Η πολιτική μετάλλαξη της κεντροδεξιάς
21/07/2014 08:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πολιτική μετάλλαξη της κεντροδεξιάς

Στις χώρες που πλήττονται από την κρίση τα κεντροδεξιά κόμματα αδυνατούν πλέον να εκφράσουν τον παραδοσιακό κόσμο τους και έχουν μπει πλέον σε πορεία αργής αλλά αναπόφευκτης συρρίκνωσης και παρακμής.

Όλα τα χρόνια προ της οικονομικής κρίσης, οι κανόνες της πολιτικής γεωγραφίας που ξεχώριζαν τα κόμματα σε δεξιά, κεντρώα και αριστερά, οδήγησαν και σε μορφοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών χαρακτηριστικών τόσο των ηγεσιών των κομμάτων, όσο και του κόσμου που τα ακολουθούσε.

Τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, ανεξαρτήτως της πολιτικής που ασκούσαν, που πολλές φορές δεν ήταν πάντα συνεπής με τα ιδεολογικά προτάγματα του οικονομικού φιλελευθερισμού, διαμόρφωσαν μια πολιτική/ιδεολογική ταυτότητα που ήταν ανεξίτηλα χαραγμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της στους ψηφοφόρους και τα μέλη αυτών.

Τα κόμματα αυτά υποστηρίζονταν κατά βάση από ανθρώπους που αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες μικρού και μεσαίου μεγέθους, επιστήμονες δικηγόρους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, όπως και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Οι κοινοί ιδεολογικοί παρονομαστές τους ήταν αφενός η οικονομική δραστηριότητα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού, και αφετέρου ο λαϊκός τους χαρακτήρας και η ταύτιση με πατριωτικές και εθνικές ιδέες, όπου το ευρύτερο καλό του έθνους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα έναντι όλων.

Με την επέλευση της κρίσης όμως, αποδεικνύεται ότι τα κεντροδεξιά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, απομακρύνθηκαν από τις αρχές των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αναζητούν νέες διεξόδους ιδεολογικής και πολιτικής εκπροσώπησης.

Χάθηκε ο λαϊκός χαρακτήρας της ακολουθούμενης πολιτικής, και το πατριωτικό της πρόταγμα, υπέρ μιας υποτιθέμενης ευρωπαϊκής ιδέας, που οδηγεί σε μια άχρωμη και άοσμη Ευρώπη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η οποία με την σειρά της αδιαφορεί για τα εθνικά αιτήματα και τις πατριωτικές ανησυχίες.

Χάθηκε επίσης και ο φιλελεύθερος χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής, προς όφελος μιας τυφλής μονεταριστικής εμμονής στην δημοσιονομική λιτότητα και την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Τα σημερινά κεντροδεξιά κόμματα αδιαφορούν για την αστική τάξη που τα υποστήριζε και ενδιαφέρονται μόνον για τα συμφέροντα των κολοσσών πολυεθνικών επιχειρήσεων και της τραπεζοκρατίας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να καταρρέουν πολιτικά όλοι οι σχηματισμοί της κεντροδεξιάς στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, πλην της Γερμανίας, όπου η Μέρκελ ηγεμονεύει όλων των υπολοίπων. Στην Μεγάλη Βρετανία οι Συντηρητικοί είναι πλέον 3ο κόμμα, στην Γαλλία η Κεντροδεξιά υπολείπεται των ακροδεξιών, στην Ιταλία λόγω και της βιολογικής παρακμής του Μπερλουσκόνι το κόμμα του είναι επίσης 3ο, στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα έλαβε στις ευρωεκλογές το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μόνον θλίψη προκαλεί. Μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί βέβαια η ακολουθούμενη πολιτική της.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, στρέφονται προς άλλους φορείς πολιτικής εκπροσώπησης, αφού οι παραδοσιακοί τους εκπρόσωποι καταρρέουν. Άλλοι προς ευρωσκεπτικιστικά σχήματα φιλελεύθερης οικονομικής κατεύθυνσης, όπως ο Φάρατζ και ο Γκρίλο, άλλοι προς ακροδεξιά/ αυτοαποκαλούμενα πατριωτικά κινήματα όπως αυτό της Μαρίν Λεπέν, άλλοι προς τοπικιστικά/αντι-ευρώ κινήματα όπως η ιταλική Λέγκα του Βορρα, ή όσοι εμφορούνται από αισθήματα οργής λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης σε σκληρά εθνικιστικά σχήματα όπως η Χρυσή Αυγή, ή το ουγγρικό Γιόμπικ.

