Καημένη Ελλάδα
12/11/2014 07:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καημένη Ελλάδα

Αν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας ίσως να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ...

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα και τα λεφτά είναι πολύ λίγα για όλους, είναι περίπου… λογικό να σκάνε συνεχώς σκάνδαλα. Αυτή τη φορά όχι με πολιτικό μανδύα αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.

Ακούμε ότι συνελήφθησαν έξι άτομα, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ, της ΤτΕ για εκβίαση επιχειρηματία. Ποιος ξέρει πόσες τέτοιες συμμορίες ζητούν γρηγορόσημο ή μίζα για να κάνουν κάποια ενέργεια.

Ακούμε ότι μια νέα μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ από εταιρείες προμήθειας ιατρικού υλικού είναι σε εξέλιξη. Κάποιοι έπαιρναν εκατομμύρια για να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα. Ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια «μαύρο χρήμα» διακινείται στα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο. Εταιρείες που λαδώνουν γιατρούς και υπαλλήλους οι οποίοι με ευχαρίστηση τα παίρνουν.

Ο άλλος, υπάλληλος δήμου είχε καταχραστεί 9 εκατ. ευρώ και προσποιούμενος το μοναχό ζούσε στο Άγιο Όρος. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι το κάνουν αυτό.

Στο Χρηματιστήριο αποκαλύφθηκε ότι κυρίως ξένοι επενδυτές «σόρταραν» τραπεζικές μετοχές και έκαναν πράξεις με χαρτιά που δεν είχαν στα χέρια τους. Ποιος ξέρει καθημερινά τι παίζεται στο ταμπλό και ποιοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αυτές οι υποθέσεις είναι μόνον αυτές που βγήκαν σε μία ημέρα, σκεφτείτε τι έχει γίνει εδώ και χρόνια στη δύσμοιρη Ελλάδα. Σκεφτείτε και τα σκάνδαλα που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Εδώ δε μιλάμε για τα μεγάλα λαμόγια, κάποιους πολιτικούς, κάποια στελέχη της κρατικής μηχανής ή άλλα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έβγαλαν δις από μίζες, ρεμούλες κ.λπ. Μιλάμε για τη λεγόμενη παραβατικότητα των ίδιων των πολιτών. Που κλέβουν τα ίδια τους τα ταμεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Που καταληστεύουν τις εταιρείες και τις δημόσιες υπηρεσίες που εργάζονται. Που με μικρά ποσά καθημερινά ή μεγαλύτερα δημιουργούν αυτήν την τεράστια μικροδιαφθορά. Στα νοσοκομεία, στους δήμους, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί που καθημερινά χάνονται μισθοί, συντάξεις, προμήθειες, φόροι από εκατοντάδες χιλιάδες τίμιους και νομοταγείς πολίτες. Οι οποίοι πληρώνουν κανονικά, δεν διανοούνται να βάλουν το χέρι στο βάζο με το μέλι, σέβονται τον διπλανό τους, τηρούν τους νόμους και απεχθάνονται τη λαμογιά.

Κι όμως, υπάρχουν οι άλλοι, ανάμεσά μας κι όχι κάπου αλλού, που σκυλεύουν στο μεταπολιτευτικό σώμα της πατρίδας. Και μάλιστα όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη λένε: «Αφού με κλέβει το κράτος εγώ γιατί να μην κλέψω». Έτσι δικαιολογούν τις πράξεις τους και κοιμούνται ήσυχοι, με καθαρή συνείδηση.

Κι όμως, αυτή η χώρα χρεοκόπησε ακριβώς γιατί όλοι λίγο πολύ σκέφτηκαν ή έκαναν την παρανομία. Έφαγαν δημόσιο χρήμα, καταπάτησαν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, δωροδόκησαν ή δωροδοκήθηκαν, έκλεψαν τον διπλανό τους, έστησαν κομπίνες με πολιτικούς και αξιωματούχους. Έγιναν δηλαδή όλα όσα καταγγέλλουν κάθε φορά που βλέπουν έναν πολιτικό να είναι λαμόγιο και να αποκαλύπτεται.

Όχι όλοι οι Έλληνες ασφαλώς αλλά χιλιάδες έβαλαν κι από ένα καρφί στο σώμα της πατρίδας, φέρνοντάς την στη σημερινή κατάντια. Δυστυχώς το DNA τους είναι βουτηγμένο στη βρομιά και κάπως έτσι αυτή η χώρα πορεύεται. Με ένα σημαντικό μέρος των πολιτών να είναι λαμόγια, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά ποτέ να μην το παραδέχονται. Μέχρι που πιάνονται στα πράσα.

Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα και αν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας ίσως να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ.

Δεν ξέρουμε αν «μαζί τα φάγαμε» όπως είπε ο Πάγκαλος. Διότι σίγουρα οι Ακηδες, οι Μαντέληδες και οι άλλοι έφαγαν τεράστιες περιουσίες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και οι απλοί πολίτες έχουν μερίδιο της ευθύνης για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 12/11/2014 08:44:47

  Δεν υπάρχει κάτι στο DNA. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κάτι στον εγκέφαλο :-) Το πλαίσιο καθορίζει τις συμπεριφορές. Γιατί λοιπόν δεν έχουμε ένα σοβαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο να κινούμαστε? Μα γιατί δεν το θέλουμε. Και δεν το θέλουμε γιατί όλοι μας σκεφτόμαστε ότι χωρίς κανόνες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση υπέρ μας. Να πάρουμε κάτι παραπάνω από μια δίκαιη μοιρασιά. Υπέρ μας που σημαίνει (στην σκέψη μας) εις βάρος των άλλων (που ας πρόσεχαν) Μια και το κάνουν όλοι όμως το αποτέλεσμα δεν είναι win-lose αλλά lose-lose. Υπέρ μας βγαίνει η μία φορά, "ας πρόσεχες" ακούμε τις άλλες δέκα. Το μεγαλύτερο τζάκι της χώρας είδε την περιουσία του στο 20%. Ο μεροκαματιάρης έχασε την δουλειά του. Και όλοι στο ενδιάμεσο χάσανε λίγα ή πολλά. Είναι μια καλή στιγμή να κοιτάξουμε γύρω μας για win-win παραδείγματα. Να κοιτάξουμε ακόμα και στους κουτόφραγκους. Κι αν παραδόξως βρούμε κάτι, να το κάνουμε copy/paste. Αφού όλοι επιμένουν ότι οι ρόδες πρέπει να είναι κυκλικές ας το δεχθούμε για μια φορά, όσο λάθος κι αν ακούγεται. Μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο δικό μας για να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο.

 2. Eva avatar
  Eva 12/11/2014 08:52:07

  Όχι κύριοι. Δεν έκαναν ΟΛΟΙ λίγο η πολύ παρανομία. Δεν θα κάνουν ΟΛΟΙ αυτοκριτική. Ξεχνάμε αυτούς που δεν άγγιξαν ποτέ δημόσιο χρήμα γιατί δεν είχαν καμμία σχέση με αυτό. Ο κ. Πάγκαλος μιλάει για τους πελάτες του και αγνοεί τους υπολοιπους. Τους παραβάτες και τους κλέφτες να τους τσακίσουν --και αυτό ακριβώς περιμέναμε. Μη γενικεύουμε λοιπόν γιατί αδικούμε, και υπάρχουν ΚΑΙ αυτοί που δεν φταίνε.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Eva 12/11/2014 19:00:09

   OI ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ,ΑΠΛΩΣ ΤΟ ........ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ.

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ Eva 13/11/2014 09:48:43

   Οι γενικεύσεις βολεύουν πάντα τους ενόχους, γι αυτό και παρατηρείται η επίμονη προσήλωσή τους σ΄αυτές.

 3. Seagull avatar
  Seagull 12/11/2014 09:49:29

  Ενα από τα καλύτερα άρθρα αλλά κυρίως 100% αληθινό! Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, αν η πλειοψηφία των πολιτών ήταν διαφορετική θα είχε διαμορφώσει και ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Seagull 12/11/2014 10:20:07

   Τους κανόνες στη σχέση κράτους - πολιτών τους έθεταν και τους θέτουν πάντα, σε κάθε χώρα, "οι πολιτικοί". Στα δικά τους χέρια ήταν και είναι πάντα η πρωτοβουλία των κινήσεων ... Επομένως, χωρίς σε καμμία περίπτωση να αθωώνουμε εαυτούς από την πράγματι υπαρκτή ατομική μας ευθύνη, η ζυγαριά της υπαιτιότητας γέρνει ξεκάθαρα προς το πολιτικό σύστημα. Όχι προς την κοινωνία. Ή, όπως λέει ο λαός, "μ' όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις" ...

   • Seagull avatar
    Seagull @ in medias res 12/11/2014 10:55:04

    Σε άλλες χώρες μπορεί, εδώ όχι, οι συντεχνίες καθόριζαν το πολιτικό παιγνίδι, αρχής γενομένης από την ελίτ, την μεσαία τάξη, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνδικαλιστές κλπ. Ας μην ξεχνάμε για παράδειγμα τα αξιοθαύμαστα ποσοστά που ελάμβανε το ΠΑΣΟΚ και το πόσα χρόνια έμεινε στην εξουσία επειδή το δούνε και λαβείν με συγκεκριμένες ομάδες καλά κρατούσε. Ζήσαμε την απολύτη λατρεία κόμματος και πολιτών και ο λόγος ήταν ότι αμφότεροι ξεκοκκάλιζαν το δημόσιο χρήμα, φοροδιέφευγαν, ξέπλεναν μαύρο χρήμα, κατέστησαν τις κρατικές λειτουργίες αδιαφανείς, μονιμοποίησαν το σύστημα αναξιοκρατίας, κατέστησαν το ρουσφέτι ως την κορωνίδα λειτουργίας τους κράτους με επεκτάσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τόσα ακόμη. Ακόμη και το 2010 όταν η χώρα χρεοκόπησε ο ΓΑΠ και λοιποί κλειδοκράτορες του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να προβούν στις απαραίτητες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, πρώτο πράγμα που ζήτησε η τρόϊκα, αν το έκαναν αυτό, μονομιάς διέγραφαν τους πελάτες τους που τους είχαν συντηρήσει για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα πλουσιοπάροχα χωρίς ποτέ να περάσει από το μυαλό τους που βρίσκονταν όλα αυτά τα χρήματα για τις ρεμούλες και τις εκατέρωθεν αρπαχτές σε όλα τα επίπεδα. Γύρω από το μοντέλο αυτό κινήθηκε και η ΝΔ ας μην το ξεχνάμε και αυτό, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε αλλά και την περίοδο που είχε την εξουσία στα χέρια της δεν προσπάθηκε καν να αλλάξει αυτό το μοντέλο.

    • in medias res avatar
     in medias res @ Seagull 12/11/2014 12:51:33

     Το -κατά τη γνώμη μου- λάθος που συνήθως κάνουμε, είναι ότι, τρόπον τινά, "κατανοούμε" τη συμπεριφορά των κομμάτων, με την καραμέλα ότι "αν δεν τα έκαναν αυτά, δεν θα ψηφίζονταν". Ας πιάσουμε, π.χ., το ζήτημα της αναξιοκρατίας στους διορισμούς των Δ.Υ. (διευκρινίζω ότι δεν είμαι Δ.Υ.) -ας πούμε, στην προ ΑΣΕΠ εποχή (όχι, βεβαίως, ότι και επί ΑΣΕΠ τα πράγματα έγιναν ιδανικά, αλλά εν πάση περιπτώσει ...). Την ατομική επιλογή (και, επομένως, ευθύνη) του πολίτη να επιδιώξει το ρουσφέτι για να διοριστεί, προκειμένου να επιβιώσει (ή, πολύ περισσότερο, να πλουτίσει, κατ΄αρχάς αδιάφορο), αντί της επιλογής του να μην καταφύγει στο ρουσφέτι, με τον κίνδυνο ενδεχομένως (αν όχι τη βεβαιότητα) να μην διορισθεί, δηλ. ενδεχομένως να αδικηθεί, την καυτηριάζουμε (και ορθώς), διότι την θεωρούμε -και ορθότατα- μια απολύτως ελεύθερη επιλογή, έστω και αν η αντίθετή της θα είχε ενδεχομένως για τον ίδιο κόστος, τίμημα. Την επιλογή, όμως, των κομμάτων να εγκαθιδρύσουν ένα κοτζαμπάσικο κράτος ρουσφετιού, προκειμένου να επιβιώσουν (ή, πολύ περισσότερο, να κυριαρχήσουν πολιτικά, κατ' αρχάς αδιάφορο), αντί του να (υποσχεθούν ή να) επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα αξιοκρατικό κράτος, με τον κίνδυνο ενδεχομένως (ή την βεβαιότητα) να αδικηθούν (μέχρις εξαφανίσεως), δεν την θεωρούμε το ίδιο "ελεύθερη", ακριβώς επειδή η αντίθετή της θα είχε κόστος και τίμημα. Προσθέστε, επιπλέον, στην εξίσωση του καταμερισμού των ευθυνών, το ποιός απ' τους δύο παραπάνω (πολίτης - κόμματα) κάνει πρώτος τις επιλογές του, θέτοντας έτσι αυτός τους κανόνες της σχέσης του με τον άλλον (τους κανόνες του "παιχνιδιού") , και, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα προκύψει η λύση της.

