Κυριαρχία των μετρίων
09/06/2015 06:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυριαρχία των μετρίων

H σύγχρονη ελληνική τραγωδία

Δεν ξέρουμε αν το καταλάβατε αλλά η Δημοκρατική Αριστερά έχει νέο πρόεδρο κάποιον Θεοχαρόπουλο. Το κόμμα που πριν δύο μόλις χρόνια έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα έκανε συνέδριο, ο Κουβέλης μας αποχαιρέτησε ως ένας εκ των μοιραίων αυτής της χώρας και αναλαμβάνει ένας 35άρης να αναστήσει την πεθαμένη προοδευτική αριστερά.

Δεν ξέρουμε αν το έχετε σκεφτεί. Το ΠΑΣΟΚ την άλλη Κυριακή θα βγάλει νέο πρόεδρο. Μετά τον Ανδρέα, τον Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και τον Βενιζέλο θα βγει κάποια... Φώφη Γεννηματά ή κάποιος... Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως καταλαβαίνετε το κόμμα που σημάδεψε τη Μεταπολίτευση (για κακό κυρίως) αλλάζει ηγεσία και επιχειρεί να αναστηθεί. Από κόμμα του 45% μόλις το 2009 τώρα είναι με το ένα πόδι εκτός Βουλής.

Όσο για τη ΝΔ; Δεν ξέρουμε αν το έχετε καταλάβει ή το ακούσατε. Θέλει να γίνει αρχηγός ο… Δένδιας και η Όλγα.

Για να μην πούμε ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Να μην μιλήσουμε για τον Τσίπρα και το πώς έφτασε μέχρι την πρωθυπουργική καρέκλα.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί δείχνει ποια είναι η μοίρα της Ελλάδας. Ζούμε την εποχή της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Άνθρωποι μέτριοι ή κάτω του μετρίου θέλουν να κυριαρχήσουν στα κόμματα και να αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας. Χωρίς ηγέτες, χωρίς οράματα, χωρίς καν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο τα πολιτικά κόμματα κάνουν δήθεν ανανέωση βάζοντας επικεφαλής, 30άρηδες, 35άρηδες ή 40άρηδες.

Όμως με ποια προσόντα; Με ποιες περγαμηνές; Πώς πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά; Αλλά ακόμη και φτασμένα στελέχη, με υπουργικές καρέκλες και μεγάλη… κοινοβουλευτική πείρα αλλά παντελώς άσχετοι με τις ανάγκες της χώρας, νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν η νέα ηγετική «ομάδα» της Ελλάδας;

Για σκεφτείτε σε λίγα χρόνια ένα τραπέζι με πολιτικούς αρχηγούς που θα έχει την εξής σύνθεση: Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Δένδιας από τη ΝΔ, Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και λοιπά.

Είναι μια τραγωδία, όχι γιατί όπως θα πουν κάποιοι ήταν καλύτεροι οι προηγούμενοι; Αλλά γιατί η μετριότητα είναι αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή.

Για σκεφτείτε: Ακόμη κι αν δεν χωνεύει κανείς τον Βενιζέλο, πρόκειται για έναν ευφυέστατο άνθρωπο που θα τον διαδεχθεί κάποιος άσχετος που πιθανότατα να μην ξέρει ούτε να μιλήσει. Για σκεφτείτε: Ηγέτης της κεντροαριστεράς εμφανίζεται ο… Σταύρος Θεοδωράκης και ηγέτης της Αριστεράς ο πρόεδρος του 15μελούς που πέντε μήνες τώρα τρώει σφαλιάρες όταν δεν χαριεντίζεται με την Άνγκελα.

Ποιος από αυτούς να συγκριθεί ακόμη και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, πόσο μάλλον με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Το έλλειμμα ηγετών είναι αυτό που δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις, κι όπως έλεγε μια αμερικανίδα συγγραφέας: «Μετριότητα δεν σημαίνει μέτρια νοημοσύνη. Είναι μία μέτρια νοημοσύνη που μισεί και φθονεί αυτούς που είναι καλύτεροι».

Αυτή ακριβώς είναι η σύγχρονη ελληνική τραγωδία την οποία δυστυχώς στηρίζει και ο κόσμος, οι ψηφοφόροι οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε τα φωτισμένα μυαλά και οι εκπληκτικοί άνθρωποι φεύγουν από την Ελλάδα για να ξεχωρίσουν.

