Η τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα
17/03/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα

Θα σώσει την Ελλάδα ή θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία;

Όλα τα ωραία φτάνουν στο τέλος τους. Η κυβέρνηση, αφού έπαιξε τις κουμπάρες, για δύο μήνες σχεδόν, αφού έφερε την Ελλάδα πίσω στο 2012, αφού κατέστρεψε την οικονομία και προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις με τους εταίρους, καλείται τώρα να λάβει τις πιο κρίσιμες αποφάσεις. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κριθούν τα πάντα όπως όλα δείχνουν. Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης μάλλον θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για την Ελλάδα καθώς η Αγκ. Μέρκελ αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι στο δικό της γήπεδο, στο Βερολίνο.

Ο αντιμερκελιστής Αλέξης Τσίπρας θα πάει να δώσει τα διαπιστευτήριά του ζητώντας... πολιτική λύση, αλλά μια προσεκτική ματιά σε όσα έχουν γράψει ή πει τις τελευταίες ώρες σημαντικοί αξιωματούχοι (Σόιμπλε, Γιούνκερ, Μοσκοβισί, υπουργοί Εξωτερικών Βελγίου και Αυστρίας) δείχνει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στο Βερολίνο.

Κάποια παπαγαλάκια του Μαξίμου από χθες διαρρέουν ότι η πρόσκληση Τσίπρα είναι μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση. Λένε λίγο – πολύ ότι η Μέρκελ υπέκυψε στην περήφανη στάση της και ότι φοβήθηκε τον μεγάλο ηγέτη και είναι έτοιμη να κάνει στροφή. Κάποιοι μάλιστα ονειρεύονται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, μέχρι εκεί φτάνουν, βεβαίως κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε τις προειδοποιήσεις.

Ακόμη και οι Αμερικανοί, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Γ. Δραγασάκη του είπαν να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρώπη και να προχωρήσουν σε συμφωνία καθώς υπάρχει κίνδυνος αναταραχής. Κι ενώ ο Τσίπρας ποντάρει στο γεγονός ότι μπορεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να μην αντέξουν ένα Grexit, η Μέρκελ τον καλεί για έναν και μοναδικό λόγο: Θα του δώσει την τελευταία ευκαιρία να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τον κάλεσε αυτή τη χρονική στιγμή για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί το πιστωτικό γεγονός είναι προ των πυλών. Η ρευστότητα είναι μηδαμινή, τα ταμεία άδειασαν και η Ελλάδα είναι έτοιμη να κηρύξει στάση πληρωμών. Προφανώς αυτό δεν είναι το καλύτερο σενάριο και για τους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως για τους Έλληνες. Η Μέρκελ λοιπόν θα τον προειδοποιήσει ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια κι ότι αν δε θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής πρέπει να αλλάξει ρότα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν ήθελε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να υπάρχει γκρίνια και διαφωνίες την ώρα που θα συζητούνται κρίσιμα θέματα όπως το ενεργειακό ή το Ουκρανικό. Αφήνει λοιπόν την Ελλάδα εκτός ατζέντας και παίρνει το παιχνίδι πάνω της.

Στο ερώτημα «τι θα ζητήσει η Μέρκελ από τον Τσίπρα» η απάντηση είναι μία: «Δώσε τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και θα πάρεις χρήμα». Δυστυχώς, με επιλογή της κυβέρνησης το ραντεβού γίνεται με την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση. Αν η συνάντηση γινόταν 30 μέρες νωρίτερα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ψευτομαγκιές, τότε η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Τώρα, με τα ταμεία στεγνά και τις τράπεζες ένα βήμα από τη διάλυση, ο Τσίπρας πάει με την ουρά στα σκέλια κι έχει δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι η λογική, αυτή που περιμένει ο κόσμος ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Να δώσει ο Τσίπρας δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως άλλες καθυστερήσεις, και τότε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα. Στην περίπτωση αυτή σημασία έχει το εύρος και το είδος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Διότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η αντιπολίτευση στο κόμμα του μπορεί να τον... φάει ζωντανό αν έρθει από το Βερολίνο με κατεβασμένο το κεφάλι και με μια συμφωνία ετεροβαρή. Όμως, έτσι μόνο θα ξεθολώσει το τοπίο και θα πάρει μπροστά η χώρα. Αλλιώς θα υπάρχει μια ακόμη περίοδος ασάφειας και ολοκληρωτικής καταστροφής.

