«Κυβέρνηση… Μουτζαχεντίν» για να κερδηθεί η παρτίδα
13/10/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Κυβέρνηση… Μουτζαχεντίν» για να κερδηθεί η παρτίδα

Ο ανασχηματισμός που όλοι λένε ότι είναι προ των πυλών δεν πρέπει να περάσει έτσι χωρίς κανείς να τον καταλάβει. Πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και στην ουσία της πολιτικής.

Σχεδόν πέντε μήνες ζωής έχει το παρόν κυβερνητικό σχήμα και ήδη ακούγονται φωνές για ανασχηματισμό με αφορμή την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η υπόθεση της ψήφου εμπιστοσύνης έληξε και πλέον δίνεται αγώνας δρόμου για χρέος και συμφωνία με την τρόικα στα οικονομικά και για την συγκέντρωση των απαιτούμενων 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου.

Ουσιαστικά απομένουν τέσσερις μήνες ζωής στην παρούσα κυβέρνηση, αν υποθέσουμε ότι Πρόεδρος δεν θα βρεθεί για να ψηφιστεί, οπότε η χώρα θα πάει σε εκλογές 22 ή 29 Μαρτίου.

120 ημέρες ζωής και θανάτου, λοιπόν, όπου θα παιχτούν πολλά για το μέλλον της χώρας. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει την ύπουλη και καθ’ όλα αντιθεσμική απειλή ότι δεν θα δεχθεί καμιά συμφωνία και καμιά διαπραγμάτευση, η ουσία είναι ότι αυτή η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει για όσο διάστημα της απομένει. Όχι με τη λογική ότι έχει βραχύ βίο –γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι συσχετισμοί την άνοιξη- αλλά με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να χαθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο επόμενο διάστημα. Πάνω απ’ όλα είναι η χώρα και με την οικονομία να είναι σε πρώτο πλάνο, δεν χωράνε ούτε πισωγυρίσματα, ούτε ατολμίες. Η σωτηρία της Ελλάδας προηγείται και έπεται η κυβερνητική σωτηρία.

Επομένως, ο ανασχηματισμός που όλοι λένε ότι είναι προ των πυλών δεν πρέπει να περάσει έτσι χωρίς κανείς να τον καταλάβει. Πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και στην ουσία της πολιτικής.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ουσιαστικά μια «κυβέρνηση… Μουτζαχεντίν» που θα φέρει σε πέρας την τελική αποστολή και πιθανότατα θα είναι και «εκλογική» αν δεν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για την εκλογή Προέδρου.

Τα λάθη που έγιναν από τον Ιούνιο και μετά ήταν πολλά και υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις. Άλλωστε, έχουμε γράψει κατά καιρούς τις απίστευτες γκάφες και σε επικοινωνιακό επίπεδο, που έφεραν την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Βεβαίως εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να γίνουν καίριες τομές στο κυβερνητικό σχήμα, μπορούν όμως να αλλάξουν ουσιώδεις δομές του και να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους υπουργούς ότι δεν είναι δεδομένοι και δεν είναι κολλημένοι στην καρέκλα τους.

Ακούγεται ότι θα φύγει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη που έτσι κι αλλιώς δεν την λες και πετυχημένη. Το αντίθετο.

Λέγεται ότι θα φύγει και ο Αργύρης Ντινόπουλος παρά την ομολογία της γκάφας του να στηρίξει τη Ρένα Δούρου στο όνομα ενός ιδιότυπου διακομματικού λαϊκισμού.

Επίσης φημολογείται ότι θα φύγει από το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Καρασμάνης που δεν έκανε… τη διαφορά. Ενώ και ο Μ. Γιακουμάτος δεν πρέπει να αισθάνεται καλά αφού παρά τις υποσχέσεις ότι τα ελληνικά σούπερ μάρκετ θα γίνουν… παράδεισος, τελικά τα βασικά προϊόντα έχουν πάρει την ανηφόρα.

Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε ποιοι θα είναι οι «τυχεροί» (ή άτυχοι, όπως το πάρει ο καθένας) που θα μπουν στην κυβέρνηση. Αλλά θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αντιστρέψουν το κλίμα και να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Αρκεί να μην κάνουν τεράστιες γκάφες, κυρίως εκείνοι που χαράσσουν την καθημερινή επικοινωνιακή πολιτική. Αυτοί δεν βλέπουμε να φεύγουν αλλά τουλάχιστον μπορεί να βάλουν μυαλό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 13/10/2014 06:28:20

  Εγώ επιμένω ότι πρέπει να φύγει ο Χαρδούβελης. "Εν μέσω διαπραγμάτευσης", ναι. Δηλαδή αν στον πόλεμο δεις ότι ο στρατηγός σου είναι ανίκανος και άχρηστος, θα τον αφήσεις εκεί στρατηγό μέχρι την τελική ήττα; Όχι μόνον θα τον αλλάξεις εν μέσω πολέμου, στη διάρκεια της μάχης, αλλά θα τον τουφεκίσεις κιόλας προς γνώση και συμμόρφωση για τον επόμενο. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Δεν έχω στοιχεία συγκεκριμένα για να το λέω αυτό, όμως είναι ακριβώς ο χαρακτήρας που θα κάνει του κεφαλιού του μόνον και μόνον για να επιβεβαιώσει την αυθεντία του και ανωτερότητά του έναντι των αθλίων "άλλων". Και αν δεν έκανε ως τώρα το μεγάλο λάθος (που δεν ξέρουμε τι γίνεται πίσω από τις κουρτίνες) είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα όχι μόνον θα το κάνει, αλλά και θα καμαρώνει γι' αυτό. Όσο για τους "Μουτζαχεντίν", ένα έχω να πω: "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο...". Ή αλλιώς, πού πας ρε Καραμήτρο...

  • Naruto avatar
   Naruto @ Διογένης 13/10/2014 09:13:16

   Αν μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφή ξένου παίκτη μουτζαχεντίν , θα πρότεινα τον Dominique Strauss-Kahn στη θέση του Χαρδούβελη . Αυτός γνωρίζει τους πάντες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και όλες τις βρωμιές του συστήματος .

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Naruto 13/10/2014 10:49:04

    Σωστός! Θα τά 'ριχνε στο Κριστινάκι και σε μια νύχτα θα λύνονταν όλα..

 2. GregA avatar
  GregA 13/10/2014 09:45:21

  Δεν αρκούν οι μουτζαχεντίν. Χρειάζονται ζωντανές βόμβες, έτοιμες να αναλάβουν προσωπικά το κόστος της αντιπαράθεσης με εκείνους που επιβάλλουν την συνέχιση της λιτότητας και της μηδενικής ανάπτυξης με μοναδικό στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση. Όλοιν όσοι έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τις θέσεις κλειδιά, έχουν μοναδικό στόχο την προσωπική τους δικαίωση και τον εμπλουτιμό του βιογραφικού τους. Με αυτή τη λογική, δεν πρόκειται να υπάρξει πργματική ανάπτυξη και αλλαγη των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Πρέπει να βγουν κάποιοι μπροστά και να απαιτήσουν ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη και να αφήσουν στο περιθώριο τα τερτίπια των αριθμών. Να δουν την ουσία και να πολεμήσουν για το αύριο. Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να αποτελεί μοναδικό στόχο και με αυτήν δεν πρόκειται να έρθει πραγματικη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τις εθνικές οδούς που εγκαινιάζονται και δεν γίνονται. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν αποφασίσουμε να επενδύσουμε. Όταν με απλά λόγια δέκα που έχουν χρήματα εμπιστευθούν άλλους δέκα νέους ανθρώπους και επενδύσουν στο όνειρό τους. Όχι πια άλλες καφετέριες και σουβλατζίδικα, όχι άλλα εμπορικά franchise για να "επενδύεται" το εφάπαξ που εισέπραξαν οι γονείς των ανέργων. Ας κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Ας μπει στο υπουργείο ανάπτυξης ένας σοβαρός άνθρωπος της πραγματική αγοράς με όλο το επιτελείο του για να εντοπίσουν τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής της Ελλάδας και να θεσπίσουν και τα αναλογούντα κίνητρα. Ας διερευνηθεί η πραγματική και η λανθάνουσα ζήτηση για Ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ας οργανωθεί ένα επιθετικό road show των δυνατοτήτων της πραγματικής Ελληνικής οικονομία στο εξωτερικό και δεν αναφέρομαι στο Λονδίνο, αλλά στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Κίνα, την Αυστραλία και όπου αλλού εντοπισθεί επενδυτική δυναμική για τη προσέλκυση μικρών και δυναμικών επενδύσεων. Επενδύσεις δεν είναι οι προσπάθειες χρηματοδότησης επιχειρήσεων που έχουν κλείσει τον κύκλο τους αλλά η δημιουργία νέων δυναμικών μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Επένδυση είναι να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η παραγωγή και η εξαγωγή του νέου Pony και όχι η πώληση του 10 ή του 20% μιας μεγάλης βιομηχανίας, με στόχο την απαλλαγή της από τον τραπεζικό δανεισμό. Ας γίνει αυτό βίωμα σε κάθε κυβερνητικό παράγοντα και ας βασίσουμε σε αυτή τη λογική τη κυβερνητική θητεία και τον σχεδιασμό της παράταξης για το μέλλον.