Στην πατρίδα που έχει έναν απίστευτο πολιτισμό ο μέτριος είναι σχεδόν προνόμιο. Το βλέπουμε με τις αλλαγές του Μπαλτά στην Παιδεία. Οι άριστοι δεν βοηθιούνται για να ανέβουν προς τα πάνω, αλλά ωθούνται στο να γίνουν μέτριοι. Και κάπως έτσι αυτή η χώρα θα πρέπει να πορευτεί τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Έχει ελπίδες να γίνει ένα κανονικό κράτος όταν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας, της κοινωνίας και του εργασιακού χώρου βασιλεύουν οι μετριότητες;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 09/06/2015 07:26:09

  "Οι άριστοι δεν βοηθιούνται για να ανέβουν προς τα πάνω, αλλά ωθούνται στο να γίνουν μέτριοι." Δεν είναι μόνο αυτό. Η δαιμονοποίηση της αξιολόγησης και η υποκατάστασή της με διαδικασίες "δημοκρατικής επιλογής" σε θέσης ευθύνης δίνει τη χαριστική βολή. Μια αξιολογημένη ιεραρχία δεν είναι ελεγχόμενη, γι' αυτό και φοβίζει. Αλλά η απαξίωση/κατάργηση της αξιολόγησης πλήτει και το σπουδαίο χάρισμα που λέγεται φιλότιμο. Πέρα λοιπόν από την αξιοσύνη, μπαίνει ευθέως στο στόχαστρο και το φιλότιμο. Οπότε μετά τους μέτριους έπεται η κυριαρχία των άχρηστων. Η διαδρομή από την ΑΡΙΣΤΕΙΑ στην ΑΧΡΗΣΤΕΙΑ στρώνεται με ταχείς ρυθμούς.

 2. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 09/06/2015 08:31:09

  Στην ουσία έχουμε Δικτατορία των μετρίων, όχι απλώς κυριαρχία τους... Και αυτό γιατί επειδή σιγά-σιγά καθιερώθηκε η ρηχή δημοτικιά, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των γυμνασιακών σπουδών και την επικράτηση του λαϊκισμού, της λογικής της αρπαχτής και της νοοτροπίας της ήσσονος προσπαθείας... Η μετατροπή των νεοελλήνων σε μαζανθρώπους έγινε με αυτούς τους τρόπους, οπότε είναι εύκολο οι ...φελλοί να επιπλέουν. Αντί να μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο, αντί να αποκτούμε οξυδερκείς νόες, εμείς αυτοκαταστρεφόμαστε, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 και εντεύθεν. Οι φταίχτες έχουν ονοματεπώνυμο, και έκαναν την δουλειά τους χωρίς λαϊκές αντιστάσεις. Στην Γαλλία οι καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως απήργησαν την προηγουμένη εβδομάδα αντιδρώντας στον εξοβελισμό των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών από το πρόγραμμα μαθημάτων. Ακούσατε αυτήν την είδηση στα δήθεν ελληνικά Μ.Μ.Ε. ? Στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος, έτσι και σε μία κοινωνία αυξανομένων υπανθρώπων, θα επικρατούν οι μέτριοι, έτσι και αλλοιώς είναι καλύτεροι από την πλειοψηφία !!! Βαδίζουμε σταθερά στον Πνευματικό όλεθρο παίδες...

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 09/06/2015 08:36:59

  Το Δένδια και την Όλγα τους έφτιαξε όμως και ο δικός μας (Σαμαράς...). Παρά τις προσδοκίες, στο θέμα προσώπων, νομίζω πως έκανε το γνωστό: εμπνέει τους ιδεολόγους, αλλά παίζει τους συστημικούς. Μακάρι να αλλάξει αυτό, δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά απλούστατα δεν υπάρχει ελπίδα αν δεν... Για κάτι καλύτερο από διαχείριση μιζέριας εννοώ, για μικρότερο πήχυ, ΟΚ, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει (το πολύ να γίνει Ζάμπια).

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ victoria (true) 09/06/2015 08:46:44

   ειναι η ολη ατμοσφαιρα παιδια. γινονται ανακαταταξεις στο σκηνικο. ειναι τετοιο το χαος που εφερε ο συριζα που ολοι προσπαθουν να κανουν τα κουμαντα τους και να αλλαξουν τους συσχετισμους οσο πιο υπερ τους γινεται. περνουμε μια περιοδο που συμβαινει καθε 60-80 χρονια.

  • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
   Να΄χαμε να λέγαμε @ victoria (true) 09/06/2015 13:59:00

   Εγώ αυτό που κατάλαβα μαθαίνοντας για τη Ζάμπια ετούτες τις μέρες, είναι οτι την αδικούμε συγκρίνοντάς την μ΄εμάς. Αν είχανε περάσει τόσα χρήματα από το έδαφός της όσα κατέκλεψαν απ΄την Ελλάδα τα ντόπια όρνια σε συνέργεια με τα αλλοδαπά, παράδεισος θα ήτανε σήμερα η Ζάμπια !

