Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό
13/02/2015 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό

Η Έλενα Παναρίτη, που υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου, και τώρα την πήρε ο Γιάννης Βαρουφάκης μαζί του στο Eurogroup, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού με άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

Για πολλούς, προτού καν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θεωρείτο απολύτως αναμενόμενο, ότι αρκετά από τα πρόσωπα που θα στελέχωναν νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού, θα προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, στους προθαλάμους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εδώ και χρόνια συνωστιζόταν πλειάδα τέτοιων. Κάποιοι το θεωρούσαν ως «φυσικό», επειδή το συγκεκριμένο κόμμα δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων, και άλλοι πίστευαν ότι κάποιοι «αριστερόστροφοι ΠΑΣΟΚοι» θα ήταν καλύτεροι και από Συριζαίους. Προφανώς, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα με «μεταγραφές» στυλ Παναρίτη. Ήδη πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τέτοιου είδους παρουσίες, έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, και είναι βέβαιον ότι, συν τω χρόνω, το καζάνι που βράζει σήμερα, δεν αποκλείεται να εκραγεί.

Πρακτικά πάντως, δεν υπάρχει υπουργείο και πόστο, που είτε τα πρωτεία κατέχουν άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, είτε υπουργοί και υφυπουργοί έχουν ως συμβούλους τους τέτοιους. Στο υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, έντονη είναι η «φημολογία» ότι για το πόστο του γενικού γραμματέα προορίζεται ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, που έως τώρα ασκούσε καθήκοντα Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων. Ο ίδιος ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου. Ως γνωστόν, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, όταν παλαιότερα ήταν υπουργός Εξωτερικών, ήταν και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Το ενδιαφέρον τότε ήταν ότι, από τη μια μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου είχε στο γραφείο του τον Αλεξ Ρόντος και από την άλλη τον Νίκο Κοτζιά. Γενικότερα, πάντως, μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «φοβάται» ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κοπεί και θα ραφτεί στα μέτρα του Κοτζιά, με ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, οι οποίοι δεν θα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα ότι θα είναι ένα «προσωποκεντρικό» υπουργείο. Να σημειωθεί ότι τα ίδια στελέχη διαφωνούν σε πολλές περιπτώσεις με τις απόψεις Κοτζιά για την εξωτερική πολιτική, για την οποία λέγουν μάλιστα, ότι διαφέρει αισθητά από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και να’ χει, κατά πληροφορίες, στο ΥΠΕΞ αναμένεται μεγάλη «εκκαθάριση» σε όλη τη δομή του.

Από την άλλη μεριά, σε ένα εξίσου νευραλγικής σημασίας υπουργείο, το Αμύνης, είναι αναγκασμένοι να «συγκατοικήσουν» ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Ήσυχος –θεωρούμενος της «αριστερής τάσης» του ΣΥΡΙΖΑ- και ο υφυπουργός, Νίκος Τόσκας, παλιός στρατιωτικός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με έντονο –συχνά- στίγμα του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Ως είναι φυσικό, αρκετά πρόσωπα, και κυρίως στρατιωτικοί, που κλήθηκαν να στελεχώσουν θέσεις κλειδιά στο υπουργείο, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και ήταν μάλιστα κατά καιρούς στα γραφεία ΠΑΣΟΚων υπουργών και υφυπουργών. Οι δυο τους, Ήσυχος και Τόσκας, φαίνεται πως μάλλον τα «έχουν βρει» μεταξύ τους, και θα δουλέψουν μαζί στους κρίσιμους τομείς που έχουν αναλάβει, και ο Π.Καμμένος, το πιθανότερο, θα χαράξει τον δικό του δρόμο στο υπουργείο. Βέβαια, άπαντες λέγουν ότι συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους. Θα δούμε! Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα. Πάντως, από τώρα φαίνεται πως τα σημεία διαφορών είναι περισσότερα από αυτά των συμπτώσεων, τόσο σε γενικότερα πολιτικά θέματα, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 13/02/2015 19:00:52

  Ο Βαρουφακης? Ο Κοτζιας? Ο ΕΥΠ? Ο Μητροπουλος? Η Λουκα? και τοσα αλλα παιδια .....

