Κουτσό στο Μαξίμου
17/07/2014 06:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουτσό στο Μαξίμου

H Αντουανέτα, ο Ευκλείδης και ο Sir

O επονομαζόμενος και "Sir" στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη άνοιξε την βρύση κι έβρεξε το πρόσωπό του. Από το μικρό μισάνοιχτο παράθυρο του μπάνιου είδε τις κορυφές των δέντρων του Εθνικού Κήπου και άρχισε να χαλαρώνει. Ήταν μια ακόμα μακριά, δύσκολη μέρα.

Σκούπισε τα χέρια του και ξαναπήγε στο γραφείο του. Έβαλε στο παλιό πικάπ το Adagio του Albinoni κι ένα χαμόγελο άρχισε να χαράσσεται στο στόμα του. Σκέφτηκε τις φάτσες των υπολοίπων μελών του μυστικού κονκλαβίου στην αυριανή σύσκεψη, όταν θα τους ανέλυε τη νέα στρατηγική ιδέα του. Στόχος της, να ζαλίσει τον αντίπαλο, να τον κάνει να μην ξέρει από που θα του έρθει.

Στην αρχή μπέρδεψαν τους πάντες όταν μιλούσαν για αλλαγή του κόμματος και της ονομασίας του σε "Νέα Ελλάδα". Στη συνέχεια άρχισαν να διαρρέουν για συγχώνευση της ΝΔ με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι καραδεξιοί ψηφοφόροι να πάθουν παράκρουση. Μετά άρχισαν να λένε ότι η "Νέα Ελλάδα" δεν θα είναι νέο κόμμα, αλλά αυτό που θα γίνει η χώρα μετά την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και του οράματος. Όταν όμως ο Τσίπρας τσίμπησε και άρχισε να μιλάει κι αυτός για "Νέα Ελλάδα" ήρθε η ώρα για τη νέα μεγάλη στροφή.

Το ανέλαβε το μυστικό κονκλάβιο που είχε συγκροτήσει ο Αρχηγός για να τον βοηθά στο δύσκολο έργο του. Θα αρχίσουμε να μιλάμε πάλι για τη "Νέα Δημοκρατία" που την ξεχάσαμε και για "επιστροφή στην δεξιά" σκέφτηκε ο Sir. Στην πραγματικότητα ήταν κι αυτή μια ιδέα ενός άλλου μέλους του κονκλαβίου, του Ευκλείδη, που την είχε ξεχάσει, αφού γεννούσε ιδέες σαν εκκολαπτική μηχανή. Ήταν Η ΛΥΣΗ μπροστά στη συνεχιζόμενη διαρροή ψηφοφόρων προς παντού

Ρυθμικοί θόρυβοι απέσπασαν τον Sir από τις βαθιές σκέψεις του. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι γδούποι. Άνοιξε την πόρτα, προχώρησε στον διάδρομο και φτάνοντας στον μεγάλο προθάλαμο έμεινε μ’ ανοιχτό το στόμα: Δύο άλλα μέλη του κονκλαβίου, ο Ευκλείδης και η Αντουανέτα έπαιζαν κουτσό στα άσπρα και μαύρα πλακάκια του πολυτελούς δαπέδου! Ο Ευκλείδης με ένα τελευταίο σάλτο έμεινε ακίνητος με τα πόδια σε διάσταση σε δυο μαύρα πλακάκια κι η Αντουανέτα μπροστά του προσοχή πάνω σε ένα άσπρο.

Μόλις τον είδε ο Ευκλείδης του είπε χαμογελώντας: «Ε, όταν καμιά φορά κουράζομαι με ηρεμεί να κάνω κάτι απλό. Μικρός δεν έπαιζα κουτσό και μου το μαθαίνει η Αντουανέτα».

