έχουν περιοριστεί στο να φιλοξενούν το Indymedia και προσηλυτικές εκδηλώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και διάφορων άλλων αποτυχημένων τεμπελχανάδων που τους φταίει η "άτιμη κοινωνία" και το "καπιταλιστικό σύστημα"... Η σταδιακή "αντικατάσταση" του πληθυσμού της χώρας με Αφρικανούς και Ασιάτες συνεχίζεται αμείωτα, κάθε πόλη και χωριό έχει "άβατα" όπου ακόμη και η Αστυνομία φοβάται να πάει, το "αίσθημα ασφάλειας του πολίτη" το γνωρίζουν μόνο όσοι πολίτες έχουν γεννηθεί πριν το 1991... Πλήρωσα και πληρώνω ότι μου "επιβλήθηκε" από το 2012. Το έκανα όμως για να αλλάξει κάτι! Όχι για να χρηματοδοτήσω την υπάρχουσα κατάσταση προκειμένου να συνεχιστεί ως έχει! Εάν περάσει ο σκόπελος των εκλογών προέδρου Δημοκρατίας και έως το 2016 δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις (όπως οι παραπάνω που ανέφερα), δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή θα σταματήσω να πληρώνω ή θα σταματήσω να ψηφίζω Ν.Δ... Είναι η τελευταία διορία. Νέτα σκέτα.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Hunter 20/10/2014 21:48:46

   Και τι θα ψηφίζεις, αν επιτρέπεις;

   • Hunter avatar
    Hunter @ ΙΚΟ 20/10/2014 22:32:12

    ΙΚΟ, αν δεν γίνουν οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για τη χώρα μεταρρυθμίσεις (για τις οποίες πληρώνω), προσανατολίζομαι να μην ψηφίσω καθόλου, δεδομένου ότι τα ακραία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α) δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κι επιπλέον οι "παρέες" τύπου Καμμένου και Θοδωράκη είναι μη σοβαροί κομματικοί σχηματισμοί...

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/10/2014 18:09:14

  Ο ένας και "ενιαίος" λαός δεν υπάρχει. Είναι ονειροφαντασία (των αφελών outsiders) και απάτη (των insiders). Ζούσαμε και ζούμε σε κοινωνία απίστευτα σκληρής (για τα ευρωπαικά μέτρα) ταξικης ανισότητας. Κοινωνία με "διπολική διαταραχή". Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. 1. Κ. Γάτσιος - Δ. Ιωάννου:Πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι η ενεργός ζήτηση, αλλά η άνιση και άδικη κατανομή των βαρών της κρίσης 2. Hλίας Τσίγκας:Οι νέοι «μη προνομιούχοι»: Insiders και outsiders στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία 3. aftercrisis: Μια κοινωνία με «διπολική διαταραχή»; Το σίγουρο είναι ότι οι κοινωνίες δεν είναι κοπάδια προβάτων http://aftercrisisblog.blogspot.gr/p/blog-page_15.html

  • Κρίτων avatar
   Κρίτων @ Uncle Stgm 20/10/2014 22:23:56

   Σωστός, Θείε!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 20/10/2014 23:52:37

   Και κάτι παλαιότερο των ιδίων
   http://www.kathimerini.gr/501110/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/pragmatikothta-kai-parais8hseis

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/10/2014 18:58:38

  Οι «λειτουργοί» του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν Ελλάδι (golden boys n' girls α λα Γκρέκα) είναι οι απόλυτοι insiders; Και καλοπληρωμένοι, και bonus και status και νόμιμη φοροαποφυγή. Το κόστος του «αναβαλλόμενου» για τους φορολογούμενους - του Ανδρέα Κούτρα («Η Καθημερινή»)

 5. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 20/10/2014 21:51:08

  Πολύ σωστή η προσέγγισή σας.

 6. George N avatar
  George N 20/10/2014 22:51:17

  Η εξίσωση είναι λυμένη από την αρχή. Θα γίνουν οι αλλαγές και θα περιορισθεί το μέγεθος του κράτους σε επίπεδα τέτοια που να μπορεί να τα υποστηρίξει η οικονομία. Και είναι λυμένη γιατί δεν υπάρχει κανείς να πληρώσει την διαφορά μεταξύ του θέλω και του μπορώ μας. Το μόνο άγνωστο είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Στο ενδιάμεσο καίγονται πολιτικοί και κόμματα από την δυστυχία που προκαλούν οι αυταπάτες τους.

