Η σκιά του Αλέξανδρου
12/11/2014 23:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σκιά του Αλέξανδρου

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στρέψει το βλέμμα της σ' αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου και περιμένει με αγωνία να μάθει νέα ύστερα από τις ανακοινώσεις για τον σκελετό που βρέθηκε.

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Αντώνης Σαμαράς πήγε και επισκέφτηκε την ανασκαφή στην Αμφίπολη πολλοί ήταν εκείνοι που τον χλεύασαν. «Τι θέλει ο πρωθυπουργός εκεί; Γιατί εκμεταλλεύεται τη δουλειά των αρχαιολόγων;», είπαν διάφοροι κακεντρεχείς, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελαν πάρα πολύ να κάνει έναν σεισμό, μια πλημμύρα στην περιοχή, και να καταστρέψει τα πάντα.

Οι νέες αποκαλύψεις, όμως, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στρέψει το βλέμμα της σ' αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου και περιμένει με αγωνία να μάθει νέα ύστερα από τις ανακοινώσεις για τον σκελετό που βρέθηκε.

Όταν είχε πάει εκεί ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσαν οι αρχαιολόγοι ότι πρόκειται για κάποιο σπουδαίο, για ένα μοναδικό τάφο, ένα ανεπανάληπτο μνημείο. Οι έρευνες έδειξαν πράγματι ότι η Αμφίπολη θα απασχολεί για δεκαετίες όλο τον κόσμο και μπορεί να γίνει ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Ελλάδας στον πλανήτη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ένα: Ποιος είναι ο νεκρός; Η μεγαλοσύνη του μνημείου δείχνει ότι πρόκειται για σπουδαία προσωπικότητα. Άλλωστε, σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για έναν ήρωα που λάτρευαν οι κάτοικοι εκείνη την εποχή και τους αφιέρωσαν τον μνημείο στο λόφο Καστά. Άραγε ποιος θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλος όσο ο... Μέγας Αλέξανδρος; Αν και είναι δύσκολο κάτι τέτοιο κανείς δεν αποκλείει τίποτε.

««Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος», λένε οι αρχαιολόγοι. Έτσι, λοιπόν συνειρμικά ο νους όλων πάει μόνον σε έναν σπουδαίο άνδρα της εποχής, στην πιο σπουδαία προσωπικότητα εκείνων των χρόνων, δηλαδή στον Μέγα Αλέξανδρο. Αν και δεν είναι καθόλου απίθανο να πρόκειται για τη λατρεία άλλου προσώπου, η μεγαλοσύνη του τάφου, η πολυπλοκότητα της κατασκευής και η χρησιμοποίηση των ακριβότερων υλικών για την εποχή εκείνη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι ένας τάφος αφιερωμένος στον μεγάλο στρατηλάτη.

Η κ. Κ. Περιστέρη είπε πάντως σήμερα ότι δεν θα μπορούσε για γυναίκα να τοποθετηθεί το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου, αποκλείοντας έτσι το σενάριο της Ολυμπιάδας ενώ η ίδια πιστεύει ότι πρόκειται για σπουδαίο άνδρα της εποχής, κάποιον στρατηγό ίσως

Αν λοιπόν δεν είναι τάφος αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο, ποιος θα μπορούσε να έχει τόσο ισχυρή προσωπικότητα και να είναι τόσο δημοφιλής ώστε να τον έχουν καταστήσει ήρωα και να του κατασκεύασαν τέτοιο μοναδικό τάφο; Μήπως θα μπορούσε να είναι ο Ηφαιστίωνας και το μνημείο να το ζήτησε ο φίλος του Αλέξανδρος ο οποίος ήταν εν ζωή; Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ λέει ότι μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας δεν έχουν καεί και μεταφέρθηκε το σώμα τους για να ταριχευθεί.

Βεβαίως, η μη ανακάλυψη (προς το παρόν) χρυσών στεφανιών, νομισμάτων ή άλλων αμύθητης αξίας θησαυρών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει συληθεί και πιθανότατα όχι μια φορά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η συνολική περιγραφή που κάνει η ανασκαφική ομάδα στον τάφο για να δείξει το μεγαλείο του τονίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στη Μακεδονία. Μαζί με τα άλλα ευρήματα (Σφίγγες, Καρυάτιδες κ.λπ.), το ύψος του τάφου (33 μέτρα) και φυσικά το λιοντάρι, δείχνουν ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατασκευή.

