Θα σαπίσουμε στο ευρώ;
10/07/2015 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα σαπίσουμε στο ευρώ;

Μέχρις ότου έλθει για τα καλά η πείνα, δεν θα έλθει ούτε (πραγματική) συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε δραχμή, ούτε τίποτε. Θα σαπίσουμε στο ευρώ, περιμένοντας πότε θα διώξουν τον Τσίπρα οι ίδιοι οι οπαδοί του...

Είστε από αυτούς που ελπίζουν απεγνωσμένα σε συμφωνία; Είστε από αυτούς που φοβούνται το Grexit; Είστε από αυτούς που απαξιώνουν τα πάντα διότι «δεν έχουν τίποτε να χάσουν»; Μήπως προσβλέπετε στη δραχμή ως λύτρωση; Λυπάμαι, πέφτετε όλοι έξω! Και οι ελπίζοντες, και οι φοβούμενοι, και οι αδιαφορούντες. Ούτε συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε δραχμή, ούτε στασιμότητα, ούτε τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ απλά, δεν είναι σε θέση να κάνει απολύτως τίποτε! Ούτε να κάνει συμφωνία, ούτε να μας πάει στη δραχμή, ούτε καν να πάει σε ρήξη!

Γράφαμε στις 17 Ιανουαρίου 2015, τότε που οι συμπατριώτες μας που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν «έλα μωρέ, τίποτε δεν θα κάνει από αυτά που λέει» τα εξής, επιχειρώντας να τεκμηριώσουμε ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε, τα εξής προφητικά: «η άμεση κυβίστηση που είναι αναγκαία για να μην χρεωκοπήσει η χώρα θα είναι πολιτικά αδύνατη για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα περιλαμβάνει, πέραν της ανατροπής όλη της κομματικής του φιλοσοφίας, και την πολιτική του ταπείνωση. Η οποία είναι προφανώς αδύνατη για αυτό το κόμμα, που ανδρώθηκε επί της ακριβώς αντιθέτου βάσεως. Άρα, η κήρυξη χρεωκοπίας θα καταστεί αναπόφευκτη, με όλο το πισωγύρισμα που στην παρούσα φάση θα συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα. Και εάν, μετά την κήρυξη χρεωκοπίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποθέσουμε ότι αλλάζει γνώμη και ζητάει από την τρόικα να ψηφίσουν τελικά αυτά που αρνούνταν μερικές εβδομάδες πριν, πλέον η τρόικα θα τους ζητάει και ακόμη περισσότερα μέτρα. Η ταπείνωση/υποταγή που θα ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολοκληρωτική!».

Τι βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα; Τη χώρα να έχει χρεωκοπήσει μετά την μη πληρωμή του ΔΝΤ, τα capital controls να έχουν φέρει τρομακτικό πισωγύρισμα στη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε «όχι» στα μέτρα Γιούνκερ και έκανε και ολόκληρο δημοψήφισμα, τώρα να τα δέχεται και να παρακαλάει να τα δεχθεί και η Ευρώπη, αλλά τα μέτρα αυτά να μην είναι πια επ’ ουδενί αρκετά για μια συμφωνία. Ολοκληρωτική επαλήθευση, δηλαδή, της προεκλογικής πρόβλεψης ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει απολύτως τίποτε!

Το ότι ο Τσίπρας «δεν μπορεί να υλοποιήσει απολύτως τίποτε», όμως, δεν τελειώνει εδώ, έχει και συνέχεια. Την Κυριακή υποτίθεται ότι είναι (για μια ακόμη φορά) η τελευταία προθεσμία για την εξεύρεση μιας λύσης, αλλιώς πάμε για Grexit. Για ποιο λόγο χρειάζεται όμως, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (όχι της Ευρωζώνης) εάν είναι να αποφασιστεί το Grexit; Πολύ απλά, διότι η αποβολή κράτους μέλους από την Ευρωζώνη απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Ε.Ε., πράγμα που και ο Βαρουφάκης αλαζονικά επέσειε στους ξένους, απειλώντας μάλιστα και με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ε.Ε., σε περίπτωση που μας επιχειρήσουν να μας βγάλουν.

