Η χρεοκοπία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ
16/03/2015 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χρεοκοπία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «ούτε βήμα πίσω», ο Παπαδημούλης ομολογεί ότι περιμένουν το ΟΚ της τρόικας για να νομοθετήσουν για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια.

Σα χάρτινος πύργος καταρρέει το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της επειδή «η Ευρώπη αλλάζει» και με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπει τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει ανοιχτά για υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου δείχνοντας προς την πλευρά του Βερολίνου, ενώ στη ρητορική υπουργών αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών του κυριαρχεί η καταγγελία για σενάρια «αριστερής παρένθεσης» από την πλευρά των δανειστών. Μάλιστα πληθαίνουν πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οι φωνές κατά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, τον οποίο μέχρι πρότινος στο ΣΥΡΙΖΑ τον παρουσίαζαν ως σύμμαχό τους κατά της πολιτικής Μέρκελ, καθώς εκτιμούν ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δημιουργεί συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που μεταφέρεται και στην πραγματική οικονομία η οποία έχει κυριολεκτικά παγώσει.

Ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μίλησε ανοιχτά για «κύκλους της ΕΕ» που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ομολόγησε ότι το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια τελούν υπό την αίρεση της τρόικας (σ.σ. η οποία έχει γίνει κουαρτέτο με τη συμμετοχή και του ESM και μετονομάστηκε σε Brussels Group) και πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς να έχει δημοσιονομική και πιστωτική ανάσα.

Οι πρώτες 50 μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρίπτουν ένα ακόμα βασικό προεκλογικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των μέτρων στήριξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων θα εφαρμοζόταν ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του και δεν προέρχονται αποκλειστικά από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και από στελέχη που έχουν στηρίξει τη γραμμή Τσίπρα. Ενδεικτικό είναι άρθρο του Γιάννη Αλμπάνη μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που γράφει ότι είναι προτιμότερο το Grexit από ένα τρίτο μνημόνιο. Σε μόνιμη βάση είναι οι παρεμβάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση του βουλευτή και οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, αλλά και άλλων στελεχών όπως του Στάθη Κουβελάκη που μιλάνε για μη κοστολογημένο και αμφίσημο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να φανεί καθησυχαστικός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» ωστόσο μέσω της συνέντευξής του στο ΕΘΝΟΣ καθιστά σαφές ότι ουσιαστικά το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο ψυγείο μέχρι νεοτέρας, κάνοντας λόγο για πρόγραμμα τετραετίας σε συνέχεια των δηλώσεων Βαρουφάκη στο Κόμο.

Τελευταία γραμμή άμυνας για την κυβέρνηση μπροστά στην οικονομική ασφυξία και την πολιτική απραξία είναι η ρητορική των αντοχών της κυβέρνησης στους εκβιασμούς των δανειστών και της αποτροπής των χειρότερων.

Σε κάθε όμως περίπτωση αυτές οι παραδοχές που κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία της στρατηγικής του και ρίχνουν στον κάλαθο των αχρήστων τα περί σκληρής και επιθετικής διαπραγμάτευσης μέσω των οποίων θα άλλαζαν στάση οι πιστωτές της χώρας και θα επέτρεπαν στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την πολιτική του. Αργά ή γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να λύσει τις αντιφάσεις της πολιτικής του. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το αντέξει ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ». Ο χρόνος πλέον αρχίζει να μετράει αντίστροφα και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 17/03/2015 08:52:39

  Ο Πρωθυπουργός, πέρα από τα περί υπονόμευσης, αναφερόμενος στο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου εντέχνως μιλάει για δύο αντισυμβαλόμενα μέρη, ενώ στην πραγματικότητα είναι 19 και το πολύ άσχημο ότι ο 'συσχετισμός δυνάμεων" 18 προς 1. Βέβαια το "τεχνητό" 1 προς 1 βολεύει αφού με τον τρόπο αυτό στη θέση του ενός εχθρού η Κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική (όχι προπαγάνδα!) βάζει με ευκολία τη Γερμανία. Τη Δευτέρα θα τα ακούσει τα χαμπέρια ο Πρωθυπουργός. Ο Θεός (της Ελλάδας) μαζί του!

