Η χίμαιρα του «ασυμβίβαστου»
12/02/2015 14:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χίμαιρα του «ασυμβίβαστου»

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταντήσουμε ένα καλό αριστερό ανέκδοτο, στα χείλη των φλεγματικών Βορείων εταίρων μας.

Καλές κι άγιες οι ειρηνικές διαδηλώσεις, όπου ο λαός εκφράζει την εναντίωση του στη λιτότητα, την αγανάκτηση του στο διαρκώς μειούμενο βιοτικό του επίπεδο. Έστω κι αν αυτές οι εκδηλώσεις δεν έχουν κεντρικό συντονισμό, δεν παύουν να είναι ένα «όπλο» στα χέρια του νέου Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι λογικό να μην συμβιβαστεί πριν κάνει τη λεγόμενη «πολιτική διαπραγμάτευση».

Το καλό σενάριο για τη χώρα, είναι να ήταν προαποφασισμένη η ελληνική διαφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Μια πρακτική δεκαετιών επιβάλλει ακόμη και στις μεγαλύτερες, στις πιο αγεφύρωτες ευρωπαϊκές διαφορές, τα κράτη-μέλη να εκδίδουν μια ανακοίνωση, η οποία συμβολικά τόνιζε την επιθυμία εξεύρεσης λύσης, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ας δούμε το κείμενο που κυκλοφόρησε, στο οποίο μετά από παρέμβαση Τσίπρα δεν συμφώνησε τελικά η ελληνική πλευρά.

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Η δέσμευση για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων προς τους πιστωτές, αρκεί για να μετατρέψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε «κουλούρι» Θεσσαλονίκης. Οι δε μεταρρυθμίσεις, όταν εξειδικευτούν, θα γίνουν προαπαιτούμενα.

Οι νέες «συμβατικές ρυθμίσεις» είναι νέα αναγκαστικά δάνεια, είναι νέα συμφωνία με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας εμμείνει στη χίμαιρα του «ασυμβίβαστου» μέχρι τέλους. Θα αποθεωθεί στις πλατείες, αλλά η δόξα θα είναι εφήμερη.

Οι απανωτές διασώσεις από το 2010 και μετά, έχουν αμφισβητηθεί τόσο ως προς την αναγκαιότητα τους, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

Ίσως ήλθε η ώρα να δούμε την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Συνεχώς μειούμενη ρευστότητα, οικονομική δυσπραγία, νέα έξαρση της ύφεσης και της ανεργίας.

Εκτός κι αν έχουν δίκιο οι επενδυτές που προεξοφλούν συμφωνία και ωθούν ψηλά το Χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση αν η Κυβέρνηση λειτουργεί βάσει σχεδίου, οφείλει να το πάει μέχρι τέλους. Διαφορετικά, πρέπει να κάνει έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό. Η εικόνα του «αδειάσματος» δύο κορυφαίων Υπουργών στο πρώτο τους crash test δεν είναι καλή για τη χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταντήσουμε ένα καλό αριστερό ανέκδοτο, στα χείλη των φλεγματικών Βορείων εταίρων μας.

Μικρός Οδυσέας

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 12/02/2015 21:28:33

    *Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, το μόνο πιθανό εμπόδιο για τις σημερινές διαπραγματεύσεις είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, http://epp.tw/1EgR5MR «Οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν την ετοιμότητά τους να βρουν μία λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εξέφρασαν την ελπίδα τους, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα διακινδυνεύσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά»* ~HuffingtonPost σήμερα Πέμπτη, 12-02-2015 @8:26 μ.μ. EET

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.