Θέλουμε να σωθούμε;
27/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλουμε να σωθούμε;

Είμαστε μπροστά σε μια εθνική τραγωδία ή αντιθέτως σε μια τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε κανονική χώρα;

Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία με την τρόικα η οποία τα δίνει όλα στην τελευταία θεατρική της παράσταση εν Αθήναις. Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα πει «φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο». Και δεν γνωρίζουμε αν τελικά είμαστε μπροστά σε μια εθνική τραγωδία ή αντιθέτως σε μια τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε κανονική χώρα, αν μας αφήσουν βεβαίως.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ναυάγιο του Παρισιού και όλα όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια μπορούν να γίνουν ένα καλό μάθημα… ιστορίας για όλους. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πως φτάσαμε μια χούφτα σκατόπαιδα της τρόικας, ανθύπατοι να παίρνουν τα πράγματά τους και να φεύγουν αφήνοντας Έλληνες υπουργούς να αναρωτιούνται «τι άλλο θέλουν δηλαδή;»

Πώς τα κατάφερε αυτή η χώρα να βρίσκεται για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο; Διότι πέρα από ορισμένες εμμονές των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και πέρα από κάποια «πληρωμένα» συμβόλαια εγχώριων επιχειρηματιών που εκτελεί η τρόικα, η απάντηση είναι απλή για όλα τα παραπάνω: Φταίμε κι εμείς. Όλοι, ο λαός, οι πολιτικοί, οι δικαστικοί, οι δημοσιογράφοι και βεβαίως και η κυβέρνηση. Η προηγούμενη, η τωρινή και σίγουρα και η επόμενη.

Πέρα από το γεγονός ότι οι δανειστές βλέπουν μόνον αριθμούς κι όχι ανθρώπους, η ουσία είναι ότι δίνουμε κι εμείς ως χώρα λαβή να μας ξεσκίζουν με την πρώτη όλοι αυτοί οι άθλιοι μπαστουνόβλαχοι με τα πτυχία από το Χάρβαρντ και το London School of Economics.

Οι δανειστές θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και εγείρουν κάποιες απαιτήσεις. Γιατί γίνονται όλο και πιο επώδυνες αυτές οι απαιτήσεις; Μα γιατί δεν μας εμπιστεύονται κυρίες και κύριοι.

Πώς να μας εμπιστευτούν όταν π.χ. βλέπουν το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που λέει: «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω. Και δεν πληρώνω τους δανειστές και θα διορίσω μερικές χιλιάδες, θα ξανανοίξω την ΕΡΤ, θα αυξήσω τους μισθούς και τις συντάξεις, θα κρατικοποιήσω τις τράπεζες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, θα ακυρώσω συμφωνίες και deals και θα βάζω όρια σε όποιον έρχεται να επενδύσει».

Αν ο δανειστής που έδωσε τόσα δις απειλείται ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και τις συμφωνίες σιγά μη μας εμπιστευτεί.

Όμως ευθύνες έχει και η κυβέρνηση. Όχι στο ότι αρνείται να κόψει μισθούς και να φτωχοποιήσει έτι περαιτέρω τους πολίτες. Αλλά στο γεγονός ότι δύο χρόνια τώρα δεν έκανε βασικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Τι έγινε με τη φοροδιαφυγή; Με τους μεγαλογιατρούς και τους δικηγόρους που έχουν περιουσίες αλλά δηλώνουν 12.000 ευρώ όσο και το αφορολόγητο; Τι έγινε με τους μεγαλοεργολάβους και νταβατζήδες εθνικούς προμηθευτές που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό αλλά χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες; Τι έχει γίνει με τους μεγαλοεκδότες που εκβιάζουν ακόμη και σήμερα με «πύρινα» άρθρα ζητώντας ξανά κρατική διαφήμιση ή καμιά ρύθμιση για τα θαλασσοδάνειά τους; Άραγε τι έκαναν οι πολιτικοί μας για την διαφθορά στο ίδιο τους το μαγαζί; Πώς ανέχονται ακόμη πολιτικούς να έχουν off shore και εκατομμύρια στο εξωτερικό; Πώς ανέχονται μαύρο πολιτικό χρήμα να ρέει άφθονο και κανείς να μη μιλάει; Πότε θα καθαρίσουν το δικό τους σπίτι, προτού κόψουν τους μισθούς του κοσμάκη;

Πότε θα μπουν στη φυλακή τα αφεντικά της εγχώριας Καμόρα που ακόμη και σήμερα παίζουν παρασκηνιακά παιχνίδια και κινούν τα νήματα;

Γιατί να μας εμπιστευτεί η τρόικα όταν βλέπει έναν λαό, που έχει τη μικρότερη ίσως ευθύνη, να μη θέλει να σωθεί. Που έχει πάρει αγκαλιά την τηλεόραση των σκουπιδιών, έχει αράξει στον καναπέ και περιμένει κάθε 15 και 30 να πληρωθεί; Που δεν σηκώνεται πάνω να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Μια πιο παραγωγική ενασχόληση. Που δε βάζει το μυαλό του να βρει καινοτόμες ιδέες και περιμένει πότε θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να του διορίσει το παιδί στο Δημόσιο;

Γιατί να εμπιστευτεί μια χώρα που η λέξη πολιτισμός έχει αντικατασταθεί από τις λέξεις «Λιάγκας, Σεφερλής, Πάολα και Παντελίδης;» Ένας λαός που δεν παράγει πολιτισμό, που δεν βγάζει νέους Ελύτηδες, Σεφέρηδες, Ρίτσους, Καζαντζάκηδες που έλαμψαν στο παγκόσμιο στερέωμα. Ένας λαός που έχει μείνει μόνο να χαζεύει τα αρχαία στολίδια της Αμφίπολης και να μένει άναυδος με τις Καρυάτιδες γιατί ποτέ του δεν θα αποκτήσει δικές του.

Μια χώρα που εδώ και δεκαετίες βουλιάζει στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική απαξίωση αλλά και που έχει βολευτεί σε ένα κράτος διεφθαρμένο, με την κομματικοποίηση να βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα, με τη διαφθορά να ξεκινά από τον μπακάλη της γειτονιάς για να φτάσει στον πολιτικό ηγήτορα.

Τι τύχη να έχει μια χώρα που ο φασισμός, η αντιαισθητική συμπεριφορά, η αθλιότητα βρίσκονται μέσα στα σχολεία μας, στα πανεπιστήμιά μας. Και που κάποιοι ακόμη και σήμερα λένε ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε για να γίνουμε άνθρωποι. Εμείς που γεννήσαμε τη Δημοκρατία αντί να την κάνουμε καλύτερη και πιο ώριμη ζητάμε Χούντες και Συνταγματαρχαίους.

Θα πει κανείς: Τι σχέση έχει η τρόικα, το ναυάγιο στο Παρίσι και όλη αυτή η σαπίλα που περιγράφεις; Κι όμως, έχει γιατί στο Παρίσι φτάσαμε μέσω… ελληνικής κόλασης που εμείς φτιάξαμε με τα χέρια μας.

Η οικονομική κρίση και τα Μνημόνια είναι απλά η κατάληξη του δράματος. Ο Σαμαράς πήρε στα χέρια του τη βόμβα που κανείς δεν ήθελε. Παλεύει για να την απασφαλίσει, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι φτάνει για να σωθεί η χώρα. Σε μια τέτοια συγκυρία, ωστόσο, εκείνο που προέχει είναι η σωτηρία της πατρίδας διότι δεν είναι μόνον η τρόικα που καραδοκεί. Ο τουρκικός ιέραξ φτερουγίζει από πάνω μας και μας απειλεί. Απειλεί το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο.

Ας μη ζήσουμε λοιπόν μια χειρότερη εθνική τραγωδία από την οικονομική που ζούμε. Να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να ξαναστηθεί αυτή η χώρα από την αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 09:37:42

  ''Αν ο δανειστής που έδωσε τόσα δις απειλείται ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και τις συμφωνίες σιγά μη μας εμπιστευτεί…..Πώς να μας εμπιστευτούν όταν π.χ. βλέπουν το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που λέει: «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω. Και δεν πληρώνω τους δανειστές…’’ Δηλαδή είναι ζήτημα ˝εμπιστοσύνης˝ και όχι θρασύτατη επιβολή απόλυτης υποταγής μέσω ακραίων και αδίστακτων εκβιασμών; Δεν είναι διόλου πειστικό.... Οι τοκογλύφοι κι οι υπαλληλίσκοι των διεθνών κερδοσκόπων, ποτέ δεν αντιμετωπίζουνε με τόσο ευγενείς …όρους σαν την ˝εμπιστοσύνη˝, τον αδύναμο υπόχρεο που γράπωσαν στα νύχια τους. Τον προσβάλουν, τον εξευτελίζουν και τον ποδοπατούν, με την αλαζονεία και τη χυδαιότητα που περισσεύει στον ισχυρό όταν αντιμετωπίζει τον φοβισμένο, άτολμο κι εθισμένο στην υποχωρητικότητα ˝ανίσχυρο˝. Αν ο...δανειστής λοιπόν δεν …εμπιστεύεται τους πιθανά επερχόμενους, θα πρέπει να διευκολύνει τα μάλα τους υπάρχοντες, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, που σε απόλυτη αρμονία με τα σχέδια των Τροϊκανών, υπόσχεται πολύ σύντομα να μας οδηγήσει στη γη των πλέον αισιόδοξων επαγγελιών. Να μας κάνει δηλαδή, μία …κανονική χώρα. Ακούς εκεί …κανονική χώρα…(Τι παιδαριώδης όρος, προορισμένος για ν΄αποκοιμίζει διανοητικά, αθώα κι ανυποψίαστα μαθητάκια ...νηπιαγωγείου! ) Δεν υπάρχει καμιά διευκόλυνση, καμία βοήθεια, καμία υποστήριξη. Και δεν υπάρχει, γιατί σκοπός πέρα από το να πάρουνε οι ….άνθρωποι τάχατες πίσω τα …λεφτά τους, είναι να επιτευχθεί ο απόλυτος έλεγχος (οικονομικοπολιτικός) της χώρας, η πλήρης δέσμευση του δημοσίου πλούτου, η τρομοκράτηση και αδρανοποίηση μέσω της εξαθλίωσης και της ενοχοποίησης, του Ελληνικού λαού. Γι αυτό κάθε φορά που παίρνουν 2, απαιτούν άλλα 124, γι αυτό ενώ είναι προφανές ότι υπό την υφιστάμενη πίεση και τους εκβιασμούς η κυβέρνηση απομακρύνεται απ΄τηνεπίτευξη εκλογής ΠτΔ (που θα εξασφάλιζε τη συνέχειά της έως το 2016), αυτοί συνεχίζουν απτόητοι να την ροκανίζουν…. Ο μόνοςπαίκτης που πραγματικά διαθέτει τη δύναμη να ανατρέψει οριστικά τα σκοτεινά κι Ελληνοκτόνα σχέδια που επιχειρείται εμφανέστατα να εφαρμοστούν, είναι ο μέχρι σήμερα αραχτός στον καναπέ, ο ευκολόπιστος και μίζερα μικροσυμφεροντολόγος μέχρι προχθές, απαθής νεοΈλληνας πολίτης. Αν αποφασίσει να επιβάλλει επί τέλους τη σταθερή του θέληση να διασωθεί, βαραίνοντας τη ζυγαριά με την καθημερινή ενεργή του παρουσία, που θα δημιουργήσει και τη διέξοδο. Πάντως εγώ, είμαι αισιόδοξη… Πάντοτε όταν φτάνουμε στο χείλος της αβύσσου, κατορθώνουμε εγκαίρως ν΄αφυπνιστούμε.

  • George N avatar
   George N @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 11:06:10

   Μα δεν έχουμε πρόβλημα με την Τρόικα. Με την πραγματικότητα έχουμε. Ας πάμε όλοι μαζί την σύνταξη γήρατος στα 20 αντί για τα 40 και όχι για κάποιους αλλά για όλους. Αν είσαι γέρος/γριά στα 40 γιατί όχι στα 20? Τον βασικό μισθό στα 1200. Οι συντάξεις να είναι τριπλάσιες από τους μισθούς. Τις δίκες όχι σε χρόνια αλλά σε δεκαετίες ή και αιώνες και στο κάτω κάτω γιατί να καταδικάζουμε ανθρώπους? Ας το κάνει ο Πέτρος. Οποιαδήποτε απόφαση να περνά όχι από 10δες αλλά 100δες. Να αλλάζουμε το φορολογικό κάθε ώρα αντί για κάθε εβδομάδα. Γιατί να βαριόμαστε? Αξιολογήσεις να απαγορευθούν και στον ΙΤ όχι μόνο στον Δημόσιο. Αν κάποιος δεν κάνει για την δουλειά να μην μπορεί να τον απολύσει κανείς σε ολόκληρη την οικονομία. Απολύουμε την απόλυση! Μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε σε όλη την ανθρωπότητα ότι οι αριθμοί καταργούνται και ότι πολύ σημασία τους δώσαμε. Υπερτιμημένη έννοια η Αριθμητική. Ας αφυπνισθούν κι αυτοί. ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ?

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ George N 27/11/2014 13:05:02

    Για τα περισσότερα από αυτά που λέτε, οι προσφιλείς ...εταίρες και οι φιλότιμοι ...δανειστές, ούτε μας πίεσαν ποτέ ιδιαίτερα, ούτε απαίτησαν να ''μεταρρυθμιστούν'' με τρόπο που να επιτρέπουν την επιβίωση των ...Ιθαγενών κατοίκων του Ελλαδιστάν και την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αυτό που τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και το πέτυχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό (αλλά ποτέ δεν θα τους ...φτάνει), είναι η βίαιη υποτίμηση μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, παιδείας, ποιότητας ζωής, η εξαθλίωση και τρομοκράτηση - ενοχοποίηση των Ελλήνων, η Προτεκτορατοποίηση και η Βαλκανοποίηση της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτικά και ο πλήρης της έλεγχος. Προς αυτή την κατεύθυνση αποκλειστικά και μόνον ωθούσαν και ωθούν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις τους. Αν τους ενδιέφερε να ...''πάρουν πίσω τα λεφτά τους'', να ...εξορθολογίσουν, να μεταρρυθμίσουν ουσιαστικά τις δομές και όχι να διαλύσουνε τα πάντα, οι επεμβάσεις τους θα ήταν αποκλειστικά στοχευμένες προς την αναπτυξιακή μας οργάνωση και την εξυγίανση-απλοποίηση των διαδικασιών που θα διευκόλυναν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου και όχι στην ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας θα ήτανε στραμμένες όλες τους οι προσπάθειες και οι ...παραινέσεις. Μόνον εθελότυφλος δεν βλέπει πια τους σαφέστατους στόχους των μοσχοπληρωμένων ετούτων υπαλληλίσκων - υπηρετών συγκεκριμένων συμφερόντων. Και σταματήστε να το ...δουλεύετε άλλο αυτό το αστείο παραμυθάκι όλοι εσείς οι ...φιλότιμοι κι ακάματοι καλοθελητές, οι τάχα ...αδέκαστοι αυστηροί κριτές των ασυγχώρητων...αμαρτημάτων, που … διαπιστώνετε όλο πως βαραίνουν ποτέ εσάς, παρά μονάχα όλους τους ...άλλους Έλληνες. Η οπτική σας, είναι ξεκάθαρα αυτή του καλοβολεμένου συνηγόρου των τοκογλύφων, του πιθανότατα ευνοημένου, του εξυπηρετούμενου και πλήρως αδιάφορου παρατηρητή της τεράστιας καταστροφής, που υφίσταται τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελληνική κοινωνία. Μόνοι σας πλέον μιλάτε. Κανένας δεν σας παίρνει πια στα σοβαρά, ούτε μπολιάζεται κανείς με τις φτηνιάρικες , πλαστές....ενοχές, που αφειδώς ντιλάρετε. Αυτά τελειώσανε οριστικά. Τζάμπα κουράζεστε....

    • George N avatar
     George N @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 13:41:28

     Πολλά επίθετα, πολλοί χαρακτηρισμοί, πολλά σενάρια αλλά τίποτα για την ταμπακιέρα. Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι θέλετε οι ξένοι να νοιαστούν για την χώρα, "να εξορθολογίσουν, να μεταρρυθμίσουν ουσιαστικά τις δομές......οι επεμβάσεις τους θα ήταν αποκλειστικά στοχευμένες προς την αναπτυξιακή μας οργάνωση και την εξυγίανση-απλοποίηση των διαδικασιών" Συγνώμη αλλά γιατί να το κάνουν? Αναβίωση του Kipling και του "The White Man's Burden" 100 χρόνια μετά την εποχή του αναζητάτε? Λυπάμαι αλλά μας τελείωσε και ευτυχώς. Μπορεί να βλέπετε τους Ελληνες ως "ιθαγενείς" αλλά αυτό είναι πρόβλημά σας κι όχι η πραγματικότητα. Ούτε κι ο πιο τρελαμένος ΔυτικοΕυρωπαίος δεν βιώνει έτσι άνιση την σχέση και την βιώνετε εσείς??

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ George N 27/11/2014 17:40:04

      Σιγά μη θέλω οι ξένοι να ....νοιαστούν για τη χώρα! Απλά επειδή προσποιούνται τους ...επαγγελματίες διασώστες που διαθέτουν τάχα την εμπερία και την απαιτούμενη ...κατάρτιση, αποκαλύπτω σαρκάζοντας το βρώμικο ρόλο που εξυπηρετούν, προσφασιζόμενοι πως ήρθαν για να μας συνδράμουν ν΄αναπτυχθούμε .... ''Μπορεί να βλέπετε τους Ελληνες ως "ιθαγενείς" Δεν τους βλέπω εγώ κύριε ως Ιθαγενείς. Οι εταίρες και οι Τροϊκανομνημονιολάγνοι τους αντιμετωπίζουν σαν τέτοιους, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Τα καθρεφτάκια και τις χάντρες ενώ συστηματικά μας ληστεύουν και μας εξοντώνουν δεν τις βλέπετε; Δικό σας πρόβλημα...

