Η περίπτωση της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά
24/09/2014 20:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίπτωση της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά

Πριν ακόμη δούμε τον... νεκρό, η αρχαιολογική επιστήμη έχει χωριστεί στα δύο.

Είμαστε έθνος ανάδελφον. Δεν μπορούμε να μονιάσουμε ούτε ακόμη κι αν έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, εθνικού ενδιαφέροντος. Και δε μιλάμε εδώ για πολιτική ή οικονομία. Δε μιλάμε για την αιώνια αντιπαλότητα δεξιάς – αριστεράς, ούτε για τον τρόπο που πρέπει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος.

Μιλάμε για την Αμφίπολη και για το τόσο σημαντικό γεγονός που μας απασχολεί εδώ και μερικούς μήνες. Ο μοναδικός αυτός τάφος που κάθε μέρα μας εκπλήσσει και ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό. Ποιος είναι δηλαδή ο «ένοικος», πότε κατασκευάστηκε ακριβώς και ποιος είναι ο μεγάλος δημιουργός. Εχουμε ακούσει τόσα και τόσα και περιμένουμε με κομμένη την ανάσα, εμείς και όλος ο κόσμος για την τελική ανακοίνωση, αυτή που θα κάνει την Ελλάδα, και ειδικά την περιοχή εκείνη των Σερρών, επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Κι όμως, πριν ακόμη δούμε τον... νεκρό, η αρχαιολογική επιστήμη έχει χωριστεί στα δύο. Από τη μια οι επίσημοι αρχαιολόγοι που κάνουν τις ανασκαφές και γνωρίζουν περισσότερα από όλους εμάς, ακόμη και από το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε μέρα σκάβουν, βγάζουν χώματα, ανακαλύπτουν νέες εισόδους και νέους θαλάμους και κάθε μέρα και οι ίδιοι μένουν έκπληκτοι με όσα βλέπουν. Από την άλλη μια ομάδα αρχαιολόγων, κυρίως η καθηγήτρια Ολγα Παλαγγιά, η οποία βγαίνει και λέει ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικός αλλά ρωμαϊκός.

Ο καθένας έχει την άποψή του και το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι περισσότερες γνώσεις και πιο κοντά στην αλήθεια είναι οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι κι όχι οι εξ αποστάσεως τιμητές των πάντων.

Το σοβαρό στην όλη υπόθεση είναι ότι η κ. Παλαγγιά δεν έμεινε στις επιστημονικές της εκτιμήσεις. Είπε ουσιαστικά ότι πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν την Κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής, να μιλά για μακεδονικό τάφο. Εννοεί προφανώς ότι η κυβέρνηση έβαλε την αρχαιολόγο να λέει ότι ο τάφος είναι Μακεδονικός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εθνικιστικό κλίμα και να το εκμεταλλευτεί κυρίως η ΝΔ και στην κάλπη.

Είναι η γνωστή λογική μιας ομάδας περιθωριακών αριστερών που θα ήθελαν να γίνει ένας σεισμός και να καλυφθεί ο τάφος προκειμένου να μη δημιουργηθεί εθνική (ή εθνικιστική) ανάταση από τις μεγάλες αποκαλύψεις. Αλλά είναι και κάτι παραπάνω στην περίπτωση της Παλαγγιά. Ότι κατηγορεί εμμέσως την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα στοιχεία και τα δεδομένα, βοηθούμενη προφανώς από μια ολόκληρη ομάδα που δουλεύει στο μνημείο.

