Θα κερδίσει ο φόβος την οργή;
06/01/2015 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα κερδίσει ο φόβος την οργή;

Δεν πρέπει το θυμικό να υπερισχύσει της λογικής η οποία λέει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας από μια επικίνδυνη επιλογή που θα οδηγήσει στην επικράτηση πολύ ακραίων καταστάσεων.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να είναι οργισμένος. Έχασε πάνω από το 25% των εισοδημάτων του τα τελευταία χρόνια, η ανεργία εκτοξεύτηκε, περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος είναι παρελθόν, υγεία και παιδεία στενάζουν. Πράγματι οι θυσίες είναι τεράστιες σε ένα κράτος εν καιρώ ειρήνης, αν και η Ελλάδα είχε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, την οργάνωση του κράτους, στην ίδια την κοινωνία.

Ασφαλώς και δε φταίνε τα μνημόνια που εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κόβουν αποδείξεις. Ασφαλώς και δεν φταίνε γιατί κυκλοφορεί άπειρο μαύρο χρήμα και το θεωρούμε και αυτονόητο.

Ούτε φταίει κανείς που έχουμε ένα δημόσιο τομέα «χύμα», με πολλούς άχρηστους και λίγους ικανούς, ούτε γιατί δεν έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αυτονόητες για άλλα προηγμένα κράτη.

Και βεβαίως δε φταίει η τρόικα που έγιναν σοβαρά λάθη και παραλείψεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μέσα σε ένα σκηνικό μαύρο, με την οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, τα εισοδήματα των πολιτών να συρρικνώνονται και την ελπίδα για κάτι καλύτερο να χάνεται στις εμμονές των ξένων, της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του ΔΝΤ, ασφαλώς και ο κόσμος έχει μέσα του οργή. Δεν είναι και εύκολο να μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τόσο άσχημη κατάσταση όταν μέχρι το 2008 ζούσες σε νιρβάνα. Όταν όλοι σου έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή, δεν έχει ανάγκη κανέναν και θα πληρώνει εσαεί τους πάντες και τα πάντα. Ή όταν έβλεπες, γνώριζες, καταλάβαινες ότι γίνεται το πάρτι της αρκούδας, ο «λουφές» στη χώρα μας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χώρας και δεν έκανες τίποτε.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Μα και τι φταίει ο κοσμάκης αν ο Ακης, ο Μάκης και ο Σάκης τα «έπαιρναν» από παντού; Τι φταίει αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει μπάχαλο την Ελλάδα; Φταίει γιατί όπως λέει και ο Τσίπρας, ο λαός είναι ο… υπέρτατος κριτής. Αυτός αποφασίζει στο τέλος με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Αυτός και στις 25 Γενάρη θα κάνει τις επιλογές του και θα πληρώσει και το λογαριασμό που θα του έρθει λίγο αργότερα.

Δικαιολογημένη η οργή, δικαιολογημένο το αυθόρμητο «αϊ σιχτίρ πια, δεν αντέχεται άλλο η κατάσταση», ακόμη κι αν όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το πώς καταντήσαμε την πατρίδα.

Τι να σου κάνει και ο κόσμος που περνά δύσκολα; Ελπίδα θέλει, να ζήσει το δικό του «παραμύθι» και να στηρίξει εκείνον που του πουλάει καλύτερα τα ψέματα.

Ωστόσο, οι εκλογές που πλησιάζουν έχουν πολλά διλήμματα. Είναι η μάχη για την επικράτηση μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος. Του φόβου και της οργής, του μπάχαλου και τη συνέχισης του κράτους.

Ειδικά το αίσθημα του φόβου κάποιοι το έχουν υποτιμήσει. Ακούνε και διαβάζουν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και λένε: «Τώρα δεν είναι 2012, είναι προπαγάνδα όλα αυτά, δε θα φύγουμε από το ευρώ».

Μπορεί να είναι κι έτσι, όμως, ακόμη κι αν μείνουμε στο ευρώ η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παίξει το ρόλο που θα της έχουν ράψει οι ξένοι. Με πιο… προοδευτικές κυβερνήσεις άλλωστε η λήψη μέτρων είναι ευκολότερη.