Σημαντική επίσης και η εύρεση κομματιών από τον περίβολο του τάφου, που αποκαλύφθηκαν με την απομάκρυνση των νερών της λίμνης Κερκίνης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ενημέρωση των αρχαιολόγων αναφέρει.

1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης (φωτογραφίες 5,6).

9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/11/2014 23:50:50

  Μια απλή εκτίμηση: Ηφαιστίων, λόγω ιστορικών αναφορών και καταγωγής του. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα μας κάνει υπερήφανους!

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Γεώργιος Τ. 13/11/2014 00:33:01

   Εμάς γιατί? Όσα περισσότερα τέτοια αρχαία μεγαλεία αποκαλύπτονται, τόσο περισσότερο θα πρέπει να κρυβόμαστε από ντροπή για το τωρινό μας χάλι. Τόσο περισσότερο εμπεδώνεται ότι δεν έχουμε σχέση με "'κείνους".

   • Ποταμίσιος Χάνος avatar
    Ποταμίσιος Χάνος @ Ιδιώτης 13/11/2014 08:43:26

    Υπερήφανους εσάς, ίσως όχι. Εμάς όμως που αισθανόμαστε κατ΄ευθείαν απόγονοι, μας βοηθά ν΄αφυπνιστούμε.....

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Ποταμίσιος Χάνος 13/11/2014 18:05:36

     Να κάνετε τεστ DNA να αποδείξετε ότι είστε "κατ' ευθείαν απόγονοι" και δεν το αισθάνεστε μόνο. Ποιός ξέρει? Μπορεί στους λαούς που είναι "κατ' ευθείαν απόγονοι" των ενδόξων αρχαίων Ελλήνων να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια από τις "αγορές". Τιμής ένεκεν...

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Ιδιώτης 13/11/2014 21:05:48

      χαχαχαχα! Τώρα εξηγείται γιατί αισθάνεστε τόσο ''ξένος'' με τους Αρχαίους ημών προγόνους. Έχετε τελείως διαφορετικό αξιακό σύστημα κι εντελώς άλλα ...μέτρα από εκείνους. Είμαι λοιπόν κατ΄ευθείαν απόγονός τους που δεν χρειάζεται test DNA, ούτε test ...DNT. Αποτελεί δε αυτό, το προσδοκόμενο μιάς αδιάκοπης ψυχικής και πνευματικής προσπάθειας και η ''συγγένειά μας'' αυτή επιτυγχάνεται όσο ο τρόπος μου, καταφέρνει να βρίσκεται σε αρμονία και όχι σε σύγκρουση με το ήθος, το ύφος, και το βάθος της πνευματικότητάς τους.

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ Ποταμίσιος Χάνος 13/11/2014 21:13:30

      Μη ζορίζεσαι πολύ με την πνευματική προσπάθεια, εγώ ο "Ιδιώτης" (πάντα με την αρχαιοελληνική - και συνάμα μοναδική- έννοια του όρου) το κατάλαβα αμέσως πως είσαι συγγενής τους, με ήθος, ύφος και βάθος πνευματικότητας κλπ, κρίνοντας από το ψευδώνυμό σου και μόνο.

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ Ιδιώτης 14/11/2014 09:38:29

      Kρίμα μωρέ και περίμενα με αγωνία τη δική σας ειδικά επιβεβαίωση! Σας ενοχλεί το ψευδώνυμό μου; Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή αρέσκεστε στο να μένετε στην ασφαλή και συμφέρουσα επιφάνεια αυτοχριζόμενος ως "Ιδιώτης" μα παραμένοντας απελπιστικά ...idiot, ή είσαστε αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το nick μου.... Τρίτη επιλογή, δεν υπάρχει. :) Nα προσέχετε τα δολώματα.