Είναι τόσο ανόητη σκέψη που κάνει ακόμη και τις όποιες σωστές επιστημονικές της γνώσεις και απόψεις να φαντάζουν βλακώδεις. Δηλαδή κάποιος πολιτικός θα διακύβευε τη φήμη του για πρόσκαιρα ψεύτικα δεδομένα;

Κι αν δηλαδή σε ένα μήνα βγουν και πουν ότι όντως είναι ρωμαϊκός τάφος τότε δεν θα έχουν εξευτελιστεί όσοι έλεγαν ότι είναι μακεδονικός; Και πόσο σίγουρη είναι δηλαδή η Παλαγγιά όταν δεν έχει δει παρά μόνο φωτογραφίες της ανασκαφής;

Υπάρχει όμως και μια παλιά ιστορία που βαραίνει την καθηγήτρια. Στο φως έρχεται μια όχι και τόσο μακρινή ιστορία με πρωταγωνίστρια την Ολγα Παλαγγιά η οποία πριν μερικά χρόνια είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα της Βεργίνας λέγοντας ότι δεν ήταν ο τάφος του Φιλίππου. Συγκεκριμένα, το 2008 η καθηγήτρια είχε κατηγορηθεί ότι ήταν συνεργάτιδα του Σκοπιανού αρχαιολόγου Ευγένιο Μπόρζα και είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, υποστηρίζοντας πως ο τάφος που είχε βρεθεί δεν ήταν του Φιλίππου του Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Μάλιστα τη θέση αυτή είχαν υποστηρίξει ο Μπόρζα και η κ. Παλαγγιά σε άρθρο τους που είχε δημοσιευθεί στο National Geographic στις 23 Απριλίου 2008. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που είχε αναπαραχθεί μάλιστα σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άρα δεν ήταν ελληνικός και μακεδονικός.

Τότε είχε προκληθεί σάλος και η καθηγήτρια είχε κατηγορηθεί για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα. Πάνω κάτω τα ίδια πάει να κάνει σήμερα η κ. Παλαγγιά. Από την πρώτη στιγμή επιμένει στην άποψή της πως το μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι μακεδονικού τύπου και ότι δεν χτίστηκε τον 4ο αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Μιλώντας στο Mega τόνισε: «Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους».

Μάλιστα υποστήριξε πως με τον τύμβο της Αμφίπολης παίζονται πλέον πολιτικά παιχνίδια και γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων λόγω της ευαίσθητης περιοχής της Μακεδονίας. Άφησε μάλιστα και υπαινιγμούς ότι οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής τα κάνουν όλα για τη χρηματοδότηση: «Η ανασκαφή είναι πολύ μεγάλη, το μνημείο τεράστιο και απαιτούνται πολλά χρήματα. Είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση η ανασκαφική ομάδα καθώς η ανασκαφή απαιτεί τεράστια χρηματοδότηση και έτσι, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά η κυρία Παλαγγιά, «αν είχε βρεθεί αλλού ο τάφος π.χ. στην Τεγέα δεν θα είχε δοθεί τόσο μεγάλη σημασία. Η Μακεδονία είναι μια ευαίσθητη περιοχή και για τον λόγο αυτό γίνεται όλη αυτή η φασαρία».

Η κυρία Παλαγγιά επέμεινε στην άποψη ότι ίσως πρόκειται για ένα μνημείο που χτίστηκε μετά τη μάχη των Φιλίππων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ηρώο πεσόντων.

«Άλλωστε πιστεύω ότι στην Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας ο νεκρός, αλλά περισσότεροι. Πιστεύω ότι χτίστηκε ως ηρώο για τη μάχη των Φιλίππων» είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «το γεγονός ότι δεν έχει θυρόφυλλα δείχνει ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, αντίθετα όλοι οι μακεδονικοί τάφοι ήταν σφραγισμένοι. Για τον λόγο αυτό λέω ότι είναι μεταγενέστερο και όχι μακεδονικού τύπου».

Τι κρίμα, να τσακώνονται όλοι για ένα τόσο σπουδαίο γεγονός. Λίγη υπομονή και λιγότερη θεωρία συνωμοσίας δεν θα έβλαπτε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 24/09/2014 21:40:54

  Αναζητήστε τον συλλογικό τόμο του καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Robin Lane Fox για τη Μακεδονία. Είναι η καλύτερη απάντηση στη διαμάχη.

 2. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 24/09/2014 21:59:16

  Το γαρ πολύ της θλίψεως....

