Μίσος εκπεσόντων αγγέλων
21/01/2015 07:00
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μίσος εκπεσόντων αγγέλων

Το συναίσθημα δεν πρέπει να επικρατήσει της λογικής...

«Οι Εβραίοι ήταν αυτοί που με φοβερή λογική αποτόλμησαν την ανατροπή της αριστοκρατικής εξίσωσης αξιών (καλός=ευγενής=δυνατός=ωραίος=ευτυχής=αγαπημένος του Θεού) και κράτησαν με τα δόντια αυτή την αντιστροφή, με τα δόντια του πιο αβυσσαλέου μίσους (του μίσους της ανημπόριας) λέγοντας: μόνο οι άθλιοι είναι καλοί• μόνο οι φτωχοί, οι ανήμποροι, οι ταπεινοί είναι καλοί• μόνο εκείνοι που υποφέρουν, οι στερημένοι, οι άρρωστοι, οι ειδεχθείς είναι αληθινά ευσεβείς, οι μόνοι ευλογημένοι από τον Θεό»Φρειδερίκος Νίτσε, «Γενεαλογία της Ηθικής»


«Φταίμε και εμείς που ενώ είμαστε φτωχομπινέδες επιμένουμε να ζούμε σαν νεόπλουτοι»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Όχι, δεν είναι η αγάπη. Το ισχυρότερο συναίσθημα είναι το μίσος. Γι’ αυτό οι θρησκείες πάσχισαν να το τιθασεύσουν και οι ιδεολογίες να το χρησιμοποιήσουν.

Στην Ανατολή, γενικά οι άνθρωποι ή σε αγαπούν ή σε μισούν. Συνήθως δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Αυτό υπήρξε και ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυτικοί managers στην Κίνα, όταν προσπάθησαν να οργανώσουν ομάδες εργασίας με ετερόκλητα άτομα που δεν διέθεταν τη «δυτική κουλτούρα» συνεργασίας.

Στη Δύση, η κυριαρχούσα πλέον θρησκεία της εμποριοκρατίας και της εταιρειοκρατίας καταδιώκει τα έντονα συναισθήματα. Απαγορεύεται, δια του κοινωνικού εξοστρακισμού και πολλές φορές ποινικά, να φωνάζεις δυνατά, να αντιδικείς, να εκδηλώνεις εσωτερική ένταση, πολλώ δε μάλλον μίσος. Αν δε εκδηλώσεις έστω ήπια αντίθεση σε διαφορετικότητες που σου επιβάλλονται βίαια, εν προκειμένω ο εποικισμός της χώρας σου από λαθρομετανάστες, απλά είσαι «κήρυκας μίσους»

Η όψιμη δυτική μετά βδελυγμίας άρνηση του μίσους δεν προέρχεται από εσωτερική επιλογή καλωσύνης, μια αποδοχή της προτροπής του Ιησού «Αγαπάτε αλλήλους!», αλλά από ωφελιμισμό. Η εμποριοκρατία θέλει πελατεία, θέλει το ομαλό κλίμα που ευνοεί την απρόσκοπτη κατανάλωση γι’ αυτό απεχθάνεται τις έριδες. Δέστε το περιβάλλον ενός mall.

Η εταιρειοκρατία,αναζητώντας διαρκώς, παγκοσμίως εγκεφάλους και ταλέντα, θέλει εργασία χαμηλού κόστους και εργασιακά περιβάλλοντα όπου ετερόχθονες συνυπάρχουν χωρίς τριβές προς επίτευξη αποτελέσματος. Αυτό προϋποθέτει έλεγχο των συναισθημάτων των αλλόδοξων με τεχνητή εξάλειψη των αντιθέσεων. Πώς θα συμβίωναν για παράδειγμα στις σύγχρονες πολυεθνικές, μισθοφορικές, ομάδες ποδοσφαίρου άνθρωποι τόσο διαφορετικοί, από Γκάνα, Ρωσσία, Κορέα, Αργεντινή, Καμερούν; Και αντίστοιχοι στους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς;

Η επιβαλλόμενη συμπίεση των συναισθημάτων όμως, που αγνοεί την πραγματικότητα, προκαλεί ρωγμές στις κοινωνίες και καθιστά επίφοβο το σημείο θραύσεως. Παρ’ όλα αυτά, το πείραμα συνεχίζεται. Συνεχίζεται και η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι πειραματιστές έχουν κάθε συμφέρον να αρνούνται την συσχέτιση κοινωνικού πειράματος και πολιτικού αποτελέσματος.

Αγνοεί την πραγματικότητα, και ποια είναι αυτή; Ότι η ανθρώπινη φύση διατηρεί ανά τους αιώνες απαράλλακτα χαρακτηριστικά, όπως η ενστικτώδης αποφυγή της διαφορετικότητας και η συγκρουσιακή νοοτροπία. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το μίσος προέρχεται από κακώς εντυπωμένες αντιλήψεις, λανθασμένες παραδόσεις, και στην Ευρώπη από την πανίσχυρη ιστορία που κουβαλά. Αρκεί άρα να σβήσουμε το παρελθόν, να ξαναγράψουμε τις ιστορίες και θα πάψει να αναπτύσσεται μίσος. Δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ. Παρότι εξέλειψε το βαρύ ευρωπαϊκό παρελθόν αναπτύχθηκαν έντονα μίση μεταξύ των διαφορετικών φυλών, μίση που όπως δείχνουν τα πρόσφατα επεισόδια σε Μισσούρι και Νέα Υόρκη δεν καταπραΰνονται.

Η Ιστορία, στην ουσία επαναλαμβάνεται ...Όσο η φύση των ανθρώπων παραμένει ίδια " ...έλεγε ο Θουκυδίδης. Η κατάπνιξη του μίσους γέννησε μίσος, τον Μπρειβικ και το jesuisCharlie. Χιλιάδες αναθρεμμένοι με το ευρωπαϊκό υπόδειγμα της ανεκτικότητας πέρασαν με αστραπιαία ταχύτητα στην ιδιότητα του αποτρόπαιου τζιχαντιστή. Οι συγκρούσεις θα υπάρχουν γιατί τα ανθρώπινα όντα μάχονται για επικράτηση και απόλαυση πόρων. Κουλτούρες, πολιτισμοί, θρησκείες, πολιτικές αντιλήψεις θα αντιμάχονται. Μέχρι την επίτευξη του μιγαδοποιημένου μετα-ανθρώπου, μιας θρησκείας, μιας παγκόσμιας εθνικότητας, σε απαλό χρώμα κρεόλ.

Όταν προσπαθείς να βρεις το δίκιο σου με πολιτισμένο τρόπο κάπου το χάνεις. Η λαϊκή σοφία ακούγεται ανίερη για τον μετά το 1945 ευρωπαϊκό πολιτισμό ως αιτιολόγηση συγκρούσεων και μίσους. Αλλά όπως βλέπετε μέχρι σήμερα έχει πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Πάνε στράφι οι συμβουλές αυτοβοήθειας από άρθρα που βρίσκουν σταθερά θέση σχεδόν σε κάθε δυτικό έντυπο, του τύπου «Πώς επιλύουμε τις συγκρούσεις μέσω διαλόγου και αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα».

Σε προσωπικό επίπεδο
λόγω της τεράστιας δυναμικής του το μίσος για να εξυπηρετηθεί απορροφά τεράστια ποσά ενέργειας. Το γνωρίζουν όσοι «αναλώθηκαν» σε μια μακροχρόνια αντιδικία, όπως σε ένα διαζύγιο, σε μια δικαστική περιπέτεια, σε μια εργασιακή σχέση που έληξε όχι με καλό τρόπο, σε μια περίπτωση σχέσης αγάπης που έγινε σχέση μίσους.

Διαρκής συγχώρεση ως στάση ζωής είναι ρεαλιστική μόνο για όσους έχουν πραγματικά ψυχοσύνθεση αγίου. Οι υπόλοιποι απλά σπανίως παραδέχονται δημοσίως ότι νοιώθουν συναισθήματα μίσους. Αλλά ένας απατημένος ερωτικά ή πολιτικά γνωρίζει τι νοιώθει. Επειδή δεν μπορεί να διακριθεί σε «καλό» και «κακό» και επειδή είναι ισχυρότατο, το μίσος σκόπιμο είναι να επιφυλάσσεται αυστηρά για σοβαρές περιπτώσεις όπου ζητείται η θεραπευτική του χρήση, όπως εκείνο το φάρμακο με αρσενικό που χορηγείται για την πηκτικότητα του αίματος. Δεν μισείς το γείτονα επειδή το φυτό του σκορπάει στη βεράντα σου φύλλα που υποχρεούσαι να σκουπίζεις. Με ψυχρό αίμα μισείς αυτούς που σε κατέστρεψαν για να μην το ξαναπάθεις. Φράγκους, Τούρκους, ΠΑΣΟΚ και επιγόνους.