Η δεύτερη επιλογή είναι της ρήξης που θα είναι και οριστική. Τότε ο κ. Τσίπρας θα έρθει... περήφανος και θα μας πει «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Τότε θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο Β, το εναλλακτικό σχέδιο που είπε ο Τσίπρας στο Έθνος, αλλά δεν το ανέλυσε. Να εικάσουμε ότι αφού δεν υπάρχουν λεφτά από Κίνα και Ρωσία η επόμενη λύση είναι η στάση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ, η δραχμούλα ή ένα παράλληλο νόμισμα. Είναι η λογική... Λαπαβίτσα.

Όμως, τότε πρέπει ο λαός να αποφασίσει, αν και ο Τσίπρας απέκλεισε δημοψήφισμα ή εκλογές.

Εσχάτως υπάρχει κι ένα άλλο πολιτικό σενάριο. Ο Τσίπρας να μην μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει ηρωϊκή έξοδο και να δρομολογήσει μια οικουμενική κυβέρνηση που θα πάρει τις δύσκολες αποφάσεις, θα υπογράψει το νέο μνημόνιο και τη συμφωνία με τους δανειστές, θα φορτωθεί το βάρος νέων μέτρων αλλά όμως σε μια χώρα ευρωπαϊκή (ακόμη) κι όχι τριτοκοσμική.

Και ο Τσίπρας από τη γωνία θα παρακολουθεί, θα λέει ότι αυτός δεν υπέγραψε τίποτε και θα περιμένει.

Ό,τι κι αν είναι να γίνει θα γίνει σύντομα. Και η Μέρκελ είναι ο καταλύτης σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Πετρόπουλος avatar
  Νίκος Πετρόπουλος 17/03/2015 07:27:57

  Προτιμώ που βγήκε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, να τελειώνουν. Αρκεί, ο αντίπαλος πόλος, να προχωρήσει κάποτε σε μεταρρυθμίσεις..

 2. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 17/03/2015 08:23:46

  Παντως εμείς καλού κακού είμαστε έτοιμοι...Στις 25 Μαρτίου τα νταούλια και τα τρομπόνια θα βγούν στο σύνταγμα για να χορέψει ο λαός.

 3. airman avatar
  airman 17/03/2015 08:44:51

  "... θα λέει ότι αυτός δεν υπέγραψε τίποτε και θα περιμένει." Σε μια τέτοια εξέλιξη τί να περιμένει; Για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ νέος. Εκτός κι αν έχει τόσο πολύ υπομονή! Άσε που μετά από 25 χρόνια το "Πρόεδρος από την αριστερά" μάλλον θα ακούγεται folklore!

 4. kosvag avatar
  kosvag 17/03/2015 10:07:54

  Στο ερώτημα τι θα ζητήσει η Μέρκελ από τον Τσίπρα η απάντηση είναι μία: Δώσε τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και θα πάρεις χρήμα. Μια ουάου απάντηση θα ήταν: ΟΚ με βολεύει και μένα να αλλάξω μείγμα ψηφοφόρων και να γίνω κεντρώο κόμμα. Αλλά φοβάμαι οτι μέχρι να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα είναι ήδη απαρχαιωμένες.

