Η στρατηγική της σύγκρουσης και πως Τσίπρας και  Βαρουφάκης πτώχευσαν τη χώρα!
07/07/2015 17:33
Του Kώστα Ροδινού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική της σύγκρουσης και πως Τσίπρας και Βαρουφάκης πτώχευσαν τη χώρα!

Ο θεός να βάλει το χέρι του και οι εταίροι μας να συναισθανθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης…

Παλιός καθηγητής μου, φίλος πια που οδεύει προς τα μέσα της 8ης δεκαετίας του, με είχε προειδοποιήσει, εκεί στις αρχές της του 1982, στο πλαίσιο ενός μαθήματος για τις διεθνείς σχέσεις, να είμαι πολύ επιφυλακτικός με τους καθηγητές που αναλαμβάνουν να ασκήσουν εξουσία. Για δύο λόγους, όπως μου εξήγησε. Είτε επειδή προσπαθούν να χωρέσουν την πραγματικότητα στις θεωρίες τους, είτε επειδή είναι τόσο εμμονικοί μ’ αυτές που η δικαίωσή τους αποτελεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν αντέχουν να διαψεύδονται!

«Και στις δυο περιπτώσεις», είχε πει προφητικά «το αποτέλεσμα, στο επίπεδο της εφαρμοσμένης πολιτικής, θα καταλήξει, μετά βεβαιότητος, σε μια μεγαλοπρεπή αποτυχία! Μια αποτυχία που θα τους δώσει το έναυσμα για το επόμενο βιβλίο τους!»

Αφορμή για την παρατήρησή του απετέλεσε η …προσκόλληση μου, αφ’ ενός στον περίφημο Διάλογο Αθηναίων-Μηλίων, που με μαεστρία δομεί ο Θουκυδίδης, και ο οποίος απετέλεσε τη βάση μιας ολόκληρης θεωρίας στις διεθνείς σχέσεις με άξονα τον ρεαλισμό και αφ’ ετέρου στο …ευαγγέλιο της θεωρίας των παιγνίων, το διάσημο βιβλίο του Thomas Schelling, «The Strategy of Conflict» (Η στρατηγική της Σύγκρουσης).

Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς, χθες το βράδυ, έβλεπα τον λαλίστατο πρώην (πιά) Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, για πρώτη φορά εμφανώς τρακαρισμένο, να προσπαθεί να περιγράψει τα …επιτεύγματά του!

Μιλούσε για ….επιτεύγματα, ο άνθρωπος που παρέλαβε μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης και θα περάσει στην ιστορία ως ο Υπουργός Οικονομικών που μέσα σε 5 μήνες την οδήγησε στην ύφεση και στην πτώχευση!

Όχι χρήματα, αλλά ανάσες αξιοπρέπειας

Για τους ειδήμονες η μετεωρική πτώση του κ. Βαρουφάκη σηματοδοτήθηκε με την επικών διαστάσεων γκάφα του να υπογράψει της συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου! Μάλιστα μερικοί χαιρέκακοι, καθυστερημένα είναι αλήθεια, έσπευσαν να σχολιάσουν ότι με την υπερφίαλη αλαζονεία του, ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να πίστευε ότι με τη συμφωνία εκείνη έδεσε τους εταίρους χειροπόδαρα. Όμως, το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Όταν, αντελήφθη το μέγεθος της γκάφας του (αποποιήθηκε τα χρήματα του ΤΧΣ, ανέλαβε δεσμεύσεις χωρίς υποχρεώσεις των εταίρων, αναγνώρισε ουσιαστικά τη συνέχιση του μνημονίου κ.λ.π) , γιατί δεν είναι αφελής, εισήλθε στη ζωή μας ο όρος «δημιουργική ασάφεια»! Όταν δεν αντέχεις να εφαρμόσεις μια συμφωνία, τότε εφαρμόζεις αυτήν που ερμηνεύεις ό,τι έχεις καταλάβει. Παλιά …συνταγή!

