Θέλει πολλή δουλειά για να σηκωθεί ψηλότερα η πατρίδα
07/10/2014 00:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλει πολλή δουλειά για να σηκωθεί ψηλότερα η πατρίδα

Ας μην βλέπουμε μόνο το δέντρο του προσχεδίου και χάσουμε το δάσος της μεταρρυθμιστικής πνοής που πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε και όπως προείπαμε, το γεγονός ότι είναι ισοσκελισμένος, το γεγονός ότι θα έχουμε του χρόνου πλεόνασμα 2,9% και ανάπτυξη επίσης 2,9%, δείχνει ότι η οικονομία μπαίνει σε μια τάξη. Ότι η Ελλάδα γίνεται μια κανονική χώρα, κι ότι αυτό που πάει να συμβεί τώρα θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Βεβαίως πολλά από τα νούμερα του προσχεδίου είναι πλασματικά και θα αλλάξουν. Όπως επίσης κι ότι μια μικρή μόνο αναταραχή μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα διότι η ελληνική οικονομία είναι εύθραυστη.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η επιτυχία του προϋπολογισμού έγινε με κόπους και θυσίες ενός ολόκληρου ελληνικού λαού, πλην ορισμένων λαμόγιων που τη γλίτωσαν και πάλι. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς στην κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο κλητήρα. Ο πρώτος ισοσκελισμένος και πλεονασματικός προϋπολογισμός μετά από χρόνια είναι δημιούργημα του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση είναι απλά οι διαχειριστές.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πονέσει, και πολλοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Κι από την άλλη κανείς δεν πρέπει να λέει ότι βγήκαμε από την κρίση και επομένως πρέπει να ξαναρχίσει το πανηγύρι με τα ξένα φράγκα.

Το προσχέδιο για το 2015 είναι απλά το εισιτήριο για μια καλύτερη χώρα την οποία από κοινού μπορούν να οικοδομήσουν πολιτικοί και ελληνικός λαός. Είναι το εφαλτήριο και ουσιαστικά η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας ότι κάτι καλό συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα που φτιάχτηκε λανθασμένα και λειτουργεί με απόλυτα λανθασμένο τρόπο.

Ας μην πανηγυρίζει λοιπόν κανείς γιατί κινδυνεύει να είναι για τα… πανηγύρια. Άλλωστε, με την τρόικα να είναι στην Αθήνα και να μπλοκάρει π.χ. την… σίγουρη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, είναι δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης.

Πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν πολλά και να μην καλυφθούν από έναν καλό προϋπολογισμό. Τι έχει κάνει π.χ. η κυβέρνηση στον τομέα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα; Μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οι απολύσεις, έχει γίνει κάτι άλλο ώστε αυτό το σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες και είναι διεφθαρμένο να μεταμορφωθεί;

Έχουν κάνει κάτι π.χ. για το μπάχαλο με το φορολογικό σύστημα που αλλάζει κάθε τρεις μήνες και αποθαρρύνει τους επενδυτές; Έχει βελτιωθεί η φορολογική δικαιοσύνη; Διότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ουραγό την Ελλάδα στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Άραγε έχει γίνει τίποτε για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ή για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Καταντήσαμε χώρα που προσφέρει μόνο υπηρεσίες και εισάγει προϊόντα. Γίναμε όλοι μαγαζάτορες και δημόσιοι υπάλληλοι και αφήσαμε στους αλλοδαπούς τις σκληρές δουλειές. Έκανε κάτι η κυβέρνηση, το σύστημα γενικά για να αλλάξει αυτός ο τρόπος ζωής και οικονομικής ανάπτυξης;

Ας μην βλέπουμε επομένως το δέντρο του προσχεδίου και χάσουμε το δάσος της μεταρρυθμιστικής πνοής που πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα.

