Η τιμή και η μνήμη δεν χρειάζονται ψεύδη
19/11/2014 10:41
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τιμή και η μνήμη δεν χρειάζονται ψεύδη

Δεν είναι μύθος πως υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Είναι μύθος και προσβλητικό για τους αληθινούς νεκρούς πολίτες στους γύρω δρόμους και σε άλλα μέρη της Αθήνας, οι δήθεν εκατόμβες νεκρών μέσα στον χώρο, που θέρισαν τα πολυβόλα ή έλειωσε το άρμα ρίχνοντας την πύλη και άλλα τέρατα.

Δεν είναι μύθος πως υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Είναι μύθος και προσβλητικό για τους αληθινούς νεκρούς πολίτες στους γύρω δρόμους και σε άλλα μέρη της Αθήνας, οι δήθεν εκατόμβες νεκρών μέσα στον χώρο, που θέρισαν τα πολυβόλα ή έλειωσε το άρμα ρίχνοντας την πύλη και άλλα τέρατα. Η Πέπη Ρηγοπούλου τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια από την βίαιη πτώση της σιδερένιας πύλης αλλά οι δολοφονημένοι πολίτες χτυπήθηκαν όλοι εκτός, χωρίς αυτό να καθιστά την σφαγή ψεύδος. Κατά την εκκένωση οι Αλεξιπτωτιστές, που σχημάτισαν διάδρομο, βοήθησαν τους φοιτητές και παραλίγο να υπάρξει θερμό επεισόδιο με αστυνομικούς που δόλια παραβίαζαν την συμφωνία χτυπώντας φοιτητές. Το έκαναν αργότερα και παρακάτω, μακριά από τα βλέμματα των Λοκατζήδων.

Οι υπαρκτοί δολοφονημένοι πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, όπως ο Διομήδης Κομνηνός και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, δεν χρειάζονταν τους εκατοντάδες ανύπαρκτους εντός του χώρου για να τους τιμήσουμε.

Αυτό που έγινε στα πέριξ ήταν σφαγή αθώων και άοπλων πολιτών, γιατί και 10, 20 ή 30 είναι σφαγή στην Ελλάδα. Δεν είμαστε Τουρκία, όπου και 500 πολίτες να χάσουν την ζωή τους δεν τρέχει κάστανο για την κυβερνώσα συμμορία.

Είναι μύθος πως αυτές οι υπαρκτές δολοφονίες πολιτών και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, τους πρωταγωνιστές των οποίων το ΚΚΕ, στο περίφημο φύλλο της «Πανσπουδαστικής» εκείνων των ημερών κατήγγειλε συκοφαντικά ως προβοκάτορες, έριξαν την Χούντα.

Η αλήθεια είναι πως οι κινητοποιήσεις έγιναν κόντρα στις κομματικές ηγεσίες. Η αλήθεια είναι πως αν γραφτεί ποιοι συνομιλούσαν τόσο με τον Παπαδόπουλο, όσο και μετά με τον Ιωαννίδη, θα κλείσουν πολλά «προοδευτικά» σπίτια.

Η φιλοχουντική συνωμοσιολογική προπαγάνδα από την άλλη διαδίδει μπούρδες για ελεύθερους σκοπευτές της CIA, για ισραηλινούς κομμάντος και άλλα φίδια, για αναγνώστες του Λιακόπουλου. Είχαμε αρκετούς αδίστακτους να πυροβολήσουν άοπλους πολίτες και δεν χρειαζόταν να γίνει εισαγωγή. Έλληνες δολοφόνησαν τους Έλληνες πολίτες κι όχι πράκτορες ή εξωγήϊνοι.

Η αλήθεια είναι πως οι σκληροί Απριλιανοί υπό τον Ιωαννίδη χρησιμοποίησαν την εξέγερση ως πρόσχημα για την ανατροπή του Παπαδόπουλου και τους βόλευε το αίμα κι οι διαδηλώσεις, ώστε στις 25 Νοεμβρίου να τον ρίξουν με το δεύτερο πραξικόπημα. Επομένως, όχι μόνον το Πολυτεχνείο δεν έριξε την δικτατορία αλλά το ακολούθησε μια ακόμη πιο σκληρή, με αχυράνθρωπο τον «πρωθυπουργό» Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο και αληθινό ηγέτη τον Δ. Ιωαννίδη.

Σε λίγους δε μήνες ήρθε η πτώση της δεύτερης και σκληρότερης δικτατορίας από την προδοσία της Κύπρου. Όταν στις 15 Ιουλίου ο Ιωαννίδης άνοιγε την Κερκόπορτα στον Αττίλα, στην Αθήνα δεν κουνιόταν αντιστασιακό φύλλο.

Η δικτατορία δεν έπεσε από τη Δαμανάκη, τον Χρύσανθο και τ’ άλλα παιδιά, όσες καλές προθέσεις κι αν είχαν. Απλώς, με αφορμή το Πολυτεχνείο, ο Ιωαννίδης έκανε βίαιη σκάντζα βάρδια με τον μικρό «Νάσερ», τρομάρα του, τον Παπαδόπουλο. Την δικτατορική Junta (ισπανιστί Στρατιωτικό Συμβούλιο) την έριξαν οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες της Κύπρου, οι Αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, το ότι τα καθάρματα εκείνα άνοιξαν την πόρτα στους Τούρκους κι ύστερα εγκατέλειψαν τους πολεμιστές, αφού το 1967 ο άλλος επίορκος, ο Παπαδόπουλος είχε απογυμνώσει αμυντικά το νησί με την απόσυρση της Μεραρχίας. Ο μη τυφεκισμός και των δυο τους ατίμασε τις Ένοπλες Δυνάμεις και μόνο ο χρόνος αποκατέστησε γρήγορα την πίστη του λαού στο υπερκομματικό τέκνο του, με βάση και τον γενναίο αγώνα των στελεχών στις μάχες κατά του Αττίλα.

Για την στάση της Ελλάδας στον 2ο Αττίλα, υπάρχουν ευθύνες και στην μεταπολιτευτική κυβέρνηση, που διαδέχθηκε τους επίορκους ολετήρες της Κύπρου αλλά αυτό θέλει ολόκληρο άρθρο.

Είναι επίσης αληθής η σταδιακή επέλαση της αριστεράς στα Πανεπιστήμια, στα ΜΜΕ, στις Τέχνες, οπουδήποτε διαμορφώνεται δημόσιος λόγος και συνείδηση, όπου πάνω σε μύθους ή στους υπαρκτούς αγώνες ολίγων, όπως ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ήρθαν και «κόλλησαν» άκαπνοι ή και επίδοξοι συνεργάτες της δικτατορίας.

Είναι αληθές πως οι ανώνυμοι παρόντες στα γεγονότα της εξέγερσης, που έφαγαν ξύλο, τραυματίστηκαν ή είδαν με τα μάτια τους να δολοφονούνται αθώοι πολίτες στους γύρω δρόμους δεν καπηλεύτηκαν τον αγώνα και την παρουσία τους. Είναι όμως επίσης αληθές πως αρκετοί από τους πρωταγωνιστές, όχι μόνον το καπηλεύτηκαν αλλά πήγαν εκατό φορές στο ταμείο με την ίδια «επιταγή» και στελέχωσαν τους μηχανισμούς παρακμής και λεηλασίας της χώρας, καθιστώντας σε πολύ κόσμο την έννοια «γενιά του Πολυτεχνείου» ως κακόφημη.

Η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να στηρίζεται σε ψεύδη. Η τιμή πρέπει να αποδίδεται στα αληθή γεγονότα, στους αληθινούς νεκρούς.

Το ψεύδος πως «το Πολυτεχνείο έριξε την Χούντα» δεν είναι απλά μια προπαγανδιστική μυθοπλασία, είναι ύβρις απέναντι στον Κυπριακό Ελληνισμό, στους Αγνοούμενους, είναι σαν να φτύνουν στο αίμα των χιλιάδων νεκρών μαχητών και γυναικοπαίδων, πάνω στα μνήματα των εκτελεσμένων αιχμαλώτων, των σφαγιασμένων γερόντων, είναι προσβολή στις ψυχές των ομαδικά βιασμένων γυναικών της Μικρής Ελλάδας του Νότου, στην θυσία του Κατσάνη, του Κουρούτπη, του Τάσου Μάρκου, του Σταυριανάκου, του Τσαμκιράνη και τόσων άλλων αγωνιστών της Πατρίδας και της Ελευθερίας. Κάθε πράγμα και καθένας στη θέση του, με βάση την αλήθεια. Η δε φασιστοειδής υστερία των υβριστικών αντιδράσεων σε όποιον ψελλίζει αυτή την αλήθεια, δείχνει απλά τι καπνό φουμάρουν οι καριερίστες των μύθων και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» τους…

(Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 19/11/2014 12:27:18

  Αγαπητέ Φαήλε,βάζεις τα πράγματα στη θέση τους,μπράβο σου! Υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα της εποχής από κοντά καταθέτοντας τις εμπειρίες τους και εδώ στο antinews και είναι απόλυτα σεβαστές. Όλοι τους,όλοι μας,με το δικό του τρόπο ο καθένας τιμούμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου.Άλλοι καταθέτουν στεφάνια,εκφέρουν μηνύματα και σκέψεις. Εμείς όμως η νεότερη,η αμέσως μετά το Πολυτεχνείο γενιά,που έχουμε ακούσει τα γεγονότα από τους προηγούμενους δεν έχουμε καταλάβει τελικά,για ποιό Πολυτεχνείο μιλάμε; Γιατί αν το ψάξουμε,ο καθένας αντιλαμβάνεται ένα άλλο πολυτεχνείο. Το πολυτεχνείο της αρπαχτής και της μίζας,που στάθηκαν πάνω του και γιγαντώθηκαν καριέρες,κομπίνες,πολιτικές αλήτικες. Το αντιλαμβάνονται σαν ένα σόου,συγκινούνται δήθεν,βουρκώνουν όταν καταθέτουν στεφάνι σαν φτηνό θέατρο για να δείξουν πόσο ''αγωνιστές'' και ''δημοκράτες'' είναι... Το αντιλαμβάνονται σαν ένα πολυτεχνείο που δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με το Πολυτεχνείο,γιατί το δικό τους κατέστρεψε την Ελλάδα,αφού το κάνανε κουμάντο για αρπαχτές,για προκλητικά Ευρωκοινοτικοεπιτροπικές θέσεις και κρατικοδίαιτες λαμογιές. Ξέρεις,μετά την απελευθέρωση του '21 αυτοί που πραγματικά πολέμησαν για να ελευθερώσουν την Πατρίδα μας,αυτούς σκοτώσανε πρώτους κάτι δικοί μας άκαπνοι γραφειοκράτες. Έτσι και μετά το Πολυτεχνείο,οι αληθινοί ήρωες δέν πήρανε θέσεις,αξιώματα,έμειναν στην αφάνεια και βγήκαν στον αφρό ποιοί; κάτι ''αγωνιστές'' λέει,που παρίσταναν τους ''δημοκράτες'' και αυτοί βρήκαν τελικά τις καρέκλες τις αδειανές και την καλύτερη κονόμα. Είναι άδικο αυτές τις ημέρες να μην τιμάται το αληθινό Πολυτεχνείο από αυτούς που πρέπει,αλλά να το ''τιμούν'' κάτι παιδιά με τελείως χαμένο πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό,χωρίς ηθικούς και πατριωτικούς φραγμούς,κάτι αληταρίες που καταντήσανε την ημέρα αυτή ευκαιρία για καταστροφικό χαβαλέ,απόψυξης της βαρεμάρας και της ακηδίας τους... Ε, δεν το θέλω εγώ αυτό το πολυτεχνείο,τους το χαρίζω,δεν με αφορά,εγώ θα τιμώ αυτό το Πολυτεχνείο που τιμούν οι αφανείς ήρωες που έφαγαν τις σφαίρες και έζησαν όχι για να τις επιδεικνύουν,αλλά για να μας το θυμίζουν ήσυχα και ταπεινά,σαν να μην ήσαν καθόλου εκεί εκείνες τις μέρες...

 2. Naruto avatar
  Naruto 19/11/2014 12:30:21

  Παθιασμένος μεν αλλά σωστός όπως πάντα ο Φαήλος . Έζησα τα γεγονότα του πολυτεχνείου απο πολύ κοντά (οχι δεν ήμουν μέσα ) και δεν μπορώ να προσθέσω πολλά στα λεγόμενα απο τον Φαήλο . Νεκροί υπήρξαν , εγώ είδα έναν σε μία κάθετο μεταξύ Μαρνη και Πατησίων το επόμενο πρωί ,κάτι που άργησα να ξεπεράσω . Θέλω μόνο να θυμίσω οτι ηδη τότε είχαμε κυβέρνηση Μαρκεζίνη που ετοίμαζε ομαλή επαναφορά στην δημοκρατία με εκλογές τον Γενάρη του ΄74 . Αντί αυτού είχαμε μία ακόμη σκληρότερη δικτατορία του Ιωαννίδη και τα γνωστά γεγονότα του άλλου μεγάλου Σαββάτου της 20ης Ιουλίου του ΄74 Το συμπέρασμα το αφήνω στην κρίση του καθενός .

 3. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 12:51:25

  Αυτή είναι πραγματικά μιά ψύχραιμη προσέγγιση, που παρουσιάζει τα γεγονότα αντικειμενικά, με βάση τη λογική και το σεβασμό. Τα βάζει όλα στη θέση τους δηλαδή. Ας προσθέσω μιά παραπέρα σκέψη όμως….. Η ηρωϊκή μειοψηφία των Ελλήνων που τόλμησε μετά από τα 6 χρόνια ένοχης σιωπής μιάς απονευρωμένης κοινωνίας, να ορθώσει ανάστημα και να εκφράσει την αντίθεσή της στην Αμερικανοκίνητη δικτατορία μέσα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν κατάφερε να ανατρέψει τελικά τη χούντα, πολύ απλά γιατί τα άβουλα εκατομμύρια των υπόλοιπων πολιτών της χώρας, δεν διέθεταν ούτε ίχνος γενναιότητας, ούτε ψήγμα αποφασιστικότητας, θάρρους και αξιοπρέπειας.Αν 1.000.000 κόσμου ξεχυνόταν στους δρόμους της Αθήνας τον Νοέμβρη του 1973, η χούντα θα έπεφτε την ίδια στιγμή. Ας μην χαϊδεύουμε λοιπόν άλλο τ΄αυτάκια των σεβαστών, βολεμένων ...νοικοκυραίων προγόνων μας, που δεν σταθήκανε την κρίσιμη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων. Αυτοί είναι και οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, οι σιωπηλοί συνένοχοι της προδοσίας της Κύπρου, που λούφαξαν, ανέχτηκαν, περιορίστηκαν στη μίζερη περιχαράκωση της μικροαστικής ...οικογενειακής τους ασφάλειας και προστασίας. Αυτοί ανέχτηκαν την εναλλαγή στην εξουσία του ηλίθιου Ιωαννίδη αντί του ψυχασθενή Παπαδόπουλου, διπλοκλειδώνοντας την εξώπορτα του σπιτιού τους και κλείνοντας το στόμα και τ΄αυτιά τους στο κάλεσμα της εξέγερσης. Το Πολυτεχνείο ήταν η φλόγα της ψυχής και της αυτοθυσίας των λίγων εκλεκτών. Η σιωπηλή αδράνεια των ανάξιων πολλών που ακολούθησε, φωταγωγεί τη διανοητική, ψυχική παρακμή και τη δουλικότητα, που αποτέλεσε και το εύφορο έδαφος ανάπτυξης των κάθε είδους φασιστικών εκφράσεων, μέχρι την κορύφωση της εσχάτης προδοσίας, που διαμέλισε τον Ελληνισμό. Όταν δεν αισθάνεσαι μέρος ενός Εθνικού συνόλου, όταν δεν θεωρείς καθήκον σου να υπερασπιστείς και να διεκδικήσεις το δίκιο ρισκάροντας το μίζερο προσωπικό μικροσυμφεροντάκι σου, τότε σαφώς και συμμετέχεις παθητικά στα εγκλήματα που διαπράττονται γύρω σου και προσυπογράφεις απολύτως με τη φλύαρη απουσία σου τις ανομίες. Η Ιστορία πρέπει να ενώνει και να διδάσκει τους σώφρονες. Τη χρησιμοποιούν ωστόσο ενίοτε παραχαραγμένη και αποσπασματικά σερβιρισμένη, οι πρόθυμοι κι ακάματοι εργάτες του διχασμού και της σκόπιμης παραπλάνησης.

  • George N avatar
   George N @ Άλυτη Εξίσωση 19/11/2014 15:40:50

   Μόνο που δεν ήταν Αμερικανοκίνητη η χούντα αλλά Ελληνοκίνητη. Μέχρι πότε θα φταίνε οι άλλοι? Και φοβάμαι ότι οι "πρόγονοι" δεν ήσαν άβουλα ανθρωπάκια όπως τα παρουσιάζεται αλλά στην πλειοψηφία τους επικροτούσαν την χούντα και ήσαν αντίθετοι στο Πολυτεχνείο. Στην εκπομπή του Μαστοράκη δηλαδή δεν καθόντουσαν σιωπηλοί και σκυθρωποί στους καφενέδες αλλά επιδοκίμαζαν την "επέμβαση". Να μην αναφέρω τι λέγανε γιατί είναι ντροπή. Το μέγεθος της μεταπολιτευτικής αριστεροσύνης είναι ισχυρή ένδειξη της επιδοκιμασίας της χούντας κατά την διάρκεια της επταετίας. Προσωπικά το καλοκαίρι του 74 είχα μείνει άναυδος από τις μεταμορφώσεις που αντίκριζα. Να βλέπεις τον Φαήλο να υποστηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και να σου λέει ότι πάντα αυτά έλεγε, ένα πράγμα :-) Και να ήταν ένας.....ήταν όλοι! Προς υπεράσπισή τους όμως η αηδία που είχαν αισθανθεί από το πολιτικό σύστημα της δεκαετίας του 60. Ίσως χρήσιμο συμπέρασμα και στις μέρες μας.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ George N 19/11/2014 16:18:28

    Εγώ πάντα υποστήριζα ΣΥΡΙΖΑ, πριν καν ιδρυθεί. Ήμουν εξαπανέκαθεν ολοψύχως και είμαι με την Συνιστώσα Luis Vitton/ Κρεμ Μπριλέ/ Φενγκ Σούι της Γιάννας.