  • Seagull avatar
   Seagull @ GregA 13/10/2014 11:15:33

   Συγχαρητήρια, τα είπες όλα σε μιά παράγραφο, αν δεν αλλάξει η πολιτική από τις Βρυξέλλες και δεν υπάρξει οδικός αναπτυξιακός χάρτης, ούτε οι Μουτζαχεντίν θα σώσουν την Ελλάδα αλλά ούτε και ο Θεός ο ίδιος.

  • Stormy Night avatar
   Stormy Night @ GregA 13/10/2014 12:25:15

   Πολύ σωστά τα λες GregA. Οργάνωση, πρόγραμμα και εξαγωγικός προσανατολισμός μας χρειάζεται. Σοβαρότητα και σύστημα. Όχι άλλες πρόχειρες, τσαπατσουλοδουλειές της ευκαιρίας.

 3. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 13/10/2014 15:07:10

  Πολύ σωστά τα λέει ο φίλος GregA και τα έχουμε γράψει εδώ μέσα από παλαιά, αλλά δυστυχώς χωρίς μεταρρυθμίσεις στο κράτος- στα φορολογικά- στη γραφειοκρατεία ποιος....τρελός θα επιχειρήσει σε αυτή τη χώρα που αντί να μειώνει την απόσταση από την Ευρώπη την μεγαλώνει γιατί αντί να μεταρρυθμιστεί προτιμάει να....προφυλάσσει τα κεκτημένα του πελατειακού συστήματος τόσων ετών για τα ψηφαλάκια και όχι για τη ΠΑΤΡΙΔΑ, και ετοιμάζει το δρόμο της εξουσίας στην αριστερή οπισθοδρόμηση του πασοκικού χτές με τα αποβράσματα απο όλες τις αριστερές συνιστώσες.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/10/2014 15:48:09

  Διογένη, Διαβάζοντας το σχόλιό σου αμέσως μου ήρθε στο νου η δήλωση που έκανε σήμερα ο Χαρδούβαλης με την ευκαιρία της συναντήσεως με τη Λαγκάρτ. Και ο αθεόφοβος είπε: ...Η Λαγκάρτ μου συνέστησε να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα Δημοσιονομικής σταθερότητας...! Το φαντάζεσθε να έβγαινε ένας Υπουργός Οικονομικών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, έστω και της Αλβανίας και να παραδεχόταν ότι ένα στέλεχος ενός Διεθνούς Οργανισμού, τον διέταζε, ή του επέβαλε, ή τον υποχρέωνε, να ακολουθήσει μια γραμμή αντίθετη με τα συμφέροντα της Πατρίδας του; Και μάλιστα χωρίς να αντιδράσει καθόλου, πράγμα που υπονοεί ότι το θεωρεί σαν κάτι το απολύτως φυσικό! Ίσως θα πει κανένας ότι είμαστε υπό Οικονομική κατοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε. Αλλά όμως με τον τρόπο που παρουσιάζεται και την συμπεριφορά κάθε υπαλλήλου του εξωτερικού, κατώτερου ή ανώτερου, δεν έχει σημασία, προς τα Ανώτατα Όργανα της Πολιτείας που ανήκω, μου δημιουργείται η αίσθηση ότι είμαι δέσμιος και υπόδουλος και εξευτελίζεται και η προσωπικότητά μου ταυτόχρονα με τον ευτελισμό αυτών που τάχτηκαν να με εκπροσωπούν!!!

