Η πρώτη πράξη της Νέας Μεταπολίτευσης
09/07/2014 06:00
Του Θωμά Γ. Πράντζου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πρώτη πράξη της Νέας Μεταπολίτευσης

Η χώρα χρειάζεται να χαράξει μια γραμμή. Που θα την χωρίσει από το χτες και θα οριοθετεί την πορεία στο αύριο. Μια γραμμή που θα αποτελέσει την πρώτη πράξη της ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Ένα τέλος και μια αρχή. Ένα δημοψήφισμα για το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ.

Πλέον η πολιτική σεζόν έχει τελειώσει. Το καλοκαίρι ήρθε και μετά την σύντομη μάχη με τα συνδικαλιστικά απολιθώματα η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τον απολογισμό της και να ξεκινήσει το φθινόπωρο επιτέλους μια νέα πολιτική πορεία.

Ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στην κυβέρνηση, το ίδιο και η εκλογική διαδικασία του Μαΐου. Οι εκλογές αποτέλεσαν μια ήττα για την ΝΔ, μια ήττα όμως διαχειρίσιμη. Όχι γιατί η διαφορά ήταν κάτω από πέντε μονάδες ή για οποιοδήποτε άλλο συνάθροισμα κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά γιατί στις εκλογές που έγιναν όλα τα κόμματα ηττήθηκαν (ανεξαιρέτως).

Η ΝΔ ήρθε δεύτερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τη δύναμή του και κυρίως δεν έγινε ρεύμα εξουσίας. Η Χ.Α. γιατί δεν δημιούργησε το κλίμα για να βγάλει τον αρχηγό της από τη φυλακή. Το ΠΑΣΟΚ γιατί από 12% πήρε 8% έχοντας κάνει τη δικιά του «πανστρατιά». Το ΠΟΤΑΜΙ γιατί δεν κατέπληξε τα πλήθη. Το ΚΚΕ γιατί έχασε την πρωτοκαθεδρία στην αριστερά και δεν κατάφερε σε μια χαλαρή κάλπη να επαναφορτίσει τους ψηφοφόρους του που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή έστω το μεγαλύτερο μέρος τους. Ο Καμμένος γιατί είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται και το ενδεχόμενο της εισόδου του στη νέα Βουλή να απομακρύνεται. Για τη ΔΗΜΑΡ με το εκλογικό της ποσοστό κάθε επιχείρημα είναι περιττό.

Και μετά έγινε και πολλή κουβέντα για το μήνυμα των εκλογών. Το οποίο ήταν «κύριοι ούτε σας γουστάρουμε, ούτε σας εμπιστευόμαστε». Είναι το ίδιο ακριβώς μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός τον Μάιο του 2012, στις πρώτες εκλογές. Γιατί; «Γιατί μας χρεοκοπήσατε» είναι η απάντηση.

Την ίδια στιγμή στο μέτωπο της οικονομίας ετοιμαζόμαστε ως χώρα για τη μάχη της διευθέτησης του χρέους. Οι δείκτες μας γενικώς έχουν βελτιωθεί ή έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται και μια επιτυχία στο θέμα του χρέους που θα μειώσει τα τοκοχρεολύσια μπορεί να δημιουργήσει το κλίμα για να επέλθει η βελτίωση και στην πραγματική οικονομία σηματοδοτώντας έτσι την έξοδό μας από την οξεία φάση της κρίσης για να μπούμε στην χρόνια φάση αυτής και να μπορούμε να λέμε ως λαός το «προσεχώς καλύτερα».

Αλλά, ακόμη και να αυτό συμβεί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στο πολιτικό κλίμα. Γιατί η απαξίωση η οποία προέρχεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και τους βουλευτές θα συνεχίζει να υφίσταται. Και δυστυχώς για την αλλαγή δεν επαρκεί ούτε η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, ούτε δυστυχώς είναι πλέον ικανή συνθήκη και η αλλαγή των προσώπων.

Ακόμα και αν όλα τα κόμματα αλλάξουν το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών τους με νέα πρόσωπα η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς δεν θα αποκατασταθεί γιατί ο κόσμος θα τους εκλάβει ως συνεχιστές των παλαιών. Και για τους περισσότερους πιθανότατα θα έχει δίκαιο γιατί θα έχουν ανδρωθεί στο ίδιο πολιτικό σκηνικό με τους παλιούς. «Τα παιδιά του κομματικού σωλήνα» θα είναι η προσφιλής όσο και προφανής κατηγορία την οποία θα τους προσάψουν και θα έχουν δίκαιο γιατί οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού θα παραμένουν ίδιοι.

Το προφανές συμπέρασμα είναι πως θα χρειαστεί να αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βγει από το τέλμα. Πως θα γίνει αυτό;

Απάντηση: Με συνταγματικές αλλαγές

Ερώτηση: Ναι, αλλά από ποιους; Συνταγματικές αλλαγές είχαμε πολλές κατά τη Μεταπολίτευση και οι περισσότερες αποδείχθηκε πως ήταν προς το χειρότερο. Οι πολιτικοί αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού πάντα προς όφελός τους. Και η έλλειψη εμπιστοσύνης ξεκινάει από την έλλειψη περιορισμών στη δύναμή τους και τις δραστηριότητές τους. Άρα, αφού πάλι οι πολιτικοί θα κάνουν τις αλλαγές, θα τις κάνουν για ακόμα μια φορά προς όφελός τους.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές οι πολιτικοί. Μπορεί ο λαός να έχει τον αποφασιστικό ρόλο με δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ έχει σαν δυνατότητα να ζητήσει από τη Βουλή συζήτηση για δημοψήφισμα όπου θα ζητάει από τον ελληνικό λαό να πει «ναι» ή «όχι» στις προτάσεις της για τις συνταγματικές αλλαγές στην προσεχή Βουλή η οποία θα είναι αναθεωρητική. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως π.χ. με την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν θα είναι πολιτικά σώφρον για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πούνε «όχι». Και οι 180 ψήφοι στην ψηφοφορία της Βουλής για αυτό το δημοψήφισμα είναι εφικτός στόχος.

