Η ώρα της αλήθειας
07/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ώρα της αλήθειας

Όσο διαιωνίζεται αυτή η ασάφεια, η θολούρα, αυτή η… αιθαλομίχλη πάνω από το μέλλον της οικονομίας τόσο ο λαός βαριέται και αποδοκιμάζει την κυβέρνηση. Καθαρές λύσεις θέλει, κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

Τα όσα έγιναν στο χθεσινό Γιούρογκρουπ μπορούν να ερμηνευτούν πολλαπλώς. Για παράδειγμα οι Ευρωπαίοι λένε ότι πίεσαν την ελληνική κυβέρνηση κι ότι προκρίνουν το σενάριο της ενισχυμένης προληπτικής γραμμής στήριξης. Κοινώς νέο μνημόνιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με άγνωστους όρους τους οποίους υποτίθεται ότι θα διαπραγματευτούμε.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι σε 6-12 μήνες η Ελλάδα θα πετύχει «καθαρή» έξοδο. Δηλαδή θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος και μετά η χώρα θα κινηθεί πιο χαλαρά με μια πιο καλή εποπτεία.

Η αλήθεια μπορεί να είναι κάπου στη μέση ή τουλάχιστον να βρεθεί μια μέση λύση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτουν οι Ευρωπαίοι δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Ουσιαστικά ξανά η Ελλάδα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δεν… μας κάνουν τη χάρη. Παρ’ ότι οι Ευρωπαίοι δεν χαλαρώνουν ποτέ και ακολουθούν τη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή αυστηρούς όρους και λιτότητα διαρκείας, μπορεί από τ’ αγκάθια να βγουν ρόδα. Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει χαλαρούς όρους, μικρότερη εποπτεία αλλά το κυριότερο: Να υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά συνεχώς αναβάλλονται.

Μήπως όμως είναι η ώρα να ειπωθούν οι μεγάλες αλήθειες στον ελληνικό λαό; Καθαρά και σταράτα, χωρίς επικοινωνιακές φιοριτούρες και χωρίς «βαφτίσια» των νέων προγραμμάτων και όρων που θέτουν οι δανειστές, μήπως θα πρέπει η κυβέρνηση να πει καθαρά και ξάστερα τι έχουμε πετύχει ως τώρα, τι μας ζητάνε, τι μπορούμε να κάνουμε και που πάει το όλο ζήτημα.

Διότι όσο διαιωνίζεται αυτή η ασάφεια, η θολούρα, αυτή η… αιθαλομίχλη πάνω από το μέλλον της οικονομίας τόσο ο λαός βαριέται και αποδοκιμάζει την κυβέρνηση. Καθαρές λύσεις θέλει, κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση.

1.Να πει η κυβέρνηση στο λαό ότι οι θυσίες που έκανε δεν θα πάνε χαμένες με μια σύγκρουση στα τυφλά με τους δανειστές.

2.Να καταγγείλει και να ξεγυμνώσει τους Ευρωπαίους που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

3.Να πει ξεκάθαρα τι σημαίνει προληπτική γραμμή στήριξης και άλλες τέτοιες περίεργες λέξεις. Με το να μπερδεύεις τους πολίτες αυτό που κάνεις είναι να σε μισούν περισσότερο.

4.Να πει αν θα υπογράψεις νέο μνημόνιο και ποιοι θα είναι οι όροι του. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο βιολί ή κάτι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο;

5.Να εξηγήσει ότι το να μείνεις για άλλους έξι μήνες με ένα χρόνο σε πρόγραμμα δεν είναι η απόλυτη καταστροφή. Γιατί κάποιοι βάλθηκαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Τόσο σοβαρά ζητήματα όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με το βλέμμα στις κάλπες.

6.Να εξηγήσει ότι αν μπεις σε νέο πρόγραμμα αυτό που έχει σημασία είναι οι όροι. Άλλο ένας όρος που λέει κάντε μεταρρυθμίσεις κι άλλο κόψτε μισθούς και συντάξεις. Το πρώτο πρέπει να γίνει το δεύτερο είναι απαγορευμένο.

7.Πρέπει να κάνει τον κόσμο να καταλάβει ότι οι δανειστές που βάζουν τα ωραία τους λεφτά θέλουν να τα πάρουν πίσω. Και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουν. Ο τζάμπας πέθανε.

8.Πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί κωλυσιεργεί τόσο σε μέτρα όπως π.χ. να διώξει μερικούς άχρηστους υπαλλήλους από το δημόσιο. Τι φοβάται, μη χάσει την πελατεία; Εδώ ο κόσμος καίγεται…

9.Πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο που θα μας οδηγήσει όλη αυτή η περιπέτεια κι αν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οφείλει να ξέρει ποιο είναι το μέλλον το δικού του και των παιδιών του.

10.Τέλος, και μακριά από εκλογικές υποσχέσεις, πρέπει να δείξεις ξεκάθαρα στους πολίτες τις επιλογές που έχει. Να ξεγυμνώσεις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξεις τα δικά σου πλεονεκτήματα. Εκεί θα παιχθεί το μεγάλο παιχνίδι. Στο ψέμα, την πλάνη και στον ρεαλισμό, το ότι κάποιοι πρέπει να πατάνε στο έδαφος.

Αν όλα αυτά τα πει στον κόσμο η κυβέρνηση, κι αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται χωρίς φόβο και πάθος, τότε και η ίδια δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όμως, ποιοι μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο αλήθειας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 07/11/2014 09:10:00