Ακριβώς η χρήση του μίσους χαρακτηρίζει ανθρώπινες ποιότητες. Το κοινωνικό μίσος του ανήμπορου για όλους, συλλήβδην, τους λιγότερο ή περισσότερο ικανούς υπήρξε το υπόστρωμα για την διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών και τη δημιουργίας της πολιτικής Αριστεράς στις ελεύθερες κοινωνίες.Στις απολυταρχικές κοινωνίες όπου το καθεστώς έχει επιβληθεί με τη βία, είναι εύλογο να μισείται ο εκμεταλλευτής δυνάστης. Σε μια ελεύθερη κοινωνία ποιος σε υποχρεώνει να αποδέχεσαι εκμετάλλευση; Ποιος σε δένει σε μια δουλειά που αντιπαθείς και όπου, ισχυρίζεσαι, γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης; Μόνο η έλλειψη ικανοτήτων ή σθένους που παρέχει πολυτέλεια επιλογών. Η ανημπόρια. Και το μίσος που αναπτύσσεται από ακριβώς αυτήν την επίγνωση. Γι’ αυτό αριστεροί γίνονται το πλείστον οι μειονεκτικοί που ζητούν προστασία κάτω από τις φτερούγες ενός υπερβολικά ισχυρού και εκτεταμένου κράτους, το οποίο λόγω μεγέθους δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά με απολυταρχικά χαρακτηριστικά και ηγέτες οιονεί δικτάτορες. Πριν καν εκλεγεί, ο Τσίπρας συγκέντρωσε εξουσίες και κρατικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Αλλά η χρήση του μίσους καθορίζει και την πολιτική ισχύ. Η ισχύς καθορίζεται από το ποια μέσα είσαι διατεθειμένος να μετέλθεις για να επικρατήσεις. Κι αυτό με τη σειρά του από το πόσο μίσος τρέφεις. Ο Μακιαβέλλι έλεγε ότι τους εχθρούς σου ή τους αφομοιώνεις πλήρως ή τους αφανίζεις. Στην Ελλάδα η Δεξιά έχοντας αποτύχει και στα δυο, από το 1936 μέχρι το 1974, αντιμετωπίζει την αντιστροφή της νίκης του 1949. Αντίθετα η Αριστερά διάβασε προσεκτικά τον Μακιαβέλλι – και τρέφει άπειρο μίσος. Ο Λένιν εξολόθρευσε την τσαρική οικογένεια για να μην ξαναβρεί μπροστά του διεκδικητές και να απαλείψει σύμβολα άλλης από τη δική του εξουσίας, ενώ στα κομμουνιστικά καθεστώτα που επιβλήθηκαν μεταπολεμικά στην Ανατολική Ευρώπη και όπου αλλού, δεξιοί, αστοί και φιλελεύθεροι εξοντώθηκαν μέχρις ενός ή μετανάστευσαν. Η Χούντα, παρότι είχε παρόμοια δύναμη, δεν διανοήθηκε να φερθεί αντίστοιχα στην οικογένεια από την οποία προήλθαν τα δεινά της τελευταίας 50ετίας. Έτσι σε ειρωνεία της Ιστορίας, οι χουντικοί σάπισαν στη φυλακή και ό,τι είπαν ότι ήθελαν να αποτρέψουν το 1967 επικράτησε πανηγυρικά το 1981, η Αριστερά πήρε έκτοτε την εξουσία και σήμερα χαρακτηρίζει ανοιχτά ρεβάνς του 1949 μια ενδεχόμενη εκλογική της επικράτηση.

Οι ερχόμενες εκλογές θα κριθούν από το μίσος
και το κατά πόσο θα επηρεάσει την επιλογή των ψηφοφόρων. Αφορμή για το παρόν άρθρο υπήρξε το γεγονός ότι χθες βράδυ σε παρέα έξι ατόμων οι δύο συζητούσαν για πρόθεση ψήφου με κίνητρο την ικανοποίηση του.Η αγάπη δημιουργεί, το μίσος κατεδαφίζει. Γι’ αυτό το χρησιμοποιούν όσοι επιδιώκουν να ανέλθουν στην εξουσία μετά από κατεδάφιση του παρόντος.

Η κρίση γέννησε πολύ μίσος, δημιουργώντας τρειςαδρά περιγραφόμενες κατηγορίες οικονομικά και κοινωνικά θιγομένων. Πρώτη, όσους πριν από την κρίση ανήκαν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, οι οποίοι και περίπου εξαθλιώθηκαν. Δεύτερη, όσους τέως νοικοκύρηδες έγιναν νεόπτωχοι. Τρίτη, όσους, κυρίως ευρύτερα κρατικοδίαιτους, εθίγησαν από περικοπές ενώ θεωρούσαν κατοχυρωμένο τους δικαίωμα την ευμάρεια και την καταναλωτική ευχέρεια που απέκτησαν, όντας λίγο-πολύ αργόσχολοι αλλά πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι από τα δανεικά που δημιούργησαν το Δημόσιο Χρέος.

Η πρώτη καιη δεύτερη κατηγορία, εννοείται όχι όλοι οι άνθρωποι, κυρίως μισούν όσους ακόμα κατέχουν κάτι που οι ίδιοι απώλεσαν ή δεν κατέχουν. Χαίρονται για παράδειγμα ανοιχτά στην προοπτική να χάσουν τις καταθέσεις τους όσοι ακόμα έχουν. Ακόμα και όταν τους επισημαίνεις ότι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που διατηρούν εδώ καταθέσεις είναι μικροκαταθέτες με συνετό και φορολογημένο τρόπο ζωής, ότι οι απατεώνες τα έχουν βγάλει προ πολλού έξω. Εγκλωβισμένοι σε αναφορές του μικρόκοσμου τους και χωρίς δυνατότητα ανάλυσης του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου επιζητούν εξομοίωση των γύρω τους με τους ίδιους. Ωστόσο η δεύτερη κατηγορία εμφανίζει ένα μεγαλύτερο ποσοστό καταλογισμού των ευθυνών για το χρέος και την κοινωνική θέση στην οποία από αυτό περιήλθε.

Η τρίτη κατηγορία επιβεβαιώνει το πόσο δηλητηριώδης είναι η διαψευσμένη προσδοκία. Συγκριτικά με τις άλλες δυο κατηγορίες έχουν θιγεί ελάχιστα. Αλλά μισούν με το μεγαλύτερο απ’ όλους μένος. Είτε γιατί πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν άνετα έναν πολυτελή τρόπο ζωής που είχαν συνηθίσει, πολύ πέρα απ’ όσο αντιστοιχούσε στην αξία τους, είτε γιατί δεν μπορούν να υλοποιήσουν σχεδιασμούς πολυτελέστερης ζωής που είχαν προεξοφλήσει. Μισούν τον αγγελιαφόρο επειδή δεν αρέσει το μήνυμα. Μισούν δυνατά αυτούς που παρουσιάζουν σε ολόκληρη την κοινωνία τον λογαριασμό για εκείνο που κατά πλειοψηφία οι ίδιοι απήλαυσαν ως μη όφειλαν. Το να ανέβουν τεχνητά κοινωνική τάξη, το να φαίνονται πολύ ανώτεροι απ' ό,τι είναι χωρίς να προσθέσουν κάτι εντυπωσιακό στην προσωπικότητά τους και στα προσόντα τους.

Τώρα, μετά τον παράδεισο της χρυσής γι’ αυτούς εποχής, νοιώθουν εκπεσόντες άγγελοι. Αν και η περιπτωσιολογία δεν μπορεί να γενικεύεται αναφέρω ενδεικτικά το παράδειγμα ενός τέτοιου, ο οποίος με πλήρη σοβαρότητα μου εξομολογήθηκε ότι έπαθε κατάθλιψη γιατί σχεδίαζε με σύνταξη 2.700 ευρώ από ΔΕΚΟ να μετοικήσει στην Καραϊβική. «Δυστυχώς» η σύνταξη έγινε «μόνο» 1.600 ευρώ και μας έμεινε αμανάτι γυρεύοντας συμπόνια.
Δεν θα αποδεχθεί λοιπόν ο γιδοβοσκός που μέσα σε είκοσι χρόνια έγινε άκοπα μεσοαστός την πραγματικότητα. Διότι αν μισούσε αυτόν που δημιούργησε το πρόβλημα του χρέους θα έπρεπε να αυτοκτονήσει.

Το ευάριθμο ή πολυάριθμο των εν γένει μισούντων που ανήκουν στον συντηρητικό χώρο, και θα μετακινηθούν εκλογικά ή δεν θα μετακινηθούν από τον καναπέ απέχοντας, θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσων δεν θα επιλέξουν μετά από ψύχραιμη αποτίμηση των ρεαλιστικών δεδομένων. Αν αποδειχθούν αρκετοί, μια μακάβρια ιστορική φιγούρα θα χαμογελάει σαρδόνια από το υπερπέραν, επιβεβαιωνόμενος : οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές ψηφίζουν με οδηγό το συναίσθημα και όχι με τη λογική.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/01/2015 08:56:11