Η «δημιουργική ασάφεια» οδήγησε σ’ ένα , ακόμα χειρότερο, διαπραγματευτικό ατόπημα του κ. Βαρουφάκη. Σε μια ομάδα (Eurogroup) όπου οι τεχνοκράτες προετοιμάζουν την ατζέντα των πολιτικών συναντήσεων και είναι ….εθισμένοι να μιλάνε με αριθμούς, για να συνεννοούνται, ο κ. Βαρουφάκης, έδινε γενικόλογες διαλέξεις από καθέδρας! Αντιμετώπισε τους συναδέλφους του ως…..φοιτητές που έπρεπε να μάθουν ταχύρρυθμα μαθήματα πολιτικής οικονομίας.

Επειδή το ένα φέρνει τ’ άλλο ο κ. Βαρουφάκης, για να δείχνει ότι κάτι κάνει, άρχισε να βομβαρδίζει του συναδέλφους του, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ, αχόρταγα για μικρές και μεγάλες ιστορίες, με ιδέες και προτάσεις χωρίς τη στοιχειώδη προεργασία! Ανεφάρμοστες οι περισσότερες. Πομφόλυγες! Τι να πρωτοαναφέρω; Τα perpetual bonds; Τους …ράμπο ερασιτέχνες φοροεισπράκτορες; Το πλαστικό χρήμα του…..Σβαρτζενέγκερ; Κάθε μέρα και μια δήλωση, κάθε ώρα και μια συνέντευξη! Από Υπουργός Οικονομικών μετεβλήθη σε …τηλεοπτική persona! Δεν θυμάμαι άλλον υπουργό να έχει μιλήσει τόσο πολύ, σε τόσα πολλά ΜΜΕ, να έχει προτείνει τόσα πολλά! Και χωρίς αποτέλεσμα, μάλιστα! Έγινε πλέον γραφικός!

Τέλος, όταν συνειδητοποίησε ότι απώλεσε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, μετά την δοκιμασία του Eurogroup στη Ρίγα, ξεστόμισε εκείνο το αδιανόητο, ότι κατέγραφε, χωρίς την άδειά τους βέβαια, τις συζητήσεις του με τους ομολόγους του. Προφανώς επειδή απέτυχε η πρώτη συνταγή του: αν δεν μπορείς να τους πείσεις μπέρδεψέ τους, υιοθέτησε την άλλη …συμβουλή: αν έχεις αποτύχει να τους πείσεις……φόβισέ τους!

Αυτό δεν διορθώνεται και αν ακόμα κάνεις 40 μέρες νηστεία και υποχρεωθείς σε …δέκα εξομολογήσεις. Η καριέρα του κ. Βαρουφάκη ως Υπουργού Οικονομικών, τελείωσε εκεί. Αν ο Πρωθυπουργός είχε εμπειρία και θάρρος, θα τον είχε καρατομήσει εκείνη την ημέρα. Και ο ίδιος αν μπορούσε να χαλιναγωγήσει την αλαζονεία του, θα έπρεπε να αποχωρήσει, διακριτικά! Δεν θα χρεωνόταν και την πτώχευση! Στερνή μου γνώση!

Πορεία προς το χείλος του γκρεμού

Επαναλαμβάνω επειδή ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι αφελής, θα συνειδητοποίησε κάποια στιγμή ότι η κλεψύδρα αδειάζει. Οι εταίροι δεν είναι μαθητούδια. Καλές οι θεωρίες, αλλά η πραγματική οικονομία χρειάζεται και πράξεις. Και ρευστότητα.

Έτσι, λοιπόν, ο μέγας γκουρού των παιγνίων οδήγησε τη χώρα στο τελευταίο στάδιο. Brinkmanship εις την αγγλικήν! Η κυβέρνηση εξώθησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής επειδή έτσι ήλπιζε και πίστευε ότι θα εξαναγκάσει τους εταίρους μας να υποχωρήσουν και να ενδώσουν στις απαιτήσεις μας ή έστω να πλησιάσουν στις απόψεις και τα αιτήματα της κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή για να είναι αποτελεσματική πρέπει να δείχνεις αποφασισμένος να κάνεις το τελευταίο βήμα προς το γκρεμό.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε με τις κλειστές τράπεζες, έλεγχο κεφαλαίων και ΑΤΜ που δίνουν τα 60 ευρώ της αξιοπρέπειας.