  Aγαπητέ Φάκτωρ τα τελευταία άρθρα σου είναι όντως συγκινητικά και ειλικρινή. Ομως , μόνος σου απαντάς ενδόμυχα και στα ερωτήματά σου... Λες ας πούμε: "Αν όλα αυτά τα πει στον κόσμο η κυβέρνηση, κι αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται χωρίς φόβο και πάθος, τότε και η ίδια δεν έχει τίποτε να φοβηθεί....." 1. Bάζεις δύο μεγάλ ΑΝ ,προφανώς διότι τα 2,5 χρόνια που η κυβέρνηση άφησε να περάσουν άπρακτα, δεν σου εγγυώνται οτι στον ό,ποιο χρόνο της απομένει, ΘΑ κάνει αυτά που λες... 2.Και δεύτερο θέτεις το σημαντικώτερο ερώτημα: "όμως, ποιοι μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο αλήθειας;" Στο οποίο η απάντηση είναι οτι μετά τον ΕΝΦΙΑ και τις κατασχέσεις, αν ανακοινώσεις με ειλικρίνεια στους δεινοπαθούντες οτι το εργασιακό και το νέο συνταξιοδοτικό είναι προαπαιτούμενα και οι νέοι όροι για "τη γραμμή στήριξης" δεν θα έχουν περικοπές μισθών, αλλά ισοδύναμα μέτρα και οτι τέλος οι απολύσεις θα γίνουν, είναι προφανές οτι αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο αλήθειας, θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό. Και το ερώτημα είναι: Aφού όπως ομολογούν οι συγκυβερνώντες ο λαός έχυσε αίμα και δάκρυα αυτά τα 5 χρόνια, αυτοί είναι έτοιμοι να χάσουν τους 10-20 μισθούς μιας μέσης Ελληνικής οικογένειας που κερδίζουν μέσα στην κρίση και να παραδώσουν και στους άλλους την κυβέρνηση για να δοκιμαστούν στην εξουσία, επειδή δεν επιτρέπεται κάτω απο καμμία λογικοί να κυβερνούν για 50 χρόνια οι ίδιοι που ομολογουμένως απέτυχαν, με το φόβο οτι ίσως οι νέοι να μην τα καταφέρουν καλύτερα. Διότι έτσι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ απο αυτούς και την καθυστέρηση που μας έφεραν. *Πάντως μην αναμένεις εστω και αυτή την ειλικρίνεια που τους ζητάς. Δεν μπορούν.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2014 09:28:27

  Η αλήθεια είναι ότι από το 2016 οι απαιτούμενοι τόκοι μειώνονται πολύ.Είναι έτσι φτιαγμένο το πρόγραμμα ακριβώς γιατί τελείωνε το 2016. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να το λήξει μια ώρα αρχύτερα ή μάλλον ένα χρόνο νωρίτερα.Δεν είναι οι Ευρωπαίοι που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους,είμαστε εμείς που θέλουμε να τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα. Είτε επειδή θέλει να συγκεντρώσει τους 180 είτε για κάποιο άλλο λόγο. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι πολύ απλή.Μένει ένας χρόνος που βεβαίως δεν θα είναι σκληρός σαν τους άλλους αφού θα έχει ανάκαμψη 2,9% (προβλέψεις ΕΕ). Δεν το πιστεύει ο κόσμος;Πρόβλημά του.Θα πάμε σε εκλογές και ότι βρέξει ας κατεβάσει.Αρκετά με τα επικοινωνιακά παραμύθια.

  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ ψυχραιμια 07/11/2014 09:52:33

   ΣΩΣΤΟΣ! Επιτέλους αγαπητέ ψυχραιμία.Δεν είμαστε και παντρεμένοι με την εξουσία. Αλλωστε οι πρόγονοί μας δίδαξαν οτι στη Δημοκρατία ΟΛΟΙ πρέπει να δοκιμάζονται καθότι "Αρχή άνδρα δείκνυσι". Κι αν αποτύχει, εξοστρακισμός. Η εξουσία δεν είναι πλιάτσικο, ούτε μισθός.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 07/11/2014 09:55:13

   Καλώς τον εκπρόσωπο του χοιροβοσκού Dijsselbloem !

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Γιάννης Κιαπέκος 07/11/2014 13:50:56

    Αγελαδοβοσκός παρακαλώ, ως γνήσιος Ολλανδός. Οι γουρουνάδες είναι δίπλα, στα ανατολικά τους. Εδώ έχουμε γίδια, χωρίς βοσκό...

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Uncle Stgm 07/11/2014 18:16:04

     Κάνετε λάθος θείε ! Jeroen Dijsselbloem σπουδές : αγροτική οικονομία , επάγγελμα : εκτροφέας χοίρων (έχει φάρμα με γουρούνια)

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Γιάννης Κιαπέκος 07/11/2014 20:21:53

      Μπα, δεν το 'ξερα! Ευχαριστω για την πληροφορια. Γουρουνάς το επάγγελμα και σοσιαλδημοκράτης ως προς την πολιτική ταυτότητα, αξιοσημείωτη rarity μου φαίνεται. Συνήθως οι σοσιαλδημοκράτες γίνονται κοινωνιολόγοι ή νομικοί...

 3. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 07/11/2014 10:24:38

  Μᾶς χρειάζεται τσυριζα γιά νά διαλυθῆ ὁ μῦθος τῆς ᾿Αριστερᾶς once and for all!

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Φωτεινή 07/11/2014 13:35:16

   Με το μύθο της δεξιάς τι γίνεται?

   • MoonWalk avatar
    MoonWalk @ Ιδιώτης 07/11/2014 13:58:02

    Αυτόν τον ζούμε ήδη. 40 χρόνια τώρα, δεν κάνουμε και τίποτε άλλο!

   • F?te??? avatar
    F?te??? @ Ιδιώτης 07/11/2014 17:56:31

    Νῖκες μετά τήν πανωλεθρία σας τό 44.

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ F?te??? 07/11/2014 21:15:52

     Με αποκορύφωμα τις νίκες της τρέχουσας περιόδου... Συγχαρητήρια!