Ο Sir κούνησε το κεφάλι του δεξιά αριστερά με μια έκφραση απαξίωσης. Σκεφτόταν τον αυριανό αιφνιδιασμό που ετοίμαζε. Είχαν βγει τα πρώτα φύλλα του νέου υβρίδιου ψηφοφόρων, στο μυστικό φυτώριο. Διεθνιστές νεοφιλελεύθεροι ψηφοφόροι με μεγάλες ανοχές στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, κάτι σαν ΔΗΜΑΡ με λίγο μπλε ρουαγιάλ. Σαν μαϊντανός ήταν προς το παρόν, αλλά ο φίλος που του ‘φερνε τους σπόρους από τα Χανιά της Κρήτης, τον διαβεβαίωνε πως θα μεγαλώσουν.

Την ώρα που η Αντουανέτα έλεγε στον Ευκλείδη «έλα, ένα δυο τρία, πάμε» κι αρχίσανε να χοροπηδάνε ξανά ρυθμικά στα πλακάκια, κανείς δεν πρόσεξε την ψηλόλιγνη σκιά που τους πλησίαζε γοργά, καθώς ο ήλιος έπεφτε πια στο νεοκλασικό. Μπήκε στο χωλ φουριόζος και σταμάτησε απότομα στο θέαμα. Τους κοίταξε έναν έναν, σήκωσε το βλέμμα του στο ταβάνι και μουρμούρισε «το κεφάλι μου μέσα» πριν χτυπήσει πίσω του την πόρτα του γραφείου του!

Πολύβιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 17/07/2014 07:59:35

  "Τους κοίταξε έναν έναν, σήκωσε το βλέμμα του στο ταβάνι και μουρμούρισε "το κεφάλι μου μέσα" πριν χτυπήσει πίσω του την πόρτα του γραφείου του!" Δεν είχε προσέξει όμως τον καλοχτενισμένο νεαρό που ανέβαινε τα σκαλιά και κόντεψε να πέσει επάνω του. -Αλέξη πώς από εδώ;

 2. my way avatar
  my way 17/07/2014 08:15:01

  Όπου Sir, ποιος; Ο Μπιθικώτσης; Ο Μαρκεζίνης; Ποιος; Όπου Ευκλείδης, ποιος; Ο Τσακαλώτος; Ο Γεωμέτρης; Ποιος; Όπου Αντουανέτα, ποια; Η Μαρία; Η Ροντοπούλου (που την θυμήθηκα;); Ποια; Ονόματα, Κύριε Πολύβιε. Πείτε τα καθαρά, για να πάρουμε θέση στον εμφύλιο του περιγύρου.

  • my way avatar
   my way @ my way 17/07/2014 08:18:53

   Υ.Γ: Να θεωρήσετε αυτονόητη τη συμφωνία μου, για το αλαλούμ που περιγράψατε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ my way 18/07/2014 19:44:20

   Την Αντουανέτα;! Που για να ξενιτευτεί είναι ικανή να γυαλίσει κούτσα-κούτσα όλα τα μαύρα πλακάκια του κονκλαβίου...

 3. Naruto avatar
  Naruto 17/07/2014 08:38:58

  Πότε είπατε θα εκδοθεί το μυθιστόρημα ?

 4. GregA avatar
  GregA 17/07/2014 09:06:59

  Ωραία ατμόσφαιρα. Αλλά θα ήθελα μια διευκρίνιση, ο συμβολισμός του "κουτσού", αναφέρεται στη κυβερνητική πορεία;¨ Όσο για τους νέας μορφής ψηφοφόρους, υπάρχει περίπτωση να συμβιώσουμε εμείς με αυτούς;

  • Factorx avatar
   Factorx @ GregA 17/07/2014 11:26:32

   Για το πρώτο "ναι" Για το δευτερο "οχι'