     • dim avatar
      dim @ in medias res 12/11/2014 16:09:08

      Την κύρια ευθύνη την έχει ο πολίτης και όχι τα κόμματα. Διότι κόμματα υπάρχουν πολλά και ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε τόσες επιλογές αυτή που του λέει την αλήθεια. Αλλά ο «πολίτης – πελάτης», κάνει την επιλογή και δίνει 46% στον "λεφτά υπάρχουν" και "τσοβόλα δώστα όλα", και δίνει 33% σε αυτόν που του λέει ότι πρέπει να σφίξουμε τα λουριά και να περιορίσουμε τις σπατάλες. Και τρανή απόδειξη ότι φταίει ο πολίτης, είναι ότι μόλις το κόμμα που ευθύνεται κατά 80% για το πως φτάσαμε ως εδώ αναγκάστηκε (επειδή γνώριζε τα πράγματα και το διακύβευμα με την Ευρώπη) να αλλάξει ρότα (βέβαια δε τα έβαλε τόσο με τους Δ.Υ. αλλά μας τάραξε στους φόρους), οι «πολίτες – πελάτες» το άφησαν με την μια, και ως δια μαγείας η ίδια εκλογική πελατεία ανέβασε ένα άλλο κόμμα που υπερασπίζεται το μεγάλο κράτος από το 4% στο 27%. Και επειδή οι αριστεροί ευθύνονται κατά 80% για όλα αυτά (αυτοί μετακινούνται πάντα και δίνουν τη ψήφο τους σε όσους τάζουν κρατισμό και προστασία), για να μη λένε κάποιοι ότι βγάζω την ουρά των δεξιών απέξω, και στην κεντροδεξιά πλευρά υπήρξε ένα μικρότερο κύμα «φυγής», και ανέβηκαν τα λαϊκιστικα – ακραία κόμματα της δεξιάς που τάζουν στους πάντες τα πάντα, άρα και στη δεξιά υπάρχουν οι «πολίτες – παρτάκηδες», απλά είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό αυτό. Αλλά επειδή ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος είναι πάντα πιο υπεύθυνος πολίτης, έδωσε 30% στη ΝΔ και κράτησε τη χώρα όρθια, έστω και αν στις πρώτες εκλογές έδωσε 19% υπήρξε και άμεση επιστροφή ενός 11% που είχε πάει σε φιλελεύθερα σχήματα και φυσικά στο φουσκωμένο ποσοστό των ψεκασμένων του Μαϊου. Ευτυχώς το 30% έφτασε το 2012 και κρατήθηκε η χώρα όρθια. Τώρα με το λαϊκισμό του Σύριζα, και φυσικά με τους πάντα πρόθυμους «πελάτες» της αριστεράς, το 30% (που θα το ξαναπιάσει η ΝΔ και εδώ είμαστε και θα το δείτε) δεν θα είναι αρκετό για να κερδηθεί η πρώτη θέση, και άρα με ένα 32% - 33% η χώρα θα πέσει και πάλι στα χέρια των υπέρμαχων του άκρατου κρατισμού, που ως πρώτο κόμμα θα ορίσουν και την δική τους κρατικίστικη ατζέντα.

     • in medias res avatar
      in medias res @ dim 12/11/2014 21:21:12

      1. Συμφωνώ στο ότι το μέγιστο μερίδιο ευθύνης, μεταξύ των πολιτών, έχουν εκείνοι που στήριξαν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, όπως φυσικά και στο ότι η ΝΔ διαχρονικά υπήρξε (πολύ πιο) υπεύθυνο κόμμα, που δεν έταζε κλπ.. Η ΝΔ, όμως, κέρδισε με μεγάλα ποσοστά τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις μεταξύ 1989-90, όπως και αυτές του 2004 και του 2007 (για να μην αναφερθώ στα προ του 1981). Τότε οι πολίτες δεν ήταν "πελάτες"? Ως προς το 2009, παρά την κοινή αντίληψη που φαίνεται να έχει εκ των υστέρων διαμορφωθεί, γνώμη μου είναι ότι ο Καραμανλής (33%) δεν έχασε τόσο επειδή ο ΓΑΠ (44%) υποσχέθηκε ότι "λεφτά υπάρχουν", όσο διότι είχε ήδη χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, συκοφαντηθείς αγρίως με την "υπόθεση" της Μονής Βατοπεδίου. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά το κλίμα που επικρατούσε και, γι' αυτό, δεν προσχωρώ στην κοινή πεποίθηση ότι το "λεφτά υπάρχουν" έπαιξε δήθεν τον κύριο ρόλο. Άλλωστε, η ΝΔ είχε ήδη χάσει καθαρά τις Ευρωεκλογές του ιδίου έτους, πολύ πριν ο ΓΑΠ υποσχεθεί ότι "λεφτά υπάρχουν". 2. Το ΠΑΣΟΚ "άλλαξε" δήθεν "ρότα", μόνο επιφανειακά, μόνο δηλ. ως προς το ότι δεν μπορούσε πλέον με την ίδια ευκολία να συνεχίσει να "μπουκώνει" το παλιό κομματικό του κράτος (όσο μπορούσε και μπορεί το κάνει, βλ. πχ. ορισμό του αλήστου μνήμης Κολλά ως εκπροσώπου διοίκησης των ΟΣΥ σε "θέματα ασφάλειας των εργαζομένων"!). Κατά τα λοιπά, δεν άλλαξε σε τίποτε, ούτε καμιά σοβαρή αυτοκριτική έκανε. Επέρριψε ολόκληρη την ευθύνη στην κυβέρνηση Καραμανλή, διογκώνοντας τεχνητά το έλλειμμα του 2009, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μοίρασε ένα δισεκατομμύριο ως "επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης". Στον προϋπολογισμό, δε, του 2010 προβλέπονταν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ρωτήστε έναν σημερινό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ για το ποιός ευθύνεται για την κρίση, και μετά την απάντησή του ελάτε να μας ξαναπείτε, στα σοβαρά, ότι "άλλαξε ρότα". Το δήθεν "υπεύθυνο" ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δεν έχει ουσιαστικά καμμία διαφορά με αυτό που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το ίδιο εξουσιολάγνα και τα δύο και έχουν σχεδόν ταυτόσημες αναλύσεις για το τί συνέβη στη χώρα. 2. Την ευθύνη για το ότι η δημόσια διοίκηση λειτουργούσε (και λειτουργεί) κατά τέτοιον εσκεμμένα μπαχαλοειδή τρόπο, ώστε για να λύσεις ένα πρόβλημά σου (στο οποίο, ας υποθέσουμε, είχες δίκιο), π.χ. αδειοδότησης (περιπτέρου ή μεγάλης επένδυσης, δεν έχει σημασία), έπρεπε να πάρεις αγκαζέ τον "βουλευτή της περιφερείας" σου, για να πας να δεις τον υπουργό ή τον γενικό του υπουργού, είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο πολίτης? Ποιός ωφελείτο από αυτήν την κατάσταση, ο πολίτης ή ο βουλευτής, που, "κατόπιν ενεργειών του", λυνόταν το πρόβλημά σου? Αν δεν απαιτείτο αυτή η διαμεσολάβηση, θα στενοχωριόταν ο πολίτης? 3. Τα γράφετε σε άλλη θέση, αλλά θα τα σχολιάσω εδώ. Ενώ, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν μεγάλες διαβαθμίσεις και στην ατομική ευθύνη των πολιτών, τις εξομοιώνετε όλες όταν απλώς λέτε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις "επωφελήθηκαν" της φούσκας της οικονομίας με δανεικά. Εξομοιώνετε, έτσι, την βαρύτατη ατομική ευθύνη π.χ. του Δ.Υ., που και διορίσθηκε με ρουσφέτι και συγχρόνως λαδώνεται ή κλέβει την υπηρεσία του με την ατομική ευθύνη π.χ. του ελεύθερου επαγγελματία που φοροδιαφεύγει, που, κατά τη γνώμη μου, είναι μικρότερης βαρύτητας από την πρώτη (δεδομένου αυτός πάντως εργάστηκε, προσφέροντας μια νόμιμη υπηρεσία) και με την καμμία απολύτως ατομική ευθύνη π.χ. του Ι.Υ. που "απολάμβανε" μεγαλύτερου μισθού, από αυτόν που θα εισέπραττε αν δεν κυκλοφορούσε δανεικό χρήμα στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, δικαιώνετε δυστυχώς τον Αλέφαντο της πολιτικής, τον πολύ κ. Πάγκαλο.

     • dim avatar
      dim @ in medias res 12/11/2014 21:53:22

      1)Η ΝΔ κέρδισε μεγάλα ποσοστά και είχε τη διάθεση να αλλάξει πολλά στο τόπο. Όμως με αυτά τα ποσοστά είχε μόλις 151 ή 152, γιατί το βρώμικο ΠΑΣΟΚ φρόντιζε πάντα να αλλάζει τον εκλογικό νόμο όταν έβλεπε ότι μετά από την κάθε του οκταετία ή δωδεκαετία θα έχανε τις εκλογές. Αλλά με 151 και τους Κολλάδες στα κάγκελα, ή με 152 και ανάγκη για πρόγραμμα λιτότητας, άντε να περάσεις μέτρα από τη βουλή. 2)Σίγουρα έπαιξαν κι αλλα ρόλο στο 33% του Καραμανλή, απλά κάνω μια διάκριση και λέω: οι αριστερά του κέντρου πολίτες που δίνουν συνολικά 55% σε αυτά τα κόμματα, έδιναν 45% στο ΠΑΣΟΚ, και μόλις το ΠΑΣΟΚ πήρε σκληρά μέτρα, δεν πήγαν για να το τιμωρήσουν σε ένα άλλο κόμμα ευθύνης του χώρου τους, αλλά πήγαν στο κόμμα που βρήκε την ευκαιρία και τους έταξε τα πάντα και το ανέβασαν από το 4% στο 30%. Από την άλλη οι δεξιά του κέντρου πολίτες, δεν είναι και τόσο «πελάτες», ή τελοσπάντων δεν είναι σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι ένα 30% ακόμα και τώρα στηρίζει την υπεύθυνη φωνή της λογικής, και μόνο ένα 15% έφυγε προς λαϊκιστικα και ακροδεξιά κόμματα του χώρου. Άλλο λοιπόν ένα 15% δεξιών που έφυγε και μοιράστηκε εδώ και εκεί, και άλλο ένα 27% αριστερών που έφυγε και πήγε σούμπιτο στο ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ του Τσίπρα. 3)Σε καμία περίπτωση δεν εξισώνω τις ευθύνες των διαφόρων κατηγοριών. Πάντα τη πρώτη ευθύνη την έχει ο πολιτικός. Μετά ακολουθεί ο επίορκος, και μετά τα εκατομμύρια των πολιτών που δεν έκοβαν αποδείξεις. Απλά αν τα βάλεις στη σούμα, οι πολιτικοί και τα μεγαλολαμόγια αντε πχ αθροιστικά να επιβάρυναν με 50 δις το δημόσιο χρέος. Ο δημόσιος υπάλληλος, και χωρις να κάνει τίποτα παράνομο, απλά και μόνο επειδή επί 20 χρόνια, ήταν κατά 500.000 άτομα υπεράριθμει και έπαιρναν μπόνους και επιδόματα και παχυλούς μισθούς, πρέπει να έχουν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 200 δις περίπου. Και επίσης όλοι οι μικρομεσαίοι, ελευθ. Επαγγ. Κλπ, που έκαναν δήλωση στα όρια του αφορολόγητου πάντα, αν βάλεις από 5.000 ευρώ φοροαποφυγή ο καθένας, επί 1 εκατ. άτομα επί 20 χρόνια, θα βγάλεις 100δις ακόμα μειωμένα δημόσια έσοδα. Απλά ο αριστερός δε καταλαβαίνει ότι φτάσαμε σε 300 δις χρέος, επειδή 3 εκατ. πολίτες «επωφελούνταν» από μικρά ποσά κάθε χρόνο επί 20 – 30 χρόνια, και έχουν αθροιστική συνεισφορά 300 δις ελλείμματος, αλλά νομίζουν ότι το χρέος δημιουργήθηκε από αυτούς τους 1.000 – 2.000 ή 5.000 που έφαγαν μεγάλα ποσά ο καθένας, και πρέπει να φάνε ισόβια, αλλά που αθροιστικά αυτό δε περνάει ούτε τα 10δις, άντε να πω 20δις, άντε 50δις...

     • σχετικος avatar
      σχετικος @ dim 12/11/2014 23:10:46

      ειδικα στο 3, συμφωνω με τα 1000.

 4. κ. σ. μαυρόπουλος avatar
  κ. σ. μαυρόπουλος 12/11/2014 10:48:33

  -αυτές τις ιστορίες τις πρωτοάκουσα από πασοκους γνωστούς μου πριν από τέσσερα χρόνια και όπως παραδέχτηκε ο ένας, τους τις δίδασκαν στις πράσινες τοπικές. -οποιος

 5. DI.KO avatar
  DI.KO 12/11/2014 11:43:14

  Πολύ καλό και πάντα επίκαιρο!!!

 6. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 12:15:39

  Όχι , δεν μιλάμε για "παραβατικότητα των πολιτών". Να είμαστε συγκεκριμένοι, μιλάμε για παραβατικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτών των Δημοσίων Υπαλλήλων, που για χάρη τους προτιμάμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην καταστροφή ,παρά να θίξουμε το δικαίωμα στην αργομισθία που τους έδωσε το χαρτάκι της κλαδικής που τους διόρισε...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 12:38:22

   Oι εργολάβοι οικοδομών και δημοσίων έργων με τα ανακοστολογημένα τιμολόγια και τα ανύπαρκτα ΦΠΑ,για παράδειγμα,σε ποιά κατηγορία Δημ.Υπαλλήλων ανήκουν;... Ας αφήσουμε την καραμέλα ότι για την καταστροφή φταίνε μόνο και όλοι οι Δημ.Υπάλληλοι...