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 13/02/2015 19:09:18

  Και μην ξεχνούμε ποια είναι η Παναρίτη: Δεύτερη στο Επικρατείας το 2009 επί ΓΑΠ και στενή συνεργάτιδά του. Είπε σε συνέντευξή της το 2011 "είμαι Αμερικανίδα και όχι Ελληνίδα" (και τότε τι δουλειά κάνεις εδώ κοπέλα μου;). Ήταν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επί πολλά χρόνια σύμβουλος του πραξικοπηματίας Προέδρου Φουτζιμόρι του Περού, με τον οποίο εργάστηκε για να δώσει "διαπραγματεύσιμους τίτλους" στους ιθαγενείς αγρότες, με τους οποίους μπόρεσαν μετά οι τράπεζες να τους αρπάξουν την προαιώνια γη τους. Και λοιπά που ίσως να μην τα ξέρουμε και να μην τα μάθουμε. Αυτά με τον "αντιμνημονιακό" Αλέξη, που όλο και περισσότερα κοινά έχει με τον πατέρα και αρχιερέα του Μνημονίου, ΓΑΠ...

  • Geros avatar
   Geros @ Διογένης 13/02/2015 20:17:06

   Μην της δίνετε τόση αξία αγαπητέ, όταν ο Φουτζιμόρι ήταν στην εξουσία η κυρία Παναρίτη ήταν είκοσι χρονών! Ούτε σύμβουλος του υπήρξε ούτε τίποτα, συμμετείχε απλώς ως κατώτατο βοηθητικό προσωπικό σε κάποιες αποστολές. Η κυρία Παναρίτη όπως έχει ειπωθεί και παλαιότερα έχει ένα βιογραφικό όπου παρουσιάζει τον εαυτό της δέκα σκαλιά πάνω από την πραγματική της θέση. Αναφέρει ως σπουδές κάθε σεμινάριο που παρακολούθησε κάπου. Μεγαλοποιεί τον ρόλο της στην Παγκόσμια τράπεζα στην οποία ουδέποτε υπήρξε σημαντικό στέλεχος. Αναφέρει ότι "διδάσκει" για να καταλάβουμε ότι είναι καθηγήτρια, πράγμα αδύνατον μιας και δεν έχει καν διδακτορικό. Λέει ότι είναι επιχειρηματίας, μιας εταιρείας όμως που δεν έχει τζίρους και έχει ως διεύθυνση το σπίτι της. Είναι απλά μια ασήμαντη που έπεισε πολύ κόσμο ότι είναι κάποια.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Geros 14/02/2015 12:39:01

    Ακόμη χειρότερα λοιπόν! Τι δουλειά έχει ο Βαρουφάκης και ο Σύριζα να βάζουν κάποια ασήμαντη που ήταν δίπλα στον ΓΑΠ εντός της κυβέρνησης και να εκτίθενται τόσο χοντρά; Μάλλον έχει γνωριμίες η κυρία σε κύκλους που επηρέαζαν τον ΓΑΠ και τώρα τον Τσίπρα. Τα λέγαμε...

 3. mezapos avatar
  mezapos 13/02/2015 21:20:49

  Και μην ξεχνούμε τη συνάντηση του Ν.Κοτζιά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της "οικογένειας" με το διπλωματικό σώμα!

 4. airman avatar
  airman 16/02/2015 08:11:11

  Το 4% παραμένει 4% και περιλαμβάνει το Λαφαζάνη, τις συνιστώσες/τάσεις και κάποιους περιπλανόμενους "καμπαλέρος". Το υπόλοιπο είναι ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σκληρό ΠΑΣΟΚ. Όποιος δείχνει έκπληκτος δεν πείθει και όποιος όντως είναι καλό είναι να το ψάξει. Λέγεται προληπτική υγειονομική εξέταση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.