Όμως, τα όσα πέτυχε με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να χαθούν επειδή κάποιοι άθλιοι πολιτικοί θα καταργήσουν νόμους και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να κάνουν τα δικά τους. Η οικονομία πρέπει να έχει μια συνέχεια και μια μεγάλη πρόκληση. Πώς θα κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Πώς θα κάνει πράγματι κανονική της Ελλάδα. Όμως, αυτό απαιτεί σοβαρούς πολιτικούς και σοβαρό λαό. Θέλει πολλή δουλειά για να σηκωθεί ψηλότερα η πατρίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αριστείδης avatar
  Αριστείδης 07/10/2014 08:15:50

  Tα ερωτήματα αυτού του άρθρου επι της ουσίας απομυθοποιούν με ευγενικό τρόπο και το νέο Success story της συγκυβέρνησης, πριν καλά καλά πάρει την "ψήφο εμπιστοσύνηw" απο τους δικούς της...Μας λέει απλά οτι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει κάνει τίποτε στα κύρια ζητήματα της αρμοδιότητάς της, και μάλλον τσάμπα εισπράττει τους παχυλότατους μισθούς της. Τίποτε στον τομέα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Τίποτε για το μπάχαλο με το φορολογικό σύστημα και τη φορολογική δικαιοσύνη και κατ' επέκταση την κοινωνική δικαιοσύνη. Τίποτε για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ή για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Τίποτε για να κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών... Απλά εφήρμοσε την πολιτική Παπαδήμου λέγοντς ΝΑΙ σε όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας για να μη δώσει την αφορμή στους Γερμανούς που την ψάχνουν τάχα,ώστε κάποτε να μας πετάξουν έξω απ' το Ευρώ χωρίς να παρεξηγηθούν απο τη διεθνή κοινότητα?

 2. Seagull avatar
  Seagull 07/10/2014 09:19:24

  Ετσι θα σηκωθεί ψηλότερα η πατρίδα, φορολογώντας ακόμη και τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα και τις όποιες παροχές για check-up κλπ., κλπ., μπορεί να προσφέρουν έστω και μερικές ακόμη επιχειρήσεις... Αλλες μεταρρυθμίσεις δεν αναμένονται γιατί είναι τόσες πολλές πιά οι δάφνες από τα πλεονάσματα που αρκούν και περισσεύουν!

  • Geros avatar
   Geros @ Seagull 07/10/2014 15:15:41

   Δεν κατάλαβα , μας ενοχλεί όλους η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή? Αν μας ενοχλεί γιατί να υπάρχουν αντιδράσεις στην καραμπινάτη εισφοροδιαφυγή που γίνεται με τις παροχές των εταιριών? Μια πιστωτική με την οποία αγοράζω ρούχα για τα παιδιά μου είναι ή δεν είναι μισθός? Ένα κινητό τηλέφωνο που παίρνω τα ξαδέλφια μου στην Γερμανία είναι ή δεν είναι μισθός? Ένα ιδιωτικό πρόγραμμα περίθαλψης είναι ή δεν είναι μισθός? Γιατί να μην φορολογείται ως μισθός και γιατί να μην πληρώνεις εισφορές μισθού για αυτό? Όλοι μα όλοι λέτε για την πάταξη της φοροδιαφυγής και μόλις κάποιος πάρει το οποιοδήποτε μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση αντιδρούν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ! Ακόμα και σε ένα μέτρο αυτονόητα δίκαιο και σωστό όπως αυτό! Να πω ότι θίγονται οι φτωχοί να βρω μια δικαιολογία , αλλα εδώ θίγονται στελέχη που να πάρει, ΣΤΕΛΕΧΗ! Μια κοινή απάντηση είναι "γιατί να τους τα δώσω? Αυτοί μου δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα?" Ναι, δέχομαι το επιχείρημα αλλα αν νιώθουμε έτσι μην ξαναμιλήσουμε για πάταξη της φοροδιαφυγής. Να πούμε ανοιχτά ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ για να ξέρουμε τι λέμε ...

   • Εοιφανιος avatar
    Εοιφανιος @ Geros 07/10/2014 21:41:56

    εαν δεν σε ψηφίσουν τα στελεχη που πας ως δεξιό κομμα; Χρυσή αυγή θα γίνουμε;