Και γιατί θα …εξαναγκαζόταν οι εταίροι μας να υποχωρήσουν; Μα γιατί διαφορετικά θα αναλάμβαναν πολύ υψηλό ρίσκο!

Που στηριζόταν όλο αυτό το σενάριο;

Περίμεναν να κατακρημνισθούν οι αγορές, να υποτιμηθεί το ευρώ, να δημιουργηθεί μια…παγκόσμια κρίση, ανάλογων διαστάσεων μ΄ εκείνη της Lehman Brothers! Γιατί τα περίμεναν και επένδυαν σ’ όλα αυτά; Μα για να αποδείξουν την …διαπραγματευτική μας ισχύ!

Διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Και ο τελευταίος ….θυρωρός της Wall Street γνωρίζει ότι οι αγορές προεξοφλούν τα γεγονότα. Τα νταούλια και οι ζουρνάδες είτε δεν ακούγονταν στις αγορές, είτε έπαιζαν μόνον για του….ημεδαπούς ιθαγενείς! Οι άλλοι ..παίχτες είχαν λάβει τα μέτρα τους! Φεύ! Ουδείς ησχολήθη! Παρά τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος!

Όταν, καθυστερημένα κατάλαβαν ότι δεν βγαίνει το σενάριο, απέλυσαν τον σεναριογράφο και ζήτησαν (ή τους υποχρέωσαν να ζητήσουν) την συνδρομή και των κομμάτων του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπογράφοντας το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, το μοιραίο θα είχε επέλθει από το βράδυ της Δευτέρας.

Στο δια ταύτα…..

Έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο κ. Γιούνκερ. Είναι αδιανόητο να αποκαλείς τους εταίρους…τρομοκράτες! Και αυτοί εκπροσωπούν δημοκρατικές κοινωνίες. Και αυτοί μπορούν να διοργανώσουν δημοψηφίσματα! Φαντάζεστε τι ποσοστό θα συγκέντρωνε το ΌΧΙ, στη…Σλοβακία, σε περίπτωση που ρωτούσαν τους πολίτες της, αν πρέπει να μας δανείσουν;

O κ. Γκίκας Χαρδούβελης, το email του οποίου θα θυμίζει …..καλές ημέρες, σ΄ ένα άρθρο του στους New York Times, κάνει μια πολύ εύστοχη επισήμανση. Η Eυρώπη, παρατηρεί, απεχθάνεται τις ακραίες λύσεις. Όλη η φιλοσοφία της εδράζεται στη λογική του συμβιβασμού. Όμως, ο συμβιβασμός σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και η διαπραγμάτευση προϋποθέτει τον σεβασμό, τουλάχιστον, των διαπραγματευτών της άλλης πλευράς. Πολλώ δε μάλλον, όταν εσύ βρίσκεσαι σε θέση αδύναμη.

Mπορεί, όμως, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να αντέξει και να διαχειριστεί έναν επώδυνο συμβιβασμό, το κόστος του οποίου έχει ήδη ανέβει πολύ παραπάνω από τα 8 δις που είχε ζητήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και κάθε μέρα συνεχίζει να αυξάνεται;

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω σοβαρές επιφυλάξεις.

Η χώρα έχει εισέλθει σε μια απίστευτα δύσκολη πορεία σε τρικυμιώδη και αχαρτογράφητα νερά, με ερασιτέχνες καπεταναίους…

Ο θεός να βάλει το χέρι του και οι εταίροι μας να συναισθανθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης…

Συνομιλητής τους δεν είναι ο κ. Τσίπρας.

Η ευθύνη τους είναι, από τη μια, απέναντι σ’ ένα Έθνος με μακραίωνα διαδρομή, λίκνο του δυτικού πολιτισμού και από την άλλη η Ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πΔπ avatar
  πΔπ 07/07/2015 18:16:12

  Drei professoren - Vaterland verloren Τρεις Καθηγητές και η Πατρίς εχάθη.