Αυτό όμως που γνώριζε μέχρι και ο εν γένει άσχετος με τους κανόνες της Ευρώπης Βαρουφάκης, λέτε να μην το γνωρίζουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι ξυπνούν και κοιμούνται με αυτούς τους κανόνες και με αυτά τα θέματα παραμάσχαλα;

Ασφαλώς και το γνωρίζουν και ασφαλώς γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί τροποποίηση της Συνθήκης Ε.Ε., την οποία ακριβώς θα κληθεί να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής ή, εν πάση περιπτώσει, να δώσει έστω την πολιτική του κάλυψη στην παραβίαση της Συνθήκης Ε.Ε. με κάποια έστω και αμφιλεγόμενη νομική ερμηνεία.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό «αλλά» εδώ: Η τροποποίηση της Συνθήκης Ε.Ε. ή έστω η πολιτική κάλυψη σε μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών. Άρα, και της Ελλάδας. Πρέπει δηλαδή να συμφωνήσει και η Ελλάδα στη δραχμή. Θα συμφωνήσει; Υποτίθεται ότι δεν τη θέλει. Και αν εξαναγκαστεί λόγω κλειστών τραπεζών κλπ.; Τότε τι θα κάνει ο Τσίπρας, που φαίνεται να τρέμει στην ιδέα να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής;

Υπάρχει και ένα δεύτερο αλλά: Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής και καθώς για τη δραχμή πρέπει να συμφωνήσει τόσο η Ελλάδα, όσο και οι εταίροι, έχουν ως δεδομένο το σχέδιο Σόιμπλε, με βάση το οποίο η Ελλάδα παίρνει μια καλούτσικη συναλλαγματική «προίκα», 40-50% υποτίμηση και κλειδωμένη ισοτιμία για τη συνέχεια, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστο το νέο νόμισμα. Πώς μπορεί να διατηρηθεί κλειδωμένη η ισοτιμία; Με χαμηλό πληθωρισμό. Και πώς θα κρατηθεί χαμηλός ο πληθωρισμός; Με μηδενικά ελλείμματα, δηλαδή ισοσκελισμένους (όχι «πρωτογενώς», όπως έλεγε πονηρούτσικα ο Τσίπρας προεκλογικά, κανονικά ισοσκελισμένους) ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Και πώς θα διασφαλιστεί ότι επιτευχθεί αυτό όταν θα είμαστε στη δραχμή; Ναι, το βρήκατε: Με μνημόνιο!

Δηλαδή, ο Τσίπρας για να πάει στη δραχμή, όχι μόνον θα πρέπει να υποστεί τον εξευτελισμό της δραχμής, αλλά δεν θα γλιτώσει καν από τα Μνημόνια! Είναι ποτέ δυνατόν να πάει ο Τσίπρας στη δραχμή με αυτούς τους όρους;

Ούτε και συμφωνία όμως θα ψηφιστεί ποτέ. Ακόμη και να έχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο 11/12 Ιουλίου 2015, η συμφωνία αυτή αποκλείεται να περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θα έχει κερδίσει μερικές ημέρες από τους Ευρωπαίους, ο Ντράγκι δεν θα έχει τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες (οι οποίες ναι μεν δεν θα βάζουν πια ούτε τα λίγα χαρτονομίσματα που βγάζουν σήμερα, αλλά τουλάχιστον θα έχουν ελπίδα να ξανανοίξουν μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας), αλλά η Αριστερή Πτέρυγα και ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος θα είναι σε αναβρασμό, διότι θα έχει προδοθεί το μεγαλειώδες «όχι» του λαού, το οποίο ο Τσίπρας τόσο πολύ ήλπιζε να ήταν «ναι».

Ούτε συμφωνία λοιπόν, ούτε δραχμή; Τι θα μένει; Όταν πια η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να υπερψηφίσει, ο μεν Τσίπρας θα κοιτάει να κερδίσει μερικές ακόμη ώρες/ημέρες/εβδομάδες στην εξουσία, ο δε Ντράγκι όμως κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να τραβήξει την πρίζα, δίδοντας το τελειωτικό χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα και αφήνοντας την Ελλάδα για πολλούς μήνες χωρίς τη δυνατότητα διενέργειας καμίας συναλλαγής με τον έξω κόσμο – ούτε εισαγωγές, ούτε εξαγωγές, ούτε τίποτε. Χρηματοπιστωτικές συνθήκες 17ου αιώνα, όταν δεν υπήρχε ακόμη τραπεζικό σύστημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα εμπορεύσιμα αγαθά κλπ.).

