Καθρέφτης του συστήματος είσαι Τσίπρα και του μοιάζεις…
09/05/2015 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καθρέφτης του συστήματος είσαι Τσίπρα και του μοιάζεις…

Ο επιθανάτιος ρόγχος της μεταπολεμικής Ελλάδας

Θυμάμαι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου όταν κάποιος με ρώτησε αν απόψε αρχίζει η επόμενη εποχή στην ελληνική ιστορία. Τότε απάντησα πως δεν είμαι σίγουρος για το αν αρχίζει ο επόμενος κύκλος, η Νέα Μεταπολίτευση, αλλά νομίζω πως αρχίζει να κλείνει ένας κύκλος, ο Μεταπολεμικός. Σήμερα το μόνο που έχει αλλάξει μετά από 100 και πλέον μέρες της νέας διακυβέρνησης είναι το «νομίζω» το οποίο έχει γίνει «είμαι σίγουρος».

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέπεσαν μια σειρά από μεταπολεμικούς μύθους. Την «αριστερά» δεν θα την αφήσουν ποτέ να κυβερνήσει, την «αριστερά» την πολεμάνε τα κυκλώματα και τα πολεμάει κι αυτή, οι «αριστεροί» είναι ηθικοί και δεν βολεύουν τους δικούς τους κ.ο.κ. Πλέον ο καθένας καταλαβαίνει πως ήταν μύθοι. Μύθοι τους οποίους η ίδια η αριστερά κατασκεύασε για να εδραιώσει το μεταπολεμικό ηθικό πλεονέκτημα του ηττημένου του εμφυλίου. Και κυρίως κατέπεσε το επιχείρημα πως όταν η αριστερά καταλάβει την εξουσία θα υπάρξει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη διότι είναι σαφές πως δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται και να υπάρξει με πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Και αυτό γιατί όσο παραμένει το δόγμα του μεταπολεμικού συστήματος για τα αποπαίδια του ιδιωτικού τομέα είναι προφανέστατο ότι ο όρος κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί ανέκδοτο.

Η μεγαλύτερη ίσως απάτη που καλλιέργησε το μεταπολεμικό πολιτικό σύστημα ήταν πως καθιέρωσε στη συνείδηση του πολίτη πως αυτός φταίει για το μεγάλο δημόσιο διότι όλοι θέλουν να δουλέψουν στο δημόσιο. Ο Έλληνας έχει κάνει πολλές κουταμάρες με την ψήφο το και φταίει για πολλά, αλλά όχι για αυτό. Γιατί ποιος έχων σώας τας φρένας και χωρίς οικογενειακή παράδοση θα πει πως είναι καλύτερο να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα όταν εκεί δουλεύει με ανασφάλεια και με χαμηλότερες αμοιβές ενώ στο δημόσιο θα αμείβεται καλύτερα και θα έχει και εργασιακή ασφάλεια; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που θα επιλέξει το δεύτερο; Είναι αυτό κοινωνικός ψυχαναγκασμός ή είναι μια λογική επιλογή;

Αυτός που είναι υπεύθυνος για το τεράστιο δημόσιο είναι το μεταπολεμικό πολιτικό σύστημα σε όλες του τις εκφάνσεις. Από τη Χούντα μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Και αυτό γιατί όλοι βάσισαν την πρότασή τους πάνω στη διαχείριση του κράτους και όχι στη δημιουργία μιας χώρας και μιας οικονομίας ισχυρής και αυτοδύναμης η οποία να δημιουργεί και όχι να περιμένει τα πάντα από το κράτος. ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Από κτίσεως της νεοελληνικής Βαβυλώνας τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Από τα πρώτα εκείνα χρόνια στην Ελλάδα κατίσχυσε μια παραφθορά του Σοσιαλισμού όπου το Άγιο Δισκοπότηρο των πολιτικών δυνάμεων υπήρξε η διανομή του κρατικού χρήματος δια του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού. Και ο βασικός τρόπος απόσπασης της ψήφου του ελληνικού λαού ήταν με την υπόσχεση της συμμετοχής του στον δημόσιο τομέα και την αλλαγή της προσωπικής του θέσης από τα αποπαίδια του κράτους στους ευνοούμενούς του. Η δεξιά επένδυσε στην σπανιότητα αυτής της ευκαιρίας (μόνο μαζί μας μπορεί να έχεις κάποια ελπίδα και όχι με τους άλλους) ενώ η Κεντροαριστερά στον πληθωρισμό αυτής της ευκαιρίας (αν έρθεις μαζί μας κι εσύ θα έχεις αυτή την ευκαιρία). Η δε αριστερά πληθώρισε μεν ασύστολα (όλοι θα έχετε την ευκαιρία) αλλά λόγω της αδυναμίας της να καταλάβει την εξουσία επένδυσε περισσότερο στους μύθους της που αναφέρθηκαν πιο πριν. Οι οποίοι ήταν ψευδείς. Αλλά με αυτούς απέκτησε το ρόλο της συνείδησης του συστήματος (έτσι όπως τα λένε οι αριστεροί πρέπει να είναι τα πράγματα αλλά δεν γίνεται) και μέσω αυτού του ρόλου κατάφερε να εισχωρήσει στις αστικές παρατάξεις, τόσο ιδεολογικά ελέγχοντας τα δόγματα της πολιτικής στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού δια της μεθόδου του εισοδισμού. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα στελέχη του ΕΑΜ έπαιξαν κεφαλαιώδη ρόλο σε ολόκληρη (και της επταετίας συμπεριλαμβανομένης) ιστορία του μεταπολεμικού κράτους και της κοινωνίας (όχι μόνο στην πολιτική).