  • Hunter avatar
   Hunter @ George N 20/10/2014 23:22:04

   Εμείς οι 45άρηδες θα προλάβουμε να το ζήσουμε αυτό;;;

   • George N avatar
    George N @ Hunter 21/10/2014 07:08:25

    Υπάρχει πιθανότητα μια και με τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις το προσδόκιμο ζωής θα ανέβει :-) Πιο σοβαρά η δουλειά ενός πολιτικού είναι να επανεκλεγεί. Τώρα γκρεμίζονται οι αυταπάτες τους ότι μπορεί κι ο σκύλος να είναι χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Σε κάθε εκλογική διαδικασία βλέπουν συναδέλφους να μεταβάλλονται σε ανέργους. Οι πιο έξυπνοι θα διαλέξουν το μικρότερο κακό. Λόγω της ισότητας της ψήφου θα τα βάλουν με τους λίγους που χαιδεύανε τόσα χρόνια και που κάνανε την διαφορά όταν οι πολλοί ήσαν μοιρασμένοι με οπαδική λογική. Προσεχώς λοιπόν οι καταγγελίες για τα ρετιρέ και τους προνομιούχους από όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση....

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ George N 20/10/2014 23:37:42

   Το βασικό είναι πια, τι θα κάνουν με τις καταβόθρες, τις μαύρες τρύπες που καταπίνουν εισοδήματα των εργαζόμενων - φορολογουμενων, Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων, που είναι 2 1. Οι ξεχειλωμένες και απορρυθμισμένες τράπεζες, που ως επιχειρήσεις του ιδιωτικου τομέα είναι απολύτως χρεοκοπημένες και με τη σημερινή μορφή μή βιώσιμες, και έχουν διαρκή ανάγκη "δημόσιας μετάγγισης" (βλέπε πρόσφατα "αναβαλλόμενο", παλιότερα ανακεφαλαιοποίηση, warrants και διαρκή παροχή "ορρού" απο την ΕΚΤ). 2. Το ασφαλιστικό σύστημα (τομέας συντάξεων και υγείας), που με τα σημερινά εργασιακά και δημογραφικά δεδομένα είναι πολύ λιγότερο βιώσιμο από το δημόσιο χρέος. Το επίπεδο συντάξεων που απολαμβάνουν κάποιες μικρές μερίδες πληθυσμού είναι απαράδεκτα ψηλό για τις εργοδοτικές και ίδιες εισφορές που έχουν καταβληθεί. Άλλες πολύ μεγαλυτερες μερίδες έχουν απάνθρωπα χαμηλές συντάξεις (επιπέδου Κίνας) ή και κινδυνεύουν να μην έχουν καθόλου. Και δεν έχουν υγειονομική κάλυψη. Αυτό δεν είναι θέμα εισφορών (ιδιαίτερα άν λάβει κανείς υπόψη το πάρτι των παραπάνω), αλλά στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής σε στοιχειωδώς ευνομούμενη χώρα.

   • Hunter avatar
    Hunter @ Uncle Stgm 20/10/2014 23:58:13

    Uncle Stgm, εφόσον συμφωνήσω με τις δύο επισημάνσεις σας όσον αφορά τις μαύρες τρύπες, να προσθέσω σε αυτές και: α.) την μισθοδοσία τουλάχιστον 300.000 "παραπανίσιων" δημοσίων υπαλλήλων (που κληροδοτήσαμε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα αν και αυτοί ανήκουν πλέον στις "μικρές μερίδες πληθυσμού με απαράδεκτα υψηλές συντάξεις" που αναφέρατε στο σχόλιό σας, αλλά οι θέσεις και οι επιτροπές μας έμειναν αμανάτι και πρέπει να "επανδρώνονται" εκ νέου) β.)το απαράδεκτο και παγκοσμίως άγνωστο σύστημα "εφάπαξ", όπου άνθρωποι με μόνο 25-30 χρόνια εργασίας και μηδενικές εισφορές (οι όποιες κρατήσεις είναι ούτως ή άλλως από κρατικά χρήματα)εκτός του ότι θα λάβουν τριπλή σύνταξη από τους εργαζόμενους με τα ίδια χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, να προικίζονται και με 80-100 χιλιάρικα ρευστό!

 7. chp avatar
  chp 20/10/2014 23:29:52

  Η ολιγαρχία που σχηματίστηκε είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μαζί με την ταυτόχρονη καταστροφή των παραγωγικών δομών της χώρας . Και η ολιγαρχία αυτή τρέφεται και συμπλέκεται ουσιαστικά και από δομές της ΕΕ (προγράμματα κτλ) Ουσιαστικά με την αύξηση των συνταξιούχων , την ανεργία και την έλλειψη ευκαιριών η χώρα βαδίζει σε ένα μοντέλο μεταμοντέρνο τριτοκοσμικού τύπου . Τεράστιοι φόροι , αποεπένδυση και μια κολομβιανού τύπου διαχείρηση .Είναι τραγικό να δηλώνει κάποιος φιλελεύθερος ή αριστερός σε ένα τέτοιο σκηνικό . Θα τον κακοχαρακτηρίσουν !