 3. Evangelos avatar
  Evangelos 24/09/2014 22:52:25

  πάντως δεν θα ήτανε παράλογο να είναι τάφος του Φιλίππου του Ε' του τελευταίου μεγάλου Έλληνα Μακεδόνα Βασιλέα που πέθανε στην Αμφίπολη το 179 πχ ... ο Φίλιππος ο Ε' ήταν ο προτελευταίος της δυναστείας των Αντιγονιδών (απόγονοι του Αντιγόνου του μονόφθαλμου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου που παρολίγον να κερδίσει όλους τους Διαδόχους στις επικές μάχες που ακολούθησαν τον θάνατο του Αλεξάνδρου) ... η δυναστεία ουσιαστικά ιδρήθηκε απο τον υιό του Αντιγόνου τον Δημήτριο τον Πολιορκητή που κατέλαβε την εξουσία στο Βασίλειο της Μακεδόνιας έχοντας χάσει την μάχη τόσο με τους Πτολεμαίους όσο και με τους Σελευκίδες για την επικράτηση στην Ασία και την Αφρική.
  Ο Φίλιππος ο Ε' έδωσε σκληρότατες μάχες εναντίον των Ρωμαίων (την εποχή που οι Ρωμαίοι διεξήγαγαν τον 2ο Καρχηδονιακό πόλεμο εναντίον του Αννίβα) ... δυστυχώς απέτυχε αφου συμάχησαν με τους Ρωμαίους και ορισμένες Ελληνικές πόλεις και ειδικά το Κοινό των Αιτωλών) με αποτέλεσμα να ηττηθεί στις Κυνός Κεφαλές ... τον διεδεχθει ο Περσεάς (που είναι αδικημενος από την Ιστορία) αλλά το οριστικό τέλος της ελεύθερης Ελλάδος είχε ήδη δρομολογηθεί ...

  κατά την γνώμη μου μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ο Φίλιππος ο Ε' είναι ίσως απο τους σπουδαιότερους Μακεδόνες Έλληνες Βασιλείς και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απογοητευτικό να είναι ο τάφος στην Αμφίπολη δικός του ... αποτέλεσε ίσως το τελευταίο ανάχωμα στον Ρωμαικό "οδοστρωτήρα" και η έντονα πατριωτική του στάση μη δεχόμενος την υποταγή της Ελλάδος τον καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό (ασχέτως που η εποχή μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου δεν είναι δημοφιλής και για κάποιο περίεργο λόγο οι περισσότεροι αγννούν τα γεγονότα αυτά θεωρώντας τα ανάξια αναφοράς και λόγου)

  • m.s avatar
   m.s @ Evangelos 27/09/2014 21:38:14

   καθόλου απίθανο το σενάριο. Μη ξεχνάτε ότι ο Φίλιππος ήταν και ένας πατέρας που διέταξε την εκτέλεση του γιου του , Δημήτριου, ύστερα από έγγραφα (πλαστά;;) που του παρουσίασε ο άλλος του γιος ,Περσέας που τελικά τον διαδέχτηκε και που απεδείκνυαν συνωμοσία με Ρωμαίους για την κατάληψη του θρόνου( Ο Δημήτριος είχε ζήσει σαν όμηρος στη Ρώμη και ήταν δημοφιλής εκεί). Ο Φίλιππος φέρεται ότι έφερε βαρέως την απώλεια του γιου του και ένα χρόνο μετά πέθανε από τη θλίψη του.

   • Evangelos avatar
    Evangelos @ m.s 01/10/2014 02:20:39

    ακριβώς !!! ήταν η μοναδική περίπτωση παιδοκτονίας στον οίκο των Αντιγονιδών

 4. Eva avatar
  Eva 24/09/2014 23:30:25

  Εχω την φοβερή υποψία οτι η κυρία Παλαγγιά είναι βαλτή. Με τις δηλώσεις της εκνευρίστηκα και ξέχασα εντελώς την κρίση.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/09/2014 00:12:11

  Κάποτε οι ξυπόλυτοι που γύρναγαν στους δρόμους άρχισαν να γυρεύουν ιπποκόμους και αεροπόρους. Μετά έγιναν της μόδας οι οικονομολόγοι. Ήρθε επιτέλους και η σειρά των αρχαιολόγων!