Απευθείας απόγονος αυτής της εισοδιστικής, αστικής και συστημικότατης αριστεράς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευνοούμενοι (trustees) των ελίτ και σε μεγάλο βαθμό μέλη αυτών των ελίτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΚΕ, γιατί αυτό όσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του είχε τη λεβεντιά να στηρίξει ανοιχτά τις απόψεις του μέχρι σήμερα πληρώνοντας πολλάκις το τίμημα αυτής του της στάσης. Η «αριστερά» λοιπόν αυτή υπήρξε πάντοτε το πάρθιο βέλος στη φαρέτρα του πολιτικού συστήματος και εδραίωσε τη θέση της κατά τη Μεταπολίτευση όπου «η γενιά του Πολυτεχνείου» πλημμύρισε το κράτους και τους μηχανισμούς των εξουσιών (και των τεσσάρων) διαφοροποιώντας την μεταπολιτευτική εποχή από τη μεταπολεμική, κυρίως στα δευτερεύοντα στοιχεία της, και ξεγελώντας μας όλους πως η Μεταπολίτευση ήταν κάτι άλλο από το προδικτατορικό κράτος. Ενώ δεν ήταν! Και σαφής ένδειξη για αυτό είναι ότι ακόμα στην ουσία χρησιμοποιούμε το σύνταγμα του 1953 με λίγες αλλαγές. Στην ουσία η μόνη αλλαγή ήταν πως αλλάξαμε τον Βασιλιά με τον Πρόεδρο. Αλλιώς το σύνταγμα είναι πρακτικά το ίδιο.

Η διαρκής ισχυροποίηση της αριστεράς κατά τη μεταπολεμική περίοδο και η ολοκληρωτική της επικράτηση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό (μην κρυβόμαστε..) σταδιακά μετέβαλαν τον ρόλο της και από συνείδηση του συστήματος έγινε η εφεδρεία του. Όταν πια δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές σαν διεθνές μπλοκ και είχε στην ουσία εκλείψει ο κομμουνιστικός κίνδυνος άρχισε να ωριμάζει η ιδέα πως αφού πλέον δεν αποτελούν κίνδυνο τότε γιατί να μην μετέχουν της εξουσίας. Και το πείραμα έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1989 με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-Ενιαίου Συνασπισμού αφήνοντας τεράστια τραύματα και στα δύο κόμματα. Βέβαια η «αριστερά» κατάφερε να φορτώσει με μεγάλη επικοινωνιακή μαεστρία τη συγκυβέρνηση στο ΚΚΕ πράγμα ιδιαζόντως μυστηριώδες, ειδικά όταν υπουργοί εκείνης της κυβέρνησης ήταν ο Δραγασάκης και ο Κουβέλης. (Για τα τραύματα της δεξιάς η συζήτηση αν ποτέ ανοίξει θα είναι πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι της παρούσης…) Τελικά ο ΣΥΝ κατάφερε να διατηρήσει αν και εκλογικά πτωχός το ρόλο τόσο της συνείδησης του συστήματος όσο και της εφεδρείας.

Και όταν η λειτουργία του πολιτικού συστήματος κατέρρευσε κλήθηκε ως εφεδρεία χρησιμοποιώντας το ισχυρότατο επιχείρημα ότι αυτοί δεν κυβέρνησαν ποτέ, άσχετα αν μετείχαν σε σημαντικό ποσοστό στη νομή της εξουσίας με πολλούς και διαφόρους τρόπους (το κόμμα άλλωστε με το μικρότερο ποσοστό ανεργίας πριν το μνημόνιο).

Μετά την προσπάθεια Σαμαρά να διασώσει το σύστημα και την παράταση που το σύστημα και η χώρα πήρε χάρη στη διακυβέρνησή του διεφάνει ο κίνδυνος της ανατροπής της δυσλειτουργικής πυραμίδας της μεταπολεμικής Ελλάδας, της οριστικής αλλαγής της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, η οποία θα σήμαινε και το τέλος του μεταπολεμικού συστήματος. Η δοκιμασία του μνημονίου θα έφερνε στο προσκήνιο αυτούς που θα επιβίωναν της κρίσης οι οποίοι θα δημιουργούσαν την νέα εθνική αστική τάξη. Και από τη στιγμή που αυτοί θα έβρισκαν μια νέα εργατική τάξη θα μπορούσαν να παράγουν και συνεπώς να πάρουν τον έλεγχο της οικονομικής και κατόπιν της πολιτικής εξουσίας εγκαινιάζοντας την νέα περίοδο της ελληνικής ιστορίας, αυτήν που κακώς ονομάσαμε Νέα Μεταπολίτευση καθώς οι ρίζες του παλαιού καθεστώτος βρισκόντουσαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Το σύστημα δεν θα μπορούσε να το επιτρέψει αυτό. Γιατί ήξερε πολύ καλά πως όποιος Έλληνας επιβίωνε μετά το μνημόνιο, τους Έλληνες πολιτικούς μετά θα τους είχε για κολατσιό.

Κι έτσι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ξεπέρασε το σκόπελο της εκλογής προέδρου για να αναλάβουν οι εφεδρείες του συστήματος τη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε ήταν που πολλοί από εμάς πίστεψαν πως η αριστερά θα ξεκίναγε την νέα εποχή με τους δικούς της όρους. Με τη διθυραμβική υποδοχή του Τσίπρα ως Μεσσία. Ακόμα θυμάμαι έναν «σχολιαστή» να μιλάει για «τον θρίαμβο μιας γενιάς» και ξέρω πως μίλαγε και για τη δικιά μου γενιά (είμαι 36 ετών) και ξέρω επίσης πως τον Τσίπρα τον βλέπει σαν λύση απελπισίας, όχι σαν τον θρίαμβό της…

Αλλά οι εφεδρείες του βαθέος μεταπολιτευτικού ή καλύτερα του βαθέος μεταπολεμικού κράτους απέτυχαν. Το βλέπουμε όλοι. Το μνημόνιο ξανάρχεται και η γη τρέμει. Γιατί η αιτία της αποτυχίας δεν ήταν το μνημόνιο αλλά ο τρόπος λειτουργίας της Ελλάδας. Και όσο αυτός δεν αλλάζει, τόσο το μνημόνιο θα επανέρχεται. Όλο και πιο βάρβαρο. Μέχρι οι Έλληνες να αποδεχτούν τι φταίει.