 8. toxo avatar
  toxo 20/10/2014 23:45:14

  Εάν η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές και κατάφερνε να πάρει πέντε δις με επιτόκιο (υπόθεση εργασίας) 4%,νομίζετε ότι δεν θα είχε απαξιωτικά σχόλια από το σύνολο των αντιπολιτευομένων κομμάτων και σχεδόν το σύνολο της "αντικειμενικής"δημοσιογραφίας;Μάλλον υπάρχει έλλειμα επικοινωνιακής πολιτικής.

 9. blue nile avatar
  blue nile 21/10/2014 00:26:59

  Η μεγάλη τραγωδία είναι το ότι με την ψήφιση του μνημονίου ΙΙ ξέραμε ότι αργότερα ή γρηγορότερα κάπου εδώ θα φτάναμε. Σε ένα μεγαλοπρεπές αδιέξοδο...

  • Franc avatar
   Franc @ blue nile 21/10/2014 09:03:46

   Nαι, φιλε blue nile, εμείς και αυτοί ξέραμε οτι θα φτάναμε σε ένα μεγαλοπρεπές αδιέξοδο... Ομως ο καθείς εξ αυτών κατα μέσο όρο μόνο τα νόμιμα που κέρδισε (σήμερα ως γνωστόν δεν χρηματίζονται ανεξάρτητοι βουλευτές για να ψηφίσουν ΠτΔ κι όποιος το πεί, πάει Εισαγγελέα έστω και χωρίς χειροπέδες) είναι ας δεχτούμε τουλάχιστο 150.000 ευρώ το χρόνο, όσο 15 μέσες Ελληνικές οικογένεις, για να ψηφίζουν τα "προαπαιτούμενα" της τρόικας και να απομακρύνoυν τον κίνδυνο του δικαστηρίου για τους υπεύθυνους της χρεωκοπίας της χώρας. Λίγο τόχεις γι αυτούς? Αλλωστε σου λέει: "όπου φτωχός κι η μοίρα του". Τις κρίσεις παντού και πάντα οι φτωχοί τις πληρώνουν...

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/10/2014 01:08:33

  O καθένας λέει το ποίημά του ανάλογα με τις προκαταλήψεις του. Φυσικά και έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις : 1) η μισθοδοσία των ΔΥ περιορίσθηκε από 24 δις σε 16 δις (δηλώσεις Μητσοτάκη) ήτοι 35% περισσότερο αναλογικά από τη μείωση του ΑΕΠ που ήταν 25%. 2) εφ άπαξ 80.000 δεν υπάρχουν πια,γύρω στα 30.000 κυμαίνονται και ο αριθμός βγαίνει από μελέτη σε κάθε ταμείο για να μη μπαίνει μέσα. 3) οι τράπεζες δεν ευθύνονται στην Ελλάδα για την κρίση - ούτε τοξικά ομόλογα είχαν αγοράσει,ούτε μεγάλα ανοίγματα είχαν κάνει εκτός αν εννοούμε τα ομόλογα ελληνικου Δημοσίου που κουρεύθηκαν και αποδείχθηκαν τοξικά.Δάνεια δεν δίνουν γιατί έχουν μειωθεί οι καταθέσεις. Υπάρχει μεγάλο πια πρωτογενές πλεόνασμα και ισορροπημένο ισοζύγιο,η αύξηση του ΑΕΠ είναι προ των πυλών εκτός εάν τη ματαιώσουν οι σοφοί Έλληνες ψηφοφόροι.Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

  • Hunter avatar
   Hunter @ ψυχραιμια 21/10/2014 11:57:41

   Ε αφού το είπε ο Μητσοτάκης... Μόνο να μην είναι σαν τις δηλώσεις Μανιτάκη που έβγαινε κι έλεγε ότι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι 55.000 και την επόμενη βγήκε η ΔΕΗ και δήλωνε ότι μόνο εκείνη απασχολεί 60.000....... Όσο για το (ίσως μειωμένο όπως λέτε) εφάπαξ, τι να πει κανείς, ακόμη το ψάχνουν οι ειδικοί επιστήμονες του εξωτερικού... Η απάντησή σας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις φίλτατε/η, περιορίστηκαν στους Δ.Υ. αν κι εκεί δεν έγινε η σημαντικότερη κι επιβεβλημένη μεταρρύθμιση: η μείωση του αριθμού τους! Στη φοροδιαφυγή, στα κλειστά επαγγέλματα, στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην "Μπρονξοποίηση" των Κέντρων όλων των ελληνικών πόλεων, δεν αναφερθήκατε... Δείξτε μας κι εκεί μια σοβαρή ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που έγινε κι ας είναι και ψέμματα...