 6. ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
  ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 25/09/2014 09:16:17

  Από περιέργεια η καλύτερη απάντηση δεν είναι η καθαρά επιστημονική; Γιατί δεν ανακοινώνει το υπουργείο που στηρίζει την χρονολόγηση του τάφου;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ 30/09/2014 15:41:26

   Η χρονολόγηση έγινε με τον υπολογισμό της χρονολογίας κατασκευής του Λέοντα που ήταν στην κορυφή του τεχνητού λόφου όταν κατασκευάστηκε μαζί με το μνημείο.

 7. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 25/09/2014 10:13:47

  Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο για την επιστημονική έρευνα. Ανασκαφή σε live αναμετάδοση από τον τάφο, με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις, υπό την πίεση των ΜΜΕ και των σχετικών και ασχέτων, είναι αδιανόητα. Η σοβαρή επιστημονική έρευνα γίνεται σιωπηλά και μεθοδικά και τα πρώτα συμπεράσματα ανακοινώνονται σε επιστημονικά φόρα και κατόπιν δημοσίως, όταν συγκεντρωθούν στοιχεία ακράδαντα και συγκεκριμένα και η επιστημονική κοινότητα έχει κατασταλάξει σχετικά. Αλλιώς η Παλαγγιά και κάθε Παλαγγιά θα λέει ότι της κατέβει και θα γίνεται μπαχαλοποίηση και γελοιοποίηση μιας σοβαρής επιστημονικής προσπάθειας. Το σφάλμα είναι όσων αποφάσισαν να γίνεται η ανασκαφή υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων. Η αντίθεση ανάμεσα στο αρχαίο μεγαλείο και στην επιστημονική (που είναι στην πραγματικότητα καθαρά πολιτιστική) ανεπάρκεια της σύγχρονης Ελλάδας είναι κραυγαλέα και απογοητευτική.

 8. Μαύρο κουτί avatar
  Μαύρο κουτί 25/09/2014 15:03:16

  Η κ. Παλαγγιά, αν δεν ήταν αμετροεπής, ό,τι και αν πίστευε, θα μπορούσε απλά να σιωπήσει και να περιμένει τις ανακοινώσεις των επί τόπου εντεταλμένων αρχαιολόγων. Τρέχουν όμως όλοι οι ψωνισμένοι εγωϊστές να αυτοπροβληθούν και καθόλου δεν ενδιαφέρονται αν με τις υπερβολικές τους παρεμβολές, ζημιώνουν τη χώρα. Θλιβερές φιγούρες κι ασήμαντες μετριότητες, ανίκανες να υπερασπιστούν τα αυτονόητα.

  • Πάπας. avatar
   Πάπας. @ Μαύρο κουτί 25/09/2014 15:30:25

   Αυτό το "ζημιώνουν τη χώρα" δεν το καταλαβαίνω. Εννοείς οτι κάποιοι τους παίρνουν στα σοβαρά? Κι αν όντως υπάρχουν τέτοια βόδια, μπορούν να ζημιώσουν τη χώρα? Δεν θα βρεθεί ενας έξυπνος Ελληνας να τους ρίξει απ' το "άλλο" κουτόχορτο και να ωφελήσουν τη χώρα αντί να τη ζημιώσουν? Ακόμα και οι του Δημοτικού που απέμειναν, ξέρουν πλέον οτι μέχρι να βγούν οι επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις και να εγκριθούν απο τηνπαγκόσμια κοινότητα των αρχαιλόγων είναι δικαίωμα του κάθε καφενόβιου να κάνει "αρχαιολογικές" εκτιμήσεις . Μάλιστα θα έλεγα οι καλύτερες είναι οι πιό παραμυθισμένες σαν εκείνη που είπε ένας αρχαιλόγος στο χωριό μας: "Μελέτησα σε βάθος τα ευρήματα και απο την ανάλυσή μου κατέληξα οτι η Γοργόνα δεν ήταν μύθος, αλλά διασταύρωση του Φιλίππου με νηριίδα , αρα αδελφή του Μ. Αλέξαντρου. Αυτή είναι σίγουρα θαμμένη σε τόσο μεγαλοπρεπή τάφο"...