Όχι να καταλάβουν αλλά να το αποδεχτούν. Γιατί το έχουν ήδη καταλάβει. Αν δεν αποδεχτούν πως πρέπει οι άνεργοι να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στην παραγωγή ως βιομηχανικοί εργάτες λόγου χάρη και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να ηττηθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα στο δόγμα του για την υπεροχή του δημοσίου τομέα, τότε δεν γίνεται τίποτα. Αλλά αυτό το σύστημα δεν θα το επιτρέψει γιατί οι νέοι εργοδότες, η νέα εθνική αστική τάξη, θα είναι αυτοί που θα καταλάβουν την εξουσία και θα τους την αφαιρέσουν.

Ο Τσίπρας με την εκλογή του και το επικοινωνιακό μπαράζ που την ακολούθησε άφησε υποσχέσεις και δημιούργησε ένα πολιτικό κεφάλαιο. Μέσα σε 100 ημέρες το μετέτρεψε σε χαρτοπόλεμο. Και μαζί με το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα τελειώνει και το πολιτικό κεφάλαιο του μεταπολεμικού κράτους, η πτώση του οποίου θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Κάπως έτσι τελειώνει η μεταπολεμική Ελλάδα.

Και αυτό δεν γίνεται γιατί ο Τσίπρας δεν έχει την ποιότητα ή την ικανότητα. Αυτές αποδεδειγμένα πλέον μετά τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης δεν τις έχει. Είναι γιατί ο Τσίπρας είναι σαρξ εκ της σαρκός του βαθέος συστήματος εξουσίας.

Καθρέφτης του συστήματος είσαι Τσίπρα και του μοιάζεις…

Κάσσανδρος ο Κυανός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mitikas avatar
  mitikas 09/05/2015 13:12:50

  Εξαιρετικός !

 2. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 09/05/2015 13:13:41

  . Έτσι λοιπόν αγαπητέ Κάσσανδρε, οι 1.500.000 άνεργοι Έλληνες που μας προέκυψαν επειδή το 2009 έκασε η Leehman Brothers, που μέχρι τότε επι 30 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ απέκρυπτε από όλους τους ειδικούς ακόμα και της ΕΕ την σαθρότητα του Ελληνικού κράτους, και απεκαλύφθει η Ελληνική ιδιαιτερότητα, θα πρέπει να πάψουν 5 χρόνια τώρα να περιμένουν διορισμό στο Δημόσιο και να αποφασίσουν να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα που τους περιμένει, έστω και με μεροκάματο πείνας. Υπάρχουν πάνω απο 1.500.000 κενές θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα και συνεχώς κλείνουν επιχειρήσεις. Αν η τρόικα μάλιστα επιβάλλει τελικά και τις ομαδικές απολύσεις θα έχουμε πάνω απο 2.000.000 "απασχολήσιμους στον ιδιωτικό τομέα". Τό μόνο που θα μας λείπει βέβαια, θα είναι η Νέα Αστική τάξη που θα ιδιοποιηθεί τα εργοστάσια που θα παράξουν αποκλειστικά εξαγώγιμα προιόντα και θα προσλάβει όλους τους "απασχολήσιμους". Έτσι η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα ΕΞΑΓΕΙ μόνο, και δεν θα εισάγει σχεδόν τίποτε! Τα άλλα κράτη θα μας μιμηθούν αμμέσως βέβαια διότι δεν είναι κορόιδα, και έτσι θα μπούμε στον αιώνα των αποκλειστικά "εξαγωγικών κρατών" που δεν θα φοβούνται πλέον τις leehman brothers, όσες κι αν σκάσουν...Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό φίλε μου...

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ οδυσσεύς Κ. 09/05/2015 13:58:22

   Αρες μαρες κουκουναρες .Ο,τι λες υπακουει στην τυφλοτητα υπακοης σε μια αριστεριστικη νοοτροπια δημοσιας - κομματικης απασχολησης .Παραφραζει την προτροπη αναπτυξης του ιδιωτικου τομεα με ελαχιστοποιηση του δημοσιου τομεα του συγγραφεα και ερμηνευει αυτην ως μετατροπη της ελληνικης βιομηχανιας {εδω γελανε για το εαν υπαρχει τετοια βιομηχανια } ως μια καθαρα εξαγωγικη παραγωγικη δραστηριοτητα με απασχολησιμους τους ανεργους με μισθους πεινας .Οποια ουτοπια πειθηνιας βορειοκορεατικης κοπης ο σχολιασμος .Η αριστερα του χαβιαριου απο ολη αυτην την κοσμογονικη αλλαγη στην Ελλαδα βγαινει αμωμη αμαρτιων ενω βασικη αιτια της οικονομικης κακοδαιμονιας της ηταν και ειναι το οιονει συνθημα της συριζιαικης συνδικαλιστικης νομενγκλατουρας ''λιγοτερη δουλεια με πιο πολλα λεφτα'' με την διεκδικηση τους με καθε τροπο, με καθε μεσο .Που ειναι τωρα οι αντιμνημονιακοι θυμωμενοι διαμαρτυρομενοι για μαζικες παρελασεις και συγκεντρωσεις ? Τα θυματα της μαρφιν περιμενουν ακομη της δικαιωση τους απο την δολοφονικη διεκδικητικη μανια της αριστεριζουσας αρχουσας ταξης των διανοητων -καθοδηγητων της αριστερας .Εμεις περιμενουμε την εφαρμογη του ανυπαρκτου οικονομικου προγραμματος οικονομικης αναπτυξης του συριζαιικου κατεστημενου .Αντι αυτου αυτο που προκυπτει ειναι ,η απελευθερωση των δολοφονων της 17 Νοεμβρη ,η καταβαραθρωση της παιδειας με την καταργηση της αριστειας και την παροχη του νομικου εξοπλισμου στους κουκουλοφορους καταληψιες , με την νομικη φαρετρα του Μπαλτα ,την καταλυση της ασφαλειας με την λαθρομεταναστευτικη πολιτικη της γιαγιας Τασιας ,τον διμοιρασμο του Αιγαιου με τον απανταχου αποντα Καμμενο ,την αυξηση της ανεργιας με την αυξηση των ημερομισθιων και την σοβιετικου τυπου επιβολη των συλλογικων συμβασεων εργασιας κοκ .Δυστυχως η οικονομικη αναπτυξη δεν υπακουει σε κτυπηματα του παπουτσιου στα εδρανα ουτε σε λογια αριστεριστικης πολιτικης τυπου λατινοαμερικανικου τσαμπουκα .Εχει κανονες και αρχες με σημαντικοτερη αυτην του ''λιγοτερες κουβεντες και πιο πολυ δουλεια ''.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Ραβινος 09/05/2015 19:13:44