  Πολύ ενδιαφέρουσα πραγματεία περί μίσους που όμως εμπεριέχει και μια δόση μίσους για την εμποριοκρατία της Δύσεως. Τις τελευταίες δεκαετίες η εμποριοκρατία μετεβίβασε στην πτωχή πλην τιμία και καταδιωγμένη πατρίδα μας το ασήμαντο ποσό του μισού τρις ευρώ για να μας πάρει την ψυχή μας.200 δις ευρώ ήλθαν ως κοινοτικά πακέτα δωρεάν και 300 δις ως δάνεια.Διεγράφησαν δε πάνω από 100 δις δανεικά και αγύριστα αλλά επειδή στο μεταξύ έπρεπε να καλυφθούν και άλλα ελλείμματα χρειάζεται να διαγραφούν και άλλα ή να επιμηκυνθούν.Όλα αυτά ήσαν μια μεγάλη αδικία εις βάρος του ελληνικού λαού από την εμποριοκρατία που όφειλε τουλάχιστον να διπλασιάσει το ποσό της χορηγίας του σε 1 τρις γιαυτό και αυτός αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του. Πέραν όμως του μίσους υπάρχει και μια πικρία για την αριστερά που δεν εκτίμησε όσους την αγαπούν,"σέβονται και τιμούν τους αγώνες" της,επιδιώκουν "εθνική συμφιλίωση" κλπ. Μην ανησυχείτε φίλοι συμφιλιωτές - και εσείς στην ίδια παράταξη είστε που απέκτησε και λαικοδεξιά πτέρυγα. https://gravitasetconstantia.wordpress.com/2015/01/17/me-ton-ksanthon-tas-mixanas/ Δυστυχώς χάσαμε και τον Πάκη τον Παυλόπουλο που δεν κατεβαίνει στις εκλογές.Θα μπορούσε να είναι σύμβολο εθνικής ενότητας και να δώσει τα φώτα του στον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 21/01/2015 16:56:23

   Κουρδισμένα στρατιωτάκια σας έχουν στην πρεσβεία και παίζεις συνέχεια την ίδια κασέτα; Η Δύση δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, δίνει γιατί παίρνει. Παίρνει γεωπολιτικό έλεγχο, βάσεις, αγορά, ζωτικό χώρο, ανάσχεση αντιπάλου στρατοπέδου (είτε σε τσαρική μορφή είτε σε σοβιετική είτε σε πουτινική).

   Το Σχέδιο Μάρσαλ υπήρξε μεγάλη βοήθεια από τη Δύση (ΗΠΑ) στην κατεστραμμένη από την Δύση (Γερμανία) Ελλάδα αλλά δεν δόθηκε χαριστικά. Να διαβάζεις τι λένε οι Αμερικανοί : Το Σχέδιο Μάρσαλ υπήρξε το εργαλείο με το οποίο (οι ΗΠΑ) ασκήσαμε πολιτικό έλεγχο της Ευρώπης μεταπολεμικά. Και σήμερα το ίδιο λένε στους Γερμανούς : Κάνετε κουμάντο στην Ευρώπη; Πληρώστε! (κόψτε χρήμα) Όποιος ηγείται, πληρώνει.

   Όσα και να δώσουν δεν αναπληρώνεται η ανεπανόρθωτη υλική, δημογραφική, ηθική και πολιτισμική καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα η Γερμανική Κατοχή. Πόσο αποτιμούνται 500.000 ζωές; Πόσο η οικονομική ερήμωση; Μόνο η οικογένειά μου έχασε, σε σημερινές τιμές, 300 χιλ. ευρώ –πέρα από τις κακουχίες που πέρασαν.
   Ας ξεχάσουμε το δάνειο. Που είναι οι πραγματικές αποζημιώσεις;

   800 εκκλησίες άνοιξαν στην Δυτική Ευρώπη από τα κλοπιμαία που άρπαξαν το 1204 ΜΟΝΟ από την Αγία Σοφία. Σκέψου τα άλλα. Ο πλούτος της Δύσης θεμελιώθηκε στην αρπαγή του πλούτου των Ελλήνων, ναι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν Ελληνική, το είπε ο πρόεδρός σου Ομπάμα στην Τουρκική Βουλή : «νικήσατε τους άφρονες (Έλληνες) που το 1922 θέλησαν να επανασυστήσουν την χαμένη ΤΟΥΣ αυτοκρατορία».

   Και το 1975 η Ελλάδα ήταν σχεδόν αυτάρκης διατροφικά, κανένας δεν την αμφισβητούσε στο Αιγαίο, είχε την Πειραϊκή-Πατραϊκή, την Ιζολα, την Πίτσος, τον Μεταξά, τον Μποδοσάκη, ήταν λίγο εσωστρεφής η οικονομία λόγω ακόμα της χούντας αλλά ΔΕΝ χρωστούσε και ΔΕΝ ήταν υπόδουλη. Μετά 40 χρόνια στη Δύση, βεβαίως με την τεράστια συμβολή αυτών που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, είναι ένα κράτος-παρίας επίφοβο σε διάλυση, που δεν παράγει σχεδόν τίποτα και ζει μεταπωλώντας στο εσωτερικό της αυτά που εισάγει. Γιατί είναι μια πλήρης οικονομική αποικία της Δύσης.

   Τράβα διάβασε, κάνε τα μαθήματά σου και ξαναέλα με τον κηδεμόνα σου.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Προφήτης 22/01/2015 13:49:52

    Μπράβο προφήτη! Και για το άρθρο και για το σχόλιο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 22/01/2015 14:42:57

    Τα λέω και πιο κάτω αλλά θα στα πω περιληπτικά. Η Ελλάδα δεν μπήκε στη "Δύση" το 1975.Μπήκε το 1950 και η εικόνα του 1975 που σου αρέσει είναι η κατάσταση που έφτιαξε στην Ελλάδα η Δύση από τα ερείπια του συμμοριτοπολέμου μαζί με το κράτος της Δεξιάς. Το 1975 άρχισε να βγαίνει με πρωτοβουλία Καραμανλή και μετά Παπανδρέου που θα ολοκληρωθεί με σύριζα. Έμεινε μέσα στους θεσμούς της Δύσης για να τρώει χρήμα αλλά ιδεολογικά,ψυχολογικά και ανεπισήμως είναι αλλού.Και εσύ είσαι αλλού με την εμποριοκρατία σου. Καλή τύχη σε όλους λοιπόν.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 21/01/2015 17:17:45

   Α, ξέχασα, κι εσύ μισείς σφόδρα τη Ρωσσία και τον Πούτιν

   • Ενετός avatar
    Ενετός @ Προφήτης 22/01/2015 00:54:36

    Εξαιρετικό άρθρο, Προφήτη, αλλά νομίζω είσαι υπερβολικός στην κριτική προς τον συνομιλητή" ψυχραιμία".Πρώτον, ο Ομπάμα δεν τα είπε όπως ακριβώς γράφεις έτσι στην Τουρκική Βουλή. ( Της αλλαξες τα φωτα της δήλωσης του...)Είπε οτι οι Τούρκοι δεν υπέκυψαν στις ξένες δυνάμεις που διεκδίκησαν εδάφη της επικρατειας τους ή να επανυσυστήσουν μια αρχαία αυτοκρατορία. "Αφρονες" κτλ. είναι σάλτσες αμφιβόλου προέλευσης. Δεύτερον, το νέο Ελληνικό κράτος ήταν πάντα εξαρτημένο από τη Δύση . Κι αν κρίνω από την πορεία της χώρας σε σύγκριση με τη γειτονιά μας , ήτοι Βαλκάνια κι Εγγύς Ανατολή, ευτυχώς που ήταν....

 2. Κρίτων avatar
  Κρίτων 21/01/2015 09:18:08

  Άρθρο από έμπειρο διαβασμένο και άνθρωπο που ζει. Δεν ήλθε εδώ για να τρώει και να κοιμάται.Αλλά να παρατηρεί να σκέφτεται να αναλύει! Χίλια μπράβο στον συγγραφέα!

 3. DAVY JONES avatar
  DAVY JONES 21/01/2015 09:54:53

  "Oι άνθρωποι αρχίζουν όλο και περισσότερο να μοιάζουν στις μηχανές, δίχως αισθήματα, φαντασία και προσωπική ευθύνη, παράγονται μαζικά και όπως όλα τα προϊόντα της μαζικής εποχής απαρχαιώνονται γρήγορα και αχρηστεύονται." Εγώ είμαι πρώην αριστερός που γράφτηκα στην ΝΔ να ψηφίσω Σαμαρά, ψήφισα όλες τις εκλογές Σαμαρά και έβλεπα ΝΔκράτες να έχουν ΠΟΛΥ ΜΙΣΟΣ για τον Σαμαρά!!! Δεν είναι κόμμα αυτό που δεν ΠΑΕΙ τον ηγέτη του.

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/01/2015 10:26:57

  Εκτός από το μίσος υπάρχει και η βλακεία. Ένα παράδειγμα είναι να έχει γυαλίσει το μάτι του κόσμου από το "μίσος" που λέτε κι εσείς, μίσος δίκαιο ή άδικο, και να πετάγεται σαν πορδή κάποιος να πει: "Εγώ θα κάνω τις απολύσεις γιατί έτσι γουστάρω, δεν θα μου πάρει ο Τόμσεν την δόξα"

 5. Ρουμελιώτης avatar
  Ρουμελιώτης 21/01/2015 10:37:15

  Συγχαρητήρια για το άρθρο,είναι ότι καλύτερο έχει γραφεί τελευταία. Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας και ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό που πρέπει να απαντηθεί αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι πιο....ΣΟΚ θα αφυπνίσει την κοινωνία από την Σοβιετική χειμερία νάρκη του, και ποιος πολιτικός ηγέτης θα μας....οδηγήσει στην Ευρώπη. Τα εγκλήματα που έγιναν στην Ελληνική κοινωνία με το βόλεμα ημετέρων ειδικά στο δημόσιο οδήγησε ένα Λαό να μην επενδύει στο ΜΕΛΛΟΝ, αλλά να εισπράττει άκοπα και εδώ η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι τεράστια γιατί....εκπαίδευε ένα Λαό στην παρασιτική τεμπελιά με αντάλλαγμα την ψήφο. Δυστυχώς κανένας πολιτικός δεν μιλάει ακόμη και τώρα με τη...γλώσσα της αλήθειας για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που την Κυριακή κανένας σοβαρά σκεπτόμενος πολίτης δεν πρέπει να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στο ΨΕΜΑ, αλλά ας δώσει έστω μια τελευταία ευκαιρία στη Ν.Δ. που ελπίζω να έμαθε πλέον από τα όποια ΛΑΘΗ της και τις ΕΝΟΧΕΣ της.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρουμελιώτης 21/01/2015 19:04:04

   Σωστό!