   • Μαύρο κουτί avatar
    Μαύρο κουτί @ Πάπας. 25/09/2014 19:30:50

    Το ''ζημιώνουν τη χώρα'', έχει να κάνει με την τροφή που προσφέρουν οι αφελείς (;) και φαντασμένοι, σε όλους όσους προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραχαράξουν την Ιστορία και να αμφισβητήσουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ρίχνουν νερό στο μύλο των υβριστών, όσο και αν η πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζουμε την αλήθεια. Θα ήταν πιο συνετό να σωπαίνουν ΑΝ ήταν καλοπροαίρετοι, που δεν είναι.

 9. Eva avatar
  Eva 25/09/2014 17:13:36

  Επίσης η κ. Παλαγγια μας πληροφόρησε οτι στην Πελοπόννησο υπάρχει μνημείο πιό σημαντικό.... ενω παράλληλα τα Μακεδονικά τα αμφισβητεί...

  • Ξενητεμένος Μακεδόνας avatar
   Ξενητεμένος Μακεδόνας @ Eva 25/09/2014 19:27:19

   Προφανώς μάλλον γιατί Μακεδονία=Σκόπια, για την κ. Παλαγγιά.

   • Eva avatar
    Eva @ Ξενητεμένος Μακεδόνας 26/09/2014 09:40:03

    Δεν ήταν απαραίτητο να αναφέρει την συγκεκριμένη ανασκαφή στην Πελοπόννησο ως ανώτερη . Θα μπορούσε να πει ¨υπάρχουν κι αλλού ανασκαφές στις οποίες δεν έχει δοθεί δημοσιότητα¨... Ετσι έχει αρχίσει μια συζήτηση (διαδικτυακά και οχι μόνο)... ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ-ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ.

 10. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/09/2014 09:26:32

  "Εννοεί προφανώς ότι η κυβέρνηση έβαλε την αρχαιολόγο να λέει ότι ο τάφος είναι Μακεδονικός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εθνικιστικό κλίμα.." Ακόμη κι αν ο τάφος είναι της ρωμαικής περιόδου γιατί δεν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτόν; Μήπως τον έφτιαξαν ρωμαίοι; Τα λεγόμενα ρωμαικά θέατρα, ωδεία, καμάρες, αγάλματα, τα σχεδίασαν και τα έφτιαξαν έλληνες αρχιτέκτονες στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια την πόλη της Ρώμης ή μαθητές και αντιγραφείς ελλήνων. Γιατί δεν θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι αν εκεί ετάφη κάποιος επιφανής μακεδόνας των ρωμαικών χρόνων; Και ο Ηρώδης ο Αττικός ήταν Αθηναίος της εποχής του Νέρωνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μνημεία που έφτιαξέ δεν πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι; Μου φαίνεται ότι αν πράγματι πιστεύει αυτά η αρχαιολόγος, τα χει παίξει και δεν ξέρει στοιχειώδώς ελληνική ιστορία.

