Η σύγκρουση των δύο κόσμων
08/10/2015 18:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σύγκρουση των δύο κόσμων

Τι χρειάζεται ένα σύγχρονο αστικό κόμμα στις μέρες μας;

Η εξέλιξη των πολιτικών οργανώσεων, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές μεταβλητές, έχει θέσει στο προσκήνιο τη σχέση κόμματος και βάσης.

Στην θεωρία της πολιτικής ανάλυσης, τα προσωποπαγή κόμματα παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά: ηγετική καθοδήγηση, συνεκτικό αλλά μικρό κομματικό στρατό, περιορισμένο ιδεολογικό εξοπλισμό. Είναι θα λέγαμε κάτι σαν την τριγωνική σχέση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ- Κοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με "κομματικό μηχανισμό" που εφάπτεται κοινωνικά στο 4%, έχει αποκτήσει μια ιδιαιτέρως άμεση σχέση με τον κόσμο "παρακάμπτοντας" στην ουσία τα παιδιά του σωλήνα. Τέτοια κόμματα κυριαρχούν στη Βενεζουέλα, τη Βόρειο Κορέα και παρόμοια καθεστώτα. Στην Ελλάδα όμως αυτό έχει ημερομηνία λήξης.

Επιπλέον η άμεση αυτή σχέση είναι σαφώς ευάλωτη, ενώ όσο περνάει ο χρόνος οι πολιτικές του Τρίτου Μνημονίου θα γίνονται καθημερινότητα και το πυροτέχνημα του λαϊκισμού θα σκάσει πάνω στα χέρια των οικογενειών, η σχέση αυτή θα γίνεται ακόμη περισσότερο "περίπλοκη" και υπό προθεσμία.

Και αυτή είναι σαφώς μια παλαιοκομματική, ξεπερασμένη λογική του χθες. Και αυτό θα σκάσει. Και θα σκάσει άμεσα.

Με άλλα λόγια ακριβώς όπως ζήσαμε πριν κάμποσα χρόνια την «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, ζούμε σήμερα τη «φούσκα» της πολιτικής του χθες. Και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει κανένα σχέδιο γέφυρα για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή, πόσο μάλλον για τα οράματα και τα διακυβεύματα αυτής της εποχής.

Από την άλλη τα σύγχρονα αστικά κόμματα, διαμορφώνουν τον πολιτικό τους σκελετό, μέσα από πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, διαπάλη στο χώρο των ιδεών, νέες και ανοικτές διαδικασίες εντός του κομματικού μηχανισμού. Όπως θα μπορούσαμε αλλιώς να πούμε “το αύριο χρειάζεται νέες νοοτροπίες, νέες αλήθειες και νέα οράματα. Και αυτά δεν τα έχει - και δεν θα τα έχει ποτέ - η σημερινή κυβέρνηση.

Τι χρειάζεται λοιπόν ένα σύγχρονο αστικό κόμμα στις μέρες μας;

Είναι σαφές, πως πάνω από όλα απαιτείται μια νέου τύπου αφήγηση, που θα επαναπροσδιορίζει τη σχέση μεταξύ κόμματος και κοινωνίας. Το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης, τελειώνει με άλλα λόγια και την ύπαρξη ξεπερασμένων πολιτικών οργανισμών με τον τρόπο, τη μορφή και την οργανωτική δομή που υφίστανται. Η επαναοριοθέτηση της σχέσης τους με την κοινωνία και η αναγκαιότητα ενός νέου οράματος, καθιστά νομοτελειακή την επανεκκίνησή τους.

Επανεκκίνηση, πιάνοντας το νήμα της εκκίνησης από την επαναστατική διαδικασία του 2009. Εκεί που τέθηκαν οι βάσεις για ένα σύγχρονο αστικό κόμμα μέσα από μια βαθιά κινηματική διαδικασία. Ένα σύγχρονο αστικό κόμμα που θα μιλάει για “κοινωνικό φιλελευθερισμό”, για “σύγχρονο πατριωτισμό”, “ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης”, “αύξηση του πλούτου και όχι μοίρασμα της φτώχειας”.

Ένα σύγχρονο αστικό κόμμα που θα δημιουργεί ελκυστικό και σταθερό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εντός του οποίου θα μπορούν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, δημιουργώντας νέες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Είναι σαφές, πως κάτι τέτοιο καθίσταται πολλαπλασιαστικά

επιβεβλημένο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Για αυτό, η Νέα Δημοκρατία, ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη των τολμηρών αλλαγών, πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Και για να αλλάξουμε το μέλλον της πατρίδας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, για να παραφράσουμε τον Τολστόι.