     • Svart Drottning avatar
      Svart Drottning @ Ιδιώτης 14/11/2014 11:48:20

      ''....εγώ ο "Ιδιώτης" (πάντα με την αρχαιοελληνική - και συνάμα μοναδική- έννοια του όρου)...'' Με την αρχαιοελληνική δηλαδή έννοια σας καλύπτει; '' Ιδιώτη στην αρχαία Ελλάδα αποκαλούσαν αυτόν τον οποίο δεν συμμετείχε στα κοινά της πόλης, δεν έπαιρνε μέρος στις Συνελεύσεις ούτε αναλάμβανε αξιώματα όπως όφειλε κάθε Έλληνας πολίτης. Για τον Αρχαίο Έλληνα το να μην παρεβρεθείς ήταν οκνηρία. Πρώτα ήσουν μελος του κοινωνικού συνόλου και μετά άτομο. Κύριο μέλημά σου ήταν να ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία. Μάλιστα όποιον δεν συμμετείχε του αφαιρούσαν τα πολιτικά δικαιώματα [κοινωνικός θάνατος δηλαδή],ακολουθούσε κατάσχεση της περιουσίας και τέλος εξορία ή θάνατος [!]. Έτσι και η λέξη "ιδιώτης" απέκτησε την έννοια του ηλιθίου [idiot], γιατί φανέρωνε απαξίωση και ανευθυνότητα με ρίζα την τεμπελιά. H ιδιωτεία λοιπόν πρόκειται για βαριάς μορφής διανοητική ανεπάρκεια. «Ιδιωτεία» και αδράνεια προκαλεί η κατοχή, η περιουσία, οι διαχωριστικές γραμμές που θέτονται μεταξύ των ανθρώπων από τους ίδιους τους ανθρώπους, η πλεονεξία, ο εθισμός στο χρήμα, στην ποσότητα. Η αγγλική λέξη «idiot» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «ἰδιώτης», που σήμαινε «πρόσωπο που δεν είχε την ικανότητα ή το ενδιαφέρον να συμμετέχει στη δημόσια ζωή» ή «πρόσωπο που ιδιωτεύει». Η άρνηση ή η ανικανότητα συμμετοχής στη δημόσια ζωή, ειδικότερα στη δημοκρατική διακυβέρνηση της πόλης-κράτους, όπως η αθηναϊκή δημοκρατία, θεωρείτο επαίσχυντη. Οι «ιδιώτες» θεωρούντο επομένως από τους Αθηναίους πολίτες ως έχοντες κακή κρίση σε δημόσια και πολιτικά θέματα. Στα λατινικά η λέξη «idiota» είχε αρχικά την ίδια έννοια όπως στα ελληνικά: «πρόσωπο που ιδιωτεύει και δεν συμμετέχει στα δημόσια πράγματα», αλλά στα μεταγενέστερα λατινικά η έννοιά της μεταλλάχθηκε ώστε να σημαίνει «ακαλλιέργητο ή ανίδεο πρόσωπο». Στον Επιτάφιο ο Περικλής καθορίζει την θέση του ιδιώτη ονομάζοντάς τον άχρηστο να κρίνει, να θεωρεί, και να πράτει για τα κοινά: «Επί πλέον, οι ίδιοι εμείς όλοι είμαστε σε θέση να φροντίζουμε ταυτόχρονα για τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και για τις υποθέσεις της πόλης μας, και όσοι από εμάς είναι απασχολημένοι με ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτοί ακόμα κατέχουν τα πολιτικά ζητήματα στην εντέλεια. Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη αναμειγνυόμενο καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο, και οι μόνοι που όποτε δεν τα επινοούμε και δεν τα προτείνουμε οι ίδιοι πάντως έχουμε τη δύναμη να κρίνουμε σωστά τα λαμβανόμενα μέτρα, τους δε λόγους δεν τους θεωρούμε καθόλου εμπόδιο των έργων, αλλά μάλλον θεωρούμε σαν εμπόδιο το να μην έχουμε κατατοπισθεί προφορικά σε όσα έχουμε να κάνουμε, πριν καταπιαστούμε με αυτά. Γιατί υπερέχουμε από τους άλλους και ως προς αυτό ακόμη, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε και εμείς οι ίδιοι τα επιχειρούμε».