 4. karenin avatar
  karenin 19/11/2014 13:32:33

  H ιστορική μνήμη δεν χρειαζεται μόχλευση. Δεν χρειάζεται ιστορική ερευνα και αντιπαραθέσεις αν οντως ο βασιλιας μαρμαρωθηκε, το κρυφό σχολιο λειτούργησε, αν ο παλαιων πατρών σηκωσε το λάβαρο, η οι Σουλιώτησες χόρεψαν και πήδησαν στο Ζάλογγο. Ο λαός τα εχει ανάγκη αυτα τα γεγονότα ως εχουν γιατι εινα η συγκολητική υλη που συγκροτεί την εθνική συνείδηση. Ο ποιο σπουδαίος πυλώνας στηριξη ενος εθνους ειναι η αλληλεγγύη και η εμπιστοσυνη μεταξύ των πολιτων του.

 5. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 19/11/2014 16:44:57

  Απόλυτα σωστός σε όλα. Οπως έγραψα και αλλού, ο μικρός (σχετικά) αριθμός των νεκρών - δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τον αριθμό των τραυματιών, λογω των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και της αμεσότητας της ιατρικής περίθαλψης - χαλούσε τη σούπα των παραμυθάδων "αντιστασιακών" στην Μεταπολίτευση. Θα υπενθύμιζα και κάτι άλλο: Στη Μεταπολίτευση, βιαστικά μέσα σε μιά νύχτα , και χωρίς να ερωτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, κάποιοι έβαλαν σαν "μνημείο" του Πολυτεχνείου τη γνωστή "κεφάλα"... Γιατί? μα φυσικά , γιατί αν κατασκευάζονταν ένα σωστό μνημείο ,θα έπρεπε , όπως παντού στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο ,να υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών! Πρόβλημα! Αλλα οι ψευτο-αντιστασιακοί "ηγέτες" της Μεταπολιτευσης δεν άφηναν κανένα πρόβλημα να μπει ανάμεσα σε αυτούς και στην κουτάλα! Και μιλώντας για ψευτο-αντιστασιακούς ηγέτες , κρίμα που απ' οτι φαίνεται, δε θα μάθουμε ποτέ πως έγινε και βγήκε απο τη μέση ΤΟΣΟ ΒΟΛΙΚΑ ο μόνος πραγματικός αντιστασιακός ηγέτης ,ο Αλέκος Παναγούλης...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Απονενοημένος Διάβημας 20/11/2014 13:23:47

   '' ...δε θα μάθουμε ποτέ πως έγινε και βγήκε απο τη μέση ΤΟΣΟ ΒΟΛΙΚΑ ο μόνος πραγματικός αντιστασιακός ηγέτης ,ο Αλέκος Παναγούλης...'' Όλοι ξέρουμε και το γιατί και το πως..... Απλά δεν κατονομάστηκε το ...''ποιός''.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/11/2014 17:44:53

  Το βασικό είναι αυτό που γράφει για συνομιλίες με το Μαρκεζίνη. Πολλοί απορούν με τη μυθοποίηση του πολυτεχνείου μετά τη χούντα και την αποδίδουν στην αριστερά.Η αριστερά δεν μπορούσε να το κάνει μόνη της.Η μυθοποίηση έγινε με την ενεργό βούληση των κατεστημένων κομμάτων που από την πλευρά τους ήταν οι κύριοι ωφελημένοι του πολυτεχνείου και είχαν τους λόγους τους. Οι παλιοί πολιτικοί δεν κινδύνευσαν με περιθωριοποίηση ούτε το 67 ούτε το 70.Δεν περιθωριοποιείται ένας πολιτικός όταν χάνει την εξουσία αλλά όταν χάνει την αντιπροσώπευση του πολιτικού του χώρου. Τον κίνδυνο αυτό τον διέτρεξαν το 1973 με το σχέδιο Μαρκεζίνη που είχε καλές σχέσεις με την αριστερά και πιθανώς θα έπειθε τον Ηλιού να κατέβει στις εκλογές με αντάλλαγμα κάποιες απελευθερώσεις κρατουμένων. Εάν γίνονταν εκλογές αρχές 1974 με το κόμμα Μαρκεζίνη από τη μια μεριά και την ΕΔΑ από την άλλη οι παλιοί πολιτικοί είχαν τελειώσει καθώς ο Μαρκεζίνης θα σντιπροσώπευε τη δεξιά και το καθεστώς με αντιπολίτευση την αριστερά.Η πολιτική ζωή θα ξανάρχιζε χωρίς αυτούς.Οι απόντες έχουν πάντα άδικο λέει το ρητό και οι αυτοεξόριστοι στο Παρίσι ή το Τορόντο θα έμεναν εκτός παιδιάς.Ότι και να κατήγγειλαν η τρέχουσα πολιτική θα γύριζε γύρω από το νέο δίπολο και αυτοί είτε θα αναγκάζονταν μετά να κατέβουν κατόπιν εορτής ή να χάσουν κάθε σημασία. Το πολυτεχνείο ανέτρεψε αυτό το σχέδιο και το 1974 ξαναγύρισε όλη η ΕΡΕ και η ΕΚ με τη μορφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Χρωστάνε την καριέρα τους όλοι αυτοί και δικαιως το τιμούν γιαυτό.Δεν ανέτρεψε τη χούντα αλλά έσωσε τους παλιούς πολιτικούς από την εξαφάνιση.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ ψυχραιμια 19/11/2014 18:45:02

   Ανιστόρητη και πολιτικά αφελέστατη αφήγηση, προοριζόμενη για βασιλοχουντικά σταγονίδια και τους απογόνους τους. Το τι ήθελε ο Ελληνικός λαός, το έδειξε τόσο την 24η Ιουλίου, στους δρόμους, όσο και την 17η Νοεμβρίου του 1974, στις κάλπες.

  • karenin avatar
   karenin @ ψυχραιμια 19/11/2014 19:16:17

   Ψυχραιμία, απο ότι βλεπω μια τέτοια εξελιξη της ιστορίας δεν θα σε χάλαγε....

  • Naruto avatar
   Naruto @ ψυχραιμια 19/11/2014 20:17:00

   Θα συμφωνήσω με το σχόλιο σου ψυχραιμία . Αυτό ακριβώς συνέβη με τον τεως βασιλέα, δεν ήρθε αμέσως στην Ελλάδα και σαν απών έχασε τον θρόνο .

  • Κώστας ΜΠ avatar
   Κώστας ΜΠ @ ψυχραιμια 20/11/2014 17:15:03

   Ψυχραιμία, μακάρι να υπήρχε τότε η δυνατότητα που περιγράφεις,αλλά δυστυχώς ...δεν υπήρχε.Ο Μαρκεζίνης δεν υπήρξε δίδυμο με τον Παπαδόπουλο, αλλά δυστυχώς μαριονέτα του.Και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το απέδειξαν. Οι υπουργοί του Μαρκεζίνη ,πχ ο φαιδρός Ζουρνατζής δεν είχαν εξουσία στα χέρια τους και με την εξέγερση αυτό κατεδείχθη: ανέλαβε δράση η μη ελεγχόμενη από τον Μαρκεζίνη Ασφάλεια και μετά το κράτος εν κράτει της ΕΑΤ ΕΣΑ.Οι καλές προθέσεις Μαρκεζίνη δεν αμφισβητούνται.Η ανεξαρτησία του όμως από την Δικτατορία ήταν ανύπαρκτη.Δοτός,ελεγχόμενος,εξαρτημένος,ετερόφωτος και στην πρώτη κρίση αυτό φάνηκε. Το άρθρο Φαήλου είναι ακριβοδίκαιο. Προσωπικά πιστεύω πως η Χούντα είναι μία ακόμη απόδειξη πως είμαστε ασόβαροι ως Λαός με αποτέλεσμα να παράγουμε φαιδρούς ηγήτορες.Ας εξετάσουμε τα άκρα: και άλλες ευρωπαικές χώρες είχαν στρατιωτικές δικτατορίες.Δικτάτορες σκληροί,φασίστες,ενίοτε δολοφόνοι(Φράνκο,Σαλαζάρ),αλλά ασόβαροι καραγκιόζηδες δικτάτορες μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να παράξει.Γιατί ασόβαρος καραγκιόζης ήταν ο Παττακός ,όπως και μουστακαλής "έλληνας Νάσερ" που υπό την καθοδήγηση ενός ημίτρελου κομμουνιστή(Κιτσίκης) διοργάνωσε την συνάντηση του Έβρου με τον Ντεμιρέλ για να βάλουν τα θεμέλια της ...ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας!!!Αφού απέσυρε πρώτα την Μεραρχία από την Κύπρο ο ελληναράς αυτός. Ο Φράνκο ή ο Σαλαζάρ θα μάτωναν ποτέ τα εδάφη της πατρίδας τους ,θα άνοιγαν κερκόπορτες όπως ο ταξίαρχος Ιωαννίδης; Σε ποια σοβαρή χώρα αυτοί οι καραγκιοζαίοι θα γίνονταν συνταγματάρχες για να ασχολούνται ως δικτάτορες με τις γόπες στα πεζοδρόμια και το μήκος των μίνι όπως ο κλόουν Παττακός; Αυτοί μας εκπροσωπούσαν ως Ελλάδα. Και πάμε και στο άλλο άκρο: πανίσχυρα κομμουνιστικά κινήματα είχαν και άλλες ευρωπαικές χώρες.Με ηγέτες σοβαρούς όμως. Μπερλίνγκουερ,Τολιάτι κλπ.Οι δικοί μας σταλινικοί ακόμη κατακρίνουν την "στροφή του Σαλέρνο" του ΙΚΚ,που μπήκε στην κυβέρνηση και έσωσε τη χώρα από τον εμφύλιο.Ενώ οι δικοί μας ασόβαροι καραγκιόζηδες(αφού είναι γέννημα ενός ασόβαρου λαού) Ιωαννίδης και Σιάντος οδήγησαν σε ρήξεις για να έρθει ο άλλος ασόβαρος καραγκιόζης(πουθενά όμοιος του σε ηγεσία ευρωαπικού κομμουνιστικού κόμματος) Ζαχαριαδης και να μας οδηγήσει σε ό,τι απέφυγαν οι άλλοι λαοί με ανάλογες πολώσεις και διαιρέσεις.Μόνο εμείς αιματηρό εμφύλιο.Μόνο εμείς στις ηγεσίες ασόβαρους και γελοίους. Και τα αποτελέσματα:εμφύλιος και εθνικοί ακρωτηριασμοί υπό υποτίθεται εθνικόφρων δικτατορικό καθεστώς.