 11. Στέλλα Λιάτου avatar
  Στέλλα Λιάτου 26/09/2014 12:20:33

  Σχετικά με το άρθρο και τα σχόλια, έρχομαι να ρωτήσω δυο-τρία πράγματα που μου κίνησαν την περιέργεια: α) ποιος ο αρθρογράφος; Απλά για να μιλάμε "πρόσωπο με πρόσωπο" β) η κα Περιστέρη υποστηρίζει ότι θέλησε να κάνει την αλλαγή και να κάνει την ανασκαφή της ανοικτή σε όλους κι όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεκτό και σε διάλογο ανοικτό το ζήτημα. Υπάρχει και η άποψη ότι αν δεν είσαι σίγουρος για τα ευρήματά σου καλύτερα να σιωπάς και τεκμηριωμένα να έρχεσαι να ανακοινώσεις. Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν αρχαιολόγο να δώσει δημοσιότητα σε ανασκαφές και ευρήματα αφού έχει τεκμηριώσει βασικά θέματα, πχ. χρονολόγηση γ) η κα Παλαγγιά δεν είναι αρχαιολόγος και μάλιστα επιπέδου παν/μίου Οξφόρδης; Γιατί δεν δικαιούται να ομιλεί; Ας κριθεί από το ύφος και το ήθος η κάθε επιστήμονας και τα αποτελέσματα θα έρθουν να δικαιώσουν την μία από τις δύο ,έτσι κι αλλιώς. δ) το γεγονός ότι έχει αναχθεί σε ύψιστο θέμα η ανασκαφή στην Αμφίπολη, ότι αναφέρθηκε σε ομιλία πρωθυπουργού στην ΔΕΘ σχεδόν ως δικό του κατόρθωμα (έρμοι πρόγονοί μας τι έχετε επωμισθεί εδώ και αιώνες), ότι κάποιοι/ες εξαργυρώνουν υπηρεσίες με αξιώματα π ου κατέλαβαν λόγω Αμφίπολης (πρωτοφανές; ) , όρα κα Παναγιωταρέα, ότι οι τιμές πήραν την ανιούσα όσο τα κανάλια έριχναν ως τροφή την Αμφίπολη, είναι τυχαίο ; (Μήπως είναι αναληθή όσα αναφέρω; ) ε) ο κος Ανδρόνικος, ήταν τυχαίο που υπήρξε επιφυλακτικός ως προς την τεκμηρίωση των τάφων στην Βεργίνα έως το πέρας των ανασκαφών, ως σοβαρότατος επιστήμονας που δεν θέλει να είναι ανακόλουθος των λόγων και των διδασκαλιών του; στ) τέλος, εφόσον η κα Περιστέρη επέλεξε να εκτεθεί στη δημοσιότητα ας γνωρίζει ότι αυτή φέρνει και τον αντίλογο και την αμφισβήτηση κι επομένως σε ελεύθερη χώρα μπορεί κάποιος επιστήμονας να εκφέρει και τη δική του άποψη. ΥΓ. Ομιλώ ως αρχαιολόγος έως το 2001

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Στέλλα Λιάτου 26/09/2014 16:06:44

   Μπορεί η κ. Παλαγγιά να είναι εξαίρετη στην δουλειά της και να έχει δίκιο τελικά. Αλλά σας διαβεβαιώ, δεν είναι τόσο περίεργη η αντίδραση στις θέσεις της. Σε πολλούς φαίνεται περίεργο άλλος να κάνει την ανασκαφή κι άλλος να πετάγεται εκ του μακρόθεν και μιλάει για αυτήν. Σα να μιλάει για τα έξοδα του γάμου κάποιος που δεν προσεκλήθη σε αυτόν!

   • ΕΕ avatar
    ΕΕ @ Άπαντα Επιστάμενος 26/09/2014 19:24:52

    ΑΚΡΙΒΩΣ!!! αυτο είναι που την κάνει τελικα ύποπτη και αμφισβητήσιμη ακόμα και για την γνησιότητα του πτυχίου της... Αν είναι πραγματική επιστήμων αρχαιολόγος θα πρέπει στο επιστημονικό συνέδριο στο οποίο όταν τελειώσει την ανασκαφή η κ. Περιστέρη θα παρουσιάσει την επιστημονική της ανακοίνωση, η κυρία Παλαγγιά με τα δικά της ισχυρότερα και τεμηριωμένα αρχαιολογικά τεκμήρια να προσπθήσει να πείσει την επιστημονική κοινότητα οτι η κυρία Περιστέρη έχει κάνει ενα επιστημονικό σφάλμα. Και η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα θα κρίνει ποιά απο τις δύο είναι σωστή. Αν δεν το κάνει, θα χαρακτηριστεί δικαίως ως τουλάχιστον ύποπτη. Τώρα πέφτει στο επίπεδο του καματερού που ισχυρίζεται οτι βρήκε τη θεραπεία για τον καρκίνο...

