Η κρίση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ
26/04/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ

Υποσχέθηκε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και τώρα η ζωή του δείχνει με τον πιο δραματικό για τη χώρα και την οικονομία τρόπο ότι ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει ποιο από τα δύο καρπούζια θα πετάξει για να προχωρήσει…

Το αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, για τον ΣΥΡΙΖΑ της προεκλογικής στρατηγικής που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, ανατροπή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη» είναι απόλυτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε δύσκολα θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί σ’ αυτούς τους τρεις μήνες διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα η στρατηγική αυτή εξαντλήθηκε και έφτασε στα όριά της.

Η γραμμή της «σκληρής διαπραγμάτευσης» των Τσίπρα-Βαρουφάκη έχει ωθήσει τα πράγματα στα άκρα κάτω από το βάρος των άδειων ταμείων του κράτους και του στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας. Η γραμμή αυτή χρειάζεται αναπροσαρμογή και αυτό ομολογείται ανοιχτά πλέον από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε προς την κατεύθυνση της επισημοποίησης της στροφής στο ρεαλισμό είτε της ρήξης. Ελάχιστες εβδομάδες αν όχι μέρες έχει αυτή η δισυπόστατη γραμμή που φλερτάρει πότε με τη ρήξη πότε με το συμβιβασμό.

Η κουβέντα για τις πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα αυτό ακριβώς το αδιέξοδο αναδεικνύει και καταδεικνύει το έωλο των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες τώρα δεν μπορεί να τηρήσει και διαπραγματεύεται χωρίς να κάνει σαφές που θέλει να το πάει.

Όσοι γνωρίζουν καλά το εσωκομματικό πεδίο διαβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο των οργάνων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι μετά την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η πάλαι ποτέ προεδρική πλειοψηφία του 70% έχει κατακερματιστεί σε αρκετές ομάδες με μεγάλο μέρος της να έχει από επί μέρους ενστάσεις και διαφωνίες, μέχρι και κάθετη αντίθεση στις επιλογές της κυβέρνησης με επίκεντρο την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα των ως τώρα διαπραγματεύσεων με την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Αυτό ακριβώς το κλίμα αποτυπώθηκε στο διχασμό της ΚΕ που η μισή τάχθηκε ενάντια και η άλλη μισή υπέρ της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ και στην κοινοβουλευτική ομάδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ένα μέρος αυτής της πάλαι ποτέ προεδρικής πλειοψηφίας τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ρήξης με τους δανειστές, ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος συντάσσεται με την ανάγκη προσφυγής εκ νέου στο λαό και ένα μικρότερο μέρος ζητάει συμβιβασμό έστω και επώδυνο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια καυτή πατάτα στα χέρια του.

Το θέμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος το ανοίγει επίσημα το Μαξίμου όταν την ίδια ώρα λέει ότι θα βρεθεί λύση. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα μέρος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσεται κατά της προσφυγής στο λαό και ζητάει την άμεση ρήξη. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές Στρατούλη που τάσσεται κατά της προσφυγής στις κάλπες. Η σκέψη αυτή θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νωπή λαϊκή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμά του αυτό σημαίνει εντολή για ρήξη αν οι δανειστές δεν επιτρέψουν την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ και το Eurogroup της Παρασκευής στις 24 Απριλίου είναι χαρακτηριστικά δύο άρθρα στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που φιλοξενούνται στην Ίσκρα. Κινούμενα στη λογική Λαφαζάνη ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία συμφωνία υποταγής της κυβέρνησης στους δανειστές προεκτείνουν και προτρέπουν στην προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή.

Ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Στάθης Λεουτσάκος, σημειώνει ότι «αμοιβαία επωφελής λύση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα», χαρακτηρίζοντας «ετεροβαρή» τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και καταλήγει ότι «αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο ασφυκτικό και εχθρικό πλαίσιο της ευρωζώνης (…) τότε όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι ανοιχτά. Η συντεταγμένη νομισματική αλλαγή … συνιστά επιλογή που δεν είναι η συντέλεια του κόσμου…».

Ένα άλλο στέλεχος της Πλατφόρμας, ο Στάθης Κουβελάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ πιο οξείς και αιχμηρούς τόνους κατά του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του τονίζει ότι είναι «η ώρα της έντιμης ρήξης» χαρακτηρίζοντας «σουρεαλιστικές» τις αναφορές για «αμοιβαία επωφελείς λύσεις» και εταίρους «συνιδιοκτήτες της ΕΕ». Μάλιστα ζητάει συγκεκριμενοποίηση ενός προγράμματος που «θα ξεκινά από το δίπτυχο στάση πληρωμών έναντι των δανειστών και εθνικοποίηση των τραπεζών» και θα «προεκτείνεται αν χρειαστεί στην επιλογή του εθνικού νομίσματος, με την απαραίτητη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Όλα αυτά δείχνουν ένα βαθύτερο προβληματισμό αλλά και κάτι ακόμα. Ένα μεγαλύτερο αδιέξοδο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες και αυτό το αδιέξοδο έχει να κάνει με το τι εντολή θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό σε περίπτωση που προσφύγει στις κάλπες. Εντολή ρήξης ή εντολή συμβιβασμού; Και στις δύο περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες είτε από τα δεξιά του είτε από τα αριστερά του.

