Κυβέρνηση απατεώνων
09/03/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση απατεώνων

Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε εγκληματίες κατά συρροήν σε βάρος της Ελλάδας;

Προεκλογικά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας είπαν ξεκάθαρα ή υπονόησαν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με ένα δημοψήφισμα. Άλλοι υπονοούσαν δημοψήφισμα για το ευρώ ή τη δραχμή, άλλοι το άφηναν να αιωρείται το θέμα χωρίς να δίνουν εξηγήσεις. Μόλις ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, έκοψε μαχαίρι οποιαδήποτε συζήτηση για το ευρώ. Είπε ξεκάθαρα ότι ο κόσμος τους ψήφισε για να αλλάξουν την Ελλάδα ή και την Ευρώπη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πήραν εντολή για να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Πιστεύουμε ότι του έμεινε μια στάλα σοβαρότητας του πρωθυπουργού κι αυτά που είπε τότε ισχύουν και αποτελούν την βασική στρατηγική της χώρας. Άλλωστε, πάνω από 7 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ του ευρώ ακόμη κι αν περνάνε δύσκολα, ακόμη κι αν έχουν φτάσει στο σημείο να πουν «αμάν» κι ότι δεν αντέχουν άλλο.

Επομένως, οποιοσδήποτε θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι καταδικαστέος για να μην πούμε πιο λαϊκά ότι είναι και Καραγκιόζης. H κατάκτηση 60 και πλέον ετών δεν μπορεί να αποτελεί παιχνιδάκι στα χέρια κανενός ανίκανου, άσχετου ή ανόητου που δεν ξέρει τι του γίνεται, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και δεν είναι σε θέση να σταθεί άξιος εκπρόσωπος της φτωχής πλην περήφανης Ελλάδας.

Δυστυχώς το antinews ήταν από τα πρώτα μέσα που έγραψαν για το σχέδιο Β που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας με την παρέα του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι κυβερνά μια χώρα και δεν είναι στην ΚΝΕ Πατησίων και Κυψέλης. Και ότι είναι ανεπίτρεπτες οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ.

Αλλά και τα δημοψηφίσματα τι νόημα έχουν; Γιατί να κάνουμε τώρα κάτι που αποδοκιμάστηκε το 2011 όταν ο Παπανδρέου το είπε και γελούσαν όλοι μαζί του; Κι όταν μιλάμε για δημοψήφισμα πρέπει να έχουμε τα κότσια να υποστηρίζουμε τη θέση μας με επιχειρήματα και κυρίως να βάζουμε κάτω το δίλημμα που θα τεθεί ενώπιον του ελληνικού λαού.

Αν π.χ. το δημοψήφισμα λέει «θέλετε Έλληνες νέο μνημόνιο ή όχι» ασφαλώς το 99,9% θα πει όχι. Όμως, επειδή οι δανειστές κάνουν κουμάντο κι αυτοί θέτουν τους όρους μπορούν να μας πουν ότι απόρριψη δεσμεύσεων από την Ελλάδα σημαίνει ταυτόχρονα παύση ρευστότητας, τερματισμός των δανείων και η χώρα να τα βγάλει πέρα μόνη της. Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις δόσεις του Μαρτίου, επομένως η στάση πληρωμών είναι πιο κοντά από ποτέ. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Θα μείνουμε στο ευρώ; Θα πάμε σταδιακά σε εθνικό νόμισμα; Θα είμαστε εντός ευρώ αλλά με μια ισοτιμία που δεν θα έχει σχέση με το σημερινό καθεστώς, ήτοι υποτίμηση και τεράστια απώλεια εισοδήματος;

Αν λοιπόν το δημοψήφισμα γίνει με συγκεκριμένα ερωτήματα που θα βάλουν οι δανειστές τότε δυστυχώς η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τίθεται εν αμφιβόλω. Κι αν πάλι στην ψηφοφορία επικρατήσει το «ναι» στο ευρώ έστω και αν αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, τότε απλά θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, η οικονομία θα έχει καταρρεύσει ακόμη περισσότερο και οι αγορές θα μας… γλεντήσουν σε σημείο που δεν θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας να χορέψουμε… πεντοζάλη με τα νταούλια του Τσίπρα.