    Θέλω να πιστεύω αγαπητέ Ραβίνε οτι το "λιγώτερες κουβέντες και πιο πολύ δουλειά" το εφαρμόζεις πρώτος εσύ. Όχι σαν τον παπά με τους δύο χιτώνες. Διότι έχουμε πήξει σε προτροπές αυτού του είδους και για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Το 95% των Δημοσιολογούντων Ελλήνων αυτό λέει σήμερα. Ζήτημα είναι αν το υπόλοιπο 5% το κάνει πράξη. Και φυσικά το 0% των πολιτικών. Μου θυμίζει τη σύναξη των ποντικών όπου πέφτουν βροχή οι προτάσεις εξουδετέρωσης του γάτου, αλλά επι αιώνες ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν τολμά να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά!...Αν κατάλαβες οτι εγώ που σιχαίνομαι το δημοσιουπαληλίκι χειρότερα κι απο τους μονιμάδες στο στρατό, έχω αριστεριστικη νοοτροπια δημοσιας - κομματικης απασχολησης, μάλλον δεν έχεις διαβάσει την πρότασή μου (που συμφωνεί με εκείνην του Στέφανου Μάνου) για ιδιωτική ασφάλιση και κατάργηση του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ και λοιπων κρατικοδίαιτων ταμείων, καθώς και την κατάργηση των εφοριών πλην ΣΔΟΕ, με επαναφορά του αντικειμενικού συστήματος Φλωρίδη. Για την Ελληνική βιομηχανία, δεν κατάλαβες οτι το είπα ειρωνικά διότι ο συγγραφέας το έθεσε, όχι εγώ. Τα υπόλοιπα Βορειοκορεάτικα και Σοβιετικά, στα χαρίζω. Συ είπας...

    • Ραβινος avatar
     Ραβινος @ οδυσσεύς Κ. 09/05/2015 21:56:12

     Ετσι μπραβο για να γνωριζομαστε.Οσον αφορα τις προτροπες μου ας μου επιτραπουν μετα απο 38 συνεχη χρονια ενσημα στο ΙΚΑ ,φυσικα στον ιδιωτικο καθαρα τομεα .Καληνυκτα .

 3. ΤΤ avatar
  ΤΤ 09/05/2015 14:15:26

  Δεν κλείνει απλά ο μεταπολεμικός κυκλος. Κλείνει ο κύκλος που άνοιξε το 1821, τα αποτελέσματα του οποίου αναστρέφονται καθημερινά. Το 2021 προβλέπω ότι δεν θα έχουμε εορταστικές εκδηλώσεις ή αν έχουμε θα είναι διχαστικές, αφού πλέον η χώρα δεν θα είναι εθνοκράτος των Ελλήνων. Σίγουρα δεν θα εορτάζουμε το ότι ο Κολοκοτρώνης έπιασε το σπαθί ''πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος''.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΤΤ 09/05/2015 14:17:28

   Ήδη η νέα γενιά δεν γνωρίζει τί ήταν ο κολοκοτρώνης...

   • ΤΤ avatar
    ΤΤ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/05/2015 14:23:21

    Έ, σιγά, τι ήταν, ένας ξενόφοβος ήταν...

    • Ραβινος avatar
     Ραβινος @ ΤΤ 09/05/2015 14:54:59

     Aλλο αγνοια που για διαφορους λογους ειναι συγχωρητεα και αλλο η εν γνωση προσβολη που δεν συγχωρειται με τιποτα .Αν μη τι αλλο υπαρχουν και τα ιστορικα κειμενα για την δικαιη κριση .Για τον Κολοκοτρωνη μονο οι Τουρκοι δεν θελουν να μαθουν ποιος ηταν και τι τους εκανε στην Τριπολη .

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ραβινος 09/05/2015 18:05:10

      Η άγνοια για τα συγκεκριμένα ιστορικά θέματα,πρόσωπα και στοιχεία δεν είναι συγχωρητέα όσο και να θέλετε κάποιοι να στρογγυλέψετε τα πράγματα και να δίνετε άφεση αμαρτιών εκεί που δεν πρέπει. Έχουμε ευθύνες ως πολιτικοί,εκπαιδευτικοί και γονείς,να μεταφέρουμε τις ρίζες του έθνους μας και τις θυσίες των προγόνων μας από γενιά σε γενιά και να μην αδιαφορούμε,διότι αυτή η αδιαφορία μας έχει κάνει τα παιδιά μας άβουλα όντα,που αγνοούν από πού ήλθαν και που πάνε,καθιστώντας τα έτσι έρμαια της κάθε λογής προδοτικής και αντεθνικής ιδεολογίας και των φορέων τους...

     • tt avatar
      tt @ Ραβινος 09/05/2015 19:23:35

      ειρωνεύομαι, νομίζω οτι ηταν προφανές. Αυτοί ομως που λενε τον Κολοκοτρώνη γκέυ, την καταστροφή της Σμύρνης συνωστισμό και την Τουρκοκρατία συνύπαρξη, ειναι στην Βουλή και κυβερνούν.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ tt 09/05/2015 19:32:33

      Ακριβώς!