Αυτό είναι το σενάριο του να «σαπίσουμε στο ευρώ», όπως εύστοχα το αποκάλεσε πρώτος ήδη από τον Απρίλιο ο παλαίμαχος πολιτικός Αλέκος Παπαδόπουλος. Το οποίο αντικειμενικά φαντάζει το πιθανότερο αυτή τη στιγμή.

Το σενάριο του να «σαπίσουμε στο ευρώ» είναι το μόνο το οποίο ταιριάζει με την τακτική της αέναης ψευτοδιαπραγμάτευσης του Τσίπρα. Θα υπάρχει πάντοτε κάποια αίσθηση ή ψευδαίσθηση «διαπραγμάτευσης», κάποια ελπίδα να πουλήσει στους υποστηρικτές τους, κάποιο επιδέξιο ψέμα να τους φλομώσει. Εδώ με το τέχνασμα και την πολιτική απάτη του δημοψηφίσματος, κατάφερε να ξεπεράσει πολιτικά τον σκόπελο ολόκληρης χρεωκοπίας, βγαίνοντας μάλιστα και πολιτικά ενισχυμένος από πάνω! Το περίμενε κανείς αυτό; Ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε.

Αντιγράφω από το παραπάνω άρθρο περί «αέναης ψευτοδιαπραγμάτευσης», δεδομένου ότι από τις 26-6-2015 που γράφτηκε δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε, αντιθέτως, έχουν επαληθευτεί: «Από τη στιγμή που κάποιος άρτος υπάρχει, η κυβέρνηση τούς προσφέρει το θέαμα που επί πέντε χρόνια στερήθηκαν. Η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης είναι, συνεπώς, μία και μόνη: Να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια κατάσταση στην οποία θα μπορεί να προσποιείται ότι «διαπραγματεύεται». […] Και αυτό δίνει στον Τσίπρα την πολυτέλεια να συνεχίζει, έστω και αν την ίδια στιγμή διαλύονται τα πάντα. Αυτό όμως τον Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει, διότι η καταστροφή αυτή που σπέρνει σήμερα, θα θεριστεί μόνον αρκετούς μήνες αργότερα, χωρίς ενδιαμέσως να το έχει αντιληφθεί η μεγάλη μάζα των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Και μέχρι τότε, έχει ο... θεός (με μικρό «θ») του άκρατου πολιτικού αμοραλισμού, στον οποίο και μόνον πιστεύει ο Τσίπρας.».

Αν λοιπόν τη Δευτέρα οι τράπεζες σταματήσουν οριστικά να βγάζουν πενηντάευρα και κλείσουν πια επ’ αόριστον, για όσον καιρό ακόμη δεν έχει πέσει η επερχόμενη πείνα, ο κόσμος θα πανηγυρίζει το χτύπημα της αριστερής κυβέρνησης κατά των κακών τραπεζών και, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα στα κάθε είδους αγαθά θα τελειώνουν, ο Τσίπρας θα συνεχίζει την αέναη ψευτοδιαπραγμάτευσή του, προσφέροντας στον ελληνικό λαό την ελπίδα που τόσο στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Ενώ τριγύρω του θα διαλύονται τα πάντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να φύγει ο Τσίπρας θα πρέπει να πεινάσει πραγματικά ο κόσμος. Μέχρι τότε, η αέναη ψευτοδιαπραγμάτευση, ενισχυμένη με το αναγκαίο θεαματικό σπεκτάκολο, όπως το δημοψήφισμα, θα του δίδει την αναγκαία πολιτική υποστήριξη για να κρατάει την εξουσία και να αποπειράται την εγκαθίδρυση του δικού του καθεστώτος.

Μέχρις ότου έλθει για τα καλά η πείνα, δεν θα έλθει ούτε (πραγματική) συμφωνία, ούτε Grexit, ούτε δραχμή, ούτε τίποτε. Θα σαπίσουμε στο ευρώ, περιμένοντας πότε θα διώξουν τον Τσίπρα οι ίδιοι οι οπαδοί του...