  • Ισόνομος πολίτης avatar
   Ισόνομος πολίτης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 13:04:42

   Την τρόϊκα την καλέσαμε και την παρακαλέσαμε εμείς. Δεν ήλθε μόνη της…. Εμείς τότε απλώσαμε ικετευτικά το χέρι μας για βοήθεια και σωτηρία από την επάρατη χρεοκοπία. Είχαμε καμία τρόϊκα πριν από την 23η Απριλίου 2010? Πόσες φορές πρέπει αυτό να επισημανθεί και να γίνει κατανοητό? Απλή απλούστατη λογική νομίζω χρειάζεται...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Ισόνομος πολίτης 27/11/2014 13:12:52

    '' Την τρόϊκα την καλέσαμε και την παρακαλέσαμε εμείς. Δεν ήλθε μόνη της….'' ''Εσείς'' θα εννοείτε.... Εμείς; Ποιοι ''εμείς'' κύριε; Ο προδοτοΓΑΠ μας την επέβαλε ΑΝΕΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, υπό την ασφυκτική πίεση της Μέρκελ που απαίτησε τον ερχομό του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Να μην ξεχνιόμαστε... ΕΜΕΙΣ, που πληρώνουμε καθημερινά με αίμα καιμε τη ζωή μας, ΔΕΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΠΟΤΈ. Αλλά που θα πάει;

    • Ισόνομος πολίτης avatar
     Ισόνομος πολίτης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 13:27:11

     Να ποιοι εμείς: Το σαθρό ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικο- διοικητικό μας σύστημα (και των Κωστάκη & ΓΑΠ συμπεριλαμβανομένων) αλλά και εμείς οι ίδιοι οι “νεοέλληνες” (στην πλειονότητα μας). Μα αφού είναι πλέον γνωστά ορισμένα καραμπινάτα εθνικά μας “κουσούρια”. Γιατί γαμώ το κέρατο μου, δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε να αναδεικνύονται? Μήπως δεν ήταν (και είναι) 35- 40 χιλιάδες έλληνες “λειτουργοί” στις τράπεζες (ιδιαίτερα σε εκείνες τις αλήστου μνήμες “κρατικές”), στον φοροεισπρακτικό και τελωνειακό μηχανισμό, στους Δήμους, στις πολεοδομίες, στα νοσοκομεία, στα κρατικοδίαιτα εργολαβικά γραφεία κόκ ? Δεν είναι αυτοί έλληνες που τα “παίρνανε” και τα “παίρνουν” (σχεδόν πάντοτε και εκβιαστικά)? Μήπως δεν χτίστηκε η Ελλάδα για να στεγάσει περίπου 24 εκατομμύρια κατοίκους? Κτίστηκε σχεδόν κατά 50% με δανεικά και σήμερα, τα ντουβάρια χάσκουν σχεδόν ακατοίκητα και τα δάνεια “κρεμάνε” στις τραπεζικές λίστες “ροδο – κόκκινα”. Μήπως τα Ι.Χ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν δεν είναι πολλά περισσότερα από το 60% των αναγκαίων της κοινωνικής εξυπηρέτησης? Αγνοείται πως το 2008 το 76% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού πήγε για μισθοδοσίες και ανελαστικές δαπάνες? Μήπως μας υπέδειξε κανείς “άλλος” για να καταχρεωθούμε και να φιλοξενήσουμε Ολυμπιακούς αγώνες? Μήπως η επαγγελματική διαστροφή δεν άφησε χέρσα τη γη μας και σώρευσε τον υπερπληθυσμό στον ξερότοπο της Αττικής? Μήπως οι ίδιοι τα τελευταία 15 χρόνια πριν από την κρίση, δεν υπερπληθύναμε τα ταχυφαγάδικα και τις ταβέρνες? Μήπως εμείς δεν γίναμε βαρύ…κωλοι αναθέτοντας όλες τις οικιακές δουλειές στους “λαθρό”? Μήπως οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν στράφηκαν σε επιχειρήσεις καταναλωτικού προσανατολισμού και αντί να απασχολούνται με το αντικείμενό τους, φυλάνε “τσίλιες ¨για να δούνε μην μπει κανένας ΙΚατζής και τον γράψει για τον ανασφάλιστο “λαθρό” που απασχολεί? Τι να πρωτογράψει και τι να θυμηθεί κανείς από την κυρία έγκλειστου μεγαλόσχημου που λένε πως σκόπευε να αγοράσει υπερπολυτελέστατο Ι.Χ, μέχρι τον γραμματέα και το γιατρό του νοσοκομείου που σε βάζει στη λίστα (παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης) για μετά από 5 μήνες. Και αυτό γιατί υπάρχουν λέει άλλες “κατεπείγουσες” περιπτώσεις.. Γιατί ορέ νεοέλληνες να μας φταίνε πάντοτε οι “άλλοι”? Ποιος θέλετε να πληρώσει για όλες αυτές τις αχρείες κατάντιες που μας έχουνε γίνει τρόπος ζωής? Αυτό το βλαβερό αξίωμα του: “Η δουλειά μου να γίνεται εμένα και ας γίνουνε όλα στάχτη και μπουχός", είναι που μας έφτασε μέχρι εδώ (και ποιος ξέρει πόσο χειρότερα…ακόμη ) Ας κοιτάξουμε πρώτα “τα του οίκου μας” συνέλληνες αδερφοί, και μετά, να δούμε που και πως μας έβλαψαν και μας βλάπτουν οι “άλλοι” (Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Πορτογάλοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι)…

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Ισόνομος πολίτης 27/11/2014 13:55:42

      Αυτή τη στιγμή, η αυτοενοχοποίηση και η αυτομαστίγωση, η λεπτομερής παράθεση ευθυνών, παραλείψεων και λαθών, δεν πρόκειται να μας προσφέρει τίποτε απολύτως για την επίλυση του τραγικού μας προβλήματος. Επί 4 ολόκληρα χρόνια τα ίδια και τα ίδια βαρετά κι αδιέξοδα ενοχικά ψαλτήρια, δεν κατάφεραν παρά να αδρανοποιήσουν και να παθητικοποιήσουν τον Ελληνικό λαό. Εγώ πιστεύω πως πληρώσαμε ήδη πανάκριβα, υποχρεούμαστε να ωριμάσουμε τάχιστα και να περάσουμε απ΄ τη στείρα κατηγορητική αυτοκριτική, στην ενεργητική παρέμβαση επί της πραγματικότητας, επιβάλλοντας οριστικά την αλλαγή της ρότας, έτοιμοι, ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να ''πονέσουμε'' όσο χρειαστεί, ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Οφείλουμε να διαθέτουμε τεράστια αποθέματα αντοχών, επιμονής κι υπομονής, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε δημιουργική προσπάθεια που θα μας ελευθερώσει μέσω της αυτοανάπτυξης, αλλά οφείλουμε και να επιδείξουμε μηδενική πλέον ανοχή στις προσβολές, την υποτίμηση, τις τυφλές κατηγορίες, τις ποινές, τις σαδιστικές τιμωρίες και την απόδοση ....συλλογικής ευθύνης. Είμαστε άξιοι όσων ανεχθούμε από εδώ και πέρα. Όλα πλέον, είναι ξεκάθαρα και απολύτως διαφανή!

     • Ισόνομος πολίτης avatar
      Ισόνομος πολίτης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 19:10:50

      "ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ" Λόγια ωραία, λόγια παχιά (εννοώ κεφαλαία), λόγια σπουδαία.....αλλά...λόγια και μόνο λόγια! Ο καλύτερος δάσκαλος σε εθνικό, παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η διδαχή από τα ίδια μας τα λάθη, τις αστοχίες και τα αμαρτήματα που μας οδήγησαν ίσαμε δω.. Το "ΣΥΡΙΖΑ μπουλούκ ασκέρ"… θάναι το χειρότερο και καταστρεπτικότερο πισωγύρισμα. Μακάρι ο Λαός να δείξει την ενδεδειγμένη περίσκεψη, ωριμότητα και ψυχραιμία, για να αποφύγουμε έτσι τα χειρότερα..... Μακάρι....

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Ισόνομος πολίτης 27/11/2014 19:46:47

      Πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αναπροσανατολισμού και επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας απαιτείται και δεν γίνεται να σας το ...ζωγραφίσω. Πρέπει με λόγια να το περιγράψω, αναγκαστικά... Το μέλλον αόρατο αγαπητέ. Μονάχα οι βολεμένοι αρκούνται στην καταστροφική μετριότητα, αρκεί να μην τους αγγίζει.... Δε χρειάζεται να συμμετέχουν και ...άπαντες σε μία προσπάθεια, ούτε να την πιστέψουν όλοι, ούτε και να ρισκάρουν ακόμα και οι δειλοί. Αρκεί να την τολμήσουν αυτοί που δεν έχουνε να χάσουν σχεδόν τίποτε πια κι αυτοί, φροντίσατε να είναι ήδη, υπέρ αρκετοί...

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 15:24:47

     Η αλήθεια είναι ότι ερωτηθήκαμε τότε από τα γκάλοπ. Ποσοστό άνω του 60% έλεγε "ναι" στο Μνημόνιο. Το έβλεπα και συφιλιαζόμουν. Έλεγα, ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που λένε κατά 60% "ναι" στο Μνημόνιο; Κατά του Μνημονίου βρέθηκε πλειοψηφικά η χώρα αρκετά/πολύ αργότερα, μέσα στο 2011, όταν πια έγινε σαφές σε όλους πού μας οδηγεί το Μνημόνιο. Μετά, πολύ μετά, κατάλαβα ποιοι ήταν αυτοί του 60% υπέρ του Μνημονίου. Ο πυρήνας τους είναι οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που είναι πρόθυμοι να πιστέψουν οποιοδήποτε "λεφτά υπάρχουν". Τι τους είπε ο ΓΑΠ; "Σας έφερα 110 δις, πρώτη φορά δανείστηκε τόσα λεφτά μαζεμένα η Ελλάδα". Πάλι "λεφτά υπάρχουν", τους είπε, πάλι χειροκροτούσε εκστασιασμένο από κάτω το πλήθος. Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑς "λεφτά υπάρχουν" τους λέει και είναι εκπληκτική η ομοιότητα του σημερινού "λεφτά υπάρχουν" με το τοτινό του 2009. Και ο ΓΑΠ έλεγε "υπάρχουν 31 δις ανείσπρακτων οφειλών που θα τα εισπράξουμε". Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "θα πατάξω τη φοροδιαφυγή και υπάρχουν 70 δις ανείσπρακτων οφειλών που θα τα εισπράξουμε". Τρίχες! Και το πόπολο από κάτω ενθουσιάζεται και λέει "κάτω η ανάλγητη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που προσπαθεί να σταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις". Η οποία, σε αντίθεση με τον "Τιτανικό" του ΓΑΠ, που όταν το είπε δεν τον ύβρισε κανένας, μιλάει για "success story" μπας και προσελκύσει κανέναν ξένο επενδυτή και δέχεται σειρά ύβρεων επειδή ό Έλληνας τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Θέλε. Αν δεν μπορείς να δεις ότι άλλο ο ΓΑΠ, άλλο ο Σαμαράς, σου αξίζει τότε ο ΣΥΡΙΖΑς. Να το υποστούμε κι αυτό χάριν της άθλιας κάστας συμπατριωτών μας που τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Οι ίδιοι με το 1981, οι ίδιοι με το 2009, οι ίδιοι και τώρα. Στα δικά τους χέρια θα καταστραφεί λοιπόν η χώρα, ώστε να καταγραφεί πλήρως και ποιος θα είναι ο υπεύθυνος της καταστροφής μας.

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ Διογένης 27/11/2014 15:51:29

      Σωστότατος. Επίσης 6 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου ο ΓΑΠ κερδίζει (με την ψήφο του ίδιου ένοχου κομματιού του λαού) δημοτικές και νομαρχιακές και η ΝΔ (μιλάμε για τον Νοέμβριο του 2010) δίνει αποτυχημένη επικοινωνιακή μάχη να πείσει και να πειστεί πως ανέβασε ποσοστά και επιρροή.Όταν οι εκλεκτοί του ΓΑΠα 6 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου κερδίζουν Αθηνα,Θεσσαλονίκη και Υπερνομαρχία. Τώρα ως δειλοί κάνουν πως δεν τον ξέρουν.Και μετακόμισαν μετά των οπλαρχηγών τους(Τζάκρη,Λούκα,Κοτσακάς και λοιποί που δεν κυβέρνησαν ποτέ) στον επόμενο που τους τάζει επίδομα έγκαιρης προσέλευσης.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 15:57:17

      Χαχαχαχα! Καλά ε; Μην ξαναϋπογράψετε αγαπητέ ως Διογένης.... Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε! Από εδώ και πέρα Μάντης Τειρεσίας τουλάχιστον, γιατί το Κάλχας είναι ήδη καπαρωμένο. 3) ''Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑς "λεφτά υπάρχουν" τους λέει...'' Καλά, δεν παίζεστε κύριε. Ο Σύριζας ....λέει ''λεφτά υπάρχουν'', μόνο σε αυτούς που ποθούν διακαώς να το ''ακούσουν'' είτε γιατί έχουνε κάποια πολύ σοβαρή εγκεφαλική …βλάβη, είτε διότι διαθέτουν περισσευούμενη νοσηρή φαντασία ή εμπάθεια. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν κι αυτό το ξέρουνε ακόμη και τα πολύ πολύ μικρά παιδιά. Ανανεώστε λοιπόν το ...οπλοστάσιο των προπαγανδιστικών σας .....επιχειρημάτων, ώστε να μην είναι τουλάχιστον, τόσο κουραστικά απλοϊκά. :-) 3) ''Στα δικά τους χέρια θα καταστραφεί λοιπόν η χώρα, ώστε να καταγραφεί πλήρως και ποιος θα είναι ο υπεύθυνος της καταστροφής μας.'' Έλεος πια Κασσάνδρες της καταστροφής και της ...συντέλειας! Δεν είναι σωτήριος μονόδρομος η υποχώρηση κι η υποταγή! Κοιτάξτε και λίγο τριγύρω σας να δείτε τα ...ερείπια. Μπορεί ''εσείς'' οι λίγοι να διασωθήκατε και να φοβάστε μήπως υποστείτε κάποια στιγμή οδυνηρές θυσίες που θα σας ξεβολέψουν, αλλά εκατομμύρια συμπολιτών σας όσο και ν΄ αδιαφορείτε, ΉΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΠΙΔΑ. Καταλάβετέ το. Ο Ελληνικός λαός Ο ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις ...ομαδούλες σας. ΓΑΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ή ΓΑΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΚΛΗΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ. Μπορεί να μην το χωράει ο νούς σας, αλλά αυξηθήκαμε υπέρμετρα οι εκτός των κοπαδιών σας......

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 16:00:29

      Mου διέφυγε το 1) στο copy πό το Word : 1)''Η αλήθεια είναι ότι ερωτηθήκαμε τότε από τα γκάλοπ.'' Τα γκάλοπς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δημοψηφίσματα. Είναι αναξίοπιστες και κατευθυνόμενες ενίοτε μετρήσεις, προορισμένες να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη των αφελών. Αφήστε τα αυτά λοιπόν.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 16:22:09

      Είναι όμως μονόδρομος αποτυχίας και καταστροφής η επιλογή διεκδίκησης ενός δρόμου ("κούρεμα") που ο κάθε εχέφρων άνθρωπος γνωρίζει ότι είναι ερμητικά κλειστός και θα παραμείνει κλειστός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑς ήταν ειλικρινής αντιμνημονιακός, θα έπρεπε να συνδράμει την κυβέρνηση στην απόπειρα μονομερούς εξόδου από το Μνημόνιο. Αντί για αυτό, την λοιδόρησε. Κάποιοι άλλοι από εκεί μεριά ψέλλισαν σε μια κρίση ειλικρίνειας ότι "εεεε, ίσως αναγκαστούμε τελικά κι εμείς να ακολουθήσουμε μνημονιακή πολιτική". Πώς να βγεις μόνος σου από τα Μνημόνια όταν η "αντιμνημονιακή" τάχα'μ δήθεν αντιπολίτευση, σου σκάβει το λάκκο καθ' οδόν για την έξοδο από τα Μνημόνια; Όχι απλώς δεν θα ξεκληρίσει ο Αλέξης σου τα ποντίκια που σου ξεκληρίζουν τη ζωή, αγαπητή ΣΥΡΙΖοπούλα, αλλά θα γίνει αυτός ο τεράστιος αδηφάγος τυφλοπόντικας που θα σου την καταστρέψει με τη μία. Με την ψήφο σου και την επιλογή σου. Τότε θα είναι αργά για δάκρυα, αλλά εσύ θα φταις από μόνη σου για την επιλογή σου. Εμείς οι άλλοι που θα τον έχουμε καταψηφήσει, τι θα φταίμε;

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 17:15:16

      1) ''Αν ο ΣΥΡΙΖΑς ήταν ειλικρινής αντιμνημονιακός, θα έπρεπε να συνδράμει την κυβέρνηση στην απόπειρα μονομερούς εξόδου από το Μνημόνιο.'' Αν αγαπητέ είχε τηρηθεί αυστηρά η αντιμνημονιακή πολιτική την οποία πρέσβευε ο κ. Αντώνης Σαμαράς (τότε πού ΌΛΟΙ τον γουστάραμε ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης),ο μεν Σύριζας δε θα είχε άλλο δρόμο από τη συστράτευση μαζί του, η δε Ιστορία θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Τώρα, είναι κουτό να διατυπώνουμε ανύπαρκτα...διλήμματα του είδους.... 2) "εεεε, ίσως αναγκαστούμε τελικά κι εμείς να ακολουθήσουμε μνημονιακή πολιτική" Λογαριάζουν χωρίς τους ...Ξενοδόχους :-). Με συνοπτικές διαδικασίες εντός 6αμήνου θα φύγουν και θα΄ναι και βαθιά μαύρη ....νύχτα! 3) ''Όχι απλώς δεν θα ξεκληρίσει ο Αλέξης σου τα ποντίκια που σου ξεκληρίζουν τη ζωή, αγαπητή ΣΥΡΙΖοπούλα...'' Ε, όχι και …Συριζοπούλα!!! :-) Σας επαναλαμβάνω, μήπως το εμπεδώσετε, αλλά διακρίνω οτι το φοβόσαστε τόοοοσοοο πολύυυυ, που κάνετε οτι τάχα δεν το διαβάσατε. Ακούστε λοιπόν again : ''Καταλάβετέ το. Ο Ελληνικός λαός Ο ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις ...ομαδούλες σας.'' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑ-ΔΟΥΛΕΣ ΣΑΣ εννοείται... :-) 4) '' εσύ θα φταις από μόνη σου για την επιλογή σου. Εμείς οι άλλοι που θα τον έχουμε καταψηφίσει, τι θα φταίμε;'' Αυτό το ....κακό έχουνε φίλτατε οι ...Δημοκρατίες!! Αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, όπως και αν αυτές διαμορφώνονται. Γιατί άραγε σήμερα, όλοι αυτοί που αφανίζονται, τι φταίνε τάχα ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ, ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΨΗΦΟ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ;;; Ας αναλάβει ο καθένας μας λοιπόν τις ευθύνες του, χωρίς παράπονα κατόπιν εορτής και προς κατανάλωση χαζογκρίνιες.... Γειά σας τώρα.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 18:30:03