Τα πράγματα είναι απλά μετά την πρόταση του Μπαρουφάκη που τελικά είναι ντροπή να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη:

1.Αν πρότεινε δημοψήφισμα γιατί το πιστεύει ο ίδιος και έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την έξοδο από το ευρώ τότε κάποιος πρέπει να βρεθεί να τον πετάξει έξω με τις κλωτσιές και από την κυβέρνηση και από τη χώρα. Δεν αντέχεται άλλη Βαρουφακειάδα, αρκετά με αυτόν τον άνθρωπο που κατέστρεψε σε ένα μήνα ότι κατακτήθηκε με θυσίες εδώ και πέντε χρόνια.

2.Αν πάλι ο Βαρουφάκης είναι λαγός της κυβέρνησης τότε πρέπει και πάλι να αποδοκιμαστεί. Δηλαδή, επειδή βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στο σημερινό Γιούργκρουπ η Ελλάδα θα φάει φάπες βάζει τον υπουργό να προετοιμάσει τον κόσμο για τη μεγάλη κωλοτούμπα, την τελευταία και πιο αποτελεσματική. Δηλαδή μόνο δημοκρατικά, με την ψήφο του λαού μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να πάει σε νέα δάνεια και νέα μνημόνια. Τώρα, με όσα έχει υποσχεθεί δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα μέτρο, δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν βουλευτή. Αν έχει όμως τη σφραγίδα του κόσμου τότε μπορεί να πει «κύριοι, εγώ αντιστάθηκα στους κακούς ξένους, αποφασίστε εσείς τι θέλετε».

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το δεύτερο γιατί ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στα λάθη του, τα πάθη του και τις τζάμπα μαγκιές του. Δεν του μένει λοιπόν τίποτε άλλο παρά η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβασάνιστα όμως είναι ένα: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ; Γιατί έπρεπε να κάνουμε παντού εχθρούς; Γιατί έπρεπε να τσακίσουν την οικονομία; Γιατί τώρα θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα 10 φορές χειρότερα από αυτά που θα παίρναμε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε την προληπτική γραμμή στήριξης;

Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είστε εγκληματίες κατά συρροήν σε βάρος της Ελλάδας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 09/03/2015 09:25:14

  Κατ΄αρχήν το άρθρο 44 του Συντάγματος απαγορεύει την διενέργεια δημοψηφίσματος για ζήτημα δημοσιονομικό. Δεύτερον το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι " O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου." Οπερ έδει δείξαι.

  • airman avatar
   airman @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 09/03/2015 11:31:04

   Γι' αυτό ο κ. Βίτσας είπε ότι το δημοψήφισμα "χρησιμοποιείται" ως διαπραγματευτικό "όπλο"! Εκβιάζουμε τους "εχθρούς" με νεροπίστολο!

   • Eva avatar
    Eva @ airman 10/03/2015 00:47:50

    Ευτυχως που δεν μάθανε τι είπε οι έξω γιατι θα νομίζανε οτι τους δουλεύουμε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 09/03/2015 22:28:39

   Μην ανησυχείς για το θέμα, θα το αναδείξει ο Καμμένος σε εθνικό, το έχει εύκολο...

 2. Λιψ avatar
  Λιψ 09/03/2015 10:38:58

  Ποια λαϊκή ετυμηγορία; Στις 25 Ιανουαρίου δεν έγιναν κυβέρνηση; Μήπως να καθιερωθούν εκλογές ανά τρίμηνο, να έχουμε και κάτι να κάνουμε; Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Το ξέρω ότι είναι καταστροφικό, αλλά με βάση αυτό υπερψηφίστηκαν από αφελείς και καιροσκόπους.