Διογένης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 10/07/2015 14:20:39

  .Πολύ σωστά Διογένη αντιλαμβάνεσαι οτι για να έχει κάποια ισχύ το άρθρο σου αναγκαία και ικανή συνθήκη, όπως το γράφεις, είναι, ακόμη και να έχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο 11/12 Ιουλίου 2015, η συμφωνία αυτή να μην περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς όμως κατά τις πληροφορίες που μας έρχονται, και συμφωνία θα έχουμε εντολή ΗΠΑ, και θα περάσει απο την Κ.Ο. του Σύριζα, όπου μόνο ο Λαφαζάνης θα καταγράψει για ιστορικούς λόγους τη διαφωνία του και θα απέχει μάλλον της ψηφοφορίας . Ουτε καν θα την καταψηφίσει...Εν συνεχεία οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν whatever it takes ώστε τουλάχιστο η Ε.Ζ. να μην χτυπηθεί άσχημα απο την Κινέζικη κρίση εξ αιτίας και του Grexit...Eίναι απίστευτος ο ρόλος των τυχαίων συμβάντων στον σημερινό χαώδη Παγκοσμιοποιημένο Καζινοκαπιταλισμό...Διαίσθησή μου είναι οτι πλέον , όπως είπε και ο Γλέζος μόνο η Ελλάδα θα μείνει στο τέλος στην Ε.Ε... για ιστορικούς λόγους.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 10/07/2015 15:54:04

  1. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η οποία, με κάποιον τρόπο - και η ΕΕ έχει άπειρους, να δώσει στον Ντράγκι την εγκριτική βάση για να παράσχει ρευστότητα, αυτό που θα συμβεί είναι η εξάντληση του χρήματος στην αγορά στη φυσική του μορφή, όχι ως λογιστικού σε εγγραφές, ως εμπόρευμα δηλαδή.

  Το χρήμα, χαρτονομίσματα και κέρματα, αποθησαυρίζεται από πολίτες και επιχειρήσεις, σε στρώματα και χύτρες, και εξέρχεται από την κυκλοφορία. Αν λοιπόν δεν στείλει η ΕΚΤ, σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει επαρκές μέσο συναλλαγών.

  Επομένως η κυβέρνηση θα οφείλει να προχωρήσει σε κυκλοφορία ή "σού οφείλω" ή εθνικού νομίσματος για να διενεργήσει πληρωμές. Περιοχή αχαρτογράφητη, τη φοβήθηκε ακόμα και ο Τσίπρας, αν αληθεύει το σημερινό ρεπορτάζ μόλις χθες το μεσημέρι αποφάσισε οριστικά να κλίνει προς το "ναι".
  2. ΣύμφωναμετηνΕυρωσυνθήκη "Euro is the one and only legal tender" τηςΕυρωζώνης. Ακόμα και για να εισαγάγεις λοιπόν τη δραχμή απαιτείται η έγκριση της ΕΖ. Θα τού τη δώσει ο Σόιμπλε;

  3. Το θεμελιώδες ερώτημα, το οποίο είναι καθαρή Πολιτική και όχι Οικονομία, στο οποίο και θα είχε ενδιαφέρον να εμβαθύνεις περαιτέρω, είναι ποιες προθέσεις έχουν οι ξένοι για μας. Να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης, να καταστραφούμε ή να πάμε όσο πάει το λάδι στο καντήλι; Καθώς, δυστυχώς, χωρίς αυτούς, σήμερα, φαίνεται ότι η εθνική επιβίωση δεν είναι δυνατή, οδεύουμε σε Φινλανδοποίηση και διαμελισμό.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Προφήτης 10/07/2015 18:40:35