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ Κώστας ΜΠ 20/11/2014 21:48:38

    "Ασόβαροι" και "φαιδροί", ενω ο Φράνκο, ο Σαλαζάρ... αυτοί μάλιστα "σοβαροί"! που πάς ρε Καραμήτρο!!..καθάρισε ρε κανα δεκαριά παλαιούς πολιτικούς και αντιπάλους για να σε έχουν σε υπόληψη!!

   • Ισόνομος πολίτης avatar
    Ισόνομος πολίτης @ Κώστας ΜΠ 24/11/2014 22:11:29

    Για τον Μαρκεζίνη ήτανε όπως το γράφεις Κώστα ΜΠ: "Η ανεξαρτησία του από την Δικτατορία ήταν ανύπαρκτη. Δοτός, ελεγχόμενος, εξαρτημένος, ετερόφωτος και στην πρώτη κρίση αυτό φάνηκε". Το Πολυτεχνείο για όσους είχαμε άμεση αντίληψη τότε και θυμόμαστε σήμερα, ήτανε ένας αυθόρμητος και γενναίος ξεσηκωμός της Ελληνικής φοιτητιώσας νεολαίας που μετά την αντιστασιακή πράξη Παναγούλη, ξεντρόπιασε τότε μια ολόκληρη γενιά... Τα εκ των υστέρων "σούπα μούπες" είναι για το σκουπιδαριό της Ιστορίας...

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2014 19:54:46

  Το να πιστεύει κανεις ότι ο Κίσσιγκερ και η λοιπή Εβραϊκή ηγεσία των ΗΠΑ της εποχής (Σλέσσιγκερ, Τάσκα, Σίσκο, Χάλντεμαν, Έρλιχμαν κλπ) άφησαν ανενόχλητο τον άτακτο Ιωαννίδη ΤΟΥΣ, να ρίξει τον Παπαδόπουλό ΤΟΥΣ, συνιστά αφέλεια. ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ λόγο να ρίξουν την δομή, που είχε σχηματιστεί, με την τότε χουντική τριανδρία να ηγείται των "λοχαγών" της ΑΣΔΕΝ, που ολίσθαιναν στον Κανταφισμό (Τρίτο Δρόμο προς τον Σοσιαλισμό, τότε) και προξένησαν, δυό μήνες πριν, στον "Πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ", ΤΕΡΑΣΤΙΑ υλική ζημιά στους Ισραηλίτες, απαγορεύοντας στα Αμερικανικά C130, που χωρίς στάση στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να πάνε στο Ισραήλ, να μεταφέρουν κρίσιμα Ηλεκτρονικά Αντίμετρα για τα Α/φη τους, που οι "ξαφνικοί" Σοβιετικοί ΣΑΜ-2 των Αιγυπτίων, κατέρριπταν κατά 10αδες. Προς σύγκριση, Ιταλοί και Τίτο (!) είχαν επιτρέψει την διέλευση! Τα "Πολυτεχνεία" είναι βασικό σχέδιο προβοκάτσιας, που κάθε Μυστική Υπηρεσία είχε και έχει στο συρτάρι της έτοιμο, για πιθανή χρήση. Αρκεί να ευνοηθεί μέσω "καίριων λαθών", η ανάφλεξη της ανάλογης κρίσιμης μάζας αγανακτισμένων. Όπως και έγινε. Η "Πλατεία Τιεν-αν-Μεν" ήταν αντίστοιχη ενέργεια και προκάλεσε αντίστοιχες ανακατατάξεις στην Κίνα (ζυμώσεις ηγεσίας και εξουδετέρωση των εν δυνάμει αντιπάλων για πολλά χρόνια). Ακόμα και το αντίτιμο της "προδοσίας" του Ιωαννίδη προς τον Παπαδόπουλο έγινε γνωστό: Τα πετρέλαια της Θάσου, τα Φάντομ και, σαν κατάληξη, η "'Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα". Κάθε "Ιωαννίδης" θα επείθετο (ότι η φωτογραφία του θα κοσμούσε τους τοίχους των Δημοτικών Σχολείων του μέλλοντος, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη), όπερ και εγένετο. Δεν ήταν "πουλημένος". Βλαξ ήταν... (Θα έλεγα "αφελής" αλλά μια εθνική καταστροφή δεν αφήνει περιθώρια για αβροφροσύνες). Η αχλάδα (Κίσσιγκερ) είχε πίσω την ουρά.... "Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήνουμε στους στρατιωτικούς" (Κλεμανσώ).

  • George N avatar
   George N @ ΠΗΛΕΑΣ 20/11/2014 05:46:46

   Πολλοί μύθοι σε ένα τόσο μικρό κείμενο!! Αφήνω στην άκρη την "Εβραϊκή παγκόσμια συνωμοσία" που οδηγεί σε πολύ παράξενες ατραπούς. Κρίμα που επιζεί μετά από όσα έγιναν. Στα υπόλοιπα: Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάγκη την Ελλάδα ή τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμάχους, που άλλωστε είχαν όλοι αρνηθεί την χρησιμοποίηση των βάσεων τους, για να ανεφοδιαστεί το Ισραήλ. Η μόνη χώρα που θα δυσκόλευε αλλά δεν θα απέτρεπε τον ανεφοδιασμό ήταν η Πορτογαλία. Αυτή όμως συμφώνησε στην χρήση της βάσης στις Αζόρες και διευκόλυνε. Η μεταφορά γινόταν από C-5 Galaxy και C-141 Starlifter με τεράστια εμβέλεια και χωρητικότητα. Πάντα υπήρχαν τα KC-135 Stratotakner για εναέριο ανεφοδιασμό στην περίπτωση που δεν υπήρχαν βάσεις στο έδαφος για ανεφοδιασμό. Τα C-130 είναι πολύ μικρά και δεν κάνουν στρατηγικές αλλά τακτικές μεταφορές. Καμία ζημιά, πόσο μάλλον τεράστια δεν προκάλεσε η Ελλάδα ή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Οι στρατηγικές αεροπορικές μεταφορικές ικανότητες μιας υπερδύναμης (και ειδικά των ΗΠΑ) έχουν φτιαχτεί ακριβώς για αυτό. Μεταφέρουν οτιδήποτε θέλουν, οπουδήποτε θέλουν και οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται. Τα κρίσιμα υλικά είχαν ήδη μεταφερθεί με πτήσεις της El Al (που οι Ευρωπαίοι είχαν επιτρέψει!) μια και οι Σοβιετικοί δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα επίσημα τον ανεφοδιασμό των Αράβων ώστε να έχουν οι ΗΠΑ την δικαιολογία για να ξεκινήσουν τον ανεφοδιασμό του Ισραήλ. Τα F-4 Phantom η Ελλάδα τα είχε παραγγείλει επί Παπαδόπουλου, όχι επί Ιωαννίδη, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν το πολύχρονο εμπάργκο λόγω χούντας. Η μόνη χώρα που επέβαλε κάτι τέτοιο "στον Παπαδόπουλο ΤΟΥΣ"! Γιαυτό άλλωστε και η Ελλάδα αγόραζε όπλα από Γερμανία και Γαλλία επί χούντας.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ George N 22/11/2014 20:24:16