  • Franc avatar
   Franc @ ψυχραιμια 21/10/2014 12:24:27

   .Έλα όμως που αυτά που λεσ η τρόικα τα θεωρεί ασήμαντα και προτείναι άλλα 1000 προαπαιτούμενα...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 21/10/2014 21:03:38

   To LTRO της ΕΚΤ που ρουφάνε αχόρταγα οι εκτός ισορροπίας τράπεζες (φυσικά πρώτες και καλύτερες οι 4 συτημικές μας), είναι δημόσια ρευστότητα: κομμένοι μισθοί και συντάξεις των χαμηλόμισθων και υπερφορολόγηση των φτωχών στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, και ναί, στην Ολλανδία, στη Γερμανία (από το 2005). Είναι "άτυπες σχέσεις εργασίας" (δηλαδή ανασφάλιστοι) στη Γερμανία ή μπλοκάκια στην Ελλάδα, είναι, είναι .... Σοβαρά, πιστεύεις ότι οι τράπεζες αυτές, στη σημερινή τους κατάσταση, μπορούν να επιβιώσουν ως επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς δημόσια στήριξη με εγγυήσεις και ρευστότητα και χωρίς να "ανοίγει" το target2 της ΕΚΤ σαν στόμα καρχαρία; Για τις μπατιριμένες τράπεζες εγγυώνται αυτή τη στιγμή όλοι οι φορολογούμενοι της ΕΕ (και όχι μόνον της Ευρωζώνης, γιατί μέσα στο σύστημα της ΕΚΤ συμμετέχει όλη η ΕΕ). Οι φορολογούμενοι των χωρών της κρίσης και οι μισθωτοί εργαζόμενοι ΟΛΩΝ των χωρών, δεν εγγυώνται μόνον: δίνουν ήδη στις τράπεζες από το αίμα τους, χάνουν απολαβές που πάνε για να μπαλώσουν τρύπες σε ισολογισμούς και προβλέψεις. Και θα δώσουν στο μέλλον πολύ περισσότερο αίμα, οι μισθωτοί της Ελλάδας, της Γερμανίας ή της Βρετανίας, άν οι πολιτικοί προιστάμενοι δεν αποφασίσουν το αυτονόητο: να μεταφέρουν το ρίσκο των ιδιωτικών τραπεζών εκεί όπου ανήκει το ρίσκο κάθε ιδιωτικής επιχείρησης, στους μετόχους, ομολογιούχους και διευθυντικούς διαχειριστές. Δηλαδή να εξυγιάνουν τις τράπεζες, αλλά όχι στις πλάτες του δημοσίου. Που σημαίνει να μηδενίσουν τα εταιρικά τους ομόλογα, να αντλήσει μελλοντικά κέρδος το δημόσιο επαναπωλώντας τις κρατικοποιημένες μετοχές τους, να "σπάσουν" τα assets των επενδυτών-"καταθετών" (που ως επιχειρηματίες, οφείλουν να αναλαμβάνουν ρίσκο). Αυτά σε όλη την Ευρωζώνη και ΕΕ. Στις ΗΠΑ μερικά από αυτά ήδη έγιναν. Στην ΕΕ η Ευρωδεξιά το απαγορεύει. Γιατί, εμείς οι Ευρωπαίοι στο πηγάδι κατουρήσαμε;

 11. George N avatar
  George N 21/10/2014 12:06:19

  1. Σημασία έχει η κατά κεφαλή δαπάνη μισθοδοσίας και όχι η συνολική, μια και μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις το κόστος έχει επιμερισθεί σε δαπάνες μισθοδοσίας και συντάξεων. 3. Οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια όχι μόνο γιατί φύγανε καταθέσεις ή αναλωθήκανε αλλά και γιατί δεν πληρώνονται τα παλιά (NPLs). Υπάρχει και πιο ανησυχητικός λόγος. Δεν υπάρχουν αξιόχρεοι πια μετά την πτώση του ΑΕΠ, την φορολογική καταιγίδα και την παραμονή των εισφορών σε προ-κρίση επίπεδα. Αυτά είναι συμπτώματα της μη ύπαρξης οικονομικού προγράμματος αλλά μόνο δημοσιονομικού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.