   • Seagull avatar
    Seagull @ Geros 08/10/2014 08:35:31

    Με όλο τον σεβασμό στην ηλικία σας.... αλλά νομίζω πως αρχίζετε να ξεκουτιένετε, ποιά τηλέφωνα στα ξαδέλφια στην Γερμανία αγαπητέ, ούτε ένα 10% των τηλεφωνημάτων που γίνονται δεν επιτρέπεται να είναι προσωπικά, τα τηλεφωνήματα και οι λογαριασμοί ελέγχονται κατά κόρον από τις εταιρείες (τις ιδιωτικές) και ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ότι του καπνίσει, πόσοι μπορεί να έχουν τηλέφωνα χωρίς έλεγχο? Ελάχιστοι. Και από την άλλη αγαπητέ ήδη το κράτος εισπράττει εδώ και πολλά χρόνια ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ που αν δεν απατώμαι για λογαριασμούς έως 50 ευρώ είναι 12% και φτάνει το 20% για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ, ΣΥΝ βεβαίως 23% ΦΠΑ επί του συνόλου!!!!!!! Για πιά φοροδιαφυγή μιλάτε δεν καταλαβαίνω. Αγαπητέ εσείς δεν είστε φιλελεύθερος όπως νομίζετε, όχι σοβιετιστής είστε ή και κάτι χειρότερο ίσως δεν μπορώ να το εντοπίσω τώρα. Εσείς αγαπητέ σε λίγο θα ζητήσετε και την φορολόγηση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατανάλωσης πριν αυτά πραγματοποιηθούν!

    • Γρηγόρης avatar
     Γρηγόρης @ Seagull 08/10/2014 08:47:51

     "Εσείς αγαπητέ σε λίγο θα ζητήσετε και την φορολόγηση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατανάλωσης πριν αυτά πραγματοποιηθούν!" Γιατί δεν γίνεται νομίζεις με το 55% προκαταβλητέο φόρο για το επόμενο έτος που μάλλον η επειχείρησή σου θα έχει κλείσει?

    • Geros avatar
     Geros @ Seagull 08/10/2014 13:23:11

     Το ποιός είναι ξεκούτης φαίνεται από τον τρόπο που ο καθένας μας κατανοεί το κείμενο που έγραψε ο άλλος σχολιαστής. Άρα εσείς είσαστε ο ξεκούτης. Ανέφερα τις παροχές που αποδεδειγμένα αφορούν πράγματα πέρα και πάνω από τα έξοδα που ο καθένας μας κάνει για την εταιρεία. Σε τελική ανάλυση αν σας φορολογήσουν σαν μισθό τηλεφωνήματα που κάνετε για την εταιρεία σας, ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ! Δεν νομίζω ότι σώφρον άνθρωπος θα σας ζητήσει τα ρέστα για αυτό. Ούτε φυσικά ο νομοθέτης έχει καμια πρόθεση να σας φορολογήσει για αυτά. Εγώ επειδή είμαι φιλελεύθερος ζητάω την ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του δημοσιου. Αλλα εσείς που δεν είσαστε βρείτε τον τρόπο να χρηματοδοτήσετε αυτό το τέρας χωρίς φορολογία και φυσικά μην παραπονιέστε για κάθε φόρο που μπαίνει για την χρηματοδότηση του τέρατος αυτού. Θέλετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο , όλοι να χωθούν , να βολευτούν , να συνταξιοδοτηθούν στα 40 , αλλα τον λογαριασμό να τον πληρώσει ο .... φούφοτος. E όχι αγαπητέ! Ξηλωθείτε και πληρώστε! Χωρίς διαμαρτυρίες. Εγώ σαν νομοταγής πολίτης θα πληρώσω και θα σχολιάσω κιόλας ότι αφού ο μισθός φορολογείται τρελά τότε να φορολογηθούν και τα προνόμια των στελεχών που είναι στην ουσία μισθός. Εσείς από την άλλη , ανεύθυνα , ανέξοδα και λαικιστικά διαμαρτύρεστε για τα πάντα και ζητάτε τα πάντα!