 5. chp avatar
  chp 13/10/2014 17:17:25

  Κυριε Ντίνο , πολύ αργά το καταλάβατε ! Και δεν μιλώ μόνο για εσάς προσωπικά , αλλά για την πλειοψηφία του Ελλ.λαού που είναι ....αφασία ! Εδώ με το σύμφωνο σταθερότητος θα ελέγχεται προληπτικά ο προυπολογισμός από μη εκλεγμένους ξένους γκαουλάιντερ .Φυσικά αυτά θα ισχύουν για τις μικρές και αδύναμες χώρες και όχι για τις ισχυρές ούτε για τις περιπτώσεις που τα λόμπυ θα δίδουν το λαδάκι για να μην τρίζουν οι πόρτες. Εχει όμως η Ελλάς το ευρώ . "Αρχηγού παρόντος ,πάσα αρχή παυσάτω " .Το ευρώ σαν σύμβολο μια τραπεζοκρατούμενης γερμανικής ευρώπης είναι πλέον ο Αρχηγός του Κράτους και των Θεσμών. Και σεις το αποδέχεστε .Μην έχετε παράπονο για τις συνέπειες !

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/10/2014 18:38:26

  Αγαπητέ chp, καταλαβαίνω που το πας και από το ύφος σου διαφαίνεται εύγλωττα κάποιου είδους ικανοποίησης! Να γνωρίζεις όμως ότι από το κακό υπάρχει πάντα και το χειρότερο και συνεπώς λιγότερη αλαζονεία προς τους συμπάσχοντες συμπολίτες σου δεν βλάπτει, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να σε ωφελήσει!! Με άλλα πιο σταράτα λόγια, επειδή κάποιος Χαρδούβαλης πρέπει να πάρει πόδι, δεν σημαίνει ότι ο αντικαταστάτης του που ίσως χαίρει της εκτιμήσεως σου θα είναι καλλίτερος!!!

 7. chp avatar
  chp 13/10/2014 19:39:45

  Δεν υπάρχει κανένα είδος ικανοποίησης ή αλαζονείας. Ανοσίας και παχυδερμισμού ναι . Δηλαδή αυτό το λογικό άλμα που διαβάζω εδώ και τέσσερα χρόνια :"πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη κτλ κτλ " . Και όντως πρέπει να έχουμε ανάπτυξη 5% ,πως θα γίνει ? Με πρωτογενή πλεονάσματα 4-5 % ,όπως προβλέπεται ,με υπερφορολόγηση κτλ? Ποιός φυσιολογικός άνθρωπος θα κάτσει στο ΥπΟικ με τα δεδομένα που τους βάζουν ? Μόνο άνθρωποι που προέρχονται απο αποτυχημένες επιχειρήσεις ,οι οποίες "ρούφηξαν"δημόσιο χρήμα . Ο κόσμος -εκτός ΕΕ -κινείται αλλιώς .Με άλλον τρόπο . Υπάρχει απειρία λύσεων ειδικά στα οικονομικά θέματα , διάθεση ,δουλειά και το ανάλογο ρίσκο χρειάζεται ,και όχι εγκλωβισμός . Και χωρίς κανένα ταμπού σε τέτοιου είδους θέματα . Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και από τον κόσμο , που δεν θα πρέπει να αναζητήσει εύκολες λύσεις αλλά να απαιτήσει σχέδιο για το παρόν και το μέλλον . Σκεφτόμενοι ΜΟΝΟ τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι με ονειρώξεις περί ευρώ ,ΕΕ κτλ .Διότι τότε το δούλεμα θα πάει σύννεφο. Ας μας πούνε αυτοί πως θα περάσουμε καλά με το ευρώ . Ο πρόεδρος της ΕΕ παίρνει περισσότερα από τον Ομπάμα ,χωρίς να διοικεί κράτος ! Ας μας πεί ο φωστήρας ! Τζάμπα τον πληρώνουμε? (Στο ευρώ μπήκαμε για να είμαστε καλύτερα απο την δραχμή και για την περίφημη σύγκληση ,από κει ξεκινάμε,όχι από τα βασανιστήρια!!!)

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/10/2014 22:41:48

  chp, Τα σχόλια σου είναι προφανή και ...κοινοφανή και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα σοφός να τα διατυπώσει και πολύ περισσότερο να τα κατανοήσει. Εκεί που σταματώ εγώ είναι στην κάτωθι φράση σου. "....Και σεις το αποδέχεστε .Μην έχετε παράπονο για τις συνέπειες... !" Αν τα ξαναδιαβάσεις όλα με μεγαλύτερη προσοχή, τότε ίσως καταλάβεις το τι έγραψες, αλλά και τι σου απήντησα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.