 3. φαληριώτης avatar
  φαληριώτης 09/03/2015 11:01:25

  Δεν είναι απλά εγκληματίες, είναι κακούργοι. Εξαπατούν κολακεύοντας συνειδητά τον αφελή λαό, ότι δήθεν μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη .Δηλαδή αν η πλειοψηφία των Αλβανών ψηφίσει ότι τους ανήκει η Άρτα εμείς θα την δώσουμε; Γιατί οι Ευρωπαίοι να το κάνουν; Απλά το μόνο που τους ενδιαφέρει να δικαιώσουν την διεστραμμένη ιδεοληψία τους έστω και αν μας επαναφέρουν στον μεσαίωνα.

  • Eva avatar
   Eva @ φαληριώτης 09/03/2015 12:32:41

   Ποιόν αφελή λαο? Ποιός τον ψήφισε για ν αλλάξει την Ευρώπη? Αυτοί που τον έφεραν στην εξουσία το έκαναν συνειδητά μπας και πάρουν κανένα επίδομα πίσω. Κανένας δεν πίστεψε στη αύξηση του κατώτατου μισθού γιατι οι σκλάβοι του ιδιωτικού τομέα ξέρουνε καλά τι παίζεται. (ηδη μιλάμε για τελος του 16) Κι οσοι το έκαναν για τον ενφια ας βολευτούνε τωρα με τον φαπ και ίσως και κανένα...ενοικιοστάσιο.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Eva 09/03/2015 14:28:51

    Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε σαν κουτί συλλογής οργής και παραπόνων αλλά αυτοί το ερμήνευσαν σαν λευκή επιταγή . Οι συνειδητοί ψηφοφόροι του είναι αυτοί που ήταν πάντα συν λίγοι τυχοδιώκτες .

    • Eva avatar
     Eva @ Naruto 10/03/2015 00:38:13

     Εγω θα έλεγα άπαντες οι τυχοδιώκτες. Κηφήνες, βολεψάκηδες, οι δεν πληρώνω-δεν πληρώνω (κι ας τα εφαγα), οι δεν αξιολογούμαι-δεν αξιολογούμαι, αυτοί που ποντάρουν δραχμή, κι οι νεολαιοι που γουστάρουν ριζικες αλλαγες (οπως αυτή του πίνακα στο γραφείο του πρωθυπουργού-που θα είναι και η μοναδική)

 4. blue nile avatar
  blue nile 09/03/2015 11:03:43

  Και αν απλά το κάνει για να αφήσει μια απειλή να αιωρείται πάνω από τους ευρωκράτες;
  Στο προηγουμενο eurogroup αυτή ακριβώς η απειλή είναι που οδήγησε σε τετράμηνη προσωρινή εκεχειρία . Μόλις κατάλαβαν όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί αλλά δεν θα ξεβρακωθεί προσπάθησαν να συμβιβάζουν τα πράγματα (Ιταλοί και Γάλλοι κυρίως) γιατί ο Σόιμπλε ήθελε να φτάσει τα πράγματα στο και ένα με bank ran στις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο για την διατήρηση της ίδιας της ευρωζώνης. Και πρυτάνευσε η λογική... Δυστυχώς όσο η Ελλάδα είναι τόσο μόνη μιας που χώρες που δεν θέλουν να συνεχιστεί η λιτότητα δεν βγαίνουν ανοικτά να το πουν, θα παίξει με τη φωτιά. Εκ του ασφαλούς δρόμος δεν υπάρχει. Αν οι πολίτες πίστευαν ότι με το τέλος του 2015 θα είχαμε ουσιαστική και όχι ρητορική έξοδο από το μνημόνιο δεν θα είχαμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τώρα όλα για την κυβέρνηση θα παιχτούν μέχρι το καλοκαίρι. Αν μπορέσει να τη βγάλει καθαρή στη μάχη της καθημερινότητας κάνοντας τις διαρρωτικές αλλαγές που χρειάζονται και αντέχοντας την δημοσιονομική ασφυξία του Ντράγκι μπορεί να μακροημερεύσει. Αλλιώς...