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 17/03/2015 11:08:58

  Αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι με τουτα και με τ'αλλα συν την παλαβομαρα του ανιδεου και ημιμαθους βαζοντας και τους εκβιασμους περι γεωπολιτικης ισορροπιας στην μεση καταφερνει να ζει πολιτικα πεθαινοντας την οικονομια και τις προοπτικες της για πολυ καιρο.Η συναντηση με την Μερκελ ειναι μια επιτυχια του στην απελπισια του και θα κριθει απο το αποτελεσμα εαν θα εχει καποια θετικη συνεχεια η θα ειναι ο τελευταιος ασπασμος .Οπως και ναχει περαν του Μαρτιου δεν βγαινει ο λογαριασμος και οτι ειναι να γιενι θα γινει στην συναντηση Μερκελ -Τσιπρα με αμοιβαιες υποχωρησεις χρημα απο την Μερκελ και αλλαγες απο τον Τσιπρα με ζητουμενο την μεταμφιεση τους για να περασουν στον χαζοκοσμο της Ελλαδας {συτο το εχουν παρει πατεντα πια και το κανουν καλα }.Μεσα σε ολα αυτα αναρωτιεται κανεις τι κανει η ΝΔ με τα ντορακια και τα αλλα τα καλα παιδια που εχει εγκλωβιστει σε μια τοξικη εσωστρεφεια ανευ προηγουμενου .Προσωπικα προσεχω περισσοτερο τις ανακοινωσεις και θεσεις του ΠΑΣΟΚ{ειναι πιο συγκεκριμενες και τσουζουν} στις παλαβομαρες της τσιπροπαρεας παρα τα γραφομενα απο τους καραγκουνηδες και παπαμιμικους .Τι να πω .Περιμενω αντιδρασεις και επικοινωνιακα κτυπημετα απο την Συγγρου ετσι για το γ@@ωτο που λενε αλλα...

  • Μαύρο κουτί avatar
   Μαύρο κουτί @ Ραβινος 17/03/2015 13:48:00

   ''Προσωπικα προσεχω περισσοτερο τις ανακοινωσεις και θεσεις του ΠΑΣΟΚ{ειναι πιο συγκεκριμενες και τσουζουν}..'' Mία προτίμηση στις ...νεκρολογίες διαπιστώνω :). Aφού έφτασε για μερικούς να είναι αξιοζήλευτο για οτιδήποτε, μέχρι και το ανύπαρκτο Πασοκ, τι να πούμε;

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 17/03/2015 11:23:00

  Η Μέρκελ θα του τάξει αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, εάν τυχόν και λάβει σκληρά μέτρα και παραμείνει στο ευρώ. Αυτή είναι η στρατηγική της Γερμανίας πλέον. Να σώσει το ευρώ από το χτύπημα που θα είναι το Grexit, δίνοντας μια σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή ανάσα στον Τσίπρα. Όμως αυτά δεν θέλει να τα πει αλλιώς, παρά μόνον πρόσωπο με πρόσωπο, ίσως και χωρίς διερμηνείς, ώστε να μπορεί να το αρνηθεί εάν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τη συμφωνία και αρχίσει να το διαφημίζει από εδώ και από εκεί. Πράγματι θα του δώσει μια ανάσα, όμως το κατοχικό δάνειο δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα: Θα μειώσει ισόποσα το χρέος, ίσως και να υπάρξει μια αναπτυξιακή χροιά, να πουν δηλαδή ότι ένα μέρος θα διατεθεί σε ανάπτυξη, αλλά την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση των συντάξεων και τα άλλα μέτρα ο Τσίπρας δεν θα τα γλιτώσει! Θα περάσει ένα τέτοιο ντηλ από το κόμμα του; Προσωπικά αμφιβάλλω, αλλά οπωσδήποτε είναι η μόνη περίπτωση ρεαλιστικά να περάσει.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 17/03/2015 12:46:59

   Δεν χρειάζεται να περάσει από το κόμμα του. Στην βουλή θα υπερψηφιστεί και αν δει τα σκούρα μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα (αφού έχει ψηφισθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται-ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από έξω) λέγοντας ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη και ότι αν ο λαός τυχόν καταψηφίσει θα παραιτηθεί. Αριστερή πλατφόρμα-κκε-χα θα χάσουν πανηγυρικά.