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ Svart Drottning 14/11/2014 12:48:21

      Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας. Να συμπληρώσω, και να τονίσω, το "πάντα με την αρχαιοελληνική και συνάμα μοναδική- έννοια του όρου" που αναφέρω. Κατά την κρίση μου, δεν υπάρχει αρχαία και νέα έννοια του όρου παρά τις ψευδαισθήσεις που έχουμε ότι δήθεν η έννοια του "ιδιώτη" έχει κάποια άλλη ερμηνεία στις μέρες μας. Σημαίνει ακριβώς το ίδιο και τότε και τώρα. "Δείχνει" στις ίδιες συμπεριφορές και νοοτροπίες. Γράφεις: "Πρώτα ήσουν μελος του κοινωνικού συνόλου και μετά άτομο." Για πείτε μου εσείς, έτσι συμπεριφέρονται οι σημερινοί ιδιώτες ή έχει κυριαρχήσει η "ιδιωτεία" όπως την περιγράφεις? Πρώτα το άτομο, μετά το σύνολο. Κι αυτό το ονομάσαμε... καπιταλισμό ("η πλεονεξία, ο εθισμός στο χρήμα, στην ποσότητα" όπως αναφέρεις) ενώ πρόκειται για την αρχαιοελληνική και διαχρονική "ιδιωτεία". Και ο... νοών νοείτω

     • σκεπτικιστης avatar
      σκεπτικιστης @ Ποταμίσιος Χάνος 13/11/2014 22:57:46

      Πάντως, φίλε μου δεν μπορείς να πεις, οι "γνήσιοι" απόγονοι σκέφτονται μόνο πώς θα κληρονομήσουν το "θείο", πώς θα κονομήσουνε από πωλήσεις οικοπέδων και σουβλακίων. Θα μου πεις βέβαια, πως και στην Αρχαία Ελλάδα, ήδη επί Ρωμαιοκρατίας, είχαν κάνει τουριστική ατραξιόν τις μεθόδους αγωγής στη Σπάρτη (μαστιγώματα παίδων) , στην Αθήνα λίγο πριν είχαν "αρραβωνιάσει " τη Θεά με τον Δημήτριο τον Πολιορκητή και είμαι σίγουρος πως , και, από τέτοιους "ένδοξους" προγόνους καταγόμαστε. Κατά τα άλλα, προσωπικά θα είμαι Ελληνας και Μακεδόνας (και Πόντιος) είτε είναι ο Μεγαλέξανδρος στον τάφο (που αποκλείεται γιατί θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια και τον τάφο του το επισκέφτηκε και ο Ι. Καίσαρας) είτε είναι κάποιος κοινός θνητός .

     • Ποταμίσιος Χάνος avatar
      Ποταμίσιος Χάνος @ σκεπτικιστης 14/11/2014 09:45:00

      Οι γνήσιοι απόγονοι, βρίσκονται στην πλειοψηφία τους εν διανοητική, ψυχική και κοινωνική παρακμή. Θα μπορούσε να τους αφυπνίσει λοιπόν η οποιαδήποτε εκ νέου σύνδεσή τους με τις ρίζες τους κι αν στην αρχή αντιδράσουν έτσι όπως ο άξεστος μπορεί (κερδοσκοπικά και μίζερα), τίποτε δεν εμποδίζει με το πέρασμα του χρόνου, μετά την οικονομική τους αναβάθμιση, να επέλθει και η πνευματική τους εξέλιξη. Σαν Έλληνες, δεν δικαιούμαστε να βλέπουμε τη ζωή στατικά, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ.....

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Ιδιώτης 13/11/2014 09:00:03

    Για ηρέμησε! Και οι αρχαίοι είχαν τα κλασσικά μειονεκτήματα των ελλήνων. Πήγαινε ο ΑΛέξανδρος στα βάθη της ανατολής και συναντούσε μακεδόνες και νότιους έλληνες έτοιμους να πολεμήσουν για τους πέρσες. Έφευγε ο Αλκιβιάδης σε εκστρατεία που ο ίδιος είχε προκαλέσει και μετά πήγαινε και πρόδιδε στην σπάρτη! Κι έβαζε και ο γιος του μέσον για να πάει το πεζικό στο ιππικό! Θα έλεγα οι αρχαίοι είχαν ακόμη πιο έντονα τα μειονεκτήματα της φυλής (μαζί με τα καλά της φυσικά) ίσως διότι δεν είχαν κανένα σοβαροφανή παλιόφραγκο πάνω από το κεφάλι τους. Ο τάφος πρέπει πάντως να μας κάνει περήφανους σαν απόδειξη ότι τα θετικά της ράτσας μας στο τέλος επικρατούν.