 4. Geros avatar
  Geros 07/11/2014 10:55:51

  Κατά την γνώμη μου η ώρα της αληθειας δεν ήρθε ακόμα και όταν έρθει δεν θα έχει προαναγγελθεί από πολιτικούς. Οι πολιτικοί μας ουδέποτε είχαν πρόθεση να μας πούνε την αλήθεια γιατί απλά ο Ελληνικός λαός ουδέποτε εκτιμούσε τους λέγοντες την αλήθεια. Όπως πολύ σωστά είχε τραγουδήσει ο Σαββόπουλος παλαιότερα "αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει , καλύτερα να μην μας πει κανένα". Ο ΣΥΡΡΙΖΑ πως πήγε από το 3% στο 30%? Μα λέγοντας ασύστολα ψέματα εδώ και 4 χρονια! Δεν λέω για αυτά που λέει τώρα , πάρτε τι έλεγε πριν δύο χρόνια και τι λέει τώρα , έχει ήδη ακυρώσει τον ίδιο του τον προ δύο ετών εαυτό ως ψεύτη. Ο Ελληνικός λαός επιβραβεύει εδώ και δεκαετίες τους ψεύτες και καταδικάζει τους λέγοντες την αλήθεια στην αφάνεια , την γελοιοποίηση , τον δημόσιο ακόμα εξευτελισμό. Και μετά έχει και απαίτηση να ακούσει αλήθειες? Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κέρδισε από την τρόικα το να μην ανοίξει τώρα το ασφαλιστικό , τι σημαίνει αυτό καταλαβαίνει κανεις? Σημαίνει πως πανηγυρίζουμε που μας επιτράπηκε να κρατήσουμε για ένα δύο χρόνια ακόμα το πτώμα στην ντουλάπα. Και η αντιπολίτευση πως αντέδρασε? Είπε "όχι , ο Ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει και να λύσει το πρόβλημα πριν έρθει η κατάρρευση"? Όχι φυσικά , μόκο έκανε! Αφού και αυτοί το ίδιο ελπίζουν να πετύχουν όταν κυβερνήσουν , να κρατήσουν το πτώμα στην ντουλάπα και για την δική τους θητεία. Φυσικά το πτώμα δεν θα μείνει για πάντα στην ντουλάπα , κάποια στιγμή η ντουλάπα θα ανοίξει και θα βρωμίσει όλος ο τόπος , και τότε ο Ελληνικός λαός θα πει δεν ήξερα , δεν μου λέγανε , δεν φταίω. Όχι , ο λαός και ήξερε και του λέγανε και φταίει. Ποτέ δεν ήθελε την ώρα της αληθειας και αποφάσιζε συνειδητά να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του ακούγοντας ευχάριστα ψέματα. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ακολουθεί μια ακόμα κρίση στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους. Η κρίση χρέους επέφερε αναπόφευκτα μια μείωση του ΑΕΠ , αυτή η μείωση έφερε πολύ κοντά το σημείο στο οποίο το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα με την σημερινή του μορφή δεν μπορεί άλλο να υπάρξει. Το ασφαλιστικό καταρρέει , όχι από τα δομημένα ομόλογα και το PSI (αυτά είναι σταγόνες στον ωκεανό) όπως λένε οι λαϊκιστές , αλλα απλούστατα γιατί τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν είναι δυνατό πλέον να στηρίξουν τους βρισκόμενους στην σύνταξη. Το πρόβλημα με την επερχόμενη κρίση είναι πως δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση από κάποια παράταξη να την αντιμετωπίσει συντεταγμένα , όπως συνέβη με την κρίση χρέους την οποία τα παλαιά κόμματα παρά τις φοβερες αντιστάσεις ,τα εσωτερικά προβλήματα και την λαϊκή κατακραυγή την αντιμετώπισαν αξιοπρεπώς. Πολύ φοβάμαι ότι η επερχόμενη κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί μέσο ενός "μνημονίου" αλλα μέσο μιας κατάρρευσης.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Geros 07/11/2014 12:12:26

   Η επίσημη θέση είναι ότι αναμένονται αναλογιστικές μελέτες.Δεν ξέρουμε ακόμη. Εδώ θα υπενθυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τροικανοί επέμεναν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ζητούσαν νέα μέτρα που φυσικά θα μεγάλωναν την ύφεση.Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα πάρει και στο τέλος όχι μόνο δικαιώθηκε αλλά κάποιοι έγραψαν ότι πρέπει να της ζητηθεί συγνώμη γιατί η τρόικα επέμενε για πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ του χρόνου θα υπάρξει άνοδος του ΑΕΠ 2,9% και το 2016 3,5%.Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί το οποιοδήποτε μέτρο εμποδίσει αυτή την εξέλιξη όπως μείωση συντάξεων.Εάν είναι απαραίτητη μπορεί να γίνει το 2016 όταν θα έχει πάρει για τα καλά εμπρός η μηχανή.Βέβαια εγκυμονείται ο κίνδυνος τότε πάλι οι πολιτικοί να μην κάνουν τίποτα.Αλλά τώρα πρέπει να μην εμποδισθεί η ανάκαμψη.

   • Ανέστης Ιακωβάκης avatar
    Ανέστης Ιακωβάκης @ ψυχραιμια 07/11/2014 12:33:42

    Από ποιό οικονομετρικό μοντέλο προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί της ανάπτυξης? Αυτή είναι και η δουλειά μου άλλωστε. Πως προκύπτει ανάπτυξη όταν ο δείκτης κατανάλωσης και η παροχή πιστώσεων των τραπεζών προς στις ΜμΕ κινούνται σε ιστορικά χαμηλά? Για τις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις δεν το συζητώ.

   • George N avatar
    George N @ ψυχραιμια 07/11/2014 20:40:03

    Α. Δεν πρέπει να γίνει κάτι στις συντάξεις (παρότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των ταμείων και της πίστης σε αυτά που είναι τρομερά επικίνδυνο) για να μην μειωθεί η ανάπτυξη. Β. Μια και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα ελλείμματα αν υπάρχει πρόβλημα στις συντάξεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν με φόρους ή να μην υπάρξει μείωση τους. Γ. Τα χρήματα του ΙΤ τομέα θα μειωθούν και θα αυξηθεί ισόποσα το τμήμα των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις. Αυτό θα φέρει ανάπτυξη ή τουλάχιστον δεν θα την θέσει σε κίνδυνο. Δ. Από τα πιο πάνω συνάγεται ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη φέρνουν δαπάνες του Δημοσίου από ότι του Ιδιωτικού τομέα (Μια και μιλάμε για ίσα ποσά). Το βέλτιστο δε της ανάπτυξης επιτυγχάνεται όχι από πχ ιδιωτικές επενδύσεις αλλά από δαπάνες συνταξιοδότησης. Μήπως να ξαναδούμε τι εννοούμε με τον όρο "ανάπτυξη"? Αυτό που περιγράφεις για "Κούγκι" το ήξερα :-)

  • franck avatar
   franck @ Geros 07/11/2014 19:26:25

   Το κακό με τον Ελληνικό λαό φίλε Geros είναι οτι όντας βουτηγμένος στην αμαρτία της φιλαρέσκειας και της οκνηρίας, συμπαρέσυρε και τους εργατικούς και σώφρονες λαούς της Ισλανδίας της Ιρλανδίας και Αγγλίας, αλλά και πρωτίστως τον Αμερικανικό λαό που το 2008 έπαθε ό,τι και με την κρίση του 1929. Είναι εκπληκτική η ικανότητά μας ακόμα και σήμερα, λόγω βεβαίως όπως υποθέτεις της τάσης μας προς την εύκολη και τρυφηλή ζωή που μας κάνει ευάλωτους στούς κόλακες πλιατσικολόγους πολιτικούς μας, να καταστρέψουμε ολόκληρο τον κόσμο...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ franck 08/11/2014 16:53:59