  • XD avatar
   XD @ Seagull 07/10/2014 16:58:07

   Seagull, Εχουν βαλθει,ολα τα [..] του Συριζα να κανουν τα παντα προκειμενου να ριξουν την κυβερνηση. Πρωτα απο ολα,για να μην τρελαθουμε δλδ,ολα αυτα που γραφονται περι φορολογησης εταιρικων παροχων ,δεν ειναι πουθενα στο προσχεδιο του προυπολογισμου το οποιο εχει αναρτηθει στη εφημεριδα της κυβερνησης. Πιο πολυ μου μοιαζουν για οικονομικα μετρα μιας αριστερης κυβερνησης παρα της σημερινης,και αυτο γιατι σε καμια περιπτωση αυτη η κυβερνηση (ειδικα η ΝΔ) δεν θα εμπενε με τετοιο τσαμπουκα και μενος στις τσεπες και στα συμφεροντα των επιχειρησεων. Υ.Γ..
   Κατι με δημοσκοποισεις,κατι με υβρεις,κατι με τετοια περιεργα περι φορολογησης εταιρικων παροχων,κατι μου λεει πως ο συριζα εχει αρχισει να φοβαται με την ψηφο εμπιστοσυνης και προσπαθει με ο,τι μπορει να μας πεισει για το αντιθετο.

 3. threshold avatar
  threshold 07/10/2014 09:44:56

  Και οι ξένοι που μας δανείζουν και οι Έλληνες που προσπαθούν με αίμα και ιδρώτα να επιβιώσουν ρίχνουν λεφτά σε βαρέλι χωρίς πάτο. Μπήκαμε στο μνημόνιο επειδή το χρέος ήταν 125% του ΑΕΠ και τώρα που φτάσαμε το 175% του ΑΕΠ θεωρείται βιώσιμο και πάμε για επιμύκηνση του χρέους που θα χρεώσει άλλες δύο γενιές.Πέρασαν 6 χρόνια ψυχικής κατάρρευσης και ταπείνωσης και εσείς μιλάτε για την πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει απο εδώ και μπρος.Έλεος. Οι πολιτικοί και αξιωματούχοι του κράτους πρέπει να δουλέψουν περισσότερο.Τα υποζύγια δεν αντέχουν αλλο...

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 07/10/2014 11:34:27

  "Μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οι απολύσεις, έχει γίνει κάτι άλλο ώστε αυτό το σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες και είναι διεφθαρμένο να μεταμορφωθεί;" Μεταρρύθμιση είναι να θες να δηλώσεις αλλαγή ταυτότητας στην εφορία και να μην σου ζητάνε φωτοτυπία της ταυτότητας (απλή επίδειξη δεν αρκεί;). Εξαγριώθηκα μάλιστα όταν μου είπαν ότι πρέπει να πάω... εκτός εφορίας σε φωτοτυπάδικο για να βγάλω την φωτοτυπία! Δεν μπορούν απλά να σκάνάρουν την ταυτότητα; Να την φψτογραφήσουν με το κινητό τους μήπως; Δεν θα ήταν πιο σωστό η αρχή που εκδίδει την ταυτότητα να ενημερώνει αυτόματα όλο το υπόλοιπο δημόσιο ότι η ταυτότητα άλλαξε; Αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταρρύθμισης. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια μικρά παραδείγματα που εμποδίζουν ξένους επενδυτές να έρθουν, καθιστούν την χώρα μη ανταγωνιστική, ταλαιπωρούν τους πολίτες, απαιτούν περισσότερη δουλειά δίχως λόγο και αιτία.. Λέτε, ότι μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οι απολύσεις! Μα είναι σίγουρα μεταρρύθμιση οι απολύσεις; Δεν ξέρω. Είναι μεταρρύθμιση η αύξηση των φόρων κατά 500% σε 4 χρόνια μέσα; Σε αυτό είμαι σίγουρος: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
  Αυτό που βιώνουμε δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά βασικά η διαχείριση μίας έκτακτης δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία μπήκαμε ελέω ΓΑΠ και ΑΓΠ.

 5. blackunder avatar
  blackunder 07/10/2014 12:50:39

  Θέλει πολλή δουλειά όντως...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/10/2014 12:57:15

  Ξέρετε τι ήταν τα "Χωριά του Ποτέμκιν"; Ο μεγάλος σκηνοθέτης τόσων και τόσων επικών φίλμ Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν (Γερμανο-Σουηδο-Λετονο-Εβραιο-Ρώσος, το πιο απίστευτο εξωτικό υβρίδιο) ήξερε να τα στήνει τέλεια...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 07/10/2014 13:00:42

   ....fake villages, built only to impress (ο πρίγκηπας Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Ποτέμκιν, ο ευνοούμενος της Μεγάλης Αικατερίνης...)