      Με γνωρίζετε καλή μου κοπέλα και μιλάτε για προσωπική μου διάσωση; Ή το υποθέτετε κι αυτό, όπως θέλετε να υποθέσουμε κι εμείς ότι είστε τάχατες ανένταχτη κομματικά και ότι δεν είστε ΣΥΡΙΖοπούλα; Όσο και να το διαψεύδετε, όλη σας η ρητορική σας κάνει τον ορισμό της ΣΥΡΙΖοπούλας.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 20:00:01

      ''Με γνωρίζετε καλή μου κοπέλα και μιλάτε για προσωπική μου διάσωση;'' Προφανώς και λειτουργείτε με γνώμονα την προσωπική σας διάσωση για να αδυνατείτε να συγκινηθείτε απ΄την καταστροφή εκατομμυρίων συμπολιτών σας. Μήπως εσείς εξάλλου με ...γνωρίζετε και μου κολλάτε με θράσος τη βολική ετικέτα της ...''Συριζοπούλας'' που σας εξυπηρετεί :-), μόνο και μόνο γιατί έτσι αυτοκοροϊδεύεστε οτι... αποδυναμώνετε τάχα τις θέσεις μου; Η μόνη άμυνα πια που σας έχει απομείνει, είναι ο αμυντικός, πρόχειρος και άκριτα εκτοξευόμενος χαρακτηρισμός του ... ''Συριζαίου''. Λυπάμαι όμως, χάσατε. Τα έργα σας και η αποτυχία σας, είναι απολύτως υπεύθυνα που το προχθεσινό 3% έγινε ήδη 30% και πάει.... Ψάξτε λοιπόν το λάθος στην υποτακτική, παραιτημένη και δουλική σας τακτική, ΠΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 21:02:38

      Δούλος, καλή μου ΣΥΡΙΖοπούλα, είναι αυτός που παρακαλάει τους άλλους να του χαρίσουν λεφτά. Αυτός που έχει επενδύσει τα πάντα σε χάρες που θα του κάνουν άλλοι και όχι στη δική του επιτυχία. Δούλος αντιθέτως δεν είναι, μόνον αυτός που κινείται με γνώμονα να μην έχει ανάγκη τους άλλους. Αν συνεχίσετε να μπουκώνετε το μυαλουδάκι σας και το μυαλουδάκι άλλων ομοίων σας με τα ίδια συναρπαστικά ψέματα, τότε το 30% θα ανεβεί κι άλλο. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι τα συναρπαστικά ψέματα στην Έλλάδα φέρνουν μέχρι και ποσοστό 48%. Λέτε να καταφέρετε τελικά μέχρι και να το ξεπεράσετε εσείς οι ανένταχτοι κομματικά ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ;

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 23:13:12

      Δούλος καλέ μου πρασινογάλαζε παπαγαλάκο, είναι αυτός που σκύβει κι ανέχεται τις διαταγές των αφεντάδων του, τσεπώνοντας έντοκη ελεημοσύνη και φρούδες υποσχέσεις, ενώ υποθηκεύει το αύριο. Δούλος επίσης, είναι αυτός που βολεύεται στο έλος κι αυτοπαραμυθιάζεται πως αύριο θα'ρθει τάχα η ...ανάπτυξη φάντασμα, μεθαύριο οι επενδύσεις κι αντιμεθαύριο η πτώση της ανεργίας θα είναι πια γεγονός! Έτσι, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. Με ξόρκια, τζάμπα γιορτάσια και διθυραμβικά μονόστηλα σε πληρωμένες καταχωρήσεις διεθνών φύλλων... Το 3% το έκανε 30% η ασυνέπεια, η ψευτιά, η απόλυτη υποταγή και οι συνεχείς υποχωρήσεις που μιζεροποιούν και βυθίζουν στην απόγνωση την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η πλήρης διάσταση των προγραμματικών δεσμεύσεων με την συνεχιζόμενη τακτική καθώς και η ραγδαία επιδείνωση της καθημερινότητας, μπορούν και να το εκτοξεύσουν. Αλλά ποτέ δε θα σας φταίει το κακό το μάτι, ούτε ο ανάδρομος Ερμής. Καθένας είναι οι πράξεις του, ποτέ τα λόγια του και κάποια στιγμή, όπως είναι πολύ φυσικό φτάνει κι η κρίσιμη ώρα της πληρωμής.... Κανείς δεν τα κατάφερε ποτέ να ξεφύγει, όσο πολύ και να προσπάθησε ......... Και τώρα καληνύχτα πλουμιστέ, πρασινογάλαζε παπαγαλάκο. Βαρέθηκα. Αύριο πάλι :-) βαρέθηκα τη μάταιη

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 23:15:31

      ...βαρέθηκα τη μάταιη επανάληψη των τρομολαγνικών χρησμών σας.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 28/11/2014 00:15:13

      καλα εσυ αλθτη εξισωση δεν δουλευεις? Πως ειναι δυνατον να γραφεις σε ολους τοσο μακροσκελη αρθρα? Η αυτη ειναι η δουλεια σου?

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Ρεαλιστης 28/11/2014 08:26:42

      :-) Η εργασία μου αφού τλοσο σας ...ενδιαφέρει, με έχει εξασκήσει στην ταχύτατη γραφή και στη μη αργή σκέψη. Τα σχόλιά μου δε, προσφέρονται γενναιόδωρα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ''δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε''. Όσο για το αισχρό σας υποννοούμενο, είναι πολύ αστείο να καταφεύγετε στις γνωστές σαχλίτσες, κάθε που ενοχλείστε από επιχειρήματα. Σκεφτείτε κάτι περισσότερο έξυπνο επί τέλους!

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 29/11/2014 01:41:03

      Οι σαχλιτσες ειναι ποιητικες αναφορες , αναφορες περι αυτομαστιγωματος κλπ. Η επιθεση και σε αλλους σχολιαστες με απειρες αναρτησεις ειναι μαλλον εργασια τρολιστικη επ αμοιβη. Ετσι λοιπον δικαιολογηται και η γρηγορη γραφη. Καλο θα ειναι ομως να δειτε την πραγματικοτητα που μας εφερε εδω. Γυρω σας ειναι.

     • Γιαγιά avatar
      Γιαγιά @ Ρεαλιστης 29/11/2014 09:04:09

      Καλά. Μην αυτοδηλητηριαστείς κι όλας εσύ! Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Ξυδάκι πάρε, μαζί με το τήλιο σου.

     • dim avatar
      dim @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 22:03:17

      Ναι το 3% έγινε 30%, αλλά και το 0,3% έγινε 9,4%...
      Τι θα πει αυτό? Ότι ο λαός πάντα επιλέγει σοφά?
      Δημοκρατία έχουμε, δικαίωμα του να επιλέξει ό,τι θέλει, αλλά η ιστορία έχει κρίνει ότι πάρα πολλές φορές ο λαός επέλεξε καταστροφικές για τον ίδιο επιλογές. Μόνο που αυτές οι επιλογές δε τις καταλαβαίνει, παρά μόνο όταν έρχεται ο λογαριασμός. Έκανε τις επιλογές του ο λαός, στη βάση μιας συμφωνίας "πελάτης δίνει ψήφος" - "κυβέρνηση βολεύει πελάτη", και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει για αυτές του τις επιλογές. Και ενώ έχουμε ήδη πληρώσει, με τη σωρρευμένη ανεργία και την ύφεση 4 χρόνια, αντί τώρα που πάμε να βγούμε από το τούνελ να κάνουμε τη σωστή επιλογή και να στηρίξουμε φιλελεύθερη πολιτική, πάμε να επιλέξουμε πάλι τους κρατιστές, τους παραμυθάδες...

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ dim 27/11/2014 22:57:24

      Υπάρχει και μια άλλη οπτική. Εάν υπολειπόμαστε δημοσκοπικά 5 - 12 μονάδες, από αυτό το συνονθύλευμα γνωμών και απόψεων, ιδεολογιών και ιδεολογημάτων που σχεδόν κραυγάζει, με τον τρόπο του "δεν το μπορώ αλλά ούτε και το θέλω να κυβερνήσω", ε, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά, σωστά. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή του τόπου. Πολλές φορές ο λαός παραπλανήθηκε, πρόσφατα, το 2009 αλλά πάντα από κάποιο κόμμα με γραμμή ενιαία, με θέσεις ενιαίες, με διατυπωμένο, έστω και παραπλανητικά, ένα πρόγραμμα. Στην παρούσα περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η πλειοψηφία σπρώχνει κυριολεκτικά, ένα κόμμα στην εξουσία, ενώ το ίδιο και τα στελέχη του πολύ αμφιβάλω εάν πραγματικά το επιθυμούν. Φαντάσου λοιπόν, τι "τέρατα" έχουμε κάνει!!!

     • dim avatar
      dim @ ΙΚΟ 27/11/2014 23:21:54

      Πιστεύω ότι επικοινωνιακά έχει κάνει η ΝΔ τεράστια λάθη. Αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: πάντα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του λαού, που είναι επιρρεπές στο παραμύθιασμα. Έτσι λοιπόν ο Σύριζα επταπλασίασε τις δυνάμεις του, τις αύξησε κατα 23% και πήγε από 4% στο 27%, και έτσι λοιπόν η ΧΑ τριανταπλασίασε τις δυνάμεις τις, τις αύξησε κατά 9%, και πήγε από το 0,3% στο 9,4%.... Οι έξτρα 24 στους 100 που πήγαν προς Σύριζα μεριά είναι "σοφοί", και οι 9 στους 100 που πήγαν προς ΧΑ είναι "σκάρτοι"?.... Για εμένα όχι. Απλά είναι όλοι αυτοί "στόκοι", με χαμηλό iq... Σε κάθε λαό, υπάρχει και ένα 33% με 40% που έχει κάτω του μέσου όρου iq… Αυτή είναι εξάλλου και η έννοια του «μέσου όρου». Ένα 33% έχει άνω του μέσου όρου, ένα 33% έχει πέριξ του μέσου όρου, και ένα 33% έχει κάτω του μέσου όρου... Αν μπορούσε να γίνει μια έρευνα που για χάριν της απλούστευσης θα μέτραγε τα ποσοστά ΝΔ – ΔΗΜΑΡ – ΔΡΑΣΗ (νυν ΠΟΤΑΜΙ), και ΧΑ – ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σίγουρος ότι θα έβγαζε τα εξής: Δείγμα 1000 ανθρώπων με iqάνω του μέσου όρου: Έλαβαν: ΝΔ 50%, ΠΟΤΑΜΙ 20%, ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΧΑ 3% Δείγμα 1000 ανθρώπων με iqπέριξ του μέσου όρου: Έλαβαν: ΝΔ 35%, ΠΟΤΑΜΙ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΧΑ 5% Δείγμα 1000 ανθρώπων με iqκάτω μέσου όρου: Έλαβαν: ΝΔ 10%, ΠΟΤΑΜΙ 3%, ΣΥΡΙΖΑ 60%, ΧΑ 20%

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ dim 27/11/2014 23:23:53

      Αυθαιρεσίες.

     • dim avatar
      dim @ ΙΚΟ 27/11/2014 23:41:58

      Καλά, κάνε την έρευνα σε αντιστοιχία με τα iq τους, και έλα μετά να μου πεις να είναι αυθαίρετα τα ποσοστά που λέω ή οχι...

     • dim avatar
      dim @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 16:27:06

      Θα μας τρελάνετε όλους εδώ μέσα? Στη ΔΕΘ δεν είπε ο Τσίπρας ότι "λεφτά υπάρχουν"? Οι ίδιοι του Σύριζα κοστολόγησαν τις εξαγγελίες στα 11 δις. Η κυβέρνηση της ανέβασε στα 27 δις, άρα αν δεχθούμε ότι η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση μιλάμε για εξαγγελίες ύψους 19 δις.
      Όταν λέμε ότι κάποιος λέει ότι "λεφτά υπάρχουν", δεν εννοούμε ότι θα δώσει πχ αυξήσεις ύψους 19 δις. Δεν λέμε ότι τάζει ότι θα μπουν στις τσέπες Ελληνων 19 δις. Λέμε ότι τάζει πράγματα που σε λεφτά κοστίζουν 19 δις. Άρα αφού τα τάζει, και αφού από κάπου πρέπει να τα πληρώσει για να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του, στην ουσία εξαγγέλει ότι: "ναι, υπάρχουν λεφτά αξίας 19 δις, και εγώ θα τα μοιράσω, θα τα δαπανήσω κλπ κλπ κλπ, εκεί και εκεί και εκεί..."

     • karenin avatar
      karenin @ dim 27/11/2014 16:47:18

      Δεν χρειάζεται ούτε να τρελαίνεσαι ούτε στα κεραμίδια να ανεβαίνεις. Μέχρι τώρα οι του σύριζα είναι φειδωλοί στις διακυρήξεις και και οι υποσχόμενες πολιτικές είναι ανέξοδες σχετικά. Ομως το βασικό τρίπτυχο πολιτικής που έχω καταλάβει ότι προωθεί είναι, τερματισμός της λιτότητας, πανευρωπαική διασκεψη για ρύθμιση μη βιώσιμων χρεων, και νιου ντιλ,για μεγάλα αναπτυξιακά εργα σε όλα τα ευρωπαικα κράτη που πλήττονται απο την κρίση. είναι μια πολιτική που συμφέρει πολλούς και φαίνεται σαν κάποια διέξοδο. Εσυ που ακριβως διαφωνεις;

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ dim 27/11/2014 17:21:16

      Χάνετε την ουσία κύριε. Σχεδόν κανένας πια δεν κρίνει και δεν πρόκειται να ψηφίσει με βάση εξαγγελίες παροχών. Τ΄ακούμε, αλλά δεν τα πιστεύουμε. Τίποτε πια δεν πιστεύουμε μετά τόσο ψέμα... Απλά, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. Ας το κάνει όποιος τολμάει, αλλά δε γίνεται να μη σταθούμε πλαϊ του όταν το προσπαθήσει. Όποιος και αν είναι αυτός.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 18:28:04

      "Καταστρέφεται η ζωή μας και η χώρα και αυτό πρέπει πάση θυσία να σταματήσει". Μάλλον το ρολόι σας έχει μείνει σταματημένο στο 2012. Αν δεν το καταλάβατε, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκτοτε σταθεροποίησε τη χώρα και σταμάτησε να καταστρέφεται. Καμία σχέση, τώρα πια. Πριν ναι. Τώρα όχι. Εδώ έφτασε στο σημείο να λέει ο ΣΥΡΙΖΑς, που κατά τα άλλα δεν είστε ΣΥΡΙΖοπούλα, να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση. Ναι, λες και πεθαίνει ο κόσμος στους δρόμους και οι υπόλοιποι τρώνε τα άψυχα κουφάρια αμαγείρευτα πάνω στην πείνα τους. Όλοι βιώνουμε την κρίση και όλοι ξέρουμε τη διαφορά του 2014 με το 2012. Εκτός από τους αμετανόητους ΣΥΡΙΖΑίους, την ίδια αμετανόητη μάζα του 1981/2009. Που μπουκώνει το λιγοστό μυαλουδάκι της με συναρπαστικά ψέματα και μετά λειτουργεί με βάση τα συναρπαστικά αυτά ψέματα. Κάπως έτσι δεν μιλούσε και ο Ανδρέας το 1981, όπως μιλάτε κι εσείς; Πολύ χειρότερα. Σήμερα όμως νοσταλγούμε όλοι την δεκαετία του 1970 της υγιούς ανάπτυξης...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 21:03:41

      Ε, βγείτε πια από το προστατευμένο καβούκι της προσωπικής σας ευδαιμονίας κι ασφάλειας κι αφήστε τι λέει ο παλιο...Σύριζας. Διαβάστε άλλους : Μελέτη για την ''ακραία φτώχεια’’ στην Ελλάδα : Ούτε τα προς το ζην δεν έχουν 1.500.000 άνθρωποι ''Δραματική αύξηση της στατιστικά «ακραίας φτώχειας», καταγράφει σχετική μελέτη της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ανατομία της φτώχειας στην Ελλάδα του 2013».
      Σημειώνεται ότι το όριο της ακραίας φτώχειας, ορίζεται για το 2013 στα 233 ευρώ το μήνα για άτομο που ζει μόνο του και στα 684 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά (νοικοκυριού που διαμένουν στην Αθήνα και δε βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου). Τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια, που καθορίζουν το όριο της φτώχειας, διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, την κατοχή ή όχι κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση.
      Οπως σημειώνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης, «το μαζικό πλέον φαινόμενο των οικογενειών με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς επίδομα ανεργίας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση είναι το "νέο κοινωνικό ζήτημα"». Μιλάμε για την απόλυτη χλίδα!!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 21:05:54

      Ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται στην Ελλάδα Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας, 16 Οκτωβρίου, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία! Το 1/3 των Ελλήνων ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ 1 στα 5 παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλάμε πλέον -και επισήμως;- για την κοινωνία των 2/3! Ούτε αυτοί όμως αισθάνονται ασφαλείς, αφού το 60% δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο ότι μία ημέρα μπορούν να ξυπνήσουν φτωχοί, «εφιάλτης» που συνδέεται άμεσα με το ότι το 50% πιστεύει ότι φτωχός μπορεί κανείς να «καταντήσει» από κάποιο τυχαίο γεγονός, πχ αρρώστια, απόλυση σε προχωρημένη ηλικία. Όπως αποδεικνύεται, το πρόσωπο του κοινωνικού κράτους, παρά τις επανειλημμένες «πλαστικές επεμβάσεις» εξακολουθεί να φαίνεται «χλωμό» στον πολίτη, αδύναμο να του προσφέρει ασφάλεια. Τα στοιχεία αυτά της Κάπα Research, ήρθαν να προστεθούν στις απόψεις που υιοθετούνται από όλο και περισσότερους, περί αφανισμού της μεσαίας τάξης αφ' ενός και εφ' ετέρου περί δημιουργίας γενεών, με σημαιοφόρους στην ιδιόμορφη αυτή «παρέλαση» τους σημερινούς 30ντάρηδες, που -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- δεν περιμένουν η ζωή τους να είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους. Πολλοί μάλιστα, προεξοφλούν ότι θα είναι χειρότερη, αφού η απόκτηση σπιτιού, η δημιουργία «κομποδέματος» για μια δύσκολη ώρα και πολλά ακόμη αυτονόητα για τις παλαιότερες γενιές, αποτελούν για αυτούς «όνειρα θερινής νυκτός». Το μόνο για το οποίο μπορούν να είναι «περήφανοι» είναι ότι η «γενιά των 700 ευρώ», αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τους σύγχρονους κοινωνιολόγους και οικονομολόγους. Όλοι αναρωτιούνται πώς τα καταφέρνουν! Για την επίλυση της -ομολογουμένως δύσκολης- εξίσωσης δίνεται ως δεδομένο ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών ανήλθε στα 89,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 37,3 δισ.αφορούν καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αυτόχειρες, που βρίσκονται στην ηλικιακή κλίμακα 25-45 αποτελούν κάθε χρόνο το 38-40% του συνόλου των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15 έως 34 χρόνων, αλλά η πλειοψηφία τους αφορά ενηλίκους, προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κυνική απαισιοδοξία και καταστροφολογία; Πιθανώς, αλλά φαίνεται να αποτελεί ελληνική «επιδημία» αυτός ο τρόπος σκέψης, αφού το 68,4% θεωρούν ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα ανοίξει κι άλλο στο μέλλον. Εκτός του 1/3 των απόλυτα φτωχών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σχετικά φτωχών, εξηγούν οι ειδικοί. Γιατί μπορεί ένα εισόδημα άνω των 470 ευρώ να απορρίπτει κάποιον από τη «λίστα φτωχών», δε του εξασφαλίζει όμως τα απαραίτητα για την κάλυψη των -βασικών- αναγκών. Η διεύρυνση της φτώχειας -σχετικής και απόλυτης- καταφέρει γερά χτυπήματα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, προειδοποιούν οι ειδικοί για κοινωνικά θέματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικάτων και επιστημονικών φορέων. Μιλούν για «τέλος εποχής», δημιουργία «ιδιόμορφου τρίτου κόσμου» και «νέας τάξης νεόπτωχων». Ομοφώνως υποστηρίζουν ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι αναπόφευκτες και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας κινούνται στη λογική της «φιλανθρωπίας» και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποτελεσματική αντιμετώπιση. Επιδόματα εξευτελιστικά, που απλώς διαχειρίζονται την εξαθλίωση, χαρακτηρίστηκαν από κάποιους. Τέλος, προτείνουν λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προτού η κοινωνική ειρήνη αποτελέσει παρελθόν.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 21:14:59

      Αυτά έγιναν το 2012-2014 ή είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί το 2012; Είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί το 2012. Ο Σαμαράς παρέλαβε ανεργία στο 24,4% και σήμερα είναι στο 25,8%. Από το 25% της σωρευτικής ύφεσης, το 20% καταλογίζεται στα δυόμιση πρώτα χρόνια του Μνημονίου. Και φέτος έχουμε ανάπτυξη. Γι' αυτό σου λέω καλή μου ΣΥΡΙΖοπούλα. Ξεκόλλα από το 2012. Έχουμε 2014. Σύντομα 2015.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 22:39:22

      Και Παναθηναϊκό και Σύριζα και Υδροχόο με ωροσκόπο Δίδυμο να με πείτε, οι αλήθειες που σας αναφέρω και που τόσο σας ενοχλούν, δεν αποδυναμώνονται :-) Κοιτάξτε λοιπόν Διογένη, κομματόπληκτε, εμμονικέ πρασινογάλαζε παπαγαλάκο. Στο πολυτελές σας το κλουβάκι, εκεί όπου η ταϊστρα και η ποτίτρα φροντίζουνε τ΄αφεντικά σας να είναι πάντοτε γεμάτες με φρέσκα σποράκια, μπορείτε να τρέφετε όσες χαρωπές αυταπάτες επιθυμείτε. Ωστόσο, τι ΄12, τι ΄13, τι ΄14. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων ο κάθε χρόνος, απλά προσθέτει και νέα δεινά. Εσείς μπορεί να βελτιώσατε μέσα στην κρίση τη θέση και τα οικονομικά σας. Κάποιοι ανυπερθέτως ευνοήθηκαν κι ίσως θησαύρισαν από την εκμετάλλευση ''ευκαιριών'' εν μέσω της γενικής καταστροφής. Είσαστε όμως τραγική μειοψηφία και μη γενικεύετε, από υπερβάλλουσα εγωπαθή ευδαιμονία και ηθελημένη αυτοπαραπλάνηση. Φυσικά και οι έρευνες αναφέρονται στο 2012, 13. Για το 2014 τα ...χαϊρια σας, θα ανακοινωθούν το 2015. (Μονάχα εσείς... ευτυχήσατε το 2014 και μιά μικρή ομαδούλα ευνοούμενων κομματοεκλεκτών) ΕΛΣΤΑΤ : Το 34,6% των Ελλήνων , ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ---23/07/2014 ''Στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας, βρίσκεται η Ελλάδα.

      Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιοποιούνται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε σε 34,6% ή σε 3.795.100 άτομα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).

      Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%).
      Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εμπλακεί σε Μνημόνια, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 30% των πολιτών στην Ιρλανδία, το 28,2% στην Ισπανία, το 27,1% στην Κύπρο και το 25,3% στην Πορτογαλία.'' Για υτό σας λέω καλέ μου παπαγαλάκο. Τσίμπα τα σποράκια σου και πάψε να προσπαθείς να μας παραμυθιάσεις. Το 2075, δε λέω, όλα μπορεί να έχουν ανατραπεί προς το καλύτερο....

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 28/11/2014 07:19:09

      Βλ. απάντησή μου στο τέλος, για να ξεφύγουμε από το στένεμα των στηλών.

     • Σωκράτης avatar
      Σωκράτης @ Άλυτη Εξίσωση 29/11/2014 09:24:23

      Αγαπητή Άλυτη εξίσωση Συγνώμη που παρεμβαίνω στη συζήτησή σας με τον Διογένη αλλά με επιχειρήματα οπως ... "κομματόπληκτε, εμμονικέ πρασινογάλαζε παπαγαλάκο. Στο πολυτελές σας το κλουβάκι, εκεί όπου η ταϊστρα και η ποτίτρα φροντίζουνε τ΄αφεντικά σας να είναι πάντοτε γεμάτες με φρέσκα σποράκια," προσπαθείτε να πείσετε για την ορθότητα των απόψεών σας; Ή με τέτοια επιχειρήματα να οδηγηθούμε σε εκλογές;

     • Βουστροφηδόν avatar
      Βουστροφηδόν @ Σωκράτης 29/11/2014 09:54:03

      Καλημέρα Σωκράτη. Πολύ κακώς παρεμβαίνετε φυσικά στον ξένο διάλογο, κυρίως διότι βαριέστε να διαβάσετε όλους τους διαλόγους αλλά και γιατί η δεδομένη προκατάληψή σας δεν σας καθιστούν αντικειμενικό ''κριτή''. Ο κ.Διογένης αποκάλεσε πρώτος την Άλυτη Εξίσωση ''Συριζοπούλα'' και επέμενε προσβλητικά αγενώς να το επαναλαμβάνει, προσπαθώντας αποτυχημένα με τον χαρακτηρισμό αυτό, να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματά της. Τότε σε απάντηση της αστείας παράλογης επίθεσής του τον αποκάλεσε ''πρασινογαλάζιο παπαγαλάκο'' και πολύ καλά έκανε. Όσο για τη ...σοβαρότητα των απόψεων του καθενός μας, αυτήν θα την κρίνει ο χρόνος. Όχι οι ομοϊδεάτες των μεν ή των δε. Ποιός είναι αναπαραγωγός του ψεύδους και ποιός κήρυκας της αλήθειας, το λένε τα ...γραπτά του καθενός μας, που ευτυχώς, μένουν.

    • NESTORAS avatar
     NESTORAS @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 20:31:04

     Το ΔΝΤ θα έμπαινε έτσι και αλλιώς - Δεν υπήρχε τότε Ευρωπαϊκός μηχανικός στήριξης- επιτέλους καταλάβετε ότι δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική λύση

 2. Geros avatar
  Geros 27/11/2014 10:27:26

  "Πώς τα κατάφερε αυτή η χώρα να βρίσκεται για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο;" Πολύ καλή ερώτηση, αλλά επειδή είναι καλή για αυτό έχει και πολύ απλή απάντηση. Η χώρα έφτασε ως εδώ για τον ίδιο λόγο που κάθε χώρα στον κόσμο που βρέθηκε σε κρίση έφτασε εκεί που έφτασε. Οι χώρες βρίσκονται σε κρίσεις όταν δημιουργείται κρίσιμη μάζα πολιτών που χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Στην χώρα μας ακόμα και σήμερα τα αυτονόητα θεωρούνται αδιανόητα. Όταν είσαι σε κατάσταση χρεοκοποίας , κάποιοι σου λένε πως οι συντάξεις πρέπει να αντιστοιχούν με τις εισφορές και εσύ τους αποκαλείς " οι άθλιοι μπαστουνόβλαχοι με τα πτυχία από το Χάρβαρντ και το London School of Economics", δεν έχεις σωτηρία! Με ρωτούσαν παλιά λόγω επαγγελματικής σχέσης που είχα με την πρώην Γιουγκοσλαβία, τι οδήγησε στον πόλεμο και περιμέναν ότι θα τους απαντήσω κάτι ψαγμένο και συνομωσιολογικό. Κάτι σε στιλ "τους έφαγαν οι Αμερικανοί για να κάνουν βάσεις " ή "οι Γερμανοί ήθεναν να αρπάξουν τα κοιτάσματα ..... Ηλιθίου και Κλανίου που υπήρχαν στο υπέδαφος". Η αλήθεια ήταν πολύ πιο απλή, στην περίπτωση της Σερβίας, μια κρίσιμη μάζα πολιτών πίστεψαν στην ανοησία ότι θα μπορούσαν να πετύχουν μεγαλοϊδεατικούς στόχους με την στρατιωτική τους ισχύ, μια στρατιωτική ισχύ που βρισκόταν μόνο στα κεφάλια τους. Όταν οι λαοί πιστεύουν το παράλογο, επακολουθεί κρίση και μετά επακολουθεί η σκληρή επαναφορά στην πραγματικότητα. Εγώ ελπίζω η επαναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας να μην είναι τόσο σκληρή όσο αυτή των φίλων Σέρβων .....

  • karenin avatar
   karenin @ Geros 27/11/2014 12:11:29

   Δηλαδή η κρίσιμη μάζα πολιτών πέφτει απο τον ουρανό, και για διαμόρφωση και μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης δεν έχεις ακούσει ποτέ...

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ karenin 27/11/2014 13:19:47

    To οτι η τεράστια Ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι Ελληνική αποκλειστικότητα, δε λέει απολύτως τίποτε φυσικά στους γνωστούς, κομπλεξικούς μισέλληνες......

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Geros 27/11/2014 13:20:26

   Σε ποιά ακριβώς ανοησία φίλε Gero,πίστεψε η αυτή η κρίσιμη μάζα πολιτών στη Σερβία που είχε τόσο μεγαλοϊδεατικούς στόχους; Μήπως στο ότι αγωνίσθηκαν για να αποφύγουν το διαμελισμό της Πατρίδας τους ο οποίος παίχτηκε σε πολλές πράξεις και δρώμενα; Κρίμα δηλαδή που δεν έστησε κ@^@ από την αρχή,για να μη ''χάσει την επαφή με την πραγματικότητα''...

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Κυθήριος 27/11/2014 13:27:16

    ... Στου πρεσβευτή της δουλικότητας και της υποταγής την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα! Βρίσκεται σ΄εντεταλμένη υπηρεσία ο έρμος.

   • Geros avatar
    Geros @ Κυθήριος 27/11/2014 15:08:09

    Δεν αγωνίστηκαν για καμία πατρίδα αν με το πατρίδα εννοείς την πρώην Γιουγκοσλαβία. Διέλυσαν, κατέκαψαν και βομβάρδισαν την "πατρίδα" αυτή μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να δημιουργήσουν την μεγάλη Σερβία.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/11/2014 10:52:33

  "Που έχει πάρει αγκαλιά την τηλεόραση των σκουπιδιών, έχει αράξει στον καναπέ και περιμένει κάθε 15 και 30 να πληρωθεί; Που δεν σηκώνεται πάνω να παλέψει για μια καλύτερη ζωή. Μια πιο παραγωγική ενασχόληση. Που δε βάζει το μυαλό του να βρει καινοτόμες ιδέες..." 1)Βάζω στοίχημα ο μέσος γάλλος, ιταλός, κινέζος, αμερικάνος, κοιμάται και ξυπνάει σκεφτόμενος καινοτόμες ιδέες! 2)Λες και η τελεόραση στο εξωτερικό δεν έχει σκουπίδια! Μα όλες, δίχως εξαίρεση, οι εκπομπές από τα τηλεοπτικά μαγειρέματα μέχρι τα πρωινάδικα είναι ακριβείς μεταφορές των αντίστοιχων του εξωτερικού! Και το 99% των ταινιών που βλέπουμε δεν είναι καν μεταφορές, είναι ξένες. 3)Λες και δεν είναι σημαντικο κομμάτι της ζωής του κάθε ανθρώπου στον πλανήτη το πότε και αν θα πληρωθεί! Γενικά, στην προσπάθεια του άρθρου να αναδειχθεί "η ευθύνη όλων μας", υπάρχουν υπερβολές που δεν στέκουν. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι έχω κάποια ευθύνη που όταν ανοίγω την τηλεόραση έχει αυτά που έχει ή που δεν έχω κάποια ''καινοτόμα ιδέα' από αυτές που συνήθως απαιτούν μερικά εκατομμύρια για να πραγματωθούν. Όχι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έστησαν τεράστιες επιχειρήσεις σε ένα γκαράζ. Αλλά αυτοί είναι ειδικές περιπτώσεις 2-3 στον πλανήτη. Συνήθως, ακόμη και μέτρια αν είναι η καινοτόμα ιδέα αν είναι πλούσια χρηματοδοτημένη θα πιάσει.

 4. blue nile avatar
  blue nile 27/11/2014 11:41:25

  Το βασικό πρόβλημα είναι ένα. Το ότι το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και η ήδη καθημαγμένη κοινωνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει ούτε καν ένα μέρος του κόστους εξυπηρέτησης του. Ναι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, να έπρεπε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ναι αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές με ουσία (και όχι κάποιες που εξυπηρετούν αποκλειστικά ταξικά συμφέροντα) έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και όλα τέλεια να τα κάναμε, πάλι στο ίδιο σημείο θα φτάναμε, ίσως με ελάχιστη καθυστέρηση. Γιατί το δημοσιονομικό όφελος όλων των παραπάνω είναι πενιχρό μπροστά στα δις που καλούμαστε να αποπληρώνουμε. Από το 2010 τότε που ο Παπακωνσταντίνου με τον ΓΑΠ διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απεχθή εγκλήματα στην νεότερη ιστορία με το να μην κουρέψουν το τεράστιο χρέος και μετά να μπούμε στο ΔΝΤ, βασιλεύει η υποκρισία. Έτσι καταφέραμε να μετατρέψουμε τα χρέη προς ιδιωτικές τράπεζες σε χρέη προς κράτη, χρέη δηλαδή προς ευρωπαίους πολίτες. Για να σώσουμε τραπεζίτες πήραμε λεφτά από λαούς και τώρα οι συνυπεύθυνοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να βγουν και να πουν στους πολίτες τους ότι: ξέρετε για να σώσουμε τους κολλητούς μας τραπεζίτες δώσαμε νέα δάνεια στην Ελλάδα εκεί που έπρεπε να κουρέψουμε τα χρέη προς τράπεζες. Δάνεια τα οποία επειδή ακριβώς δεν μπορεί να αποπληρώσει θα πρέπει να τα κουρέψουμε, δηλαδή ουσιαστικά έφυγε η ζημιά από τις τράπεζες και φορτώθηκε σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Έλληνες και Γερμανούς και Γάλλους και και και.. Είναι αυτονόητο ότι όποιος ευρωπαίος πολιτικός πει κάτι τέτοιο θα δει τα εκλογικά του ποσοστά να συναγωνίζονται αυτά του κόμματος των κυνηγών. Έτσι η υποκρισία συνεχίζεται με την αποδοχή της πλάνης ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δηλαδή ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, Αλλά μια χώρα όπως η δική μας με χρέος περίπου στο 165% του ΑΕΠ δεν έχει καμιά τύχη. Το μόνο που θα καταφέρνει είναι να μεταθέτει την χρεοκοπία του κράτους στη πλάτη των πολιτών που αργά ή γρήγορα θα πουν φτάνει και τότε θα πούμε αντίο ευρωζώνη και καλημέρα στον στασιμοπληθωρισμό της δραχμής. Κάτι που θα κάνει την τωρινή κόλαση να φαίνεται παράδεισος. Ύψιστη εθνική προτεραιότητα είναι η απομείωση του χρέους. Και εδώ απαιτείται συστράτευση και συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Με τον Σαμαρά μπροστάρη και εκφραστή όλων των κομμάτων (ύστερα από σύντομες συζητήσεις) πρέπει επιτέλους να πούμε την αλήθεια. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, το χρέος είναι τεράστιο και εσείς μας ζητάτε νέα μέτρα τα οποία θα μας βάλουν σε νέα ύφεση. Οπότε η το χρέος κουρεύεται ουσιαστικά (και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, ρήτρα ανάπτυξης δηλαδή) ή εμείς ως χώρα μπλοκάρουμε την λειτουργία της ΕΕ θέτοντας βέτο σε κάθε απόφαση. Κάνουμε αυτού του είδους τη διαπραγμάτευση περιμένουμε το αποτέλεσμα και μετά εκλογές . Είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα αλλά και ανάγκη για όλα τα κόμματα. Αν πει όχι ο Τσίπρας τι θα θέλει; Περιμένει να μπορέσει να κουρέψει το χρέος μόνος του; Η θέλει να κυβερνήσει μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος για να μη μπορεί να υλοποιήσει τίποτα από όλα όσα εξαγγέλει με συνέπεια να κάτσει στην πρωθυπουργική καρέκλα για μερικούς μήνες και μετά να παραδώσει ένας Θεός ξέρει σε ποιους;

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ blue nile 27/11/2014 12:20:17

   Λογικότατη η πρόταση σου blue nile,απαιτείται απόλυτη ομοψυχία και είναι η μόνη διέξοδος.Όπως φαίνεται τελειώνει η εποχή των μνημονίων,ακολουθεί δυσκολότερη κατάσταση.