Και αυτό δεν θα είναι πυροτέχνημα του τύπου της μικρής ΔΕΗ, διότι θα έχει ουσία. Θα προτείνει μια μείζονα αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού προς το καλύτερο. Θα είναι το τέλος της αυθαιρεσίας των βουλευτών και των υπουργών και μάλιστα διά της ψήφου του ελληνικού λαού. Θα έχει δηλαδή ο Έλληνας πολίτης την ευκαιρία να βάλει φρένο στην απεριόριστη ισχύ των πολιτικών. Και θα είναι μήνυμα το οποίο επ’ ουδένι δεν θα μπορέσει να αγνοήσει καμία κυβέρνηση και κανένα κοινοβούλιο.

Η χώρα χρειάζεται να χαράξει μια γραμμή. Μια γραμμή που να την χωρίσει από το χτες, μια γραμμή που θα οριοθετήσει την πορεία στο αύριο. Μια γραμμή που θα αποτελέσει την πρώτη πράξη της ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, μια γραμμή η οποία θα σημαδέψει την αναμόρφωση της χώρας. Ένα τέλος και μια αρχή. Ένα δημοψήφισμα για το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ.

Η ώρα της ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ πλησιάζει. Ή θα έρθει σύντομα ή δεν θα έρθει ποτέ. Και η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Γιατί στις δημοκρατίες οι αλλαγές των εποχών αναγκαστικά περνούν από την ψήφο του.

Θωμάς Γ. Πραντζος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. my way avatar
  my way 09/07/2014 07:37:51

  Μα, τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για διατάξεις που αφορούν την ευθύνη Υπουργών; Δεν τίθεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών θα συναινέσει, θέλοντας ή μη. Δημοψήφισμα ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης να γίνει αλλά για μείζονος σημασίας θέμα. Για παράδειγμα για τον ΠτΔ, για την εκλογή του, για τις αρμοδιότητές του, για ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία κλπ. Αυτά και περί αυτά, συνιστούν στοιχεία νέας μεταπολίτευσης.

  • N. avatar
   N. @ my way 09/07/2014 09:04:02

   H μεταπολίτευση ξεκίνησε με την τραγωδία της Κύπρου και την καταδίκη των πρωταιτίων της δικτατορίας.Μέχρι στιγμής την τραγωδία την βλέπουμε,οι πρωταίτιοι όμως της τωρινής τραγωδίας λάμπουν ακόμη από την χαρά τους γιατί σιτίζονται από το πρυτανείο παρά τα όσα έχουν κάνει. Σαν απλός πολίτης έχω την υποψία ότι το μόνο που θα θελήσουν είναι να περάσουν πρόνοιες του μνημονίου στο Σύνταγμα,σε περίπτωση αναθεώρησης του.Ο μόνος τρόπος για να μας πείσει για της καλές προθέσεις της είναι να τεθεί προς έγκριση κάθε μια από τις αλλαγές ξεχωριστά και όχι όλες μαζι.Γιατί μπορεί π.χ μαζί με την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών να θέλει να περάσει μαζί την κατάργηση της δωρεάν παιδείας με πρόφαση τα οικονομικά της χώρας

 2. Δήμ. Κεκερής avatar
  Δήμ. Κεκερής 09/07/2014 08:16:50

  Η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να γίνει στα πρότυπα της των ΗΠΑ. Απελευθέρωση των αγορών, μείωση του κρατικού μηχανισμού, ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών, ημικρατικων επιχειρήσεων. Και ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο πρόεδρος να εκλέγεται απο τον λαό και να εχει εξουσίες !

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Δήμ. Κεκερής 09/07/2014 19:06:35

   Προεδρευόμενη δημοκρατία έχουμε τώρα. Αυτό που προτείνετε είναι η προεδρική δημοκρατία.

 3. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 09/07/2014 08:38:22

  Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ανάδειξη μιάς νέας Ελλάδας . Μιάς Ελλάδας όπου η επιχειρηματικότητα δεν θα ποινικοποιείται , όπου το κράτος θα είναι υπέρ του πολίτη και όχι μόνο γιά διορισμούς ημετέρων και όπου βέβαια θα υπάρξει τιμωρία των ενόχων γιά το χάλι που μας έφεραν . Εδώ όμως ακούγονται άλλα . Οτι θα απαλλαγούν ακόμα και αυτοί που έχουν ομολογήσει . Οτι το σύστημα δεν θα αλλάξει . Οτι οι ξένοι απλά επιθυμούν να μας λεηλατήσουν . Ετσι όμως δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση γιά την Νέα Μεταπολίτευση , ενώ όποτε στο παρελθόν είχαμε ανάλογες επανεκκινήσεις , μετά από Εθνικές Καταστροφές , συνήθως υπήρχε κάποιος Ηγέτης που έμπαινε μπροστά και έδινε Οραμα στον κόσμο . Σήμερα δεν φαίνεται στον ορίζοντα .

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/07/2014 09:43:41

  Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα μετατράπκε τα τελευταία 35 χρόνια σε Οίκο Ανοχής. Μία κοινωνία που εκλέγει Δημάρχους σαν αυτούς στον Πειραία και στο Βόλο, τι άλλο μπορεί να είναι παρά ΕΚΠΟΡΝΕΥΜΕΝΗ! Κοινωνίες χωρίς αριστοτελική Ηθική, χωρίς καθολική εφαρμογή του Νόμου δεν δύναται να παράγουν τις υλικές προϋποθέσεις υπάρξεώς των. Η Ελλάδα έχει ηθικά και υλικά καταρρεύσει. Δυστυχώς, η αναγέννησή της αναζητείται μέσα από τις ίδιες νοοτροπίες, από τους ίδιους πρωταγωνιστές που την οδήγησαν στη σήψη. Οι νταβατζήδες συνεχίσουν να ασελγούν στο βιασμένο πτώμα της. Φωνάσκουν πατριωτικά, δεξιά, αριστερά, δημοκρατικά, προοδευτικά δήθεν ντελίρια στις χαβούζες της Εξουσίας για λυπαίνουν το κήπο της εθνικής εκπόρνευσης.

