Μάρξ, Ένγκελς, Δουλάμης
07/12/2014 14:41
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάρξ, Ένγκελς, Δουλάμης

Έσκυψε μπροστά στο γραφείο του, παίρνοντας τα μάτια από την οθόνη με την πρώτη σελίδα του Antinews. Ένωσε τα χέρια του μπροστά στο μέτωπο, κρατώντας σφιχτά μέσα στις χούφτες του τα δυο κομποσκοίνια, ένα που του χάρισε ο αδελφός Γερβάσιος στο Περιβόλι της Παναγιάς και το άλλο που τους μοίρασαν στην αναμονή στο Βατικανό...

Έσκυψε μπροστά στο γραφείο του, παίρνοντας τα μάτια από την οθόνη με την πρώτη σελίδα του Antinews. Ένωσε τα χέρια του μπροστά στο μέτωπο, κρατώντας σφιχτά μέσα στις χούφτες του τα δυο κομποσκοίνια, ένα που του χάρισε ο αδελφός Γερβάσιος στο Περιβόλι της Παναγιάς και το άλλο που τους μοίρασαν στην αναμονή στο Βατικανό. Από πάνω του τον κοιτούσαν αυστηρά μέσα από τις φτηνιάρικες κορνίζες ο Άρης και ο Κάρολος, καλοθρεμμένος από τα μάρκα του Ένγκελς. Μέσα στο συρτάρι είχε κρυμμένα, κάτω από τα διαφημιστικά φυλλάδια του μπριζολάδικου του Τέλη, μια μικρή φωτογραφία του Ενβέρ Χότζα, με αφιέρωση στον Γλέζο και την φυσαρμόνικα του Λεωνίδα.

Από το μισάνοιχτο παράθυρο μια πνοή κρύου αέρα τρεμούλιασε την αριστερή ροκαμπίλι φαβορίτα του. Ο Νίκος Παππάς, με κατήφεια κνίτη που δεν του αγοράζουν τους Οδηγητές του στο φανάρι, κοιτούσε σιωπηλός το πάτωμα.

Οι ειδήσεις ήταν πολύ ανησυχητικές. Ο Σαμαράς κινδύνευε από την κακόβουλη στάση των δανειστών.

Ο Αλέξης άνοιξε τα μάτια και σηκώθηκε, κάνοντας ένα νόημα στο alter ego του, τον Νίκο. Πήγε στην φωτογραφία του Άρη, την γύρισε ευλαβικά λίγο προς τα πάνω και πάτησε το κρυφό μπουτόν. Η μυστική πόρτα άνοιξε και μπήκαν στο μικρό τυφλό δωμάτιο, που φωτιζόταν αμυδρά από το καντηλάκι μπροστά στο παράδοξο εικονοστάσι με τις φωτογραφίες του Σαμαρά, του Γκίκα και του Χρύσανθου κι ένα απόκομμα με φωτογραφία του λερωμένου Βενιζέλου, μόλις είχε φάει την φραπεδιά του Ρέλου. Ο Νίκος άναψε τα κεράκια, το λιβάνι κι άρχισε να μουρμουρίζει μια ακατάληπτη ευχή κάνοντας ατσούμπαλες κινήσεις μόνο αριστερά με το λιβανιστήρι, ένα ποτ πουρί από όσα θυμόταν από το σχολείο. Ο Αλέξης βουρκωμένος γονάτισε κι άρχισε να προσεύχεται για την μακροημέρευση της κυβέρνησης, μην κάνει καμμιά πλάκα ο Καλαματιανός και πάμε σε εκλογές.