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Άπαντα Επιστάμενος 13/11/2014 18:22:38

     Καλύτερα να ηρεμήσουν αυτοί που δε βλέπουν τη σημερινή πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ένδεια και πείνα, αλλά τρέφονται και προσπαθούν να ταΐσουν κι άλλους με φτηνό "προγονικό μεγαλείο". Έχουν βάση αυτά που αναφέρετε αλλά παραβλέπετε το γεγονός πως έως την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου ο τότε ελληνισμός είχε καταφέρει να κατακτήσει- πολιτισμικά τουλάχιστον- σχεδόν όλο τον τότε γνωστό κόσμο ενώ ο σημερινός ελληνισμός με τα "παρόμοια χαρακτηριστικά" κοντεύει να εξαφανιστεί ως ύπαρξη εξαιτίας 5-6 χαρτογιακάδων με κοστουμάκι και χαρτοφύλακα... Πολιτισμικά δε... μας έχει αφήσει χρόνους από καιρό.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Άπαντα Επιστάμενος 13/11/2014 18:25:33

     Άψογο!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ιδιώτης 13/11/2014 18:22:50

    Πρόβλημά σου αν ούτε από την αξιοσύνη των Ελλήνων προ 2500 χιλιάδων ετών είσαι υπερήφανος. Εγώ νιώθω άξιος απόγονος. Και τότε λαϊκιστές και δημαγωγοί και σοφιστές και απατεώνες υπήρχαν και ο λαός αγόταν και φερόταν όπως σήμερα. Πολλά τα παραδείγματα του πλανεμένου λαού που έπεσε σε παγίδες: θανάτωση των 10 στρατηγών μετά τη νικητήρια ναυμαχία με τους Πέρσες, καταδικαστική απόφαση για Σωκράτη, εκδίωξη Αριστοτέλη και Αριστείδη του Δίκαιου, συμμαχίες με Πέρσες για να νικήσουν τους αντιπάλους (το έκαναν πρώτα οι Αθηναίοι, μετά οι Σπαρτιάτες και τελευταίοι οι Θηβαίοι). Δεν ήταν λοιπόν ΠΟΤΕ η πλειοψηφία οι άριστοι και οι ωφέλιμοι, αλλά ήταν πολλοί και ξεχωριστοί αυτοί τόσο που φώτισαν με τις ιδέες τους την οικουμένη και ακόμη διδάσκουν. Και ειδικά ότι έχει σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο πρέπει να το αναδεικνύουμε ακόμη περισσότερο γιατί αποτέλεσε παράδειγμα μεγάλου στρατηγού, πολιτικού ηγέτη, διπλωμάτη και φιλοσόφου που ακόμη και σήμερα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Συρία και η Αίγυπτος, ακούν Ελλάδα και λόγω Αλέξανδρου κυριώς, σέβονται απεριόριστα τους Έλληνες. Ας ξεφύγουν από τη μιζέρια τους λοιπόν όσοι δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι τέτοια γεγονότα για τη σημερινή Ελλάδα. Διαφορετικά ας μην ασχολούνται...

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/11/2014 23:58:43

  Που είναι οι Σκοπιανοί παραχαράκτες,ο πολύς Γκρουέφσκι να βγάλει άλλη μία φτηνιάρικη εθνικιστική κορόνα για δήθεν μακεδονικό έθνος. Και για κείνα τα απαράμιλλης τέχνης και ομορφιάς περήφανα αγάλματα στις πλατείες τους μην ανησυχούν,θα βρούν γύφτους να τα δώσουν για παλιοσίδερα...

  • blue nile avatar
   blue nile @ Κυθήριος 13/11/2014 00:18:47

   Λετε να ειναι ο Μεγας;

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ blue nile 13/11/2014 14:28:56

    Και να μήν είναι φίλε blue nile,πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία θα έχει μεγάλο όφελος για τη Χώρα μας.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 13/11/2014 18:27:20

     Το μόνο σίγουρο Κυθήριε. Ήδη ο Νίμιτς χθες ήρθε σε εμφανώς δύσκολη θέση να σχολιάσει τα ευρήματα στην Αμφίπολη. Σκέψου οι Σκοπιανοί τι τραμπάκουλο έχουν πάθει. Και τι τους περιμένει ακόμη...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Γεώργιος Τ. 13/11/2014 18:44:10

      Έτσι!