   Προφήτη την καλησπέρα μου. Δεν είμαι σίγουρη πως εξαρτάται από τους ξένους το πού θα πάμε εμείς. Αν ήταν έτσι, δεν θα είχαμε λαχταρήσει και όλοι την υφήλιο γιατί βάλαμε παλαβίτσες κυβερνήτες. Που τη λαχταρήσαμε, όχι ως πλάνο Βαρουφάκη -γιατί εντάξει τα σπίτια τους οι άλλοι θα τα προστατέψουν από τους παλαβούς- αλλά σίγουρα ως …ενασχόληση. Τόσα Eurogroupέκαψαν γνήσια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ή αλλιώς το κουράσαμε. Ούτε εμείς δεν αντέχαμε να ασχολούμαστε άλλο με το paperτου paper, όχι όλος ο κόσμος, μόνο οι Εσκιμώοι δεν έκαναν ανάλυση για το στο καλό συμβαίνει σε αυτήν την ευλογημένη χώρα. Αν δηλαδή πηγαίναμε τρένο όπου μας ήθελαν να πάμε, διαχρονικά, δεν το νομίζω ότι αυτή η κατάσταση χάλι για εμάς αλλά τσίρκο και για την Ευρώπη, ήταν ζητούμενο. Ακόμα κι αν θέλουν να μας στείλουν αδιάβαστους, στο χέρι μας θα ήταν να σοβαρευόμασταν (λέμε) και να γινόμασταν παραγωγική και αξιοπρεπής χώρα (μη βήχετε). Ακόμα κι αν θέλουν να αναπτυχθούμε, δεν είμαι καθόλου βέβαιη πως μπορούμε αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Τέλος, προφανώς υπάρχουν συμφέροντα. Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα αυτής της χώρας απέναντι σε ισχυρές οικονομίες. Αλλά με σοβαρότητα. Όχι με καραγκιοζιλίκια. Για μένα προσωπικά, αυτοί οι άνθρωποι ΕΚΑΨΑΝ εθνικό κεφάλαιο υπεράσπισης, ακριβώς στο όνομα της -δήθεν- υπεράσπισης. Το πιο ασυγχώρητο από ΟΛΑ. Με επιπτώσεις σε κάθε τομέα. Για χρόνια. Εντέλει δεν είδα τι έπαθε η Ιρλανδία. Βγήκε κι από το μνημόνιο και περήφανος λαός είναι. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση νομίζω. Ούτε άγιοι είναι οι έξω, ούτε δαίμονες. Ευκαιρίες πάντως είχαμε, άπειρες. Ας κάναμε τη δουλίτσα μας κι εμείς όπως κι οι άλλοι. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να εγκαλείς κανέναν, αν δεν έχεις φτιάξει τα του σπιτιού σου…

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ victoria (true) 10/07/2015 19:58:38

    Είπαμε, για ό,τι σε βρίσκει κοιτάξου στον καθρέφτη. Δεν εννοώ να είμαστε διαρκώς ετεροκαθοριζόμενοι, αλλά τις αποφάσεις τους με βάση τα συμφέροντα τους και τις επιλογές μας. Διότι αυτή τη στιγμή αντικειμενικά είμαστε εθνικά αδύναμοι. Και δεν έχω τρόπο να ρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, που θα ήταν η θεραπεία της εθνικής αδυναμίας.

  • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Ζ. @ Προφήτης 10/07/2015 19:47:26

   . Πολύ σωστά αυτά που λες αγαπητέ Προφήτη. Και γι όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρεις, θα υπάρξει συμφωνία που η Μέρκελ θα την παρουσιάσει σαν "νίκη" της κατά του Τσίπρα, έστω κι αν τελικά δεν τον έφαγαν, αλλά και ο Τσίπρας θα την παρουσιάσει ως τακτικό ελιγμό επιβίωσης μέχρι να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ΕΕ που ξεκίνησαν απο το ΟΧΙ των Ελλήνων, αν κρίνουμε απο τις διαφορποιήσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας...Το βέβαιο είναι οτι απο τη Δευτέρα η ΕΕ δεν θα είναι η ίδια...

 3. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 10/07/2015 20:18:53

  Διογενη μου τα λεμε εδω συχνα πυκνα! Διαβασα το αρθρο με προσοχη. Η μελλουσα συμφωνια ειναι το πλαν B των οσων θελουν να βγαλουν την Ελλαδα απο το ευρω. Μια κακη συμφωνια τωρα που θα εξαθλιωσει τοσο πολυ τους Ελληνες που κυριολεκτικα η μεταβαση στη δραχμη θα ειναι απλα ασημαντη.

  • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
   ΝΙΚΟΣ Ζ. @ Παρατηρητής 10/07/2015 20:28:40

   Aν τηρηθεί βέβαια, δεδομένου οτι το 62% του λαού έχει δηλώσει σαφώς οτι ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΕΙ και επομένως εκ του Συντάγματος δεν υποχρεούται να το κάνει. Υποθέτω οτι μόλις κάποιο μέτρο αντίθετο προς το ΟΧΙ του λαού ψηφιστεί, αμμέσως θα υπάρξουν προσφυγές ακύρωσής του απο το ΣΤΕ. Ακόμα κι αν ο Τσίπρας κατεβάσει τα ΜΑΤ, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, παρά μόνο ίσως στο 32% που είπε ΝΑΙ, και το οποίο μάλλον θα αλλάξει γνώμη όταν έρθουν οι λυπητερές... Οντως πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και τους Podemos. Aπο τη Δευτέρα η ΕΕ δεν θα είναι πλέον και τόσο Γερμανική...

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 12/07/2015 16:12:28

  Η μη ύπαρξη συμφωνίας στο Eurogroup, η οποία καθόλου δεν προβληματίζει τη Γερμανία, είναι ενδεικτική του τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα. Έχοντας ανοσοποιήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη από την Ελλάδα, η Γερμανία αφήνει το πρόβλημα να σέρνεται. Δεν έχει κανένα λόγο ούτε να βιάζεται για συμφωνία, ούτε να κάνει οπωσδήποτε μια συμφωνία. Ο Τσίπρας έδειξε δείγματα υποταγής τόσα, ώστε να μην χρειάζεται να ληφθεί άμεσα μια απόφαση για Grexit. Όμως η επιλογή που απομένει, εάν η Ελλάδα δεν κινηθεί αρκετά γρήγορα, είναι ακριβώς η επιλογή του "να σαπίσουμε στο ευρώ". Λένε τώρα για ψήφιση μέτρων μέχρι την Τετάρτη. Το ερώτημα είναι: Μπορούν να ψηφιστούν μέτρα μέχρι την Τετάρτη; Εδώ ο Τσίπρας δεν έχει ξεκαθαρίσει τι γίνεται στο κόμμα του, ούτε πρόκειται να το ξεκαθαρίσει σύντομα. Είπε ότι θα γίνει "κάθε πράγμα στον καιρό του" εννοώντας ότι πρώτα θα φτάσει σε συμφωνία και μετά θα δει τι θα γίνει και πιστεύοντας ότι θα είχε συμφωνία την Κυριακή, έλα όμως ντε που η Κυριακή περνάει χωρίς συμφωνία! Κατά πάσα πιθανότητα, η σύνοδος κορυφής της Ε/Ζ που ξεκινάει τώρα ή δεν θα έχει συμφωνία, ή θα έχει την επιβολή εξαιρετικά σκληρών όρων. Πιθανότατα η Γερμανία θα θέλει να εξαναγκάσει την Ελλάδα να συνυπογράψει την εις βάρος της απειλή ενός Grexit, ώστε να μπορεί να την υλοποιήσει εάν τυχόν και δεν είναια η Ελλάδα "καλό παιδί". Θέλει δηλαδή να λειτουργεί μονίμως με το "πιστόλι στον κρόταφο" της χώρας. Θα το δεχθεί αυτό ο Τσίπρας; Φαίνεται διατεθειμενος να δεχθεί ο,τιδήποτε, αλλά μέχρι και αυτό να δεχθεί; Αυτά παθαίνεις όταν "διαπραγματεύσαι" α λα Βαρουφάκης στάιλ. Βι φορ Βαρουφάκης, που έλεγε και εκείνη η ιστοσελίδα στο facebook... Αναγκάζεσαι, για να σε αφήσουν να ζήσεις, να τους δώσεις όλα σου τα όπλα. Ένας ο ΓΑΠ και ένας ο Τσίπρας. Πάνω που νομίζαμε ότι δεν έχει πιο κάτω από τον ΓΑΠ... Το "δια ταύτα" είναι ότι το ελληνικό θέμα θα σέρνεται για καιρό. Ακόμη και να διατηρήσει τον ELA η ΕΚΤ αύριο στις ελληνικές τράπεζες, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορεί πια να παίρνει ο κόσμος ούτε τα 60/50 ευρώ που μπορούσε να παίρνει μεχρι χθες. Και τι θα γίνει την άλλη Δευτέρα 20 Ιουλίου που δεν θα μπορέσει να πληρωθεί η ΕΚΤ; Χαμός. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι προς το παρόν θα σαπίσουμε στο ευρώ. Για το μέλλον βλέπουμε. Ηλίθιε Έλληνα, δεν σου άρεζε ο Σαμαράς!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.