Πάνω στην πιο βαθιά κατάνυξη, άρχισαν να ακούγονται δυνατοί ρυθμικοί χτύποι κι ύστερα ένας παράφωνος ζουρνάς, που προσπαθούσε να παίξει το «Μελαχροινάκι», συνοδευόμενο από μια παράξενη χορωδία! Το μικρό παράξενο παρεκκλήσι λειτουργούσε σαν αντηχείο. Ο Αλέξης σηκώθηκε, ο Νίκος έσβησε βιαστικά τα κεριά και βγήκαν βιαστικοί. Ο ζουρνάς, το νταούλι και το παράφωνο ντιμπιντάϊ ντιμπιντάϊ ηχούσαν σε όλους τους ορόφους, ως την πλατεία. Οι περαστικοί είχαν σταματήσει κοιτώντας τα παράθυρα των γραφείων. Ακολουθώντας τους ήχους που δυνάμωναν, ο Αλέξης μπήκε στην αίθουσα του Πολιτικού Γραφείου κι έμεινε άγαλμα στο θέαμα. Ο Σκουρλέτης με τραγιάσκα κι ένα γαρύφαλλο στο αυτί βαρούσε ένα θηριώδες νταούλι, ο Τσακαλώτος ντυμένος με την Μεγάλη Στολή του Γιώργου Μάγκα, χρυσοποίκιλτη και με ένα γουστόζικο καπελάκι όλο χρυσές κλωστές και χάντρες, προσπαθούσε άτεχνα να παίξει σωστά τις νότες αλλά έμενε συνέχεια από οξυγόνο. Το καπελάκι, σαν αυτά που φορούν οι Πακιστανοί με τα καλά τους, τον ενοχλούσε, του έπεφτε λίγο μεγάλο, ως τα αυτιά, αλλά αυτό είχε βρει. Ο Μηλιός, ο Σταθάκης κι η Ζωζώκα που κρατούσε το ντέφι, αγκαλιασμένοι και με μισόκλειστα μάτια, κακοποιούσαν το παλιό καλό τραγούδι, που κάποτε στην Αγία Βαρβάρα σ’ ένα γάμο, το παίζανε οι κλαριτζήδες δυο μέρες και δυο νύχτες, για να δουν ποια τσαχπίνα γυφτοπούλα θα το χορέψει καλύτερα. Εκεί στο «με πότισες φαρμάκι», η Ζωζώκα ξέφευγε κι ο αληθινός Γιώργος Μάγκας, που είχε έρθει κρυφίως, μεταμφιεσμένος σε γεράκι των αγορών από το City, με δίσολα παπούτσια, ριγέ διπλοσταυροκουμπωτό χειροποίητο κουστούμι, γαλάζιο πουκάμισο με λευκό γιακά και μανσέτες και γραβάτα του Ήτον με κόμπο Rex, τους διέκοψε με νευρικές κινήσεις. «Όχι έτσι βρε ζαργάνα μου», είπε στην Ζωζώκα που ενώ είχε σταματήσει το ντάμπα ντούμπα, συνέχιζε μόνη της μια οκτάβα πάνω από το πρέπον. «Μαλακά, γλυκά, με παράπονο, όχι σαν να φωνάζεις «βοήθεια, Αστυνομία». Γύρισε αγανακτισμένος στον Σκουρλέτη, «τι θα γίνει με αυτούς τους μπαλαμούς ρε αδέρφι»; «Κι εσύ», είπε στον Τσακαλώτο, «λίγο δύναμη, πνεμόνι βρε»!

Η Ζωζώκα αγανακτισμένη ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού αλλά ο Αλέξης της έκανε ένα νευρικό νεύμα να σωπάσει.

«Τι κάνετε εδώ ρε σύντροφοι;» ρώτησε.

Ο Τσακαλώτος χαμήλωσε σεμνά τον ζουρνά, σήκωσε το χρυσοποίκιλτο καπελάκι που τον εμπόδιζε να δει και με αυτό το «κράτημα», τα λίγο συρτά φωνήεντα, τα αχνά σύμφωνα και την αιδημοσύνη σεμνού εκατομμυριούχου αριστερού επενδυτή, του είπε σιγανά:
«Εεεε, πρόεδρε, μετά την ομιλία σου στην Λαμία, είπαμε να προπονηθούμε στο Σχέδιο Α μας, που δεν έχει Βήτα. Άμα γίνουν εκλογές και αναλάβουμε, πως θα χορέψουμε τις αγορές; Μόνο κάτι του Λαφαζάνη ξέρουν μπαγλαμά, τζουρά και μπουζούκι αλλά αφού η γραμμή είναι ζουρνάς, πρέπει να μάθουμε ζουρνά».

Ο Σκουρλέτης, έφτιαξε λίγο το λουρί από το νταούλι, που τον ζόριζε και είπε «εγώ σύντροφοι, λέω, να ξεκινήσουμε με έντεχνο, τα «Φεγγαρολούλουδα θα μάσω» του Σάκη Αρώνη, το «Μ’ αγαπάς ή τζάμπα πίνω;» του Μπάου, λίγο Δουλάμη, Μίμη Γκιουλέκα κι ύστερα να τους φέρουμε στο τσακίρ κέφι με τσιφτετέλια αλλά να μάθουμε και την «Κόρη του Δασοφύλακα» για τους Γερμανούς»…

