Η μπλόφα δεν είναι στρατηγική
03/06/2015 12:26
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μπλόφα δεν είναι στρατηγική

Μοιάζουμε με κάποιον που μπήκε στην τράπεζα, έβγαλε όπλο κι αντί να το στρέψει στον ταμία ή τον διευθυντή, βάζει την κάνη στον κρόταφο του κι απειλεί πως θα αυτοκτονήσει, αν δεν του ρυθμίσουν τα χρέη του και δεν του δώσουν νέο δάνειο

Το είπε ωραία για την διαπραγμάτευση ο φίλος μου ο Άγγελος, συζητώντας σε μια γωνία στην Πειραιώς. Μοιάζουμε με κάποιον που μπήκε στην τράπεζα, έβγαλε όπλο κι αντί να το στρέψει στον ταμία ή τον διευθυντή, βάζει την κάνη στον κρόταφο του κι απειλεί πως θα αυτοκτονήσει, αν δεν του ρυθμίσουν τα χρέη του και δεν του δώσουν νέο δάνειο. Τους λέει πως μετά θα γίνουν όλα χάλια και θα πρέπει να σφουγγαρίσουν τα αίματα, δεν θα τους πληρώσει όσα χρωστάει, θα πέσει γρουσουζιά και δεν θα πηγαίνουν καλά οι δουλειές, θα χάσουν πελάτες και χρήμα κλπ.

Είναι αλήθεια, πως άμα χρωστάς 100.000 είσαι ένας ταλαίπωρος οφειλέτης αλλά άμα χρωστάς καμμιά τρακοσαριά δις είσαι συνέταιρος με τους δανειστές σου. Εκεί βασιζόταν η «στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ και του σουρεάλ εταίρου του στην κυβέρνηση, πως η ενδεχόμενη αυτοκτονία μας ή η ολική έκπτωση μας από ατύχημα, θα είναι απειλή για το Ευρώ και θα τους κοστίσει πολλαπλάσια από τις όποιες παραχωρήσεις θα μας έκαναν.

Στο ακραίο αυτό παιχνίδι, που βασίζεται σε μια κοινώς λεγόμενη μπλόφα, οι ερασιτέχνες του ΣΥΡΙΖΑ παραγνωρίζουν ορισμένους παράγοντες. Παραχωρήσεις σε εμάς, με αποδοχή εξαιρέσεων από τους κανόνες που ισχύουν για τους άλλους, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο απαιτήσεων αλλαγής πολιτικής, από χώρες που έχουν ανάγκες χρηματοδότησης με πολύ μεγαλύτερα ποσά από εμάς, όπως η Ισπανία, η Ιταλία κλπ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ως σκέψη, ίσως γείρει την πλάστιγγα του κόστους μιας υποχώρησης των δανειστών σε βάρος μας.

Και πάντα μα πάντα το παιχνίδι του αλληλοεκβιασμού είναι ακραίο κι επικίνδυνο, διότι υπεισέρχονται παράγοντες μη ορθολογικοί, καθ’ ότι ψυχολογικοί, διατήρησης κύρους εξουσίας.

Η δε μπλόφα μας είναι πασίδηλη, διότι σε περίπτωση εξόδου μας, μπορεί μεν να κοστίσει στην Ευρωζώνη πολύ σε χρήμα, όμως δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η ευημερία των Γερμανών, Γάλλων, Ολλανδών, Φινλανδών κλπ. Δεν πρόκειται να πάνε μισό αιώνα πίσω, ούτε να ανατιναχτεί η κοινωνία τους, δημιουργώντας ένα δυσώδες θερμοκήπιο, όπου τα πολιτικά άκρα θα εξακοντιστούν στα ύψη και οι κοινωνικές, ταξικές αντιθέσεις και διαφορές θα διευρυνθούν χαοτικά. Δεν θα πεινάσουν οι Φράγκοι και οι Αλαμανοί, αδέρφια.

Η ελληνική κοινωνία όμως θα υποστεί πυρηνικό πλήγμα. Όσοι θεωρούν πως η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, μετά από σύντομο διάστημα αναταραχής, θα σημάνει μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης, ζουν σε άλλο, ιδεοληπτικό, πλανήτη. Η Ελλάδα του 1980, εκτός από τον ανερχόμενο τουρισμό, είχε βιομηχανία, βιοτεχνία και αγρότες που δεν ήταν τζάνκια των επιδοτήσεων. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμη και τα καλαμάκια για τα σουβλάκια τα εισάγουμε. Μια τέτοια ανασυγκρότηση θέλει χρονικό διάστημα δεκαετίας και βάλε, να φτιαχτούν όλα από την αρχή, στην διάρκεια του οποίου θα είμαστε διεθνώς απόβλητοι, δεν θα μας δανείζει κανείς μετά το κανόνι, με μεγάλη υποτίμηση και πληθωρισμό που θα χορεύει τσάμικο. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος ζωής σε μια οικονομία όπου εισάγουμε σχεδόν τα πάντα και για την όρεξη των εχθρών μας στα εθνικά.

