Καυτή… προεκλογική περίοδος για τα εθνικά θέματα
30/12/2014 07:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καυτή… προεκλογική περίοδος για τα εθνικά θέματα

Ακόμα δεν είχε βγει το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πλάκωσαν οι Τούρκοι τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά. Σε «εκκρεμότητα», λόγω προεκλογικής περιόδου, είναι επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, ενώ ερώτημα είναι εάν θα έλθει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στην Αθήνα.

Η χώρα βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Όμως, προτού καλά – καλά τελειώσει η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για ΠτΔ, δυο σχηματισμοί τουρκικών F-16 προέβησαν, όχι απλά σε παραβιάσεις – παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά σε υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου («Μάθαν ότι πάμε σε εκλογές και πλάκωσαν κι οι Τούρκοι» ). Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει εκδώσει ειδική ναυτική οδηγία (Sub-note) για να «δεσμεύσει» τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ανατολικής Κρήτης, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κάσου και Ρόδου, από τις 11-1-2015 έως τις 11-2, για τα υποβρύχιά της. Ουδείς επίσης, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, εάν αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» από την Κύπρο, να κατευθυνθεί προς την περιοχή της Sub-note («Πάει το “Μπαρμπαρός” στο Καστελόριζο;»).

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τη Μόσχα, προκειμένου να την επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ως γνωστόν, εκκρεμούσε πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, κ.Λαβρόφ. Πάντως, αν και η ελληνική πλευρά έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα για να γίνει η επίσκεψη εντός του Ιανουαρίου, η ρωσική δεν έχει απαντήσει ακόμη. Κάτι φυσικό, δεδομένου ότι και αυτή ανέμενε να δει τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της εκλογής Προέδρου. Η απάντηση, ωστόσο, αναμένεται άμεσα. Βέβαια, παρά την επιθυμία της Μόσχας να αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ελλάδα, είναι φυσικό να είναι επιφυλακτική η Ρωσία στην επίσκεψη αυτή, από τη στιγμή που η χώρα μας πάει σε εκλογές. Πάντως, ευθύνες φέρει και ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην περσινή (Οκτώβριος 2013 !) πρόσκληση Λαβρόφ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τώρα να κατηγορηθεί ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τις επαφές για εκλογικούς σκοπούς. Ακόμα, στην Ελλάδα έχει προσκληθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, που όμως, είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιήσει την –άκρως σημαντική- επίσκεψή του εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Όπως και να’ χει τόσο τα ελληνοτουρκικά, όσο και γενικότερα τα εθνικά θέματα αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε έξαρση. Και τα κόμματα, απερχόμενη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να βάλουν στην άκρη τα στενά κομματικά συμφέροντά τους, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.