 3. karenin avatar
  karenin 13/11/2014 00:23:29

  Πως δικαιολογείται τόσο σεμνό ξύλινο φέρετρο με σιδερένια καρφιά και γυάλινα διακοσμητικά σε σχέση με την σπουδαιότητα του νεκρού και την μεγαλοπρέπεια του ιδιου του τάφου; Μήπως άκουσε κάποιος καμιά εξήγηση;

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ karenin 13/11/2014 00:38:15

   Εγώ άκουσα την εξής εκδοχή : «Κατά 90% ο νεκρός είναι η Ολυμπιάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βρετανός αιγυπτιολόγος Άντριου Τσανγκ, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA. Εξηγώντας το σκεπτικό του ο βρετανός επιστήμονας υποστήριξε ότι την ταυτότητα της Ολυμπιάδας προδίδει το γεγονός ότι το σώμα τάφηκε σε ένα ξύλινο φέρετρο, βιαστικά, χωρίς να αποτεφρωθεί, στοιχεία δηλαδή, που υποδηλώνουν ότι ο ένοικος του τάφου δεν είχε κανονική ταφή ή κηδεία. «Αντί να γίνει κηδεία και τα οστά του να μπουν σε ένα χρυσό σκεύος όπως θα άρμοζε σε κάποιον τόσο σημαντικό άνθρωπο, το σώμα πετάχτηκε σε ξύλινο φέρετρο και μετά από αυτό ακολούθησε ο τύμβος» συνέχισε το σκεπτικό του ο κύριος Τσανγκ. «Η μοναδική που γνωρίζουμε ότι δεν είχε κανονική ταφή ήταν η Ολυμπιάδα. Πιθανόν ο Κάσσανδρος κανόνισε αυτή την πολύ λιτή ταφή και δεν έκανε κανονική ταφή» επέκτεινε το συλλογισμό του ο αιγυπτιολόγος. Κατά την άποψή του ακολούθησε το χτίσιμο του τύμβου από τους συγγενείς της με άδεια του Κάσσανδρου προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του μαζί τους. Όσον αφορά τέλος το στοιχείο ότι τα οστά βρέθηκαν σκόρπια ο κ. Τσανγκ υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο είχε κάνει η Ολυμπιάδα με τον αδερφό του Κάσσανδρου, τον Ιόλα, τον οινοχόο, δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δηλητηρίασης του Μακεδόνα στρατηλάτη. Άρα κατά τον βρετανό επιστήμονα ο Κάσσανδρος πιθανόν να έκανε το ίδιο ως εκδίκηση για το πρόσωπο της Ολυμπιάδας.

   • xmm avatar
    xmm @ Άλυτη Εξίσωση 13/11/2014 02:08:15

    καλα και για να βελτιωση τις σχεσεις του μαζι τους την πεταξε μεσα στο ταφο; η εξηγηση ειναι τυμβωρυχοι δυστυχως, ευτυχως ο νεκρος ειανι καποιος απο τους στρατηγους

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ xmm 13/11/2014 18:28:23

     Έτσι!

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Άλυτη Εξίσωση 13/11/2014 09:14:41

    Και ο Λέων στην κορυφή του τύμβου, πώς εξηγείται;

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ ΙΚΟ 13/11/2014 14:42:53

     Τι να σας πω; Μία εκδοχή είπε ο κ.Τσανγκ, από το παζλ λείπουν πολλά κομμάτια ακόμη....

 4. Wolf avatar
  Wolf 13/11/2014 01:06:21

  http://empedotimos.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html?m=1

  • Ποταμίσιος Χάνος avatar
   Ποταμίσιος Χάνος @ Wolf 13/11/2014 08:38:53

   Πολύ ενδιαφέρον μπλογκ. Ευχαριστώ.