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Κυθήριος 12/11/2014 12:54:49

    Ο Ιδιωτικός Τομέας είναι άμεμπτος, ανεπίληπτος, άμωμος, αμάλαγος, άχραντος, αγνός, αμόλυντος, άσπιλος, ενάρετος. Δεν έχω άλλα πρόχειρα επίθετα. Βάλε και συ Κυθήριε, ότι προαιρείσαι.

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ ΙΚΟ 12/11/2014 13:00:20

     Πολλοί Δ.Υ (νύν ή τέως) στην παρέα σήμερα!

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΙΚΟ 12/11/2014 13:00:30

     Αυτή η μονομέρεια κάνει πολύ κακό σε όλους μας τελικά...

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Κυθήριος 12/11/2014 13:15:32

      Κυθήριε ,διαβάζω χρόνια τα σχόλιά σου και σε εκτιμώ. Αλλα δεν μπορούμε να εξισώνουμε τους θήτες με τα θύματα. Εγώ όπως και εκατομμύρια άλλοι , φτύνω αίμα 35 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα. ΔΕΝ πήρα ποτέ μίζα. ΔΕΝ εισέπραξα ποτέ γρηγορόσημο ΔΕΝ πήρα ποτέ επίδομα έγκαιρης προσέλευσης ΔΕΝ πήρα ποτέ οδοιπορικά για ταξίδι που δεν έκανα ΔΕΝ έδωσα ποτέ σε συνάδελφο να μου χτυπάει την κάρτα μου για να την κοπανάω τριήμερα και τετραήμερα. Και άν υποθέσουμε πως κάποτε αναγκάστηκα να ΔΩΣΩ μίζα ή γρηγορόσημο, αυτό έγινε γιατί έπεσα θύμα πρακτικά εκβιασμού , αφού ,"έτσι γίνονται οι δουλειές" και "αν δε δώσεις ,το κλείνεις το μαγαζί". Για να αντιστρέψω λοιπόν τις ειρωνείες του φίλου παραπάνω, ναι , είμαι "άμεμπτος, ανεπίληπτος, άμωμος, αμάλαγος, άχραντος, αγνός, αμόλυντος, άσπιλος, ενάρετος", και δεν δέχομαι να μπώ στο ίδιο σακί με αργόσχολους και διεφθαρμένους.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 13:38:36

      Φίλε μου,έχεις δίκιο να αισθάνεσαι έτσι,θέλω να σου δώσω να καταλάβεις όμως ότι,είναι και πολλοί δημ.υπάλληλοι που είναι στην ίδια κατηγορία με σένα και με πολλούς στον ιδ.τομέα. Δηλαδή παίρνουν τον πετσοκομμένο μισθό τους,χωρίς παράλογα επιδόματα που ναί,κάποιοι δημ.υπαλληλοι παίρνουν,και έχουν να ζήσουν την μικρή ή τη μεγάλη οικογένειά τους με αυτά που η ''ελεημοσύνη'' της τρόϊκας τους άφησε για να επιβιώνουν. Θές ένα παράδειγμα; Οι καθηγητές,αυτοί που δεν κάνουν παράλληλα και φροντιστήρια μαύρα,ή οι δάσκαλοι...

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Κυθήριος 12/11/2014 13:44:15

      Σαφώς υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι εκπαιδευτικοί (όσοι δεν είχαν μέσο να αποσπασθούν κάπου για να αράξουν) σίγουρα είναι μιά πολύ πιό συμπαθής κατηγορία.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 13:48:00

      Τώρα συμφωνούμε.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Κυθήριος 12/11/2014 17:55:01

      Εδω χρειαζεται να προσθεσω κατι που ισως οι περισσοτεροι αγνοειτε: Οι καθηγητες των Ιδιωτικων σχολειων ειναι μια κατηγορια υπαλληλων που χτυπηθηκε ανελεητα. Εξισωθηκε εν μια νυκτι με τους εργαζομενους του ιδιωτ. τομεα, ειδικα ως προς τις αναιτιολογητες απολυσεις αλλα και ολα τα υπολοιπα, μονο το βασικο και το οικογενειακο παιρνουν, οσα χρονια κι αν δουλευουν, ενω οι προσφερομενες υπηρεσιες ειναι πολλαπλασιες, ανωτερες και αναβαθμισμενες απο του Δημοσιου, ο ανταγωνισμος βλεπετε, συν τις παραπανω ωρες για ολες τις υποχρεωσεις του ιδιωτικου. Εχετε δει καθηγητη στο Δημοσιο να καθεται περαν ωραριου; Προκειμενου να "εξυπηρετηθουν" μερικοι σχολαρχες μετρημενοι στα δαχτυλα, χανει χιλιαδες καθηγητες και δασκαλους η κυβερνηση μαζι με τις οικογενειες τους. Ειναι λογικη αυτη; απ οποια μερια κι αν το δεις και απο κοινωνικη και απο κομματικη....

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Ρηνα 12/11/2014 19:39:03

      Και οι καθηγητές του Δημοσίου μόνο το οικογενειακό επίδομα παίρνουν Ρήνα. Για το ωράριο πάντως έχεις δίκιο,αλλά και πάλι συμπληρώνεται από την προετοιμασία στο σπίτι.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Κυθήριος 12/11/2014 20:47:54

      Αγαπητε Κυθηριε σου διευκρινιζω οτι τα tests, οι εκθεσεις, τα διαγωνισματα, στα ιδιωτικα σχολεια ειναι διαρκη και ατελειωτα, οποτε και η δουλεια στο σπιτι με τα διορθωματα, κατεβατα, υποδειξεις, αναλυσεις, απαιτουν πολυ χρονο και ποιοτικο γιατι και ο ελεγχος ειναι σφοδρος απο τους παντες.....Οι δε προετοιμασιες ποικιλων εκδηλωσεων και εορτων, προσκλησεων και επιμορφωτικων δρωμενων επιβαρυνει κατα πολυ την καθημερινοτητα των ανθρωπων αυτων που ΔΕΝ υπαγονται πλεον στο Υπουργειο Παιδειας αλλα στο Εργασιας......Ενα απλο λαθος η μια αμελεια στο Δημοσιο, το πολυ πολυ να σου στοιχισει μια κατσαδα και αν, ενω στο ιδιωτικο την απολυση σου. Δεν ειναι μονο οπως βλεπεις το μισθολογικο. Προετοιμασια δεν εχουν ολοι; αλλα ο ογκος και η πιεση του ιδιωτικου για να παρουσιασει εργο και να ακουστει στον ανταγωνισμο, ειναι κατι που ο καθηγητης του Δημοσιου δεν μπορει να το καταλαβει. Μονο οσοι διοριστηκαν μετα απο αρκετα χρονια στον ιδιωτικο τομεα, το ομολογουν ανοιχτα. Οι δημοσιοι μπορουν να πουν οτι ειναι οι χειροτερα αμοιβομενοι και θα αποδοσουν αναλογα. Εξ ου και τα παραπονα ολων για τη ποιοτητα της εκπαιδευσης....Οι ιδιωτικοι ειναι αυτο που διακωμωδουσαμε παλια: σκασε και κολυμπα....

     • Ηλίας avatar
      Ηλίας @ Κυθήριος 12/11/2014 15:44:24

      Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι καλά θα κάνουν να μην μιλάνε πολύ. Ο μισθός τους ίσως είναι μικρός (δεν είμαι σίγουρος, δεν έχω τρόπο σύγκρισης) αλλά και οι ώρες που δουλεύουν ετησίως είναι επίσης λίγες σχετικά με άλλους εργαζόμενους. Ας κάνουν μια πρόταση (προς την κοινωνία κατ' αρχάς) με αύξηση των αποδοχών τους αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των ωρών εργασίας τους και δεν θα έχει κανείς αντίρρηση. Αλλά αύξηση των αποδοχών και ταυτόχρονα μείωση των ωρών εργασίας (για τα οποία έχουν γίνει πολλές απεργίες τα προηγούμενα χρόνια) είναι απαράδεκτο.

     • foros1 avatar
      foros1 @ Ηλίας 12/11/2014 16:22:10

      ...αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου! άρα κάτι σημαίνει....

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Ηλίας 12/11/2014 19:34:15

      Ηλία,μπορεί οι ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών να είναι λιγότερες σχετικά με άλλους εργαζόμενους,αλλά αν ψάξεις κάποιες έρευνες που έχουν γίνει,μία ώρα διδασκαλίας ισοδυναμεί με τρείς ώρες γραφείου. Αντιστοίχως,τέσσερις καθημερινές ώρες διδασκαλίας,ισοδυναμούν με δώδεκα ώρες γραφείου.Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η ψυχοφθόρα πνευματική παιδαγωγική εργασία δε μπορεί τόσο εύκολα να συγκριθεί με πολλές άλλες πνευματικές εργασίες-παρόλο που κάθε μιά έχει τις δυσκολίες της- πόσο μάλλον να υποτιμηθεί...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 13/11/2014 03:25:16

      Δηλαδή 4+12=16, δηλαδή διπλάσιες από τις (τυπικές) ώρες του Ιδιώτη! Μαγική εικόνα; Με δύο καθηγητές στην οικογένεια, πως και δεν το αντιλήφθηκα; Γιατί εγώ, ο Ιδιώτης, δουλεύω πρωΐ-απόγευμα -και να μην σου πω πόσο και πως- και οι "δικοί μου" πίνουν φραπεδιές, μεταξύ μαθημάτων, το πρωΐ, ξεκουράζονται το μεσημέρι και το ρίχνουν στον καπουτσίνο το απόγευμα, ανάμεσα σε ιδιαίτερα (αυτά τι αναλογίες "γραφείου" απαιτούν;). Συμπέρασμα: Οι Δημόσιοι να μιλάτε σεμνότερα και οι Ιδιώτες να θεραπεύσουμε την Ιδιωτία μας.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 14:07:40

      Δίκιο έχετε ‘’Απονενοημένε Διάβημα’’ σε όλα όσα αναφέρετε. Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα, σαφώς και δεν υπήρξαν ομοτράπεζοι στο μεγάλο φαγοπότι στην πλειοψηφία τους, αλλά την κύρια και ουσιαστική ευθύνη για την παρούσα ξεφτίλα που βιώνουμε,θα την έχει πάντααυτός που αναλαμβάνει να ηγηθεί και να εφαρμόσει απόλυτα το Νόμο. Αν βρισκόταν ένας, έστω ένας τους μόνο που θα θέσπιζε αυστηρούς νόμους και θα απαιτούσε την απόλυτη και αμερόληπτη εφαρμογή τους, που θα επέβαλε στον ασυνείδητο φακελάκια γιατρό την τιμωρία της αφαίρεσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ΔΙΑ ΒΙΟΥ, στον λαδιάρη και κοπανατζή Δημόσιο υπαλληλάκο την άμεση απόλυση, στον λαδώνοντα πολίτη τη φυλάκιση, στον καταχραστή δημόσιου χρήματος πολιτικάντη την πλήρη δήμευση της περιουσίας και τον άμεσο πολυετή του εγκλεισμό κ.λπ, κ.λπ, τότε το …κτίσμα θα ήταν στέρεο και υγιές και σήμερα δε θα είχαμε φτάσει εδώ που βρισκόμαστε. Αλλά επειδή σε κανέναν από τους ως σήμερα ασκούντες την εξουσία ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ να υπάρξει κράτος διαφάνειας, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, φρόντισαν να συντηρούν και να υποθάλπουν την "ηθική χαλαρότητα" που επιτρέπει στην ατιμία, στη διαφθορά και στη διαπλοκή, να θριαμβεύουν.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 14:17:10

      Σαφώς. Για τον ίδιο λόγο ,τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ασκούντες την εξουσία απο τα παρασκήνια δεν συνέφερε να υπάρξει ποτέ στο τιμόνι της χώρας κάποιος που θα τα κάνει όλα αυτά. Γιατί οι (έστω και ηλικιωμένοι πιά) λύκοι να χαλάσουν την ωραία τους αναμπουμπούλα, στην οποία ως γνωστόν χαίρονται?

     • teogorge avatar
      teogorge @ Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 17:58:12

      N'γιασει το το στομα σας,συγγνωμη η πεννα σας.

     • dim avatar
      dim @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 18:27:05

      Δέχομαι αυτά που λες για τον εαυτό σου. Αλλά το "εγω όπως και εκατομμύρια άλλοι" άστο καλύτερα. Μη παίρνεις όρκο. Για βάλε κάτω πόσες "κατηγορίες" εργαζομένων υπάρχουν? - Δημόσιοι Υπάλληλοι - Ιδιωτικοί Υπάλληλοι - Αγρότες, Αυτοαπασχολούμενοι - Μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Μεγάλες επιχειρήσεις Θέλεις να σου πω ακριβώς πως «επωφελήθηκαν» μια προς μια η κάθε μία από αυτέ τις κατηγορίες? Και πως αν αθροίσουμε τη σπατάλη στους Δ.Υ., το μαύρο χρήμα σε όλες τις κατηγορίες κλπ, ξεπερνάμε ΌΛΟ το χρέος που έχει τώρα η χώρα μας? Ειδικά για τη δική σου κατηγορία, των ιδιωτικών υπαλλήλων, σίγουρα ήταν αυτή που είχε την μικρότερη «δυνατότητα» να βάλει το χέρι στο μέλι. Ο δημόσιος το έβαζε με μίζα ή φακελάκι, αλλά και να μη το έβαζε του έφτανε και μόνο ότι είχε μόνιμη εργασία ενώ 1 στους 2 δεν χρειαζόταν καν να κατέχει θέση (400.000 δημόσιους υπαλλήλους έπρεπε να πληρώναμε ως κράτος και πληρώναμε 973.000), και φυσικά έπαιρνε υψηλό μισθό, μπόνους έγκαιρης προσέλευσης, και επιδόματα αβέρτα. Ο αυτοαπασχολούμενος και οι μικρομεσαίοι, έκοβαν μια στις τέσσερις αποδείξεις ή τιμολόγια, οι μεγάλοι άστα, κρατικοδίαιτοι, μίζες και λαμογιές, ο αγρότης επιδοτήσεις και άγιος ο θεός κλπ κλπ κλπ. Τώρα, για τον ιδιωτικό υπάλληλο. Μια ερώτηση μόνο: Είσαι σίγουρος ότι δεν αμοιβόσουνα περισσότερο από όσο θα άντεχε η επιχείρηση σου να σε πληρώνει αν δεν υπήρχε αυτή η «εικονική με δανεικά και ελλείμματα» ζήτηση και κατανάλωση για τα προϊόντα ή της υπηρεσίες της επιχείρησης στην οποία δούλευες όλα αυτά τα χρόνια της ψεύτικης ευμάρειας ?