    1. Θα ευχόμουν να άκουγα κάποτε και για "Ελληνική παγκόσμια συνομωσία". Άλλωστε τίποτα το σκοτεινό δεν υπάρχει στην vis vitalis ενός θαυμαστά ομόπνοου έθνους απανταχού του κόσμου -μακάρι να είμασταν και εμείς. 2. Όποιος δεν ξέρει ότι οι Ισραηλίτες (=ΗΠΑ) αιφνιδιάστηκαν από την υπαρξη ΣΑΜ-2, ότι επεχείρησαν να στείλουν από την Γερμανία τα pods ηλεκτρονικών αντιμέτρων με C-130 που περιγράψατε σωστά, αλλά ήταν τα μόνα επιτόπια, ότι ο Παπαδόπουλος ΔΕΝ έδωσε άδεια για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα, ενώ ο Τίτο συμφώνησε, ότι έτσι καθυστέρησε η μεταφορά κατά 3 περίπου οδυνηρότατες για τους Ισραηλίτες μέρες (με C-5, που ήρθαν ειδικά από τις ΗΠΑ), αλλά και ότι οι Αμερικανοί ευλόγησαν την κίνηση του Ιωαννίδη, προφανώς δεν παρακολουθούσε τότε τα γεγονότα και αρκείται σε εξωνημένες "αναλύσεις" πολιτικά στρατευμένων κονδυλοφόρων. Πάλι, αν η άποψη ότι η CIA έκανε tackling στον εαυτό της σας αρκεί.... θέμα δικό σας. Αλλά τότε, απαντήστε: Γιατί "τσακίστηκαν" οι Αμερικανοί να αποκαλύψουν το πετρέλαιο (2 μήνες μετά!); Γιατί άλλαξαν την στάση από "εμπάργκο" σε παροχή Φάντομ (που ΜΟΝΟΝ η Γαλλία -έναντι μυστικών του Doppler radar τους- είχε 20 και το Ισραήλ 40, γιατί ήταν το υπερόπλο της εποχής) και έδωσαν στην Ελλάδα 40 σκάφη μετά από 4 μήνες; Γιατί οι Χουνταίοι, μέχρι και με τους Τούρκους ΕΠΙ της Κύπρου, πίστευαν τους Σίσκο και Τάσκα, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΑ τις τρείς κρίσιμες μέρες του Αττίλλα, αν δεν τους είχαν αποκοιμίσει με υποσχέσεις από πριν; Εν πάσει περιπτώσει, εγώ τα έζησα και τα τεκμηρίωσα, όπως τα περιγράφω. Εσεις, μπορείτε να αρκεστείτε στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας ιστορία.... Άλλωστε, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο "Φάκελος της Κύπρου" δεν ανοίχτηκε ποτέ και, συνεπώς, η αλήθεια απεκρύβη ΕΠΙΣΗΜΩΣ.

    • George N avatar
     George N @ ΠΗΛΕΑΣ 22/11/2014 21:53:20

     Τα SA-2 ήσαν γνωστά και αντιμετωπίσιμα. Το πρόβλημα ήταν τα SA-6 ιδίως για τα Α-4. Όντως χαθήκανε 30 τέτοια αεροπλάνα τις πρώτες 4 ημέρες του πολέμου μέχρι το RWR να τα συμπεριλάβει στην βιβλιοθήκη απειλών (εδώ είχε κοιμηθεί η Mossad). Τα F-4 κατάφερναν τις πρώτες μέρες οι Ισραηλινοί να τα χάνουν από συριακά πυροβόλα ZSU-23-4 και τα Mirage III από εναέριες ενέδρες που οι Αιγύπτιοι είχαν μάθει από τους ....Ισραηλινούς! Σελίδες ντροπής και ερασιτεχνισμού της IAF. Ότι χρειάστηκε από κρίσιμα υλικά έφτασε με EL AL, ιδίως sidewinder. Μια εβδομάδα μετά την αρχή του πολέμου ο Nixon έδωσε εντολή να εμπλακεί η MAC της USAF στον ανεφοδιασμό του Ισραήλ με το operation Nickel Grass και λίγες ώρες μετά την εντολή, τα KC-135 ήταν στις Αζόρες τα C-141 & τα C-5 στον αέρα καθ'οδόν και ο 6ος στόλος είχε παρατάξει τα αεροπλανοφόρα σε γραμμή σε όλη την Μεσόγειο για κάλυψη στα μεταγωγικά. Τα αεροπλάνα πετούσαν ανάμεσα στον ΒορειΑφρικανικό και τον ΝοτιοΕυρωπαικό κλειστό εναέριο χώρο. Εκτός από την EL AL υπήρχαν τα C-2 Greyhood (μεταγωγικά από αεροπλανοφόρα) και οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Δεν μπορούσε να κάνει ζημιά δλδ η Ελλάδα. Ούτε και κανείς άλλος. Να δυσκολέψει στιγμιαία ίσως αλλά μην παρασύρεστε από το πως έμοιαζαν τα πράγματα σε κάποιους, έστω και στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΑ της εποχής. Το ίδιο έγινε και με τον βομβαρδισμό της Λιβύης την δεκαετία του 80. Πάλι κλειστοί οι εναέριοι και η USAFE πέταγε γύρω-γύρω από την Ευρώπη. Η Ελλάδα δλδ είναι "nice to have" αλλά όχι απαραίτητη. Η Γαλλία δεν είχε F-4 και η Ελλάδα είχε πάρει κάποια από τον Απρίλη του 74 από παραγγελία του 72. Το εμπάργκο είχε αρθεί ουσιαστικά από τον Agnew. Μένουμε λοιπόν με ένα Ελλαδικό πραξικόπημα στο αρχικό πραξικόπημα που πάτησε πάνω σε μια αναρχοκατάληψη του Πολυτεχνείου ενισχυμένη από τους Μεγαρείς που δεν θέλανε διυλιστήριο στην Πάχη. Και για την αντιμετώπιση της οποίας ο σωτήρας κατέβασε....ΑΜΧ-30. Μύλος! Και έναν "αόρατο" τύπο που κάνει "στρατηγικά σχέδια" με middle ranking αξιωματούχους του State Department. Δεν υπάρχει καμιά παγκόσμια συνωμοσία αλλά παγκόσμια βλακεία. Αν είναι καθόλου παρηγοριά κάτι τέτοια έκανε κι ο Saddam Hussein πριν εισβάλει στο Κουβέιτ. Κι αυτός διαβεβαιώσεις από πρέσβειρα είχε....

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ George N 25/11/2014 06:04:30

      Περίεργη απάντηση. Έστω και αν είναι σωστή ως προς τους τύπους των όπλων (πέρασαν πολλά χρόνια, αλλά έτσι νομίζω ότι μου τα είχαν πει), δεν σχολιάζετε την ουσία των γεγονότων, το αν η Ελλάδα αρνήθηκε την πτήση των C-130, και τα RWR της IAF έμειναν τυφλά για οδυνηρό διάστημα (εσείς μιλάτε για εβδομάδα -η ζημιά έγινε τις πρώτες 3 μέρες), αν η CIA ευλόγησε τον Ιωαννίδη για τα "λάθη" στο "Πολυτεχνείο", αν οι ανταμοιβές υπήρξαν, αν ο Ιωαννίδης πίστευε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ μέχρι και μετά την "θεατρική επέμβαση" των Τούρκων και γι'αυτό επιχείρησε το πραξικόπημα στην Κύπρο.... Τα του Γιομ-Κιπούρ τα μάθαινα ανελλιπώς ως σπουδαστής του ΕΜΠ από τους συναδέλφους Αραβικής καταγωγής (είχαμε όχι λίγους). Τα της Κυπριακής τραγωδίας από τους ίδιους τους αξιωματικούς που τα έζησαν, όταν υπηρέτησα 3-4 χρόνια μετά, επί 25 μήνες στο ΓΕΑ, σε απολύτως σχετικό γραφείο. Έτσι, για την ιστορία, τα F-4 ήρθαν τέλη Μαρτίου μερικά, τον Απρίλη γίνανε 20, οι -ειδικές- βόμβες τους τον Μάϊο και οι επικρουστήρες των βομβών -αλλά και τα πλήρη CEW συστήματα- ποτέ. Γι'αυτό, εκείνο το βράδυ, που από την Σούδα μερικοί θερμόαιμοι, ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ, πήραν μερικά από αυτά τα F-4 και κίνησαν για την Κύπρο, αλλά βρέθηκαν με lock-on από τους Βρετανούς στα μισά της διαδρομής, γύρισαν κλαίγοντας πίσω: Γιατί ήξεραν ότι ήταν πιόνια μιας παρτίδας στημένης, ώστε να την χάσουν (-με). Τουλάχιστον δεν χάσαμε κι αυτούς και τα αεροπλάνα...

