Καλύτερα να αγοράσει κανένα χαλί ο Νταβούτογλου...
06/12/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καλύτερα να αγοράσει κανένα χαλί ο Νταβούτογλου...

Ίσως μια επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα χαλιά της Μοιραράκη να του κάνει καλό, να μας κάνει κι εμάς κάποιον τζίρο. Γιατί αν περιμέναμε την «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας να πει κάτι για τις προκλήσεις της χώρας του, να δικαιολογηθεί για τις τουρκικές «μπαμπεσιές» σε Αιγαίο και Κύπρο, τότε θα περιμένουμε χρόνια.

Αν είναι κάτι που θα μείνει από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα είναι ότι στο ξενοδοχείο Χίλτον που έχει καταλύσει διοργανώνει έκθεση… χαλιών η Δέσποινα Μοιραράκη. Ίσως μια επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα χαλιά να του κάνει καλό, να μας κάνει κι εμάς κάποιον τζίρο. Γιατί αν περιμέναμε την «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας να πει κάτι για τις προκλήσεις της χώρας του, να δικαιολογηθεί για τις τουρκικές «μπαμπεσιές» σε Αιγαίο και Κύπρο, τότε θα περιμένουμε χρόνια.

Αντιθέτως ήρθε και μας… την είπε κιόλας ζητώντας συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στα κυπριακά οικόπεδα που η Άγκυρα θεωρεί και δικά της. Ο Νταβούτογλου εξαπέλυσε «επίθεση φιλίας» προς τον Σαμαρά ζητώντας διάλογο για να λυθούν οι διαφορές. Τώρα πως εννοεί αυτός τον διάλογο όταν η μοναδική ημέρα που δεν έγιναν τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ήταν χθες που ήρθε στην Αθήνα.

Μίλησε για «καλή γειτονία» θέτοντας ωστόσο επί της ουσίας την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» τόνισε ο Νταβούτογλου.

Είναι απίστευτος ο τύπος. Χρόνια τώρα επιδιώκουν θερμό επεισόδιο, εισβάλλουν στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα με το Barbaros, στήνουν σκηνικό Ιμίων και ταυτόχρονα ζητούν ειρήνη αλλά με… συνεκμετάλλευση. Ήταν τόσο προκλητικός που ξέχασε τις βόλτες των πλοίων του στην Ανατολική Μεσόγειο και διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, τουναντίον στόχος είναι πάντα η σταθερότητα. «Εμείς συζητούμε τα πάντα, φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε.. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους».

Μάλιστα ευχήθηκε «τα καλύτερα» στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου».

Την… υγεία της Κύπρου που ο τουρκικός Αττίλας κλόνισε θέλει να ρυθμίσει ο τουρκικός γιατρός Νταβούτογλου. Δε σφάξανε αγά μου…

Υποστήριξε ότι πλέον τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα και πως «η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα». Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους». Σημείωσε δε πως «η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών».

Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό «η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών» και επεσήμανε: «Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας».

Μια ακόμη προκλητική συμπεριφορά. Την ώρα που στη Θράκη στήνουν μεθοδικά παιχνίδια αυτονόμησης προσπαθεί να εξομοιώσει την κατάστασή τους με τους Πολίτες που έχουν διωχθεί επί πολλές δεκαετίες.

Ο Αντ. Σαμαράς δε θέλησε να πάει την κουβέντα στα πολιτικά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των λαών αν και τόνισε ότι: «Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά». Μέσω της οικονομικής συνεργασίας μπορεί να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης είπε ο κ. Σαμαράς.