Τέλος, οι περισσότεροι παραμένουμε πολιτικά ανέστιοι, και περιμένουμε να αναδειχθούν δυνάμεις που θα εκπροσωπήσουν τον επιστήμονα, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον σκληρά εργαζόμενο, τον πατριώτη που χαίρεται την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, και όχι όταν έχει eurogroup.

Το βέβαιον είναι ότι στις χώρες που πλήττονται από την κρίση τα κεντροδεξιά κόμματα αδυνατούν πλέον να εκφράσουν τον παραδοσιακό κόσμο τους, υποστηρίζονται μόνον από πολίτες που έχουν ως γνώμονα τον φόβο, και έχουν μπει πλέον σε πορεία αργής αλλά αναπόφευκτης συρρίκνωσης και παρακμής, λόγω της γενετικής μετάλλαξης του πολιτικού τους DNA.

«Ανέστιος Δεξιός»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/07/2014 09:03:43

  Το Συντηρητικο Κομμα στη Βρετανία δεν είναι τριτο. Τριτο ηλθε στις ευρωεκλογες οπου οι ιδιοι ανθρωποι που το ψηφιζουν στις κανονικες εκλογες ψηφιζουν το αντιευρωπαικο Κομμα Αμεξαρτησιας. Κατα τα άλλα το Ευρωπαικο Λαικο Κομμα ήλθε παλι πρώτο στις εκλογες αυτες και δεν θυμαμαι αλλη περιοδο να εχει τοσους πρωθυπουργους στην Ευρώπη.

 2. GregA avatar
  GregA 21/07/2014 09:12:00

  Εξαιρετικά εύστοχο σχόλιο. Το ερώτημα όμως είναι γιατί επιλέχθηκε αυτή η αυτοκτονική πορεία από τη ΝΔ; Τα συντηρητικά κόμματα της Κεντρικής Ευρώπης ήταν ανέκαθεν άμεσα συνδεδεμένα με τις ενώσεις βιομηχάνων και τραπεζιτών και η θέση τους αυτή ήταν κοινά αποδεκτή μεταξύ των ψηφοφόρων τους. Τη τελευταία τριακονταετία το ρόλο αυτό στην Ελλάδα ανέλαβε να παίξει το ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε τα νέα τζάκια, τους νέους τραπεζίτες, τη νέα άρχουσα οικονομική τάξη στην Ελλάδα, αφού διέλυσε τον οικονομικό ιστό που δημιούργησε την Ελλάδα του 60-80. Γιατί η ΝΔ, ανέλαβε το ρόλο της συνέχειας του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν διέλυσε το αρρωστημένο και διαπλεκόμενο οικονομικό δημιούργημα των αριβιστών της πολιτικής ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέους οικονομικούς παράγοντες μια υγιή βάση για να κτισθεί η πραγματική ανάπτυξη; Μπορούσε να το κάνει αποδίδοντας σε αυτούς τις τεράστιες ευθύνες (σχεδόν ολοκληρωτικές) της οικονομικής μας συντριβής. Πιστεύει κανείς ότι τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚικού οικονομικού παρακράτους μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της προσδοκώμενης(;) ανάπτυξης; Με τη κίνηση αυτή η ΝΔ θα είχε τελειώσει με τα βαρίδια του οικονομικού τέλματος, αλλά ταυτόχρονα και με το καρκίνωμα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι κηλιδωμένη, ταυτισμένη οικονομικά με τα "τζάκια" αυτά και πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ της σήψης και της απόλυτης διαφθοράς. ΓΙΑΤΙ;;;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ GregA 21/07/2014 09:40:44