     • George N avatar
      George N @ ΠΗΛΕΑΣ 25/11/2014 17:22:09

      Θαρρώ πως έχω απαντήσει αλλά να το ξαναεπιχειρήσω. Α. Η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορούσε να σταματήσει την USAF από το να ανεφοδιάσει το Ισραήλ. Της το επέτρεψε ο Nixon μετά από μια εβδομάδα και αφού είχαν κάνει οι Σοβιετικοί το ίδιο με τους Άραβες. Β. Critical material μεταφέρθηκε την πρώτη εβδομάδα από την EL AL. Γ. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάτι έπρεπε να μεταφερθεί την πρώτη εβδομάδα από την USAF αυτό ήταν δυνατόν και χωρίς την Ελλάδα. Το πολύ με μερικές ώρες καθυστέρηση. Δ. Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα παραπάνω από ότι ολόκληρη η Ευρώπη. Μόνο η Πορτογαλία και η Ολλανδία επέτρεψαν υπέρπτηση. Κάθε χώρα σε μια πτήση είναι το ίδιο δύσκολη αν δεν γίνεται να περάσεις από πάνω της. Δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα που είναι προς το τέλος έχει κάτι διαφορετικό. Δεν δικαιολογείται επομένως Αμερικανικό μένος κατά της πρώτης χούντας. Ε. Η IAF δεν είχε πρόβλημα υλικών όσο πληροφοριών. Γι αυτό έχασε πιο πολλά αεροπλάνα τις πρώτες ημέρες από όσα προβλεπόταν. Ειδικά με τα SAM το πρόβλημα δεν ήταν στο jamming αλλά στο RWR. Αυτό προγραμματίζεται στο Ισραήλ. Η συχνότητα του SA-6 έλειπε. Ε. Αντίθετα από όσα πιστεύετε η από πρώτο χέρι πληροφόρησή σας είναι μάλλον έωλη. Σκεφτείτε ότι είστε ένας πατριώτης ανάμεσα σε πατριώτες που μόλις έχουν χάσει έναν πόλεμο χωρίς καν να τους δοθεί η δυνατότητα να πολεμήσουν. Η ήττα είναι επώδυνη και εσωτερικεύεται περίεργα. Το θυμικό του καθενός φτιάχνει αίτια/αιτιατά μεγεθύνοντας και υποβαθμίζοντας γεγονότα. Ψάχνει για συνδέσεις εκεί που δεν υπάρχουν με κοινό παρανομαστή το μικρότερο δυνατό ψυχολογικό κόστος. Κρίνοντας από την σημερινή οργή σας, 40 χρόνια μετά, καταλαβαίνω πόσο σας στοίχισε. Και από την μεριά σας έχετε κάθε δίκιο και σας τιμά. Δεν είναι φυσικά Ελληνικό φαινόμενο. Αν είχα ένα δολάριο για κάθε ιστορία που έχω ακούσει από Αμερικανούς φαντάρους για το πως χάθηκε ο πόλεμος στο Βιετνάμ σήμερα θα ήμουν πλούσιος. Ζ. Πίστευε ο Ιωαννίδης τους middle ranking του State Department? Φυσικά και ναι! Αγνοούσε όμως ότι αυτοί λειτουργούν ως καθρέπτες. Ακούς δλδ από αυτούς αυτό που θες να ακούσεις. Μην πάτε μακρυά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πάγκαλος μας μετέφερε δήλωση του Richard Holbrooke ότι στην κρίση των Ιμια οι Αμερικάνοι είχαν κοντά δύο σκάφη που με τα ηλεκτρονικά τους θα ρίχνανε στην θάλασσα όποιον πύραυλο εκτοξευόταν από οποιαδήποτε πλευρά και έτσι δεν θα υπήρχαν νεκροί. Τώρα γιατί οι Αμερικάνοι τα έχουν στο Αιγαίο αυτά τα σκάφη κι όχι στον Περσικό όπου φρεγάτα τους χτυπήθηκε από Exocet είναι μια μικρή απορία. Αν θα έβγαζαν και ρακέτες για να αποκρούουν τα βλήματα των ναυτικών πυροβόλων μια άλλη. Νεκρούς πάντως δεν θα είχαμε. Ο Πάγκαλος άκουσε αυτό που ήθελε. Κι ο Holbrooke του το πρόσφερε στο πιάτο. Υπάρχει κάποιος που επαγρυπνεί και επομένως στις κρίσεις μπορεί να τρέχει στα κανάλια. Αυτά που ήθελε άκουσε κι ο Ιωαννίδης αλλά και ο Σανταμ. Η. Τι ήθελε ο Ιωαννίδης? Μάλλον την εφαρμογή του σχεδίου Acheson. Πήρε μια πλήρη διχοτόμηση.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ George N 27/11/2014 03:36:41

      Νομίζω ότι, με διπλωματική μαεστρία, αντιπαρέρχεστε την ουσία των θεμάτων, που έθιξα. Επί του θέματος, που σας απασχόλησε, και μόνον η άρνηση της Χούντας να επιτρέψει την διέλευση ήταν εξοργιστική για τις ΗΠΑ: Ο δορυφόρος επιβεβαίωνε την απόκλισή του προς την "Τρίτο Δρόμο"(!) και ματαίωνε στρατιωτικό σχεδιασμό τους -το ότι είχαν εναλλακτικές δεν αλλάζει τίποτα-, όταν μέχρι και ο Τίτο είχε συμφωνήσει (φαντάζομαι και οι Αυστριακοί). Απαιτείτο ανεφοδιασμός με καύσιμα, μάλλον στη Σούδα. Πόση αδιαφορία μπορούσε να επιδείξουν; Τα RWR της εποχής ήταν multiband αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, πρωτόγονα και ελάχιστα παραμετρικά. Οι Σοβιετικοί, πρωτοπόροι στις μικροκυματικές λυχνίες, είχαν ανέβει σε συχνότητες πολύ πάνω από 12 GHz. Δεν ήταν θέμα απλού προγραμματισμού συχνοτήτων αλλά πιθανόν αλλαγής των κοιλοτήτων ή και των ίδιων των RWRs και απαιτήθηκε, εξ' όσων έμαθα, η μεταφορά ολόκληρων pods από την Γερμανία. Δεν είμαι όμως σίγουρος -δεν ασχολήθηκα περαιτέρω- και εκτιμώ τα λεγόμενά σας. Οι πληροφορίες μου για τα του ΚΕ/ΓΕΑ και της βραδυνής εξόδου των Φάντομ προέρχονται από πρωταγωνιστές των αντιστοίχων σκηνικών και υποχρεούμαι να τις θεωρήσω αληθείς.

 8. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 19/11/2014 22:09:09

  Προσυπογράφω το κείμενο του Φαήλου, αλλά και το σχόλιο του «Απονενοημένος Διάβημας» σε άλλη αντίστοιχη ανάρτηση. Το πάντα ενημερωμένο ΚΚΕ, μια μέρα πριν την επέμβαση, την Πέμπτη, είχε δώσει εντολή στα μέλη του να αποχωρήσουν από την κατάληψη, γιατί εξελισσόταν σε προβοκάτσια της χούντας. Για αυτό κατηγορήθηκε αργότερα από πολλούς και ειδικά από επαναστάτες του γλυκού νερού κυρίως βολεμένους της μεταπολίτευσης ως προδοσία. Η γενιά του Πολυτεχνείου (στην οποία ανήκει και η αφεντιά μου) δεν διαφέρει σε τίποτα από ότι συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε κάθε γενιά. Οι αριβίστες, οι φιλόδοξοι, οι κίβδηλοι και οι φελλοί από αυτή τη γενιά ανεδείχθησαν και αξιοποίησαν για ατομικό καθαρά όφελος, τις τύψεις ενός ολόκληρου λαού που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε κατά της χούντας αλλά στα πρώτα χρόνια είχε και την στήριξη και την ανοχή του. Τι περιμένατε λοιπόν τέτοια άτομα, θα είχαν το ηθικό ανάστημα και τον χαρακτήρα να προσφέρουν στη χώρα, να έχουν το ανάστημα ενός Μαύρου Καβαλάρη που πέθανε απένταρος στο στρατιωτικό ράντσο εκστρατείας; Ο ίδιος αυτός λαός δεν είναι αυτός που στέλνει να τον αντιπροσωπεύσουν στη βουλή φωνασκούσες τηλεπερσόνες και παρουσιάστριες, γλάστρες της TV, αμόρφωτους δημοσιογράφους και ηθοποιούς, γιατί τους πλασάρουν οι νταβαντζήδες των ΜΜΕ, αντί να ψάχνει και να στέλνει να τον αντιπροσωπεύουν και να τον διοικούν οι καλύτεροι σε κάθε δραστηριότητα σε κάθε επάγγελμα, τα λιοντάρια του έθνος;

  • ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ avatar
   ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ @ Κώστας Σταματάκης 20/11/2014 00:32:02

   ΑΨΟΓΟΣ....ΕΓΡΑΨΕΣ

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/11/2014 22:09:23

  @ karenin Δεν είπα ότι δεν θα με χάλαγε.Απλή περιγραφή των επιλογών κάνω.Αλλά επειδή προφανώς θέλεις να εκμαιεύσεις άποψη θα την πω : προτιμώ τον Καραμανλή από τον Μαρκεζίνη αλλά θα προτιμούσα τον Μαρκεζίνη με την Κύπρο ολόκληρη παρά τον Καραμανλή όπως συνέβη.Τι να κάνουμε,προτιμήσεις είναι αυτές. Και για να προλάβω κάθε περαιτέρω παρεξήγηση δεν εννοώ ότι για το κυπριακό φταίνε οι φοιτητές του πολυτεχνείου ή ο Καραμανλής ή κάποια συνωμοσία της CIA.'Oχι,αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Ιωαννίδης και το μυαλό του που όμως βοηθήθηκε από τις εξελίξεις.Η ετερογονία των σκοπών υπάρχει και λειτουργεί στην ιστορία.Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι το διδυμο Παπαδόπουλου - Μαρκεζίνη είχε αρκετά κουσούρια αλλά παλαβοί να κάνουν πραξικόπημα στην Κύπρο δεν ήσαν.