 5. Naruto avatar
  Naruto 09/07/2014 09:51:32

  Το νέο σύνταγμα πρέπει να συνταχθεί και να ψηφιστεί απο επιτροπή εκπροσώπων όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων της χώρας συνεπικουρούμενης απο συνταγματολόγους . Οι πολιτικοί πρέπει να εφαρμόζουν το σύνταγμα χωρίς να έχουν δικαίωμα να αλλάξουν ούτε λέξη . Η εν λόγω επιτροπή θα συγκαλείται κάθε δέκα χρόνια και θα αποφασίζει για τυχόν αλλαγές . Ενα ανεξάρτητο νομικό συμβούλιο θα ελέγχει την συνταγματικότητα των νόμων που θα ψηφίζει η βουλή με δικαίωμα απόρριψης . Ο πλήρης διαχωρισμός νομοθετικής ,εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας είναι εκ των ούκ άνευ σε ένα συγχρονο κράτος , με τον επι κεφαλής της δικαστικής γενικό εισαγγελέα να εκλέγεται απο τον λαό . Δεν είμαι νομικός ούτε έχω ιδιαίτερες γνώσεις για το θέμα αλλά νομίζω πως κάπως έτσι πρέπει να αρχίσει η νέα μεταπολίτευση .

 6. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 09/07/2014 10:35:39

  Είναι αλήθεια πως τελειώνει η πρώτη Μεταπολίτευση και νομοτελειακά αρχίζει μια άλλη Χρονικά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αυτή γιατί οι τωρινές αντικειμενικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.. Και λέγοντας αντικειμενικές συνθήκες, εννοώ το σαθρό, ανίκανο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας έσπρωξε μέχρι αυτά τα κοινωνικοοικονομικά χάλια που ζούμε σήμερα. Οι ευθύνες πολλές, διάσπαρτες και αναλογικές, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλογίζεται σε όλους όσους άσκησαν εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια. Ανέφερα πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά το τέλος της Μεταπολίτευσης και η απαρχή μιας νέας και αυτό, γιατί θα πρέπει να προβάλει αργά ή γρήγορα στο πολιτικό ορίζοντα μια νέα ηγέτιδα δύναμη(ανεξάρτητα αν πρόκειται για μεμονωμένη προσωπικότητα ή πολιτικό σχήμα). Μια ηγέτιδα δύναμη που ληξιαρχικά και σαρωτικά θα παροπλίσει όλο το διοικητικο-πολιτικό προσωπικό πάνω από την ηλικία των 50 ξεπαστρεύοντας κάθε σάπιο και αναποτελεσματικό εμφανίζεται μπροστά της. Θα αναφέρω μερικές μόνο «νύξεις» και συγχωρείστε μου την όποια χοντράδα η τυχόν αφέλεια: ·Πρόεδρος Δημοκρατίας απευθείας από το Λαό με ισχυρές και διευρυμένες αρμοδιότητες ·Λιγόστεμα του αριθμού των βουλευτών στους 200 και αυστηρό περιορισμό να του ρόλου τους στον νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.. ·Όλο το κυβερνητικό σχήμα θα διορίζεται από τον Π.τ.Δ και μόνο ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένο κοινοβουλευτικό πρόσωπο ·Κατάργηση της 20ετούς παραγραφής και διεύρυνση της επ΄αόριστον για αδικήματα κατά το Δημοσίου με δυνατότητα ανάκτησης των προϊόντων του αδικαιολόγητου πλουτισμού μέχρι τους συγγενείς του 4ου βαθμού. ·Ποινικοποίηση όλων των αδικοπραξιών κατά του Δημοσίου. ·Θέσπιση ανεξάρτητου οικονομικο - ελεκτικού οργάνου που θα ερευνά κάθε τι που καταγγέλλεται και από οποιαδήποτε αιτία, αναφύεται σαν προϊόν οικονομικού εγκλήματος. Στο όργανο αυτό θα συμμετέχει η αφρόκρεμα των νέων οικονομικών επιστημόνων μέχρι 35 ετών ειδικευμένων στην πληροφορική και στην ελεγκτική. Το όργανο αυτό θα συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ σαν του μόνου αρμόδιου να επιβάλει όλα τα πρόστιμα τις κατασχέσεις και τις προσφυγές. Εν ολίγοις: Ο Τόπος για να περάσει στην Νέα Μεταπολίτευση χρειάζεται Νέα Ηγεσία, βαθιές Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και το πρώτιστο όλων, Ηθική ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗ…

 7. GregA avatar
  GregA 09/07/2014 10:53:03

  Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η αναγκαία και τραγικά καθυστερημένη αλλαγή του δεν μπορεί να είναι το σύνθημα της νέας μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι είναι πλέον ώρα συντακτικής συνέλευσης για τη δημιουργία νέου συντάγματος με αρχές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του έθνους και όχι απλά του κράτους. Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται στη κρίση και όχι επιταχυνόμενες από ξένους φορείς, αλλά από το ίδιο το έθνος. Μεταρρύθμιση δεν είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά π.χ. η θεσμοθέτηση της άμεσης δημοκρατίας για σημαντικά θέματα, η δυνατότητα ανάκλησης εκλεγμένων κάθε βαθμίδας, ή ακόμη και η κατοχύρωση μηδενικής φορολόγησης σε νέες εταιρείες ευρείας μετοχικότητας. Νέος άνεμος απαιτείται για την επόμενη ημέρα, αλλά με τη λογική του άλματος προ το μέλλον και όχι με βηματάκια σημειωτόν.