  • dim avatar
   dim @ blue nile 27/11/2014 19:35:42

   Ωραία όλα αυτά, αλλά όταν τους "απειλήσεις" με το όπλο του βέτο, αυτοί θα σου πουν "οκ, το πρώτο βέτο έλα να το πεις σε κανένα μήνα που έχουμε συνεδρίαση. Προς το παρόν, πάρε ένα κλεισιμο της κάνουλας από την ΕΚΤ, και τα ξαναλέμε σε 2-3 μέρες, όταν θα βλέπεις τα ΑΤΜ άδεια, τις τράπεζες κλειστές για να αποφευχθούν σκηνές τρόμου, τους πολίτες εξαγριωμένους που δεν θα έχουν τα στοιχειώδη μετρητα κλπ κλπ... Αλλά όταν θα ξανάρθεις σε 2-3 μέρες εκλιπαρώντας για λύση, να ξέρεις ότι η λύση που θα σου δώσουμε θα είναι 2 φορές χειρότερη από αυτή που σου δίνουμε τώρα... Ελεύθερα όμως, κάνε το κομμάτι σου... Το έκανε και η Κύπρος εξάλλου, αλλά φαίνεται εσείς οι Έλληνες έχετε κοντή μνήμη...."

   • blue nile avatar
    blue nile @ dim 28/11/2014 01:14:32

    Καταρχην δεν γνωστποιουμε τις προθεσεις μας. Ετσι και κλεισει την κανουλα η ΕΕ θα πρεπει να επιστρεψουμε στη δραχμη. Για φαντασου τι εχει να γινει αμεσως μετα. Τα spreads Ιταλιας και Ισπανιας θα αγγιξουν τα υψη , η Γαλλια θα χασει τα Α της πιστοληπτικης της ικανοτητας και ευρω δεν θα υπαρχει σε πεντε μερες. Χωρια τα κυματα των bank runs στις ελλειμματικες χωρες. Εσυ dim ξεροντας αυτα θα την εκλεινες την κανουλα ΄η οχι;

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ blue nile 28/11/2014 08:41:57

     Αφού το έχουν εξομολογηθεί οι ίδιοι, σε λόγους, σε βιβλία τους, ότι ενδεχόμενο grexit θα επιδράσει καταλυτικά και θα δημιουργήσει domino στην παγκόσμια οικονομία. Ο Σμάγκι μας τα έγραψε αναλυτικά, η Μέρκελ φλέρταρε με την ιδέα αλλά τελικά πείστηκε για το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα επέφερε.

    • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. avatar
     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. @ blue nile 28/11/2014 11:29:13

     Νομίζω οτι πλέον η Γαλλία φίλε blue nile με μεγάλη δυσκολία και χάρη στην υποταγή της στη Γερμανία κρατάει με τα νύχια το μοναδικό Α που της απέμεινε. Σε λίγο, θα έχει την ίδια βαθμολογία που είχε και η Ελλάδα πριν απο την κρίση απο τους 3 Αμερικάνικους "οίκους" των Μπάνκστερς... Βλέπεις, 6 χρόνια τώρα, απο την απόφαση τωμ "Μερκοζί" η ΕΕ, σαν άλλη Ελλάς, δεν κατάφερε να αποκτήσει τον δικό της "οίκο" όπως έχουν η Ιαπωνία και η Κίνα! Τυχαίο? δεν νομίζω...

    • foros1 avatar
     foros1 @ blue nile 28/11/2014 20:18:27

     δυστυχώς για μας blue nile, αυτοί είναι ικανοί την κρίσιμη εκείνη στιγμή για το ευρώ, να αρχίσουν να τυπώνουν τρίς(!) για να το σώσουν, με εμάς εκτός, για παραδειγματισμό των υπολοίπων. μόνο αν μπορούσαμε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να βάζαμε σε παράλληλη κυκλοφορία ένα (δανεικό) ισχυρό νόμισμα, πχ $, θα γινόταν η ευρωζώνη "γαία πυρί μειχθήτω".

  • George N avatar
   George N @ blue nile 27/11/2014 22:14:24

   Δεν υπάρχει αυτό το σχήμα του χοντρού τραπεζίτη με ένα σακί χρυσά νομίσματα στην πλάτη και πούρο στο στόμα και ενός λεπτού ταλαίπωρου τύπου με μπαλωμένο παντελόνι με τις τσέπες γυρισμένες και αδειανές. Αυτά είναι Cartoon όχι πραγματικότητα. Μετοχές, καταθέσεις, μισθοί, συνταξιοδοτικό κεφάλαιο είναι ο πλούτος του λαού. Όταν σκάει μια φούσκα δεν έχει τόσο σημασία αν ο άλλος τα χάσει από τους φόρους την σύνταξη ή τον μισθό αλλά το πως θα χαθούν τα λιγότερα. Αν η Μέρκελ πήρε 1000 ευρώ από τους φόρους ενός Γερμανού πολίτη και τα έκανε δάνεια στην Ελλάδα ή αν ο πολίτης θα έχανε 1000 ευρώ από τις καταθέσεις του επειδή θα έσκαγε η τράπεζα ή αν μειωνόταν η αξία των μετοχών του ίδιου κατά 1000 γιατί οι μετοχές της τράπεζας θα χάνανε αξία από την ζημιά ή αν το συνταξιοδοτικό του κεφάλαιο έτρωγε μια μείωση 1000 Ευρώ γιατί είχε δανείσει την Ελλάδα είναι το ίδιο και το αυτό. Κάποιος δάνεισε την Ελλάδα 1000 Ευρώ παραπάνω από όσα μπορούσε αυτή να πληρώσει και αυτά χαθήκανε. Αυτά τα 1000 δεν ήταν δικά του αλλά του Γερμανού που τα έχασε στο παράδειγμά μας. Αν ο Ελληνας που τα ανάλωσε από την άλλη μεριά δεν μπορούσε να τα επιστρέψει, δεν θα μπορέσει να τα επιστρέψει όπως και να του το παρουσιάσεις. Τραπεζικό δάνειο το πεις, ομολογία, κρατικό δάνειο, έντοκο γραμμάτιο, φόρο, εισφορά ότι θες, η ουσία είναι ότι δεν θα πληρωθεί. Όπως λένε: Debts that can't be paid,won't be.

   • blue nile avatar
    blue nile @ George N 28/11/2014 01:08:57

    Αλλο πραγμα να χασει τα χρηματα μια γερμανικη ιδιωτικη τραπεζα επειδη μια χωρα οπως η Ελλαδα προβει σε σταση πληρωμων και αλλο πραγμα να τα χασει ο φορολογουμενος λογω κουρεματος σε δανεια που πηρε η Ελλαδα απο τον μηχανισμο στηριξης. Αν το 2010 δεν πληρωναμε αυτα που χρωστουσαμε στις γαλλογερμανικες τραπεζες, κανοντας ετσι το συνολικο μας χρεος βιωσιμο, οι ηδη πολυ λαβωμενες τραπεζες θα χρεοκοπουσαν με τη Μερκελ και το Σαρκοζυ να μην μπορουν να τις βοηθησουν λογω του οτι ηδη τις ειχαν ανακεφαλαιοποιησει γενναια το 2008. Ομως δεν θα εχανε τιποτα ο Γαλλος η ο Γερμανος φορολογουμενος. Αν η αξια μιας τραπεζας ηταν δεκα δις και οι ζημιες της δυο δις τοτε θα μπορουσε το δημοσιο να δωσει οκτω δις απο τα χρηματα των φορολογουμενων στον ιδιοκτητη, κρατικοποιωντας την τραπεζα προσωρινα, μετα το ιδιο το δημοσιο θα εβαζε και αλλα δυο για να την καθαρισει απο τις κοκκινιλες για να φτασει ετσι στο σημειο να μπορεσει να την πουλησει καθαρη πλεον δεκα και κατι δις σε εναν αλλον ιδιωτη. Ετσι επιστρεφονται τα χρηματα των φορολογουμενων και οι μονοι που βγαινουν ζημιωμενοι ειναι οι τραπεζιτες. Τωρα ομως που οι τραπεζικες ζημιες καλυφθηκαν μεσω φορολογουμενων που δανειστηκαν στην Ελλαδα το κουρεμα θα βαρυνει τους ιδιους φορολογουμενους. Οποιοι ευρωπαιοι πολιτικοι δεχτουν κατι τετοιο δεν θα εχουν κανενα μελλον. Γι'αυτο προσποιουνται ολοι οτι το χρεος ειναι βιωσιμο

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 11:45:43

  Αν οι δανειστές μας, μας πιέζουν τόσο πολύ μόνο και μόνο για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, απλώς δεν θα μας τα έδιναν και μάλιστα υπό συνθήκας σαφώς χειρότερες από τις σημερινές . Μας τα έδωσαν λοιπόν για να έχουν την δυνατότητα να μας συμπεριφέρονται όπως μας συμπεριφέρονται! Αποδεικνύεται λοιπόν ότι επιθυμούν μια μοντέρνα και ιδιότυπη αποικιοκρατική επιβολή τύπου οιονεί Προτεκτοράτου!!

 6. chp avatar
  chp 27/11/2014 12:20:12

  Οταν είχα αναλάβει κάποτε μια σημαντική θέση,οταν ήμουν πρωτόβγαλτος , είχα παρόμοιες ιδέες και ανησυχίες.Οτι ο γυαλός είναι στραβός και τα υπόλοιπα που γράφει η ανάρτηση. Με πήρε τηλέφωνο το αφεντικό και μου είπε: Χρήστο ,εσένα σε βάλαμε εκεί για να βάζεις γκολάκια . Αλλιώς ΕΣΥ θα φας σουτ. Αυτή την φράση ,εξωραισμένη βέβαια πολλές φορές και με ατέλειωτες σάλτσες,την εχω ακούσει άπειρες φορές . Αρκετά! Ολες οι θέσεις ,οι διοικητικές και οι πολιτικές ειναι ή ΠΡΕΠΕΙ να είναι θέσεις απόλυτης ευθύνης . Ο Εξουσιάζων αποκτά την δοξα και το χρήμα και προσφέρει για αυτά τις υπηρεσίες του .Πρέπει να είναι ικανός ,αλλιώς πρέπει να αντικατασταθεί αμεσα. Ας μην χρησιμοποιούμε φτηνές δικαιολογίες ,χαμηλού επιπέδου ,όταν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε . Αυτό ισχύει για όλους !

 7. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 27/11/2014 12:41:24

  Πώς «ξαναστήνεται μια χώρα από την αρχή»; Τί είναι αυτό που «πήγε στραβά» και μπορεί μόνο να αλλάξει ή να μας συμπαρασύρει στον τάφο, ΚΥΡΙΩΣ στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ πεδίο; Έχει λεχθεί και παλαιότερα πως η Μεταπολίτευση δημιούργησε κατά βάσιν δύο «τάξεις»: -Τους «κερδισμένους της μεταπολίτευσης», το εισόδημα ή μέρος των εισοδημάτων των οποίων προέρχεται από την (εισ)φοροδιαφυγή/φοροκλοπή, τη μαύρη οικονομία, τη λαθρεμπορία και το έγκλημα, την διαφθορά και την διαπλοκή, τον παντοειδή κομματικό βιοπορισμό και το κομματικό χρήμα και last but not least την αργομισθία (υπενθυμίζουμε ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιδίδονται στην αργομισθία καρπώνονται υπεραξία, δεν την παράγουν!). -Τους «χαμένους της μεταπολίτευσης», ο βιοπορισμός των οποίων προέρχεται είτε από μισθωτή εργασία είτε από «καθαρή» επιχειρηματική δραστηριότητα. Σήμερα, ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε «αριστερούς» και «δεξιούς»∙ δεν είναι ανάμεσα στον «λαό» και στην «ελίτ»∙ δεν είναι ανάμεσα σε «προδότες» και «πατριώτες»∙ δεν είναι ανάμεσα στους «εργάτες» και το «κεφάλαιο». Ο διαχωρισμός είναι ανάμεσα στους «κερδισμένους» και στους «χαμένους» της περιόδου της οποίας η αυλαία πέφτει με βία πάνω στα κεφάλια μας, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα στην τρέχουσα κατάσταση ή στις ενδεχόμενες μετεξελίξεις της. Οι δύο αυτές «τάξεις» δεν επιδιώκουν τις ίδιες αλλαγές, δεν πιέζουν πολιτικά για τις ίδιες αλλαγές, δεν τους συμφέρουν οι ίδιες αλλαγές. Σ’ αυτόν τον διαχωρισμό εντοπίζεται η διάσταση συμφερόντων που χωρίζει την κοινωνία σε «τάξεις». Το τί είναι «αυτονόητο», καθώς και η «επανάσταση τού αυτονόητου» έχουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο για τους μεν και για τους δε. Το ζητούμενο ήταν, είναι και θα είναι αυτό θα ακυρώσει αυτήν την μεταπολιτευτική διάταξη, εγκαθιδρύοντας μια πραγματικά νέα περίοδο στα πράγματα της χώρας. Αντί όμως να συμβαίνει αυτό... συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, τα Παρίσια είναι χάππενινγκ στο φουαγιέ, και όχι πράξη του δράματος. Το παραπάνω οικονομικό σύστημα λέγεται »κομματοκρατία«, και σε αυτό είναι που οφείλει να κατευθυνθεί η εναντίωση. Προσοχή: η ευλύγιστη λογική επιφέρει και ευλύγιστη μέση. Η καθαρότητα των κριτηρίων δεν είναι «ιδεολογική», μα απλώς λογική. Η καταστροφή μιας χώρας στηρίζεται στο «ναι μεν αλλά» και στις πρακτικές, ή σιωπηρές ανοχές, που υπαγορεύει. Όλες, μα όλες οι υπόλοιπες διαφορές περνούν σε δεύτερο πλάνο...

  • panas avatar
   panas @ Σωτ Μητραλ 27/11/2014 23:49:06

   Μπράβο για την τοποθέτηση αυτή!!

  • MCA avatar
   MCA @ Σωτ Μητραλ 28/11/2014 05:53:56

   Τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν άλλα.Που ήταν οι χαμένοι της μεταπολίτευσης τόσα χρόνια;Άλλαξε κάτι σήμερα;Μήπως όταν φτάνουν στην κάλπη έχουν άλλες προτεραιότητες ποιο σημαντικές;

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Σωτ Μητραλ 28/11/2014 09:36:10

   Ναι, όντως αυτή είναι η επικρατούσα διαστρωμάτωση της κοινωνίας μας.

 8. Seagull avatar
  Seagull 27/11/2014 12:49:35

  Νομίζω ότι επειδή θέλουμε να σωθούμε και γιατί οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες και ιδαίτερα τώρα που αποδίδουν καρπούς, γι αυτό πρέπει να ψηφίσουμε σαν καλά παιδιά τα πρόσθετα μέτρα που μας ζητάνε, και ένα και δύο και τρία δις μπορούμε να μαζέψουμε εμείς οι Ελληνες εάν μας το ζητήσουν..... Το επεισόδιο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι μπορεί να θεωρηθεί επιτυχές,ενώ τώρα θα ξεκινήσει εκείνο το επεισόδιο των ανταρτών βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν μεν κανένα μέτρο, αλλά τελικά θα ψηφίσουν αντιλαμβανόμενοι το εθνικό συμφέρον και την κρισιμότητα των περιστάσεων. Η ίδια κασέτα, CD, τόσα χρόνια απέξω τα μάθαμε. Ας βάλουν και κανένα ντοκιμαντέρ δεν χάλασε κι ο κόσμος.

 9. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 27/11/2014 13:22:23

  Σαφώς θέλουμε και να σωθούμε. Σαφώς και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Δυτική Συμμαχία και υπό την Αμερικανική -το τονίζω Αμερικανική- ομπρέλλα. Και αυτό μπορεί να το διαταράξει μια ανεύθυνη και τυχοδιωκτική κυβέρνηση τύπου ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σαφώς η ωχαδελφιστική και μοιρολατρική προσέγγιση του Ελληνικού πληθυσμού. Πάρα ταύτα, η Κυβέρνηση γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε. Δεν είναι δυνατόν να μην περίμενε πως την στιγμή που παίζεται το ποιός θα κυριαρχήσει στον πλανήτη για τον επόμενο αιώνα, οι δανειστές (πιο σωστά η Τριμερής εποπτεία) δεν θα άφηναν την Ελλάδα "αμολυτή"?? Και το μεγάλο τακτικό λάθος της κυβέρνησης ήταν πως ,αντί να πάει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά και στο συνδικαλιστικό, καθηλώθηκε στο δημοσιονομικό. Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί αν κοπούν τα συνδικαλιστικά προνόμια και οι συνδικαλιστικές άδειες ή η ομπρέλλα προστασίας που παρέχεται στους συνδικαλιστές. Αλλά για τις συντάξεις ή το ΦΠΑ θα γίνει χαλασμός. Επιπλέον είναι τρομερά υφεσιακά μέτρα που θα μας ξαναρίξουν στον φαύλο κύκλο που κάναμε 6 χρόνια να βγούμε. Επομένως, γιατί έδωσε το 1,5 Δις των Δικαστικών και των στρατιωτικών?? Ήταν συνετό να τους δώσει αυξήσεις την ίδια στιγμή που θα βγαίνουν από το πορτοφόλι των γερόντων?? Τέτοια αδικία δεν την θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο εξαποδώ!! Κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρει πίσω μέχρι δεκάρας τις αυξήσεις αυτές, να το ανακοινώσει άμεσα, ώστε να συμμαζευτεί το δημοσιονομικό κομμάτι. Και η τρόικα θα μείνει ευχαριστημένη και, όπως έχει διαμορθωθεί το κλίμα, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα νιώσει πως έχει να κάνει με μια ΗΘΙΚΗ διακυβέρνηση. Όλα τα άλλα οδηγούν στον γκρεμό και την ίδια και την χώρα.....

 10. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 13:23:34

  Σωστές οι διαπιστώσεις στο μέσο του άρθρου. Με τη διαφορά ,πως τώρα πιά είναι πολύ αργά.