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ Να΄χαμε να λέγαμε 09/06/2015 17:12:04

    :-(

 4. NAB avatar
  NAB 09/06/2015 09:01:41

  Σωστό το άρθρο, σωστά τα σχόλια. Τι μπορεί όμως να γίνει; Θυμάμαι απο τα φοιτητικά μου χρόνια οι πλέον άχρηστοι φοιτητες να είναι αυτοί που ασχολούνται με κόμματα και παρατάξεις. Σε μια Ελλάδα που σημασία δεν έχουν οι γνώσεις και η αξία αλλά οι γνωριμίες και μόνον αυτές. Μας έχει γίνει πια οικείο να βλέπουμε παντού το μέτριο αλλά και το κάτω του μετρίου να ανέρχεται. Κ δε το σταματάμε. Θεωρούμε την αδικία ως κάτι φυσιολογικό. Και σίγουρα όλοι μας έχουμε να δωσουμε παραδείγματα. Δυστυχώς αυτη είναι η μεγαλη πληγή της Ελλάδας και αν δε μπει ο καθένας στη σωστή θέση η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Κάποιος απο το εξωτερικό.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ NAB 10/06/2015 08:33:02

   "Ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει"..... Joseph De Maistre, κάπου στα 1800 το είπε.

 5. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 09/06/2015 10:04:18

  Αυτό συμβαίνει διαστρωματικά σε όλη την κοινωνία. Πότε οι άριστοι πήραν θέση, σε οργανισμούς, σε συνδικάτα κλπ; Παντού και πάντα ο μπαμπάς θα τακτοποιήσεί το παιδί του, ο επικεφαλής τη γυναίκα του, την μαιτρεσσα του κλπ. κι έτσι μεγάλωσαν γεννεές επί γεννεών. Η αριστεία ανέκαθεν υπήρξε αποκρουστική γι΄αυτούς που δεν την έφταναν και προσπαθούσαν να την κατεβάσουν στο επίπεδό τους. Ο λαός πρέπει πρωτίστως να εκπαιδευτεί στο να τείνει προς το άριστον. Πώς όμως με τέτοιο πολιτικό δυναμικό;

 6. δημης avatar
  δημης 09/06/2015 12:00:17

  Μα.... ο μέτριος έχει ΔΥΟ σπουδαία προσόντα που δεν τα έχει ο Ευφυής ... -Είναι απόλυτα ελεγχόμενος .. -Δεν πρόκειται ποτέ να αμφισβητήσει τα Αφεντικά που τον διόρισαν...και άρα να τους πάρει την καρέκλα... "Ημέγιστη κοινωνική σημασία των βλακών .." (Γ.Λεμπέσης) στο Νομικό Βήμα δίνει τις απαντήσεις....

 7. Silvestro avatar
  Silvestro 09/06/2015 12:03:03

  Δυστυχώς οι μέτριοι, οι ψωνισμένοι και οι μωροφιλόδοξοι, αποτελούν την πλειοψηφία των υποψηφίων Εθνοσωτήρων. Αν λάβουμε δε υπόψη μας και το επίπεδο αυτών που ...επιλέγουν διά της ψήφου τους, η καταστροφή είναι εξασφαλισμένη.

  • ΕVA avatar
   ΕVA @ Silvestro 09/06/2015 23:58:59

   Δυστυχώς, αυτό που λέτε ισχύει και το έχω ζήσει στο δημόσιο, οι μέτριοι, να κάθονται και να πληρώνονται και στη συνέχεια να παίρνουν θέση ευθύνης, και τώρα ακόμα, αυτά τα κρίσιμα χρόνια και να παίρνουν επίδομα ευθύνης και να συνεχίζουν να κάθονται, στην καλύτερη περίπτωση να κρίνουν και να κατακρίνουν! κάποτε είχα κουράγιο να φωνάζω, μετά, ήθελα να φύγω κι εγώ όπως όλοι οι αηδιασμένοι αλλά δεν μου άνοιξε ο δρόμος, συμβαίνει, κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, δυστυχώς τώρα είναι στην τελική ευθεία κι όταν το μπαμ ακουστεί στα πέρατα της οικουμένης, όλοι αυτοί οι μέτριοι θα τρέχουν να κρυφτούν, θα το βάλουν στα πόδια γιατί είναι και δειλοί, ξεχάσατε τον Θεό μας, έχει κι αυτός το σχέδιό Του, αυτη η δυσωδία δυστυχώς δεν καθαρίζει πια παρά μόνο με επέμβασή Του και πιστέψτε με θα ναι σκληρότατη, κουράγιο λοιπόν και υπομονή, το πράμα φαίνεται πια πού οδεύει, πρέπει ν αντέξουμε, η πατρίδα μας χρειάζεται, άστους αυτούς είναι ήδη τελειωμένοι και τα λαμπρά μυαλά στα δύσκολα θα φανούν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.