    • obi avatar
     obi @ ΕΕ 27/09/2014 07:46:58

     Η κυρία Παλαγγιά μεταξύ(πολλών) άλλων,υποστηρίζει την παραμονή των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό μουσείο.Τα κίνητρά της είναι που μας κάνουν καχύποπτους όχι η επιστημονική της επάρκεια.Γκέγκε , κύριε αρχαιολόγε του 2001?

     • ΕΕ avatar
      ΕΕ @ obi 27/09/2014 12:58:15

      Τα κίνητρα πάντα συμβαδίζουν με την επιστημονική επάρκεια. Ενας επαρκής επιστήμων ποτέ δεν θα είχε ταπεινά και κυρίως ποτέ αντιπατριωτικά κίνητρα. Οταν έχεις τέτοια κίνητρα, είσαι είτε συνένοχος είτε βλάξ. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Βεβαίως στην Ελλάδα τουλάχιστον, υπάρχουν και βλάκες με πτυχίο, δεν το αποκλείω.

     • οτιναναι avatar
      οτιναναι @ obi 28/09/2014 00:11:12

      Όταν μπαίνεις στον κόπο να ειρωνευτείς μπες στον κόπο να διαβάσεις το όνομα του άλλου. Κυρία είναι και προφανώς έως το 2001 γιατί φαντάζομαι βγήκε στην σύνταξη. Από εκεί και πέρα η κ. Περιστέρη δεν έχει δώσει ούτε ένα στοιχείο για την χρονολόγηση της. Από την στιγμή που σαν υπεύθυνη έργου ανακοινώνει χρονολόγηση επιβάλλεται να την τεκμηριώσει. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κομματική κατανάλωση.

     • ΕΕ avatar
      ΕΕ @ οτιναναι 28/09/2014 11:04:28

      Υποχρεούται να τεκμηριώσει την χρονολόγηση που ανακοινώνει στα κανάλια? Ξέρεις κάποια άλλη χώρα στη γή όπου οι αρχαιολόγοι που ανακοινώνουν μια χρονολόγηση ενός τάφου να δίνουν στα κανάλια και την επιστημονική τους τεκμηρίωση? Δεν ξέρεις οτι αυτό διεθνώς γίνεται μόνο σε επίσημα επιστημονικά συνέδρια? Κι αν έκανε η κ. Περιστέρη τη γκάφα που λες να δώσει στα κανάλια χρονολογική τεκμηρίωση, οι έχοντες αντίθετη ή διαφορετική εκτίμηση αρχαιολόγοι θα ψάχνουν τα κανάλια για να εκφράσουν και αυτοί την δική τους τεκμηρίωση? Πολύ ωραίο θά'ταν αυτό για τα κανάλια. Να αναλάβουν και τα επιστημονικά συνέδρια...Χαρά ο Μπόμπολας κι ο Κυριακού έ?

     • Στέλλα Λιάτου avatar
      Στέλλα Λιάτου @ obi 13/10/2014 22:41:28

      Ποια τα επιχειρήματα της κας Παλαγγιάς σχετικά με αυτό που αναφέρετε για το Βρετ. μουσείο; Και τα κίνητρα της κας Περιστέρη δεν σας κάνουν καχύποπτους; Ο καθένας κοιτάζει εκεί που περπατά και βλέπει αυτά που θέλει. Όσο για τον πατριωτισμό, είναι καραμέλα στο στόμα ασχέτων. Γκέγκε ; (για να ομιλήσω την γλώσσα σας) Πάντως , δεν σταματάει να μου προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε, χωρίς γνώσεις, σχολιάζει το ο,τιδήποτε και μάλιστα με τον αέρα της αυθεντίας και κάθε άλλη άποψη είναι χαζή ή τουλάχιστον...ύποπτη για διασάλευση του ελληνικού έθνους, κράτους, μεγαλείου, κοκ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.