 5. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 17/07/2014 09:13:35

  Το κεφάλι του μέσα έπρεπε να το ξέρει από το 2011 που αποφάσισε να αφήσει τα Ζάππεια και να αρχίσει τις επαφές με το παιντί . Οφειλε να ξέρει ότι ακόμα και αν γινόταν πρωθυπουργός θα ήταν αναλώσιμος γιά τους δανειστές , αφού οι προθέσεις τους δεν είναι τόσο αγνές όσο τις παρουσιάζουν . Ακόμα όφειλε να θυμάται τον Γεώργιο Ράλλη και πόσο λοιδορήθηκε γιά την ευγένεια του και τελικά ποιός απόλαυσε τα αγαθά της ένταξης στην ΕΟΚ . Επρεπε να σκεφτεί ότι η ύπαρξη κόμματος στα δεξιά του με σκληρό χαρακτήρα , του έδινε την δυνατότητα να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του μεσαίου δημοκρατικού χώρου και να λεηλατήσει τα υπολείμματα της πασοκοκρατίας και βέβαια να απογυμνώσει αυτούς που σήμερα αναφέρουν μόνο σε εσωτερικές σελίδες την σύλληψη του τρομοκράτη και μιλάγανε περί καλής και κακής βίας . Αντί γιά αυτό προτίμησε να ακούσει κάποιους που γιά δικούς τους προσωπικούς λόγους τον έμπλεξαν σε μιά περιπέτεια που μόνο κακό κάνει στην παράταξη , ενώ υποχρεώνεται ταυτόχρονα να δίνει πιστοποιητικά δημοκρατικότητας στους αντιδημοκράτες φίλους των τρομοκρατών . Ταυτόχρονα έκανε τον κολλημένο πρώην Κνίτη υπουργό οικονομικών και εξαθλίωσε την μεσαία τάξη , διέλυσε την οικοδομή , φορολόγησε αυτούς που είχαν δουλέψει και επενδύσει σε αυτήν την χώρα τον κόπο τους και τελικά ψάχνει τώρα να βρεί γιατί έχει διαρροές από παντού . Θα πάει σε εκλογές , όντας ήδη δεύτερο κόμμα και ο άλλος θα έχει τον αέρα του νικητή και βέβαια θα έχει ήδη κάνει τις συμφωνίες του με τους επικυρίαρχους . Θα έχει και την στήριξη των πασόκων και πιθανότατα και των νταβατζήδων , οπότε η νέα κεντροαριστερά είναι εδώ και το νέο 1981 παρόν . Σκεφτείτε όπως τότε να δώσουν την μείωση του χρέους στον Αλέξη και να έχουμε φάει όλο το ανάθεμα εμείς . Την πάθαμε μιά φορά που θεωρητικά πληρώναμε το μετεμφυλιακό κράτος . Να την πάθουμε και τώρα που οι αριστεροί στην Ευρώπη είναι στα μουσεία ?

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ κοινός νούς 17/07/2014 10:00:24

   Φίλε τα είπες όλα, όμορφα και σταράτα. Αν μου επιτρέπεις μόνο να υπερθεματίσω στην επιχειρούμενη δεξιά στροφή (χα!): Γελοία και επικίνδυνη επιλογή. Κύριοι, και να "επαναπατρίσετε" τους 500Κ της Χ.Α., θα χάσετε πολλαπλάσιους. Δε χωράμε εμείς και αυτοί στο ίδιο κόμμα. Αν πάλι νιώθετε πολιτικοί "κηδεμόνες" τους, να μας το πείτε να φύγουμε μιαν ώρα αρχύτερα από το "σπίτι". Η μόνη φορά που η Παράταξη πήρε κεφάλι ήταν όταν εκπροσώπησε το μεσαίο χώρο, ξυπνάτε επιτέλους. Τα αριστεροδεξιά συνθήματα έχουν τελειώσει προ πολλού, ο κόσμος πλέον έχει προχωρήσει και θέλει διαφάνεια και αποτελέσματα. Και κάτι τελευταίο: έλεος πια με το κάθε φρούτο που έχετε μαζέψει. Και μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας να πετύχει η κυβέρνηση (λέμε τώρα...), το χέρι στην κάλπη δε σταυρώνει τους γελοίους.