Πιο… ελεύθερος να τα χώσει ήταν ο Κ. Παπούλιας που ζήτησε από τον Νταβούτογλου να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Σε γενικές γραμμές ήταν μια επίσκεψη άνευ ουσίας. Με ευχολόγια για οικονομική συνεργασία αλλά χωρίς ουσιαστική λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε τι παραπάνω να πεις και πώς να σταματήσεις την τουρκική μπαμπεσιά. Ακόμη και καλά λόγια να πει ο Νταβούτογλου τα έργα άλλα δείχνουν. Όταν θα σταματήσουν να θεωρούν το Αιγαίο τσιφλίκι τους, όταν θα σταματήσουν να προκαλούν στην Κύπρο κι όταν θα πάψουν να βάλουν στο μάτι τη Θράκη, ίσως να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία. Αλλά συνδιοίκηση και συνεκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων δεν μπορούμε να δεχθούμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MoonWalk avatar
  MoonWalk 06/12/2014 09:42:11

  Αυτοί δυστυχώς ποτέ δεν πρόκειται να σταματήσουν να θεωρούν το Αιγαίο τσιφλίκι τους, ποτέ δε θα σταματήσουν να ορέγονται και να επιχειρούν ν΄αρπάξουνε τα πάντα. Κύπρο, υδρογονάνθρακες,Θράκη... Εμείς πρέπει να βρούμε επί τέλους τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους απόκρουσης, κυρίως κτίζοντας ισχυρές συμμαχίες, ικανές να μας θωρακίσουν αποτελεσματικά, αν θέλουμε να έχουμε σοβαρές πιθανότητες επιβίωσης δίπλα σ΄αυτούς τους αδίστακτους και παντελώς αναξιόπιστους γείτονες - συμφορά.

  • MoonWalk avatar
   MoonWalk @ MoonWalk 06/12/2014 09:46:38

   Φεύγοντας, να θυμηθούμε να της δώσουμε της ποντικομαμής μπαξίσι ένα πορτοκαλοροδακινοκιτρινοκόκκινο πατάκι από τη Μιραράκη, να το βάλει στην πόρτα του να μας...θυμάται.

 2. MCA avatar
  MCA 06/12/2014 10:11:03

  Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο, νότια του Καστελόριζου, είναι σημαντικότερη από πλευράς κοιτασμάτων σε σχέση με το Αιγαίο. Επιπλέον εκεί δεν υπάρχει θέμα εδαφικής απειλής. Ίσως θα έπρεπε η Ελληνική πλευρά να ανιχνεύσει διακριτικά τις προθέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

 3. blackunder avatar
  blackunder 06/12/2014 13:05:56

  Σιγά την αλεπού. Απο μηδενικά προβήματα με τους γείτονες έχει φτάσει την χώρα σε ανυπερβήτα αδιέξοδα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους Τούρκους. Ας ορέγονται ό,τι θέλουν. Και εγώ θέλω την Τζένιφερ Άνιστον, αυτή θα πρέπει να ανησυχεί?

  • Φώτης avatar
   Φώτης @ blackunder 06/12/2014 20:03:23

   χαχαχαχα. Εσύ ξέρεις. Εμπνέεις ανησυχίες;

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 06/12/2014 15:49:53

  Επισκέψεις δίχως νόημα και ουσία.Φεύγοντας πάλι την ίδια πρακτική θα συνεχίσουν.

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/12/2014 16:10:49

  Τα μυνήματα που εξέπεμψε η Ελληνική πλευρά είναι τα πιο ενδιαφέροντα και δυστυχω΄ς πάλι αρνητικά και ενθαρρυντικά για τον επιθετικό γείτονα: Ο Παπούλιας μυξοκλαιγοντας μίλησε για
  καλούς γείτονες κοκ, εκπέμποντας ατμόσφαιρα κακομοιριάς και δουλοπρέπειας. Δλδ, τους ζήτησε να είναι "καλοί γείτονες" παρακλητικά. Ο νταβούτογλου θα πήγε στην άγκυρα γελώντας ασταμάτητα με την ψυχολογική κατάντια του -λέμε τώρα- επι κεφαλής του Ελλαδικού κράτους που εκλιπαρεί "καλή γειτονία". Ποιός να φανταζόταν τέτοια κατάντια. Μόνο σύστημα που εκτρέφει κλέφτες και αργόσχολους που τρέφονται καθ' έξιν από το δημόσιο ταμείο οικογενειακά και στο διηνεκές μπορεί να παράγει τέτοια κουρέλια που "εκπροσωπούν" τους Έλληνες. Ακόμα και η λέξη ντροπή έχασε το νόημά της μ' αυτούς.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Νίκος Αργεάδης 06/12/2014 20:58:46