  • karenin avatar
   karenin @ ψυχραιμια 20/11/2014 13:03:30

   VimaOpinions Η μεγάλη κρίση της Δεξιάς παράταξης http://bit.ly/1qZwOo5

 10. christof avatar
  christof 19/11/2014 22:44:43

  Αγαπητε Φαηλε Αν και δεν εζησες τα γεγονοτα τα περιγραφεις σωστα.Ακριβως αυτα αναφερει και το πορισμα του εισαγγελεα Τσεβα.Μεσα στο πολυτεχνειο ηταν εκτος απο φοιτητες, πρακτορες της ΚΥΠ, της ΕΣΑ ,ασφαλιτες,υπηρχε και τριτος εκφωνητης στο σταθμο, πρακτορας της εθνικης ασφαλειας.20 νεκροι απο σφαιρες γυρω απο το πολυτεχνειο και σε περιοχες οπως Ζωγραφου, Αγ. Αναργυρους, Λυκαβητο,και 2 νεκροι τραυματιες στο ρυθμιστικο[ Γενικο κρατικο] που εδαρησαν μεχρι θανατου απο 2 αστυνομικους του νοσοκομειου. Ο Ιωαννιδης επισκεφθηκε το χωρο στις 4 το πρωι και δικαιολογηθηκε στον αστυνομο Καραθαναση οτι πηγε εκει απο περιεργεια.Πραγματι δε βολευε τους πολιτικους της εποχης το πειραμα Μαρκεζινη, δεν βολευε τους λοχαγους Κανταφικους,δεν βολευε τους Αμερικανους.Ο ριζοσπαστης και η πανσπουδαστικη ειχαν δικαιο για τη προβοκατσια.Αργοτερα το οικοιοποιηθηκαν.Αργοτερα και μεχρι σημερα.

 11. kastis avatar
  kastis 20/11/2014 08:42:01

  Το Πολυτεχνείο δεν έριξε βεβαίως την χούντα αλλά ήταν η αρχή τού τέλους της. Επιπλέον, ακύρωσε την "ομαλή" μετάβαση που θα περνούσε την κυβερνητική εξουσία από τούς συνταγματάρχες στους ελεγχόμενους "μαρκεζίνηδες". Η πολεμική ήττα τής ελληνικής αστικής τάξης στην Κύπρο και η ακύρωση των σχεδίων τής "ομαλής μετάβασης" που είχε προηγηθεί (λόγω τού Πολυτεχνείου) οδήγησε στην κατάρρευση ολόκληρου τού συστήματος εξουσίας τον Ιούλιο τού '74 αλλά και στην δημιουργία ενός λαϊκού-εργατικού κινήματος που καθόρισε τις εξελίξεις μετά το 1974. Όσο για τον μύθο των νεκρών, έχει διαφορά αν σάς εκτελέσουν στο σαλόνι ή στον κήπο τού σπιτιού σας; Έχω διαβάσει επανειλημμένως το συγκεκριμένο επιχείρημα και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το χρησιμοποιείτε. Η αλήθεια είναι ότι σκοτώθηκαν/εκτελέστηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο αρκετά άτομα που -προφανώς- δεν είχαν πάει εκεί για βόλτα (και 2-3 ακόμη σε άσχετους χώρους). Έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλές αφηγήσεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και σε καμία από αυτές δεν υπήρχε αναφορά για νεκρούς ΕΝΤΟΣ τού Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν στήθηκε ούτε από αυτούς ούτε από την Αριστερά κάποιος μύθος που να στηρίζεται σε νεκρούς εντός τού Πολυτεχνείου (εξάλλου και να ήθελε να στήσει κανείς έναν μύθο δεν θα χρειαζόταν το συγκεκριμένο επιχείρημα).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ kastis 20/11/2014 09:23:59

   Αφού καθόρισε τις εξελίξεις το εργατικό λαικό κίνημα μετά το 1974 είναι υπεύθυνο και για τη χρεωκοπία της μεταπολίτευσης. Διότι δεν μπορεί να "καθορίζεις τις εξελίξεις" και να είσαι ταυτόχρονα αθώος για την κατάληξη των εξελίξεων. Άρα το να πληρώσουν αυτοί που φταίνε περιλαμβάνει και αυτούς που καθόρισαν τις εξελίξεις δηλαδή το εργατικό λαικό κίνημα και τα μνημονιακά μέτρα είναι αυτά που απαιτούνται.

   • kastis avatar
    kastis @ ψυχραιμια 20/11/2014 10:11:34

    Το ότι καθόρισε τις εξελίξεις δεν σημαίνει ότι οδήγησε τον ελληνικό καπιταλισμό στην χρεοκοπία. Δεν φταίει, για πρδγμα το εργατικό κίνημα για την υποφορολόγηση τού κεφαλαίου και των αυτοαπασχολούμενων (εξαιτίας τής οποίας τα δημόσια έσοδα έχαναν το 6% τού ΑΕΠ ετησίως). Ούτε για τις μίζες, ούτε για τούς εθνικούς προμηθευτές, ούτε για τις μειωμένες εξαγωγές, ούτε για την εσωστρέφεια τής Οικονομίας κλπ κλπ

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ kastis 20/11/2014 10:42:52

     Α,καθορίζει τις εξελίξεις αλλά δεν φταίει.Φταίει κάποιος άλλος.Για το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός ήταν ίσος με της Ισπανίας που έχει βιομηχανική παραγωγή και πολύ μεγαλύτερος από της Πορτογαλίας δεν φταίει.Για τις απεργίες που έκλειναν εργοστάσια δεν φταίει.Ούτε για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Για το ότι οι Έλληνες εφοπλιστές με το 16% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κορέα πληρώνοντας πλέον μεγαλύτερους μισθούς από τους ελληνικούς ενώ τα ελληνικά ναυπηγεία υπολειτουργούν φταίει κάποια διαστροφή τους,όχι αυτοί που καθόρισαν τις εξελίξεις. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η Ελλάδα πριν το 1974 και μετά είναι σαν δύο διαφορετικές χώρες.Πριν έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.Μετά αρχίζει όχι εκβιομηχάνιση αλλά αποβιομηχάνιση.Αλλά δεν φταίνε αυτοί που καθόρισαν τις εξελίξεις.

     • kastis avatar
      kastis @ ψυχραιμια 20/11/2014 11:39:16

      Κατά την γνώμη σου λοιπόν θα έπρεπε να έχουμε ακόμη χαμηλότερους μισθούς αλλά από την άλλη να πληρώνουμε τα πάντα σε τιμές Βρυξελλών όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα όπου οι μισθοί έχουν πέσει 35% από το 2009 και οι τιμές έχουν πέσει το πολύ 5%. Επίσης δεν θα έπρεπε να κάνουμε απεργίες για να μην ενοχλούμε τα αφεντικά. Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι το ποσοστό κέρδους στην Ελλάδα ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Τα εργοστάσια φυσικά και δεν τα κλείνουν οι απεργίες (αν ήταν έτσι θα είχαν κλείσει όλα το 1960-65). Τα κλείνουν τα αφεντικά όταν βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εκμετάλλευσης τής μισθωτής εργασίας. Βαριά βιομηχανία δεν είχαμε ποτέ επειδή οι Έλληνες καπιταλιστές δεν επένδυαν ενώ και η μεταποίηση καταστράφηκε μετά την είσοδο τής χώρας στην ΕΟΚ. Όσο για την ηλικία συνταξιοδότησης αγνοείς ότι είναι στον ευρωπαϊκό μ.ο. (61,5 έτη, στοιχεία 2005). Αγνοείς επίσης ότι μέχρι το 1973 (με όλες τις κυβερνήσεις: δεξιά, κέντρο, χούντα) η ανάπτυξη ήταν υψηλή και ο πληθωρισμός χαμηλός. Όχι επειδή οι μισθοί ήταν χαμηλοί αλλά επειδή γενικότερα ο παγκόσμιος καπιταλισμός ήταν σε άνθιση. Η εικόνα ήταν η ίδια σε όλες τις χώρες (και στην Δύση και στον (αν)υπαρκτο σοσιαλισμό). Εν κατακλείδι, η εκρηκτική ανάπτυξη στην Δύση τελείωσε στα μέσα τής δεκαετίας τού '70 όπως συμβαίνει σε κάθε οικονομικό κύκλο τού συστήματος. Και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αντιθέτως η φύση και ο χαρακτήρας τού ελληνικού καπιταλισμού (αρπακτικότητα, αρπακολλητζίκι, μεταπρατηλίκι, παρασιτισμός, έλλειψη παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών κλπ) καθώς και η θέση του στην ευρωπαϊκή πυραμίδα τον οδήγησαν στα μνημόνια αμέσως μετά από την Ισλανδία, τις χώρες τής Βαλτικής, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και πριν τις χώρες τού ευρωπαϊκού "Νότου".