 8. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 09/07/2014 10:58:25

  Η Νέα Μεταπολίτευση για είναι ουσιαστική πρέπει πρώτα να είναι απαλλαγμένη από τα ερείπια που άφησε πίσω της η "Παλαιά Μεταπολίτευση¨. Αυτό σημαίνει ότι απλά πρέπει να προηγηθεί η κάθαρση αλλά και η νέμεσις. Κι αυτά δυστυχώς δεν μπορεί αλλά και ούτε θέλει το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

 9. Seagull avatar
  Seagull 09/07/2014 11:31:03

  Και τι είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι το νέο και βελτιωμένο σύνταγμα δεν θα έχει την ίδια τύχη με το παρόν και δεν θα καταλήξει ως ένα ακόμη πολυσέλιδο κείμενο που θα στραπατσάρεται ακατάπαυστα στα χέρια βουλευτών, πολιτικών και κομμάτων κάθε φορά που θα αναλαμβάνουν την εξουσία? Ενδεχομένως πριν την όποια αναθεώρηση του συντάγματος θα έπρεπε να αποφασίσουμε για την δημιουργία ενός συνταγματικού ανεξάρτητου δικαστηρίου, διότι εάν είχαμε συνταγματικό δικαστήριο πολλοί από τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσίευσης, ίσως να μην είχε πατήσει το πόδι του στη χώρα ακόμη και αυτό το ΔΝΤ με την τρόϊκα. Δεύτερον όπως προείπε και ο ΙΣΟΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ , πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, πρέπει πρώτα να ξεκινήσει άμεσα η ΗΘΙΚΗ εξυγίανση, πολιτών, πολιτικών και κομμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση δυστυχώς δεν διακρίνουμε κανενός είδους ρεύμα................

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/07/2014 12:19:42

  δεν έχει αρχίσει τίποτα ακόμα...πιστέψτε με...διότι δεν τελείωσε ΤΙΠΟΤΑ ακόμα...

 11. Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
  Θωμάς Γ. Πράντζος 09/07/2014 14:17:29

  Διαβάζοντας τα σχόλια προκύπτει η ανάγκη για κάποιες διευκρινήσεις: 1. Δεν μιλάω για κάποιες συνταγματικές αλλαγές γενικά και αόριστα. Μιλάω για τις προτάσεις της ΝΔ όπως έχουν επισήμως αναγγελθεί από τον Α. Σαμαρά. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αναφέρεται ως παράδειγμα. Παραθέτω με link άρθρο του antinews στις 7/5/2014 με τις προτάσεις. 2. Η ουσία είναι πως οι προτάσεις αυτές μέσω του δημοψηφίσματος θα επικυρωθούν από τον ελληνικό λαό και όχι από ένα σώμα πολιτικών προσώπων, τη βουλή εν προκειμένω. Και είναι βασικός κανόνας στις δημοκρατίες πως η λαϊκή ψήφος είναι ισχυρότερη από την ψήφο των αντιπροσώπων. Άρα το μήνυμα είναι πως την αλλαγή θα την κάνει ο λαός με την ψήφο του.

 12. Chr avatar
  Chr 09/07/2014 15:46:29

  1) Δικαιοσύνη , διαφάνεια και έλεγχος χρειάζεται στην Ελλάδα πρωτίστως . Κουτσαίνουμε και στα τρία , κυρίως σε ελεγκτικές αρχές που θα λογοδοτούν (πχ για τα σαπάκια χρηματιστηρίου ακόμη και για τα swaps ,την διάρθρωση και την εξέλιξη του χρέους κ.α.) . Πληροφόρηση και διαφάνεια ? Το τι συζητήσεις γινόντουσαν προ μνημονίου υπόγειες ,πως μπήκαμε και που πορευόμαστε θα το μάθουμε από ιστορικούς ...... Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η δημιουργία ακομμάτιστης δημοσιας διοικησης που τα στελέχη της θα έχουν λόγο και θα κρίνονται εκ του αποτελέσματος στα θέματα που διαχειρίζονται . Το στέλεχος θα αξιολογεί τους κατωτέρους του και αυτό θα αξιολογείται από τους στόχους ,όπως γίνεται παντού ! 2) Προεδρική δημοκρατία αλλά με ευρεία χρήση των δημοψηφισμάτων για να σπάσει ο κομματισμός .Διοτι με το δημοψήφισμα απαντάς σε ερώτημα ανεξαρτήτως ιδεολογίας .Στην Ελλάδα πλέον -όπως και σε όλο τον κόσμο- δεν υπάρχει ιδεολογία ,υπάρχουν διαφορετικές τακτικές επίλυσης ενός θέματος (με εξαιρεση ισως την Β.Κορέα και τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους) . Αλλος είναι ευρωπαιστής άλλος ευροσκεπτικιστής .Η διαφορά τους δεν είναι η ενδεχόμενη αριστερή ή δεξιά ταυτότητα που μπορεί να έχουν , αλλά η διαφορά εκτιμήσεων τους. Δυστυχώς όλα αυτά είναι μια οπτασία ,διότι ποιός θέλει να αφήσει την κλίκα του αν είναι δικτυωμένος ?Με τα ΕΣΠΑ του ,το μέσον του κτλ κτλ. Αυτά μας έφεραν ως εδώ !!! Και μεταπολίτευση θα συνεχιστεί . Πρίν είδα σε ένα site την ιστορία ενός πατέρα πολιτικού ο οποίος ήταν οικονομικός παράγων της κατοχής αλλά μπήκε με τον Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία(είχε φωτο) -όταν είδε οτι ο άνεμος φυσα απο αλλού οι γερμανοί έχαναν και δεν τον έπαιρνε αλλιώς ,βαφτίστηκε αντιστασιακός αλλά τα λεφτά -από την συνεργασία- τα κράτησε ! Και ο Βελουχιώτης τον δέχτηκε ! Αρα για ποιο πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης ομιλούμε ? Κύκλοι γίνονται και στροφές 180 μοιρών.Ο χορός των Δερβίσιδων .

