Η προκλητική υποκρισία της ελληνικής Αριστεράς
26/03/2015 18:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η προκλητική υποκρισία της ελληνικής Αριστεράς

Η Αριστερά κατόρθωσε να επιβάλλει τον ιδρυτικό της μύθο ως γενέθλιο γεγονός της Μεταπολίτευσης και κατήγαγε, αυτή η μέχρι πρότινος ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένη παράταξη, μια καθ’ ολοκληρίαν νίκη. Η αδιαμφισβήτητη επικράτησή της επισφραγίστηκε σε επίπεδο συμβολισμών, ενδεδυμένη τον πλέον πανηγυρικό πολιτικό τύπο, με τον ορισμό της ημερομηνίας των πρώτων ελεύθερων μεταπολιτευτικών εκλογών: στις 17 Νοεμβρίου 1974 νίκησε μεν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με συντριπτική πλειοψηφία, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο που του απέδωσε ο Ροζέ Μασσίπ, ως του «Έλληνος που ξεχώρισε», κέρδισε όμως η Αριστερά στο πεδίο των Ιδεών και στο συλλογικό φαντασιακό.

Η Μεταπολίτευση, κατά επαρκή και ικανό βαθμό, συνιστά την ιστορική τομή και την χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική Αριστερά ευτύχησε να θέσει τις βάσεις της ιδεολογικής της κυριαρχίας. Εκμεταλλευόμενη το υπέρ της ελλαδικό πολιτικό και ιστορικό συγκείμενο και ασφαλώς την αδυναμία μιας ενοχικής Δεξιάς αυτοπαγιδευόμενης στα ιδεολογικά της συμπλέγματα και στην πολιτική της κληρονομία κατόρθωσε να αποκαθάρει το ειδεχθές πολιτικό της μητρώο από τα βαριά ανομήματα και τα κακά φαντάσματα του παρελθόντος διαμορφώνοντας ένα πρωτοφανές ιδεολογικοπολιτικό «tabula rasa»: οικοδόμησε ανενόχλητη την κυριαρχία της πολιτικής της κουλτούρας και κυρίως της ιστορικής της μνήμης.

Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στην Μεταπολίτευση άλωσε το Κράτος, την Ανώτατη Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, τις Τέχνες και τα Γράμματα εξοβελίζοντας όποιον ύψωνε ανάστημα για να υπερασπιστεί τις γνήσιες και διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού ή ενός γνησίως –αν και σαφώς περιορισμένου- αστικού τρόπου βίου. Επεβλήθη ένας sui generis ιδεολογικός ολοκληρωτισμός, ο οποίος, αναμοχλεύοντας τα πιο ιταμά πάθη και πιο ταπεινά ένστικτα της κοινωνίας, έθελξε και στρατολόγησε μεγάλες μάζες διασπώντας δοκιμασμένους στη διαχρονία τους κοινωνικούς αρμούς και αξίες.

Κυρίως, όμως, διαμόρφωσε έναν νέο ανθρωπότυπο: τον ανθρωπότυπο του «Αριστερού» ο οποίος μεταρσιώθηκε σε ανώτατες σφαίρες ηθικής υπεροχής και κοινωνικής αναγνώρισης και αναγορεύτηκε σε κοινωνικό πρότυπο. Ipso facto άμωμος και άσπιλος ο «Αριστερός» διατηρούσε την εξ αποκαλύψεως αλήθεια που του εξασφάλιζε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Κατά αυτόν τον έντεχνο και δόλιο τρόπο η Αριστερά, με Δούρειο Ίππο την παπανδρεϊκή Αλλαγή, ενέσπειρε τον εθνικό διχασμό χωρίζοντας την κοινωνία σε καφενεία, στιγματίζοντας όποιον διάβαζε «Βραδυνή» και ενέτεινε τον κοινωνικό αποκλεισμό μετατρέποντας την κρατική μηχανή σε δοβλέτι και τσιφλίκι της. Ο αρχετυπικά «καλός Αριστερός» και ο εσαεί «κακός Δεξιός» με τις μιαρές καταβολές και τις μισερές αρχές και αξίες: το διχαστικό και ανίερο δίπολο.