 7. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 07/10/2014 13:19:16

  Οι σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία κάνουν την προσαρμογή ζήτημα ζωής και θανάτου. Όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα, και η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, με δομές της δεκαετίας του ’70. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει την πραγματικότητα. Θα επινοεί συνεχώς «ισοδύναμα», δηλαδή κι άλλους φόρους, για να μην προχωρήσουμε στις αλλαγές που θα κάνουν βιώσιμη την οικονομία. Θα αδημονούμε ως κοινωνία να δανειστούμε ξανά με υψηλά επιτόκια από τις αγορές, όπως κάναμε πάντα, αρκεί να απαλλαγούμε από τους ενοχλητικούς που μιλάνε για αναγκαστικές αλλαγές ώστε να πάρει μπρος η οικονομία. Είδατε κανέναν από όλους αυτούς που εξεγείρονται εναντίον του χρέους προς τα ευρωπαϊκά κράτη, να λέει τίποτα για το καινούργιο χρέος που προσθέτουμε με επιτόκια τριπλάσια; Κοινός αγώνας, να διατηρηθεί ο κρατισμός, το πελατειακό κράτος, ο παρασιτισμός και ελπίδα καμία. Δυστυχώς.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ βαγγέλας 07/10/2014 13:26:33

   "Θα αδημονούμε ως κοινωνία να δανειστούμε ξανά με υψηλά επιτόκια από τις αγορές, όπως κάναμε πάντα, αρκεί να απαλλαγούμε από τους ενοχλητικούς που μιλάνε για αναγκαστικές αλλαγές ώστε να πάρει μπρος η οικονομία..." Πέτυχες διάνα Βαγγέλα: Αυτή ακριβώς την "πατάτα" ετοιμάζονται να κάνουν οι ανεκδιήγητοι για να μας καλοπιάσουν. Δεν τσιμπάμε. Ο καθ' ύλην αρμόδιος κόμης Γκί(κ) ντε Χαρντού τι λέει άραγε; Θα δεχθεί να συμπράξει σ' αυτή την οπερέττα, με το Χότζα να βάζει φωτιά στο σπίτι του για να θαυμάσουν θέαμα τα χοτζόπουλα;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ βαγγέλας 07/10/2014 13:31:34

   Για να ξαναδώσουν νόμιμα (ηθικά;) τρελούς μισθούς και συντάξεις σε διακστικούς, ένστολους (και στους λοιπούς μανδαρίνους αποικιοκράτες που κάθονται στο σβέρκο μας εδώ και άπειρες δεκαετίες), ρε γκαμότο... Για τις "άγαμες θυγατέρες", ρε γκαμότο... Για να συνεχίσουν να φτιάχνουν οι εργολάβοι (πρώην "νταβατζήδες") οδικά έργα, μοιρασμένα σε κομματάκια ανά χιλιόμετρο - είναι οι "οικονομίες κλίμακας" ηλίθιοι.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ βαγγέλας 07/10/2014 13:38:14

   Γι αυτούς, "επανεκκίνηση" και μεταρρύθμιση της οικονομίας σημαίνει ...να δίνουν κίνητρα για να ανοίγουν ταβέρνες, γουρουνάδικα, καφέ μπάρ, κομμωτήρια και σχολές καράτε. Και αντίθετα: Να πουλάνε ακριβά το ρεύμα στην εξαγωγική βιομηχανία (για τις ωραίες συντάξεις των στελεχών της ΔΕΗ, ρε γκαμότο). Να αλλάζουν το φορολογικό νόμο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Να χαρίζουν τα τραπεζικά θαλασσοδάνεια των "πρώην νταβατζήδων" και μετά να βουλώνουν την τρύπα στον ισολογισμό της τραπεζας με συνεισφορά του φτωχού φορολογούμενου. Να παραγράφουν με δικαστικές αποφάσεις τις υπεξαιρέσεις στελεχών Δημοτικών επιχειρήσεων... Άν συνεχίσω να γράφω, θα πέσει ο σέρβερ...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 07/10/2014 17:12:04