   Ίσως γιατί δεν μπορούσε να αναστήσει τους εκτελεσμένους από τη 17Ν παλιούς βιομήχανους και αυτούς που είχαν χρεωκοπήσει. Τα μόνα υπάρχοντα σήμερα τζάκια είναι αυτά που υπάρχουν.Η γκρίνια αυτή μοιάζει με την γκρίνια που υπάρχει σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες ότι οι νέοι επιχειρηματίες είναι παλιοί ευνοούμενοι του κομμουνιστικού κόμματος.Μα αφού αυτοί είχαν τα μέσα,τις θέσεις και τις διασυνδέσεις ποιός άλλος θα ήταν; Μπορεί τώρα να ξανανοίξει η Πειραική Πατραική ή ο Πίτσος και η Ιζόλα;Αφού δεν υπάρχουν. Τα απομεινάρια λοιπόν μαζί με κάποιους εφοπλιστές και ίσως κάποια παλαιοδεξιά που ξέφυγαν από την πασοκρατία είναι η μόνη επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος.Δουλειά ενός κόμματος που βασίζεται στην ελεύθερη οικονομία δεν είναι να τους κλείσει και αυτούς επειδή τους ευνόησε το πασοκ αλλά να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού ώστε να προχωρήσουν οι καλύτεροι στο μέλλον.

   • GregA avatar
    GregA @ ψυχραιμια 21/07/2014 10:03:14

    Εάν διαβάσεις το σχόλιό μου, δεν αναφέρομαι σε ανάσταση των επιχειρήσεων που με τον Α' ή Β' τρόπο διέλυσε το ΠΑΣΟΚ υπό τη καθοδήγηση του Ανδρέα, πράγμα το οποίο είναι απλά ανέφικτο, αλλά για την απλή εφαρμογή των νόμων και συνεπώς την διάλυση των αναιμικών και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Εργαζόμουν σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις, στη μια σε επιτελική θέση, από αυτές που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και γνωρίζω τις άθλιες και απόλυτα παράνομες πρακτικές που εφαρμόσθηκαν για τη διάλυσή τους. Δηλαδή θα σε ενοχλούσε εάν η σημερινή οικονομική λεχριτοκρατία είχε αντικατασταθεί από μια νέα τάξη πραγμάτων με επιχειρηματική υγεία και νέες ιδέες για την ανάπτυξη; Βαρύνονται ή όχι όλοι αυτοί με τεράστιες ευθύνες (χρηματιστήριο, υπερτιμολογήσεις έργων, απίστευτη διαφθορά και διαπλοκή και άλλες αξιόποινες ιδιαίτερα πράξεις) που οδήγησαν στη καταστροφή; Ας είχαν εφαρμοσθεί λοιπόν οι νόμοι και ας αφήναμε την αγορά να καλύψει τα κενά. Τώρα δυστυχώς είναι αργά. Αυτοί εδραιώθηκαν και στο νέο καθεστώς, αλλά το ερώτημά μου παραμένει, ΓΙΑΤΙ;;;;;;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΑΚΟΣ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΑΚΟΣ @ GregA 21/07/2014 17:09:13

   απλα τωρα καταλαβαμε οτι αυτα επρεπε να τα ειχαν κανει νωριτερα οι κεντροδεξιες κυβερνησεις στην ελλαδα και το αριστερο αναρχο κρατικιστικο <<μοντελο>.δηθεν ιδιωτικων επιχειρησεων και τραπεζων η μεσαιων στρωματων θα ειχε προλαβει να ενταχθει σε αυτο που λεμε αλλαγη οικονομικης και κοινωνικης πολιτικης τωρα...ποτε δεν ειναι αργα αρκει να μην πεθανουν ολοι οσοι πιστευουν σε δεξιες πολιτικες , ηδη πολλοι απεχουν και συνειδητα δεν θελουν <<αλλα λογια να αγαπιομαστε>>

 3. George N avatar
  George N 21/07/2014 10:08:30

  Στις χώρες της κρίσης τα κεντροδεξιά κόμματα είχαν εγκαταλείψει τις αρχές τους πριν από αυτήν. Είχαν σταματήσει να είναι κεντροδεξιά ή φιλελεύθερα και είχαν γίνει σοσιαλδημοκρατικά ή ακόμα και σοσιαλιστικά. Το σύστημα για να λειτουργήσει απαιτεί εναλλαγή δεξιών/φιλελεύθερων κομμάτων που βάζουν τις βάσεις για να δημιουργηθεί πλούτος και σοσιαλδημοκρατικών/σοσιαλιστικών που μοιράζουν τον πλούτο. Αν μοιράζουν όλοι, ο υπολογιστής πετάει το τσιπάκι έξω. Το ίδιο είχε συμβεί και στην Β. Ευρώπη τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο, με τα ίδια αποτελέσματα.

 4. Τελευταίος avatar
  Τελευταίος 21/07/2014 12:40:01

  "...τον πατριώτη που χαίρεται την 28η Οκτωβριου και την 25η Μαρτίου και όχι όταν έχει eurogroup..." Σε δυο γραμμές, η απεικόνιση της κατάστασης και ταυτοχρόνως η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ...