 11. GregA avatar
  GregA 27/11/2014 13:38:32

  Η ευθύνη για τη σημαρινή κατάσταση χρεώνεται αποκλειστικά και μόνο στη κυβέρνηση. - Δεν γνώριζαν τις προθέσεις της Γερμανίας μετά την συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ; Γιατί επέμεναν στη λάθος στρατηγική; - Ο Χαρδούβελης, με τις υψηλές επαφές δεν γνώριζε εκ των προτέρων τις θέσεις των δανειστών; Γιατί δεν άλλαξε άρδην η γραμμή της χώρας, προβάλλοντας άλλες προτεραιότητες; - Δεν γνώριζαν ότι το ΙΚΑ του χρόνου θα έχει 1 δις έλλειμμα, τριπλάσιο του φετινού; Γιατί δεν έκαναν επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού; Ο τσίριζα καλά κάνει και δεν δέχεται τη συμμετοχή στο βατερλώ, στο κάτω κάτω της γραφής δεν συνέβαλλε στη νομιμοποίηση της τρόϊκας. Δεν θα κάνει το ίδιο λάθος με τη ΝΔ, που από τη "λάθος συνταγή" πέρασε εν μια νυκτί στο "ήταν λάθος μου η πολεμική εναντίον της τρόϊκα". Εαν είχαν προκηρυχθεί εκλογές τον Οκτώβριο, μια φρέσκια κυβέρνηση θα είχε νέα δεδομένα και ενισχυμένη διαπραγματευτική ισχύ και η θέση των δανειστών θα ήταν διαφοερτική. Δεν λέω πιο χαλαρή, αλλά διαφορετική. Τώρα όμως είναι μάλλον αργά για χάραξη νέας πολιτικής. Τώρα πρέπει να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν και να διαμορφώσουμε ένα κατα το δυνατόν ευνοϊκότερο σκηνικό με ΑΜΕΣΗ προσφυγή στις κάλπες.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ GregA 27/11/2014 14:19:03

   Να μην ξεχνάμε και την πρωτοφανή παραίτηση του πρέσβη μας, στο Βερολίνο. Η συνάντηση εκείνη που σκοπό είχε την πολιτική συνεννόηση για την εφαρμογή του σχεδίου "Σχίζω το μνημόνιο, βγαίνω στις αγορές", αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επαρκώς (sic) προετοιμασμένη.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/11/2014 13:42:06

  Eκείνο που επιθυμούν οι δανειστές είναι να μην παίξουν πάλι το ρόλο του κορόιδου με το τέχνασμα κυβέρνηση - αντιπολίτευση. Το 1980 ο Καραμανλής πίεζε να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ με το επιχείρημα ότι εάν έλθει ο Ανδρέας θα στραφεί προς το ανατολικό μπλοκ.Η απειλή έπιασε αλλά ο Ανδρέας ήλθε και ζήτησε για να μην αποχωρήσει λεφτά. Έτσι και μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ και πήρε τα πακέτα. Το 2003 οι Σημίτης - ΓΑΠ ζητούσαν να μπει η Κύπρος στην ΕΕ και για να δεχθούν οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν λύση με το σχέδιο Ανάν.Μόλις κλείδωσε η ένταξη έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και βγήκε ο Καραμανλής που οδήγησε τα πράγματα στο ΟΧΙ και η Κύπρος μπήκε χωρίς να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις.Μετά ακολούθησαν τα Greek statistics. To κόλπο πάλιωσε.Διαβλέπουν ότι εάν δώσουν τη συμφωνία στο Σαμαρά μετά θα έλθει ο Τσίπρας με δημοκρατικές διαδικασίες βεβαίως βεβαίως και θα ζητήσει και άλλα.Επομένως καθυστερούν και αυτοί και ζητούν από την Ελλάδα παράταση του μνημονίου. Γιατί η Ελλάδα αρνείται την παράταση για 6 μήνες;Οι 6 μήνες μας μάραναν;Διότι τον Απρίλιο η ιστορία προέδρου δημοκρατίας θα λήξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.Αυτός που θα είναι τότε,Σαμαράς ή Τσίπρας θα διαπραγματευθεί ΜΙΑ ΦΟΡΑ και θα υπογράψει μία συμφωνία.Ή δεν θα υπογράψει και ότι θέλει ας κάνει. Αλλά η κοροιδία υπογράφουμε και μετά έρχεται ο άλλος και ζητάει κι άλλα θα ματαιωθεί.

  • GregA avatar
   GregA @ ψυχραιμια 27/11/2014 22:57:50

   Ax τη καϋμένη την Ευρώπη που την χειραγωγούμε ασύστολα και την έχουμε του κλώτσου και του μπάτσου τα τελευταία χρόνια. Ούτε η μαντάμ Πομπαντούρ να είμασταν και η Ευρώπη ο Lοuis XV!!! Τόση εκμετάλλευση πια, ούτε ο Θεός δεν τη θέλει.

 13. Ρηνα avatar
  Ρηνα 27/11/2014 13:56:01

  Ολες οι διαπιστωσεις αλλα και οι "λυσεις", απο πολιτικους και πολιτες, κατατεινουν στο πως θα γλυτωσουμε να πιουμε το "πικρο ποτηρι". Οι μεν πολιτικοι γιατι αυτο συμφερει τις καριερες τους, οι δε πολιτες γιατι αυτο συμφερει τις ζωες τους. Ο καθενας εχει την οπτικη γωνια των πολιτικων του πεποιθησεων και των βιωματων του. Ομως δεν θα το γλυτωσουμε. Θα το πιουμε μεχρι τελευταιας ρανιδος.....Αργα αργα προς τα κει πανε τα πραγματα δυστυχως. Καποια στιγμη θα γινει και η "στραβη". Μα πολιτειακη ανωμαλια θα τη πουμε, μα πολεμος θα προκληθει, μα τα ραφια θα αδειασουν, μα οι μισθοι καποιο πρωϊ δεν θα πληρωθουν, μα οι απολυσεις θα γενικευτουν προκαλωντας αποσταθεροποιηση, αυτο φαινεται οτι δεν καταφερνουμε να το γλυτωσουμε παγιως. Σχοινοβατουμε και θαρθει η στιγμη το ποδι να στραβοπατησει.....και τοτε; Ουτε στο διαδικτυο δεν θαχουμε τη παρηγορια να ξεσπαμε. Ο Θεος να βαλει το χερι του. Γιατι και στην ομοδοξη Σερβια που αναφερθηκε πιο πανω, η ιδια ηθικη παρακμη και αποσαρθρωση επικρατουσε- για οσους γνωριζουν- και τη καταληξη την ειδαμε. Απο τον ανθρωπο ξεκινανε ολα, αυτος ειναι ο ρυθμιστης. Σαπιοι ανθρωποι, σαπια εργα, σαπια καταληξη...Μην περιμενουμε καλα αποτελεσματα. Το χειροτερο ειναι οτι καποιοι που εχουν οικονομικη επιφανεια νομιζουν οτι θα πατησουν σε γερο σανιδι....Αμ δε. Τους συνιστω να μελετησουν την Ευαγγελικη περικοπη της περασμενης Κυριακης του αφρονος πλουσιου, αυτου που ειπε το περιφημο "φαε πιε και ευφραινου".....

 14. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 13:56:37

  Θα το πώ απλά, απευθυνόμενος (ρητορική αδεία) πρός την Κυβέρνηση: Μη μας ζητάτε τώρα και τα ρέστα! Εσείς ,όχι η Τρόικα ,εσείς, επιλέξατε, αντι να μειώσετε πραγματικά και μόνιμα τις δαπάνες ,βάζοντας χέρι στην "Ιερή Αγελάδα" του Δημοσίου, να προσπαθήσετε να μειώσετε το έλλειμμα με αυτοκτονικά είσπαρακτικά μέτρα. Είναι δυνατόν μιά κυβέρνηση που καταλήγει να αναγκαστεί να βάλει έναν νόμο σαν τον ΕΝΦΙΑ , να ελπίζει πως μπορεί να επιβιώσει? Ο λόγος που ποτέ οι κομουνιστές δεν είχαν πραγματική δύναμη στην Ελλάδα , είναι γνωστός, και δεν ήταν , ούτε η CIA, ούτε η...Φρειδερίκη ,ούτε οι Χουντες: Ήταν το γεγονός πως ο απλός Έλληνας είναι , και πολύ καλά κάνει και είναι, δεμένος με το βιός του. Αυτό έκανε πάντα την αντικομουνιστική προπαγάνδα πανεύκολη. Και περίμενε πως θα επιζήσει μιά κυβέρνηση - ή και ένα πολιτικό Σύστημα - που έρχεται και του λέει ,θα σου φορολογήσω το διαμερισματάκι που αγόρασες πληρώνοντας 10 χρόνια στεγαστικό δάνειο ,θα σου φορολογήσω το σπίτι στο χωρίο , θα σου φορολογήσω το χωράφι που τό' χεις απο τον προπάππου σου 100 χρόνια? Δυστυχώς ,ο κόσμος έχει πάρει ανάποδες, σε βαθμό που τα πολύ λογικά επιχειρήματα "ποιός θα μας σώσει ,ο Τσίπρας?" πέφτουν πια σε ώτα μη ακουόντων. Και δεν φταίει ο κόσμος γι'αυτό.

 15. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/11/2014 14:44:35

  Κάθε απόφαση έχει ένα τίμημα. Αν αποφασίσεις να πάρεις τον δρόμο του ΔΝΤ και της Τρόικας, θα παίξεις το παιχνίδι όπως θέλουν αυτοί που σου γεμίζουν τα ΑΤΜ με χαρτονομίσματα. Αν αποφασίσεις να κηρύξεις οικονομική ανεξαρτησία, θα κληθείς να καταβάλεις το ανάλογο κόστος και θα υποχρεωθείς να δεις τα ΑΤΜ σου άδεια. Αν στην πρώτη περίπτωση το τίμημα είναι αυτό που ζούμε τώρα και με αβέβαιη έκβαση, στη δεύτερη περίπτωση το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και μ᾽ επίσης αβέβαιη έκβαση. Μ᾽ όλα αυτά θέλω να πω πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος απολύτως να τα έχεις όλα: δάνεια που σε συντηρούν έστω και οριακά χωρίς να καταβάλεις το τίμημα του περιορισμού της εθνικής ανεξαρτησίας και του (αυτο)σεβασμού σου ή, στην αντίθετη περίπτωση, εθνική ανεξαρτησία χωρίς τεράστιες οικονομικές θυσίες - ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που γίνονται τώρα. Αν τώρα είναι στο όριο της φτώχειας οι μισοί, μ᾽ ένα οικονομικό αντάρτικο θα πεινάσουν όλοι έστω και για λίγο. Πολλώ δε μάλλον που δεν έχει προηγηθεί και κανένα σχέδιο οργάνωσης για την όσο πιο επιτυχημένη έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

  Επειδή είμαστε σε σύγχυση, αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα κατά τη γνώμη μου. Επειδή, κυρίως, δεν μοιάζει να μπορούμε να καταλάβουμε ή να θέλουμε ν᾽ αποδεχτούμε ότι ό,τι και να κάνουμε (θα) έχει ένα κόστος, μεγάλο, μεγαλύτερο ή και απύθμενο. Και φυσικά επειδή ΔΕΝ θέλουμε να το καταβάλλουμε. Τα θέλουμε όλα όπως τα θέλουμε και χωρίς συνέπειες. Γι αυτό δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε, γι αυτό κι έχουμε κατορθώσει να τρελάνουμε και τα κοράκια, γι αυτό και σοβαροί, ασόβαροι κι οικονομικοί εγκληματίες έχουν πάψει να μας παίρνουν στα σοβαρά. Επειδή είμαστε μια χώρα σε αέναη φαντασιακή αιώρηση και δεν εννοούμε να καταλάβουμε το αυτονόητο για σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο: ότι δεν υπάρχει απόφαση και πράξη χωρίς κόστος. Δεν μπορείς ν᾽ απλώνεις το χέρι και να παραμένεις ανεξάρτητος, δεν μπορείς να διεκδικείς ανεξαρτησία απλώνοντας το χέρι. Αν ποτέ αποφασίσουμε τί θέλουμε πραγματικά - κι έχοντας συνειδητοποιήσει ότι για χάρη του κάτι άλλο θα πρέπει να θυσιάσουμε - έχουμε μια ελπίδα τουλάχιστον να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση, μια οποιαδήποτε κατεύθυνση. Διαφορετικά, έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε να παραδέρνουμε και στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι συνειδητοποιήσεις αν πρώτα δεν μεταβληθεί η βιοχημική μας σύσταση - αν δεν αλλάξουμε οι Έλληνες και γίνουμε κάποιοι άλλοι. Αν δεν ενηλικιωθεί η συλλογική μας συνισταμένη. Κι εδώ ακριβώς είναι τα ζόρια.

 16. decodex avatar
  decodex 27/11/2014 15:16:03

  Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
  τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
  καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
  κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ. Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
  τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
  ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
  τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική. Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
  ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές,
  κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
  καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές. Βρίζω Ἐγγλέζους, Ρώσους, καὶ ὅποιους ἄλλους θέλω,
  καὶ στρίβω τὸ μουστάκι μ᾿ ἀγέρωχο πολύ,
  καὶ μέσα στὸ θυμό μου κατὰ διαόλου στέλλω
  τὸν ἴδιον ἑαυτό μου, καὶ γίνομαι σκυλί. Φέρνω τὸν νοῦν στὸν Διάκο καὶ εἰς τὸν Καραΐσκο,
  κατενθουσιασμένος τὰ γένια μου μαδῶ,
  τὸν Ἕλληνα εἰς ὅλα ἀνώτερο τὸν βρίσκω,
  κι ἀπάνω στὴν καρέκλα χαρούμενος πηδῶ. Τὴν φίλη μας Εὐρώπη μὲ πέντε φασκελώνω,
  ἀπάνω στὸ τραπέζι τὸν γρόθο μου κτυπῶ...
  Ἐχύθη ὁ καφές μου, τὰ ροῦχα μου λερώνω,
  κι ὅσες βλαστήμιες ξέρω ἀρχίζω νὰ τὶς πῶ. Στὸν καφετζῆ ξεσπάω... φωτιὰ κι ἐκεῖνος παίρνει.
  Ἀμέσως ἄνω κάτω τοῦ κάνω τὸν μπουφέ,
  τὸν βρίζω καὶ μὲ βρίζει, τὸν δέρνω καὶ μὲ δέρνει,
  καὶ τέλος... δὲν πληρώνω δεκάρα τὸν καφέ. "Ὁ Ῥωμηός", Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

 17. Διογένης avatar
  Διογένης 27/11/2014 15:41:48

  Τι πάει να πει "να σωθούμε"; Η "σωτηρία" για μένα είναι κάτι πολύ σαφές και συγκεκριμένο: Να μπορούμε να στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας χωρίς ξένη βοηθεια. Να δανειζόμαστε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας από τις αγορές, χωρίς δεκανίκια και "μηχανισμούς στήριξης". Αν η ανεξαρτησία είναι το ζητούμενο, ο άλλος τρόπος για να την πετύχεις είναι η επίσημη κήρυξη χρεωκοπίας, με ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αν απαιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος. Ο "τρίτος" δρόμος, ο πασοκικός, είναι αυτός του Μνημονίου. Της μόνιμης υποτέλειας, για την οποία τόσο μόχθησε ο ΓΑΠ και για την οποία τόσο πολύ εξακολουθεί να μοχθεί, ζητώντας σήμερα μέσω του Ραγκούση από τους βουλευτές να ανατρέψουν την κυβέρνηση. (Κατά τα άλλα, διαβεβαίωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι "δεν θα έχει πρόβλημα η κυβερνητική σταθερότητα" - αλλά τέτοια αξία έχει ο λόγος του ΓΑΠ). Υπάρχουν δηλαδή δύο δρόμοι ανεξαρτησίας: Ο δρόμος του Σαμαρά και ο δρόμος του Λαφαζάνη. Δεν υπάρχει ο δρόμος που υποστηρίζει ο Τσίπρας. Θα πάμε δηλαδή τάχατες "δυναμικά" να μας χαρίσουν το χρέος και επειδή θα πάμε δυναμικά εμείς ο ΣΥΡΙΖΑς, θα μας το χαρίσουν. Μα πού ζουν οι άνθρωποι;;; Και όμως, ο κόσμος τους ψηφίζει με αυτό το κεντρικό σύνθημα! Πώς να "σωθούμε" λοιπόν; Είπαμε ότι έχουμε τρεις πιθανούς δρόμους, τον δύσκολο και ταπεινωτικό του Σαμαρά, τον πιο δύσκολο αλλά λιγότερο έως καθόλου ταπεινωτικό του Λαφαζάνη και τον εύκολο και απατεωνικό του ΓΑΠ. Ο Τσίπρας μας λέει "όχι, υπάρχει κι άλλος, υπάρχει ο δρόμος του να μας τα χαρίσουν τα χρέη", ενώ όλοι σε όλους τους τόνους (πλην ΔΝΤ...) του έχουν πει ότι δεν υπάρχει τέτοιος δρόμος. Ο κόσμος δεν θέλει το δρόμο του Σαμαρά, της σχεδόν βέβαιης, με την πορεία που είχαμε, σταδιακής ενσωμάτωσης στις αγορές, δεν πολυ-θέλει το δρόμο του Λαφαζάνη (γι' αυτό λένε όλοι "να μείνουμε στο ευρώ" στις δημοσκοπήσεις) και τώρα πια που κατάλαβε δεν θέλει το δρόμο του ΓΑΠ. Τι θέλει; Μα τον... απατεωνικό δρόμο του Τσίπρα! Που δεν υπάρχει! Που όλοι ξέρουν, όσοι είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και ο ίδιος ο Τσίπρας ακόμη κατά βάθος το ξέρει, ότι ο δρόμος αυτός δεν υπάρχει! Τι να θέλουμε να "σωθούμε" λοιπόν;... Πολύ απλά, η χώρα πρέπει να βρει περίσσευμα αξιοπιστίας για να επανέλθει στις αγορές. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που απέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά να φέρει την "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο που ήλπιζε. Ίσως να ήταν και ο κακός σχεδιασμός/εκτέλεση του εγχειρήματος, αλλά επ' αυτού εγώ δεν μπορώ να ξέρω, όσο και αν φαίνεται πολύ πιθανό από έξω. Το βασικό όμως είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Διότι, σου λέει, αυτοί εδώ με το που πήραν λίγα λεφτουδάκια στα χέρια τους σπεύδουν να τα "μοιράσουν" από εδώ και από εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑς, αυτός και αν υπόσχεται μοίρασμα χρημάτων, άρα, ποια θα είναι η μοίρα μιας Ελλάδος που δεν θα έχει το δεκανίκι του Μνημονίου; Αυτή που ήταν και το 2010, θα πουν οι ξένοι. Οι οποίοι δεν συνυπολογίζουν καθόλου τις δόλιες μεθοδεύσεις του ΓΑΠ, που μας έφεραν στο Μνημόνιο, και έχουν υιοθετήσει πλήρως την εκδοχή ότι "φταίει η αφροσύνη των Ελλήνων". Αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία έχει τέτοια πιστοληπτική ικανότητα. Πειθαρχημένος λαός, σου λέει, θα τα φέρουν βόλτα σωστά στα σίγουρα. Δεν θα κάνουν χρηματοοικονομικές "τρέλες". Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα. Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, συκοφαντήθηκε τόσο πολύ η αξιοπιστία της επί ΓΑΠ, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την συμπλεγματική Γερμανία, που τώρα πια πρέπει δείχνουμε συλλογικές αρετές ανώτερες από αυτές των Γερμανών για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Το θέλουμε αυτό; Να δείξουμε συλλογικές αρετές ανώτερες των Γερμανών; Όχι, δεν θέλουμε τον δύσκολο δρόμο, θέλουμε τον εύκολο δρόμο. Αυτόν τον ψεύτικο του ΣΥΡΙΖΑ. Να μας διαγράψουν το χρέος και να μας το διαγράψουν τώρα. Και αν δεν μας το διαγράψουν "θα δούμε" τι θα κάνουμε, αλλά σε εσάς δεν το λέμε. Το παν είναι να ντοπαριστούμε ότι υπάρχει η εύκολη λύση. Από εκεί και πέρα, όλα είναι δυνατά. Για την κατάκτηση της εξουσίας φυσικά. Και για την επιβεβαίωση ότι η έσχατη πλάνη είναι πάντοτε χείρων της πρώτης...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 16:15:25