 2. aris. aold avatar
  aris. aold 07/07/2015 18:26:18

  Δεν είναι πρώτη φορά που οι πολιτικοί βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από της χώρας. Είναι ίσως ο βασικότερος λόγος της διάλυσης της χώρας. Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σύριζα ξέφυγαν από τον κανόνα. Ενώ είναι δεδομένο ότι απαιτείται να πάρουν μέτρα και το έχουν αποδεχθεί ροκανίζουν τον χρόνο προσπαθώντας να το διαχειρισθούν στο εσωτερικό, διαλύοντας την οικονομία.. Το ερώτημα είναι πως οι Γερμανοί έκαναν τέτοια πατάτα και δεν συμφώνησαν στα 8 δις προτάσεις του Τσίπρα και δεν τον έστειλαν να τα περάσει από την βουλή και να τα εφαρμόσει. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών δημιουργούσαν εσωκομματικό ρήγμα στον Τσίπρα και τον έφερναν απέναντι στα λαικά στρώμτα. Ήταν Γερμανική πλεονεξία το γεγονός ότι τον ώθησαν να ρίξει την ζαριά του δημοψηφίσματος ;; Δημοψήφισμα που κέρδισε και ενισχύθηκε προσωρινά πολιτικά στο εσωτερικό προς το παρόν.

 3. Tasos avatar
  Tasos 07/07/2015 18:32:25

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΟΚ είναι στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε ποσοστό 99% Εμείς είχαμε έναν φαιδρό καθηγητή, σαν αυτούς τους μαρξιστές αιώνιους βοηθούς που συναντάμε στα αχούρια που λέγονται Ελληνικά πανεπιστήμια

 4. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 07/07/2015 20:05:54

  Κώστα πολύ σωστά διατυπώνεις το όλο ιστορικό των οικτρά αποτυχημένων. Μόνον πού επειδή έκαναν την προπαγάνδα και την επικοινωνία ΕΠΙΣΤΗΜΗ, αυτό δεν καταδείχθηκε στην συνείδηση του μέσου πολίτη. Εξ ου και το αποτέλεσμα με το ΟΧΙ, πού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχει μεγαλύτερους κινδύνους από το ΝΑΙ. Εμείς γιατί δεν ενδιαφερθήκαμε να καθιστούμε κοινωνούς των καθημερινών εξελίξεων - διαπραγματεύσεων τους Έλληνες ? Δώσαμε την εντύπωση ότι δεν διαπραγματευόμασταν, και ότι ήλθαν αυτοί οι ...πατριώτες / φωστήρες και δήθεν ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση...