Η επιλογή στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα, διατηρεί ζωντανό το σπέρμα της ανανέωσης και υπηρετεί τη λαϊκή εντολή για φυγή προς τα εμπρός. Ακριβώς γιατί τώρα είναι που για μια ακόμη φορά, συγκρούονται δύο κόσμοι.

O κόσμος του χθες και ο κόσμος του αύριο. Εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Όλοι λοιπόν, οφείλουμε να γίνουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της πιο αναγκαίας και επιβλητικής “αναγέννησης” της παράταξης. Όχι απλά για να εκλέξουμε ένα νέο Πρόεδρο. Έναν ακόμη Πρόεδρο. Αλλά για να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο, σύγχρονο, ανανεωμένο και ισχυρό πολιτικό χώρο που θα διαμορφώσει το όραμα της Ελλάδας του αύριο.

Σε αυτές τις εκλογές, πιάνουμε το μίτο του 2009 και βγαίνουμε από τον Λαβύρινθο του παλαιοκομματισμού, της στασιμότητας και της καμαρίλας.

Και κάτι τελευταίο, επειδή γίνεται πολύς λόγος για την “ενότητα του κόμματος” την επόμενη ημέρα. Είναι ακριβώς το ίδιο δίλημμα που εντέχνως τέθηκε και το 2009.

Τώρα, όπως και τότε, την ενότητα του κόμματος θα την περιφρουρήσει η ίδια η συμμετοχή της βάσης. Θα την περιφρουρήσει η ίδια η βάση. Η για να το πω διαφορετικά, όποιος διανοηθεί να το αμφισβητήσει θα υποστεί την οργή της.

Για αυτό και σας διαβεβαιώνουμε. Ουδείς το διανοείται.

Vanzetti

ΣΧΟΛΙΑ

 1. λαέρτης avatar
  λαέρτης 08/10/2015 20:47:35

  όταν η; ΝΔ θα σταματήσει να κοκκινίζει μπροστά στον Αλέξη και τα άλλα παιδάκια και ...εμφανιστεί τότε τα ξαναλέμε!!!! Μέχρι το 2019 έχουμε!!!!!

 2. tt avatar
  tt 08/10/2015 22:06:02

  Σύγχρονα κόμματα υπάρχουν σε σύγχρονες χώρες. Στον Τρίτο Κόσμο των failed states που ανήκουμε τα κόμματα είναι μαζώξεις φυλάρχων και η άρα η ανανέωση είναι μόνο θέμα ηλικίας. Προσεχώς δε, ακολουθούν εθνοθρησκευτικές συγκρούσεις, όπως σε όλα τα failed states.

 3. Νικ avatar
  Νικ 09/10/2015 01:54:38

  Ένας νέος πολιτικός δρόμος έρχεται σύντομα. Δρόμος του νέου της ανανέωσης στην ΝΔ. Ο κόσμος της παράταξης καταργεί ότι παλιό και θέλει κάτι καινούργιο. Έρχεται η ώρα του νέου προέδρου μια ώρα κρίσιμη για την Ελλάδα και το μέλλον της. Είναι ώρα να αναλογιστούμε όλοι μαζί θα αφήσουμε το κόμμα στις παλαιοκομματικές αντιλήψεις του χθες ή θα πάμε στο αύριο του Αντώνη Σαμαρά της εντιμότητας, της γνώσης, της αξιοπρέπειας. Είναι ώρα Αντώνη Σαμαρά όλα τα υπόλοιπα ας αφήσουμε τις δυνάμεις της ανανέωσης να εκφραστούν ελεύθερα δημοκρατικά με βάση το συλλογικό συμφέρων της παράταξης και της χώρας.

 4. gdsp09 avatar
  gdsp09 09/10/2015 09:04:19

  Ζητώ συγγνώμη πριν ρωτήσω? Έως να αναλάβει δράση η νέα διοίκηση (πρακτικά τέλη Νοέμβρη) για υπεύθυνη αντιπολίτευση για 50 τουλάχιστον μέρες και νύχτες θα αφεθεί η πρωτοβουλία των όποιων κινήσεων στην κυβερνητική πλειοψηφία για αποφάσεις που ίσως είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων?

 5. ΙστορίαΤουΑνθρώπου avatar
  ΙστορίαΤουΑνθρώπου 09/10/2015 09:35:54

  Ρεαλισμό και διαφάνεια χρειάζεται. ΙστορίαΤουΑνθρώπου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.