Ο φόβος που έχει υποτιμηθεί δεν είναι κάτι απλό που πρέπει να προσπεράσουμε. Υπάρχουν κλιμακώσεις:

1.Ο ένας φόβος έχει να κάνει με το πιθανό «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί. Ένα πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση απόφασης για μονομερές πάγωμα των πληρωμών είναι πολύ κοντινό, και πολύ τρομακτικό.

2.Ο άλλος φόβος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υποκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση ΝΔ στις νέες απαιτήσεις των δανειστών. Άλλωστε, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και σίγουρα το βάρος θα πέσει στη μετεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό και κάποιοι λένε ότι μπορεί το 2015 να είναι το χειρότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα χρόνια της κρίσης.

3.Και υπάρχει ο απλός φόβος που έχει να κάνει με την επιδείνωση της κατάστασης, ένα ενδεχόμενο bank run και μια παγωμάρα στην ελληνική οικονομία που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, την καθημερινότητα, τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη.

Όποιος πιστεύει ότι η θεωρία του φόβου είναι απλή προπαγάνδα γελιέται και θα οδηγηθεί σε μια πλάνη που θα τον καταστρέψει. Η ψήφος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν μπορεί να προκύψει χωρίς ενδελεχή έρευνα για το τι θα σημάνει μια τεράστια αναστάτωση στην οικονομία. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ζούμε. Είτε εντός του ευρώ αλλά σε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής είτε εκτός, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.

Όχι, δεν είναι κινδυνολογία ότι μπορεί να χαθεί άλλο ένα 25% και άμεσα από τα εισοδήματα των Ελλήνων σε περίπτωση που μας…. εγκαταλείψουν οι ξένοι. Δεν είναι κινδυνολογία ότι μπορεί να υπάρξουν ανεπανόρθωτες βλάβες παντού καθώς οι τράπεζες δεν θα δανείζονται φθηνά, ρευστότητα δε θα υπάρχει και η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών.

Και δεν είναι καθόλου κινδυνολογία ότι μπορεί να χαθούν πάνω από 42 δις ευρώ από δάνεια, ΕΣΠΑ και άλλες επιδοτήσεις σε περίπτωση που η Ελλάδα «αυτοκτονήσει».

Ίσως και να μη συμβούν όλα αυτά και μακάρι. Όμως, μέχρι να μπει η ελληνική οικονομία σε κανονικό δρόμο, εκείνον που έκοψαν οι πρόωρες εκλογές, θα υπάρξουν πολλά βάσανα.

Η οργή είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να υπάρχει για τα ψέματα, τα λάθη και την εγκληματική αδιαφορία του πολιτικού συστήματος απέναντι στη διάλυση της χώρας. Δεν πρέπει όμως το θυμικό να υπερισχύσει της λογικής η οποία λέει ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας από μια επικίνδυνη επιλογή που θα οδηγήσει στην επικράτηση πολύ ακραίων καταστάσεων.

Μακάρι, λοιπόν, ο φόβος να μην υπήρχε στην Ελλάδα. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα που το σύνδρομο του φόβου θα υποχωρήσει για να επανέλθει ο «ήλιος» στη χώρα. Αλλά και μακάρι να μην ψηφίσουμε με βάση την οργή, γιατί τότε θα έχουμε κάνει το εγκληματικό λάθος. Θα έχουμε βάλει τη σφραγίδα στην οριστική «δολοφονία» της πατρίδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 06/01/2015 11:41:07