 5. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 10/07/2015 09:00:46

  Λιλή Ζωγράφου: Η Ελλάδα εκδίδεται συνειδητά και ασύνειδα. Κι ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας. Προειδοποίηση: Δεν πουλώ ύφος, στυλ, λογοτεχνία. Δεν γράφω διηγήματα. Καταθέτω γεγονότα και συμπτώματα της εποχής που ζω. Όλα όσα γράφω συνέβησαν. Σε μένα ή σε άλλους. Χρόνια τώρα σπαταλιέμαι, παρακολουθώντας όλα και όλους. Η ζωή περνά από μέσα μου, με διαποτίζει με την ασχήμια της, με γεμίζει λύσσα με την αδικία της την οργανωμένη, με ταπεινώνει με την ανημποριά μου ν' αντιδράσω, να επαναστατήσω αποτελεσματικά, να υπερασπιστώ τον μαζικό μας εξευτελισμό. Άν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κορφές των βουνών, αντάρτης, ληστής, πειρατής, ν' ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους, όσο και εκείνων που εθελοτυφλούν . Όχι, η επανάστασή μου δεν θα στρεφόταν κατά του καταστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα προκάτ επανάστασης. Η ζωή γίνηκε πιά πάρα πολύ απάνθρωπη για να την καλουπώνουμε σε σχήματα, δεν μάς ανήκει καν, όπως δεν μάς ανήκει τίποτα, από τη γη που κατοικούμε ως τα πρόσωπά μας. Όταν ο κάθε τυχάρπαστος, ο κάθε τιποτένιος, μπορεί να μάς δέσει πάνω σε μια καρέκλα, σ' έναν πάγκο, ή σ' ένα κρεβάτι, να μάς φτύσει, να μάς μαστιγώσει, να μάς βιάσει. Το Σύστημα απαχαλινωμένο καλλιεργεί σκόπιμα την ασυνειδησία, την αγριότητα, το χάος, καταλύοντας τον σεβασμό για τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο, από το "χάσμα των γενεών" που αποκόβει τους ανθρώπους μεταξύ τους και ετοιμάζει τους αυριανούς παιδιά-καταδότες του Χίτλερ, ως την κατάργηση της οικογένειας. Ο άνθρωπος βγαίνει στο σφυρί. Για να μη βρίσκει το Σύστημα καμιά αντίδραση και να μπορέσει αύριο να βγάλει ελεύθερα στο σφυρί και τις πατρίδες. Ο Παπαδόπουλος ήταν μιά δοκιμή και στον ευρωπαϊκό χώρο, κατά το σύστημα των χιλιάδων πειραμάτων που πραγματοποιούνται σ' όλες τις περιοχές του πλανήτη. Η συνταγή είναι πιά κοινή: Όταν ένας λαός σηκώσει κεφάλι κατά του κυβερνήτη του, εκπρόσωπου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, βρήτε έναν αλήτη και αναθέστε του να περάσει χειροπέδες σ' αυτόν τον λαό. Και αφήστε τον να εξουθενωθεί. Το πιθανότερο είναι να συνηθίσει και να ζήσει εξουδετερωμένος από τρίαντα μέχρι σαράντα χρόνια, όπως συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Επειδή όμως οι καιροί αλλάζουν, τα πράγματα πάνε γρηγορότερα, η συνταγή τροποποιήθηκε. Πάρτε τα κλειδιά από τον αλήτη, δώστε τα στον παλιό κυβερνήτη και στείλτε τον να ξεκλειδώσει τις χειροπέδες. Ο λαός θα του γλείφει τα χέρια, βλέποντάς τον σαν ελευθερωτή του. Γι αυτό κι εμείς, στα σύγχρονα πειραματόζωα, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο π.Χ. που θα σημαίνει τώρα πιά "προ Χούντας" και μ.Χ. "μετά τη Χούντα". Γιατί το πείραμα πέτυχε και δεν πρέπει να το λησμονούμε ούτε στιγμή: Η Ελλάδα εκδίδεται συνειδητά και ασύνειδα. Και ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας." Λίλιαν Ζωγράφου (1922-1998): "Επάγγελμα Πόρνη" (απόσπασμα) | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1998 | ISBN 960-221-087-7, ISBN-13 978-960-221-087-1 (κυκλοφορεί)

  • Δήμητρα Μ. avatar
   Δήμητρα Μ. @ Δήμητρα Μ. 10/07/2015 09:41:41

   -κατεστημένου-

 6. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 10/07/2015 11:04:59

  αν μη τι άλλο, το antinews έχει σοβαρό λόγο και πολύ πιο ποιοτικό από διάφορους Μουρούτηδες. και ήταν το μόνο νεοδημοκρατικό σάιτ που προειδοποιούσε για τις αλλαγές στη κοινωνία.

 7. αποδεξια avatar
  αποδεξια 11/07/2015 08:43:30

  Εξαιρετικο αρθρο. Φιλος που ειχε καθηγητη τον Βαρουφακη μου τα ειχε επιβεβαιωσει προ καιρου. Αναλογες δρασεις ανελαβε ο καθηγητης Νταβουτογλου που επεδιωξε να επαληθευσει τις θεωριες του. Ας μη ξεχναμε τις σχεσεις του Βαρουφακη με τον Κουφοντινα. Αποκλειστικος υπευθυνοςομως ειναι ο ΤΣΙΠΡΑΣ ο οποιος επενδυσε στην τακτικη Βαρουφακη και τωρα θα επιδιωξει να του φορτωσει τα παντα. Δυστυχως οι πραγματικοι ανδρες-ηγετες δεν υπαρχουν, για να ενωσουν το εθνος και να δωσουν ενα οραμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.