  • Fotini avatar
   Fotini @ blue nile 09/03/2015 14:04:10

   ῾Ωραῖο ὄνειρο, μόνο πού ξυπνᾶμε στήν πραγματικότητα! ῎Εστειλα 500,00 εὐρώ στήν μητέρα μου ἀπό εὐρωπαικό κράτος/τράπεζα, καί ἡ Ἑλληνική τράπεζα (Πανγκρήτια)κράτησε 20,00 εὐρώ γιά ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. Ποτέ δέν κρατήθηκε αὐτό τό ποσό, 2-3 εὐρώ ἦταν πάντα τά ἔξοδα! ῾Ο ἐσωτερικός δανεισμός στίς καταθέσεις τῶν ῾Ελλήνων ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

 5. bob o mastoras avatar
  bob o mastoras 09/03/2015 11:28:13

  Είναι ιστορικός ο τίτλος του άρθρου. Ευχαριστώ τον συγγραφέα που με εκφράζει.

 6. pipis avatar
  pipis 09/03/2015 11:42:00

  Η Ελλάδα ΔΕΝ χρειάζεται κόμματα. Τα κόμματα, όπως έχει αποδειχθεί δεκαετίες τώρα, έχουν συμφέροντα και όσο υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα (από όλα τα κόμματα), ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!! ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ, είτε αριστεροί, είτε δεξιοί, είτε κεντρώοι. Γι' αυτό το λόγο ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!!! Όταν, επιτέλους, μπουν στην κυβέρνηση άνθρωποι ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ, τότε μόνο θα πάει μπροστά η χώρα, και θα έχει μια ελπίδα να αλλάξει και επιτέλους να γίνουμε "χώρα"!!! Ως τότε, ας ανακυκλώνουμε τις ίδιες συζητήσεις, τα ίδια ζητήματα και τους ίδιους καυγάδες, όπως κάνουμε τα τελευταία 30-40 χρόνια...

  • Fotini avatar
   Fotini @ pipis 09/03/2015 14:07:21

   ᾿Επειδή ὁ Καποδίστριας ἔχει πεθάνει, ὁ ΑΣ εἶναι ὁ μόνος σύγχρονος ἐπιζῶν

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Fotini 09/03/2015 22:32:49

    Πόσο συμφωνούμε...

 7. Naruto avatar
  Naruto 09/03/2015 12:41:49

  Οι άνθρωποι είναι απλώς ερασιτέχνες . Είναι σαν να στέλνουμε ομάδα τρίτης ερασιτεχνικής κατηγορίας να παίξει με την εθνική Γερμανίας . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί στις ιδεοληψίες που ανευθυνα καλλιέργησε όταν ήταν στο 3% και τώρα δεν έχει το θάρρος να προσαρμοστεί στήν πραγματικότητα . Αν προχωρήσει σε δημοψήφισμα το μόνο ερώτημα που είναι αποδεκτό είναι το euro ή δραχμή . Τα πονηρά περί αξιοπρέπειας και εθνικής ανεξαρτησίας πρέπει να αποκλειστούν . Απο την άλλη πρέπει επίσης να επισημανθεί οτι η έλλειψη αντιπολίτευσης με ορθολογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις πάνω σε σίγουρες ιδεολογικές βάσεις αφήνει κενό χώρο για τα καμώματά τους .

 8. konkon avatar
  konkon 09/03/2015 13:51:59

  Ένας ψυχίατρος χρειάζεται επειγόντως, μπας και τους γιατρέψει τουλάχιστον τα κόμπλεξ.