   • κοινός νούς avatar
    κοινός νούς @ Δημήτρης 17/07/2014 12:27:46

    Οι 500.000 δεν ανήκουν στην ΧΑ . Θυμωμένοι , απογοητευμένοι , πεινασμένοι πολίτες είναι . Αστοί οι περισσότεροι . Μήνυμα έστειλαν γιατί αλλού η θα ενίσχυαν αντιπάλους η θα τους θεωρούσαν χαμένη ψήφο . Στο χέρι του κόμματος είναι να τους δείξει ότι έκαναν λάθος και να μην τους μπετοποιήσει εκεί λόγω της δίωξης . Το κόμμα άλλωστε είναι πολυσυλλεκτικό και απευθύνεται σε όλη την αστική τάξη . Προφανώς ακραίοι με ποσοστά περί το 1-2 % ακολουθούν τον δικό τους δρόμο . Ενθεν κακείθεν του μεσαίου χώρου .

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ κοινός νούς 18/07/2014 07:50:22

     H δίωξη ήταν αναπόφευκτη εάν θέλαμε να μείνουμε στην ΕΕ.Στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οι αριστεροί στα μουσεία. Είναι και οι ναζί υπό διωγμό.Πρόβλημά τους των 500.000 "αστων" (της πλάκας) εάν νόμισαν ότι θα κερδίσουν κάτι με ψήφο διαμαρτυρίας σε ναζιστικό κόμμα.Δείχνει εκτός των άλλων ότι είναι άσχετοι από διεθνή πολιτική.

     • κοινός νούς avatar
      κοινός νούς @ ψυχραιμια 18/07/2014 10:27:54

      Δεν νομίζω ότι είναι κανείς υπό δίωξη στην Ευρώπη . Ακόμα και στην ίδια την Γερμανία πέρα από τα κυβερνώντα ακροδεξιά κόμματα , τώρα έβγαλαν και ναζί ευρωβουλευτή . Επιμένω όμως ότι η πολιτική επί του θέματος που υπερασπίζεσαι , μόνο κακό έχει κάνει στο κόμμα αφού συνεχίζει να πρέπει να απολογείται στους αριστερούς ότι δεν είναι ακροδεξιό , ενώ με την στήριξη στο πασοκ έχει θυμώσει τους ψηφοφόρους του . Ας χρησιμοποιούσε την ΧΑ γιά να τιμωρεί την βία , από όπου και αν προέρχεται , αλλιώς θα αναγκαστεί να απολογείται και γιά υποσχέσεις σε ξένους κύκλους και συμφέροντα .

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ κοινός νούς 18/07/2014 10:36:08

      Κακώς απολογείται.Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ είναι αναπόφευκτη αφού είναι η μόνη λύση για συγκυβέρνηση. Όσο για τους "ξένους κύκλους και συμφέροντα" εάν η ΝΔ έχει ξεχάσει τη φράση του ιδρυτή της Καραμανλή "η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν" και αποδέχεται την ανδρεοπαπανδρεική μπαρουφολογία δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να υπάρχει.

     • κοινός νούς avatar
      κοινός νούς @ ψυχραιμια 18/07/2014 11:02:59

      Την εποχή εκείνη υπήρχε Ψυχρός Πόλεμος , κομμουνιστικός κίνδυνος , Γιάλτα και ήταν προτιμότερο να ανήκουμε στην Δύση στην οποία άλλωστε μας είχαν εντάξει στην Γιάλτα . Τώρα τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν . Το βλέπουμε στην Ουκρανία . Καλό είναι να περιμένουμε να καθίσει ο κουρνιαχτός και να μην κλείνουμε πόρτες , όσο μπορούμε και όσο μας αφήνουν . Εχουμε άλλωστε την ιστορία μας να μας διδάξει . Αλλά και την ιστορία των γειτόνων μας και των προστατών μας . Η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι ένα πατριωτικό κόμμα που θα στηρίζει την ελεύθερη οικονομία και την ιδιοκτησία . Τα άλλα είναι συνάρτηση του γεωπολιτικού περίγυρου .