 5. Leonidas without 300 avatar
  Leonidas without 300 13/11/2014 09:11:31

  Το πιο πιθανό είναι να έχει ταφεί ο Σωσίπολις διοικητής της Αμφίπολης και εξαίρετος συνεργάτης του Κάσσανδρου, που με εντολή του φυλάκισε και τελικά εξόντωσε Ρωξάνη & Αλέξανδρο τον Δ' στην Αμφίπολη. Τα αναφέρει πολύ παραστατικά και ο Droysen. Τώρα όσο αφορά το μέγεθος ο Κάσσανδρος ήταν μεγάλος "κομπλεξάρας" και με την εισροή 180.0000 ταλάντων στα μακεδονικά ταμεία (μέτρο σύγκρισης όταν ξεκίνησε η εκστρατεία τα ταμεία είχαν 600 τάλαντα) είχε μεγάλες δυνατότητες.

 6. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 13/11/2014 09:37:44

  Ο "αντικειμενικός" διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς μας είπε χθες τα εξής: Απαντώντας στην ερώτηση αν επιθυμεί να σχολιάσει τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι απόδειξη της ελληνικότητας ολόκληρης της περιοχής», ο κ. Νίμιτς δήλωσε: «Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό». Δεν ντρέπεται λίγο;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΙΚΟ 14/11/2014 12:05:12

   Γιατί να ντραπεί; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως η οποιαδήποτε ανακάλυψη παιζει ρόλο στη διαμαχη με τα Σκοπια. Δηλαδή εάν αυριο οι Τουρκοι βρουν τα οστά του Θαλή του Μιλησιου στην αρχαια Μιλητο που ειναι στο έδαφος τους θεμελιώνουν καταγωγή από αυτόν;

   • Naruto avatar
    Naruto @ ψυχραιμια 14/11/2014 12:23:44

    Στην πραγματικότητα έτσι είναι , μεγάλο μέρος των κατοίκων της Μ . Ασίας κατάγονται απο τους Έλληνες αλλά και τους άλλους λαούς που κατοικούσαν εκεί κατα την αρχαιότητα . Οι σύγχρονοι όμως κάτοικοι δεν μπορούν να θεωρηθούν κληρονόμοι του πολιτισμού των άρχαίων καθώς τον αρνήθηκαν και έγιναν τούρκοι .

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Naruto 14/11/2014 12:56:41

     Και εμείς αρνηθήκαμε τη θρησκεία των αρχαίων και κρατήσαμε μόνο τη γλώσσα αρκετά απλοποιημένη. Η θεωρία των Σκοπιανών είναι ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων συγχωνευθέντες με Σλάβους εποίκους οπότε άλλαξαν και θρησκεία και γλώσσα. Έχεις εσύ ληξιαρχείο 2.500 ετών να αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι;Όχι ούτε και κανείς άλλος.Η καταγωγή δεν μπορεί να αποδειχθεί.

     • Naruto avatar
      Naruto @ ψυχραιμια 14/11/2014 13:25:30

      Κρατήσαμε και την γλώσσα και τον πολιτισμό εξελιγμένα φυσικά με την πάροδο του χρόνου . Οι Σκοπιανοί δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες είναι σλάβοι και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή χίλια χρόνια μετα τον Αλέξανδρο . Αν αισθάνονται Μακεδόνες κάλλιστα θα μπορούσαν να δηλώσουν Ελληνες Μακεδόνες και να αποτελέσουν ένα ομόσπονδο με την Ελλάδα κρατίδιο ή ακόμα και να ενωθούν με τους αδελφούς τους Ελληνες . Προτίμησαν όμως να κρατήσουν τον μακεδονισμό μόνο για τον εαυτό τους διαγράφοντας πέντε εκατομμύρια πραγματικούς Ελληνες Μακεδόνες . Αυτό και μόνο νομίζω πως δείχνει τους στόχους αλλά και την ενοχή τους .

     • in medias res avatar
      in medias res @ ψυχραιμια 14/11/2014 13:31:11

      Ε, αφού ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων συγχωνευθέντες με Σλάβους , τότε είναι Έλληνες συγχωνευθέντες με Σλάβους, σωστά?

