Η παρακαταθήκη του Βασίλη Ζήση
16/11/2014 20:09
Του Γιάννη Φαίλτωρα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παρακαταθήκη του Βασίλη Ζήση

Οἱ ὀρθῶς φιλοσοφούντες ἀποθνήσκειν μελετῶσι, καὶ τὸ τεθνάκαι ἥκιστα αὐτοῖς ἀνθρώπων φοβερόν, λέει ο Πλάτων στον Φαίδωνα. Δηλαδή, οι αληθινοί φιλόσοφοι προετοιμάζονται για το θάνατο και αυτός ελάχιστα τους φοβίζει σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Γιατί όποιος έχει μάθει να πεθαίνει δεν ξέρει τι σημαίνει σκλαβιά και έτσι απελευθερώνεται από κάθε υποτέλεια και εξαναγκασμό.

Αυτά βέβαια είναι λόγια. Τα οποία μπορεί να κρύβουν μέσα τους μεγάλες αλήθειες αλλά σε τέτοιες στιγμές, ακούγονται μόνο ως λόγια παρηγοριάς και δεν μπορούν να απαλύνουν το βάρος της απώλειας. Εκείνο που έχει εν τέλει σημασία είναι το έργο που μένει πίσω. Όχι για κείνον που έφυγε. Αλλά για αυτούς που μένουν. Και το έργο, αν είναι άξιο, τότε πρέπει να μνημονεύεται αυτός που το έκανε πράξη. Γιατί ανάξιοι άνθρωποι δεν φτιάχνουν ανάξια έργα. Άσχετα αν η αθανασία είναι του έργου, όχι του δημιουργού.

Το τελευταίο έργο του Βασίλη Ζήση, το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο είναι το Antinews. Αλλά γιατί είναι σπουδαίο. Μήπως γιατί είχε μεγάλη επισκεψιμότητα; Μήπως γιατί έδωσε βήμα στον απλό λαϊκό δεξιό? Μήπως γιατί είχε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ? Μήπως γιατί ανέβαζε ωραίες φωτογραφίες? Μήπως γιατί είχε πατριωτικό λόγο? Μήπως γιατί ήταν αδέσμευτο?

Μα και άλλες ιστοσελίδες υπάρχουν με αυτά τα χαρακτηριστικά ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν. Η επιτυχία του Βασίλη και η παρακαταθήκη του, είναι ότι έδωσε ελεύθερο βήμα σε «άγνωστους» ανθρώπους οι οποίοι όχι μόνο είχαν κάτι αληθινό να πουν αλλά και είχαν τρόπο να το πουν. Δεν είναι ματαιοδοξία να πούμε ότι πολλά κείμενα που αναρτήθηκαν από «ανώνυμους αρθογράφους» στο Anti ήταν πολύ καλύτερα από τα μανιερίστικα των μεγάλων εφημερίδων. Κάποια βέβαια ήταν απλά «σχετικώς καλογραμμένα!..» για όσους θυμούνται!

Ο Βασίλης άφησε πρωτοφανή όρια ελευθερίας στην επικοινωνία, άσχετα αν κάποιοι γκρινιάζουν ότι τους έκοβε ή αν τσακωνόταν με κάποιο συνεργάτη. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα σχόλια των αναρτήσεων ήταν σε πολλές περιπτώσεις σημαντικότερα από τις ίδιες τις αναρτήσεις. Και όχι μόνο τα πολιτικά. Αλλά τα άλλα. Υπήρχε ειδικότερα μια περίοδος όπου, κατά τις μεσημβρινές ώρες, το έξυπνο χιούμορ ξεχείλιζε μέσα από τα σχόλια, ακυρώνοντας πολλές φορές το ίδιο το βασικό θέμα προκαλώντας, κάνοντας φαντάζομαι το Βασίλη να βγάζει αφρούς για το «εκτός θέματος». Η επιτυχία όμως ήταν πρωτοφανής. Τι να λέμε. Δεν είναι εύκολο να στήσεις ένα από τα μεγαλύτερα site στη χώρα χωρίς να υπάρχει κάτι αληθινό, κάτι αυθεντικό - και χωρίς τις ευγενείς χορηγίες της διαπλοκής.