  • Fotini avatar
   Fotini @ Διογένης 17/03/2015 13:03:41

   @ Διογένη, Γιά μιά ἀκόμα φορά κερδίζει ἐπικοινωνιακά ὁ τσίπρας! Καί τό ἐρώτημα εἶναι γιατί ὁ ΑΣ δέν ἔθεσε θέμα ἀποπληρωμῆς κατοχικοῦ δανείου στήν μέρκελ ἀφοῦ γράφεις ὅτι θά τό τάξη στόν τσίπρα;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Fotini 17/03/2015 13:22:07

    Διότι δεν συμφέρει να τεθεί τώρα.Πρέπει πρώτα να γίνει η ελάφρυνση του χρέους που έχει προβλεφθεί από το 2012 (μείωση επιτοκίων - επιμήκυνση) και μετά να τεθεί. Εάν τεθεί τώρα και συμψηφισθεί με το χρέος μπορούν να σου πουν μετά τώρα έγινε βιώσιμο οπότε άλλη μείωση δεν έχει. Όσο για τα επικοινωνιακά έχεις βρει ποτέ συριζαίο να μπορεί να αντιμετωπίσει τον Γεωργιαδη με επιχειρήματα; Οι άλλοι στη ΝΔ είτε δεν ξέρουν (άσχετοι) είτε δεν θέλουν.Για αυτούς "πολιτική" είναι να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις που λένε κοινοτυπίες και να αλιεύουν σταυρούς για το άτομό τους συντηρώντας μια ανούσια παραφιλολογία ποιός είναι αρχηγός με ποιόν τσακώθηκε ο ταδε κτλ. Δεν ενδιαφέρονται να παρουν ψηφους από τα άλλα κόμματα,ενδιαφέρονται να παρουν προσωπικούς σταυρούς.

    • Fotini avatar
     Fotini @ ψυχραιμια 17/03/2015 14:03:22

     Συμφωνῶ μαζί σου Ψυχραιμία. ῾Η ΝΔ χρειάζεται πολλούς γεωργιάγηδες. ῾Ο πολιτικός πολιτισμός δέν ἀντιμετωπίζει τόν ἀκράτητο λαικισμό τοῦ συριζα.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Fotini 17/03/2015 15:41:59

      Έτσι λαϊκισμός -τσιρίδα, για να σωθεί η πατρίδα...Κατακαημένη Ελλάδα...

     • Eva avatar
      Eva @ Αιρετικός 18/03/2015 11:08:48

      Ειδικά οταν τα λεγόμενα πιάνουν στόχο είναι ενοχλητική πολύ.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Διογένης 17/03/2015 13:27:19

   Η πλήρης ανατροπή όσων υποστηρίζατε ως τώρα...Διότι αντιλαμβανόμασταν από τα γραφόμενά σας ότι οι Γερμανοί μας είχαν ήδη του "πεταματού"...

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Αιρετικός 17/03/2015 15:53:03