     • Savaren avatar
      Savaren @ dim 12/11/2014 19:10:53

      Ο ιδιωτικός τομέας ως επί το πλείστον, πλήρωνε πάντα και πληρώνει και σήμερα το ελάχιστο σε σχέση με την προσφερόμενη πραγωγική εργασία. H απόλυτη εκμετάλλευση και ο άγριος προσεταιρισμός της υπεραξίας της εργασίας, καθρεφτίζονται στον Μεσαιωνικού τύπου Ελληνικό Ιδιωτικό τομέα. Τζάμπα πασχίζεις να γενικεύσεις λοιπόν. Μαζί, ΔΕΝ τα φάγαμε φίλε.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ dim 12/11/2014 20:58:51

      Κατ'αρχήν όταν μιλάω για Ιδιωτικό Τομέα αναφέρομαι σε όλους τους μη Δ.Υ. (με εξαίρεση τους Κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες βέβαια). Με αυτή την έννοια λοιπόν, φυσικά και υπάρχει φοροδιαφυγή στον Ι.Τ - οι υδραυλικοί δεν είναι Δ.Υ! Άλλα υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές: Πρώτο, η φοροδιαφυγή υπήρχε ,γιατί οι Δ.Υ που το Ελληνικό Κράτος πλήρωνε για να κάνουν τους σχετικούς έλεγχους ,δεν τους έκαναν (για να το πούμε κομψά). Δεύτερο, τουλάχιστον το μισθό του (έστω και φοροφυγά) υδραυλικού δεν του τον πλήρωνε ο Ελληνας φορολογούμενος. (θα μπορούσα να προσθέσω πως άλλη διαφορά είναι πως ο υποθετικός υδραυλικός ΔΟΥΛΕΥΕ , και δεν παρουσιάζονταν απλά βαρυεστημένος για 37 ώρες το μήνα, αλλά θα κατηγορηθώ για κακίες!) Τρίτο ,μην ταυτίζουμε ,την καθ' όλα επιλήψιμη βέβαια, φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή, με την ΔΙΑΦΘΟΡΑ του ΕΠΙΟΡΚΟΥ Κρατικού Λειτουργού.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 21:02:28

      Διόρθωση, μόλις πρόσεξα πως μιλάω στον Αόριστο, "η φοροδιαφυγή υπήρχε" , πολύ αισιόδοξος είμαι!

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 22:03:39

      Α.Δ.,τον φοροφυγά υδραυλικό που αναφέρεις σαν παράδειγμα,εσύ ή εγώ του πληρώναμε τα μαύρα όταν τον καλούσαμε και του τα δίναμε για να μη μας κόψει απόδειξη,και τώρα τον πληρώνουμε όλοι μαζί για το ΦΠΑ που δεν απέδιδε...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 14/11/2014 01:10:39

      Τα μπέρδεψες! Τον πληρώναμε μαύρα ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΦΠΑ και τώρα, πληρώνουμε εκ των υστέρων και πολλαπλάσιο τον ΦΠΑ που αποκρύψαμε ΕΜΕΙΣ και τον φόρο επί των δικών του κερδών, που απέκρυψε αυτός. Να είμαστε ακριβείς!

     • ΝΙΚΟΣ Σ,. avatar
      ΝΙΚΟΣ Σ,. @ ΠΗΛΕΑΣ 14/11/2014 10:58:21

      Eνώ οι νταβατζήδες που τσεπώνουν τον ΦΠΑ που γλιτώσαμε εμείς και τον φόρο εισοδήματος που γλίτωσε ο υδραυλικός, τα βγάζουν μαζί με τον δικό τους φόρο εισοδήματος στις offshore τους και μας τα φορτώνουν όλα στο χρέος, με την δικαιολογία οτι όλοι μαζί τα φάγαμε ξε ίσου περίπου...! για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς αγαπητέ συνάδελφε ΠΗΛΕΑ.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΠΗΛΕΑΣ 14/11/2014 11:03:11

      Μα,είπα ''για να μη μας κόψει απόδειξη'',υπονοώντας αυτό που λές. Εντάξει,φάνηκε σαν να ήταν υπεύθυνος μόνο αυτός,όχι,σε αυτό φταίμε κι εμείς,γιατί συναινούσαμε,ή και παρακαλούσαμε,και έτσι επωφελούμαστε. Πόσες φορές όμως δεν μας ζήτησαν διάφοροι τόσα,ακατέβατα και φουσκωμένα,χωρίς καν υποψία για κόψιμο απόδειξης;...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Κυθήριος 15/11/2014 00:08:03

      Ορθά! "Το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη"!

     • MCA avatar
      MCA @ dim 12/11/2014 21:54:41

      Dim αν το δείτε αντικειμενικά ο μισοί τουλάχιστον πολίτες ζούσαν καλύτερα την δεκαετία του 1990 από αυτήν του 2000. Κονομήσανε κυρίως αυτοί που είχαν δικιές τους δουλειές. Οι υπόλοιποι αύξησαν το εισόδημα τους στο ύψος του πληθωρισμού.Εάν προσθέσετε και την πληθώρα στεγαστικών δανείων το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

     • dim avatar
      dim @ MCA 12/11/2014 22:29:33

      Αν αρχίζουμε να κάνουμε συγκρίσεις σε μικρά κομμάτια χρονικά δε θα βγάλουμε γενικό συμπερασμα. Αν συγκρίνει τι αξία σε περιουσία είχε ο μέσος Έλληνας το 1981 όταν το δημόσιο χρέος ήταν 22% του ΑΕΠ, και τι αξία είχε το 2009 με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, θα καταλάβεις ότι το 80% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ. Μη συγκρίνεις εισοδήματα, να συγκρίνεις περιουσιακή αξία. Ο μέσος Έλληνας το 1980 ζούσε στο νοίκι ή στην καλυτερη σε κανένα ημιυπόγειο ή γκαρσονιέρα. Και τώρα ο μέσος Έλληνας έχει από 2 σπίτια και 2 εξοχικά. Αφού επί 30 χρόνια αυξάναμε το δημόσιο χρέος για να πληρώνουμε 1 εκατ. δημόσιους υπαλλήλους με μπόνους, επιδόματα και παχυλούς μισθούς, αφού δίναμε εφάπαξ και συντάξεις στα 45, αφού όλος ο ιδιωτικός τομέας επωφελήθηκε από τη φούσκα της κατανάλωσης με δανεικά και από την ασυδωσία της φοροδιαφυγής ακόμα και στις μικρές επιχειρήσεις, αφού αύξησε ο μέσος Έλληνας λοιπόν την περιουσία του κατά 900 δις, δηλαδή από 90.000 ευρώ έκαστος κατά μέσο όρο (και δε μιλάμε για τεχνητούς μέσους όρους, δηλαδή δέκα χιλιάδες την αύξησαν κατα 900 δις, και όλοι οι άλλο μηδέν, αλλά μεσος όρος 90.000, αλλά μιλάμε για πραγματική μέση αύξηση κατά τουλάχιστον 90.000 – ένα σπίτι, για να μη πω ότι η μέση οικογένεια από το 1980 εώς τώρα, έχει δύο και τρία σπίτια περισσότερα), σου λέει τώρα η ίδια η ζωή: κράτα τα 600 δις, που είναι και μέρος του πληθωρισμού ή της παραγωγικότητας σου και τα «αξίζες», αλλά τα άλλα 300 δις, όχι να σου τα πάρουμε πίσω με τη μία, αλλά κάπως να τα διευθετήσουμε για να εξυπηρεντούνται, ή αν δε μπορείς να τα εξυπηρετήσεις τότε δώσε το ένα από τα 4 σπίτια που έκανες και καθαρίζεις, και κράτα και τα άλλα τρία, και βάλε και κάποιους κανόνες – μεταρρυθμίσεις ώστε από εδώ και περά να παραγεις καλά και να αυξάνεις πραγματικά την περιουσία σου, και όχι με δανεικά. Αλλά ο Έλληνας πλούτισε με το βόλεμα και τη φοροδιαφυγή και τώρα νομίζοντας ότι έτσι θα διατηρήσει τα κεκτημένα του στρέφεται στα «Όχι», «προδότες», «δοσίλογοι», «τοκογλύφοι», και πάρε Σύριζα 30%, πάρε Χρυσή Αυγή 10%... Όταν όμως φάει τη σφαλιάρα του και ο Αλέξης από τους έξω, θα αρχίσει τη κλάψα, και το ότι παρέλαβε καμμένη γη, και τώρα δε θα τα σκίσουμε τα μνημόνια αλλά θα το πάμε σιγά σιγα κλπ. Και θα κάτσει μεν αυτός στην εξουσια για 4 χρόνια, αλλά εμείς θα πάμε άλλα 10 χρόνια πίσω, αφού αντί να απογειωθούμε τώρα που όλοι προέβλεπαν 4% ανάπτυξη για τα επόμενα 10 χρόνια, θα φάμε μερικά χρόνια ύφεσης ακόμα με τον Αλέξη, και η πλάκα είναι ότι και πάλι δε θα βάλουμε μυαλό, και πάλι θα μας φταίνει οι «τοκογλύφοι» κλπ. Καημένη Ελλάδα, πραγματικά πολύ ευστοχος ο τίτλος...

     • MCA avatar
      MCA @ dim 12/11/2014 22:42:48

      Dim η ζημιά έγινε μετά το 2000.Όταν μπήκαμε στο ευρώ.Οι κυβερνήσεις βρήκαν φθηνό χρήμα δανείσθηκαν στο φουλ και το σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Παρόλα τα στραβά μας, ποτέ δεν θα είχαμε κρίση τέτοιου μεγέθους.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ dim 14/11/2014 17:26:28

      Σε όλα σωστή, εκτός από την προσδοκία της αναπτυξιακής δεκαετίας. ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ δεν συνάδει. Τα success stories (που τελειώνουν με κλαψούρισμα προ των θυρών των δανειστών), το "πρωτογενές πλεόνασμα", που επετεύχθη με τετραπλάσια απομείωση των διαθεσίμων των Ελληνικών νοικοκυριών, άρα δεν είναι διατηρήσιμο, η αύξηση κατά 0,6% του ΑΕΠ, λόγω τουριστικής συγκυρίας (βλέπε και Αραβική Άνοιξη) με ταυτόχρονη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών, οι εξαγγελίες για "έξοδο από τά μνημόνια στις αγορές", που γρήγορα έγιναν ξερόβηχας -άσε που μόνο αύξηση των τόκων θα έφερναν-, δεν προσφέρονται για καμμιά αισιοδοξία και μόνον συγκαταβατικά μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όσους μας τα σερβίρουν. Εξ'όσων εγώ αντιλαμβάνομαι, συνεχίζουμε να στραγγαλιζόμαστε όλο και περισσότερο. Βρισκόμαστε δηλαδή σε πτώχευση βαθμιαίας εκδηλώσεως και τα ψεύδη/μισόλογα/αποκρύψεις σκοπό έχουν την χρονοτριβή και την ελάχιστη ζημιά της πολιτικής σκηνής και της οικονομικής ελίτ της χώρας, με σταδιακή θυσία και του τελευταίου των Ελλήνων. Και μην μου αντιτάξεις τις δηλώσεις "σοφών", που το κύρος τους έχει σχέση με δημόσια θέση, στην Ελλάδα ή έξω, αφού αυτοί έχουν ΊΔΙΟ συμφέρον να σε παραμυθιάσουν.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Κυθήριος 12/11/2014 12:59:02

    Οχι , δεν την αφήνουμε την καραμέλα ,το "μαζί τα φάγαμε" δεν ισχύει για τα "παιδιά ενός κατώτερου Θεού" του Ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το άρθρο αναφέρεται στις ευθύνες των πολιτών, όχι στα κρατικοδίαιτα μεγαλολαμόγια. Αλλα και τα μικρότερα λαμόγια, πως θα έκαναν τις "δουλειές" τους, χωρίς τους..."πρόθυμους και εξυπηρετικούς" Υπαλλήλους των Δημοσίων Υπηρεσιών που υποτίθεται τους ελέγχουν?

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 13:03:37

     Το ''μαζί τα φάγαμε'',δεν ισχύει όμως και για όλους τους δημ.υπαλλήλους,που θέλεις να περάσεις.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Κυθήριος 12/11/2014 13:18:32

      Ασφαλώς δεν έπαιρναν όλοι μίζες. (βασικά γίνονταν άγριες κόντρες για το ποιός θα καταφέρει να χωθεί σε καμιά επιτροπή προμηθειών για να κονομήσει!). Για την διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος όμως ,έχουν περισότερο ή λιγότερο όλοι ευθύνη.