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας της διαδικτυακής κοινότητας σμίλευσε σχέσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους. Σχέσεις όχι εφήμερες αλλά βαθύτερες. Οι οποίες δε θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε το Antinews.

Πολλοί από εμάς είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι μετά το Antinews. Ωριμάσαμε πολιτικά μέσα από τα λάθη που κάναμε, τις απλοϊκές αντιλήψεις που μπορεί να είχαμε για τα πράγματα, αποκτήσαμε γνώσεις τις οποίες αλλιώς δε θα αποκτούσαμε, κάποιοι γκρεμίσαμε και μερικές εμμονές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Γκρεμίσαμε κάτι από τον εαυτό μας και χτίσαμε κάτι νέο. (Να πως γεννιέται το νέο, που τόσο πολύ έψαχνε, θα τούλεγα τώρα. Αλλά παίρνει χρόνο πανάθεμά το.)

Αυτό το σπουδαίο έργο, της αμφίδρομης επικοινωνίας, με κοινό παρανομαστή την άδολη αγάπη γι’ αυτό τον τόπο, είναι έργο του Βασίλη και των άμεσων συνεργατών του. Είναι σπόρος που βλάστησε και βλασταίνει. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη του. Η παρακαταθήκη ενός ελεύθερου ανθρώπου.

Βασίλη, ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που μου έδωσες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 16/11/2014 20:39:28

  Πολύ όμορφα Γιάννη!

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/11/2014 21:52:23

  ...Πολλοί από εμάς είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι μετά το Antinews. Ωριμάσαμε πολιτικά μέσα από τα λάθη που κάναμε, τις απλοϊκές αντιλήψεις που μπορεί να είχαμε για τα πράγματα, αποκτήσαμε γνώσεις τις οποίες αλλιώς δε θα αποκτούσαμε, κάποιοι γκρεμίσαμε και μερικές εμμονές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Γκρεμίσαμε κάτι από τον εαυτό μας και χτίσαμε κάτι νέο.. Έτσι ακριβώς!

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 16/11/2014 23:06:17

  Καλή δύναμη σε όσους συνεχίσουν το έργο του...

 4. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 17/11/2014 00:25:02

  '' Aυτός ο τρόπος επικοινωνίας της διαδικτυακής κοινότητας σμίλευσε σχέσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους . Σχέσεις όχι εφήμερες , αλλά βαθύτερες . Οι οποίες δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε τον antinews . '' Αυτό ήταν το διαφορετικό , το ιδιαίτερο , το μαγικό . Αυτό που ότι και να γίνει , έχει γράψει μέσα μας .... Πολύ όμορφο και αληθινό κείμενο , Γιάννη !

 5. bob o mastoras avatar
  bob o mastoras 17/11/2014 00:34:54

  Ο άνθρωπος αυτός έσωσε την τιμή της Ελληνικής δημοσιογραφίας (όταν όλοι έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα)... Και με το ΑΝΤΙ και με το antinews.gr. Τέλος εποχής και πράγματι, παρακαταθήκη δημόσιου λόγου για τους διαχειριστές.

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 17/11/2014 00:39:04

  Έβαζες Φάκτορ την καρδιά, κι εμείς την κάθε ανάσα.. με κάθε χτύπο σου καρδιάς, με σχόλιο κι οξυγόνο πνοή ανθρώπου λάβαινε θαρρείς το ιστολόγιο το Αντινιουζ ανάσαινε, σκεφτόταν, ήταν λόγιο… Τούτη η πνοή του Αντινιούζ δε βλέπω να πτοείται συνέχεια εδώ θα πάλλεται ζωή και θα κινείται απόδειξη πώς κέρδισες τη μάχη τη δική σου το όραμά σου ζωντανό, μ’ άξιο συνεχιστή σου… ...... Γιάννη Φαίλτωρ, συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου.

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ roadrunner 19/11/2014 15:50:12

   Πολυ ωραια λογια!

 7. τις avatar
  τις 17/11/2014 16:26:16

  Still glides the stream, and shall for ever glide, the Form remains, the function never dies Σε ευχαριστώ Βασίλη που διακριτικά είχες την υπομονή να ανέχεσαι την γκρίνια μου. Καλό ταξίδι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.