   Αφιερωμένο σ΄εσάς, αλλά και όχι μόνον... : Ο Δούλος Ὁ Δοῦλος ποὺ δραπέτευσε
   ἔλεγε προσευχὲς στοὺς φιλήσυχους πολίτες
   γονατίζοντας σὲ λιγδωμένα προσκέφαλα.
   Ἐγὼ δὲν ἤλπιζα πὼς μπορεῖ νὰ σωθεῖ.
   Οἱ χωροφύλακες ἔχουν γερὴ ὅραση -
   δὲ διαλύονται μὲ αὐταπάτες καὶ ψυχοσάββατα.
   Τώρα αὐτὸς ποὺ ἐπέμενε νὰ ρωτάει
   φαίνεται θἆταν ἀποφασισμένος γιὰ θάνατο
   ἢ θἆταν κατάσκοπος ποὺ δὲ φοβᾶται.
   Ἐγὼ πάντως
   ἐξακολουθῶ νὰ βλέπω τὸν ἐπερχόμενο
   μεσαίωνα
   μὲ φάλαγγες πιστῶν
   μὲ ἀργυρᾶ δισκοπότηρα ἀφρίζοντα αἷμα
   μὲ σημαιοστολισμοὺς καὶ παρελάσεις
   μὲ ραβδούχους καλοθρεμμένους καλόγερους
   εἰκόνες ἀπὸ παλιὲς ἐκστρατεῖες
   καὶ τυφεκισμοὺς
   ἥρωες μὲ αὐστηρὰ βλέμματα
   Ἁμὲς δὲ γ᾿ ἐσόμεθα
   πληρωμένη ἐκπαίδευση
   θεὸς ἀγέρας τὰ στοιχεῖα τῆς φύσεως
   κλειδωμένα στὴν ἐποχὴ σὲ χάλκινα θησαυροφυλάκια.
   Ἂν ἄξαφνα σᾶς γεννηθεῖ τὸ ἐρώτημα
   πὼς τὰ κατάφερε αὐτὸς ὁ θνητὸς
   μέσα σ᾿ αὐτὸ τὸ βαρύγδουπο διαπασῶν τῶν ὕμνων
   νὰ δραπετεύσει μὲ ἀληθινὸ λαμπερὸν ἥλιο
   μὲ ἀληθινὲς ἐξαρτήσεις τοῦ βίου -
   ἂν δὲ μπορεῖτε νὰ καταλάβετε
   τί τὸν ὁδήγησε σ᾿ αὐτὸ τὸ τελευταῖο διάβημα
   ποὺ βρῆκε τὴν ἔξοδο ἀφοῦ γύρω ἦταν μπετὸν
   ἀφοῦ γύρω τραγουδοῦσε ἡ φοιτήτρια
   ἕνα τραγούδι ἱστορικὸ παλιῶν ἡρώων
   τότε
   δὲ θά ῾χετε δεῖ κάτι κρυφὲς μικρὲς πόρτες
   ὅμως ὁλοφάνερες στὰ μάτια τῶν εἰδικῶν
   δὲν θἄχετε δεῖ τὸ ραγισμένο τοῖχο
   ὅπου βλασταίνουν κάτι φυτὰ
   πάνω σ᾿ ἀσβέστη κίτρινο ἀπ᾿ τὴν πολυκαιρία.
   Τὸ ζήτημα πιὰ ἔχει τεθεῖ:
   Ἢ θὰ ἐξακολουθοῦμε νὰ γονατίζουμε
   ὅπως αὐτὸς ὁ δραπέτης
   ἢ θὰ σηκώσουμε ἄλλον πύργο ἀτίθασο
   ἀπέναντί τους.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 16:16:45

    --- (Μέγας ) Μιχάλης Κατσαρός (βεβαίως)

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 16:30:17

    Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα για άλλον σχολιαστή περί του αν σχολιάζει όπως σχολιάζει από ανοησία ή από προβοκάτσια. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για εσάς. Όλη αυτή η διακήρυξη "ανεξαρτησίας", που οδηγεί σταθερά τη λογική σας στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανέναν απολύτως προβληματισμό για το πώς θα κερδηθεί η ανεξαρτησία μέσα από την υποτέλεια, που βρέθηκε η χώρα επί ΓΑΠ και εξαιτίας του ΓΑΠ (που τόσο εύκολα βγάζετε από το πεδίο του προβληματισμού σας), μπάζει φανερά. Είναι σαν να έχουμε κάποιους αρματωλούς στα τέλη του 1820 να συζητάνε πώς θα γίνει να κάνουν την επανάσταση και κάποιος να βγαίνει και να ξεσηκώνεται μόνος του και να λέει "βουρ και τους φάγαμε, επανάσταση". Αυτός είναι είτε απλώς ανόητος, είτε βαλτός για να καταστρέψει την επανάσταση στο στάδιο της προετοιμασίας. Από τον τρόπο που κινείστε διαπιστώνω σαφώς ότι κινείστε διακηρύσσοντας αυτό που τόσο πολύ θέλει ο Έλληνας, αλλά αδιαφορείτε πλήρως για το πώς θα το πετύχει. Το μόνο που σας νοιάζει είναι η "επανάσταση". Η οποία, με τον τρόπο που τη ζητάτε, καταστρέφει πλήρως κάθε πιθανότητα αποτίναξης της υποτέλειας. Όπως ακριβώς το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑς δηλαδή. Άρα, το ερώτημα "ανοησία ή προβοκάτσια" τίθεται με ιδιαίτερη ένταση στην περίπτωσή σας, με σαφή προσανατολισμό στο δεύτερο σκέλος της απάντησης.

    • παπαδοπουλος ηλίας avatar
     παπαδοπουλος ηλίας @ Διογένης 27/11/2014 20:15:49

     Ούτε από ιστορία γνωρίζεις! έτσι ξεκίνησε το ΄21, ένας "τρελόπαπας" τους ξεσήκωσε μόνος του,όταν οι "κεφαλές" υπολόγιζαν το "δούνε και λαβείν" με τους Τούρκους. Μετράγανε τα άρματα και τα γρόσια και δεν "βγαίνανε",οι προεστοί και οι Φαναριώτες.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ παπαδοπουλος ηλίας 27/11/2014 20:58:15

      Για δες, κι εγώ που νόμιζα ότι το προετοίμαζε η Φιλική Εταιρία από το 1814. Άλλη φορά θα διαβάζω καλύτερα το μάθημά μου.

     • παπαδοπουλος ηλίας avatar
      παπαδοπουλος ηλίας @ Διογένης 27/11/2014 22:02:20

      Μιάς και το ανέφερες ,ποιός θυμήθηκε την ΦΕ φέτος που είναι τα 200 χρόνια από την ίδρυσή της? Ποιά η γνώμη των "κεφαλών" του Γένους για την "Εταιρεία" και τους ιδρυτές της?

     • kapar13 avatar
      kapar13 @ Διογένης 28/11/2014 13:58:29

      Και η Φιλική Εταιρία τι έχετε την εντύπωση ότι ήταν; Κάτι μεταξύ ΣΕΒ, Ακαδημίας Αθηνών και Υπουργικού Συμβουλίου;

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 27/11/2014 20:33:00

     Αγαπητέ Διογένη, σας συνιστώ να διαβάσετε επισταμένως, ποίηση. Θα σας ξεθολώσει οπωσδήποτε το νου κι αν επιμείνετε σθεναρά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σας απαλλάξει απ' τις κομματικές παρωπίδες που σας εμποδίζουν σταθερά να εκφράζεστε και κυρίως να σκέπτεστε, ελεύθερα. Μπορεί ακόμα ακόμα να ξεκολλήσει απ΄τον εγκέφαλό σας κι αυτή την επίμονη ...τσίχλα της βασανιστικής Συριζοεμμονής, ώστε να πάψετε κάποτε την κουραστική επανάληψη της ...κασετούλας, που για όλα συνηθίζει να κατηγορεί μονότονα άλλοτε τον ...κατηραμένο όφι και άλλοτε τον τρισκατάρατο .... οξαποδώ!! :-)

  • chp avatar
   chp @ Διογένης 27/11/2014 16:34:39

   Αγαπητέ Διογένη απλώς για λόγους πληρότητας να αναφέρεις μαζί με την λέξη "Λαφαζάνης" και την λέξη "και οι πραγματικά φιλελεύθεροι" . Δεν υπάρχει πραγματικά φιλελεύθερος που να συναινεί στην αύξηση της φορολογίας και στους 100.000 κανονισμούς της σοβιετικής ΕΕ . Δικαίωμα σου να έχεις οποιαδήποτε άποψη ,αλλά να τοποθετείς σωστά και τις άλλες απόψεις. Εάν είχαμε κυρήξει χρωστάσιο(εξυγιαντική ουσία του καπιταλιστικού συστήματος) θα είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 7-8 % ,όπως μετά το 1932 με την πτώχευση του Ελ.Βενιζέλου.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ chp 27/11/2014 18:17:48

    Και η δική μου άποψη ήταν υπέρ της χρεωκοπίας στο αρχικό στάδιο της κρίσης (όχι τώρα) για τους ίδιους λόγους ακριβώς, αν και φυσικά δεν είμαι λαφαζανικός. Αλλά ούτε και "πραγματικός φιλελεύθερος", ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Εννοούσα όμως ότι αυτή τη στιγμή η οπτική της επίσημης χρεωκοπίας εκπροσωπείται πολιτικά από τον Λαφαζάνη. Βέβαια, για να διαχειριστείς την χρεωκοπία πρέπει να έχεις αντίστοιχη ελίτ που εμείς δεν έχουμε. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κατά το διάστημα 2010-2012. Αν κάποιος μας χρεωκοπούσε τότε με το ζόρι, η ελίτ αυτή θα κατέρρεε και θα αναδεικνυόταν υγιείς δυνάμεις στη θέση της. Δεν ήμασταν τόσο τυχεροί. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης έχει περισσότερα κοινά με τον Σαμαρά, παρά με τον Τσίπρα. Καταρχάς είναι σοβαρός. Δεύτερον, θέλει έξοδο από το Μνημόνιο και την θέλει πραγματικά. Ο Τσίπρας κυρίως θέλει "κούρεμα του χρέους" και δεν αναρωτιέται για την ύπουλη ιδιοτέλεια όσων έβαλαν αυτή τη συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του ελληνικού προβλήματος. Όπως είπε πολύ σωστά και ο Μητρόπουλος, "ίσως αναγκαστούμε κι εμείς να ασκήσουμε μνημονιακή πολιτική". Την εξουσία να πάρουμε και όλα τα άλλα δεν μας νοιάζουν. Προς το παρόν παραμένει με τον Τσίπρα στο όνομα ενός αριστερισμού-ταμπέλα που δεν έχει ουσία. Όταν καταλάβει ότι το συμφέρον της χώρας - και το δικό του - είναι περισσότερο με τον Σαμαρά παρά με τον Τσίπρα, τότε θα αφήσει τον Τσίπρα και θα κάνει κάτι δικό του. Η αβυσσαλέα διαφορά του με τον Τσίπρα γίνεται και θα γίνεται όλο και πιο εμφανής. Και οι προσεγγίσεις με τον Σαμαρά σε επίπεδο στοχοθεσίας για την χώρα (ανεξαρτησία) το ίδιο.

 18. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 27/11/2014 17:26:13

  βεβαίως και θελουμε να σωθούμε!ποιος θα μας σωσει όμως απ΄τους σωτηρες μας;

 19. MCA avatar
  MCA 27/11/2014 19:58:59

  Όποιος έχει ανάγκη παλεύει αλλά σε άλλη χώρα......

 20. MCA avatar
  MCA 27/11/2014 20:41:20

  Οι καινοτόμες ιδέες δεν αρκούν από μόνες τους. Χρειάζεται ρευστό και πελατεία.

 21. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 27/11/2014 21:36:25

  Ερώτημα για κρυφο και φανεροσυριζαίους: Τι μπορεί να κάνει ο Τσίπρας με "μηδέν" καταθέσεις στις τράπεζες και τους δανειστές να σφυρίζουν αδιάφορα? Θα την "κοπανήσουνε" όλοι για να "τα" παρκάρουν ασφαλώς σε "ασφαλείς" παραδείσους και οι ουρές στα ΑΤΜs θα γίνουν χιλιομετρικές. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 6 εκατομμύρια ψυχές που κατοικοεδρεύουν σε αυτόν τον ξερότοπο που λέγεται "λεκανοπέδιο Αττικής"? Μιλάμε για "φρίκες" που ως γνωστόν δεν είναι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά "προπατορικά" δεκαετιών... Το μόνο καλό που μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προκείμενη συγκυρία, είναι να εκλεγεί ο νέος ΠτΔ και να εξαντληθεί η τρέχουσα τετραετία. Όλο αυτό το διάστημα να σχεδιάσει μία ρεαλιστική εφαρμόσιμη οικονομική πολιτική και μετά....θα τον ψηφίσω και εγώ....

 22. roadrunner avatar
  roadrunner 28/11/2014 01:03:10

  Ωραίο, μέσα στη διπλή ασάφεια του, το ερώτημα του τίτλου. Ασάφεια πρώτη: ποιοι ακριβώς, είμαστε εμείς που αναρωτιόμαστε περί της σωτηρίας μας. Οι σημερινοί συνταξιούχοι; Οι παραγωγικές ηλικίες; Η σπουδάζουσα νεολαία; Τα παιδάκια και τα βρέφη ; Οι αγέννητοι Έλληνες της Ελλάδας του μέλλοντος ; Ανάλογα με την απάντηση, προκύπτει το είδος της σωτηρίας του υποκειμένου και ο τρόπος για να την προσπαθήσεις.. Βαρύνει περισσότερο, κατά την ταπεινή γνώμη μου, κι ας ακούγεται σκληρό, το μέλλον, η σωτηρία των νεότερων, το αύριο και η συνέχεια αυτού του λαού. Ασάφεια δεύτερη: τι ορίζεται ως σωτηρία για μια χώρα βουλιαγμένη στα χρέη, πιασμένη μέσα στις δαγκάνες των τοκογλύφων ; Μήπως, ως σωτηρία ορίζεται η επανάκαμψη της τάξης των "βολεμένων" που αναφέρει παραπάνω ο κ. Μητραλέξης με κάθε κόστος, για τους υπόλοιπους, με κάθε κόστος για το αύριο της Ελλάδας ; Μήπως σωτηρία είναι να ξαναγεμίσουν επιλεκτικά τα "γνωστά άγνωστα" κομποδέματα , να ξεχειλίσουν τα "πρώην βολεμένα" πορτοφόλια, τα σαλέ στα χιονοδρομικά, τα σκυλάδικα και τα κέντρα κραιπάλης και εθνικής αποσύνθεσης ; Ή μήπως ως σωτηρία ορίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός με επιλογές και συμμαχίες που θα ανοίξουν τους ορίζοντες ενός υποσχόμενου μέλλοντος ; Δεν έχω καμία βεβαιότητα ότι οι σκέψεις αυτές είναι και σωστές... Διαισθάνομαι όμως, ότι το στρίμωγμα στο Παρίσι από τους Ευρωπαίους ίσως δεν αποσκοπεί μόνο στο να μας κάνει καλύτερους δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά. Γιατί, καθώς η Ελλάδα σχεδιάζει με σημαντικά βήματα το ενεργειακό μέλλον που την αφορά άμεσα (τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο) αντιστέκεται και δρά για να αποφύγει, την άνευ όρων παράδοση στους δανειστές της, τα ευρωπαϊκά κράτη... και η δράση ως γνωστόν γεννά την αντίδραση ... Μπαίνουν λοιπόν ζητήματα προτεραιοτήτων στα είδη της σωτηρίας και των επιλογών που έχει η Ελλάδα ...

 23. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 28/11/2014 09:41:34

  Συγχαρητήρια! Άρθρο μεστό και στιβαρό! Άρθρο για έντιμους!