    ...Είμαστε τελικά ''οι εκλεκτοί''. Είτε από την καλή, είτε από την ...ανάποδη! :-)

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 07/11/2014 12:00:25

  -Μήπως όμως είναι η ώρα να ειπωθούν οι μεγάλες αλήθειες στον ελληνικό λαό; Η ώρα για να ειπωθεί ΟΛΗ η αλήθεια στον Ελληνικό λαό, πέρασε. Ήταν αμέσως μόλις έκανε τη στροφή στη μνημονιακή του φάση ο κ. Α.Σαμαράς. ’Επρεπε να υπερβεί τον εαυτό του, να μην αναγγείλει Ζάππεια, 18 σημεία κ.λπ και να διεκδικήσει την εξουσία παρουσιάζοντας με ειλικρίνεια και ρεαλισμό το εφικτό σχέδιο δράσης της κυβέρνησής του. Μπορεί ο κόσμος να μην αρέσκεται να ακούει την αλήθεια, αλλά αν θέλεις να είσαι ΗΓΕΤΗΣ του κι εκπαιδευτής του που μάχεται για να τον ανεβάσει και όχι ένας τυχαίος πολιτικάντης που αρκείται στο να κολακέψει τις αδυναμίες και να χαϊδέψει τα ελαττώματά του, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ και ας πληρώσεις το τίμημα. Αργά ή γρήγορα, θα εκτιμηθεί και θα επιβραβευθεί η αντρίκεια στάση σου. Όταν η πραγματικότητα σε δικαιώσει. Αν έχεις δίκιο, δεν αργεί αυτή η στιγμή…. Σήμερα ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί, έχει πολυεξαπατηθεί και βαδίζει με πυξίδα την εκδίκηση. Με καταστρέψατε, θα σας εξαφανίσω σκέφτεται και δεν ακούει πια κανέναν. -Να καταγγείλει και να ξεγυμνώσει τους Ευρωπαίους που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Να παραδεχτεί και το λάθος της όμως η κυβέρνηση, που έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη σ΄εκβιαστές και τοκογλύφους, που δεν διεκδίκησε πιο σθεναρά χαλαρότερους όρους, που…κακόμαθε τους τσαρλατάνους στην υποχωρητικότητα και την υποταγή. Τώρα, δεν αισθάνονται όλοι αυτοί την υποχρέωση να σου…χαρίσουνε τίποτε. Θεωρούν τη ….συμμόρφωσή σου προς τας υποδείξεις, ως δεδομένη…. -Να εξηγήσεις ότι αν μπεις σε νέο πρόγραμμα αυτό που έχει σημασία είναι οι όροι. Άλλο ένας όρος που λέει κάντε μεταρρυθμίσεις κι άλλο κόψτε μισθούς και συντάξεις. Να εξηγήσεις όμως και με απόλυτη σαφήνεια, επακριβώς, ποιες είναι αυτές οι ….μεταρρυθμίσεις. Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει και κάτι άλλο. Άλλος μιλάει για …ιδιωτικοποιήσεις, άλλος για ξεπούλημα γενικώς κάτω απ΄ το κράτος εκβιασμών, άλλος για συμφέρουσες εκχωρήσεις σε φίλους, άλλος για ανεξέλεγκτες απολύσεις κατά διαταγή και αλόγιστη αύξηση της ανεργίας…. Με απόλυτη σαφήνεια λοιπόν: Οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι : 1, 2, 3, 4, 5…. Όχι άλλα φούμαρα και φερετζέδες. Αλήθεια για την ανεργία υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Μιά πρόταση αντιμετώπισής της με άμεση εφαρμογή, ή τα ευχολόγια, οι αναπτύξεις που ΘΑ έρθουν και ΘΑ δημιουργήσουν νέες θέσεις αποτελούν τον μόνιμο βαρετό και γελοίο ψαλμό όλων των επίδοξων σωτήρων; Γιατί όταν λέμε ‘’να απευθυνθεί η κυβέρνηση στους πολίτες’’, έχω την αίσθηση ότι όλα όσα αναφέρουμε, αφορούν πια μονάχα εκείνους που έχουνε ακόμη κάτι να διακινδυνεύσουν. Έστω κάτι ελάχιστο πλέον…… Όσοι όμως έχουνε χάσει τα πάντα και δεν είναι λίγοι (2.000.000), όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα ….σχέδια, δεν συμμετέχουνε συναισθηματικά, ούτε στον υπολογισμό του επαπειλούμενου …κόστους. Καμμία ….μεταρρύθμιση αλήθεια, που να προσφέρει άμεσα λύσεις, να επανεκκινεί την οικονομία μας χωρίς να απαιτείται η…έγκριση, η…έμπνευση ούτε το μαγικό ραβδάκι τοκογλύφων, δεν είμαστε ικανοί να σοφιστούμε;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Άλυτη Εξίσωση 07/11/2014 12:16:03

   Η οικονομία θα εκκινήσει έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ.Κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εκκινήσει. Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ 3ου τριμήνου του 2014 και θα είναι ανοδικό για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ ψυχραιμια 07/11/2014 12:29:24

    Ε, άμα το προβλέπει η Ε.Ε, σωθήκαμε. Αυτοί ενδιαφέρονται για να παρουσιάζουν ...χτενισμένους τους αριθμούς. Ποιός νοιάζεται; Στην αληθινή ζωή των πραγματικών ανθρώπων, άκρα του τάφου σ ι ω π ή !

    • ΙΚΟ avatar
     ΙΚΟ @ Άλυτη Εξίσωση 07/11/2014 12:36:15

     Ητοι, ψυχραιμία.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΙΚΟ 07/11/2014 13:08:09

      Ήτοι, ...αναιμία. :-)