     • това́рищ Θόδωρος avatar
      това́рищ Θόδωρος @ Ραβινος 09/05/2015 21:29:31

      Όχι, ραβίνε, η άγνοια -για οποιονδήποτε λόγο- δεν είναι συγχωρητέα. Στους καιρούς που ζούμε... Απολύτως μετά λόγου γνώσεως και όσο πιο εμφατικά και έντονα μπορώ, όντες όλοι μας σε κοινή μοίρα, εξανίσταμαι: Η ά-γνοι-α δεν είναι συγχωρητέα!

 4. dexi_half avatar
  dexi_half 09/05/2015 14:58:46

  Η Βούλτεψη, ο Λαζαρίδης, ο Κύρτσος, η Σπυράκη από την αριστερά του ΕΑΜ προέρχονται, παιδιά του Ρήγα είναι.Αν περάσεις από το Ρήγα παραμένεις και στην υπόλοιπη ζωή σου Κομμουνιστής ή μεταπλάσσεσαι σε Νεοφιλελεύθερο. Η δικατατορία έδιωξε τον Πλεύρη ως ακροδεξιό αλλά κράτησε το μαρξιστή Δημητρά. Η μεταπολίτευση στήθηκε πάνω σε αντιστασιακούς υπηρέτες της δικατατορίας. Αλήθεια γιατί δολοφονήθηκε ο Μάλλιος που αν άνοιγε το στόμα του δεν θα υπήρχε μεταπολιτευτική αριστερά. Ποιον ετοίμαζε για πρωθυπουργό στη μεταβατική κυβέρνηση ο Γ. Παπαδόπουλος και ανατράπηκε

  • UncleStgm avatar
   UncleStgm @ dexi_half 09/05/2015 19:29:05

   Ο Κύρτσος ήταν στην ΚΝΕ. Ο Λαζαρίδης στον ΡΦ. Για τους άλλους δεν ξέρω.

  • Λύσανδρος avatar
   Λύσανδρος @ dexi_half 09/05/2015 22:14:00

   Γιά πές κάτι παραπάνω γιά τόν Μάλλιο ἤ παράπεμψέ με κάπου! Μοῦ ἐξῆψες τό ἐνδιαφέρον! Σέ παρακαλῶ θερμά!

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/05/2015 17:30:15

  Eίναι λάθος η αντιμετώπιση της μεταπολεμικής περιόδου ως ενιαίας.Από το 1950 έως το 1974 η Ελλάδα είχε το μικρότερο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη.Την ίδια εποχή είχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο μετά την Ιαπωνία.Εκείνο που καταρρέει είναι η μεταπολίτευση διότι ήταν αντιπαραγωγική και όλα τα λεφτά του κόσμου δεν φθάνουν για να τη συντηρήσουν.

  • Κάσσανδρος ο Κυανός avatar
   Κάσσανδρος ο Κυανός @ ψυχραιμια 10/05/2015 00:50:22

   Θα επιμείνω στη θέση μου πως το μεταπολιτευτικό και το προδικτατορικό κράτος είναι ενιαίο. Ο ρυθμός εκφυλισμού του ήταν που άλλαζε. Προδικατορικά με την κυριαρχία της δεξιάς το δημόσιο ήταν μικρό και το "καρότο" ήταν όπως είπα η νομή του δημοσίου χρήματος από λίγους ανθρώπους. Η δεξιά εμπορευόταν την ευκαιρία αλλαγής κοινωνικής τάξης ώς εξαιρετικά σπάνια και ελεγχόμενη από αυτήν. Το ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά αλλά και η Χούντα "άνοιξαν" το παιχνίδι σε χαμηλότερα λαϊκά στρώματα και αυτό επιτάχυνε την εκφύλιση της οικονομίας. Αλλά το λάθος ήταν ο έλεγχος από το κράτος, και κατά συνέπεια από την κρατούσα παράταξη, της αλλαγής κοινωνικής τάξης και το δικαιώματος στην ευμάρεια για τον κάθε Έλληνα. Βαθιά αντιδημοκρατικό και βαθιά λάθος. Και σταθερό μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά. Από τη στιγμή που αυτό το δόγμα ίσχυε, ήταν νομοτέλεια να έρθει αυτός που θα πληθωρίσει την ευκαιρία. Αν δεν ήταν ο Α.Παπανδρέου θα ήταν κάποιος άλλος. Αλλά σίγουρα κάποιος θα είχε βρεθεί. Η αιτία του κακού είναι το εν λόγω δόγμα το οποίο οικοδομήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50. Η πτώση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας ήταν παρεπόμενο. Δεν διαφωνώ όσον αφορά την αντιπαραγωγικότητα της Ελλάδας στην μεταπολίτευση αλλά τη θεωρώ σύμπτωμα και όχι την ίδια τη νόσο.

