Θα «βάλει χέρι» στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;
03/01/2015 14:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα «βάλει χέρι» στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Ας μάθει λοιπόν ο Έλληνας μικροκαταθέτης ή μεγαλοκαταθέτης τι τον περιμένει. Θα του πάρουν ή όχι τα λεφτά οι επαναστάτες που οδηγούν τη χώρα στα βράχια;

Είναι Μάιος του 2012 και ενδιαμέσως των διπλών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για φορολόγηση του «συσσωρευμένου πλούτου», μη εξηγώντας για ποιον πλούτο εννοεί. Ένα 24ωρο αργότερα βγαίνει ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης και λέει:

«Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών», και συνεχίζει: «Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;", ήταν το ερώτημα στον κ. Στρατούλη. "Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης", διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Μανόλης Γλέζος μιλά για εσωτερικό δανεισμό, λέγοντας πως αυτό το δάνειο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όσους έχουν εισόδημα λ.χ. πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο και εθελοντικό για τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσαν οι έχοντας να δίνουν 100 ευρώ τον μήνα γι' αυτόν τον σκοπό.

Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Γλέζος προκαλεί σάλο όταν μιλά για ενός είδους εσωτερικό δανεισμό μιλώντας για φορολόγηση σε όσους έχουν 30-40 χιλιάδες και στη συνέχεια ανέβασε το ποσό στις 100.000 ευρώ. Όλοι τότε έμειναν… κόκκαλο πιστεύοντας ότι εννοεί ότι θα φορολογήσει τις καταθέσεις των Ελλήνων και ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλά για έναν εσωτερικό δανεισμό διπλής μορφής, δηλαδή με εθελοντική συμμετοχή από τα εισοδήματα κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ και υποχρεωτική συμμετοχή για τους πολίτες με εισόδημα μεγαλύτερο του ορίου. «Εάν είχαμε ανάγκη ο φτωχός λαός θα κάλυπτε τον εσωτερικό δανεισμό», είπε ο κ. Γλέζος.

Γιατί σας το θυμίζουμε αυτά; Μα γιατί μετά τις δηλώσεις Τόλιου περί στάσης πληρωμών και για πληρωμή εντόκων γραμματίων από τους… καταθέτες και τις τράπεζες αποκαλύπτεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει… προϊστορία.

Ο κ. Τόλιος αποκάλυψε ότι «Η Ελλάδα θα βγάλει έντοκα γραμμάτια που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες καταθέτες όχι υποχρεωτικά», είπε.

Σημειώνεται ότι έντοκα γραμμάτια εκδίδει και σήμερα η Ελλάδα τα οποία αγοράζουν οι τράπεζες αλλά και φυσικά πρόσωπα - δηλαδή καταθέτες εφόσον το επιθυμούν. Ο κ. Τόλιος έσπευσε στη συνέχεια να διευκρινίσει ότι εννοεί τη σημερινή διαδικασία, αλλά το κακό για το κόμμα του έχει γίνει.

Το ερώτημα είναι απλό και τίθεται προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Προτίθεστε κύριοι να χρησιμοποιήσετε τις καταθέσεις των Ελλήνων είτε για ανάπτυξη είτε για να καλύψετε τα χρήματα που δεν θα δίνουν οι Ευρωπαίοι;»

Προτίθεται δηλαδή ο κ. Τσίπρας και η παρέα του να «βάλει χέρι» στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων; Αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος προκειμένου να ξέρει και τι ψηφίζει.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν χίλια κακά αλλά δεν τόλμησαν να πειράξουν τις καταθέσεις των πολιτών. Θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι; Και θα είναι υπεύθυνος ο κ. Τσίπρας αν τις επόμενες ημέρες συμβεί bank run μεγαλύτερο από τα 4 δις ευρώ που ήδη το υπολογίζουν;

Ας μάθει λοιπόν ο Έλληνας μικροκαταθέτης ή μεγαλοκαταθέτης τι τον περιμένει. Θα του πάρουν ή όχι τα λεφτά οι επαναστάτες που οδηγούν τη χώρα στα βράχια;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 03/01/2015 15:39:11

  Μα,το είπαν,πόσο πιό καθαρά να το πούν; Σε αυτά τα θέματα,μισή κουβέντα να ειπωθεί,είναι σαν να έχει ειπωθεί ολόκληρη...

 2. foros1 avatar
  foros1 03/01/2015 15:49:40

  για να τις "βάλει χέρι", πρέπει πρώτα να τις βρει! η ρευστοποίηση των καταθέσεων σε ευρώ εξαρτάται από την ΕΚΤ. οι τράπεζες χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος από τις καταθέσεις σε δάνεια. μόνο αν αύριο το πρωϊ εξοφληθούν όλα τα δάνεια, μπορούμε να μιλάμε για ρευστό στις τράπεζες, ανάλογο των καταθέσεων. ειδάλλως, θα πρέπει ή ο κ. Ντράγκι να αποφασίσει να στείλει κοντέινερ με χαρτονομίσματα ή ο Χολαργός να αρχίσει να τυπώνει ευρωδραχμές...