 6. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 07/11/2014 12:34:36

  Εγώ θα ήθελα να θέσω και μια άλλη παράμετρο. Καλώς ή κακώς, για την οικονομία της συζήτησης να δεχθώ το κακώς, ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη χρονική στιγμή κανένα άλλο μέτρο. Το ίδιο πιστεύω και για τους βουλευτές που θα κληθούν να τα ψηφίσουν. Εργασιακά και ασφαλιστικό δεν περνάνε από πουθενά. Ως αποτέλεσμα αυτών η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές και να χάσει. Πέραν των όποιων οικονομικών θεμάτων όμως την περίοδο αυτή τρέχουν και πολλά ανοικτά και δύσκολα εθνικά θέματα. Θα αφήσει η παράταξη τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί αυτά τα θέματα; Να κλείσει το Σκοπιανό, να αντιμετωπίσει την προκλητική στάση και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη; Να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό; Μπορεί να διαφέρουν οι απόψεις τους στα οικονομικάαλλά στα υπόλοιπα θέματα δεν έχουν διαφοροποιήσεις και δυστυχώς οι θέσεις τους δεν συνάδουν με την ιστορική αναγκαιότητα και τις απαιτήσεις της πατρίδας και του έθνους. Τα όποια προβλήματα στον οικονομικό τομέα αργά η γρήγορα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθούν. Τετελεσμένα όμως στα εθνικά θέματα θα καταγραφούν και δεν θα μπορούν να αποκατασταθούν ποτέ. Είναι εθνική υποχρέωση της παράταξης να μην επιτρέψει αυτή τηνεθνοκτόνα εξέλιξη προτάσσοντας τις ενέργειες εξασφάλισης εκλογικής επιτυχίας και παράτασης της θητείας της ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τις γεωστρατηγικές διεργασίες στην περιοχή.

  • Δυσδαιμόνα avatar
   Δυσδαιμόνα @ Σπαθάριος 07/11/2014 13:05:49

   Tι μας λέτε τώρα κύριε; Οτι πας μη ....ενδοπαραταξιακός σας, είναι και προδότης; Είναι από χέρι ...Εθνικός μειοδότης; Κόψτε κάτι παρακαλώ. Ο Ελληνικός λαός είναι πανταχού παρών και είναι ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει ηγεσία, καθώς και να επιβάλλει σ΄αυτήν το Εθνικά χρήσιμο και αποδεκτό. Έχουν γνώση οι φύλακες και η φιλοπατρία δεν μονοπωλείται από κομματικές στρούγκες. Βγείτε από την πλάνη σας...

   • Σπαθάριος avatar
    Σπαθάριος @ Δυσδαιμόνα 07/11/2014 14:50:03

    Αγαπητή μου θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας για την συμμετοχή της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πανηγύρια κομμάτων και οργανώσεων στα Σκόπια που υιοθετούν θέσεις περί μακεδονικής καταγωγής, εθνότητας, γλώσσας και με αλυτρωτικές σε βάρος της πατρίδας μας θέσεις, και αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών της Κ.Ε του κόμματος. Την συμμετοχή στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις συλλόγων που προπαγανδίζουν τα περί ανεξάρτητου κράτους δυτικής Θράκης. Τη θέση περί εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ και την διάλυσή του. Την θέση για αναγνώριση και νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Τις θέσεις για περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών . Είναι θέσεις που συνάδουν με την ιστορική αναγκαιότητα και τις απαιτήσεις της πατρίδας και του έθνους; Και βέβαια ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του, απλά πρέπει η παράταξη να ακολουθήσει ένα δρόμο και να θέσεις κάποιες διαφορετικές από τις σημερινές προτεραιότητες ώστε να κερδίσει την ψήφο του.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/11/2014 13:25:48

  Δεν πρόκειται να κάνουν καμμία απο τις μεταρρυθμίσεις. Εννοώ τις πραγματικές, τις αναγκαίες, όχι τις "μεταρρυθμίσεις" που έκαναν με ενθουσιασμό και ταξικό πάθος, όπως τα κάθε λογής "οριζόντια μέτρα" και την καταστροφή των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα. Αυτές είναι η απόλυτη διαστρέβλωση της λέξης μεταρρύθμιση. Δεν θα τις κάνουν - και κακώς οι πολίτες δεν τους ταράξαμε στη διαμαρτυρία για να αναγκασθούν να τις κάνουν. Τους χρειάζεται λοιπόν - και μας χρειάζεται - ένα καλό σόκ για να ξυπνήσουμε. Θα φροντίσει γι΄αυτό ο κ. Αλέξιος; Φοβάμαι δεν....Ούτε αυτός.

  • Franc avatar
   Franc @ Uncle Stgm 08/11/2014 09:24:35

   Oμως, όπως είπες και συ στις Ευρωεκλογές , θείο, προς το παρόν δεν έχουμε άλλον...Κι όπως έλεγε κι ο μακαρίτης ο πατέρας μου, "Και με το κουτσό το άλογο θα πάμε στον πόλεμο"...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Franc 08/11/2014 16:19:37

    Σωστός.