 6. Λιψ avatar
  Λιψ 21/01/2015 10:49:05

  Πολύ δυνατή γραφίδα και (φοβούμαι) προφητική φωνή....

 7. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 21/01/2015 11:01:59

  Το άσχημο είναι ότι η ΝΔ προκάλεσε όχι μόνο με τα απαραίτητα μέτρα πυ έπρεπε να ληφθούν για να κρατηθεί η χώρα όρθια αλλά και με δηλώσεις ανόητες, με προκλήσεις προς τον κόσμο, με δευτερεύοντα μέτρα που ενοχλούσαν, με εμμονές.
  Ένας φίλος μου, δεξιός από πάντα θα ψηφίσει σύριζα μόνο και μόνο γιατί είναι αιώνιος φοιτητής και η ΝΔ θα τους έδιωχνε. Μόνο για αυτό. Μα καλά εδώ πέρα καιγόταν ο τέτοιος μας. Οι έλληνες έχαν άπειρες πίκρες από την τρέχουσα κατάσταση. Έπρεπε να προστεθεί κι αυτό με τους αιωνίους (που παρεπιπτόντως δεν έχουν φοιτητικά δικαιώματα, εστίες, δωρεάν βιβλία, σύτιση, κτλ)? Ένας άλλος αναποφάσιστος μέχρι πριν λίγο θα ψηφίσει σύριζα μόνο και μόνο γιατί θα καταργήσει τις εξετάσεις για εκπαιδευτικούς. Είναι επιτυχών του ΑΣΕΠ, τότε πριν 6-7 χρόνια που έγινε ο τελευταίος, και ελπίζει θα έχει προτεραιότητα αν δεν γίνει άλλος διαγωνισμός (ίσως δεν τον συμφέρει στην πραγματικότητα αλλά έτσι σκέφτεται!!!).
  Επίσης όπου πάω να υπερασπιστώ την ΝΔ ακούω να μου απαντάνε με φράσεις που είπε ο Άδωνις ή η Μισέλ. Όπως φαντάζομαι οι πασόκοι ακούγανε το "λεφτά υπάρχουν" ή το "μαζί τα φάγαμε". Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί πάντως ακόμη. Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ο καθένας στον χρόνο που απομένει.

  • Μελινα avatar
   Μελινα @ Άπαντα Επιστάμενος 21/01/2015 15:57:11

   Ειναι αποριας αξιον πως δεν αντιληφθηκαν οτι τα δυο αυτα προσωπα τεντωναν τα νευρα των νεοδημοκρατων στο επακρο. Εδιναν την εντυπωση, ιδιως ο Αδωνης, οτι απολαμβαναν τα δεινα του κοσμου. 'Οταν εγινε ο ανασχηματισμος υπηρξε ανακουφιση με τον εξοστρακισμο του Αδωνιδος αλλα φευ... μολις εκανε λιγα μουτρα τακτοποιηθηκε σε ποστο που δικαιολογουσε τη μονιμη παρουσια του στα καναλια ως επισημου εκπροσωπου της κυβερνησης. Αν ηξεραν στο Μαξιμου το φθονο και την αποστροφη που γεννουσε με το υφος του.... για να μην αναφερθω στο Μιλτιαδη και το αμιμητο " οποιος δεν εχει να πληρωσει το φορο για την ακινητη περιουσια του, ας την πουλησει"... λες και αυτο γινεται σε μια πεθαμενη αγορα....μακαρι ο φοβος του Συριζα να ειναι μεγαλυτερος της αηδιας που προκαλεσαν αυτοι που αλογιστα ειρωνευονταν τη βαση της παραταξης την ωρα που ματωνε για να βαλει πλατη.

 8. βαγόνι avatar
  βαγόνι 21/01/2015 11:28:44

  Eίναι μοίρα των μεγάλων στοχαστών να παραποιούνται και να ερμηνεύονται κατα το δοκούν και τις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.... Με την άδεια της αδελφής του, ο Νίτσε εξεδόθη στο ανολοκλήρωτο του έργο ("η θέληση για δύναμη") μετά θάνατον και λεηλατήθηκε απο τους ανερχόμενους Ναζί... Ο "θεωρητικός" 'Αλφρεντ Ρόζεμπεργκ, στο "μύθο του 20ου αιώνα"-ένα γελοίο σκουπίδι-ασέλγησε πάνω στο έργο του ρομαντικού μηδενισμού... ο Τόμας Μάν και ο 'Ερνστ Γιούγκερ,φυσικοί αριστοκράτες και οπαδοί του μεγάλου φιλοσόφου,σιωπούσαν.... Το ίδιο έπαθε ο Μάρξ απο τους μπολσεβίκους και τους Σταλινικούς... στη "Γερμανική Ιδεολογία" έγραφε πώς η μοίρα του προλεταριάτου είναι να καταλύσει τα δεσμά του, "πραγματώνοντας τη φιλοσοφία..."... είδαμε τί έγινε..! Και μίσος υπάρχει και αγάπη... αλλά και εκλογίκευση, αγαπητέ Προφήτη!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ βαγόνι 21/01/2015 17:08:40

   Ζητάς εκλογίκευση αγαπητέ φίλε αλλά δεν εκλογικεύεις ο ίδιος. Πες για τη θέση μου με θέσεις. Πες μου γι' αυτά που λέει ο Νίτσε, όχι για το τι έκανε η αδελφή του. Πες για την ουσία, όχι για τις χρήσεις, τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τί είναι ανεξέλεγκτο.Τον Νίτσε χρησιμοποίησε και ο Σπένγκλερ, που του αφιέρωσε την "Παρακμή" (και στον Γκαίτε). Είναι "λίγος" ο Σπένγκλερ;
   Για τους μαρξοειδείς που δεν διάβασαν μια γραμμή Μαρξ τα είπες μόνος σου.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Προφήτης 21/01/2015 19:50:39

    H περιγραφή του "Υπερανθρώπου",στον Ζαρατούστρα και στα βασικά έργα του, σκιαγραφεί εκείνες τις ιδιότητες που ξεχωρίζουν την "ολοκλήρωση" του ανθρώπου μετά απο κάποιες χιλιάδες χρόνια αναγνώσιμης ιστορίας... και την διαφοροποίηση του, βεβαίως, απο τον άνθρωπο που "περιστέλλει" η καθημερινότητα... το έργο του, δεν ήταν παρά η ποιητική και φιλοσοφική προέκταση- δυόμισυ χιλιετηρίδες μετά- της σκέψης των προσωκρατικών και ειδικά του Ηράκλειτου και του Παρμενίδη... ο "πόλεμος πάντων πατήρ" του πρώτου, στα χέρια βαρβάρων, μετατρέπεται σε έκπτωση.... ο Νίτσε χλεύασε την γερμανική "μυθολογία" και τα ογκώδη μεγέθη της, τον πλεγματικό αντισημιτισμό, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις απο τίς εβραϊκές και εβραιογενείς θρησκείες... το έργο του, στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, απαλλάχτηκε απο τις τρέχουσες διαστρεβλώσεις και προσεγγίζεται πλέον απο διάφορες πλευρές... μετά τον "συντηρητικό" Όσβαλντ Σπένγκλερ, ο "μαρξιστής" Ανρύ Λεφέβρ σκύβει με αγάπη σ'αυτό το πολυσχιδές ποιητικό και φιλοσοφικό έργο,που μπορεί να προσφέρεται σε εμβριθείς και σε πρόχειρους ...! Η αναγκαία "εκλογίκευση" μας βοηθά να παίρνουμε αποστάσεις απο άνώφελες τριβές... ναί,είναι ψεύτες και αδιάβαστοι οι Συριζαίοι... δεν είναι οι μόνοι... takes two to tango... and sometimes takes,also,two not to tango! Φιλικά.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ βαγόνι 21/01/2015 20:46:01