 9. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 09/03/2015 14:41:34

  @ pipis Μετά την Επανάσταση του 1821 τα πολιτικά κόμματα του νεοσύστατου τότε κράτους χαρακτηρίζονταν ως το "γαλλικό" , το "αγγλικό" κλπ .Δηλ. κόμματα φίλα προσκείμενα στις ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις που μας βοήθησαν κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου .Τα νεώτερα χρόνια η "παράδοση" αυτή δεν άλλαξε , άλλαξε η μορφή εξάρτησης και ελέγχου της ελληνικής πολιτικής σκηνής από τις ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου . Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε μέσα στα κόμματα εξουσίας υποσύνολα που εκφράζουν τα ξένα συμφέροντα π.χ μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε το groupoid Σημίτη (γερμανικών συμφερόντων) που μας έβαλε στη Ευρωζώνη , άνθρωποι του οποίου κατέλαβαν νευραλγικές θέσεις αμέσως μετά τη υπογραφή του 1ου αλλά και του 2ου Μνημονίου. Η Αμερικανική ομάδα (Βαρουφάκης , Παναρίτη , Κατσέλη κα) είναι σε εμφανή κόντρα με την προηγούμενη ομάδα , παίζοντας μπιλιάρδο στην πλάτη του λαού . Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και η μεγαλίτερη πληγή 200 χρόνια τώρα .Τα μικροσυμφέροντα των ιδίων των κομμάτων καθώς και κάποιων εγχώριων συμφερόντων εξυπηρετούνται εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ξένα συμφέροντα .

 10. Honnan avatar
  Honnan 09/03/2015 15:28:32

  "Αλλά και τα δημοψηφίσματα τι νόημα έχουν; Γιατί να κάνουμε τώρα κάτι που αποδοκιμάστηκε το 2011 όταν ο Παπανδρέου το είπε και γελούσαν όλοι μαζί του; " Η απάντηση δίνεται λιγο πιο κάτω, στο ίδιο άρθρο: "Επειδή βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στο σημερινό Γιούργκρουπ η Ελλάδα θα φάει φάπες, βάζει τον υπουργό να προετοιμάσει τον κόσμο για τη μεγάλη κωλοτούμπα, την τελευταία και πιο αποτελεσματική". Είναι απλό: ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ, κατέβηκαν στον πιο κρίσιμο αγώνα χωρίς σχέδιο, και τώρα βρίσκονται απέναντι στον απολογισμό: παίξαμε και χάσαμε. Αυτό όμως είναι αδύνατον να το παραδεχθούν. Θα πρέπει επομένως κάπως να χρυσώσουν το χάπι. Γι΄αυτό θα πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα. Αφού κατηγορήσουν τους εταίρους-θεσμούς για ακραία έλλειψη αλληλεγγύης, αφού νίψουν τας χείρας τους (εμείς διαπραγματευτήκαμε, αλλά δεν μας βγήκε), θα γυρίσουν προς τον λαό και απλώς θα αναζητήσουν εξιλέωση. Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, θα του πουν: εμείς τα κάναμε χάλια, εσύ τώρα να πάρεις τη σκληρή απόφαση. Ευθυνοφοβία, υποκρισία, άγνοια, πολιτική απάτη, όλα αυτά μαζί; Το λυπηρό είναι ότι υπάρχει κόσμος που θα τους ακολουθήσει και τότε, κόσμος που θεωρεί ότι όλα επιτρέπονται, κόσμος που θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό και αποδέχεται το άλλα λέω προεκλογικά και άλλα κάνω μετεκλογικά, κόσμος που δεν ενοχλείται και δεν απογοητεύεται από τις παλινωδίες και τις κωλοτούμπες, κόσμος που αυτά τα φαινόμενα τα βαφτίζει ευελιξία. Συμπέρασμα: με το κατάλληλο ερώτημα και την ανάλογη προπαγάνδα (παλιά μου τέχνη κόσκινο), σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την απάντηση που θέλει. Το αν θα καταστραφεί η χώρα, δεν θα πειράξει. Τουλάχιστον θα καταστραφεί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με αξιοπρέπεια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.