 8. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 07/11/2014 14:02:33

  Μην κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους. Δεν θέλουμε να γίνουμε σοβαρό κράτος..Ολοι μας, πολίτες και πολιτικοί. Ακόμη και να δεν τα φάγαμε μαζί όλοι, μαζί βολευόμαστε με το κρατιδιστάν μας. Οσο δεν μπορούμε, δεν θέλουμε μάλλον για να είμαστε ακριβείς, να κλείσουμε τον άχρηστο οργανισμό για την αποξήρανση της λίμνης Κωπαίδας που συντηρούμε από το 1920 με μισθούς και αργομισθίες, όσο οι πολίτες τα θέλουν και τα επιζητούν αυτά, σωτηρία δεν υπάρχει. Θα κάνουμε ένα κόμη βήμα να μην αλλάξουμε τίποτε με τον μικρό και πλήρως άσχετο με το τι πάει να παραλάβει Αλέξη. Είναι πιά βέβαιο ότι τον μικρό τον πηγαινοφέρνουν σαν μαριονέτα, κάποιοι άγνωστοι πίσω από τις κουρτίνες, και θα δοκιμάσουν, ακόμη μια φορά, να κρατήσουν την ελλαδίτσα τους όπως την έφτιαξαν και την διατήρησαν τόσα χρόνια. Ακόμη και αν χαθεί ένα μικρό μέρος, πάλι υπάρχει χώρος αρκετός, δεν χάθηκε και τιποτε γιαυτούς το 1974. Ασε που οι θεσμοί της Ευρώπης δεν βολεύουν και δεν θα τους χαλούσε μια επαναφορά στο απόλυτο της δεκαετίας του 1950. Προστασία και απόλυτος προστατευτισμός μέσα και έξω, προτεκτοράτο διοικητικό αλλά μπίζνες υπέροχες με λίγες γνωριμίες και εισαγωγές-εξαγωγές..Α και καταπληκτικά ποσοστά ανάπτυξης. Το ότι ο κόσμος ζούσε στην κανονική φτώχεια και ένδεια, μια αργεντινή των Βαλκανίων ήταν λεπτομέρεια για το τρίγωνο του κωλωνακίου και την ευθεία της βούλας. Ωραίοι καιροί και ήθη...Ωραίες εποχές για τους ηγέτες μας. Με τα ντόλαρς να ρέουν άφθονα και εύκολα , όχι με τον τσιγκούναρο γερολαδά Σόιμπλε. Μία είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα του ελλαδιστάν μας. Την είπε ο τεχνοκράτης ,τότε το 1947, γερουσιαστής από τις ΗΠΑ που τον έστειλαν να διαπιστώσει τι στο διάολο συμβαίνει στο μαγαζί αυτό και δεν λέει να στρώσει. Την άκουσαν την αλήθεια τότε οι προστάτες Αμερικανοί αλλά τα δικά μας τζιμάνια δεν ίδρωσαν και εκμεταλλευόμενοι το γωνιακόν του μαγαζιού ελλαδίτσα (πάντα μικρή και αδικημένη για να εισπράττεται ευκολότερα η ελεηοσύνη) τα κατάφεραν μια χαρά να μην τους πειράξουν... Τα βρήκαν και με τα αφεντικά στο τέξας και όλα πήγαιναν ρολόι. Μας τα χάλασε λίγο ο άτιμος ο γκορμπατσόφ με τις βλακείες του και χάλασε η σούπα, χάθηκαν τα ντόλαρς..Ευτυχώς μπήκαμε στο ευρώ και χεστήκαμε στο ευρό, μόνο που ο τσιφούταρος σόιμπλες τα έδινε δανεικά. Τώρα που τα ζητάει πίσω, τσινάει ο σύστημα.. Τόσα χρόνια δεν πλήρωνε μία σε φόρους και αυτός απαίτησε να πληρώνουν φόρο και για το σπίτι τους....Ο ανόητος μάνος που τόλμησε το 1977 να μιλήσει για εισφορές των οικοπέδων ,ο αποτρελαμμένος, τακτοποιήθηκε μια χαρά.. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Θα βάλουμε μπροστά τους ηλίθιους που παριστάνουν τους αριστερούς , είναι τόσο νηστικοί για εξουσία αυτοί και καλομαθημένοι στους συνδικαλιστικούς χρυσοκάνθαρους που θα ορμήσουν σαν ψάρια στο τηγάνι. Αν ο σόιμπλες υποχωρήσει στον Αλέξη την έβαψε ο σόιμπλες, αν ο αλέξης συνέλθει απότομα από τις κατραπακιές και την κάνει γυριστή κακό του Αλέξη.Και του κοσμάκη ενοείται . Αν οι αποτρελαμένοι θελήσουν να γίνουμε κούβα ,ακόμη καλύτερα. Κανείς δεν χάνει με εισαγωγές - εξαγωγές. Τρίπορτο έχουν στήσει ...Ε ρε γλέντια. Μερικούς μηνες ακόμη να αντέξουμε...Εδώ φωνάζαμε στην κατοχή βάστα ρόμελ, θα κολλήσουμε σήμερα? Βάστα Σόιμπλε...φωνάζουν από μέσα τους και βρίζουν δημοσίως, τα τζιμάνια μας. Βάστα να προλάβουμε να ράψουμε την γραβάτα του Αλέξη και μετά χαιρέτα μας τον πλάτανο σόιμπλε...τα ευρά μας θα γίνουν δραχμές , θα γυρίσουν στο ελλαδιστάν και έλα μετά να μας ζητάς να κόβουμε συντάξεις αγάμων κορασίδων. .

  • cynthia avatar
   cynthia @ ορεσείβιος 07/11/2014 16:11:13

   Χιόνισε στην όμορφη Πίνδο ορεσείβιε ? Εμείς πάντως εδώ παγώσαμε από την οξύτητα και την αλήθεια των λόγων σου .

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ ορεσείβιος 07/11/2014 18:52:42

   Ο Geros καί ο ορεσείβιος τά λένε μιά χαρά. Ποιός θέλει νά ακούσει αλήθειες; Πές τόν κουτσό ότι ο βηματισμός του είναι περήφανος καί θά τό αντέξει, πέστου ότι κουτσαίνει καί θά σέ σφάξει.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ορεσείβιος 07/11/2014 20:56:18

   Oρεσείβιε,χαίρομαι να σε διαβάζω.

  • Yet avatar
   Yet @ ορεσείβιος 07/11/2014 23:04:10

   Ναι μωρέ. παλιοκατάσταση, αλλά που να τρέχεις τώρα και να ταράζεις τα νερά... Ας μείνουμε όπως είμαστε αφού επί τέλους ο πονηρήδης βλαξ πληρώνει για το ...σπίτι του. Φρόντισε ο αδέκαστος ο Σόϊμπλας, μεγάλη η χάρη του. Σημασία έχει ποτέ να μην πληρώσουν οι χοντροί αστοί για τις βιλάρες τους. Και ο Αλέξης ίδιος και χειρότερος θα είναι, μια μαριονέτα στα χέρια ιδιοτελών. Γιατί να ρισκάρουμε; Ας καθήσουμε καλύτερα με τον χοντροΜπένυ κορώνα στο κεφάλι μας, που ξέρει να χάνει σωστά και τα στικάκια.... Μια χαρά τα λέτε, αλλά μάλλον δεν θα σας βγούν. Bαρεθήκαμε πια τους ηττοπαθείς, τις Κασσάνδρες και τους συμβιβασμένους γκρινιάρηδες.

 9. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 07/11/2014 16:31:10

  Η μόνη "αλήθεια" που έπρεπε, όταν υπήρχε ακόμα χρόνος, να έχει ειπωθεί εξ 'αρχής στον Ελληνικό λαό ήταν πως το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα, το σχετικό μισθοδοτικό κόστος ,και ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων έπρεπε να μειωθεί δραματικά. Και πως αυτό θα είχε αποτέλεσμα μόνο αν γίνονταν με πραγματικές απολύσεις , και όχι με κουτοπονηριές , "διαθεσιμότητες" , καλοπληρωμένες συνταξιοδοτήσεις και εφάπαξ. Με το ίδιο καθεστώς δηλαδή που αναγκάζεται να εφαρμόσει μιά υπό πτώχευση ιδιωτική εταιρία. Άλλωστε η "Ελληνική κρίση" ήταν απλά πτώχευση του Δημοσίου. Οχι του Τραπεζικού Τομέα, όχι του ιδιωτικού, οχι της αγοράς ακινήτων. Οχι της πραγματικής οικονομίας ,με όλα τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Η πραγματική οικονομία κατέρρευσε όταν , μπροστά στον τρόμο ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Δημοσιοϋπαλληλική μασονία , επελέγη η λύση της αφαίμαξής της με τη γνωστή φορομπηχτική, αυτοκτονική και αδιέξοδη, πολιτική. Απλά πράγματα. Όταν έφτασα στο σημείο κι 'εγώ ακόμα, που έχω σχεδόν παθολογική απέχθεια για τον Τσίπρα και την χαρούμενη παρέα του , να σκέφτομαι "όταν με αναγκάζουν να πληρώνω...νοίκι για το ήδη χρυσοπληρωμένο και υπερφορολογημένο σπίτι μου, τι χειρότερο θα μου κάνουν οι μπαχαλάκηδες?" λυπάμαι , αλλά δεν αναστρέφεται η κατάσταση. Οσοι πραγματικά νοιάζονται γι' αυτόν τον τόπο ,πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν για την μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή...