 3. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 03/01/2015 16:37:28

  Η επένδυση στον φόβο των καταθετών μπορεί να βοηθήσει στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Μεσοπρόθεσμα και με βάση τα δεδομένα για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ σε όποιον επιχειρήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων στην κατεύθυνση της οικονομίας.

 4. vrykolakas avatar
  vrykolakas 03/01/2015 16:54:50

  Παμε ολοταχως προς τον γκρεμο,ετσι και ο ΤΣΥΡΙΖΑ κανει το 1% του σαπιοπρογραμματος του,οι δανειστες,οι τραπεζιτες,η ΕΚΤ,οι γερμανοι,οι αγορες,θα μας τσακισουν και γκρεμισουν σαν χαρτινο πυργο. Και ξερετε ε,δεν υπαρχει τωρα η ψευτοαπειλη της ελλαδιτσας,αν μας βγαλετε απο το ευρω θα σας παρουμε μαζι μας και θα καταστραφει η ευρωζωνη,η ΕΕ εχει παρει πλεον τα μετρα της για αυτο το ενδεχομενο. Ο Τσυριζα δεν θα κυβερνησει ουτε 3 μηνες,χωρις αυτοδυναμια,χωρις συμμαχους στην ΕΕ,χωρις διαπραγματευτικη ισχυ πουθενα,μας ξεχεσε μεχρι και ο ισπανος.

 5. ΤΤ avatar
  ΤΤ 03/01/2015 17:05:49

  Δεν αναμένω τίποτα λιγότερο από αυτό που υποσχέθηκε ο αρχηγός στη βουλή : να γίνουμε Αργεντινή.

 6. dim avatar
  dim 03/01/2015 17:08:50

  Δεν νοείται να υπάρξει φιλελεύθερος πατριώτης Έλληνας που να μη ψηφίσει ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Ο Τσίπρας πιο ξεκάθαρα δε μπορούσε να το πει, ακόμα και σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: "Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της αριστεράς, από τους αριστερούς σοσιαλιστές, έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Απευθυνόμαστε στον Ανταρσύα και το ΚΚΕ...".... Ήμαρτον, αυτόν Έλληνες Φιλελεύθεροι Πατριώτες θα κάνετε πρωθυπουργό, δια την πλαγίας οδού, στερώντας τη ψήφο σας, και άρα τη πρωτιά από τη ΝΔ, ψηφίζοντας άλλα κόμματα όπως ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΔΡΑΣΗ, ΔΗΞΑ, ΛΑΟΣ, ΠΟΤΑΜΙ ή δε ξέρω και εγώ τι άλλο???? Θα βγάλετε δια την μη ψήφου σας στη ΝΔ, αυτόν που οραματίζεται να κυβερνήσει την Ελλάδα μαζί με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ??? Απίστευτο πραγματικά... Αναμένω να δω τις επόμενες δημοσκοπήσεις, και αν δεν έχει ήδη ανατραπεί το σκηνικό μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις με εσωτερικό δανεισμό, ανταρσύα και κκε, με εξωκοινοβουλευτική αριστερά κλπ κλπ κλπ, τι να πω, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

  • Dyer avatar
   Dyer @ dim 03/01/2015 19:46:05

   ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ !!!

  • Ο Λούμπεν avatar
   Ο Λούμπεν @ dim 03/01/2015 19:47:11

   Δηλαδή όταν ο Δήμας έλεγε ότι δεν δέχεται να βγεί πρόεδρος με τις ψήφους του Λαϊκού Συνδέσμου (ενώ με εκείνες του ΚΚΕ και της Ρεπούση δεν θα είχε κανένα πρόβλημα) σε ποιούς απευθυνόταν; Στους δεξιούς πατριώτες; Ας γελάσω (για να μην ξεράσω)!

   • dim avatar
    dim @ Ο Λούμπεν 03/01/2015 20:49:43

    Ποιού «λαϊκού συνδέσμου», πλάκα μας κάνεις? Κατηγορούνται ως εγκληματική οργάνωση, το καταλαβαίνεις? ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ... ΤΕΛΟΣ... Τέτοιους πατριώτες να τους βράσω... Πρώτη φορά βλέπω πατριώτες να γράφουν ύμνους στο Χίτλερ, να κλείνουν τα κείμενα τους με το Heil Hitler, ο αρχηγός να χαιρεταει ναζιστικά, αλλά να χαίρεται γιατί μπορεί μεν τα χέρια αυτά να χαιρετάνε έτσι, αλλά τα χέρια αυτά δεν είναι βρώμικα, λες και τα εγκλήματα του Χίτλερ ήταν καλά εγκλήματα.... Ο υπαρχηγός να έχει μουσείο του Χίτλερ στο σπίτι του, να γράφει εγχειρίδια ναζιστικά για την οργάνωση της Χ.Α., να προβαίνει σε μύηση παιδιών στο ναζισμό.... Ήμαρτον... Τέτοιοι πατριώτες να μου λείπουν... Αυτούς δε τους θέλω όχι... Αλλά δεν είναι όλο το 9% που ψήφισε ΧΑ ναζιστές... Προφανώς, όσοι ξαναψηφίσουν και τώρα (αυτό το 4% - 4,5% που θα πάρει η ΧΑ) ναι, θα είναι, αν όχι ναζιστές, σίγουρα φασίστες... Αλλά το άλλο 4% - 5% ναι το θέλω πίσω, αλλιώς θα έρθουν στην εξουσία η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ένα κράμα αποτελούμενο από αναρχικούς, μαρξιστές, λενινιστές και σταλινικούς. Κανένας πατριώτης δε μπορεί να αφήσει τη πατρίδα να πέσει στα χέρια εθνομηδενιστών και αναρχοάπλυτων...