 13. Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά avatar
  Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά 09/07/2014 17:43:08

  Ένα υποτιθέμενα εθνικά κυρίαρχο κράτος, κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και παρακολουθεί τη μαζική εισβολή αλλοδαπών, οι δε Έλληνες, τις πόλεις, τις συνοικίες και τις γειτονιές τους, να κατακλύζονται από τα εκατομμύρια των τριτοκοσμικών εποίκων, να αναρωτιούνται σε τι Ελλάδα θα φέρουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους.. Ήδη μέχρι στιγμής, για σήμερα, υπάρχει ενημέρωση από το Λιμενικό για 200 λαθρομετανάστες σε Χίο, Κω, Αγαθονήσι και Λήμνο.. Κι αυτό συμβαίνει κάθε μέρα από την αρχή του καλοκαιριού .. Πολύ ωραία όλα αυτά για το νέο Σύνταγμα, αλλά σήμερα έχουμε πόλεμο.. Ο Σαμαράς το έχει καταλάβει..;

 14. Άγνωστος Χ avatar
  Άγνωστος Χ 09/07/2014 19:23:56

  Η μεγαλύτερη και εκ των ων ουκ άνευ συνταγματική αλλαγή-μεταρρύθμιση που μπορεί να γίνει στη χώρα είναι ο ΠΛΗΡΗΣ διαχωρισμός της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία. Με μεγάλη μου απογοήτευση βλέπω ότι ο Σαμαράς, σ’ αυτή τη διαγγελματικού χαρακτήρα ομιλία που αναφέρει ο κ. Πράντζος, προτείνει (σημείο 12) «την αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης». Αναρωτιέμαι: Γιατί απλά να ενισχυθεί και όχι να διασφαλισθεί πλήρως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Γιατί να περιοριστεί και όχι να κοπεί από τη ρίζα η ευχέρεια των πολιτικών στην επιλογή των δικαστών; Μασημένα λόγια. Σε ένα ζήτημα τόσο κομβικό για τη λειτουργία μιας Δημοκρατίας, που θα έπρεπε η θέση του να είναι διαυγής, κάθετη και χωρίς να αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας. Αλλά από την άλλη, μήπως περιμένω πολλά από έναν άνθρωπο που ανέχεται (το λιγότερο) τηλεφωνήματα υπουργών του σε εισαγγελείς προς διευθέτηση υποθέσεων; Μήπως αυτό το απολύτως διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι αδύνατο να μας βγάλει από το βάλτο; Φυλάνε οι λύκοι πρόβατα;

 15. giorgosalexpoli avatar
  giorgosalexpoli 09/07/2014 19:35:29

  κατι ασχετο με το αρθρο. μπορει να μου εξηγησει κανεις γιατι ολα τα sites εχουν μπλοκαρει τον σχολιασμο σχετικα με την ερευνα του κ. Κορεα για το ελληνικο ποδοσφαιρο και την εμπλοκη προεδρου μεγαλης ομαδας που προσφατα κατεβηκε και στην πολιτικη? τι φοβουνται ολοι τους? μηπως ειναι αληθεια οτι κατεγραψε ο κοριος της ευπ? μηπως υπαρχει εντολη για φιμωση της κοινης γνωμης?

 16. ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 09/07/2014 19:54:26

  Πολύ σωστά επισημαίνεις φίλε κ. Πράντζο: "η απαξίωση η οποία προέρχεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και τους βουλευτές θα συνεχίζει να υφίσταται." Aρα όσοι κυβέρνησαν μέσω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα τελευταία 50 χρόνια, αν τελικά δεν δικαστούν για να τους αποδοθούν οι ευθύνες της καταστροφής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να νομοθετήσουν στο Νέο Σύνταγμα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ανοιχτή συμμετοχή του λαού και των είδικών μέσω ιντερνετ και αφού το τελικό κείμενο οριστικποιηθεί με Δημοψήφισμα τότε να πάει και στη Νέα Βουλή προς έγκρισιν. Το να φτιάξουν Σύνταγμα και να το ψηφίσουν οι ένοχοι για τους οποίους θα υφίσταται για πάντα έλλειψη εμπιστοσύνης απο το λαό, όπως λες και σύ , θα είναι πάλι μια επικοινωνιακή απάτη σε βάρος του.

  • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
   Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 09/07/2014 21:14:38

   Το κείμενο των αλλαγών είναι ουσιαστικά έτοιμο και παρατέθηκε σε προηγούμενο post. Το δημοψήφισμα μπορεί να προκηρυχθεί από την παρούσα βουλή ακόμα και το φθινόπωρο και αποφασίζει ο λαός "ναι" ή "όχι". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί πολιτικά να το ανατρέψει κανείς. Οι Έλληνες πολίτες θα χρειαστεί απλά να αποφασίσουν και η επόμενη βουλή η οποία θα είναι αναθεωρητική οι βουλευτές επικυρώνουν απλά το νέο σύνταγμα όπως το έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, εφόσον βέβαια το αποτέλεσμα είναι "ναι". Άρα δεν αποφασίζουν οι βουλευτές, αποφασίζει ο λαός. Νομοθετεί δηλαδή απ'ευθείας ο λαός με τη διενέργεια καθολικής ψηφοφορίας, όπως η δημοκρατία ορίζει. Χωρίς "ειδικούς" και ανοιχτά δημοψηφίσματα μέσω ιντερνετ. Λαϊκή και καθολική ψηφοφορία. Ο λαός κάλλιστα μπορεί να πει και "όχι". Δεν βλέπω πουθενά κάποιο πρόβλημα.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ. avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ. @ Θωμάς Γ. Πράντζος 09/07/2014 23:08:04

    Aν μιλάς για το κείμενο που υπάρχει έτοιμο και το έχουν συντάξει τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο οτι θα καταψηφιστεί απο το λαό, ακόμα κι αν έχει κάποια θετικά στοιχεία, καθότι τα κόμματα αυτά είναι αναξιόπιστα και αποτελούν θλιβερή μειοψηφία του 30% . Αρα το θέμα είναι τι θα γίνει απο κεί και πέρα και αν θα φτιάξει η πλειοψηφία του λαού το δικό της Σύνταγμα για το πώς υθα πορευτεί στην μετά ΠΑΣΟΚ+ΝΔ εποχή...

    • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
     Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. 10/07/2014 16:43:23

     Το αν θα καταψηφιστεί ή όχι είναι θέμα του λαού. Προκαλείται πρώτα το δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο ερώτημα και ο λαός αποφασίζει με ταυτόχρονη, μυστική, λαϊκή και καθολική ψηφοφορία. Και επιμένω σε αυτό γιατί κάτι νεωτερισμοί του τύπου "ανοικτό δημοψήφισμα" και "επιτροπές ειδικών" είναι εξόχως αντιδημοκρατικοί και δεν επιτυγχάνουν καθολικής αποδοχής αποτέλεσμα. Αν ο λαός πει όχι, είπε όχι. Μπορεί να επανέλθει οποιοσδήποτε με τη δική του πρόταση. Κύριοι, ιδού ο Ρουβίκων.

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Θωμάς Γ. Πράντζος 13/07/2014 23:46:56

      .Ακόμα πιο πρακτικό θα ήταν η πρόταση της συγκυβέρνησης με την πρόταση της αντιπολίτευσης για το Νέο Σύνταγμα της χώρας να τεθούν ταυτόχρονα σε Δημοψήφισμα, ώστε ο λαός να επιλέξει ποιά εκ των δύο προτιμάει. Ετσι δεν θα χρειαστεί να γίνουν δύο δημοψηφίσματα. Και ούτε επιτροπές ειδικών ούτε ανοικτά δημοψηφίσματα, ούτε και εκβιασμοί βουλευτών για να μην πέσει η κυβέρνηση και χάσουν την έδρα και τα προνόμιά τους...

     • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
      Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/07/2014 02:10:44

      Αρχίσανε τα "επί της διαδικασίας" ; Καταρχήν χαίρομαι που υπήρξε ανταπάντηση μετά από 3 ημέρες. Σημαίνει πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε απασχολεί πραγματικά. Δεύτερον, αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό. Γιατί η αντιπολίτευση α. δεν είναι ενιαία β. δεν έχει ενιαία πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος γ. δεν έχει καν πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Εκτός των άλλων μια τέτοια διαδικασία μετατρέπει το δημοψήφισμα σε εκλογές και αλλοιώνει πλήρως το πνεύμα του δημοψηφίσματος που είναι οι πολίτες να ψηφίσουν ναι ή όχι βάσει των προτάσεων και όχι βάσει των κομματικών προτιμήσεων. Επιπρόσθετα με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ούτε ναι ούτε όχι στις προτάσεις. Γιατί το "όχι" σημαίνει πως ο λαός δεν επιθυμεί να ισχύσουν και το "ναι¨ σημαίνει πως επιθυμεί. Αυτός που δεν επιθυμεί να αλλάξει κάποιο άρθρο πώς θα εκφραστεί; Αν δύο ή τρία κόμματα κάνουν την ίδια πρόταση για συγκεκριμένο άρθρο (γιατί προφανώς θα έχουν και τα άλλα κόμματα δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση αν η αντιπολίτευση δεν ομονοήσει που είναι και το πιθανότερο) οι ψήφοι θα αθροιστούν; Δηλαδή σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ καταθέσουν τρεις διαφορετικές προτάσεις που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το άθροισμα των τριών προτάσεων υπερβαίνει το 50%, τότε το άρθρο 16 θα αναθεωρηθεί και θα επιτραπούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Αν καμία εκ των προτάσεων δεν λάβει πάνω από το 50%, τότε θα έχουμε δεύτερο γύρο; Και για ποιο λόγο να αποκλειστούν τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή όπως το κόμμα του Πολύδωρα; Και για ποιο λόγο να αποκλειστούν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα; Προκύπτουν προφανώς πολλά ερωτήματα που κάνουν την πρόταση για πολλαπλές προτάσεις ανεδαφική. Το πραγματικό επί της διαδικασίας θέμα είναι αν η πρόταση θα ψηφιστεί κατά άρθρο ή στο σύνολο. Και το πραγματικό πρακτικό πρόβλημα είναι πως σε μια εκτεταμένη αναθεώρηση πως θα θυμηθεί ο ψηφοφόρος ποιο άρθρο είναι ποιο. Και κάποιες επιπλέον σκέψεις: Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα ο ρόλος του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός. Έγκειται στην θέληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να το λάβει υπ'όψη της. Της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αν η αντιπολίτευση σκοπεύει να μη σεβαστεί το αποτέλεσμα της ψήφου του ελληνικού λαού σε αυτό το υποθετικό μέχρι στιγμής δημοψήφισμα θα πρέπει να το δηλώσει πριν τις εκλογές και πριν το δημοψήφισμα. Αλλά δεν ξέρω πόσο δημοκρατικό είναι να πεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω πώς ό,τι κι αν ψηφίσετε εγώ το γράφω στα παλιά μου adidas ή αν απλά γράψει το αποτέλεσμα στα παλιά του adidas χωρίς να το ανακοινώσει στον ελληνικό λαό. Υποθετικά, αν ο λαός πει "εγώ θέλω να αναθεωρηθεί το άρθρο 16" τότε σε ψηφοφορία της παρούσας βουλής η οποία θα καθορίσει τα αναθεωρητέα άρθρα μετά το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα πρέπει να πράξει; Στην επόμενη βουλή τι θα πρέπει να πράξει που θα επικυρωθεί η αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων όπου, υποθετικά, ο λαός θα έχει ψηφίσει να επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αν κάποιο κόμμα διαφωνεί με τη ρύθμιση, έχει το ηθικό δικαίωμα να μην επιτρέψει να ερωτηθεί για αυτό το ζήτημα ο ελληνικός λαός ή να αγνοήσει τη γνώμη του; Άρα η διαδικασία θα περιλαμβάνει μια πρόταση στην οποία θα κληθεί ο ελληνικός λαός να πει αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί. Και την ερώτηση δεν την θέτει η κυβέρνηση, την θέτει το κοινοβούλιο αφού αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει με αυξημένη πλειοψηφία να κατατεθεί η ερώτηση επί της πρότασης. Το όχι καλύπτει αυτούς που διαφωνούν. Αλλά θα πρέπει αυτοί που διαφωνούν να σεβαστούν το αποτέλεσμα προκαταβολικά. Αν πιστεύουν στη δημοκρατία. Γιατί στις δημοκρατίες τα κόμματα προκαταβολικά αποδέχονται το όποιο αποτέλεσμα της κάλπης.