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ kastis 20/11/2014 13:30:35

      Η κρίση του 73 δεν συνεχίζεται μεχρι σημερα.Η κρίση του 73 ταλαιπώρησε τον κόσμο για 6-7 χρόνια και ξεπεράσθηκε με την εισαγωγή του νεοφιλελευθερισμού. Κακός,ψυχρός,ανάποδος αυτός ήταν το επόμενο στάδιο. Μάλιστα όπως απεδείχθη από τα γεγονότα δεν επρόκειτο απλά για καπιταλιστική κρίση αλλά για κρίση της εκτατικής οικονομίας ενεργοβόρων βιομηχανιών και περάσαμε και σε άλλη τεχνολογία. Νεοφιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές δεν ήσαν μόνο ο Ρήγκαν και η Θάτσερ αλλά και ο Τενγκ Χσιάο Πινγκ και ο Γκορμπατσώφ,κυρίως αυτοί.Και οι τέσσερις εμφανίσθηκαν μαζί χρονικά όταν εδώ εμφανίσθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου βοηθούμενος ασφαλώς από το κίνημα που καθόρισε τις εξελίξεις. Πρόκειται για πλανητική αλλαγή και όταν μια χώρα 10 εκατομμυρίων πάει αντίστροφα στο ρεύμα της ιστορίας δεν οδηγείται πουθενά. Ειδικά μετά το 1990 όλοι έπρεπε να έχουν βάλει μυαλό. Μόνο με συνεργασία των τάξεων θα μπορούσαν να έχουν προλάβει τα χειρότερα.Σε κάθε περίπτωση με οποιαδήποτε κατάσταση,με σύριζα ή χωρίς,με ευρώ ή δραχμή το βιοτικό επίπεδο των μελών του εργατικού και λαικού κινήματος θα εξαρτηθεί περισσότερο από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας παρά από τον αριθμό των απεργιών και διεκδικήσεων καθώς η παγκόσμια αγορά είναι το πραγματικό αφεντικό όλων.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ψυχραιμια 23/11/2014 01:46:56

      Καμμιά χώρα του Ευρωπαικού-Μεσογειακού Νότου, τόσο του πρώην Δυτικού όσο και του πρώην Ανατολικού στρατοπέδου, απο την Πορτογαλία και την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, δεν φημίζεται για την ανταγωνιστικότητά της. Όλες φημίζονται ομως για την μεγάλη κοινωνική ανισότητα και την πολύ χαμηλή κοινωνική συνοχή τους: Ενα αντεστραμμένο είδωλο της κοινωνικά συνεκτικής και οικονομικά ανταγωνιστικής Σκανδιναβικής και Βόρειας Κεντρικής Ευρώπης, από τη Σουηδία μέχρι την Τσεχία και Αυστρία. Αυτή η εμπειρικά αποδεδειγμένη σύνδεση, δηλαδή ο "παράλληλος βίος" οικονομικής ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής συνοχής, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Δυστυχώς η πρίν το 2008 επικρατούσα οικονομική θεωρία, τα νεοκλασικά δόγματα (ακραία περίπτωση των οποίων είναι και οι νεοφιλελεύθερες ουτοπίες), κινήθηκε με απολύτως αντίθετες δοξασίες. Το πόσο ανεδαφικές ήταν, το απέδειξε το σκάσιμο της νεοφιλελεύθερης χρηματοπιστωτικής φούσκας σε Αμερική και Ευρώπη και το που οι επιπτώσεις του σκασίματος ήταν οι δυσμενέστερες: Ακριβώς στις χώρες όπου επικρατούσαν οι αλληλένδετες χαμηλή ανταγωνιστικότητα + χαμηλή κοινωνική συνοχή.

 12. sender avatar
  sender 20/11/2014 13:04:44

  Πρέπει να εορτάζεται η επέτειος στα νηπιαγωγεία;ένα παράδειγμα,για το πως αντιλαμβάνονται την ιστορία τα νήπια.Μικρούλα,απεκάλεσε κακό τον Παπαδόπουλο,αλλά έχει και έναν συμμαθητή Παπαδόπουλο,που δεν είναι κακός.Δεν γνώριζε όμως τίποτε για την 28 Οκτωβρίου!Λίγο νοσηρή δεν είναι όλη αυτή η μεθόδευση;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ sender 20/11/2014 13:54:44

   Ακριβώς! Επιπλέον,η επέτειος του Πολυτεχνείου,τείνει να εξομοιωθεί με τις δύο Εθνικές Εορτές...

 13. kastis avatar
  kastis 20/11/2014 23:01:28

  Ενδιαφέρον και "ψαγμένο" άρθρο σχετικά με τούς νεκρούς τού Πολυτεχνείου http://www.inprecor.gr/archives/244616

 14. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 21/11/2014 06:15:59

  Σωστα τα λες Φαηλο, γιατι και εγω τα εζησα απο κοντα. Ειναι ομως απογιητευτικο οτι μετα απο σχεδον 40 χρονια πολυς κοσμος δεν εχει καταλαβει ακομη τι εγινε τοτε και που βρισκομαστε σημερα. Φοβαμαι οτι ακομη πολοι δεν πειθονανται απο αυτα που εγραψες, και βεβαιως λυπαμαι για αυτο. Δυο μονο παρατηρησεις εχω να κανω, για δυο πραγματα που διεφυγαν απο τη συζητηση¨ 1. Οι νεκροι γυρω απο τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου ηταν περιπου οσοι και οι νεκροι της τρομοκρατικης οργανωσης 17 Νοεμβρη. 2. Ο Παμαγουλης, ενας επιδοξος δολοφονος (εστω και αν ο στοχος ηταν ενας πραξικοπηματιας), προσλαμβανεται σαν ενας ηρωας αντιστασιακος.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Αγροφυλακας 21/11/2014 11:07:20

   Δικαίως προσλαμβάνεται ο Παναγούλης ως αντιστασιακός ήρωας, διότι ήταν πράγματι τέτοιος. Ο μοναδικός ίσως, μαζί με τον Γεωργάκη. Η ανθρωποκτονία ενός δικτάτορα είναι νομικά (συνταγματικά) επιτρεπτή, αν όχι επιβεβλημένη, ηθικά δε επίσης αποδεκτή ως πράξη οιονεί αυτοάμυνας. Αν από όλες τις δυνατές περιγραφές του Παναγούλη, εσείς επιλέγετε να τον ορίσετε ως "επίδοξο δολοφόνο", αυτό εμένα μου δείχνει αρνητική προκατάληψη και συμπάθεια προς την χούντα. Δικαίωμά σας. Εγώ, που θεωρώ τον εαυτό μου δεξιό και δημοκράτη, δεν τρέφω καμμία απολύτως συμπάθεια για τους χουντικούς και θεωρώ επίσης τον Παναγούλη ως έναν πραγματικό αντιστασιακό ήρωα.

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ in medias res 21/11/2014 20:33:03

    Και εγω θεωρω τον εαυτο μου δεξιο και δημοκρατη, και δεν τρεφω συμπαθεια προς δικτατορες (αντιπαθω τον ξενοφερτο ορο 'χουντα'), αλλα δεν δινω σε κανενα το δικαιωμα να αποφασιζει και να αφαιρει ζωες. Επισης δεν στολιζω τους συνομιλητες μου με χαρακτηρισμους και βρυσιες οταν διαφωνουν μαζι μου.

  • Η επόμενη κίνηση avatar
   Η επόμενη κίνηση @ Αγροφυλακας 21/11/2014 12:13:09

   Ο Αλέξανδρος Παναγούλης ήταν ο κορυφαίος αντιδικτατορικός αγωνιστής, παράδειγμα για τις επόμενες γενιές και φωτεινός φάρος για τη Δημοκρατία. Ο πλέον άξιος της γενιάς του, ο πλέον άξιος να λέγεται Έλληνας. Όσοι προσπαθούν από κόμπλεξ ή αδυναμία να υποβιβάσουν στα δικά τους μέτρα τα μεγέθη των Ηρώων, απλά καταντούν περίγελος.

   • ????f??a?a? avatar
    ????f??a?a? @ Η επόμενη κίνηση 21/11/2014 20:36:39

    Κανεις δεν εχει το δικαιωμα να αποφασιζει μονος του και να αφαιρει ζωες. Τελεια και παυλα.

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/11/2014 23:19:43

  Το μεγαλύτερο ψεύδος είναι ότι η επτάχρονη χούντα συνάντησε την καθολική αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών. Η χούντα είχε ισχυρή, άν και μειοψηφική κοινωνική υποστήριξη. Στην αρχή "ιδεολογικής" φύσης (μέρος της μετεμφυλιακής "κοινωνικής δεξιάς") στη συνέχεια πήρε μαζί της κυρίως όσους επωφελήθηκαν οικονομικά ή ευεργετήθηκαν από αυτήν. Οι αντιστασιακές ομάδες πριν το 1972 ήταν απομονωμένες κοινωνικά. Το κλίμα άλλαξε με το φοιτητικό κίνημα και με συμβολικά γεγονότα όπως οι κηδείες Γ. Σεφέρη και Γ. Παπανδρέου. Το Πολυτεχνείο πόλωσε την κοινωνία, αποσταθεροποίησε εσωτερικά και διέσπασε το στρατιωτικό προσωπικό της χούντας, αλλά δεν την έρριξε αυτό. Η χούντα αυτοκαταστράφηκε από τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Δυστυχώς, στην τρελή της αυτοκαταστροφική πορεία, παρέσυρε στην άβυσσο και την Κύπρο: η Κύπρος ήταν το μεγάλο θύμα του μεταμοντέρνου Ελληνικού ολοκληρωτισμού, με τους στρατηγούς - ανδρείκελλα που χτυπούσαν με σεβασμό προσοχή σε μισότρελλους συνταγματάρχες τύπου Παπαδόπουλου, Ιωαννίδη ή Λαδά. Αυτό πρέπει να επισημαίνεται: Η δικτατορία ήρθε με την απόλυτη ανατροπή της ιεραρχίας και πειθαρχίας μέσα στο στράτευμα και έτσι συνέχισε μέχρι τέλους. Κλασική εκδήλωση του μετεμφυλιακού-νεοελληνικού "αναρχοαυτόνομου", δηλαδή ανορθολογικού, αρπακτικού, "κατσαπλιάδικου" πνεύματος, που συνεχίζει δυσυχώς να εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές.

 16. kalis avatar
  kalis 27/11/2014 10:15:43

  ΑΓΑΠΗΤΈ, η πραγματικότητα διδάσκει ακριβώς το αντίθετο ! Iδίως για την (ιστορική) μνήμη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.