     Ο Ρώσσος φιλόσοφος και θεωρητικός των Πολιτισμών και της Γεωπολιτικής Αλέξανδρος Ντούγκιν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στις ρωσσικές ελίτ, έδωσε πρόσφατα (δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2014) μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο διαδικτυακό φόρουμ συζήτησης θεμάτων θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων «TheoryTalk». Ένα απόσπασμα: Στο βιβλίο σας Διεθνείς Σχέσεις, που δεν έχει ακόμη εκδοθεί στα αγγλικά, ορίζετε τη θεωρία σας ενός Πολυπολικού Κόσμου ως μια θεωρία των Διεθνών Σχέσεων διακριτή από τον ρεαλισμό, το φιλελευθερισμό, τον νεο-ρεαλισμό, τον νεο-φιλελευθερισμό, τον μετα-δομισμό, τον κονστρουκτιβισμό και τις άλλες μεγάλες προσεγγίσεις των Διεθνών Σχέσεων. Ποια είναι τα βασικά συστατικά της θεωρίας του Πολυπολικού Κόσμου και σε τι διαφέρει από τον κλασσικό ρεαλισμό; Για να γίνει κατανοητή και να μη μπούμε σε λεπτομέρειες μπορώ να πω ότι η Θεωρία του Πολυπολικού Κόσμου σοβαρά και αξιωματικά παίρνει τη θέση του Σ. Χάντινγκτον για τους πολλούς πολιτισμούς. Στη Ρωσσία υπάρχει ο δικός μας συγγραφέας που έχει υποστηρίξει ακριβώς το ίδιο πριν από πάνω από έναν αιώνα, ο Νικολάι Ντανιλέφσκι[8], και κατόπιν οι Ευρασιανιστές. Όλοι εκκινούν, ωστόσο, ακριβώς από αυτό: ο Πολιτισμός δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. Οι αξιώσεις του Δυτικού πολιτισμού στον ουνιβερσαλισμό είναι μορφή της επιθυμίας για κυριαρχία και αυταρχικό διάλογο. Μπορούμε να το λάβουμε υπ’ όψιν αλλά όχι να τον πιστέψουμε. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια στρατηγική της καταστολής και της ηγεμονίας. Από εδώ πηγάζει το επόμενο ζήτημα: πρέπει να μετακινηθούμε από τη σκέψη με τους όρους ενός πολιτισμού (ρατσισμός ευρωκεντρικών εκδοχών των Διεθνών Σχέσεων) στον πλουραλισμό των υποκειμένων. Ωστόσο αντίθετα από τους ρεαλιστές οι οποίοι παίρνουν ως υποκείμενα της ανάλυσής τους τα εθνικά κράτη, τα οποία είναι τα ίδια προϊόντα, κλώνοι της ευρωπαϊκής, αστικής και μοντέρνας αντίληψης της Πολιτικής, η Θεωρία του Πολυπολισμού προτείνει την εξέταση των Πολιτισμών ως υποκείμενα. Όχι τα Κράτη, αλλά τους Πολιτισμούς. Τους ονομάζω «Μεγάλες Πολιτείες» σε αντιστοιχία των «Μεγάλων Χώρων» του Κ. Σμιτ. Αμέσως μόλις λάβουμε ως υποκείμενα τους Πολιτισμούς-«Μεγάλες Πολιτείες», στη συνέχεια μπορούμε σε αυτές να εφαρμόσουμε όλο το σύστημα του Ρεαλισμού –χάος στις Διεθνείς Σχέσεις, κυριαρχία, ορθολογισμός της εγωιστικής συμπεριφοράς κ.λπ. Αλλά στο εσωτερικό αυτών των Πολιτειών, αντιθέτως, λειτουργεί η αρχή που περισσότερο θυμίζει τον φιλελευθερισμό, με τον πασιφισμό και την ολοκλήρωση –με αυτή μόνον τη διαφορά, ότι εδώ λόγος γίνεται όχι για τον «Πλανητικό» κόσμο, αλλά για ενδο-πολιτισμικό, και όχι για παγκόσμια ολοκλήρωση, αλλά περιφερειακή –αυστηρά στα όρια των πολιτισμικών συνόρων. Ο μετα-θετικισμός βοηθά εδώ στην αποδόμηση του αυταρχικού λόγου της Δύσης, που μασκαρεύει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα κάτω από τις «κοινές αξίες» και επίσης για την αναδόμηση της πολιτισμικής ταυτότητας –συμπεριλαμβανομένου και της βοήθειας των τεχνικών μέσων: οι πολιτισμικές ελίτ, τα πολιτισμικά ΜΜΕ, οι πολιτισμικοί οικονομικοί αλγόριθμοι και επιχειρήσεις κ.λπ. Αυτά σε γενικές γραμμές. Η θεωρία σας, του πολυπολισμού, κατευθύνεται εναντίον της πνευματικής, πολιτικής και κοινωνικής ηγεμονίας της Δύσης. Την ίδια στιγμή, ενώ αντλεί από τα εργαλεία της νεο-μαρξιστικής ανάλυσης και της κριτικής θεωρίας, δεν αντιτίθεται στη δυτική ηγεμονία «από τα αριστερά», όπως κάνουν αυτές οι προσεγγίσεις, αλλά το κάνει στη βάση της παραδοσιοκρατίας (Guenon[9], Έβολα[10]), την πολιτιστική ανθρωπολογία, και την χαϊντεγκεριανή φαινομενολογία, δηλαδή «από τα δεξιά». Νομίζετε ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί έχει επιτυχία στους επαγγελματίες των αγγλο-αμερικανικών Διεθνών Σχέσεων, ή μπορεί να απευθύνεται κυρίως σε μη δυτικούς θεωρητικούς και πολιτικούς; Κοντολογίς, τι μπορούν να μάθουν οι θεωρητικοί των Διεθνών Σχέσεων από τη θεωρία του πολυπολισμού; Η Δύση σύμφωνα με την απολύτως ορθή ανάλυση του Τζ. Χόμπσον, βασίζεται στον θεμελιώδη ρατσισμό. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του εξελικτικού ρατσισμού του Μόργκαν[11] (Αγριότητα, Βαρβαρότητα, Πολιτισμός) και στον βιολογικό ρατσισμό του Χίτλερ. Σήμερα, ακριβώς το ίδιο διαπιστώνεται χωρίς φυλετικές διακρίσεις, αλλά επί τη βάσει της προσαρμογής του τρόπου ζωής στη τεχνολογία, στο επίπεδο εκσυγχρονισμού και στην πρόοδο των κοινωνιών (κριτήρια, όπως πάντα, «όπως στη Δύση» είναι το γενικό μέτρο). Ο δυτικός άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος ρατσιστής μέχρι μυελού των οστών, διευρύνοντας τον εθνοκεντρισμό του σε μεγαλομανείς διαστάσεις. Τι μου υποδηλώνει αυτό, ότι δεν είναι δυνατόν να τον αλλάξεις. Ακόμη και όσοι ασκούν ριζοσπαστική κριτική στη δυτική ηγεμονία, έχουν και οι ίδιοι μολυνθεί από το ρατσιστικό ιό της ουνιβερσαλισμού, κάτι που υπέδειξε υπέροχα ο Εντουάρντ Σαΐντ[12] με το παράδειγμα του «Οριενταλισμού», αποδεικνύοντας ότι ο αντιαποικιακός πόλεμος έχει τη μορφή ταυτοχρόνως της αποικιοκρατίας και του ευρωκεντρισμού. Γι’ αυτό η Θεωρία του Πολυπολικού Κόσμου είναι δύσκολο να βρει οπαδούς στο δυτικό κόσμο, εκτός ίσως σε αυτούς τους επιστήμονες που είναι σοβαρά ικανοί να πραγματοποιήσουν την αποδόμηση της δυτικής ταυτότητας, και αυτή η αποδόμηση προϋποθέτει την απόρριψη και των δεξιών (εθνικιστικών) και των αριστερών (παγκοσμιοποιητικών και προοδευτικών) κλισέ. Ο ρατσισμός της Δύσης παίρνει πάντα πολλές μορφές. Σήμερα κατά προτεραιότητα εμφανίζεται με τη μορφή του φιλελευθερισμού, και οι αντι-φιλελεύθερες θεωρίες (κυρίως αριστερές) έχουν μολυνθεί και αυτές από τον ουνιβερσαλισμό, ενώ οι δεξιές είναι απαξιωμένες. Γι’ αυτό προσφεύγω όχι στη πρώτη πολιτική θεωρία (φιλελευθερισμός), ούτε στη δεύτερη (κομμουνισμός, σοσιαλισμός), ούτε και στη τρίτη (φασισμός, εθνικισμός) αλλά στη τέταρτη, θεμελιωμένη στη ριζοσπαστική αποδόμηση του υποκειμένου της Νέας Εποχής και στην υπαρξιστική αναλυτική μέθοδο (Μ. Χάιντεγκερ). Οι παραδοσιοκράτες περιλαμβάνονται εδώ για την κριτική τους στη δυτική νεωτερικότητα, με θέσεις βαθιά επεξεργασμένες και για την αιτιολόγηση του πλουραλισμού των πολιτισμών και της αποκατάστασης των μη δυτικών πολιτισμών (προνεωτερικών). Στη Ρωσσία και στις χώρες της Ασίας η θεωρία γίνεται εύκολα αντιληπτή και φυσιολογικά, αλλά στη Δύση έρχεται αντιμέτωπη με μια απόλυτα κατανοητή και απόλυτα αναμενόμενη εχθρότητα, απροθυμία να μελετηθεί σοβαρά, και με χονδροειδείς συκοφαντίες. Βέβαια παντού υπάρχουν εξαιρέσεις.