 6. chp avatar
  chp 09/05/2015 17:46:13

  Αγαπητέ Κασσανδρε , Σε ορισμένα στοιχεία του άρθρου συμφωνώ σε άλλα οχι.Εκεί που συμφωνούμε είναι ότι τα κυκλώματα στην Ελλάδα δρούν ανασταλτικά στην δημιουργία. Σε μια φυσιολογική χώρα οπου υπάρχουν δουλειές οι μισθοί ,αμοιβές ,κέρδη στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανό μπόνους για να τον προτιμήσεις από τον δημόσιο . Ασφάλεια φυσικά και υπάρχει διότι υπάρχει πάντα ..ο επόμενος εργοδότης ,πελάτης,δουλειά .200.000 Ελληνες (στην πραγματικότητα άνω των 500.000 ) το πιστοποιούμε . Αλλωστε και στην Ελλάδα από το δημόσιο πέρασε μεχρι και ο Τζίμης Πανούσης .Αλλά και στο περιβάλλον μας μπορούμε να ανακαλύψουμε κάποιον που κάποτε δούλεψε στον Δημόσιο τομέα και μετά στον ιδιωτικό. Αυτό που έχει συντελεστεί μετά το 80 και την εισδοχή μας στην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ ,κυρίως όμως στην ΕΕ είναι η καταστροφή της παραγωγικής δομής της οικονομίας (παραγωγικές δουλειές γιόκ) και η αύξηση του αεριτζίδικου κομματιού της. Ετσι η Ελληνική Δημοκρατία σήμερα είναι μια μπανανία του Τοκου και του Φόρου ,μια φούσκα .Οσοι περιμένουν επενδύσεις θα απογοητευθούν .Κάτι απάτες γίνονται με τα ΕΣΠΑ ,κανένα καινούργιο εργοστάσιο ή εξαγώγιμη μονάδα ενώ πολλές από τις υπάρχουσες κλείνουν . Φυσικά και η Νεα Αστική τάξη είναι ενας εσμός κρατικοδίαιτων που δεν αντέχουν χωρις το σωληνάκι ουτε λεπτό ,μην έχουμε αυταπάτες . Η ουσία είναι ότι εάν δεν σπάσει αυτή η φούσκα δεν μπορούν να αναπτυχθούν αναπτυξιακές λογικές και το σύστημα θα οδηγηθεί σε απώλεια ελέγχου. Οι "φίλοι" μας στην ΕΕ τότε θα σταθμίσουν το κόστος διατήρησης από το κόστος εξόδου (ως στημένη λεμονόκουπα) .Προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόστη αλλά είναι αδύνατον να κλείσει ,διότι υπάρχει ένα καθοδικό σπιράλ . Εχουμε ανάπτυξη όταν έχουμε αποπληθωρισμό (μείωση των παγίων!!!!) ,50% πραγματικά άνεργους ,λίγους ασφαλισμένους σε σχέση με τους συνταξιούχους, έκρηξη κοκκινων δανείων (50-55% κόκκινα στις τουριστικές επιχειρήσεις μάλιστα). Η εξίσωση δεν βγαίνει ουτε ο Θεός να κατέβει δυτυχώς ! Στην ζωή όμως δεν υπάρχει κενό.Πρέπει να περάσει η Ελλάς το βάσανο της δημιουργικής καταστροφής . Αν έχεις παρατηρήσει όλοι μα όλοι οι πολιτικολογούντες χρησιμοποιούν την φράση "όταν θα έρθει η ανάπτυξη". Από το 2010 έως τώρα ακούμε αυτήν την ασαφή φράση που φτάνει στα όρια της γελοιότητας διότι είναι ένας αστείος μύθος.

  • Κάσσανδρος ο Κυανός avatar
   Κάσσανδρος ο Κυανός @ chp 10/05/2015 01:05:07

   @ chp "Σε μια φυσιολογική χώρα οπου υπάρχουν δουλειές οι μισθοί ,αμοιβές ,κέρδη στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανό μπόνους για να τον προτιμήσεις από τον δημόσιο .Ασφάλεια φυσικά και υπάρχει διότι υπάρχει πάντα ..ο επόμενος εργοδότης ,πελάτης,δουλειά .200.000 Ελληνες (στην πραγματικότητα άνω των 500.000 ) το πιστοποιούμε ." Απάντηση: Αυτό ισχύει σε μια φυσιολογική χώρα. Η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα δεν είναι. Και θα ήθελα να τονίσω πως κυρίως εννοώ τους νέους εργαζόμενους, αυτούς που πρωτομπαίνουν στην αγορά εργασίας και για τους οποίους η εργασιακή ασφάλεια (όχι με την μορφή του ασφαλιστικού ταμείου αλλά με τον φόβο της απόλυσης) είναι εξαιρετικά σημαντική. Τότε πλάθονται σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εξαρτήσεις, τότε γιγαντώνεται το πελατειακό κράτος. Σε εκείνη τη στιγμή το ενιαίο μεταπολεμικό σύστημα έκανε τη μεγαλη ζημιά με τη λογική που προανέφερα. Τότε είναι που κάνουν τα ντηλ οι "νταλαβερτζήδες" οποιουδήποτε χρώματος. "Φυσικά και η Νεα Αστική τάξη είναι ενας εσμός κρατικοδίαιτων που δεν αντέχουν χωρις το σωληνάκι ουτε λεπτό ,μην έχουμε αυταπάτες . " Απάντηση: Η νέα αστική τάξη στην οποία αναφέρομαι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Θα αποτελείται κυρίως από αυτούς που θα επιβιώσουν από τα μνημόνια. Από τους "survivors". Δεν αναφέρομαι στα νέα τζάκια που φαίνεται να αναδύονται τώρα. Αυτά είναι χειρότερα από τα παλιά. Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Αλλά το μνημόνιο είναι το εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσουμε για να ξεκινήσει η επόμενη μέρα. Πρώτα θα πρέπει να βγούμε από το death spiral και μετά να χτίσουμε. Πρίν βγούμε δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε, γιατί και ο Σαμαράς εκεί την πάτησε. Ο κόσμος δεν κατάλαβε πως πρώτα θα πρέπει να βγούμε από την οξεία φάση της κρίσης και μετά να ξεκινήσει η επόμενη μέρα στην οικονομία και να έρθει η ανάπτυξη. Ανάπτυξη μέσα στην οξεία φάση της κρίσης έχεις δικιο, απλά δεν γίνεται.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ chp 10/05/2015 13:00:02