    Ο καθένας αντιλαμβάνεται ό,τι νομίζει. Αυτά που γράφω δεν τα γράφω επειδή έτσι μου κατέβηκε, αλλά επειδή διαβάζω γερμανικό τύπο και βλέπω ότι προσπαθουν οι της γερμανικής κυβέρνησης να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας έχουν "του πεταματού", αλλά ότι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ. Όμως υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι, για την ακρίβεια, βεβαιότητα κλονισμού του ευρώ, από μια νόθευση της αρχιτεκτονικής του (του ευρώ) που θα φέρει τυχόν υπερίσχυση των θέσεων του κάθε ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, στην ανάγκη οι Γερμανοί θα επιλέξουν τον κίνδυνο κλονισμού (μικρός κατά τη γνώμη μου, αλλά πάντως υπαρκτός), παρά τη βεβαιότητα κλονισμού. Τώρα, αν μπορούν να δώσουν 11 δις ευρώ (για αυτό το ποσό μιλάνε), να κλείσουν και το στόμα των Ελλήνων και από εκεί που θεωρούνταν εχθροί ξαφνικά να θεωρούνται και ευεργέτες, και να σωθεί και η αρχιτεκτονική του ευρώ και να φέρουν και τον Τσίπρα στα νομισματικά νερά τους, δεν είναι πολλά λεφτά. Ούτε 0,4% του ΑΕΠ τους. Ευχαρίστως θα τα δώσουν, εάν είναι να τελειώνουν με την κρίση του ευρώ - αλλά να τελειώνουν, όχι να τους αρχίσει πάλι τα ίδια ο Αλέξης. Μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι θα ανακοινωθεί τίποτε δημοσίως τη Δευτέρα, το πιθανότερο είναι απλώς να του πετάξει το καρότο του δανείου, ώστε να συναινέσει πρώτος αυτός να περάσει τα σκληρά μέτρα για να συμφωνήσουν μέχρι 20 Απριλίου. Μπορεί, αν τον φέρει στα νερά της, να πάνε και σε συνεννοημένη μερική στάση πληρωμών σε Δ.Υ. κλπ., προκειμένου να κλονιστούν οι αντιδράσεις στο κόμμα του για τα σκληρά μέτρα. Αυτό όλο θα γίνει, φυσικά, με το πιστόλι στον κρόταφο για πιστωτική ασφυξία κλπ., διότι, όπως συνεχώς λένε, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Απλώς τώρα η Μέρκελ θέλει να του δώσει και ένα "όραμα", που είναι η πληρωμή του κατοχικού δανείου. Η ερμηνεία της πραγματικότητας με όρους κομματικούς, τι μας συμφέρει και δεν μας συμφέρει είναι ίδιον των οπαδών. Εγώ οπαδός, δόξα τω Θεώ, υπήρξα μόνον στη νεότητά μου. Έπαθα κι έμαθα. Την οπαδοσύνη σας τη χαρίζω.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Διογένης 17/03/2015 16:06:02

     Γράφατε στις 12/3: "Άλλο το θέμα του κατοχικού δανείου, όπου εκεί όμως έχουμε να κάνουμε με μια μακρά αδράνεια των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, που έχει αποδυναμώσει τις ελληνικές αξιώσεις. Κοινώς: μετά από εβδομήντα ένα χρόνια, τρέχα γύρευε..." και παλιότερα ότι θα έπρεπε να περιμένουμε τον "πνιγμό" άμεσα..Εγώ νομίζω ότι κάνατε βαρουφάκεια κωλοτούμπα.. Μην διαβάζετε μόνο γερμανικό τύπο (μεταξύ μας, έχει πολλές ομοιότητες με τον ελληνικό...)... Την οπαδοσύνη σας την επιστρέφω...

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Αιρετικός 17/03/2015 19:23:10

      Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Εάν δεν ήμουν εγώ να σου το πω, πού θα ήξερες τι λέει ο γερμανικός τύπος για το θέμα; Ένας "οπαδός" θα έβγαζε δημοσιεύματα ενδεχομένως θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά φυσικά εσείς οι οπαδοί δεν είστε σε θέση να τα αντιληφθείτε και λογικό είναι όλα να τα ερμηνεύετε μέσα από οπαδικό παραμορφωτικό φακό. Κατά τα άλλα, τι δεν ισχύει από αυτά που έγραψα; Όλοι σήμερα παραδέχονται ότι χάρη στην (θεωρητικά μόνον...) πλήρη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 και 23 Φεβρουαρίου, αυτή που σήμερα ακόμη σας την πουλάει εσάς τους οπαδούς για "νίκη" ο αρχηγός σας, πρώτος ο ίδιος ο αρχηγός σας λοιπόν πάει και λέει ότι στο παρατσάφ γλιτώσαμε τότε και τι καλά που τους ξεγελάσαμε και χειροκροτάτε από κάτω οι οπαδοί, για να μην πω κανέναν χειρότερο χαρακτηρισμό. Να όμως που τώρα οι Ευρωπαίοι περιμένουν να τηρήσει κιόλας ο Τσίπρας την υπογραφή του! Αν τώρα εσείς οι οπαδοί επιμένετε ότι είναι καλό πράγμα που η χώρα ταΐζεται με το αίμα της αυτές τις τελευταίες πενήντα ημέρες, θα μπορούσα να σας κακοχαρακτηρίσω για το νοητικό σας επίπεδο, αλλά μάλλον για το ηθικό σας επίπεδο θα σας κακοχαρακτηρίσω. Και όσο για το δάνειο: Σαφώς έχουν αποδυναμωθεί οι ελληνικές αξιώσεις. Αλλά τώρα είναι η Γερμανία που παίρνει (ίσως, με βάση τη δική μου ερμηνεία) την πρωτοβουλία, ΑΝ το κάνει και ΑΝ της δώσει το περιθώριο η αναξιόπιστη συμπεριφορά του Αλέξη. Διότι υπάρχει και αυτή η παράμετρος. Η Γερμανία δεν μπορεί να χαρίσει μια εύκολη πολιτική νίκη στον Αλέξη χωρίς να της δώσει προηγουμένως τίποτε, όπως ονειρεύεστε εσείς οι οπαδοί. Κατά τα άλλα το πήδημα ξεκινάει με την ώθηση του λαού μας. Να χαρώ εγώ ήθος κόμματος και ήθος οπαδού. Αιδώς, θα λέγαμε σε άλλους καιρούς, αλλά σήμερα χάθηκε η ντροπή έχασαν όλα το νόημά τους.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Διογένης 17/03/2015 21:03:13