 9. ΤΤ avatar
  ΤΤ 21/01/2015 11:46:41

  Φθονος. Ο κομμουνισμός βασίζεται στον φθόνο, οχι το μίσος.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΤΤ 21/01/2015 12:02:28

   Τα αρνητικα συναισθηματα οπως το μισος, οδηγουν τις χωρες σε εμφυλιους.....Η πατριδα μας εχει πικρη πειρα σ αυτο το σημειο και οσοι το συνδαυλιζουν μονο πατριωτες δεν ειναι. Ιδιως το ταξικο που ειναι και το κυριο επιχειρημα της Αριστερας εστω κι αν δεν το ομολογει καθαρα. Τωρα οι συντηρητικοι-δεξιοι που φθονουν, μισουν, ζηλευουν και επιθυμουν να ψοφησει η κατσικα του γειτονα ενω συγχρονως δηλωνουν Ορθοδοξοι και πατριωτες, τι να πω; ακομα κι ο Χριστος για κατι τετοιους ειπε τα περιφημα "ουαι", για τους υποκριτες. Μονο μονοιασμενη μια χωρα μπορει να παει μπροστα ακομα κι αν δεν εχει τιποτα αλλο, ποσο μαλλον η δικη μας που την επιβουλευονται ολοι τριγυρω αλλα και οι μεγαλοι, ο καθενας για τους δικους του γεωστρατηγικους λογους και σκοπους. Οσο αυτο δεν το καταλαβαινουμε και δρουμε μεσα σ εναν νοσηρο μικροκοσμο, θα υφισταμεθα καταστροφες και δυστυχια.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΤΤ 21/01/2015 17:09:34

   Βασίζεται στο μίσος που παράγει ο φθόνος.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Προφήτης 21/01/2015 18:45:27

    Ο φθόνος είναι η λύπη για την ευτυχία του άλλου και αντιστρόφως η χαρά στη λύπη του άλλου. Το συναίσθημα αυτό κατοικεί στη καρδιά. Η εκδήλωσή του με έργα πρός τον άλλο είναι πιά η μετατροπή του σε μίσος.

 10. ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
  ΙΦΘΙΜΟΣ 21/01/2015 13:30:34

  Δυστυχώς, πάντα, όσο πλησιάζει ο χειμώνας και ο τζίτζικας αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο αφανισμό του θεριεύει το μίσος του για το μέρμηγκα...

 11. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 21/01/2015 13:32:06

  ...παρά την κρίση, οι τρεις πολιτικές οικογένειες-τζάκια φαίνεται πως θα εκπροσωπηθούν και πάλι στη βουλή. Εδώ και 80 χρόνια διαρκή παρουσία... Τα υπόλοιπα είναι μούφες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Τί να λέμε 21/01/2015 19:06:52

   Τα υπόλοιπα είναι μούφες ή εσύ κολλημένος με το συγκεκριμένο θέμα;

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 21/01/2015 13:40:43

  *Το μίσος παραλύει τη ζωή: η αγάπη την απελευθερώνει. Το μίσος συγχέει τη ζωή: η αγάπη την εναρμονίζει. Το μίσος συσκοτίζει τη ζωή: η αγάπη τη φωτίζει.* ~Dr. Martin Luther King, Jr. http://bit.ly/1xW9Dgc

  • Fotini avatar
   Fotini @ η Dimi 21/01/2015 14:27:18

   Δάσκαλε πού δίδασκες καί νόμο δέν ἐκράτεις, Dimi mou. . .

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 21/01/2015 15:17:43

   Καλό μεσημέρι Φωτεινούλα μου. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο γνωμικό αναφέρεται στα χρόνια των πολιτικών παθών, του μίσους, του κοινωνικού χάσματος λευκών-μαύρων, του φανατισμού, των συγκρούσεων για κοινωνική αποδοχή, αλλά και των εκδηλώσεων λατρείας των μειονοτήτων της εποχής του, με απότοκο τη στυγνή δολοφονία του. Για τη ταραγμένη προσωπική ζωή του ήταν φειδωλός στις αναφορές του.

   • Fotini avatar
    Fotini @ η Dimi 21/01/2015 22:02:41

    ᾿Αγαπημένη Dimi, τό χάσμα ποτέ δέν γεφυρώθηκε, ἐξακολουθεῖ, καί ἰδίως στόν βαθύ νότο τῶν ΗΠΑ.

 13. ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
  ΙΦΘΙΜΟΣ 21/01/2015 13:55:23

  Ο ασθενής πάντα θα μισεί τον γιατρό που του έσωσε τη ζωή ακρωτηριάζοντας το χέρι του προκειμένου να σταματήσει την καλπάζουσα γάγγραινα γιατί γνωρίζει και ποτέ δεν θα αποδεχτεί ότι το χέρι του δεν θα γυρίσει πίσω...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΙΦΘΙΜΟΣ 21/01/2015 19:07:21

   Καθόλου κακό!

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 21/01/2015 14:23:19

  Λέει πολλά ο Γερμανός...
  Η εξέγερση των δούλων στην ηθική αρχίζει όταν η ressentiment [μνησικακία] γίνεται η ίδια δημιουργική και γεννά αξίες: η μνησικακία τέτοιων όντων, στα οποία απαγορεύεται η αληθινή αντίδραση, δηλαδή η αντίδραση της πράξης, και τα οποία βρίσκουν ανταμοιβή μόνο σε μια φανταστική εκδίκηση. Ενώ κάθε ευγενής ηθική αναπτύσσεται από μια θριαμβευτική κατάφαση στον ίδιο της τον εαυτό, η ηθική των δούλων λέει από την αρχή Όχι σε καθετί που είναι «έξω» απ' αυτήν, σε καθετί που είναι «διαφορετικό» απ' αυτήν, σε καθετί που «δεν είναι ο εαυτός της»: και αυτό το Όχι είναι η δημιουργική της πράξη. Αυτή η αντιστροφή του προσδίδοντας αξία βλέμματος -αυτή η αναyκαία κατεύθυνση της ματιάς προς τα έξω αντί προς τον εαυτό-αποτελεί την ουσία της μνησικακίας: η ηθική των δούλων χρειάζεται, για να γεννηθεί, πάντα και πριν απ' όλα έναν κόσμο εχθρικό και εξωτερικό: χρειάζεται, από άποψη φυσιολογίας, εξωτερικά ερεθίσματα για να δράσει γενικά-η δράση της είναι κατά βάση αντίδραση. Οι άνθρωποι «καλής γενιάς» αισθάνονταν «ευτυχισμένοι ». Δεν είχαν ανάγκη να κατασκευάσουν τεχνητά την ευτυχία τους συγκρινόμενοι με τους εχθρούς τους, να πείσουν τον εαυτό τους ή να του πουν ψέματα (όπως φροντίζουν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι της μνησικακίας). Και παρόμοια, ως πλήρεις, γεμάτοι ενέργεια και επομένως κατ' ανάγκην δραστήριοι άνθρωποι που ήταν, ήξεραν να μη ξεχωρίζουν την ευτυχία από τη δράση - το «να είσαι δραστήριος » συγκαταλογιζόταν κατ' ανάγκην στην ευτυχία (από εδώ προέρχεται η έκφραση ευ πράττειν).Όλα αυτά βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση με την «ευτυχία» έτσι όπως τη φαντάζονται οι ανήμποροι, οι καταπιεσμένοι, οι δηλητηριασμένοι από φαρμακερά και εχθρικά συναισθήματα, στους οποίους η ευτυχία παρουσιάζεται ουσιαστικά σαν ναρκωτικό, αναισθησία, ξεκούραση, ειρήνη, «Σάββατο », χαλάρωση του πνεύματος και των μελών, κοντολογίς παθητικά. Ενώ ο ευγενής άνθρωπος ζει με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του (η λέξη yενναiος, «άνθρωπος από ευγενή γενιά» υπογραμμίζει την απόχρωση της «ειλικρίνειας» και ίσως της «απλοϊκότητας»), ο άνθρωπος της μνησικακίας δεν είναι ούτε ειλικρινής, ούτε απλοϊκός, ούτε έντιμος και ευθύς με τον εαυτό του.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 21/01/2015 17:10:41

   Καλησπέρα φίλε

 15. Saint George avatar
  Saint George 21/01/2015 15:22:36

  Εύστοχες απαντήσεις στις αναζητήσεις & διαπιστώσεις του άρθρου δίνει η πρόσφατη μελέτη της Βρετανικής οργάνωσης OXFAM περί του καταμερισμού του πλούτου στον πλανήτη, χθές, σήμερα και προφανώς και αύριο.

 16. yaltis avatar
  yaltis 21/01/2015 15:44:09

  ΕΝΦΙΑ

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ yaltis 21/01/2015 19:08:22

   Κόλλημα

 17. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/01/2015 18:44:37

  Το μίσος είναι ένα κενό: γεννιέται απο την απουσία αγάπης, είναι το Κενό. Αντίθετα, η αγάπη εκμηδενίζει το μίσος δια της πλήρωσης. Το μίσος είναι το Τίποτε, το Μηδέν, έτσι δεν εχι τη δύναμη να εκμηδενίσει την αγάπη, που ειναι και ύλη και πνεύμα ταυτόχρονα: πνευματοποιημένη ύλη και υλοποιημένο πνεύμα. Δηλαδή ομορφιά και καλοσυνη μαζί, ενώ το μίσος είναι το Κενό: Ασχήμια και κακότητα. Ο νεοπαγανισμός του Νίτσε ήταν η ευγενής προσπάθεια του ανθρώπου του 19ου αιώνα, του απελπισμένου απο τον "εκφυλισμό της Γαλλικής Επανάστασης σε τρόμο" (Ουγκώ) και του "Διαφωτισμού σε αλλοτρίωση" (Σίλλερ) να αντισταθεί στο μηδενισμό. Χωρίς την πανοπλία των αρετών, αξιών και αξιολογήσεων, μέ μόνη τη βούληση, έπεσε και ο ίδιος θύμα του μηδενισμού - έγινε κομμάτι του. Οι ισχυρές αρετές και αξίες είναι "πίστις, ελπίς, αγάπη,....μείζων δε τούτων η αγάπη". Και ο ισχυρός αξιολογικός κανόνας είναι ένας: "Να πράττεις με τρόπο που μπορεί να γίνει γενικός κανόνας" (Κατηγορική επιταγή, Καντ) ή με άλλα λόγια "Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να φέρονται οι άλλοι σε σένα" (Ιησούς, δια της γραφίδας του Ευαγγ. Λουκά). Γι αυτό, ακόμη και σήμερα, η (κλασική) Χριστιανική ηθική με τον ορθολογικό της πυρήνα, παραμένει έγκυρη και η πιο ισχυρή, σε πείσμα του μεταμοντέρνου νεοπαγανιστικού μηδενισμού. Ο μηδενισμός του αγαπητού μου Προφήτη, ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον μεταμοντέρνο μηδενισμό με "αριστερό" πολιτικό πρόσημο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 21/01/2015 19:15:13

   21ος Αιώνας. Η μη ύλη του μίσους είναι πλέον απτή. Πυροβολείς τον αγγελιοφόρο επειδή το μήνυμα είναι δυσάρεστο. Πάντως είσαι κοντά σε επόμενο θέμα μου.