   "Αυτό που έχει συντελεστεί μετά το 80,κυρίως όμως στην ΕΕ είναι η καταστροφή της παραγωγικής δομής της οικονομίας (παραγωγικές δουλειές γιόκ) και η αύξηση του αεριτζίδικου κομματιού της." Εδώ φίλτατε chp "θέτεις τον δάκτυλον επι τον τύπον των ήλων". Αυτό είναι και το πόρισμα όλων των έγκυρων και σοβαρών οικονομολόγων σήμερα. Ήτοι μετά το 1988 στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε όλον τον Ανεπτυγμένο κόσμο, συνέβη το εξής Κοσμοιστορικό γεγονός: Kατέρρευσε ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός και επικράτησε ο Νεοφιλελευθερισμος και η "Παγκοσμιοποίηση", που δεν είναι παρά μια συγκεκαλυμμένη λεκτική απάτη του Καπιταλισμού και του Ιμπεριαλισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να τιναχτούν στον αέρα όλες οι Κευνσιανές ασφαλιστικές δικλείδες που μπήκαν στον Καπιταλισμό μετά την Μεγάλη Υφεση του 1929 με την συνθήκη του Bretton Woods κλπ., και να απελευθερωθούν πλήρως οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες των τραπεζών που τάχιστα επεκτάθηκααν στη δημιουργία των "παραγώγων" με αποτέλεσμα οι παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες να απομείνουν ως πρόσχημα για το μεγάλο Καπιταλιστικό τζόγο στον οποίο όρμησαν αχαλίνωτες οι τράπεζες. Ο κανόνας του χρυσού και η έκδοση του χρήματος μόνο απο τις Κεντρικές Κρατικές τράπεζες καταργήθηκε, και ουσιαστικά οι μεγάλες Παγκόσμιες ιδιωτικές τάπεζες "τυπώνουν" όσο χρήμα θέλουν ανεξέλεγκτα.(Γι αυτό ο Φλαμπουράρης σωστά λέει οτι είναι "αέρας"). Το αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε στον σημερινό Καζινοκαπιταλισμό με τις τράπεζες γεμάτες "τοξικά" παράγωγα που προέρχονται είτα απο ιδιώτες όπως στην Ισλανδία και την Ιρλανδία, είτε απο το κράτος όπως στην Ελλάδα, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι να σκάνε οι τράπεζες σαν φούσκες και να καλούνται οι φορολογούμνοι να πληρώσουν την ζημιά τους απο τον άφρονα τζόγο. Παράλληλα αυτή η εξέλιξη στον Ανεπτυγμένο κόσμο και βεβαίως όχι μόνο στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα αυτό που λες, ήτοι την καταστροφή της παραγωγικής δομής της οικονομίας (παραγωγικές δουλειές γιόκ) και την αύξηση του αεριτζίδικου κομματιού της. Μπήκαμε όλος ο Δυτικός κόσμος στην εποχή των ραντιέρηδων όπως απο τότε είχε επισημάνει ο Αντρεάς Παπανδρέου. Ετσι βλέπουμε πως ακόμα και οι πλέον καινοτόμες και παραγωγικές επιχειρήσεις που δημιουργούν προικισμένοι νέοι, μόλις επιτύχουν, εξαγοράζονται απο "γίγαντες" που τις χρησιμοποιούν κυρίως ως βιτρίνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο έχει σχεδόν φτάσει το 50% στον "ανεπτυγμένο" κόσμο. Όσον αφορά το παραμύθι οτι για την κρίση φταίει ο υπέρογκος Δημόσιος τομέας της Ελάδας!!!(τον οποίο και εγώ χλευάζω ως ιδιώτης επιχηρηματίας) που μετά το πετσόκομμά του αυτά τα 5 χρόνια κάθε άλλο παρά υπέρογκος είναι, μας αποπροσνατολίζει απλά απο το πρόβλημα, που είναι η αχαλίνωτη ασυδοσία και η απληστία των Παγκόσμιων τραπεζιτών στους οποίους έχουν παραδοθεί αμαχητί οι πολιτικοί και κατα συνέπειαν τα κράτη, (όπως σοφά διαπιστώνει και ο Χέλμουτ Σμίτ). Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι η ολική επαναφορά της εξουσίας στους έστω και κακούς πολιτικούς και όχι στους Τραπεζίτες και τους νταβατζήδες συνεργούς τους. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ, όσο η ανωμαλία της παράδοσης της εξουσίας σ΄αυτούς θα συνεχίζεται. Σ΄αυτό ο Κωστας Καραμανλής ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΗΟ και είναι απόλυτα ειλικρινής.

 7. UncleStgm avatar
  UncleStgm 09/05/2015 18:05:49

  Κάσσανδρε, πολύ αισιόδοξος δείχνεις. Βιάζεσαι. Στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, ένα ήταν το Κόμμα: το Κράτος. Σύμφωνοι, ακόμη και ένα τέτοιο, πολυπλόκαμα δομημένο πολιτικό σύστημα βαθέος κράτους δεν είναι αθάνατο, κάποτε θα πεθάνει. Όχι τόσο εύκολα όμως. Τι είναι πέντε χρόνια κρίσης; Έχουν αποθέματα συσσωρευμένα: τόσα χρόνια συσσώρευαν άτακτα οι εξασφαλισμένοι. Η "εποχή των τεράτων" κάποτε θα τελειώσει, κάνε όμως μερικά χρόνια ακόμη υπομονή. Με Τσίπρα-Καμμένο σκέτο ή με συνεπικουρία και άλλων δεξιών (των τόσο "υπεύθυνων" κυβερνητών μας 2004-2009), θα κρατήσει για κάμποσο ακόμη. Θα πεθάνει το μεταπολεμικό παρασιτικό σύστημα-ζόμπι του βαθέος κράτους. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σίγουρα θα πεθάνει πρώτα εντελως τον ξενιστή του, τους εργαζόμενους του ΙΤ (όσους απεμειναν), τους επισφαλείς, τους ανέργους. Καλή ψυχή για μας, τους επισφαλείς...