  • kosvag avatar
   kosvag @ Απονενοημένος Διάβημας 08/11/2014 10:57:56

   Το κοινωνικό συμβόλαιο με το 50% των ψηφοφόρων ήταν: πληρώνουμε μισθούς ΔΥ για να μην κλείσουν οι δρόμοι και συντάξεις (πολλές και μεγαλύτερες από τους μισθούς) για ψήφους. Ομοιοπαθητική δλδ. Αλλά και το 50% είδε οτι δεν έχει μέλλον για κανέναν. Νέα μέθοδος: ξόρκια και βουντού στον Τσίπρα (όταν παλιά γελούσαν μαζί του). Χάλια-Χάλια τα κάναν, 2 ελαφρυντικά ΙΣΩΣ υπάρχουν: 1) εθνικά-αοζικά και 2) δύσκολο να μας αφήναν οι ισοβίως ενοικιαστές Γερμανοί ιδιωτικά σπίτια-εξοχικά-σπίτια στο χωριό κτλ μετά από δημόσιο κανόνι. Το μέσα ή έξω από το € είναι παγκόσμιο θέμα δεν μπορεί να το αποφασίσει η Ελλάδα.

 10. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 07/11/2014 16:39:05

  Έχω εξοργιστεί τόσα χρόνια να διαβάζω βαρύγδουπα άρθρα για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο τραγικές αποφάσεις απαιτούνται κ.λπ. Τα πράγματα είναι απλούστατα και πανεύκολα απλά οι διοικούντες την χώρα προτιμούν να εισπράτουν τα ποσά που χρειάζονται για την συντήρηση του Σοβιετικού Τέρατος μέσω φορολογίας / γδαρσίματος παρά να συγκρουστούν με την νομενκλατούρα και τα πελατάκια τους που επανδρώνουν τους μηχανισμούς του εν λόγω τέρατος ή συναλλάσονται προνομιακά μαζί του παριστάνοντας τους επιχειρηματίες. Χρειάζεται η χώρα πράγματι 30 πανεπιστήμια? Χρειάζεται η χώρα πράγματι το πλήθος των διπλωματικών αποστολών που έχει? Χρειάζεται η χώρα να μετέχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μετέχει?Χρειάζεται η χώρα τόσα ερευνητικά κέντρα, αστεροσκοπεία, ινστιτούτα, οργανισμούς? (δεν μιλάω για την ΔΕΗ ακόμα, εκεί τουλάχιστον κάποιοι βγάζουν λιγνίτη και παράγουν ενέργεια, οι άλλοι "παράγουν" paper-άκια της πλακίτσας 40 χρόνια τώρα). Αν αύριο ένας μετεωρίτης κορνιοτοποιήσει το κτήριο της "Ακαδημίας Αθηνών" εν ώρα απαρτίας τι ανεπανόρθωτη βλάβη θα προκύψει άραγε στην οικονομία ή την παραγωγή ή ακόμα και στην "διανόηση"? Χρειαζόταν η χώρα Ολυμπιακούς Αγώνες? Χρειαζόμαστε ακόμα και σήμερα να έχουμε έναν οργανισμό που λέγεται "Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή" που μάλιστα στεγάζεται σε ένα φαραωνικό υπερλούξ κτήριο στην Κηφισίας? Σεντόνια ολόκληρα μπορεί κανείς να γράφει. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλούστατα. Απλά αυτοί που βρίσκονται σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς έχουν πολιτική δύναμη εντελώς δυσανάλογη με τον αριθμό τους για αυτό και τους βολεύει η διατήρηση του υφιστάμενου φεουδαρχικού συστήματος μέχρις ότου αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ και δούμε εικόνες Αργεντινής ή Ρουμανίας του Τσαουσέσκου.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 07/11/2014 17:36:52

  Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που αυτή η ιστοσελίδα λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Στα συστημικά ΜΜΕ βρίσκεις μόνον υπεραισιοδοξία που εμπίπτει σαφώς στον ορισμό της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και εδώ υποτίθεται ότι το antinews είναι "σαμαρικό". Σαμαρικό μπορεί να είναι, σάπιο δεν είναι. Εύγε.

 12. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/11/2014 20:29:43

  Δεν μπορούν: ούτε αλήθειες, ούτε καθαρές επιλογές για επανεκκίνηση και άλλο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. Πρέπει να το σακουλευτούμε, να το εμπεδώσουμε και να το καταπιούμε. Τέλος χρόνου. Μόνον οι πολίτες μπορούν: όταν κατανοήσουν τι έγινε, που βρισκόμαστε τι πρέπει να γίνει και δράσουν δημοκρατικά, πατριωτικά, ορθολογικά, συλλογικά, δίκαια. Μόνο τοτε θα επικρατήσει η καθαρή, σωτήρια πολιτική. Στο χέρι μας είναι, κανενός άλλου.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Uncle Stgm 08/11/2014 00:13:11

   ..αισιόδοξη προσεγγιση Θείο, στην πραξη "οι πολίτες" άγονται και φέρονται 8 στις 10 φορές (όχι μονο στην Ελλάδα -γενικά) και αντιδρούν σε άμεσα ερεθίσματα και κινητρα που τους παρουσιαζονται.. χωρίς πολλές μακρο-αναλυσεις και σενάρια, απλά πραγματα το ξαναεγραψα..το Ελληνικό προβλημα είναι προβλημα πολιτικό, τα νουμερα ακολουθούν και στηριζουν πολιτικες αποφάσεις και οχι το αντιστροφο, αν οι δυναμεις στο εξωτερικο επιμενουν σε πιέσεις με δεδομενη την κατασταση στην Ελλάδα, προφανώς δεν τους ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της χωρας, κλείνουν το μάτι στον Αλέξη και στο μπάχαλο..στην ουσία το προκαλούν.. με τον συριζα θα επιταχυνουν τις εξελιξεις..αυτό ειναι το πιο ανυσηχητικό ..και ο Τουρκος φαινεται να έχει και αυτός ρόλο στη νεα φαση