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/01/2015 18:51:36

  Η αίσθηση της αδικίας και της ανισότητας δεν γεννά κατ΄ανάγκη μίσος. Όταν σκέπτεσαι και πράττεις με βάση την Κατηγορική επιταγή και τις "3 αρετές", δηλαδή όταν είσαι πραγματικά διαφωτισμένος, γεννά δημιουργικότητα, αγώνα για υπέρβαση, όχι μίσος. Το μίσος το γεννά η έλλειψη αναστοχασμού, η "τεμπελιά του μυαλού" και η "απολίθωση της καρδιάς", όχι η αδικία και η ανισότητα. Ο ηλίθιος μισεί και καταστρέφει, ο έξυπνος αγωνίζεται, οικοδομεί και ελπίζει.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 21/01/2015 19:10:59

   Μόνος σου απαντάς εδώ σε αυτό που υπερασπίζεσαι στο παρακάτω σχόλιο. Έγραψα ότι "υπήρξε το υπόστρωμα", δεν σημαίνει ότι γίνονται όλοι. Αρέσει δεν αρέσει, οι άνθρωποι που φέρονται σύμφωνα με την κατηγορική επιταγή γίνονται δεξιοί. Οι άλλοι, αριστεροί. Γνωρίζω ανθρώπους που γεννήθηκαν ορφανοί και πένητες. Δούλεψαν, έφτιαξαν, έγιναν νοικοκύρηδες. Είναι δεξιοί. Γνωρίζω άλλους, αυτούς που περιγράφω ως τρίτη κατηγορία, μονίμως διαμαρτυρόμενους και ζηλόφθονες. Είναι αριστεροί.
   Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Λένιν

 19. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/01/2015 18:59:51

  Αγαπητέ Προφήτη, 20ός αιώνας: Απέναντι στον Σπένγκλερ και στον Χάιντεγκερ στέκονται ο Μάξ Βέμπερ και ο Αντόρνο. Και πιο άμεσα πολιτικά, απέναντι στον Καρλ Σμιτ (εχθρότης μήτηρ πάντων) στεκεται ο Αντόνιο Γκράμσι (ηθικο-πολιτική ηγεμονία). Μεγάλοι στοχαστές είναι όλοι αυτοί. Αλλά πρέπει κανείς να διαλέξει. Ή απο δώ, ή από εκεί. Και το πρόβλημα δεν είναι μονον της "δεξιάς". Δυστυχώς και ση σημερινή "αριστερά¨είναι γεμάτη Σμιτιανούς, δηλαδή απολυταρχικούς και αντινομικούς με εκκοσμικευμένες "γνωστικιστικές" τάσεις..

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Uncle Stgm 21/01/2015 19:22:00

   Η "Θεωρία του αντάρτη" είναι αγαπημένο ανάγνωσμα της Αριστεράς από το '50. Και την ηγεμονία του Γκράμσι, ως έννοια και πρακτική, χρησιμοποιεί ο νεοφιλελευθερισμός. Πώς αλλοιώς θα πειθόταν το πόπολο ότι επιβάλλεται να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια περιουσία, δηλαδή περιουσία που έχει δημιουργηθεί και ανήκει από κοινού;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Προφήτης 21/01/2015 23:10:01

    Σωστό, δεν θα το έγραφα καλύτερα. Γι αυτό ακριβώς νίκησε - ηγεμόνευσε - ο Ν/Φ. Πέρασαν ήδη 4 δεκαετίες ηγεμονίας του. Όμως οι νικητές του σήμερα είναι οι ηττημένοι του αύριο....ο πανδαμάτωρ χρόνος που λέγαμε: αυτός είναι ο πιό δυνατός όλων. Ακόμη και η αγάπη έρχεται δεύτερη, τον μάχεται και τον κυνηγά, όμως λαχανιάζει στην πλάτη του.

 20. Chr avatar
  Chr 21/01/2015 20:19:03

  Απο το 2010 ο κοινωνικός αυτοματισμός και η προσπάθεια ενοχοποιησης του μέσου πολιτη (μαζί τα φάγαμε κτλ) δημιούργησαν τέρατα,πολίτες ζόμπι. Ακόμη και στο άρθρο όταν αναφέρεσαι για τα "λαμόγια που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό " εμπλουτίζεις το ανυπόφορο τοξικό κοινωνικό νέφος. Δεν αναφέρεσαι στο πως θα βελτιωθούν τα πράγματα ,αλλά πως δεν θα θιχτεί μια βλακώδης ηθική περί αμαρτίας και διαφθοράς του χρήματος .Πως η δεξιά θα μας κάνει όλους σκλαβάκια για να μας αρμέγει η μέρκελ , 500.000 κομματικά στελέχη και μερικές χιλιάδες γκαουλάιντερ εξ εσπερίας. Δεν είναι αυτό Καπιταλισμός Προφήτη ,ειναι Φασισμός . Ενας ιδιότυπος φασισμός για να επικυριαρχίσουν το μικρό ποσοστό των παρασίτων που δεν κατάλαβαν τίποτε ,ανεξάρτητα από την καταστροφή και την μόλυνση που δημιούργησαν. Δήθεν αριστερές ιδέες ,δήθεν δεξιές ιδέες που ενσωματονονται σε κόμματα ζόμπι με τα ανάλογα πασης φύσεως αντίδωρα . Δεν ξέρω αν υπάρχει μίσος στην Ελλάδα ,είμαι όμως σίγουρος οτι εάν οι πολίτες μισήσουν αυτους τους ξενιστές θα πάνε ένα βήμα μπροστά . Δεν πρσέφεραν τίποτε ,δεν προσφέρουν τίποτε ,ειναι ένα μεγάλο τίποτε.Σιγά ....

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Chr 21/01/2015 21:32:11

   "Ακόμη και στο άρθρο όταν αναφέρεσαι για τα "λαμόγια που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό " εμπλουτίζεις το ανυπόφορο τοξικό κοινωνικό νέφος. Δεν αναφέρεσαι στο πως θα βελτιωθούν τα πράγματα ,αλλά πως δεν θα θιχτεί μια βλακώδης ηθική περί αμαρτίας και διαφθοράς του χρήματος .Πως η δεξιά θα μας κάνει όλους σκλαβάκια για να μας αρμέγει η μέρκελ , 500.000 κομματικά στελέχη και μερικές χιλιάδες γκαουλάιντερ εξ εσπερίας. Δεν είναι αυτό Καπιταλισμός Προφήτη ,ειναι Φασισμός ." Δεν σε αντιλαμβάνομαι. Ειλικρινά.

   Καταγράφω όσο ακριβώς γίνεται την πραγματικότητα. Ίσως δεν σου αρέσει, αλλά αυτή είναι. Γνωρίζω δεκάδες με παράνομα λεφτά έξω.Τον κοινωνικό αυτοματισμό ποιος τον εφήρμοσε; Και, δυστυχώς, στις εκλογές δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο καλό και στο κακό αλλά ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο.