Έτσι θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο, όσοι ήδη υποφέρουν και θα προστεθούν και άλλοι. Το δε πολιτικό φάσμα θα περάσει από την μηχανή του κιμά, η οργή θα καταπιεί πρόσωπα και κόμματα. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τους ακραίους και τους λαϊκιστές, που θα πυροδοτήσουν τις ήδη υπαρκτές αντιθέσεις. Η κοινωνική ειρήνη και ευημερία, αυτή έστω με τα δανεικά, θα είναι μια μακρινή ανάμνηση.

Δεν μπορώ να πιστέψω, πως ο Τσίπρας θα δεχτεί την ευθύνη και την ατίμωση να πετάξει την χώρα και το λαό στον Καιάδα, όσο ισχυρή κι αν είναι η άποψη των παλαβών στο κόμμα του και στην κυβέρνηση, που θέλουν να γίνουμε Κούγκι.

Ήδη βράζει το στάρι για τα κόλλυβα των ψευδαισθήσεων του και των απατηλών προεκλογικών υποσχέσεων στο λαό. Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε και τα σκισίματα του Μνημονίου και όλα τα ωραία και πλανευτικά φύκια που αγόρασαν οι ψηφοφόροι για μεταξωτές κορδέλες. Αφού χάσαμε τέσσερις μήνες απειλώντας τον εαυτό μας, θα καταλήξουμε να αποδεχθούμε ό,τι μας σερβίρουν από το Βερολίνο ή στην έσχατη περίπτωση ο Τσίπρας δεν θα το απορρίψει αλλά μεταθέτοντας τις ευθύνες του, θα πετάξει την μπάλα στο λαό, για να αποφασίσει αν θέλει θάνατο με δραχμή ή μαστίγιο με Ευρώ.

Στην προπαγάνδα είναι μανούλες, ακολουθώντας την πολύπειρη παράδοση που ξεκινάει από τους μπολσεβίκους και την οποία έκαναν ξεπατικωσούρα οι φασίστες και οι εθνικοσοσιαλιστές. Μερικές φορές απλά άλλαζαν το σύνθημα και το σφυροδρέπανο με σβάστικα. Η προπαγάνδα όμως σκεπάζει τα προβλήματα. Δεν τα λύνει. Η ώρα της αλήθειας έρχεται και ίσως χρειαστεί να ξεσκονίσουμε τις κάλπες…

(Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 03/06/2015 13:22:06

  Kάπου διάβασα ότι ο Σόμπλε σε μια συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό,είπε πώς εκείνος του το είχε πεί του Τσίπρα προεκλογικά ακόμη,να μην δίνει υποσχέσεις για πράγματα που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Ήξερε λοιπόν τί τον περιμένει,και πώς οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω με τίποτα. Αυτό όμως σημαίνει δύο πράγματα,ή ότι είναι όλοι τους τόσο ξεροκέφαλοι και ονειροπαρμένοι που νόμιζαν ότι με τη γοητεία τους και μόνο θα κάνουν πίσω τα γεράκια,ή ότι το παιχνίδι ήταν από πρίν στημένο και περίμεναν να ωριμάσουν οι συνθήκες για το κατάλληλο σερβίς στον εκστασιασμένο λαουτζίκο... Η ουσία όμως είναι μία,τα ρόζ συννεφάκια που όλοι τους λιάζονταν διαλύθηκαν και η πτώση προβλέπεται πολύ ανώμαλη...

 2. Fotini avatar
  Fotini 03/06/2015 13:42:35

  Περισσότερο ἀπ ὅλα τά δεινά μιᾶς μή συμφωνίας, μέ τρομάζουν οἱ ἐπιπτώσεις στά ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ!