    Μόλις ολοκλήρωσε "εθελούσια συνταξιοδότηση" 2000 υπαλλήλων της μεγάλη τράπεζα. Για το που θα βρεί τα κερατιάτικα, που θα τα καταβάλλει το ΙΚΑ και το μπατιρημενο επικουρικό της τράπεζας. ρωτήστε τον αρμόδιο για θέματα θησαυροφυλακίου και φορολογικής αφαίμαξης, κόμητα Γκι νε Χαρντού. Ίσως αναρτήσoυν to balance sheet (μάλλον shit) της επιβάρυνσης του δημοσίου από την εθελούσια και στο taxis... Τσάτσοι πολιτικοί και χρηματοπιστωτικοί...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ βαγγέλας 07/10/2014 15:24:21

   Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε μονίμως είναι το εξής. Με την υπάρχουσα δομή της οικονομίας μας, η οποιαδήποτε ανάπτυξη θα συνοδευτεί αναπόφευκτα από αύξηση του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου. Το οποίο έλλειμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Πόθεν? Από τις αγορές? Διαβάζω σε σχετική μελέτης της ΤτΕ (που την ελέγχουν η ξένοι τοκογλύφοι Ροκφαίλτωρ) "Την περίοδο 2000-2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα ανήλθε κατά μέσον όρο ετησίως σε 17,7 δισεκ. ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων επιτεύχθηκε κατά 65,8% από την καθαρή εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, κυρίως σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου (52,5%) και δευτερευόντως σε μετοχές (13,5%), κατά 13,6% από λοιπές επενδύσεις (καταθέσεις: 26,6%, δάνεια: -13,4%, και λοιπά 0,4%) και κατά 14,7% από κεφαλαιακές μεταβιβάσεις που αφορούν σχεδόν πλήρως πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Η συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν σχεδόν μηδενική, αν και η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι σημαντικές εκροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σχεδόν αντιστάθμισαν τις αντίστοιχες εισροές για ΞΑΕ στην Ελλάδα. Εκτιμάται ωστόσο ότι σε μέσο έως μακρό χρονικό ορίζοντα οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό θα έχουν θετική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω της εισροής στη χώρα τουλάχιστον μέρους των κερδών που δημιουργούν. Ελλείμματα τέτοιου επιπέδου στις τρέχουσες συναλλαγές με το εξωτερικό δεν είναι διατηρήσιμα, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δύο έτη το έλλειμμα αντιστοιχούσε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 14% του ΑΕΠ ετησίως. Τα υψηλά ελλείμματα τροφοδοτούσαν ένα διογκούμενο χρέος και διεύρυναν το κόστος εξυπηρέτησής του. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης και ενισχύει τη δυναμική του χρέους αυτού. Η άμεση μείωση των ελλειμμάτων στις εξωτερικές συναλλαγές σε διατηρήσιμο επίπεδο αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της δυνατότητας για οικονομική ανάπτυξη και άνοδο της ευημερίας. Αυτό, [...], επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με την αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά, την αύξηση της αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και την πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας."

  • George N avatar
   George N @ βαγγέλας 07/10/2014 15:59:59

   The Rise and Fall of.... γράφουνε οι ιστορίες. Καμιά φορά και Freefall. Μια χερσόνησος της Ασίας ήταν που είχε τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της που κι αυτήν ακόμα, την έκανε ήπειρο!

 8. ΆλυτηΕξίσωση avatar
  ΆλυτηΕξίσωση 07/10/2014 15:36:19

  Για να σηκωθεί ψηλά η πατρίδα, πρέπει να πάψει να είναι στα γόνατα και με απλωμένο το χέρι, ο λαός της. Θέλει δουλειά πολλή και πείσμα και ψυχή και τόλμη κι αποφασιστικότητα. Τίποτε δε θα γίνει με το δουλικό μας ''Ναι σε όλα''.....

 9. Alkiviadis avatar
  Alkiviadis 07/10/2014 22:01:53

  Ότι και να λέτε, ότι και να κάνετε οι πασόκοι θα κυβερνούν για πάντα.

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/10/2014 11:01:10

  "...Την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη το 2015 από το 2,9% του ΑΕΠ στο 2,5%, την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων οφειλετών από τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», τη θεσμική αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά, ζήτησαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι επικεφαλής της τρόικας..." Έτσι όπως πάνε, οι κυβερνώντες θα μας κάνουν κάποια στιγμή, εμάς τους απλούς και "αντικομματικούς" πολίτες, να είμαστε ....με την τρόικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.