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/01/2015 23:14:32

  @ Προφήτης Γράφεις ότι το 1975 η Ελλάδα είχε τα πάντα.Πράγματι. Τα είχε διότι από το 1950 με τη βοήθεια των ΗΠΑ είχε το δεύτερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.Ποιός όμως αποφάσισε να αλλάξει πορεία η χώρα;Πoιός αποφάσισε από εκεί που είχε το μικρότερο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη να κάνει κρατικοποιήσεις; Οι Αμερικανοί ή ο Καραμανλής;Ποιός αποφάσισε να αρχίσει να κάνει τα γλυκά μάτια στο ανατολικό μπλοκ αν όχι ο Καραμανλής και φυσικά μετά το ξέσκισε ο Παπανδρέου;Δεν σου φταίνε οι ξένοι εάν εσύ ο ίδιος έβαλες φουρνέλο στις δικές σου επιχειρήσεις. Και ποιος αποφάσισε την ένταξη στην ΕΟΚ αν όχι η Ελλάδα;Με το ζόρι μπήκε;Ο Καραμανλής δεν πήγαινε στον Σμιτ και τούλεγε ότι αν δεν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ θα έλθει ο Ανδρέας Παπανδρέου και θα στραφεί στο ανατολικό μπλοκ;Και ο τελευταίος για να μην το κάνει ανοιχτά δεν απαίτησε μεγάλα πακέτα και τα πήρε; Οπότε τι φωνάζεις τώρα;Ο Καραμανλής μπορεί να μίλαγε για αγορά πάνω από 300 εκατομ. καταναλωτών αλλά ο Παπανδρέου δεν ενδιαφερόταν για τέτοια πράγματα,ζήταγε λεφτά για να τα μοιράσει στον κόσμο και τα πήρε.Αφού τα φάγανε όλα για 30 χρόνια τώρα τους φταίνε οι ξένοι.Το ξέρεις ότι στην Πορτογαλία είχε πάει δύο φορές το ΔΝΤ τη δεκαετία του 70 όταν εδώ ήταν άγνωστη λέξη;Γιατί τώρα η Πορτογαλία είναι εκτός μνημονίου ενώ εμείς όχι;Γιατί αυτούς δεν τους κατέστρεψε η ΕΟΚ και αντίθετα τους έφτιαξε; Η "κυβέρνηση της αριστεράς" είναι η φυσική κατάληξη της ελληνικής μεταπολίτευσης και την προετοίμασαν πολιτικά και ιδεολογικά και το καραμανλαίικο και το παπανδρέικο και δεν τους φταίει κανένας ξένος.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 22/01/2015 15:20:18

   ψυχραιμία, η Πορτογαλία είναι εκτός μνημονίου, γιατί εξάγει σαρδέλλες σε τενεκεδένια κουτιά (έστω αυτές)... ενώ η Ελλάδα εξάγει λαθραία πετρελαιοειδή, εφοπλιστές στο City, assets στα Ceyman, θαμώνες και μόνιμους κατοίκους στο Gstaad (όλα τα προηγούμενα πάνε πακέτο σε όμορφη συσκευασία) και ευρώ για αγορά πολυτελών κατοικιών στο Hampstead στην Πράγα και σε ανακαινισμένες συνοικίες του Βερολίνου. Δυστυχώς τα καφέ μπαρ, τα κομμωτήρια και τα πουτ@ν@δικα δεν είναι εξαγώγιμα αγαθά..

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Uncle Stgm 22/01/2015 15:47:58

    Και οι Ισλανδοί, μετά το τραπεζικό φιάσκο, το έρριξαν πάλι στο ψάρεμα βακαλάου, την παλιά τους τέχνη.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 22/01/2015 15:46:18

   Απαντώ και για το πάνω σχόλιο. Ό,τι θέλεις λες, ως συνήθως. Η Ελλάδα θα παραμείνει στη Δύση, σιγά μη φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Νοοτροπίες και πολιτικές στάσεις σαν τη δική σου, απόλυτα δουλικές απέναντι στη Δύση, θέριεψαν αυτό που σήμερα σε τρομάζει, την Αριστερά στην Ελλάδα.

   Πρώτον, δεν απαντάς στο βασικό : αν δεν με είχε καταστρέψει απρόκλητα η Δύση (Γερμανία) δεν θα χρειαζόταν να με ανοικοδομήσει η Δύση (ΗΠΑ). Μια χαρά, ελεγχόμενα, πήγαινε στην Οικονομία η Ελλάδα το 1939.

   Δεύτερον, την μεγάλη πείνα το 1941-43 που γιγάντωσε την Αριστερά, δεν την προκάλεσε μόνο η Γερμανική κατοχή αλλά και ο ναυτικός αποκλεισμός που είχαν επιβάλει οι Άγγλοι ακριβώς για να εξαθλιωθούν οι Έλληνες, να εξαγριωθούν και να κάνουν αντίσταση στους Γερμανούς, απασχολώντας τους με εσωτερικό μέτωπο. Στρατηγική που επέτυχε, ενώ οι Άγγλοι χρηματοδοτούσαν με χρυσές λίρες το αντάρτικο της Αριστεράς. Η Αριστερά ΤΟΤΕ έγινε μεγάλη πολιτική μάζα και κατόπιν ΕΔΑ και κατόπιν Προοδευτική Παράταξη και κατόπιν ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ.

   ΕΣΥ έφτιαξες τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως και στο Αφγανιστάν τους Ταλιμπάν), όχι εγώ.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 22/01/2015 19:04:35

    Κανείς στον υπόλοιπο κόσμο δεν ονομάζει τη ναζιστική Γερμανία "Δύση".Αυτό πιθανώς είναι μια ελληνική πρωτοτυπία.Οι σύμμαχοι στον πολεμο έδωσαν όπλα σε όποιον ήθελε να πολεμήσει τους Γερμανούς.Στην περίπτωση της Ελλάδος τα πήραν και πίσω δια της βίας από τους κακούς και μετά έριξαν και ένα βουνό λεφτά με σχέδια Μάρσαλ και δόγματα Τρούμαν. Το 1975 - έτος δολοφονίας του Γουέλτς - εσύ άρχισες να απομακρύνεσαι από τη Δύση αυτοβούλως οπότε μοιραίως θα αρχίσεις να μοιάζεις όλο και περισσότερο με τους άλλους Βαλκάνιους.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ ψυχραιμια 22/01/2015 19:49:06

     Η Γερμανία δεν είναι Δύση. Και οι καλόγεροι βαφτίζουν το κρέας "ψάρι" και νηστεύουν. Χαιρετίσματα. Πες τα και στους Άγγλους, που το 1942 όταν οι Έλληνες αφανιζόντουσαν από τον λιμό που προκάλεσε ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλαν, και όταν έκαναν με αίμα εσωτερικό μέτωπο-αντιπερισπασμό στους Γερμανούς υπέρ των Άγγλων, οι Άγγλοι έταζαν στους Τούρκους να τους δώσουν ελληνικά νησιά για να τους κάνουν συμμάχους.

     Κανένας «σύμμαχος» δεν έδωσε κανένα όπλο εδώ. Οι Άγγλοι έδωσαν χρυσές λίρες στους αριστερούς κατσαπλιάδες για να σχηματίσουν ανταρτικές ομάδες.

     Και το 1975 ξεκινά η πλήρης αφομοίωση και διάχυση της Ελλάδας εντός της Δύσης. Λέγεται «Ευρω-Ατλαντική Ολοκλήρωση». Εγώ μοιάζω με τους περισσότερους Έλληνες, λιγότερο ή περισσότερο Βαλκάνιος άγνωστο. Εσύ δεν άλλαξες, είσαι ίδιος με εκείνους που, όταν ο ελληνικός λαός υπέφερε στην Κατοχή, γλένταγαν στα καμπαρέ του Καΐρου και μετά ήρθαν φρέσκοι να απαιτήσουν να κυβερνήσουν.
     Κωνσταντίνος Μητσοτάκης : Στην Κατοχή, ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

 22. Chr avatar
  Chr 21/01/2015 23:31:38

  Κάθε κοινωνία (και σε κάθε υποσύστημα της πχ στρατός) από αρχαιοτάτων χρόνων διοικείται από μια πυραμιδα που στο ανώτερο της τμήμα ευρίσκεται μια ελίτ.Ποτέ κανείς έχει τολμήσει να κατηγορήσει την βάση της πυραμίδας σε οποιοδήποτε κοινωνικό ,πολιτικό και πολιτειακό σύστημα .Εξαιρούνται ατομικές παραβάσεις. Ξέρεις γιατί? Διότι έτσι αυτοκαταργείται και γελοιοποιείται η κορυφή και θρυματίζεται η δομή της .Μόνο αλλαγές μπορεί να γίνουν σε πρόσωπα . Στην Ελλάδα του 2015 το είδαμε και αυτό .Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία , ίσως και διαχρονικά ,να κατηγορείται οι διοικούμενοι συλλογικά. Και είναι απότοκο της ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ιδεολογίας περί συλλογικής ευθύνης.Ο εβραίος ,ο τεμπέλης νότιος ,ο μουσουλμάνος απέναντι στον καθαρό που έχει την εξουσία και τους στέλνει σε κάποιο είδος άουσβιτς. Οσο για το εάν κάποιος είναι λαμόγιο ή όχι μπορούσε ή μπορεί να γίνει διάκριση εάν υπήρχε ικανή διοικηση και δικαιοσύνη.Ούτε ικανή διοικηση υπάρχει (έχει αναπτυχθεί μια e-γραφειοκρατία για να πάς υποχρεωτικά στο γραφείο του βολευτή ),ούτε δικαιοσύνη (ωκεανοί πολλές φορές παράλογων και αντικρουόμενων νόμων ,αδυναμία εφαρμογής τους ,αυθαιρεσίες κτλ) και κυρίως υπάρχει έλλειψη κοινής λογικής .Για το συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερες ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ η Ελλάς έγινε Αντι-Λουξεμβούργο και με πολύ πρόσφατους νόμους .

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/01/2015 15:41:58

  & Θείος Η Πορτογαλία είναι εκτός μνημονίου γιατί αποστράτευσε τον γαρυφαλλάκια κομμουνιστή Οτέλο ντε Καρβάλιο και κανείς εκεί δεν έχει μαρξιστικές ονειρώξεις εδώ και 30 χρόνια.Όσο υπάρχει η γιορτή του Πολυτεχνείου η Ελλάδα δεν θα δει θεού πρόσωπο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.