 3. victoria (true) avatar
  victoria (true) 03/06/2015 14:12:44

  Έ ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ. Και μετά άντε φαλιμέντο και μαστουριόρε κλπ... Ή όταν μάγκεψαν οι φελλοί κι άρχισαν τα μακροβούτια! (ποιητική διάθεση σήμερα - δεν παλεύεται)

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ victoria (true) 03/06/2015 17:18:03

   Αγαπητε Φαηλο εδω ειμαστε μια παρεα που αναμασαμε τα ιδια και λεμε το καϋμο μας αλλα αντε να πεις εξω στο κοσμο οτι εισαι Νεοδημοκρατης συνταξιουχος. Η θα σε κοροιδεψουν το πιο απλο, η θα στα χωσουν χοντρα. Καταφερε κι αυτη τη ΜΕΓΑΛΗ μεριδα λαου να τη παρει με το μερος του οποτε τι εκλογες και αλλα φαιδρα. Αυτη τη στιγμη ειναι ο κυριαρχος του παιχνιδιου και μπορει ν ανακατεψει τη τραπουλα οπως θελει. Απο το να παρει απολυτη αυτοδυναμια και να εξωπεταξει τον Καμμενο μεσα απ τα ποδια του, μεχρι να πεισει το κοσμο οτι το ασπρο ειναι μαυρο και τουμπαλιν. Αν δε σταθεροποιηθουν λιγο, οχι πολυ, τα πραγματα, θα δεις τι εχει να γινει μεσα στη ΝΔ. Το τριημερο που ο κοσμος πηγε στην επαρχια, αλληλουϊα, στη κοσμαρα του, ουτε κριση ουτε τιποτα. Ελιες, νοικιαζομενα δωματια, ξαπλωστρες, σουβλακια, καφετεριες και κουτσομπολιο ειναι η ενασχοληση των ανθρωπων και καθολου η πολιτικη. Αγνοουν ακομα και τα βασικα ονοματα της καθημερινοτητας. Λες και ειμαστε σε αλλη χωρα. Υποθετω οτι θα υπαρχουν και σκεπτομενοι αλλα φαινεται ειναι τοσο λιγοι που κυριολεκτικα χαθηκαν..... Μετα απ ολα αυτα με τους Ελληναρες ν αδιαφορουν τελειως για το μελλον, βουτηγμενοι μονο στη καθημερινοτητα-χυλο ενοιωσα σαν μεσα σε κινουμενη αμμο που με καταπινε σιγα σιγα, αθορυβα, ανελεητα. Πραγματικα ο Θεος να βαλει το χερι Του και να δωσει φωτιση σε ολους, μα σε ολους.....

 4. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 03/06/2015 16:23:35

  GEORGE DOGIVANIS 3 Ιουνίου 2015 - 3:55 μ.μ. Κύριε Κρανιδιώτη,
  Ασχέτως της διαπραγματευτικής εμπειρίας της υφιστάμενης κυβερνήσεως του Ελληνικού λαού, δεν πρέπει να λησμονούμε μιας υψίστης σημασίας παράμετρο.
  Ότι η δημόσια διοίκηση απαρτίζεται από τα αυτά άτομα και ομάδες ατόμων που επί δεκαετίες διαχειρίζονταν και άρμεγαν ασύστολα την αγελάδα που ακούει στο όνομα Ελλάς.
  Εκβιασμοί στις διεθνείς σχέσεις στο επίπεδο κρατών στα οποία ανήκει και η Ελλάς, δεν είναι δυνατόν ούτε να εκδηλωθούν ούτε να εισακουσθούν και φυσικά να μείνουν αναπάντητοι.
  Αυτά έχουν χροιά και δομή για καθαρά εσωτερική κατανάλωση και προς διατήρηση, πιθανή αύξηση της κομματικής πελατειακής καρτέλας.
  Να σας θυμίσω υπουργό κυβερνήσεως ο οποίος ερωτηθείς για την κραυγαλέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων , την δικαιολόγησε λόγω της μεγάλη χιλιομετρικής απόστασης της πετρελαιοπηγής!!!! από τα ελληνικά διυλιστήρια!!!!
  Να σας θυμίσω και πάλι , ότι στο σκληροπυρηνικό Ιράν και επί προεδρίας Αχμεντινεζάντ, η αύξηση της τιμής της βενζίνης από 14 λεπτά το λίτρο! σε 16 λεπτά! το λίτρο οδήγησε σε πυρπολησμό πρατηρίων με άμεση συνέπεια την υποχώρηση της τιμής στα 14 λεπτά.
  Για την ιστορία και προς ενημέρωση η τιμή της βενζίνης στα εμιράτα πριν μερικές μέρες ήταν περίπου 24 σεντς του δολαρίου!
  Οποία ληστεία λοιπόν από το σύνολο της κρατικής μηχανής προς τον αναξιοπαθούντα έλληνα ελεύθερο επαγγελματία, ιδιωτικά εργαζόμενο και σκληρότατα φορολογούμενο για να απολαμβάνουν για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, συντάξεων και παροχών από τα χρήματα των ασφαλισμένων των οποίων οι παροχές είναι ελεεινότατες!!!!!!
  Σε μία στρογγυλή τράπεζα και πριν μερικά χρόνια, αρχή της κρίσεως , παρουσία αριστερών –κεντρώων και δεξιών πολιτικών και πολιτευτών, υπήρχε και ο επιχειρηματίας κ.Γκίνης, ταξιδιωτικές επιχειρήσεις.
  Ο κ. Γκίνης, κατακεραύνωσε τους παρευρισκόμενους όταν έκανε την παρακάτω τοποθέτηση.
  Κύριοι είπε:
  Στην Ελλάδα υπάρχουν στον δημόσιο και τον περιβόητο ευρύτερο δημόσιο,( ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΑΤΕΝΤΑ να υποθέσω), τομέα πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι.
  Εν τούτοις υπάρχει και ένας αριθμός περίπου 300.000 πολιτών οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε δημόσιους και πολιτικούς –κομματικούς μηχανισμούς!
  Αυτοί…………, τι χρωστάνε και σε ποιόν;;;;;;
  Βουβαμάρα!
  Κύριε Κρανιδιώτη, εκλέχθηκε μια κυβέρνηση 4ετίας.
  Αυτοί που την ανέδειξαν δεν ήταν αριστεροί και ακροαριστεροί.
  Ήταν τα στελέχη της κρατικής μηχανής με Πασοκική και Νεοδημοκρατική υφή και σχέση.
  Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε Διαγράψτε αυτούς που ψήφισαν την υφιστάμενη κυβέρνηση και είναι μέλη των κομματικών σας μηχανισμών!
  Αυτοί σας εκβιάζουν και εκβιάζουν και τους υπόλοιπους 300.000.
  Ευχαριστώ για την ανάγνωση.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς

 5. blue nile avatar
  blue nile 04/06/2015 12:46:31

  Φαήλο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες ενός GREXIΤ. 'Αραγες ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η ευρωζώνη θα αντέξει μια ελληνική αποχώρηση; Το σίγουρο είναι ότι μάλλον η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα στοχεύσουν οι κερδοσκόποι και κανένα ΟΜΤ δεν θα μπορέσει να ανακόψει τη ζημιά που θα γίνει εκεί. Ούτε και η ευρωζωνική οικονομία που είναι γραπωμένη στις τεράστιες δαγκάνες της ύφεσης και του αποπληθωρισμού έχει το σφρίγος και την αντοχή για να περιορίσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις. Να κοπεί νέο χρήμα κομματάκι δύσκολο γιατί ήδη αυτό που κόπηκε από το 2008 και μετά από την ΕΚΤ (περίπου στα έξη τρις) πήγε όλο στις ευρωζωνικές τράπεζες. Η περιβόητη ποσοτική χαλάρωση έχει περιορισμένο εύρος αποτελεσμάτων οπότε δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσει η ευρωζώνη να ξαναστηθεί στα πόδια της .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ blue nile 06/06/2015 12:45:09

   Το θέμα είναι ότι οι δανειστές θα διαλέξουν να ρισκάρουν την έξοδο από το να μας ταΐζουν χωρίς να είμαστε φερέγγυοι για να μην κάνουν κι άλλοι το ίδιο μετά. Επομένως από τη στιγμή που η Πατρίδα θα πάθει τη μεγάλη ζημιά, δε με νοιάζει τι θα πάθουν οι άλλοι αλλά το να την αποφύγουμε ΕΜΕΙΣ! Κόψτε τη θεωρία παιγνίων. Έχει ήδη αποτύχει και το λένε μόνοι τους αυτοί που νόμισαν ότι θα πετύχουν.

 6. Νικήτας avatar
  Νικήτας 04/06/2015 13:51:17

  Πολύ σωστές κουβέντες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα και έτσι είναι αδύνατο να στηρίξει δικό της νόμισμα. Η επόμενη πρόκληση για την πολιτική τάξη που θα αναλάβει την διακυβέρνηση είναι το πέρασμα σε μιάν παραγωγική ελλάδα . Άν θέλει η παράταξη να πρωταγωνιστήσει σε αυτό οφείλει να δώσει την μπάλλα σε νέο δυναμικό που θέλει και μπορεί να προσφέρει , κόβωντας ταυτόχρονα την όρεξη στα κατεστημένα τζάκια που κοιτώντας την πάρτη τους αδιαφόρησαν για τον τόπο . Χρειάζεται ψυχή να τα βάλει μαζί τους αλλά είναι Εθνική επιταγή . Νομίζω πως ένας απο τους λόγους που ψηφιστήκανε κόμματα σαν την χρυσή αυγή και τον σύριζα είναι η αηδία του κόσμου απο την οικογενειοκρατεία με τον πλούτο που έχει συσσωρεύεσει και την διάθεση αλλαγής προσώπων .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.