 5. Chr avatar
  Chr 21/07/2014 13:26:02

  Καταπληκτικό άρθρο. Η ροή των πραγμάτων είναι τέτοια που το παλιό και παρηκμασμένο σύντομα θα εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα δεν φαινεται ακόμη λογω τού ότι υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο μύθος της αριστεράς . Ουσιαστικά η ΝΔ στηρίζεται στο αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο στην ελπίδα για κάτι νέο ,που δεν υπάρχει . Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ,δηλαδή γνωρίσουμε και την αριστερά του ευρώ ,θα υπάρξει πλέον πολιτική ωριμότητα ,με νέα κόμματα σε άλλη βάση.

 6. kosvag avatar
  kosvag 21/07/2014 14:48:47

  Δεν μπορώ να ξέρω αν η ΝΔ μας έσωσε από κάτι κακό (πχ εξω€, διαμελισμό) ή αν θα μας σώσει για 2-3 γενιές με καμιά χοντρή κίνηση (πχ ΑΟΖ) αλλά ξέρω ότι: βάσει ευρωπαικών προδιαγραφών δεν είναι δεξιό κόμμα & μετατρέπει επί δεκαετίες τους ψηφοφόρους της σε αριστερούς.

  • Π.Κ. avatar
   Π.Κ. @ kosvag 21/07/2014 16:23:48

   Γιαυτό και ο Σαμαράς επιλέγει πρώην κνίτες για το οικονομικών και συμβούλους πρώην ριγάδες.....Το απέραντο φρενοκομείο και η μέγιστη.....καπελοποίηση ενός δεξιού κόμματος που κατάφερε να διαλύσει τη μεσαία τάξη παρεούλα με τους λήσταρχους πασόκους που έχουν και το ΘΡΑΣΟΣ να υφίστανται ακόμη και να κυβερνούν σε όλες τις συγκυρίες. Σε άλλο Ευρωπαικό κράτος θα έπρεπε να χτιστούν πολλές φυλακές......

 7. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 21/07/2014 16:05:33

  μιλάτε για τη χαρά που νιώθετε στις εθνικές επετείους και όχι κατά τα eurogroup. υποθέτω για αυτό το λόγο αισθάνεστε ανέστιος. η ΝΔ προσπάθησε επί Καραμανλήδων να εκφράσει τη φωτισμένη δεξιά αυτή που είχε στην καρδιά την Ευρώπη. ας μην ξεχνάμε ότι ο ΚΚ ήταν ο τελευταίος εκλεγμένος Έλληνας κεντροδεξιός αξιωματούχος σε φόρουμ (την τότε ευρωπαϊκή δημοκρατική ένωση EDU). η συνέχεια είχε ζάππεια και αποστασιοποίηση από το ευρωπαϊκό όραμα. αναφέρεστε, επιτρέψτε μου να πω, σε μια "εστία" την οποία ποτέ δεν είχαμε και την οποία συστηματικά προωθεί η νεότερη ηγεσία του κόμματος (και όχι πια της παράταξης). δε φοράγαμε φουστανέλλες, δεν πηγαίναμε δεξιά - αλλά στο μεσαίο χώρο, είμασταν διαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων. τέλος, το συντηρητικό κόμμα δεν ανήκει στο ΕΛΚ, άρα δεν το μετράω ως κεντροδεξιό.

 8. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 21/07/2014 21:03:26

  Ο "Aνέστιος Δεξιός" δείχνει το φεγγάρι και κάποιοι από τους σχολιαστές κοιτάνε το δάχτυλο.

 9. my way avatar
  my way 22/07/2014 05:29:28

  Ιδού η Εστία: http://www.nd.gr/web/guest/founding-declaration Υπό αυτήν, είμαστε μεγάλη Παράταξη. Έξω από αυτή, γινόμαστε Λιλιπούπολη. Απλά πράγματα.

 10. sinemetu avatar
  sinemetu 23/07/2014 22:22:18

  Καθαρση ειναι η κολυμπήθρα και η αρχη για κατι νεο.Η λεξη πατριδα ειναι αυτη που ενωνει.Η οργη ξεχειλιζει.ΝΔΠΑΣΟΚ που μεγειρευεται δεν ειναι λυση.Ειναι καμουφλαζ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.