 7. Νικος avatar
  Νικος 03/01/2015 19:48:44

  Ενα 20% κλιμακούμενο εως 40% για μεγαλοκαταθέτες, με ταυτόχρονη ελάφρυνση φόρων, θα ήταν απόλυτα κοινωνικά δικαιο. Ο περισσότερος κόσμος πληρώνει απο καταθέσεις του τις σημερινές φορολογικές του επιβαρύνσεις και χρεώνονται αυτοι που δεν διαθέτουν. Τουλάχιστον μια εφάπαξ φορολογηση καταθέσεων θα αφ'ησει ήσυχο τον κόσμο για μια τετραετία μπάσει και στήσει και καμιά δουλειά γιατι σήμερα ολοι είναι παγωμένοι εν όψη νεων επιβαρύνσεων.

  • George N avatar
   George N @ Νικος 03/01/2015 22:52:11

   Το να μην ξοδεύει το δημόσιο το 60% του παραγόμενου πλούτου είναι πολύ ανορθόδοξο φαντάζομαι ως σύλληψη για να προκρίνετε ένα κράτος χωρίς τράπεζες.

  • Naruto avatar
   Naruto @ Νικος 04/01/2015 00:22:10

   Και αμέσως μετά δεν θα υπάρχουν ουτε μεγαλοκαταθέτες ουτε μικροκαταθέτες ουτε σκέτο καταθέτες ουτε και τράπεζες .

 8. Than avatar
  Than 04/01/2015 02:21:15

  Οποίος μιλάει για φορολόγηση καταθέσεων προφανώς δε γνωρίζει ούτε πως λειτουργεί η οικονομία ούτε πως λειτουργούν οι τράπεζες.Και προφανώς τι καταστροφή θα προκαλέσει στη χώρα μια τέτοια ανεύθυνη κίνηση.Δυστυχώς αυτή η άγνοια και η αίσθηση που έχουν πολλοί συμπολίτες μας ότι τελικά τα δανεικά θα τα πληρώσουν άλλοι και ότι υπάρχει πάντα ο εύκολος δρόμος, θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι. Είναι όμως γραφτό να επαναληφθεί το λάθος του 2009 με το 'λεφτά υπαρχουν' και με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για να πάρουμε ακόμα ένα μάθημα.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Than 04/01/2015 12:05:23

   Στην Κύπρο έκαναν ζημία οι "κουρευτικές" πολιτικές των "εταίρων"?

 9. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 04/01/2015 15:33:38

  Οι κομμουνιστές αυτό κάνουν εξ ορισμού, "απαλλοτριώνουν" τις περιουσίες των αστών. Προς την ίδια βέβαια κατεύθυνση κινείται και η Ε.Ε. (εγγύηση καταθέσεων μόνο ως 100k€ για όλες τις τράπεζες, επενδυτικές ή απλώς αποταμιευτικές, και βαρειά φορολογία της κατοχής περιουσίας). Δυστυχώς, εκομμουνιστεύσαμεν...

 10. I.X. avatar
  I.X. 04/01/2015 23:50:43

  Με νόμο του 1998 περί ΟΔΔΗΧ απαγορεύτηκε στους πολίτες να δανείζουν, αν το επιθυμούν φυσικά, απευθείας αυτοί το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό γίνεται πλέον από συγκεκριμένες πιστοποιημένες τράπεζες. Δηλαδή η επιτυχία η όχι μιας έκδοσης ΕΓ του Δημοσίου εξαρτάται από μια χούφτα τραπεζίτες, με ό,τι σημαίνει αυτό. Οι καταθέτες είναι υποχρεωμένοι ΜΕΤΑ να ζητήσουν από τις τράπεζες να τους εκχωρήσουν μέρος από αυτά και -φυσικά- οι τράπεζες δεν αποδίδουν όλο το επιτόκιο στους καταθέτες. ΑΥΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ και ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ τους καταθέτες. ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑΣ ! Απλως οι Συριζαίοι δεν είναι σε θέση να το εξηγήσουν σωστά ( ή δεν τους αφήνουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ).... Καθε ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τη χώρα ΟΦΕΙΛΕΙ να επιτρέψει στους πολίτες να δανείσουν αυτοί ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ το κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.