      Δεν περιμένω από σας να μου πείτε τι γράφει ο γερμανικός τύπος, τον ψάχνω μόνος μου αλλά διαβάζω κριτικά και ποτέ μόνο τον γερμανικό τύπο...Σας είναι ακατανόητο ίσως αλλά πολλοί άνθρωποι όπως και εγώ δεν είμαστε "οπαδοί" κανενός κόμματος, πολύ περισσότερο (για μένα) του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Φερστέν?...Έχετε χαθεί στις ερμηνείες, όσων δημοσιευμάτων διαβάζετε νομίζω...Και την αιδώ κρατήστε την δι'υμάς...

 7. Than avatar
  Than 17/03/2015 11:59:17

  Δε νομίζω οτι η Μερκελ προτίθεται να χαρίσει τίποτα στον Τσίπρα. Σίγουρα είναι μια καλή κίνηση από τη μεριά της, για να πέσουν οι τόνοι.Ο Τσιπρας θα μπορούσε σε μια τέτοια συζήτηση να ζητήσει γερμανικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλαδα κάτι που θα ωφελήσει την οικονομία περισσότερο από τις οποίες πολεμικές αποζημιώσεις οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα αξιοποιηθούν σωστά από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.Από κει και πέρα ο Τσιπρας θα εχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα ελεγχόμενο grexit με παράλληλη ελάφρυνση χρέους (η οποία θα εξανεμιςτει γρήγορα μόλις βγούμε από το ευρώ) και ένα νέο μνημόνιο με όρους αντίστοιχους των προηγούμενων για παραμονή στο ευρώ.Θεωρώ οτι ο Τσιπρας είναι έξυπνος και θα επιλέξει το νέο μνημόνιο αλλά για να επιβιώσει πολιτικά, μόλις επιστρέψει θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα ζητήσει διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή (ας πούμε 2/3 του συνόλου). Αν αυτό δεν του βγει θα πάει σε δημοψήφισμα η νέες εκλογές όπου βέβαια θα πάρει νέα πίστωση χρόνου και μαζί με αυτόν και η δίκη μας αβεβαιότητα και ταλαιπωρία.Αν δεν είναι τόσο έξυπνος και το σχέδιο τους ήταν grexit εξαρχής, ξεχάστε την Ελλαδα που ξέρουμε για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια...

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/03/2015 19:06:00

  Άποψή μου ότι η Μέρκελ θέλει να ξέρει από πρώτο χέρι την στόχευση του Τσίπρα με τις παλινωδίες που λένε τα στελέχη του. Θέλει να είναι σίγουρη ότι η κλωτσιά που μας ετοιμάζει ο Σόιμπλε είναι η μόνη λύση καθώς αυτή θα φορτωθεί την ευθύνη. Και δυστυχώς οι κυβερνώντες μας τους λένε "σφάξε με Αγά μου να αγιάσω". Νομίζουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.