Όποιος τολμούσε να πλήξει το ιδεοτυπικό πρότυπο αυτό, που επιμελώς είχε φιλοτεχνηθεί, αντιμετώπιζε τη ανυποληψία και την ατίμωση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συγγραφέα Θανάση Βαλτινού, ο οποίος από την αποθέωση γνώρισε την συκοφάντηση και την λασπολογία- προσφιλείς μέθοδοι κληροδοτημένες από το βαθύ, αταβιστικό, σταλινικό παρελθόν. «Η Κάθοδος των Εννιά» που για χρόνια συνιστούσε την Αγία Γραφή των Αριστερών στην Ελλάδα –και πράγματι διακρίνεται για την συγγραφική του αρτιότητα- σκιαγραφεί με μυθιστορηματικό τρόπο ένα μικρό επεισόδιο του Εμφυλίου που εξυψώνει το ηθικό ανάστημα και το ηρωικό πρότυπο μιας ομάδας ανταρτών. Ο Θανάσης Βαλτινός, ωστόσο, έντιμός πρωτίστως προς τον εαυτό του και την αλήθεια συνέλαβε ένα επίσης εξαιρετικό μυθιστόρημα, την «Ορθοκωστά». Κι ενώ το πρώτο μυθιστόρημα του χάρισε απλόχερα την αναγνώριση και τη συγγραφική επιτυχία, το τελευταίο τον παρέδωσε στη χλεύη και την λοιδορία όσων μέχρι πρότινος τον αποθέωναν. Η «Ορθοκωστά» ήταν ένα μοναστήρι στην Αρκαδία που την εποχή του Εμφυλίου μετεβλήθη από το ΕΑΜ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους «αντιδραστικούς», οι οποίοι βρήκαν άδοξο και μαρτυρικό θάνατο κατά χιλιάδες από τους κομμουνιστές.

Η αποδόμηση αυτού του ανθρωπότυπου, η αναθεώρηση και η επικράτηση της ιστορικής αλήθειας, ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας της ιδεολογίας τους και η αφαίρεση της ηθικής υπεροχής τους αντιμετωπιζόταν από την Αριστερά με εχθρότητα και σκαιότητα. Και όταν οι ύστατες προσπάθειες υπεράσπισης απέβαιναν άκαρπες τότε το έσχατο αλλά παραδόξως τελεσφόρο καταφύγιο της οπισθοχώρησης είναι το σύνδρομο της θυματοποίησης: η συνωμοσία που εξυφαίνεται εναντίον τους από σκοτεινά κέντρα με αλλότρια συμφέροντα. Οι αιώνιοι «άλλοι», οι «εχθροί», εσωτερικοί ή εξωτερικοί, που τους επιβουλεύονται.

Το πρόσφατο γεγονός που αποκαλύφθηκε εις βάρος του Υπουργού της πρώτης αριστερής Κυβέρνησης με τα εργολαβικά του 12% είναι ένα επεισόδιο ακόμα σε μια μακρά σειρά με πιθανή συνέχεια. Εκείνο που ειδοποιεί την κατάσταση είναι το εμπόριο ελπίδας και η απροκάλυπτη εκμετάλλευση δυστυχών συμπολιτών μας με σκοπό την υφαρπαγή της εξουσίας. Ο ψευδεπίγραφος ηθικισμός της Αριστεράς που λειτούργησε ως πολιορκητικός κριός για την ανάρρηση στην εξουσία θα αποβεί τελικά ο πολιτικός της εφιάλτης. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε πλήρως το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο φλογερώς ξιφουλκούσε και κλήθηκε συντόμως να αντιμετωπίσει την θεμελιώδη αρχή για το νόμιμο και το ηθικό. Και όσο αναζητά εσωτερικούς εχθρούς για λαϊκή κατανάλωση που απεργάζονται την αποδυνάμωσή της, τόσο περισσότερο γελοιοποιείται.

Οι λαθρεπιβάτες της ελπίδας απογυμνώνονται.

Η γυναίκα του Καίσαρα κυλιέται ήδη στις λάσπες…

Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/03/2015 18:31:22

  Συγχαρητήρια για το άρθρο. Το ερώτημα είναι πόσοι τελικά, ως αποφασιστικό ποσοστό που μπορεί να ανατρέψει την επιβληθείσα οπτική της Αριστεράς στην Ιστορία, είναι αυτοί που ομονοούν σχετικά, όχι μόνο στον κύκλο του antinews.

  • Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
   Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος @ Προφήτης 26/03/2015 22:45:13

   Ευχαριστώ θερμά Προφήτη! Το ερώτημα που θέτεις είναι κρίσιμο γιατί εάν ακόμα κι αν υφίσταται η κρίσιμη μάζα εγείρεται ένα επιτακτικά ένα δεύτερο, εξίσου μείζον ερώτημα, εάν δηλαδή υπάρχει η διάθεση για να ανατραπεί το τωρινό status quo συσχετισμού δυνάμεων.

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ Προφήτης 27/03/2015 11:07:56

   Ακόμη και αυτοί που έχουν γνώσεις και δεν είναι αμοραλιστές στερούνται το πιο βασικό, δεν είναι ενεργοί. Ασχολούνται μόνο με ιδιωτικά θέματα. Θέλω να επισημάνω ότι η λύση δεν είναι η υιοθέτηση ενός 'αστικού προτύπου'. Αυτό έχει καταρρεύσει και στη Δύση με τη δημιουργία του ψυχρού επιχειρηματία που έχει αφομοιωθεί από το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που ο ίδιος έφτιαξε καθώς και του ανθρώπου-καταναλωτή που κοιτάζει μόνο να αντιγράφει τους γύρω του και σχετίζεται με όλα εφήμερα και επιδερμικά. Απαντήσεις ίσως υπάρχουν στην παράδοση του ελληνισμού, την οποία βέβαια η Αριστερά έχει θάψει. Ο λόγος είναι ότι η αντίληψη του ανθρώπου στην ελληνική παράδοση είναι ασύμβατη με την αντίληψη του ανθρώπου στον ιστορικό υλισμό. Επιπλέον ο ελληνισμός δίνει μέγιστη σημασία στην ατομική ελευθερία, την οποία η αριστερά θυσιάζει στο βωμό της ισότητας (και ούτως ή άλλως τη βλέπει πολύ στενότερα, αρνούμενη την εσωτερική της διάσταση). Συνεπώς, έχουμε ένα φαύλο κύκλο: για να βγεις από την αποβλάκωση και την εθελοδουλία χρειάζεσαι εθνική αφύπνιση αλλά η εθνική αφύπνιση προϋποθέτει έξοδο από την αποβλάκωση.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2015 11:35:49

  Για ποιά οπτική της αριστεράς που έχει επιβληθεί μιλάμε; Παγκοσμίως έχει επιβληθεί η αντίθετη.Αφθονεί διεθνώς η βιβλιογραφία για τις κακουργίες και την αποτυχία του κομμουνισμού.Με το να διαστρέφει και να διαστρεβλώνει η εντόπια ψευδοδιανόηση της "γενιάς του πολυτεχνείου" τις ειδήσεις και τα ρεύματα που έρχονται απέξω απλώς παίζει καθυστερήσεις και αυτοαπομονώνεται περισσότερο.Με το ντουφέκι ψάχνει ο σύριζα να βρει φιλικό κόμμα προς αυτόν στην Ευρωπη όταν κάποτε υπήρχαν κραταιά κόμματα σε Γαλλία και Ιταλία.Θα πει κανείς γιατί να είναι η Ελλάδα εξαίρεση. Διότι έτσι αποφάσισε η ηγεσία της ΝΔ - λέγε με Καραμανλή Β΄- στη μεταψυχροπολεμική εποχή.Δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι ιδιαίτερο,απλώς να συνεχίσει να ακολουθεί τα διεθνή ρεύματα όπως γινόταν στη δεκαετία του 80 που αναπτύχθηκε μεγάλη φιλελεύθερη τάση στη νεολαία εν μέσω πασοκισμού. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του 90 το έργο "Μαύρη βίβλος του κομμουνισμού" έκανε δύο χρόνια να εκδοθεί γιατί δεν έβρισκε εκδότη - όλοι οι δεξιοί αρνούνταν - και τελικά βγήκε με πρόλογο του Σωμερίτη που ο πατέρας του ήταν στο ΕΑΜ.Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα μέλος του ΕΛΚ που καταψήφισε το ευρωπαικό ψήφισμα για τα εγκλήματα του κομμουνισμού μετά από οδηγίες του Καραμανλή.Όταν συνελήφθησαν οι 17νοεμβρίτες έγιναν κωμικές προσπάθειες να θεωρηθούν ποινικοί και να μην θιγεί η πολιτική ιδεολογία που τους οδήγησε στα εγκλήματα.Και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός.Διότι η ελληνική δεξιά ανακάλυψε ότι εχθρός της δεν είναι η αριστερά αλλά η παγκοσμιοποίηση (δηλαδή η πρόοδος της τεχνολογίας) και ο νεοφιλελευθερισμός (δηλαδή αυτοί που κέρδισαν τον ψυχρό πόλεμο κατά του κομμουνισμού). Δεν έχει σημασία όμως τι πιστεύουν και κάνουν οι αστείοι αυτοί που η κατάληξή τους είναι οι ψεκασμένοι. Η εξέλιξη προχωρεί ερήμην τους.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 28/03/2015 02:02:25