  O φόβος και ο θυμός είναι λειτουργίες του θυμικού....(άν και είναι και τα δύο θέμα βαθμού δηλ ανάλογα της απειλής κλπ). Γράφετε ότι ο λαός (και επικαλείστε τον λαοπλάνο και λαοϋποσχεσίτη Τσίπρα).... Ο Λαός ας υποθέσουμε ότι έχει ΛΟΓΙΚΗ . Μιάς και έχει άν του δώσουμε λάθος δεδομένα ΔΕΝ θα βγάλει λάθος αποτελέσματα (και στις εκλογές);;;;; Άν επομένως τον ταϊσουμε κανάλια -εφημερίδες -ραδιόφωνα.... αυτά δεν θα βγάλει στην κάλπη;;;;; Άν όμως του δώσουμε ΠΑΙΔΕΙΑ τότε θα είναι πολύ πιό δύσκολο να εξαπατηθεί.... Το να λέμε ότι φταίει ο ΛΑΟΣ παίρνουμε το μέρος αυτών που με μισές αλήθειες ,με αμορφωσιά που συμβαδίζει με την ημιμάθεια και την αναίδεια βοηθάμε να αποσπάμε την προσοχή του να ψηφίζει τα συμφέροντα που υποστηρίζουμε ...... που για ΠΑΤΡΙΔΑ έχουν την τσεπούλα τους ,την εξασφαλισμένη ατιμωρησία τους και το ...άλλοθι να δείχνουν τον ΛΑΟ ....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ δημης 06/01/2015 14:08:35

   Ο λαός σήμερα, μετά από την τελευταία πλάνη του 2009 με τη ρητορική του ΓΑΠ, τον εκβιασμό και τότε λόγω της επικείμενης εκλογής ΠτΔ (κάτι συμπτώσεις στην τακτική τους και τους κοινούς συμβούλους τους ε;) και τον όλεθρο που προκάλεσαν όλες του οι κινήσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας του, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ψηφίσει τις υποσχέσεις του Τσίπρα. Είναι απλά ηλίθιο. Δέχομαι να επικρίνει κάποιος το Σαμαρά για όσα δεν πρόλαβε να κάνει (ας θυμόμαστε όμως ότι ήταν σε συγκυβέρνηση με το πασόκ και ότι τον έριξαν 1,5 χρόνο νωρίτερα πάνω που ήταν έτοιμο να εφραμοστεί το πλάνο μείωσης φορολογίας αμέσως μετά το τέλος της τρόικας), αλλά το να ψηφίσει Σύριζα μετά από όσα έχουν κάνει και πει εδώ και 2 χρόνια εμποδίζοντας οτιδήποτε σωστό και με τη ρητορική μίσους και αδιαλλαξίας που έχουν και υπερβαίνει κατά πολύ το θράσος του ΓΑΠ, αυτό δεν επιτρέπεται από καμιά λογική. Να διαβάσουν, να ξεστραβωθούν όσοι δεν ξέρουν. Αν δεν βγάλουν άκρη να ψηφίσουν λευκό. Όχι όμως στην ρουλέτα του σύριζα που οδηγεί στο χάος!

 2. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 06/01/2015 16:16:16

  Ο ΦΟΒΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΟΣ . ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΛΕΥΡΑ.

 3. airman avatar
  airman 06/01/2015 17:15:38

  "... ακόμη κι αν όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το πώς καταντήσαμε την πατρίδα." Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για το πως καταντήσαμε την πατρίδα. Είτε για τις επιλογές μας, είτε για το λάθος τρόπο που απαιτήσαμε να μας "ανταποδώσουν" την προτίμηση, είτε επειδή επιτρέψαμε να συμβαίνουν σημεία και τέρατα κάτω από τη μύτη μας γιατί φοβόμασταν μην ματώσει και η δική μας μύτη. Τώρα που μάτωσε όχι μόνο η μύτη όλων μας, ας σκεφτούμε όσο πιο ψύχραιμα μπορεί ο καθένας μας που μπορεί να οδηγηθούμε εάν τυχόν πισωγυρίσουμε. Λεφτά δεν έχουμε, άρα δεν υπάρχουν. Ευτυχώς υπάρχει χρόνος ακόμα.

 4. Βασίλης avatar
  Βασίλης 07/01/2015 18:11:03

  Η οργή προέρχεται από την πείνα, το κρύο μέσα στο σπίτι, την αίσθηση αδικίας για το χθές και την βεβαιότητα ότι το αύριο με τους ίδιους θα είναι χειρότερο από το σήμερα. Οπότε, πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ ; Καλύτερα ένα καινούριο λάθος από την συνέχιση του παλιού λάθους. Οπότε σίγουρα η οργή κερδίζει τον φόβο. Χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.