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ rally monkey 08/11/2014 16:31:10

    "Aισιόδοξη η προσεγγιση, στην πραξη οι πολίτες άγονται και φέρονται 8 στις 10 φορές". Συμφωνώ. Βλέπεις όμως άλλο, εναλλακτικό δρόμο, πέρα από αυτόν με τις λίγες πιθανότητες επιτυχίας; Εγώ όχι. Κανέναν. Οι σημερινοί πολιτικοί under 70, το ΣΥΝΟΛΟ της πολιτικής τάξης, πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, κανελλί με βούλες, άγονται και φέρονται απο το χρήμα. Επέλεξαν ρόλο υπηρέτη των κατοχων του χρήματος. "Τη δόξα πολλοι εμίσησαν, το χρήμα ουδείς" είναι το δόγμα τους. Με τη θέλησή τους δεν θα το αλλάξουν ποτέ. Μόνον αν αισθανθούν καυτή την ανάσα της κοινωνίας πίσω τους, να τους καταδιώκει, ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ το ίδιο τους το "λειτούργημα" και το ρόλο τους μέσα στην εξουσία, μόνον τότε θα μπούν σε σκέψεις να αλλάξουν το δόγμα τους. Δεν υπάρχουν "ηγέτες" σήμερα, οι πολιτικοί είναι κατώτερης τάξης διαχειριστές χαρτοφυλακίων των μογκούλων και καλοί "καταθέτες" (έ κάτι βγάζουν απο τη διαχείριση). Δεν βλέπω λοιπόν άλλο τρόπο. Είμαστε καταδικαμένοι να δοκιμάσουμε τον μοναδικό, χωρίς αυταπάτες, μόνο με ορθολογισμό, χωρίς αισιοδοξία και χωρίς απαισιοδοξία.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ rally monkey 08/11/2014 16:36:29

    Το Ελληνικό πρόβλημα είναι μια μικρή οδυνηρή, μολυσμένη παρονυχίδα του μεγάλου αποστήματος που λέγεται "Ευρώπη σε Κρίση". Όταν λέω ότι η λύση είναι στα χέρια των πολιτών, εννοώ πολιτών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, και με ειδικό ρόλο (λόγω της πολύ πάνω από το μέσο όρο ανισότητας και δυσαρμονίας της νεοελληνικής κοινωνίας), και των Ελλήνων.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ rally monkey 08/11/2014 16:54:59

    «Η πολιτική τους για την καταπολέμηση της κρίσης περιορίζεται στην δημιουργία μιας ομάδας ειδικών τεχνοκρατών στους οποίους δίνει την εξουσία (expertocracy) να λαμβάνουν μέτρα με ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν όμως δεν υπάρχει η πίεση της κοινωνίας των πολιτών, που κινητοποιείται για ζωτικής σημασίας αποφάσεις πέραν των εθνικών συνόρων, η αυτονομημένη εκτελεστική εξουσία των Βρυξελλών δεν έχει την ισχύ και το ενδιαφέρον να ρυθμίσει πάλι τον ανεξέλεγκτο σήμερα τρόπο λειτουργίας των αγορών, ώστε να είναι κοινωνικά αποδεκτός... ...Μόνο αν συμμαχήσουν τα εθνικά συμφέροντα με το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, μόνον τότε υπάρχει προοπτική να νομιμοποιηθούν και να γίνουν αποδεκτά τα αναπόφευκτα αποτελέσματα μιας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναδιανομής...» (Γιούργκεν Χάμπερμας, Δημοκρατία ή καπιταλισμός;) Σε ιστορικές εποχές ακμής, οι πολλοί άνθρωποι ακούν τους σοφούς και δυσπιστούν στους πολιτικούς. Σε εποχές παρακμής, οι άνθρωποι δυσπιστούν στους σοφούς, άγονται και φέρονται πίσω από επιχρυσωμένους τενεκεδένιους, θορυβώδεις πολιτικούς. Μήπως ήρθε ο καιρός να ακούσουμε και πάλι τους σοφούς;

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 08/11/2014 01:02:29

  Ένα προτεινόμενο διάλλειμα με τις απίστευτες εικόνες που έστειλε η Bing, από τους Μεγαλοπρεπείς, Σμαραγδένιους Μαρμάρινους “Καθεδρικούς” της Λίμνης Carrera, στη Χιλή, Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά UNESCO (Δείτε σε Πλήρη Εικόνα) http://www.lovethesepics.com/2011/06/marvel-at-the-magnificent-marble-caves-35-pics/ και, http://www.bing.com/images/search?q=general+carrera+lake+in+chile+&qpvt=general+carrera+lake+in+chile+&FORM=IGRE#a*** Ένα σχετικό ΥΤ video http://youtu.be/u--lNHAx4DY *** Σε μία τόσο χαρισματική χώρα, ο Χιλιανός Νομπελίστας Pablo Neruda, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κάτι λιγότερο από ένας τεράστιος ερωτικός ποιητής. Όπως ακριβώς συμβαίνει (τηρουμένων των αναλογιών πάντα) και με τους δικούς μας Νομπελίστες και Μη, ποιητές/υμνητές του έρωτα, στη δική μας χαρισματική πατρίδα, Ελλάδα!. – (προσωπική γνώμη)

 14. Βασίλειος Μωραΐτης avatar
  Βασίλειος Μωραΐτης 11/11/2014 13:07:32

  Συμφωνώ εις τα περισσότερα σημεία της ανάρτησης .Κατά την γνώμη μου στην κυβέρνηση δύο πράγματα συμβαίνουν : 1. ΄Η αγνούν την ψυχολογία της μάζας και του πλήθους και συνεπώς δεν έχουν σπουδάσει Κοινωνιολογία 2. ΄Η θέλουν να παραδώσουν την καυτή πατάτα της εξουσίας αδιαφορούντες για το περιεχόμενο της αναρτήσεως σου . Οι νοικοκυραίοι τί φταίνε ;;;; Οι τεμπέληδες γιατί σιωπηρά υποστηρίζονται ;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.