     • Ηλίας avatar
      Ηλίας @ Κυθήριος 12/11/2014 16:09:50

      Παράδειγμα (μικρού είναι η αλήθεια) κλεψίματος κάποιων Δ.Υ. Σε κάποια νομαρχία (δεν κάνει να πω ποια), πριν 12-13 χρόνια, στην διεύθυνση πολιτικής γης, δούλευαν 4 υπάλληλοι και 1 διευθυντής. Κάθε μέρα της εβδομάδας, ένας υπάλληλος (μια μέρα ο καθένας δηλαδή) έφευγε από το γραφείο στις 12:00. Στα χαρτιά είχε εξωτερική εργασία (πραγματογνωμοσύνη). Στην πράξη απλά ροκάνιζαν ένα κονδύλι που είχε εγκριθεί κατόπιν απαιτήσεώς τους (αγώνες, απεργίες κλπ). Το ποσό δεν ήταν μεγάλο αλλά πως αλλιώς εκτός από ΚΛΟΠΗ μπορείς να το πεις αυτό που έκαναν ??

     • Montechristo avatar
      Montechristo @ Ηλίας 12/11/2014 17:07:29

      Μπορείς να το πείς εκμετάλλευση υπάρχοντος ...''κενού'' της Δημόσιας Διοίκησης. Ο Διευθυντής που έπρεπε να τους ελέγχει, ελεγχόταν; Η ...πραγματογνωμοσύνη γινόταν χωρίς ...παραστατικά που να την πιστοποιούν; Όταν αφήνεις ανεξέλεγκτους ανθρώπους εθισμένους στην ασυνειδησία και στην κατεργαριά, είναι σίγουρο πως θα υποκύψουν στον πειρασμό της φτηνής εκμετάλλευσης της ''ελευθερίας'' τους ...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Montechristo 12/11/2014 22:05:40

      Montechristo, ο παλιός κι αγαπητός Κόμης; Την καλησπέρα μου!

     • Montechristo avatar
      Montechristo @ Κυθήριος 12/11/2014 22:14:17

      Καλησπέρα, αλλά όχι. Δεν είμαι εκείνος ο Μοντεχρήστος, ο Κόμης. Είμαι ο άλλος. Του Αρκά :) Bάζω φωτό, για να μην μπερδευόμαστε.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Montechristo 12/11/2014 22:54:30

      Ok,πάντως καλώς ήλθες στη παρέα.

     • Montechristo avatar
      Montechristo @ Κυθήριος 12/11/2014 23:24:57

      Ευχαριστώ, να είσαι καλά.

 7. chp avatar
  chp 12/11/2014 12:17:02

  Στην Ελλάδα γενικά και για αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν δεν ευθύνονται ποτέ οι πολιτικοί ,οι διαπλεκόμενοι και οι ασκούντες την διοικηση. Ειναι πρωτοφανές! Αυτοι που έχουν την εξουσία και τα χρήματα να υποδύονται τους ανύμπορους . Αν δεν θρυμματιστεί το υπάρχον προσωπικό (πολιτικό ,διαπλεκόμενο,πολιτικό-διοικητικό) και εάν δεν εφαρμοστούν στοιχειώδεις αρχές διοικήσεως δεν υπάρχει ουδεμία ελπίδα . Μην λετε "εμείς" , να λέτε "αυτοί" παρακαλώ !

 8. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 12:42:50

  Aς συμβουλευθούμε λοιπόν τους Αρχαίους μας παππούδες. Μας έχουν χαρισμένη την πολύτιμη πυξίδα, αλλά επιμένουμε να ψηλαφούμε στο σκοτάδι, ως …τυφλοί (ή μήπως σε κάποιους συμφέρει να εκπαιδευόμαστε ως τυφλοί;) : ‘’Μέσα από τα λεγόμενα του Πλάτωνα, εξάγονται καιοι σκοποί του πολιτικού ηγέτη και αυτοί είναι: Η συνεχής μέριμνα για την ευημερία των πολιτών. Η καλλιέργεια σεβασμού προς τα θεία, η οποία θεοσέβεια κατά τον Αριστοτέλη αποτελεί πηγή ενέργειας, ενώ η ασέβεια προς τον Θεό κατά Πλάτωνα, συνεπάγεται σε αυτοκαταστροφή. Να δημιουργήσει καλούς καγαθούς πολίτες, ώστε να είναι ενάρετοι, σώφρονες και δίκαιοι, με ενότητα και φιλία μεταξύ τους. Να βιώνουν και να δημιουργούν οι πολίτες ελεύθεροι, αλλά «εν δικαιοσύνη», εντός του συνόλου της κοινωνίας. Να καταστήσει την πόλη αυτάρκη σε δύναμη και πλούτο. Οι Αρετές Ο Πλάτων στο θέμα αυτό υπήρξε εξελικτικός, υποστηρίζοντας κατ’ αρχάς, ότι η αρετή της ηγεσίας αποτελεί «θεία δωρεά» στο «χρυσό γένος» των ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα έχουν επί πλέον το φυσικό προσόν της αυτοεπιτακτικής. Ως θεμελιώδεις «θεϊκές αρετές» στον ηγέτη ο Πλάτων, κατά σειρά προτεραιότητας, θεωρεί : Τη Φρόνηση, στην οποία είναι ανάγκη να πειθαρχούν τα συναισθήματα και οι επιθυμίες. Φρόνηση υπάρχει στην πολιτεία όταν κυβερνάται από έμφρονες άρχοντες και δίκαιους νόμους. Απεναντίας οι άφρονες άρχοντες καταστρέφουν την πολιτεία και τους πολίτες. Τη Σωφροσύνη, η οποία σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, είναι η δικαιοσύνη ως προς τον εαυτό μας, σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο. Κατά τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη η τέχνη του μέτρου. Τη Δικαιοσύνη, αρετή η οποία εμπνέει τη φιλία και την ομόνοια μεταξύ των πολιτών, ενώ απεναντίας η αδικία προκαλεί μίση, στάσεις και συγκρούσεις. Ο δίκαιος άνθρωπος είναι ευδαίμων και υπ’ αυτή την έννοια διατυπώθηκε η ρήση: Είναι προτιμότερο ν’ αδικείσαι παρά ν’ αδικείς. Τόσο κατά τον Πλάτωνα, όσο και κατά τον Αριστοτέλη, υπάρχει το φυσικό και το νομοθετημένο δίκαιο, τ’ οποίο δύναται να μεταβάλλεται προσαρμοζόμενο στους καιρούς. Στο φυσικό δίκαιο υπάγεται και ο ορισμός περί δικαιοσύνης του Πλάτωνα, ότι ο κάθε πολίτης στην πόλη ν’ ασχολείται με την εργασία που αρμόζει στη φύση του. Ορισμός ο οποίος σήμερα εκφράζει την αρχή του καταμερισμού της εργασίας και αποτελεί τη ψυχολογική σχολή του Καρόλου Γιουνγκ. Την Ανδρεία, μία αρετή χωρίς ορισμό λόγω της πολυμορφίας της. Διότι ανδρεία είναι να μένεις στη θέση σου και να πολεμάς τον εχθρό. Επίσης είναι η ευελιξία στον πόλεμο, για να έχεις νικηφόρο αποτέλεσμα. Ανδρεία επίσης είναι η εγκράτεια στις λύπες και στις ηδονές και η νίκη επί των παθών μας. Τέλος ανδρεία είναι η γνώση των κινδύνων και η αντιμετώπισή τους με φρόνηση. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πλάτων πρώτη αρετή θέτει τη φρόνηση και τελευταία την ανδρεία και τις άλλες αρετές της δικαιοσύνης, ως μέσους όρους,ώστε να μη δύναται ν’ αποχωρίζεται η ανδρεία από τη φρόνηση. …..’’ Αν αναλογιστούμε τώρα πόσα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διέθεταν και διαθέτουν τα άτομα που διεκδίκησαν, διεκδικούν, άσκησαν και ασκούν την εξουσία τα τελευταία 100 χρόνια, κατανοούμε πλήρως και τη σημερινή πραγματικότητα. Τίποτε δεν έγινε τυχαία και από το κεφάλι βρωμάει ΠΑΝΤΑ το ψάρι.Οι διεκδικητές της εξουσίας, αφού κατορθώσουν με ψέματα, υποσχέσεις κι απόλυτα εκφρασμένη στους έξωθεν υποτακτική διάθεση, να αναρριχηθούν στα ανώτατα αξιώματα, κρατούν μέσω της μη παιδείας και του αμφίδρομου εθισμού στην ανομία,τη ‘’χρήσιμα’’ αφελή ψηφοφόρο πλειοψηφία, χειραγωγημένη και αυτοκαταστροφικά επαναλαμβάνουσα, τα ίδια λάθη. Η γνώση, η παιδεία κι η ενεργή συνείδηση, είναι ο Μίτος της Αριάδνης που θ΄ αχρηστεύσει αυτόν τον σκοτεινό Λαβύρινθο.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 13:40:24

   Υπέροχο, να'σαι καλά! Να μην ξεχνάμε βέβαια πως συνήθως την εξουσία δεν την ασκούν αυτοί που είναι στα ανώτατα αξιώματα, άλλα οι "νταβατζήδες" που κρύβονται απο πίσω τους. Εκει να δεις...αρετή!!!

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 14:59:48

    Οι νταβατζήδες όμως αγαπητέ, ΑΝ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ έστω ένας ΗΓΕΤΗΣ (που δε θα είναι υπαλληλάκος), που θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το ''χρίσμα'' του Ελληνικού λαού, θα γίνουν στάχτη και μπούρμπερη εν μιά νυκτί, κάτω απ΄το φώς των αποκαλύψεων και των αισχρών κριμάτων που τους βαραίνουν..... Ηθική απαιτούμε από αυτούς που εμπιστευόμαστε και εξουσιοδοτούμε να μας εκπροσωπήσουν. Όχι από τους ανήθικους εμπόρους και τους διεφθαρμένους εκβιαστές... Ένας μη εκβιάσιμος και μη μωροφιλόδοξος απαιτείται και όλα αλλάζουν.....

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 15:13:39

     Ακριβώς. Ο Κ.Κ κέρδισε εκλογές, μόνο και μόνο επειδή ανέφερε την λέξη "νταβατζήδες" (άλλο αν δεν έκανε τίποτα στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τη μεγάλη πλειοψηφία των "παιδιών ενός κατώτερου Θεού" του Ιδιωτικού τομέα. Ο πολιτικός που θα τους έπειθε πως είναι υπερασπιστής των συμφερόντων τους, σε βάρος των οργανωμένων συντεχνιών των "βολεμένων", θα αποκτούσε τέτοια δύναμη στο λαό , που δεν την είχε ούτε η... Εύα Περόν!

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 15:57:54

      Καλή η ελευθερία του λόγου, καλή η πολιτικολογία αλλά οφείλουμε να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι όταν διατυπώνουμε τη θέση μας. Πρέπει λοιπόν, να ενημερωθείς σχετικά με την ιστορία του "βασικού μετόχου", από την αρχή της, το 2004 μέχρι την τελευταία εξέλιξή της, το 2010.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ ΙΚΟ 12/11/2014 16:06:04

      Να δεχτώ πως το "δεν έκανε τίποτα" ήταν υπερβολικό. Αλλα δεν ήταν αυτή η ουσία του σχολίου μου.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 16:19:54

      Δεν ήταν υπερβολικό, ήταν λάθος.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ ΙΚΟ 12/11/2014 21:15:53

      Καλά ,θα γράψω το σωστό 100 φορές και θα το στείλω στη Ραφήνα!

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 21:25:43

      Οι παρατηρήσεις σε διορθώνουν, μπράβο!

     • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
      Γεωργία Βασιλειάδου @ ΙΚΟ 12/11/2014 16:21:34

      Το αποτέλεσμα αλήθεια της ιστορίας του "βασικού μετόχου"; Γιατί οι αγαθές προθέσεις, δεν αρκούν. Όταν υπάρχει σταθερή θέληση πάταξης των εγκλημάτων, βρίσκει κανείς και το ...δρόμο.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεωργία Βασιλειάδου 12/11/2014 19:17:01

      Τα βλέπετε Κυρία μου, ότι είστε πάλι αδιάβαστη. Βρείτε τις πηγές και μελετήστε, από το 2004 έως το 2010, όλη την ιστορία. Να επανέλθετε διαβασμένη.

     • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
      Γεωργία Βασιλειάδου @ ΙΚΟ 12/11/2014 21:13:48

      Δεν θέλω να ...διαβάζω Ιστορία αγαπητέ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΛΜΗΡΩΝ ΤΟΜΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣΑΝΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ. Και όσο κι αν προσπαθήσω, τριγύρω βλέπω μόνο τ' αδίστακτα όρνια να συνεργάζονται με το πολιτικό προσωπικό, να μου πίνουν το αίμα και να καλοπερνούν εις βάρος μου.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεωργία Βασιλειάδου 12/11/2014 23:22:40

      Το θετικό αποτέλεσμα των σχετικών τολμηρών ενεργειών-τομών του 2004, τελεσιδίκησε στην Ε.Ε, το 2010. Τότε, επιτέλους ξεπεράστηκαν οι "παρεμβάσεις" των νταβατζήδων και εκείνου του ανεκδιήγητου Ευρωπαίου αξιωματούχου που πρώτος "χειρίστηκε" το θέμα και εισηγήθηκε την απόρριψή του. Άρα, αυτός που έπρεπε να δράσει τολμηρά, έδρασε και μάλιστα άμεσα. Απομένει η εκκρεμότητα να αξιοποιηθεί επιτέλους, το θετικό αποτέλεσμα, που επαναλαμβάνω προέκυψε το 2010. Ζητήστε λοιπόν τον λογαριασμό από τους επόμενους. Υ.Γ: Όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, καλόν είναι να παραμερίζουμε τις εμπαθείς απόψεις μας.

     • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
      Γεωργία Βασιλειάδου @ ΙΚΟ 12/11/2014 23:34:17

      ''Άρα, αυτός που έπρεπε να δράσει τολμηρά, έδρασε και μάλιστα άμεσα.'' Για εσάς αυτή η προσπάθεια που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ήταν υπέρ αρκετή. Εγώ θα απαιτούσα το τσάκισμα των συμφερόντων, την επώνυμη καταγγελία της διαπλοκής, την τιμωρία των ανομιών. Δεν είδα τίποτε απολύτως, αν και είχα ελπίσει μετά τις καταγγελίες του, οτι ο συγκεκριμένος ίσως να τολμούσε... Διαφέρουν λοιπόν τα κριτήρια και οι απαιτήσεις μας. Εμπάθεια, δεν υπάρχει. Απλά εγώ δεν έχω συναισθημαστική εμπλοκή κι έτσι είμαι πιο αντικειμενικός κριτής.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεωργία Βασιλειάδου 12/11/2014 23:46:12

      Μα λέμε ήρθε το θετικό αποτέλεσμα. Άργησε αλλά ήρθε. Ας αξιοποιηθεί!

     • Γεωργία Βασιλειάδου avatar
      Γεωργία Βασιλειάδου @ ΙΚΟ 12/11/2014 23:53:01

      Εγώ σας λέω, οτι δεν χρειαζόταν να περιμένουμε 10 χρόνια για να δράσουμε ενάντια στα συμφέροντα. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι αν είσαι αποφασισμένος. ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεωργία Βασιλειάδου 13/11/2014 09:11:37

      Καλή μου γειτόνισσα, δυστυχώς, δεν θέλεις να συνεννοηθείς. Εντάξει.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ ΙΚΟ 13/11/2014 11:46:29

      Ποιό θετικό αποτέλεσμα βρε ΙΚΟ μου? Δηλαδή τώρα ΔΕΝ κυβερνανε οι Νταβατζήδες?

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Απονενοημένος Διάβημας 13/11/2014 12:12:46

      Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει η καλή διάθεση, να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς αναφέρω, οπότε ας μην το συνεχίσουμε.

  • ΚΩΣΤΑΣ Χ. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Χ. @ Άλυτη Εξίσωση 12/11/2014 16:48:06

   προσυπογραφω όλα οσα γραφεις !με καλύπτεις απολυτα !σε συγχαιρω!

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/11/2014 13:12:24

  Ναι, όταν όμως φθάσαμε στο κατάντημα να είναι πρώτος (ποιός άραγε;) ο ανεκδιήγητος Παπαντρέας ο junior ως πρωθυπουργός, αυτός που τόλμησε και μίλησε (άγαρμπα) πρώτη φορά ανοιχτά για τη διαφθορά στην Ελλάδα, οι εθναμύντορες εξεγέρθηκαν. Τελικά, όταν εκείνος ο μυστήριος Ζακυνθηνός είπε κάποτε ότι "το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό", σε βουλωμένα αυτιά και σε τυφλά μάτια μιλούσε...

  • Seagull avatar
   Seagull @ Uncle Stgm 12/11/2014 13:29:37

   Dear Uncle νομίζω ότι αδικείτε και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και ο Σημίτης (που είναι αυτό το παιδί) πάντα τον θυμάμαι να λέει ότι το μαχαίρι θα έφτανε βαθειά στο κόκκαλο σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις διαφθοράς που έσκαγαν μύτη, και ο Κων/νος Καραμανλής ο Β' είχε κινηθεί απειλητικά εναντίον των νταβατζήδων(!!!) και το κράτος θα το ξανάφτιαχνε πάνω σε γερά θεμέλεια ... αλλά μάλλον άλλαξε γνώμη στην πορεία. Τι τα θέλεις τι τα γυρεύεις που λένε, η κατάσταση παραπέμπει σε λερναία ύδρα, ένα κεφάλι κόβεις, δέκα περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος και ότι άλλο βάλει ο νους σου ξεπετάγεται, και πάντα βεβαίως οι συνήθεις ύποπτοι.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Uncle Stgm 12/11/2014 13:32:02

   Αυτό απλά δείχνει το απίστευτο θράσος και αμοραλισμό που είχε ο ...Παπαντρέας! Δεν ήξερε τίποτα και...μόλις το έμαθε , βγήκε να καταγγείλει τη διαφθορά!

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Απονενοημένος Διάβημας 12/11/2014 13:53:00

    Α ,μόλις πρόσεξα πως μιλάς για τον....Junior! Είχα στο μυαλό μου τον Senior, πού κατά καιρούς είχε το θράσος να ...ανακαλύπτει τέτοια προβλήματα τη δεκαετία του '80!!!! Ισχύουν βέβαια και για τον Junior αυτά που έγραψα ,αν και αυτός έχει το ελαφρυντικό πως είναι απο άλλο πλανήτη!

  • in medias res avatar
   in medias res @ Uncle Stgm 12/11/2014 13:44:30

   Μόνο που είναι "δουλειά" σχεδόν όλων των λοιπών να κάνουν διαπιστώσεις -και όχι του Πρωθυπουργού, ο οποίος, μαζί με τον ΠτΔ και τον ΥπΕξ, αποτελούν, εκτός των άλλων, το "πρόσωπο" της χώρας "προς τα έξω"... Ο (κάθε) Πρωθυπουργός υποχρεούται, ως εκ της θέσεώς του, τουλάχιστον να μην δυσφημεί τη χώρα του, έστω και αν αυτή είναι άξια δυσφημίσεως ... Δικό του καθήκον είναι να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα (π.χ., εν προκειμένω, την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς) και να επιχειρεί, δίχως ... ταραταζούμ, να τα επιλύσει. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, κακώς ειρωνεύεσαι, ως "εθναμύντορες", όσους κατηγορούν τον ΓΑΠ για την εκ μέρους του δυσφήμιση της Ελλάδος, όχι επειδή αρνούνται ότι η χώρα αντιμετωπίζει πράγματι ζήτημα (εκτεταμένης) διαφθοράς, αλλά διότι θεωρούν (όπως ο υποφαινόμενος) ότι δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού της (κάθε άλλο, μάλιστα) να το διατυμπανίζει ...

 10. Κρίτων avatar
  Κρίτων 12/11/2014 14:20:19

  Όχι! δεν έκλεψαν έτσι γενικά και αόριστα οι "πολίτες, αγαπητοί. Αυτός ο ιδιότυπος Ναζισμός πρέπει να πάψει! Είναι συγκεκριμένοι οι "πολίτες" που έκλεβαν το δημόσιο ταμείο. Είναι τα κομματικά παράσιτα του ΠΑΣΟΚισμού και του ΝΔ-κρατισμού που διαδόθηκε και συντηρείται σαν καρκίνος που τρώει τις σάρκες μας σε όλα τα επίπεδα. Είναι οι ἑπιχειρηματίες" που δανέιζονταν δανεικά καια γύριστα. Και είναι και μερικοί που αντί να προσέχουν το δημόσιο χρήμα το έκλεβαν. Αυτές οι Ναζιστικές προπαγάνδες πρέπει να πάψουν μια και καλή. Το κλεπτοκρατικό κατεστημένο συνεχίζει τις διαβολές για να δανείζεται και να παραμένει στην εξουσία, εν τω μεταξύ καταστρέφοντας την υγιή -όση απέμενε- ιδιωτική οικονομία. Πριν 2 χρόνια ο Φαήλος Κρανιδιώτης έψεγε τους Έλληνες που δεν ήθελαν να εργάζονται για ψίχουλα στον ήλιο και δίχως ασφάλιση. Και δώστου η λασπολογία εναντίον της κοινωνίας από τους από το δημόσιο ταμείο τρεφόμενους γραφιδοφόρους των διαφθαρμένων ΜΜΕ και τα μπλόγκ. Η πιο διεφθαρμένη πολιτική τάξη της Ευρώπης συνεχίζει τα ίδια. Να δανείζεται και να καταστρέφει. Και δεν θα ξεκουμπιστεί παρά μόνο -φοβάμαι-με τα όπλα. Το κράτος (σας) όμως παραμένει ακριβώς το ίδιο. Ανίκανο, συμπλεγματικό, εχθρικό και αδηφάγο, καταστρεπτικό για την Ελληνική κοινωνία.

 11. Φράνκ avatar
  Φράνκ 12/11/2014 15:31:09

  Aν μετά απ' αυτό το άρθρο διαβάσουμε την "όπερα της πεντάρας" του Μπρέχτ και τα βασικά του "Κεφαλαίου" του Μάρξ, αν στη θέση της λέξης "Ελλάδα" βάλουμε τη λέξη "καπιταλιστική χώρα", θα διαπιστώσουμε οτι το άρθρο αυτό σήμερα αλλά και διαχρονικά, ισχύει για ΟΛΕΣ τις χώρες της γής. Η διαφορά είναι οτι, ανάλογα με το στάδιο κοινωνικοιστορικοπολιτικής εξέλιξης της κάθε χώρας η βρωμιά του Καπιταλισμού, με την έννοια της ανήθικης υπερσυγκέντρωσης κερδών στα χέρια των ολίγων "ισχυρών", είναι λιγώτερο ή περισσότερο συγκεκαλυμμένη. Π.χ. σε παλαιότερη αποκάλυψη του Αρείου Πάγου της Ελβετίας ο ειδικός εισαγγελέας που έκανε την έρευνα (Η οποία "θάφτηκε" αμμέσως απο τα ΜΜΕ αλλά υπάρχει στα αρχεία ) κατέληξε στο πόρισμα οτι οι χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι διαφθορείς άλλων χωρών είναι οι πλουσιώτερες και οι "καθαρώτερες" στα μάτια του κόσμου. Πρώτος διαφθορέας κρατών, η πολιτεία του Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ. Δεύτερος το Λουξεμβούργο, ήτοι το κράτος με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, χωρίς να παράγει ούτε το 10% όσων παράγει η Ελλάδα, του οποίου ο Πρωθυπουργός "έντιμος" και πολύς κ. Γιουνκέρ μάλλον εξοστρακίζεται απο την ΕΕ λόγω της τεράστιας διαφθοράς (της οποίας ήταν ενορχηστρωτής) η οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Τρίτος μεγάλος διαφθορέας κρατών η "κατάλευκη Ελβετία"...κ.ο.κ. Η λίστα των διαφθορέων είναι αντιστρόφως ανάλογη της λίστας των διεφθαρμένων χωρών ανάλογα με τον πλούτο τους... Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε κυρίως διότι ο λαός της είχε την αφέλεια να πιστέψει οτι ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως καλός, ενώ η επιστήμη έχει πλειστάκις αποδείξει οτι ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι κακός, ψεύτης, κλέφτης, μοχθηρός και άπληστος. Εκείνο που τον συγκρατεί είναι ο φόβος μην συλληφθεί και βρεθεί ο ίδιος στη θέση του θύματος. Δέσε πόσο φοβάται την αστυνομία ένας Βορειοευρωπαίος όταν κάνει παράβαση και πόσο ένας Ιταλός , ή Ελληνας... Η κρίση στην Ελλάδα είχε μεταξύ άλλων και το καλό οτι μας έκανε πρωταθλητές κόσμου στην αυτοκριτική μας. Ούτε οι Ιταλοί που προφανώς είναι χειρότεροι απο εμάς στη συμπεριφορά τους απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς φτάνοντας σε απίστευτες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, μαφία, καμόρρα, ταξιαρχίες θανάτου κλπ, δεν κάνουν τόση αυτοκριτική. 'Αλλωστε και ο πατέρας της αυτοκριτικής Ελληνας είναι, ο Αριστοφάνης. Κάποιοι πονηροί λοιπόν συνέλληνες, σκέφτηκαν οτι θα την γλυτώσουν και θα βγούν κι απο πάνω, λέγοντάς μας οτι εμείς οι Ελληνες προκαλέσαμε την Παγκόσμια και την Ευρωπαική κρίση αφού στα κανάλια βλέπουμε τι καθίκια είμαστε, και οτι όλοι φταίμε εξ ίσου. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί οτι εμείς πήραμε στο λαιμό μας και τα υπόλοιπα PIIGS και την Κύπρο που οι λαοί τους δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι σαν εμάς. Βεβαίως τα πραγματικά καθίκια , οι Έλληνες του 1% που κατέχουν το 60% του παραγόμενου απο τον Ελληνικό λαό πλούτου, γελάνε σαρδόνια με τέτοιες αναλύσεις διότι ξέρουν οτι αυτοί έχουν και το 90% της ευθύνης για την καταστροφή της χώρας. Και γελάνε διότι ξέρουν οτι όση αυτοκριτική κι αν κάνουμε κι όσο κι αν αυτομαστιγωνόμαστε καθημερινά σαν τους καλόγερους το μεσαίωνα, αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν με απληστία τα κέρδη τους μέσα στην κρίση όπως και πριν αφού το χρέος το φορτώνονται τα αυτοκρινόμενα υποζύγια-κορόιδα. Η αυτοκριτική μας δεν θα το λύσει απο μόνη της, αλλά θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα όταν ξαναβάλουμε την ηθική στη θέση της και πούμε σ' αυτό το 1% , τους Μπάνκστερς όπως τους λένε οι Αμερικάνοι που τους ξέρουν καλά, οτι αυτά τους τα κέρδη είναι ανήθικα ακριβώς επειδή μας τα εμφανίζουν ως νόμιμα. και αυτά προκαλούν τις κρίσεις και θα συνεχίσουν να τις προκαλούν άν δεν βρεθεί τρόπος να τους κόψουμε την απληστία που απο μόνοι τους βέβαια δεν θα μπορέσουν ποτέ να το κάνουν. Το "τάισμά" τους με εικονικό χρήμα-φωτοτυπίες, είναι μια λύση άμμεσης ανάγκης όπως μας έδειξε το παράδειγμα των ΗΠΑ. Ετσι αρχίζει να ξεκολλάει το εικονικο=τζογαδόρικο χρήμα της χρηματιστιριακής καζινοκαπιταλιστικής οικονομίας απο το πραγματικό χρήμα της παραγωγής και του μόχθου της πραγματικής οικονομίας, στο οποίο πρέπει να επανέλθουμε αποκόπτοντας τις παράνομες παρατραπεζικές δραστηριότητες που θέριεψαν μετά την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του Ρηγκανοθατσερισμού μετά το 1990...