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 17/03/2015 11:18:05

  Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρεωκοπήσει κυβερνητικά (αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο), αλλά δεν έχει χρεωκοπήσει ακόμη πολιτικά. Η χώρα κινδυνεύει να απαλλαγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τρόπο που απηλλάγη από τον Παπανδρέου (τον ΓΑΠ): Αφού δηλαδή τα πράγματα γίνουν οριακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει ακόμη να επιβιώνει με τα εξής πολιτικά τεχνάσματα: 1) Τα ρίχνει στους ξένους ντοπάροντας το εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων. 2) Τα ρίχνει στους προηγούμενους, εκμεταλλευόμενος το σύνδρομο του οπαδού και το ένστικτο της αγέλης, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ισχυρό όπως π.χ. ήταν στους Πασόκους το 2010, αλλά υπάρχει ακόμη, καθώς ο ψηφοφόρος της 25ης Ιανουαρίου δεν θέλει ακόμη να παραδεχθεί ότι έκανε βλακεία - θα το παραδεχθεί, αλλά πότε; 3) Κυρίως, επιβάλλοντας την κυριαρχία του απόλυτου ψεύδους στον δημόσιο λόγο. Π.χ. βγαίνει μια εκδοχή επιστολής προς το Eurogroup κάπου στις 18-19 Φεβρουαρίου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την τελική επιστολή. Ή διέρρεαν κάποιες λίστες μέτρων μεταξύ 20 και 23 Φεβρουαρίου, που επίσης δεν είχαν καμία σχέση με την τελική λίστα. Όμως έφτιαχναν πολιτικό κλίμα και ο πολίτης που δεν το ψάχνει και τόσο έμενε με την εντύπωση της "αντίστασης" και έπρεπε να διαβάσει την τελική λίστα για να πεισθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Εδώ τώρα παλιές καραβάνες που το λένε καθαρά στον Τσίπρα ότι "μας δουλεύεις κατάμουτρα" και δεν έχουν το θάροος να πάνε ανοικτά κόντρα και να του μιλήσουν όπως πρέπει. Θα το κάνει ο απλός πολίτης που βομβαρδίζεται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης ότι "όποιος είναι εναντίον μας είναι γερμανοτσολιάς"; Και εδώ έπρεπε ακριβώς να αναδειχθεί η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ, η οποία για μια ακόμη φορά πιάνεται κότσος. Ενώ δηλαδή έχουμε μέχρι στιγμής την απόλυτη κυβερνητική δικαίωση της ΝΔ, έχουμε την απόλυτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο επικοινωνιακό πεδίο. Αυτό δεν είναι ανεκτό από κανέναν. Ούτε από αυτούς που ψήφισαν, ούτε από αυτούς που δεν ψήφισαν Σαμαρά. Κυρίως αυτοί που δεν ψήφισαν, όταν βλέπουν τη ΝΔ να είναι τέτοιο ψοφίμι, δικαίως παραμένουν οπαδικώ τω τρόπω πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι βλέπουν ότι "η ομαδάρα μας νικάει", άρα μας συμφέρει ψυχολογικά να μείνουμε για να είμαστε με τους νικητές. Και τελικά η πολιτική στρατηγική της ΝΔ θα είναι κάτι σαν το ώριμο φρούτο, που ξόρκισε τις προάλλες ο Σαμαράς. Θα περιμένει δηλαδή πότε θα δώσει για πρώτη φορά "έναντι" στους δημοσίους υπαλλήλους; Ζήτω που καήκαμε τότε. Και "ώριμο φρούτο" και "αριστερή παρένθεση". Τα δύο που ξόρκισε ο Σαμαράς! Αν αναλύσει κανείς τη στρατηγική της ΝΔ, θα δει ότι πέφτει και στις δύο αυτές παγίδες. Καμία στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας. Τίποτα. Πρόεδρε, πώς το είχες κάνει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2009; Κάτι τέτοιο χρειάζεται και τώρα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 17/03/2015 19:10:43

   Δεν υπάρχει τρόπος για τη ΝΔ ούτε για κάποιον άλλον στην Ελλάδα να κάνει τον υπερφίαλο Έλληνα ψηφοφόρο να παραδεχθεί την απίστευτη ανοησία που διέπραξε ψηφίζοντας σύριζα και Καμμένο. Μόνο η πείνα ταπεινώνει τόσο πολύ που να μην ενδιαφέρεται να τον πουν ηλίθιο κατ' επανάληψη και συρροή. Και έρχεται δυστυχώς και για τους υπόλοιπους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.