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Θωμάς Γ. Πράντζος 14/07/2014 10:12:07

      Χαίρομαι που μου απαντάς και συ μετά απο 4 μέρες, διότι το Σύνταγμα της χώρας είναι ειδικά στις μερες που ζούμε το κύριο πολιτικό θέμα κατ' εμέ. Και δεν προσφέρεται για προεκλογικά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και επειδή έγραψες πολλά στην απάντησή σου, για να μην το μακρύνουμε όπως λες κι εσύ και κάθε κόμμα κατεβάζει και την πρότασή του, τότε ας κατατεθεί η πρόταση για το νέο Σύνταγμα ΜΕΤΑ τις Εθνικες εκλογές, που θα υπάρχει νωπή λαική εντολή και θα αποφευχθούν τα διλήμματα αν πρόκειται για ειλικρινή πρόταση ή για προεκλογικό τρύκ... Διότι φαντάσου να περάσει η πρόταση για το Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ+ΝΔ και να βγεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή αντιστρόφως...

     • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
      Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/07/2014 14:58:10

      Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά για ποιό λόγο θα πρέπει να τεθούν οι προτάσεις των κομμάτων σε εκλογική αντιπαράθεση. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις της ΝΔ όπως έχουν εκφραστεί ψηφίζει "όχι". Και η επόμενη κυβέρνηση τότε αν το επιθυμεί φέρνει το δικό της δημοψήφισμα και ο λαός ψηφίζει αναλόγως. Αλλά αν ο λαός ψηφίσει βάσει των κομματικών πεποιθήσεων αποτέλεσμα δεν θα βγει γιατί ούτε τότε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50%, ούτε κανενός άλλου κόμματος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό μετά από εθνικές εκλογές. Για να θέσει τα ερωτήματα η τότε κυβέρνηση; Δηλαδή άλλος λαός θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα πριν και άλλος μετά τις εκλογές; Η ψηφοφορία σε ένα δημοψήφισμα γίνεται επί της πρότασης και όχι επί της κομματικής προτίμησης. Ένα κόμμα μπορεί να πεί "ναι", "όχι" ή "ναι" σε κάποιες προτάσεις. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση. Ακόμα κι αν η πρόταση της ΝΔ απορριφθεί, η κυβέρνηση δεν χάνει τη δεδηλωμένη, απλά ο λαός σε αυτό το θέμα διαφώνησε μαζί της. Γιατί το 50% που απαιτείται δεν είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί κυβέρνηση. Ποτέ δεν ήταν. Ειλικρινής πρόταση προφανώς και θα είναι διότι ουδείς μπορεί να αγνοήσει το πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο θα παραχθεί από το δημοψήφισμα. Και το οποίο θα είναι ισχυρότερο από την εκάστοτε κυβέρνηση αφού θα ισχύει μέχρι να αναθεωρηθεί το σύνταγμα. Το μήνυμα του δημοψηφίσματος προέχει έναντι του μηνύματος της εκλογής κυβέρνησης και των εθνικών αντιπροσώπων αφού καθορίζει την πολιτική ζωή για χρόνο κατά πολύ μεγαλύτερο της μιας τετραετίας. Αν το ζητούμενο είναι ποιός θα είναι κυβέρνηση, όλο το άρθρο έχει γραφτεί στον βρόντο. Όποιος κι αν είναι κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τη λαϊκή καχυποψία. Και το καθεστώς της μεταπολίτευσης θα συνεχίζεται φορώντας άλλου χρώματος εσάρπα. Αν γίνει αυτό που λες στο τέλος, τότε θα δούμε τις δημοκρατικές πεποιθήσεις κάθε κόμματος. Αν αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τότε για ποιά δημοκρατία θα μιλάμε;

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Θωμάς Γ. Πράντζος 14/07/2014 10:53:26

      Πιο σύννομο και απλό είναι να έχουμε Συντακτική ή Αναθεωρητική Βουλή. Με προτάσεις για το Σύνταγμα που θα κατατεθούν εκ των προτέρων. Έτσι θα ξέρουμε τι ψηφίζουμε στις επόμενες εκλογές, ποιά πρόταση για το Σύνταγμα πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Και αυτό θα βαρύνει στην ψήφο. Το κύριο και μακράς πνοής. Όχι τα απολιτικά "Μνημονια-αντιμνημόνια". Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Οι βουλευτες που θα εκλεγούν, θα εκλεγούν έχοντας λάβει την ειδική συντακτική εξουσιοδότηση απο τον Κυρίαρχο. Μόνον έτσι αναδομείται ένα αποτυχημένο κράτος μέσα σε καθεστώς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και παράγονται νέα όργανα εξουσίας που διαθέτουν πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση: Με άσκηση της συντακτικής εξουσίας του Κυρίαρχου σώματος, του λαού. Η διεθνής εμπειρία αυτό λέει.

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Uncle Stgm 14/07/2014 11:12:27

      Kαι αυτή σωστή πρόταση θείο. Να ξέρουμε την πρόταση ΟΛΩΝ των κομμάτων για το Σύνταγμα και όχι μόνο της συγκυβέρνησης. Συμφωνώ επίσης οτι δίλλημα μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν υφίσταται, διότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι με το μνημόνιο που όπως σωστά δήλωσε ο Σαμαράς, και ποτέ δεν το αναίρεσε "Το μνημόνιο είναι το λάθος φάρμακο που σκοτώνει την Ελλάδα". Και αυτό καθίσταται εμφανές μπροστά στο αδιέξοδο που έρχεται το φθινόπωρο...Είμαστε πλέον όλοι αντιμνημονιακοί, όπως προκύπτει κι απ' τα τωρινά σχόλια του Αντινιούζ. Η εγκατάλειψή του είναι μονόδρομος.

     • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
      Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/07/2014 14:36:19

      Κανείς δεν εμποδίζει τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν την πρότασή τους. Αν θέλουν σήμερα κιόλας μας την κοινοποιούν διά του τύπου.

     • ΞΕΝΟΣ- avatar
      ΞΕΝΟΣ- @ Θωμάς Γ. Πράντζος 14/07/2014 18:54:53

      Ετέθει το θέμα "σήμερα κιόλας", και εκλήθησαν τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για νέο Σύνταγμα στη Βουλή, ή απλά η συγκυβέρνηση, παρακάμπτοντας την οικονομική λαίλαπα που έρχεται, περί Συντάγματος τυρβάζει, αφού έχει αναγάγει τα πάντα σε "επικοινωνιακά τρύκ" μη δυνάμενη να πεί την ΑΛΗΘΕΙΑ για την οικονομία? Άλλωστε όπως ισχυρίζεσαι, τα υφιστάμενα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα είναι απόλυτα αναξιόπιστα και ένοχα για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Επομένως τι αξιοπιστία θα είχε η Συνταγματική τους πρόταση?

     • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
      Θωμάς Γ. Πράντζος @ ΞΕΝΟΣ- 14/07/2014 20:20:55

      Δεν το ισχυρίζομαι για τα κυβερνώντα κόμματα, το ισχυρίζομαι για όλα τα κόμματα και για όλους όσους τα φάγανε μαζί χωρίς εμάς. Το πρόβλημα το έχουν αφ' ενός τα πρόσωπα του στελεχιακού δυναμικού και αφ' ετέρου οι λογικές. Το πρόβλημα δεν το έχουν οι ιδεολογίες , ούτε και οι απλοί ψηφοφόροι. Και πολλώ δε μάλλον οι θέσεις. Θα είναι μια πρόταση διατυπωμένη στο χαρτί. Ψηφίζεις "ναι" στο α., στο β., στο γ..... Ψηφίζεις ¨όχι" στο α., στο β., στο γ... Αλλά το α. είναι το α., το β. είναι το β., το γ. είναι το γ. Σαφώς διατυπωμένα όπως θα γραφτούν στο σύνταγμα. Άρα που βλέπεις θέμα αξιοπιστίας; Επισημαίνω πως την πρόταση αυτή την κάνω εγώ, επωνύμως, και εξ όσων γνωρίζω δεν είμαι ούτε στέλεχος της κυβέρνησης, ούτε επαγγελματίας δημοσιογράφος. Ακτινολόγος είμαι. Και αυτή είναι η άποψή μου. Να μην την γράψω; Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιώ ψευδώνυμο δεν νομίζω πως κάνω "επικοινωνιακά τρύκ". Γράφω την άποψή μου. Νομίζω πως η κατηγορία για "επικοινωνιακά τρυκ" είναι άδικη. Εσύ όμως συμφωνείς με το άρθρο ή όχι. Γιατί αυτό δεν το κατάλαβα και κατ' εμέ αυτή είναι η ουσία.

     • Θωμάς Γ. Πράντζος avatar
      Θωμάς Γ. Πράντζος @ Uncle Stgm 14/07/2014 15:12:10

      Για να γίνει θείο συντακτική βουλή θα πρέπει να καταλυθεί το ισχύον σύνταγμα καθώς τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται. Δεν είναι προτιμότερο το ισχύον σύνταγμα να μην καταλυθεί; Νοθεύεται επίσης και το κριτήριο της ψήφου καθώς υπεισέρχονται και τα προσωπικά κριτήρια επιλογής αντιπροσώπου. Πελατειακά ή μη. Δηλαδή ο ψηφοφόρος δεν επιλέγει πρόταση για τη δημιουργία συντάγματος αλλά βουλευτή. Άρα το μήνυμα νοθεύεται. Με τη συντακτική βουλή στην ουσία δίνεται λευκή επιταγή στους εκπροσώπους που θα εκλεγούν για να δημιουργήσουν το σύνταγμα εκ νέου. Οι οποίοι αντιπρόσωποι θα είναι οι ίδιοι με αυτούς τους οποίους σήμερα δεν εμπιστευόμαστε ως έθνος. Άρα δεν θα κάνει ο λαός την αναθεώρηση αλλά οι εκπρόσωποί του, δηλαδή οι πολιτικοί. Γιατί τα κόμματα θα είναι τα ίδια και οι υποψήφιοί τους οι ίδιοι ή ίδιοι με αυτούς όπως αναφέρθηκε στο άρθρο. Ύστερα προκύπτει και ένα άλλο θέμα. Αν αυτή η βουλή προκύψει για τη σύνταξη νέου συντάγματος, θα έχει την ηθική δικαιοδοσία να πάρει και αποφάσεις για άλλα θέματα; Γιατί κανονικά η "συντακτική" βουλή ψηφίζει το νέο σύνταγμα και διαλύεται άμεσα. Τέτοια βουλή θα είχε περισσότερο νόημα από το δημοψήφισμα μετά από μια εθνική καταστροφή, όπως π.χ μια άτακτη χρεοκωπία, που οι συνθήκες που θα επικρατούν θα είναι ειδικές. Και, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να διατηρήσουμε τις συνθήκες ομαλές και τη συνέχεια του κράτους αδιατάρακτη.

 17. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/07/2014 21:08:09

  Συμφωνώ στο συμπέρασμα. Συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και εκλογές στο 2016 για Συντακτική ή Αναθεωρητική Βουλή. Προτιμώ Συντακτική. Να τελειώνουμε απο τη ρίζα με το αυθαίρετο των προστατευμένων "εκλεκτών" κοινωνικών -επαγγελματικών ομάδων, με το ακαταδίωκτο των μελών του πολιτικού προσωπικού, με τους πολιτικούς, δημάρχους κτλ ως καλό βιοποριστικό επάγγελμα και καλή σύνταξη. Κανένα κόμμα δεν θα τολμήσει να πάει κόντρα σε πρόταση για Συντακτική ή Αναθεωρητική Βουλή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.