  • Seagull avatar
   Seagull @ Φράνκ 13/11/2014 09:21:18

   Συγχαρητήρια για την ανάρτησή σας!

 12. karenin avatar
  karenin 12/11/2014 15:43:58

  Δεν είναι πια θέμα αυτοκριτικής, με ελάχιστη γνώση αυτογνωσίας εξιλέωση και εξαγνισμό χρειαζόμαστε, και μετά σε καθαρό τραπέζι μια καλή σοφη εναρετη γιαγιά να μας διαβάσει την καινουργια αφήγηση της πατρίδας, όπου και θαναι του καθένα το καθαρτήριο.

 13. tryphon avatar
  tryphon 12/11/2014 16:17:54

  Μήπως όμως αντί να αυτομαστιγωνόμαστε συνέχεια (γιατί τα δικά μας τα χάλια τα ξέραμε και οι εταίροι στην Ευρώπη μα τα θυμίζουν συνεχώς) να βλέπαμε και λίγο τι κάνουν τα λαμόγια οι ευρωπαίοι που μας κουνάνε το δάχτυλο έχοντας μετατρέψει εδώ και δεκαετίες το Λουξεμβούργο σε κέντρο νόμιμης κολοσσιαίας φοροδιαφυγής??? Φτάνει πια η υποκρισία! Η διαφθορά είναι παντού και η Ευρώπη σαπίζει!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/11/2014 17:31:32

  Kαι λίγα έπαθε μια χώρα που κατ επανάληψιν ψήφισε Ανδρέα Παπανδρέου.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ψυχραιμια 12/11/2014 21:13:40

   Εχει ακόμα να πάθει πολά ,νομίζεις πως τα ξεχρεώσαμε τα γλέντια των Πασόκων?

 15. dim avatar
  dim 12/11/2014 18:27:52

  Η πλάκα με τη συντριπτική πλειοψηφία του 46% των πολιτών που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, είναι ότι δεν το άφησαν επειδή του ρίχνουν ευθύνες επειδή μας έφερε ως εδώ, αλλά το άφησαν επειδή διαπίστωσαν ότι δε μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους. Μόλις τους είπε ότι: «παιδιά το πάρτυ τελειωσε, από εδώ και πέρα τα κεφάλια μέσα, όσο λαδώσατε το αντεράκι σας το λαδώσατε, τώρα είναι ώρα να βάλετε πλάτη για να διατηρήσουμε έστω και ένα 60% από αυτά που φτιάξατε μέσα από τη "όμορφη αυτή σχέση πελάτη - εξουσίας" που ζήσαμε τόσα χρόνια συνειδητά όλοι μαζί. Που μου δίνατε τη ψήφο σας, και εγώ τακτοποιούσα 1 εκατ. οικογένειες στο δημόσιο, με παχυλές αμοιβές, με μπόνους έγκαιρης προσέλευσης, με συντάξεις από τα 45, με όργιο φοροδιαφυγής σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε μικρομεσαία μαγαζιά που έκοβαν το 30% των αποδείξεων, με δανεικά που έριχνα στην αγορά για να ανεβαίνει η κατανάλωση και να παίρνουν καλούς μιθσούς και μπόνους οι εργαζόμενοι στον ιδιωιτικό τομέα, με επιδοτήσεις στους αγρότες κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ. Ναι από εκεί που είχατε ένα υπογειάκι, και καταφέραμε με τη σχέση αυτή «πελατη – εξουσίας» να τα κάνετε 2 τα σπίτια και 2 εξοχικά, ναι, μπορεί να χρειαστεί και να χάσετε από ένα, αλλα θα έχετε το 60% του πλούτου που βγάλατε, αλλιώς κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα». Και κάπου εκεί, ως δια μαγείας, έρχεται το κρίσιμο θέμα: αν τα πίστευαν αυτά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, και ήθελαν να βάλουν πλατη, άντε και να δεχθώ ότι για να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, να το αφήσουν αλλά να πάνε σε ένα συγγενή χώρο, άφθαρτο, που θα τους μιλούσε τη γλώσα της αλήθειας και θα κατάφερναν με αυτούς να κρατήσουν αυτό το 60% του πλούτου τους. Από αυτό όμως το 35% που χάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, μόνο το 6% πήγε σε τέτοια σχήματα (και μάλιστα «διαδοχικά», πρώτα στη ΔΗΜΑΡ, και μετά στο ΠΟΤΑΜΙ). Το υπόλοιπο 29% που πήγε? Μα στον Σύριζα φυσικά, άρα σε ποιόν? Μα σε αυτόν φυσικά που τους έταξε ότι θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους. Δεν υπάρχει ούτε μια συντεχνία, ούτε ένας κλάδος, που ο Σύριζα να μην έχει πει στη βουλή ότι θα τον στηρίξει, ότι θα τον αποκαταστήσει, και ο «πελάτης» φυσικά αυτό θέλει να ακούσει και τσούπ δίνει τα 30αρια στο Σύριζα. Άρα η μεγαλύτερη απόδειξη για το ποιος φταίει είναι η ίδια η στάση του λαού και μάλιστα του αριστερόστροφου κομματιού (έχει και η δεξιά ευθύνη αλλά πολύ μικρότερη, περίπου 75% - 25%), δια της ψήφου του. Αν έδινε 30άρια σε άφθαρτα σοσιαλδημοκατικά κόμματα (στυλ Δημάρ ή Ποτάμι) που θα λένε ότι δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό, αλλά τιμωρήστε και αυτούς που σας έφεραν εδώ, τότε ναι, να ρίξω το φταίξιμο μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά από τη στιγμή που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στο ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ, τότε η κύρια ευθύνη είναι πια σε αυτούς τους ίδιους τους πελάτες.

  • Μαύρο κουτί avatar
   Μαύρο κουτί @ dim 12/11/2014 19:31:28

   Χαχα! Πλάκα έχεις. ''Αν έδινε 30άρια σε άφθαρτα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (στυλ Δημάρ ή Ποτάμι)..'' Ψήφο απ΄ευθείας στους νταβατζήδες για να ...εξιλεωθείτε μας λες οτι δίνετε όλοι εσείς; χαχαχαχα! Επίσης το επί τα % που τάχα ...διασώζει το πασοκ συγκυβερνώντας με τη ΝΔ, σε ποιούς ακριβώς το ...εξασφαλίζει; Μέτρησέ τους καλύτερα... Στο 5%. Και αν. Σ΄όλους εσάς τους τακτοποιημένους, που γράφετε κατεβατά υπέρ της συλλογικής ευθύνης που μέχρι πριν λίγο, κατάφερνε ν΄απονευρώνει τα πλήθη. Ξέχασέ το όμως πια. Οι ''μετακινούμενοι'' είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, θα μάθουν σύντομα όλη την αλήθεια και ή θα πολεμήσουνε για τη ζωή τους, ή θα ζήσουν σαν άμοιροι δούλοι κι αυτοί και τα παιδιά τους. Από ένστικτο το διαισθάνονται κι έτσι κρατούν μικρό καλάθι. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Από εδώ και πέρα, διακυβεύονται η πατρίδα, η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια μας. Να μην έρπουμε, να μην κοροϊδευόμαστε απ΄τους φαύλους, να μην εξαγοραζόμαστε από κούφιες υποσχέσεις. Το παιχνιδάκι τελείωσε κι εντός ολίγου αλλάζουμε τους όρους. Πάρτε το απόφαση.

   • dim avatar
    dim @ Μαύρο κουτί 12/11/2014 20:15:59

    Κάνουν ορισμένοι ότι δεν καταλαβαίνουν. Δε μιλάω για εμένα και την κεντροδεξιά πλευρά, εγώ πάντα ψήφιζα και θα ψηφίζω το κόμμα που είναι το μεγαλύτερο στον κεντροδεξιό χώρο, ανεξάρτητα αν και κάποιο πιο μικρό του ίδιου χώρου μπορει να με εκφράζει κάποια στιγμή λίγο περισσότερο, μόνο και μόνο γιατί η κάθε ψήφος μετράει και μπορεί για αυτό το 1% ή 2%, να χαθεί η πρώτη θέση, και άρα αντί η πατρίδα μου να έχει μια φιλελεύθερη πατριωτική κατεύθυνση, πέσει στα χέρια μαρξιστών, κρατιστών και εθνομηδενιστών. Μιλάω για αυτό το 46% που πάντα ψήφιζε λεφτά υπάρχουν και τσοβόλα δώστα όλα, ώστε να βολεύεται και αυτό μέσα από το γενικότερο φαγοπότι. 1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, 1 στις 4 αποδείξεις οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι κλπ κλπ κλπ. Αυτό λοιπόν το 46% που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και θεωρεί τον εαυτό του αριστερά του κέντρου, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, και άρα δε μπορεί εξ’ ορισμού να ψηφίσει ένα συντηρητικό ή φιλελεύθερο κόμμα, ας θεωρήσουμε ότι καλώς μετά από 40 χρόνια εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι με τι κίνητρα το εγκαταλείπει. Αν το εγκατέλειπε γιατί κατάλαβε επιτέλους ότι με το να κοιτάζει ο καθένας τη πάρτη του και το βόλεμα του δε πρόκειται να δούνε φως οι επόμενες γενεές, θα πήγαινε σε ένα σχήμα άλλο που δε θα του έταζε τα πάντα, και θα του έλεγε ότι απαιτούνται θυσίες και θα είναι δύσκολα τα πράγματα (ένα τέτοιο σχήμα αριστερά του κέντρου πχ είναι η Δημαρ, και το Ποτάμι, δεν τους άκουσα ποτέ να λένε ότι από αύριο θα είναι όλα εύκολα και θα τα καταργήσουν όλα σε μία νύχτα). Από τη στιγμή όμως που φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ πάει στο Σύριζα, δηλαδή το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε αυτόν που τάζει στους πάντες τα πάντα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βάλει μυαλό αυτό το 30% και τρέχει αμέσως να στηρίξει αυτόν που του υπόσχεται ότι τίποτα δε θα πειραχθεί και ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν μέσα στη κρίση.

    • Μαύρο κουτί avatar
     Μαύρο κουτί @ dim 12/11/2014 21:03:10

     1) ''Το ερώτημα είναι με τι κίνητρα το εγκαταλείπει.'' Σημασία έχει το οτι επί τέλους, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ. Αυτούς που ενστικτωδώς αισθάνεται οτι του πέταξαν ψίχουλα για να τον ευνουχίσουν, ενώ μασούσαν λυσσαλέα δανεικό χρήμα, τον χρέωναν και υποθήκευαν δολίως το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών. Δεν ζητάμε από έναν ''υπνωτισμένο'' κόσμο να γίνει ξαφνικά ...Αϊνστάιν. Αρχικά ματώνεις, μετά αποστασιοποιείσαι και αν είσαι επίμονος, χαράζεις νέο δρόμο. 2) ''(ένα τέτοιο σχήμα αριστερά του κέντρου πχ είναι η Δημαρ, και το Ποτάμι)'' Για σένα που είσαι πολύ πολύ ...δεξιός, το ποτάμι και η ρημάδ αποτελούν.... αριστερά. Χαχαχα! Ο κόσμος όμως μάλλον δεν τσιμπάει το σάπιο σας δολωματάκι και οι νταβατζήδες -πες τους-, άδικα χαλάνε επενδύοντας σε κουτσούς όνους, τα κλεμμένα μας Ευρώ. 3) ''...αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βάλει μυαλό αυτό το 30% και τρέχει αμέσως να στηρίξει αυτόν που του υπόσχεται...'' Το οτι δεν βάζεις εσύ μυαλό, με 1.897.303 επιχειρήματα, μπορεί να το υποστηρίξει ο οποιοσδήποτε σε βρίσκει αντίθετο με το ''σωστό'' του, με το συμφέρον του, με την ιδεοληψία του. Ο κάθε ενήλικος, ζυγίζει πλέον τα δεδομένα και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Κανενός η κρίση μα ούτε και η ψήφος δεν είναι αντικειμενικά ισχυρότερη. Στις Δημοκρατίες τουλάχιστον.... 4) ''ότι από αύριο θα είναι όλα εύκολα.....'' Αυτό το ακούς μονάχα εσύ, γιατί θες να το ακούσεις. Κανένας δεν τολμάει να το πεί και κανένας δεν πρόκειται να τον πιστέψει. Παλεύουμε για την πατρίδα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας πλέον. Όποιος διατηρεί ακόμη αυταπάτες (ελάχιστοι είναι αυτοί), σύντομα θά αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

  • Κ.Π. avatar
   Κ.Π. @ dim 12/11/2014 19:35:58

   Δυστυχώς οι κλεφταράδες πασόκοι ακόμη....καραδοκούν μέσω του σύριζα να αρπάξουν ότι απέμεινε να φαγωθεί και αυτό είναι το ΕΣΠΑ που είναι το τελευταίο σε μετρητά......Όχι ότι δεν έφαγαν και κάτι δικά μας καλόπαιδα....