   Άλλο η πρόοδος της τεχνολογίας και άλλο η παγκοσμιοποίση, εξυπηρετητή συμφερόντων ξένης δύναμης. Όσο για τα υπόλοιπα εχθρός μας ανέκαθεν ήταν ο υλισμός, αριστερός και «δεξιός». Εσείς μας κηρύξατε τον πόλεμο, μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου, εμείς δεν ξεκινήσαμε τίποτα.

  • Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
   Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος @ ψυχραιμια 29/03/2015 21:15:07

   Μα το επίδικο ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: πώς μια παγκοσμίως χρεοκοπημένη πολιτικά και απαξιωμένη ηθικά ιδεολογία, αυτή της Αριστεράς, εδώ, στο Ελλαδιστάν, κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας σφαίρας;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος 30/03/2015 08:25:54

    Eπειδή την προωθεί με διάφορους τρόπους και η δεξιά από το τέλος του ψυχρού πολέμου και μετά.Και εδώ μέσα στα σχόλια εάν δεις.Ο κακός ψυχρός επιχειρηματίας,η κακή παγκοσμιοποίηση,οι κακοί Αμερικάνοι και Γερμανοί τι νομίζεις ότι είναι όλα αυτά; Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όχι απλά πολιτικού αλλά πολιτιστικού χάσματος με τον υπόλοιπο κόσμο σχεδόν παρόμοιου με αυτό που χωρίζει τον αραβικό κόσμο με την Δύση και οδηγεί σε μνημόνια και τελικά σε αποκοπή της Ελλάδος από την Ευρώπη. Ξέρεις ποιά είναι η διαφορά πολλών λαικοδεξιών με τους αριστερούς στην σημερινή Ελλάδα;Εάν θα συμμαχήσουν με τον Πούτιν έχοντας σύμβολο το σφυροδρέπανο ή τον δικέφαλο αετό. Ηρεμήστε παιδιά.Ο Πούτιν τα έχει και τα δύο.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς και ήδη μια πρώτη γεύση ήταν η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου συμπαραγωγής Καμμένου - Δούρου.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος 30/03/2015 11:25:20

    Γιατι δεν ρωτας τον Καραμανλη που διεταξε να καταψηφισει η ΝΔ το ψηφισμα του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα εγκληματα του κομμουνισμου,πραγμα μοναδικο για κομμα μελος του ΕΛΚ;

 3. Νικηφορος Φωκας avatar
  Νικηφορος Φωκας 27/03/2015 21:34:36

  Ευγε Κυριε Κωνσταντοπουλε, ευγε ! Εκτος του οτι ενθέρμως το προσυπογράφω θα πρότεινα να αναρταται καθημερινως στην πρωτη σελιδα του antinews ουτως ωστε να ξυπνησουν οσο το δυνατον περισσοτεροι Ελληνες και κυριως αυτοι εντος της Νεας Δημοκρατιας...

  • Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
   Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος @ Νικηφορος Φωκας 29/03/2015 21:15:45

   Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

 4. ΓΒΚ avatar
  ΓΒΚ 30/03/2015 04:50:29

  Θερμά συγχαρητήρια κε Κωνσταντόπουλε. Ξεχάσατε την "ΕΛΕΝΗ" του Νίκου Γκατζογιάννη και τα επεισόδια που δημιουργούσαν έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες όσοι ήταν αντίθετοι στην προβολή της ταινίας. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες αλλά στη χώρας μας λίγοι το γνωρίζουν.

  • Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
   Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος @ ΓΒΚ 30/03/2015 23:42:31

   Έχετε δίκιο. Ανέφερα την "Ορθοκωστά" ενδεικτικά, την τελευταία δε επισήμανση δεν την εγνώριζα. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.