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ ψυχραιμια 14/11/2014 14:48:56

      Μήπως ήταν και οι Ίνκας και οι Αζτέκοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, που "συγχωνεύθηκαν" μαζί τους; Τι ανοησίες είναι αυτές από έναν σχολιαστή που θέλει να περνιέται για σοβαρός; Οι "Σκοπιανοί" δεν μπορούν να είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, για τον πολύ απλό λόγο ότι μόνον το 1/10 της χώρας τους περίπου ήταν ιστορικά τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας. Παίονες και Δάρδανες, όχι Μακεδόνες, κατοικούσαν εκεί και δεν υπάρχει καμία μαρτυρία μετακίνησής αυτών των φυλών νοτιότερα. Ακόμη και στο 1/10 της χώρας τους που ήταν ιστορικά τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας, αυτό ήταν έως πολύ πρόσφατα ελληνικό κατά πλειοψηφία, με τις μεγαλύτερες πόλεις Μοναστήρι, Γευγελή και τις γύρω περιοχές να κατοικούνται κατά πλειοψηφία από Έλληνες μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους. Οι Σλάβοι έγιναν εκεί πλειοψηφία μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Άρα, ναι, και εκεί υπάρχει "ληξιαρχείο" που λέει ότι και εκεί οι Σλάβοι πήγαν αργότερα. Άρα, δεν μπορεί να έχουν οι "Σκοπιανοί" καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.

     • Καλιγούλας avatar
      Καλιγούλας @ Διογένης 14/11/2014 17:36:02

      Όσο σοβαρό μπορεί να περνιέται ένα "παράσιτο της Ευρώπης" ...

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ ψυχραιμια 14/11/2014 12:37:25

    Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βεβαίως δεν λαμβάνεις υπόψη σου την διατύπωση της ερώτησης που του τέθηκε.

 7. Κίττυ avatar
  Κίττυ 13/11/2014 12:07:14

  Παρακαλώ θυμίστε μου που βρίσκεται το εικονιζόμενο υπέροχο ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο; Δεν είναι σαν να το έχει δημιουργήσει ο ίδιος καλλιτέχνης, που έκανε εκείνο το μοναδικό της Αμφίπολης;

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Κίττυ 13/11/2014 15:16:37

   Το ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στις 24 Οκτωβρίου 1831 στην έπαυλη του Φαύνου στην Πομπηία. Φιλοξενείται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι. Το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. περίπου. Ο άγνωστος καλλιτέχνης χρησιμοποίησε περίπου ενάμισι εκατομμύριο έγχρωμες ψηφίδες, οι οποίες είναι τοποθετημένες ανά τόξα. Το πολύτιμο έργο τέχνης κοσμούσε άλλοτε το δάπεδο της ιδιωτικής έπαυλης κάποιου ευπόρου ή κάποιας πλούσιας οικογένειας. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Ρώμη. Το μωσαϊκό απαθανατίζει μια σκηνή μάχης μεταξύ των στρατιωτών του Αλέξανδρου και του Δαρείου. Στα αριστερά κυριαρχεί η μορφή του έφιππου Αλέξανδρου, επάνω στον Βουκεφάλα. Φοράει τον θώρακά του, ο οποίος είναι διακοσμημένος με το γοργόνιο της μέδουσας. Στα δεξιά εικονίζεται ο Δαρείος επάνω σε άρμα, ενώ διατάζει τους στρατιώτες του που τρέπονται σε φυγή. Στο κέντρο βλέπουμε τον αδερφό του Δαρείου, Οξειάρτη, που πέφτει στη μάχη για να σώσει τον βασιλιά. ο ψηφιδωτό είναι έργο του 2ου αιώνα π.Χ. Πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του γνωστού πίνακα του Απελλή του 4ου αιώνα π.Χ. και σύγχρονο του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ίσως να είναι αντίγραφο νωπογραφίας του Φιλόξενου της Ερέτρειας, την οποία αναφέρει ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Άλυτη Εξίσωση 13/11/2014 15:19:52

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alexandermosaic.jpg

    • Κίττυ avatar
     Κίττυ @ Άλυτη Εξίσωση 13/11/2014 17:22:33

     Ευχαριστώ πολύ.

 8. Naruto avatar
  Naruto 13/11/2014 12:44:18

  Ενδεχομένως ο τάφος να ετοιμάστηκε για τον Μέγα αλλά να μην τάφηκε τελικά εκεί .Οπότε στον άδειο τάφο έθαψαν είτε την μάνα του είτε την γυναίκα του.Για τον Ηφαιστίωνα νομίζω ότι αποτεφρώθηκε στην Βαβυλώνα σε μεγαλοπρεπή πυρά .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.