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ dim 12/11/2014 21:10:23

   Έτσι ακριβώς όπως πολύ κρυστάλλινα τα περιγράφεις είναι τα πράγματα, αυτό έκαναν και μας ρήμαξαν όλους και αυτό θέλουν κάποιοι από δαύτους να συνεχίσουν να κάνουν, μόνο που δεν γίνεται πιά. Κι εδώ γίνεται πλέον ολότελα φανερή η ψυχοπάθεια αυτών των ανθρώπων, για την οποία μίλαγε ήδη ο Κ. Καραμανλής από το 1984, διότι έστω τότε δεν ήξεραν. Τώρα όμως ξέρουν, και επιμένουν, και πιά δεν γίνεται, διότι πακέτα Ντελόρ τέλος, δανεικά άνευ όρων τέλος, και γενικώς τέλος. Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι επιμένουν. Θλιβερό για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

 16. Αγαμέμνων avatar
  Αγαμέμνων 12/11/2014 19:07:58

  Αν αυτή η συζήτηση ξεκινούσε με την κρίση και όλοι μαζί καταθέταμε όπως οι σχολιαστές τις απόψεις μας θα βοηθούσαμε στην κατανόηση της σημερινής κρίσης. πολύ πάρα πολύ καλό πατριωτικό άρθρο. Χαίρομαι και συγχαίρω τους ακομπλεξάριστους σχολιαστές που δεν κρύβονται και αποκαλύπτουν την αλήθεια του συναφιού τους και του κλαδου τους δείχνουν ότι αρχίζουμε να θεραπευόματσε σιγά σιγά. Λυπούμαι για αυτούς που αγιοποιούν την συντεχία τους.Είναι η ένδειξη ότι είμαστε ακόμη πολύ "'Αρρωστοι". Ζεστό κρύο λοιπόν αλλά το άρθρο πάρα μα πάρα πολύ καλό. Επιτέλους.

 17. toxo avatar
  toxo 12/11/2014 20:54:09

  Πρίν από την κρίση,αποφάσισα να αγοράσω καινούριο αυτοκίνητο.Πήγα σε κάποια αντιπροσωπία και συμφωνήσαμε σε μιά τιμή α΄.Σε περίπου ένα μήνα με ειδοποιήσανε να πάω να παραλάβω το αυτοκίνητο,πληρώνοντας το μετά την προκαταβολή τίμημα.μου δώσανε και όλα τα χαρτιά για το πόθεν έσχες της αγοράς αυτοκινήτου.Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι το αυτοκίνητο το παρήγγειλα εγώ ,προσωπικα,και η εταιρεία δεν φαινότανε πουθενά.Το κόστος του αυτοκινήτου ήταν 21% μικρότερο από αυτό που πλήρωσα,ή 27% περισσότερο από αυτό που έδειχναν οι αποδείξεις που μου δώσανε.Ρώτησα κάποιον δικηγόρο γιά το θέμα και μου είπε ότι αν έκανα καταγγελία κινδύνευα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.Δεν έκανα καμία ενέργεια ,αλλά είχα κάποιες τύψεις ότι ανέχθηκα φοροαποφυγή .

 18. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 12/11/2014 21:04:56

  Υπάρχουν δύο διαφορετικές παθογένειες και καλό είναι να μην τις ανακατεύουμε. Η μία είναι η διάχυτη διαφθορά, ανηθικότητα, παραβατικότητα, που αφέθηκε να διαχέεται και να αλωνίζει στην Ελλάδα από το 1981 και δώθε, με πρωτοβουλία του παλαιοΠασόκ κυρίως, πρωτίστως, και βασικώς. Το παλαιοΠασόκ μίλαγε για χούντα δικαστών, ταύτιζε τα σώματα ασφαλείας με την χούντα, και βάλθηκε τάχα να κατεδαφίσει το κράτος της δεξιάς, ενώ στην πραγματικότητα κατεδάφισε το κράτος του δικαίου και της έννομης τάξης. Αυτή η παθογένεια τους πιάνει όλους, κατά μείζονα όμως λόγο πιάνει τους τότε μη έχοντες, τους τότε εκκινούντες από το μηδέν, οι οποίοι παραβάτησαν πολύ περισσότερο διότι στο ξεκίνημα δεν είχαν κάτι να χάσουν. Οι κορυφές αυτού του παγόβουνου ήταν οι άτυχοι σύντροφοι Μένιος, Άκης, και λοιπά πρασινόπαιδα. (Μετά, όταν έχουν πλέον κάτι να χάσουν, οι καλοί αυτοί άνθρωποι δεν ξέρουν να σταματήσουν, προφανώς διότι είναι εκ φύσεως αχαλίνωτοι...) Έχει και η δεξιά τα μπουμπούκια της, αλλά είναι λιγότερα! Τώρα, το γεγονός ότι υπήρξαν πάρα πολλά καλόπαιδα στο παλαιοΠασόκ και αρκετά καλόπαιδα και στη ΝΔ, δεν τσουβαλιάζει βεβαίως ως λαμόγια όλους τους Έλληνες πολίτες. Εξακολουθούν να υπάρχουν συνεπείς άνθρωποι στην Ελλάδα, τίμιοι, με καθαρά τα οικονομικά τους και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το "όλοι μας" λοιπόν δεν ισχύει για την πρώτη παθογένεια, την διάχυτη διαφθορά. Η δεύτερη παθογένεια αφορά το πώς αρμενίζει το καράβι, αν πηγαίνει Αριστερά ή Δεξιά. Εδώ λοιπόν, βοά η πραγματικότητα ότι την Ελλάδα την κατέστρεψαν οι ανερμάτιστες αριστερές πολιτικές του παλαιοΠασόκ, οι οποίες είναι ο ορισμός της αριστερής πολιτικής, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι παίρνουμε τα μέσα παραγωγής από τους ιδιώτες και τα δίνουμε στο κράτος ή στην κοινωνία (αναλόγως των γούστων των εκάστοτε συγκεκριμένων αριστερών), πράγμα το οποίο συνεπέστατα έκανε το παλαιοΠασόκ, γιγάντωσε το κράτος και νανοποίησε τον ιδιωτικό τομέα, γιγάντωσε τα συνδικάτα και κλάδεψε το επιχειρείν, και τα λοιπά και τα λοιπά, και τα λοιπά. Ούτε αυτήν λοιπόν την παθογένεια την χρεώνονται όλοι. Αλλά την χρεώνονται όσοι ψήφιζαν μανιωδώς παλαιοΠασόκ από το 1981 και δώθε, και όσοι από δαύτους έφυγαν τρεχόντως από το νεοΠασόκ που μετεννόησε και σοβαρεύτηκε επιτέλους, και έκαναν μετάσταση στον Σύριζα κι από 2,5% τον πήγαν στο 25%. Και εδώ λοιπόν, πάλι δεν ισχύει το γενικό τσουβάλιασμα. Δεν είναι όλοι αριστεροί στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ. Και δεν είναι όλοι κλέφτες και λαμόγια στην Ελλάδα, επίσης δόξα τω Θεώ. Οι κλέφτες και οι αριστεροί, ας όψονται. Οι άλλοι, δεν όψονται, και θα λάβουν άλλο στεφάνι. Το καλύτερο πάντως για όλους, θα είναι οι πταίοντες είτε κατά το πρώτο αμάρτημα είτε κατά το δεύτερο, να αλλάξουν μυαλά τάχιστα και να πάψουν να αμαρτάνουν. Είναι η μόνη ελπίδα για όλους μας. Διαφορετικά, η ολική κατάρρευση έ-έ-έρχεται!

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/11/2014 21:31:50

  @ Dim Το εγκαταλείπει με την ίδια λογική με την οποία πήγε στο πασόκ.Ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα διστάσουν να πετάξουν έξω την Ελλάδα και θα συμβιβασθούν με τον σύριζα οπότε θα πάρουν κάτι παραπάνω. Εάν αυτό δεν γίνει οι ΔΥ π.χ. δεν χάνουν και πολλά με την επάνοδο της δραχμής - σταθεροποιούν τη θέση τους γιατί κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ματαιώνεται. Επίσης όσοι χρωστάνε μάλλον κερδίζουν εάν πληρώσουν σε δραχμές τα δάνεια που πήραν σε ευρώ. Αυτό είναι το σκεπτικό όπως πάντα ήταν το σκεπτικό των πασόκων : εδώ και τώρα.

 20. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 12/11/2014 23:14:17

  Ακομα παρτυ γινεται σε μερικους τομεις. Πολλες φορες εχω αναφερει παραδειγματα για 1. τεχνητες και εργολαβους στα νησια και στα τουριστικα μερη 2. Για το ξεπλυμα που γινεται σε πολλες καφετεριες που ανοιξαν τα τελευταια χρονια. 3. Για τα γρηγοροσημα και τους αιτησαδες μεσαζοντες εξω απο τα υπουργεια και τις εφοριες 4. Για τους ιδιαιτερατζηδες καθηγητες και μαλιστα τελευταια εχει εμφανιστει το ιδιαιτερο για ΙΒ με εξωφρενικες αφορολογητες χρεωσεις. 5. Για τους ιατρους 6. Για τις πολεοδομιες και επαρχαικα ΙΚΑ που κανουν τα στραβα ματια στην ανασφαλιστη εργασια. 7. Αληθεια ποσες χιλιαδες οικογενειες Βουλγαρων και Αλβανων ζουν στα νησια? Τι εισοδημα δηλωνουν? Τι ενσημα τα αφεντικα τους, τους δινουν? 8. Ποσα σπιτια δηλωμενα σαν αγροτικα ειναι παραθαλασσιες βιλλες και εισπρατουν αφορολογητα οι ιδιοκτητες -τοπικα λαμογια εξαιρετικα υψηλα μισθωματα? 9. Τι να πουμε για τους κατασκευαστες που πουλουσαν βεραντες γαι δωματια? Που το μισο σπιτι ηταν νομιμο και το μισο παρανομο? 10. Τι να πουμε για το παραεμποριο οχι μονο απο την Κινα αλλα και απο τα Βαλκανικα κρατη? 40 Ετη με δημοσιο τομεα που ειχε απιστευτα υψηλους μισθους και παροχες εκτος βεβαια απο τον ηψηλοτατο αριθμο επιορκων μικρων και μεγαλων. 40 ετη με ιδιωτικο τομεα (αγροτες , αυτοαπασχολουμενοι κλπ) που δεν ηξεραν πολλοι απο αυτους που να τοποθετησουν τα κερδη τους. Ξεχασαμε τα πουρα και την χλιδη απο τοσους Ελληνες για τοσα χρονια? Συγχαρητηρια για την αναρτηση.

 21. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2014 04:09:12

  Σε κάθε οργανισμό, από μηχανές μέχρι κοινωνία και κράτος, υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου, αξιολογήσεως και εφαρμογής διορθωτικών μέτρων: Στο δικό μας πολίτευμα λέγεται Κοινοβούλιο. Αποτελείται από βουλευτές, εκπροσώπους μας, που και θεσμικά (από το Σύνταγμα) και ηθικά (από τις εξαγγελίες τους) δεσμεύονται και υποχρεούνται να οδηγήσουν αυτόν ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ (με όλες του τις ατέλειες) λαό στην ευημερία και την αρετή. Δηλαδή, εντέλλονται να οργανώνουν και ελέγχουν το κράτος, δυσαρεστώντας, ενδεχομένως, όσους χρειαστεί από εμάς, για το ευρύτερο καλό μας. Όποιος δεν μπορεί, δεν βάζει υποψηφιότητα. Συνεπώς: Για την κακή μας συμπεριφορά, συνέπεια κακής παιδείας, φταίει το κράτος, δηλαδή αυτοί. Για τον αναποτελεσματικό έλεγχο και σοφρωνισμό του διεφθαρμένου Ιδιώτη φταίει το κράτος, δηλαδή αυτοί. Για το χάλι του κράτους και την διαφθορά των ΔΥ φταίνε, βεβαίως, αυτοί. και Για τον εξευτελισμό της πολιτικής μας σκηνής φταίνε αυτονόητα αυτοί. Εμείς, ο Λαός, μεταβιβάσαμε τις ευθύνες μας πάνω τους, εξουσιοδοτώντας τους να ελέγχουν και να αποφασίζουν για λογαριασμό μας και Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ απόφαση να είναι για μας ΝΟΜΟΣ. Μόνο το Δημοψήφισμα μας φορτώνει με ΚΑΠΟΙΕΣ ευθύνες, αν και πάλι, η ωριμότητά μας είναι και αυτή ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ, όπως έγραψα παραπάνω. Συνεπώς ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΤΑΙΝΕ! ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ! Οι φίλοι που αυτο- ή αλληλο-μαστιγώνονται παραπάνω, ας σκεφτούν την παραδρομή τους και ας ηρεμήσουν.

  • Ποταμίσιος Χάνος avatar
   Ποταμίσιος Χάνος @ ΠΗΛΕΑΣ 13/11/2014 08:47:45

   Όσοι αυτομαστιγώνονται, μπορεί να είναι από εκείνους που μασούλησαν παρέα με τον Πάγκαλο. Σήμερα τους βολεύει να γενικεύουν, για να μοιράζουν την ευθύνη και να αυτοαθωώνονται αφού ....όλοι κατ΄αυτούς, είμαστε ένοχοι. Εκ του πονηρού λοιπόν κινούνται οι ...αδέκαστοι.

 22. kosvag avatar
  kosvag 13/11/2014 18:18:32

  Σωστό το άρθρο αλλά το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Αν κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας ποιος θα ξαναψηφίσει ΝΔΠΑΣΟΚ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.