  • Κάσσανδρος ο Κυανός avatar
   Κάσσανδρος ο Κυανός @ UncleStgm 10/05/2015 01:21:15

   Θείε, αν θες τη χρόνική μου πρόβλεψη μπορώ να σου πω ότι τρεις είναι οι πιθανότητες: 1. το σύστημα ξεπερνά τον βραχύ σκόπελο Μαϊου-Ιουνίου και πάμε σε εκλογές το 2019 με τα τέρατα εξουθενωμένα να οδηγούνται σε ήττα κι εμάς τους πολίτες επίσης εξαντλημένους. Στο μεσοδιάστημα μορφοποιείται μια πραγματική προοδευτική παράταξη η οποία και κερδίζει τα τέρατα. Ξεκινά λοιπόν τότε η νέα περίοδος, περίπου το 2019, με σχετικά ομαλή μετάβαση. Αν δεν μορφοποιηθεί η νέα παράταξη πάμε ακόμα πιο πίσω. 2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ (κατά το δρακουμέλ, ψιψινέλ κ.ο.κ) δεν ξεπερνά τον σκόπελο και αναλαμβάνει το παλαιό πολιτικό προσωπικό αναλλοίωτο και η πολιτική ασάφεια συνεχίζεται, καθόλου όμως δημιουργική. 3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΕΛ (κατά το δρακουμέλ, ψιψινέλ κ.ο.κ) δεν ξεπερνά τον σκόπελο αλλά αναλαμβάνει μια εκτάκτως δημιουργημένη προοδευτική παράταξη η οποία ξεκινά τις μεταρρυθμίσεις. Λέγαμε πως το παλιό έχει πεθάνει και το καινούργιο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Λάθος. Πρέπει πρώτα να γεννηθεί το καινούργιο για να πεθάνει το παλιό. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργηθεί η νέα Προοδευτική Παράταξη που θα χαράξει την Ελληνική πολιτική του Αύριο για να ξεκινήσει η νέα περίοδος. Κι εγώ όπως είπες βιάζομαι.

 8. μιχάλης avatar
  μιχάλης 09/05/2015 19:52:43

  παλαιστίνιος χωρις παρωπίδες είπε. και τον Μπούς, τον Κλίτον τον Ομπάμα από το αυτί τον κρατούν ο κάθε Νετανιάχου πού εκτελεί εντολές του γνωστού-"αγνώστου" κέντρου! Βάλε τώρα τον κάθε "τίποτα" Τσίπρα, Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Ντόρα, κλπ, ποιός τον ανεβάζει, τον χρησιμοποιεί και τον πετά στο σκουπιδοτενεκέ, ως αναλώσιμος και ανακυκλώσιμο. η λύση είναι η διακυβέρνηση των ΚΟΙΝΩΝ, όλοι ελέγχουν όλους. ο μή εργαζόμενος μηδέ πολιτευέσθω! οι -ισμοί τέλος. ας είναι ο Τσιπρισμός η αρχή του τέλους. θα ωφεληθούν πρώτοι απ όλους οι -ισμοί, οι πλανώντες και πλανώμενοι

 9. μιχάλης avatar
  μιχάλης 09/05/2015 19:58:58

  χρήστες του μεταπολιτευτικού τέρατος μετανοείτε. το σύστημα είναι λάθος και οι διαχειριστές εντολοδόχοι. η Δημοκρατία των ΚΟΙΝΏΝ είναι ο Ελληνικός δρόμος εθνικής αναγέννησης, υπόδειγμα για όλο τον πλανήτη

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/05/2015 06:12:45

  @ Kάσσανδρος Σε μια κανονική χώρα ανεβαίνει κανείς κοινωνική τάξη με την εργασία και την επιχειρηματικότητά του.Και στην μεταπολεμική Ελλάδα ανέβηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την κοινωνική κλίμακα σπουδάζοντας και επιχειρώντας, και πολλοί από αυτούς αριστεροί.Εκείνο που τους πείραζε κάποιους από αυτούς πριν το 1981 ήταν ότι δεν ήλεγχαν οι ίδιοι το κράτος,οικονομικά είχαν γίνει ήδη ευκατάστατοι. Σε καμμία περίπτωση δεν ήταν ίδιες οι δομές των δύο φάσεων.Το θέμα δεν είναι η ύπαρξη στενής ή πλατιάς πόρτας ανόδου αλλά ο τρόπος ανόδου.Ο τρόπος ανόδου μετά το 1974 έγινε καθαρά μέσω του κράτους και όχι της αγοράς και καταρράκωσε την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 10/05/2015 07:29:25

  Υπέροχο άρθρο, που θυμίζει την διανοητική πρωτοπορία που είχε το antinews την περίοδο 2010-2011, τότε που ήταν κανονικό εργαστήρι πολιτικών ζυμώσεων για δεξιούς και αριστερούς μαζί. Γιατί όμως σήμερα ξαναπιάνουμε το νήμα από το 2010-2011; Νομίζω ότι ήταν ο Προφήτης που είχε διαπιστώσει τότε ότι το ΠΑΣΟΚ (τότε) μεταλλάσσει γοργά την πραγματικότητα, έτσι ώστε την καθορίζει κιόλας. Σήμερα πήρε τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ το νέο ΠΑΣΟΚ, η εφεδρεία του μεταπολιτευτικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα μεταλλάσσεται γοργά, όχι από εμάς, εμείς καλούμαστε να τη διαγνώσουμε και να αντιδράσουμε. Το 2012-2014 με τον Σαμαρά η μετεξέλιξη φρέναρε, ίσως να ανατρεπόταν κιόλας στο τέλος, αλλά τώρα ξαναπήρε μπρος και μάλλον είναι αναποτρεπτη. Συμφωνώ ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταπολιτευτικό, είναι μεταπολεμικό. Θα έλεγα ότι ίσως να είναι νεοελληνικό γενικότερα, ίσως πρέπει να πάμε πίσω στην επανάσταση. Συστήνω για όσους δεν το έχουν διαβάσει τη "νεοελληνική φαυλοκρατία" του Ευάγγελου Κοροβίνη. Εκεί νομίζω ότι περιγράφεται λαμπρά αυτό που μας περιγράφει (σε μια κάπως διαφορετική διάσταση) ο Κάσσανδρος - δύσκολα θα πίστευα πάντως ότι είσαι μόνον 36 χρονών, Κάσσανδρε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.