 24. Διογένης avatar
  Διογένης 28/11/2014 10:49:03

  Αγαπητή ΣΥΡΙΖοπούλα, "Άλυτη Εξίσωση" ή όπως αλλιώς έχεις ονοματίσει τον εαυτό σου κατά καιρούς: Όλοι βλέπουν την παρουσία του ενός και του άλλου και όλοι ξέρουν αν κάποιος είναι τρολ ή όχι. Δεν σε είπα τρολ, αν και θα μπορούσα. Εγώ δεν κρύβω ότι είμαι με τον Σαμαρά. Εσύ μας το παίζεις "ανένταχτη" ενώ είσαι καθαρή ΣΥΡΙΖΑία. Αυτό, για να ξέρουμε με ποιον μιλάμε. Και ότι κρύβεις την κομματική σου ένταξη σε κάνει ύποπτη για τρολ. Εγώ δεν κρύβω τίποτα. Δεν γνωρίζεις την οικονομική μου κατάσταση και δεν μπορείς να τη γνωρίζεις. Σε ενοχλεί να σε λένε ΣΥΡΙΖΑία και αρχίζεις τις ύβρεις, διότι αυτό ακριβώς αποσκοπείς: να περνιέσαι για "ανένταχτη" τη στιγμή που δεν είσαι. Εγώ δεν κρύβω ότι είμαι με τον Σαμαρά και αυτή είναι η διαφορά μας. Τα στοιχεία που επικαλείσαι δείχνουν δύο πράγματα: Το πρώτο ότι δεν είσαι ανένταχτη. Αν ήσουν ανένταχτη, θα έπρεπε να δεις αυτό που σου λέω: Ότι αποδεικνύεται ακριβώς η σταθεροποίηση της κατάστασης από το 2012 και μετά. Το δεύτερο είναι ότι είσαι ανέντιμη. Διότι αποκρύπτεις το τι συνέβη το 2010 και το 2011 και πότε επήλθε η φτωχοποίηση. Άρα, πώς είσαι "ανένταχτη"; Καρα-ΣΥΡΙΖΑία είσαι και μάλιστα επαγγελματίας ανέντιμη καρα-ΣΥΡΙΖΑία είσαι. Διότι ένας "ανένταχτος" δεν διαστρεβλώνει στοιχεία, παρουσιάζοντάς τα μεμονωμένα. Φέρε μου λοιπόν στοιχεία για το 2009, το 2010 και το 2011, ώστε να συζητήσουμε. Δεν πετάμε ένα νούμερο που είναι εκτός συζήτησης. Χαίρω πολύ. Υπάρχει και φτώχεια και την αύξησε το Μνημόνιο, αλλά το θέμα μας είναι ποιος πολιτικός φταίει για αυτό και πώς έγινε η διαχείριση της κατάστασης. Οπότε, πήγαινε τώρα να πιεις το πρωινό σου φρέντο καπουτσίνο των τεσσάρων ευρώ, να πάνε κάτω τα φαρμάκια της κρίσης, και συνεχίζουμε τη συζήτηση για τη φτώχεια αργότερα.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 28/11/2014 12:01:59

   Λοιπόν Aξιαγάπητε πρασινογάλαζε παπαγαλάκο, για να το κλείσουμε το θεματάκι σας και να πάμε παρακάτω , επειδή κουράσαμε και κουραστήκαμε : 1) ''Δεν σε είπα τρολ, αν και θα μπορούσα.'' Τι είναι αυτό που σας κάνει εντελώς εσφαλμένα όμως, να θεωρείτε πως έχει καμιά σημασία το πως θα σας βολέψει να αποκαλέσετε τον οποιονδήποτε; Δεν είσαστε παρά ένας ακόμη σχολιαστής, όπως όλοι μας. Μπορείτε να λέτε ελεύθερα, ό,τι σας κατέβει. Και …Νεφελίμ λοιπόν να με αποκαλέσετε, το πρόβλημα παραμένει δικό σας :-). 2) " Εσύ μας το παίζεις "ανένταχτη" ενώ είσαι καθαρή ΣΥΡΙΖΑία." Κάθε ανίκανος να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα των ιδεολογικών αντιπάλων του, χρησιμοποιεί γενικούς αφελείς χαρακτηρισμούς κι ετικέτες, μήπως και ‘’αποδυναμώσει’’ όπως αυταπατάται ο πτωχός, εκείνες τις αλήθειες που τον πληγώνουν. Δυστυχώς για εσάς, σας το είπα και παραπάνω, Καταλάβετέ το. Ο Ελληνικός λαός Ο ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις ...ομαδούλες σας.'' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑ-ΔΟΥΛΕΣ ΣΑΣ εννοείται... :-) 3) ‘’Εγώ δεν κρύβω ότι είμαι με τον Σαμαρά και αυτή είναι η διαφορά μας.’’ Κι επειδή εσείς δηλαδή αισθάνεστε την ανάγκη να ‘’είστε’’ με κάποιον, οφείλω εγώ που διαφωνώ μαζί σας να …’’είμαι’’ με τον πολιτικό αντίπαλό του; Φοβερή η λογική σας, αλλά λυπάμαι που σας το λέω, είναι διάτρητη, απλοϊκή ‘’λογική’’ χουλιγκάνων. Μπορώ να πιστεύω οτιδήποτε χωρίς να εντάσσομαι στη στρούγκα κανενός και να διακρίνω τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε πλευράς ελεύθερα, χωρίς τη θολούρα που εσείς κουβαλάτε από το …βάρος των κομματικών σας εμμονών. 4) ‘’Αν ήσουν ανένταχτη, θα έπρεπε να δεις αυτό που σου λέω:’’ Σαν φασιστικούλι ακούγεται αυτό mister! Τότε κι εσείς αν ήσασταν μη άτιμος, μη τυφλός προπαγανδιστής, μη φανατικός χουλιγκάνος, μη ωφελημένος από την καταστροφή και μη καλοταϊσμένος πρασινογάλαζος παπαγαλάκος (για να σας επιστρέφω τις …κολακείες που πρώτος επιλέξατε να μου απευθύνετε) , τότε δεν θα παραθέτατε μονότονα πλασματικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ευημερία μόνο μιας μικρής κάστας. Θα μπορούσατε να διακρίνετε τη δυστυχία, την εξαθλίωση, την παρακμή που όλες οι επίσημες μελέτες διαπιστώνουν ότι μαστίζουν την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας. Επιμένετε να ζείτε στον μικρόκοσμό σας όμως και να επιτίθεστε υστερικά σε όποιον σας πεί λίγη αλήθεια που δεν βολεύει τις αυταπάτες σας. Υ.ΓΕάν ‘’ανήκα’’ δε στον Σύριζα, στο ΚΚΕ, στη ΝΔ, στο Πασοκ, στο ΚΚΕ-μλ, στενόμυαλε καημένε παπαγαλάκο μου, θα ήτανε τιμή μου και καμάρι μου και θα το δήλωνα ευθαρσώς. Για την κακή σας την τύχη όμως, δεν ….χωράω πουθενά, όπως πολλά εκατομμύρια Ελλήνων πια. Οι σαν εσάς, οι του …μαντριού, κάθε μέρα που περνάει, όλο και λιγοστεύετε. Το σανό θα σας φτάνει και θα σας περισσέψει λοιπόν. Μη φοβάστε… Και τώρα που τα είπαμε όλα και τα ξεκαθαρίσαμε οριστικώς, αμέτε στο DaCapo καφενέτης γειτονιάς σας να πιείτε το τσαγάκι σας, να παίξετε τη δηλωτή σας και να …πολιτικολογήσετε με τους συνομηλίκους σας, που θα μπορείτε ίσως ευκολότερα και να τους αντιμετωπίσετε. Παρακαλώ, μην επανέλθετε και με αναγκάσετε να σας απαντήσω επί …ανοήτων επαναλήψεων!! . Κρατάτε τη γνώμη σας κι εγώ τη δική μου. Δεν έχει νόημα να κουραζόμαστε άλλο άδικα. Αντίο σας.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 28/11/2014 12:37:11

    Το ότι νομίζεις ότι είμαι σε μαντρί όταν σου λέω "είμαι με το Σαμαρά" αποδεικνύει ακριβώς ότι εσύ είσαι και ότι μόνον έτσι μπορείς να σκεφτείς. Δεν μπορείς να "είσαι με κάποιον" και να μην είσαι στο μαντρί. Είμαι με το Σαμαρά από άποψη, επειδή πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο για τη χώρα. Δεν το χωράει το ΣΥΡΙΖΑίκο αριστερίστικο μυαλουδάκι σου αυτό, το κατανοώ. Χωράει μόνον τη λογική του μαντριού, τη λογική της "ομαδούλας", σαν κι αυτή στην οποία ανήκεις εσύ. Όσοι έχουμε ελεύθερη άποψη και μπορούμε με ευκολία να δεχόμαστε τη μία ή την άλλη γνώμη, μόνον και μόνον επειδή φαίνεται σωστή, έχουμε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να μπορούμε να πούμε "υποστηρίζω τον τάδε". Όσοι είστε ταγμένοι, "στρατευμένοι", όπως το λέγαμε παλιά, σε ένα μαντρί, σε μια ομάδα, σε μια ιδεολογία, έχετε ανάγκη να το παίζεται τάχα μ' δήθεν "ανένταχτοι", για να προσδώσετε ψεύτικο κύρος στην άκρως στρατευμένη γνώμη σας. Το έχεις γράψει με τόσα bold και τόσα κεφαλαία το πόσο ανένταχτη είσαι εσύ και πόσο ενταγμένοι είναι οι άλλοι, ΣΥΡΙΖούλα μου, που δεν μπορεί να το μετρήσει ούτε η προχωρημένη μηχανή αναζήτησης του antinews. Και όλα αυτά, ενώ όλα όσα γράφεις και ειδικά ο άκαμπτος και χωρίς περιθώρια συζήτησης τρόπος που γράφεις, σε κατατάσσουν σε άνευ ετέρου υποστηρικτή/οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ. Τυφλή υποστήριξη, κανένα επειχείρημα. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε συζήτηση, εσύ μόνον φωνάζεις. "Ανένταχτα", αλλά πάντα προς την κατεύθυνση που οδηγεί σε ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Για δες βρε σύμπτωση το "ανένταχτο", ούτε μια καλή κουβέντα δεν βρίσκει να πει για τους άλλους. Τόσο "ανένταχτο" είναι. Εγώ τουλάχιστον μπορώ να πω ότι θεωρώ τον Λαφαζάνη σοβαρό και τον Τσίπρα ασόβαρο. Διότι έχω άποψη και την τεκμηριώνω. Διότι δεν ανήκω σε μαντριά. Εσύ που δεν έχεις άποψη, αλλά ντουντούκα για να λες μόνον "καταστρέφεται η ζωή μας και πρέπει να φύγει ο Σαμαράς", είσαι "ανένταχτη"; Και γιατί σε ενοχλεί τόσο να σε λέμε ΣΥΡΙΖΑία; Εδώ με είπες τρολ και δεν με ενόχλησε. Όταν δεν είσαι κάτι, δεν πα να λέει ο άλλος; Δεν σε ενοχλεί. Εσένα σε ενοχλεί να σε λέμε ΣΥΡΙΖΑία, τόσο, που πάνω στον εκνευρισμό σου με αποκαλείς "πρασινογαλάζιο". Ναι, το ακούσαμε κι αυτό. Τι να κάνουμε, μόνον ο Βενιζέλος βρέθηκε για δεκανίκι. Τώρα που θα το γυρίσει ο Τσίπρας σου και θα κάνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το δεκανίκι του Σαμαρά, τώρα να σε δω εσένα που θα κρυφτείς. Ο Σαμαράς θα πάρει ό,τι δεκανίκι του δώσουν. Δεν έχει άλλη επιλογή. Αλίμονο όμως στα δεκανίκια... Και σε όσους ανόητους τυφλά πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτούς ως "σωτήρες". Πάρτε το χαμπάρι και πάρτε το απόφαση: Σαμαράς ή χάος. Εσείς θέλετε χάος. Δεν θα σας περάσει. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 28/11/2014 13:30:24

     Eίσαστε τόσο επίμονα διασκεδαστικός χαριτωμένε πρασινογάλανε παπαγαλάκο, έτσι καθώς μας τα επιδεικνύετε με τόσον οίστρο τα πολύχρωμα τα φτεράκια και την ξεροκέφαλη την εμμονούλα σας!! Όμως δεν είστε αρκούντως ευγενής, γι αυτό και σας βαρέθηκα. Είναι η τελευταία φορά που σας απαντώ επί των κουραστικών επαναλήψεών σας λοιπόν, γιατί ΒΑΡΕΘΗΚΑ!!!---Από εδώ και πέρα αν επιμείνετε, θα μιλάτε μόνος σας. (η καλύτερη λέμε, κάθε φανατικού). :-) :-) '' Όσοι εί(μα)στε ταγμένοι, "στρατευμένοι", όπως το λέγαμε παλιά, σε ένα μαντρί, σε μια ομάδα, σε μια ιδεολογία...'' Μιλάτε για τον εαυτό σας πρασινογάλαζε φανατικέ παπαγαλάκο; Καλή είναι η αυτοκριτική. Μπράβο! Είναι σρτίμωγμα η στρούγκα αλλά παρέχει ασφάλεια και καλοπέραση ε; Ό,τι μπορεί κάνει το κάθε πλάσμα για να επιβιώσει... '' ...και ειδικά ο άκαμπτος και χωρίς περιθώρια συζήτησης τρόπος που γράφεις, σε κατατάσσουν σε άνευ ετέρου υποστηρικτή/οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ.'' Βαρετός, εμμονικός, ετικετολόγος! Βρε παπαγαλάκο, τι είδους ...συζήτηση μπορεί να κάνει κανείς με έναν τυφλοφανατικό κομματοφανταράκο που του κολλάει η βελόνα; Καμία! Χάσιμο χρόνου. '' Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε συζήτηση, εσύ μόνον φωνάζεις.'' Όλοι όσοι συμφωνούμε να λέτε, κάνουμε ....συζήτηση. Γιατί με όποιον διαφωνείτε εσείς ειδικά, δεν συζητάτε. Κατηγορείτε και χαρακτηρίζετε λόγω ένδειας επιχειρημάτων. Όποιος έχει μάτια βλέπει την αδυναμία σας. ''Εσένα σε ενοχλεί να σε λέμε ΣΥΡΙΖΑία, τόσο, που πάνω στον εκνευρισμό σου με αποκαλείς "πρασινογαλάζιο". Όχι καλέ μου άνθρωπε. Επειδή αυθαίρετα και εξ αδυναμίας λέτε Συριζαίο όποιον διαφωνεί μαζί σας, γι αυτό δικαίως κερδίζετε, με την αξία σας τον τίτλο του ''πρασινογάλαζου παπαγαλάκου''. Εσείς ανοίξατε το δρόμο…. Μη σας κακοφαίνετε λοιπόν. Όσες φορές και να ξορκίσετε πάντως αυτό που τόσο φοβάστε, όσο και να κατηγορήσετε, χαρακτηρίσετε, αυτούς που σας το προμηνούν, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον καλέ μου παπαγαλάκο ! Άντε, αντίο τώρα και καλό κουράγιο σας εύχομαι…. Με αμέριστη συμπάθεια σας το λέω.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Άλυτη Εξίσωση 28/11/2014 14:53:48

      Και ποιο είναι το "πεπρωμένο"; Ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Αγαπητή ΣΥΡΙΖαία, σύντομα θα δεις ότι έσεται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Η ιστορία (1981) επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά (2009) ως τραγωδία και την δεύτερη (2015;) ως φάρσα. Είτε θα καταλάβουμε ως συλλογικότητα ότι πρόκειται για φάρσα, είτε θα την βιώσουμε και θα καταλήξουμε και πάλι σε τραγωδία. Κάτι μου λέει όμως κατά βάθος ότι ο Έλληνας ίσως και και να είναι τελικά πιο έξυπνος από όσο νομίζετε εσείς οι ΣΥΡΙΖΑίοι.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Διογένης 28/11/2014 16:00:35

      ''Και ποιο είναι το "πεπρωμένο"; Ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ;'' Εάν αυτός είναι ο φόβος σας, εσείς τον ονομάσατε..... Αγαπητέ πρασινογάλαζε παπαγαλάκο, εμένα κάτι μου λέει πάλι, οτι τα ...πρόβατα την κοπανήσανε απ΄ τις ...στάνες σας κατά ορδές, γιατί ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, είδανε το χασαπομάχαιρο που γυάλιζε μέσα στην...ανθοδέσμη!!! :-) ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ τους πρασινοκοκκινοροζομπλέ ...σωτήρες και θα σας εκθρονίζουνε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες πλέον. Το νου σας!! Οι ράθυμες οι ξάπλες στα εύφορα κομματικά λιβάδια, τελειώσανε ανεπιστρεπτί. Ωστόσο, μην πανικοβάλλεστε. Δεν ωφελεί ν΄ανησυχείτε ασκόπως γι όλα όσα πια, με τίποτε δεν σώζονται.... Πραγματικά, οι Έλληνες θ' αποφασίσουν μάλλον να σωθούν, παρακάμπτοντας την τρομολάγνα ρητορική των βολεμένων πρασινογάλαζων παπαγαλακίων των σαν εσάς :-)..... Είναι βέβαιον.

 25. υποτιθέσθω avatar
  υποτιθέσθω 28/11/2014 18:33:41

  Γιατί μονίμως συνδέονται τα μέτρα μείωσης της συνολικής κατανάλωσης (δανεικής... αδράνειας που δεν μας ανήκει και αυτό είναι το ζητούμενο προς διόρθωση) με την λέξη "μνημόνιο" που θεωρείται ένας εξωγενής επιβεβλημένος παράγων; Το ουσιώδες πρόβλημα είναι τα μνημόνια, ή ποιοί καλούνται (και πως) να φορτωθούν τα μνημόνια τον 21 αιώνα, που ο καθείς "δικαιούται" να περνά σύνορα και να ζη με κάποιες μίνιμουμ παροχές ως ζητούμενο; Υπάρχουν λοιπόν τα μνημόνια του ξένου μπαμπούλα (το "απεταξάμην" δηλαδή των ευθυνών της δράστιδος πολιτικής πολυετούς εγκατάστασης στην χώρα, που έτσι δρα ως ανυπαίτια με το ακαταλόγιστο ως τρίτη παρουσία) και η εσωτερική ανάληψη της διαχείρισης, με παρρησία, εκ μέρους της όποιας πολιτικής στόφας με τις λιγώτερες δυνατές ενοχές από το παρελθόν. Κάποια έξωθεν καλή μαρτυρία ας πούμε. Μια τέτοια τιτάνια προσπάθεια, άμεσων επιπτώσεων, είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματικά μονοκομματική; Εάν για να επιτευχθούν κάποια πράγματα, χρήζει μια επανεγκατάσταση των βασικών εργαλείων λειτουργίας της εθνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να ισορροπήσει στους κρίσιμους δείκτες της εκ των ενόντων, γιατί αυτό είναι απαράδεκτο εδώ που φθάσαμε; Αυτή η "επαναπρόσληψη", περνά μέσα από κλασσικά μέτρα διορθώσεων που άπτονται των ροών στα σύνορα (από συνάλλαγμα, δασμούς, φόρους πολυτελείας, έως και ό,τι άλλο παραδοσιακά μειώνει την εισαγόμενη κατανάλωση και αυξάνει τα κρατικά έσοδα από αυτούς που τους περισσεύουν). Δεν είναι δυνατόν οι ευθύνες και τα δικαιώματα ενός κράτους να υπολογίζονται με σύνορα α λα καρτ. Ο "παίκτης" όταν δεν αποδίδει, προσώρας, αποσύρεται από την ενδεκάδα για να περάσει πρόγραμμα ειδικής προπόνησης και να γίνει (εάν μπορεί) ανταγωνιστικός -εξαγωγές ισάρριθμες ως στόχος με εισαγωγές και μέρος των άδηλων πόρων να εξοφλούν τα τοκολύσια και επιτέλους κάποια στιγμή τα οριστικά χρεολύσια. Την ώρα του αγώνα, με την μπάλα να παίζεται όσο πιό δυναμικά γίνεται, είναι απίθανο να αλλάξει η φυσική του κατάσταση, μάλλον ως εξαντλημένος θα αποσυρθή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.