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/07/2014 10:27:27

  είναι τυχαίο ή όχι, πολύβιε; "Πολύβιε" γνωρίζεις φυσικά πως ο Πολύβιος ήταν μέλος της ελλαδικής άρχουσας τάξης, ρωμαιόφιλος και κατά ορισμένους ρωμαιόδουλος. ήταν, εν ολίγοις, αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε ναινέκος και δουλόφρων.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Νίκος Αργεάδης 17/07/2014 11:28:44

   ...ώστε ένα απο τα σημαντικότερα,διαχρονικά,ιστορικά έργα-οι "ιστορίες"- είναι έργο δουλόφρονος;...!!!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ βαγόνι 18/07/2014 09:35:19

    ακριβώς! ο πολύβιος ήταν το αρχαίο αντίστοιχο του σύγχρονου γραικύλου. ρωμαιόφρονας μέχρι το κόκκαλο, στήριζε ανοιχτά την υποταγή των ελλήνων στους ρωμαίους. εγκαταστάθηκε στη ρώμη και έζησε εκεί τα περισσότερα χρόνια, κάτι σαν τους σημερινούς ελληνώνυμους που βλέπουν με περιφρόνηση την ελλάδα και εκεθια΄ζουν τους "ανώτερους" δυτικούς.

  • Πολύβιος avatar
   Πολύβιος @ Νίκος Αργεάδης 17/07/2014 16:28:49

   Υπερβολές !!! Ξεχνάς την ζήλεια των Ρωμαίων για την ελληνική τέχνη και ότι πολλά έργα τους τα έκανν Έλληνες δούλοι.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Πολύβιος 18/07/2014 09:43:26

    άσχετο. σε προτρέπω να διαβάσεις πολύβιο και θα καταλάβεις. φιλορωμαίος μέχρι το κόκκαλο αν και μετά την επιστροφή του από την καρχηδόνα (που καταστραφηκε ολοσχερώς ασπό τον Σκιπίωνα του οποίου ήταν φίλος και δάσκαλος των παιδιών του) αφιε΄ρωθηκε στην εξομαλυνση της πολτικής κατάστασης στην ελλάδα και στην αποδοχή της κυριαρχίας των ρωμαίων. δυστυχώς η ιστορία μας έχει περισσότερους εφιάλτες παρά θεμιστοκλήδες και Αλέξανδρους...

    • Πολύβιος avatar
     Πολύβιος @ Νίκος Αργεάδης 18/07/2014 10:46:25

     Εχεις γίνει ψιλοκαμένος. Μιλας για δουλεία την εποχή που η μισή ανθρωπότητα ήταν υπόδουλη. Και γιατί μιλάμε για τον άνθρωπο ή για το έργο του. Σταμάτα να τα βλέπεις μανιχαιστικά

 7. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 17/07/2014 12:49:20

  Βιολογική καλλιέργεια. "Biopsifoforos". Μόνο με κοπριά.

 8. Seagull avatar
  Seagull 17/07/2014 13:26:24

  Τα μεταλλαγμένα και γενετικώς τροποποιημένα υβρίδια των ψηφοφόρων όχι μόνο θα μεγαλώσουν γρήγορα αλλά θα είναι ανθεκτικά σε όλες τις κακουχίες καθότι ραντίστηκαν και ψεκάστηκαν στον κατάλληλο χρόνο. Σωστά τα γράφετε, κάτι παραπάνω θα ξέρετε εσείς για τα νέα " ποιοτικά" χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 17/07/2014 21:00:05

  Adagio in G Minor (Albinoni) http://youtu.be/XMbvcp480Y4

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ η Dimi 18/07/2014 23:08:29

   Καλησπέρα! Μολονότι διαφορετικού μουσικού γούστου, όσα χρόνια κι όσες φορές κι αν ακούσω το adagio, μεταξύ 6:45 και 7:45, μου κόβεται η ανάσα και δακρύζω. Εξαίρετη επιλογή!

 10. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/07/2014 19:41:22

  Aγαπητέ Πολύβιε,όχι πως έχει σημασία,αλλά πρός χάριν της πλοκής της διήγησής σου,απ' ό,τι διακρίνω η ψιλόλιγνη σκιά πρέπει να μπήκε δυό φορές φουριόζος στο χώλ και βγήκε μία. Μάλλον το ''κεφάλι μου μέσα'' γι' αυτό θά το εξεστόμισε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.