   Σωστός Νίκο! Χρόνια πολλά για την εορτή σου.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κυθήριος 08/12/2014 15:20:29

    Ευχαριστώ αγαπητέ Κυθήριε.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/12/2014 21:21:07

  @ Αργεάδης Κουρέλια είναι οι Έλληνες γενικώς και οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.Σήμερα που ήλθε ο Νταβούτογλου επικρατούσε τρόμος στην Αθήνα όχι για τον Νταβούτογλου αλλά για τους αναρχικούς αλήτες που θα έκαιγαν την Αθήνα. Τι μεγαλοϊδεατισμούς και ΑΟΖ μου θέλετε και Καστελοριζα όταν δεν μπορείτε να φυλάξετε το κέντρο της χώρας; H κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αφού διοικεί μια χώρα αποτυχημένων.Μια μειοψηφία εθνικιστών ανησυχεί μήπως χάσει την θάλασσα έξω από τα παράλια της τοπικής μεγάλης δύναμης που είναι η Τουρκία ενώ ήδη έχει χάσει το δημόσιο χώρο της πρωτεύουσάς της από τους αναρχικούς αλήτες ενώ η πλειοψηφία δεν δίνει δεκάρα.Σουρεαλισμός στο έπακρον.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 08/12/2014 15:32:35

   Σουρρεαλισμός, ναι! αλλά μην συγκρίνεις τα μήλα με τα αχλάδια. Άλλο η ΑΟΖ και άλλο το...κέντρο της Αθήνας. Η κουλτούρα της αυτοκαταστροφής ξεκινά από το δημοτικό και ενισχύεται στα ΑΕΙ όπου οι κομματικοί εγκάθετοι -από τους οποίους αντλούν τα στελέχη τους και τα Ελλαδικά κόμματα και οι ξένες υπηρεσίες- ανδρώνονται στον κοινωνικό μηδενισμό και στον κομματικό μαξιμαλισμό του τίποτα. Τα φρούτα που γευόμαστε με τους ΤΙΠΟΤΑ εκεί εκκολάπτονται. Και κάτι τελευταίο: Είμαστε χώρα με μεγάλες θαλάσσιες και νησιωτικές εκτάσεις (εν τάξει, οι μισοί Έλληνες κατοικούν πια στο κράτος-πόλη της Αθήνας που μας θεωρεί ολους ΄ξένους χωριάτες) και δεν εχουμε ούτε ένα, ούτε ένα αεροπλανο ναυτικής συνεργασίας. Βλέπετε, οι "υπέυθυνοι" ήταν με μπουκωμένο το στόμα, τι να πρωτοσκεφτούν. Όταν μασάμε δεν σκεφτόμαστε. Ποιά ΑΟΖ να προστατέψεις, ειδικά στην Μεγίστη όταν οι φρε-γάτες των τούρκων σουλατσάρουν ατιμώρητα μπροστά από τον Παρθενώνα; Α! ξέχασα, τα αήττητα νομικά μας όπλα, η μεγαλόχαρη, η "αντίσταση του Λαού" και ο "πατριωτισμός" των Ελλήνων θα σώσει την Ελλάδα, καθώς οι διαπλεκόμενοι θα ενεργοποιούν τις καταθέσεις τους για να σωθούν, άν δεν τα βρήκαν ήδη -όπως λένε οι πληροφορίες μου- με τους τούρκους.

 7. roadrunner avatar
  roadrunner 06/12/2014 21:56:48

  Μας δινει ομως υποστηριξη στη διεκδικηση των ελγινειων...και όποιος δινει, μπορει και να ζητάει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.