Ο Γιώργος Μάγκας τους ανακάλεσε σε τάξη, σήκωσε τα χέρια ψηλά σαν παλιός αριστερός συνθέτης κι έδωσε το σύνθημα. Ο ζουρνάς ψυχορραγούσε ξέπνοα, ο Σκουρλέτης βάραγε δαιμονισμένα κι οι σύντροφοι προσπαθούσαν να φτάσουν τις ψηλές νότες της Ζωζώκας. Τα περιστέρια πέταξαν ξαφνικά στην πλατεία και ένας σκύλος άρχισε να ουρλιάζει. Ο Αλέξης κι ο Νίκος κοιτάχτηκαν με νόημα κι ασυναίσθητα άρχισαν να ακολουθούν τον ρυθμό χτυπώντας με την μύτη του παπουτσιού στο πάτωμα. Κι όπως ο μνημονιακός ήλιος έγερνε στην Δύση, ένα δάκρυ κύλησε από την φωτογραφία του θείου Κάρολου…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 07/12/2014 15:17:45

  Το χιούμορ δεν λυτρώνει μόνο αλλά και απομυθοποιεί και αποδομεί. Η ξινή αριστεροφροσύνη του κλισέ και ετοιμοπαράδοτου τσιτάτου, έτσι όπως μεταπλάστηκε με ποικίλες γιαννοειδείς συνευρέσεις, μόνο ανέκδοτα καρδιναλίων είναι πια σε θέση να εκτιμήσει. Στο ψαχνό! Να μαραγκιάσει ακόμη περισσότερο το μόνιμα πονεμένο, αγέλαστο κατωχείλι του ανεπάγγελτου Σκουρλέττη. Η κόμπλα τους ν'ανθίσει σαν θυμός κωνσταντοπουλιώτικος, με την υστερία σαν κερασάκι στη συντριβανάτη τούρτα τεξανού πετρελαιά. Κανένα έλεος για τους πτωχαλαζόνες.

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 07/12/2014 15:28:05

  Φαήλο ξανακέντησες! Κόλλησα με το σακάκι το διπλοσταυροκουμπωτό,ακόμη τ' ακούω...

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 07/12/2014 17:40:08

  "... μυστική πόρτα....μικρό τυφλό δωμάτιο,.... παράδοξο εικονοστάσι με τις φωτογραφίες του Σαμαρά, του Γκίκα και του Χρύσανθου ... ο Νίκος άναψε τα κεράκια, το λιβάνι κι άρχισε να μουρμουρίζει μια ακατάληπτη ευχή κάνοντας ατσούμπαλες κινήσεις μόνο αριστερά (!!) με το λιβανιστήρι, ένα ποτ πουρί από όσα θυμόταν από το σχολείο. Ο Αλέξης βουρκωμένος γονάτισε κι άρχισε να προσεύχεται για την μακροημέρευση της κυβέρνησης, μην κάνει καμιά πλάκα ο Καλαματιανός και πάμε σε εκλογές." Ξεκαρδιστικό μέχρι δακρύων (εκτός αν το διαβάσουν οι πρωταγωνιστές...) ... Μα αν το ξανασκεφτείτε, το μυστικό δωμάτιο των συριζαίων, για τις παρακλήσεις στο Σαμαρά, κάπως έτσι πρέπει να είναι διακοσμημένο ...

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/12/2014 18:29:44

  Πολύς καλός και πάλι! Ευχαριστούμε!

 5. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 07/12/2014 19:48:11

  Άντε και καλές κάλπες αδέλφια.

 6. Πάρης ο όμορφος avatar
  Πάρης ο όμορφος 07/12/2014 19:50:06

  Άντε και καλές κάλπες αδέλφια.

 7. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 08/12/2014 08:38:10

  Αγαπητέ Φαήλο, μήπως ασχολούμαστε με νεκροφιλίες;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μανιάτης 08/12/2014 13:40:05

   Μήπως κάνουμε χιούμορ με πολιτικό μήνυμα;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 09/12/2014 00:55:21

    Ναί, βέβαια. Αλλά πού βρεθεί το χιούμορ, όταν η χώρα μας ποδοπατείται!

 8. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 08/12/2014 17:16:58

  Περιμένω και επιθεώρηση. Είσαι άπαιχτος.

 9. Κωνσταντῖνος avatar
  Κωνσταντῖνος 10/12/2014 10:21:35

  @ Μανιάτη:

  Χιούμορ εἶναι ὅταν παρά ταὔτα γελάει κανείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.