Άλλωστε διαφορετικές προσεγγίσεις και ένας σχετικός τεμαχισμός δυνάμεων υπάρχει και στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς μετά την 20η Φεβρουαρίου ορισμένοι τάσσονταν υπέρ ακόμα και της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και της δημιουργίας νέου αριστερού φορέα με ξεκάθαρο αντι-ευρώ στίγμα.

Σήμερα η ζωή φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της αμφισημίας και της δισυπόστατης πολιτικής φυσιογνωμίας που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της συγκρότησής του. Υποσχέθηκε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και τώρα η ζωή του δείχνει με τον πιο δραματικό για τη χώρα και την οικονομία τρόπο ότι ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει ποιο από τα δύο καρπούζια θα πετάξει για να προχωρήσει…

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 26/04/2015 10:13:21

  "Το θέμα των εκλογών και του δημοψηφίσματος το ανοίγει επίσημα το Μαξίμου ..." Η διαπίστωση είναι προφανής και από τη δήλωση του πλέον αρμόδιου - εάν δεχτούμε ότι υπάρχουν τέτοιοι στον Κυβερνητικό θίασο - που είναι ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε: "Η άποψη της Κυβέρνησης είναι ότι έχει μια νωπή λαϊκή εντολή ..." συνεχίζοντας με επουσιώδη μπλα-μπλα. Η Κυβέρνηση είναι η εκτελεστική εξουσία, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και διατυπώνει λόγο δια του Κυβερνητικού εκπροσώπου. Όταν αυτός δεν είναι σε θέση να πει ξεκάθαρα και απόλυτα ότι "Η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή" αλλά καταφεύγει σε "λεκτικές περικοκλάδες", προκύπτει πως η Κυβέρνηση δεν έχει "εκτελεστική δυνατότητα" ούτε σε επίπεδο δηλώσεων, πόσο μάλλον σε επίπεδο έργου. Με αυτή δε τη δήλωση ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος καλύπτει πλήρως τις θέσεις περί εκλογών ή δημοψηφίσματος του Αντιπροέδρου της Βουλής, που δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, του βουλευτή κ. Λαπαβίτσα, που δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, του ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονου, που δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης και κοντολογίς του μισού και πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, δυστυχώς δεν μπορεί να αποφασίσει ποιο από τα δύο καρπούζια να πετάξει. Θα πάει όσο φτάσει και με τα δύο. Όσο δηλαδή αντέξει την καυτή πατάτα, την οποία θα του βρουν τρόπο να την πετάξει. Τέτοιο τρόπο ώστε και αυτός να λυτρωθεί και το πόπολο να συμβιβαστεί με μια λύτρωση. Υ.Γ. Όπου "λύτρωση" βλέπε "έντιμος συμβιβασμός που περισώζει την αξιοπρέπεια χωρίς να πληγώνει την περηφάνια". Η Κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική (όχι προπαγάνδα) έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία το ομολογουμένως δύσκολο αυτό εγχείρημα.

  • foros1 avatar
   foros1 @ airman 26/04/2015 13:09:24

   "έντιμο συμβιβασμό" μπορεί να τον θέλει η Μέρκελ, αλλά όχι ο Σόιμπλε. ο τελευταίος, όλα δείχνουν ότι θέλει την απόλυτη υποταγή μας, κάτι που δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτό. αν τελικά καταφέρει να περάσει την επιθυμία του για τον εξευτελισμό μας, η μόνη μας αντίδραση μπορεί να είναι να πάρουμε την ευρωζώνη μαζί μας στον γκρεμό, χρησιμοποιώντας κάθε όπλο...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ foros1 26/04/2015 15:44:51

    Βλακείες! Αν παρουσιάσει η κυβέρνηση μέτρα σε λίστα που να αποδώσουν έστω και λίγο λιγότερα από το έλλειμμα που προβλέπεται για φέτος και του χρόνου, χαλαρά θα του δώσουν τα 7 δις και θα του μειώσουν το στόχο για το πρωτογενές. Αλλά η ανικανότητα ή σκοπιμότητα με τις εμπρηστικές δηλώσεις από την Ελλάδα δε βοηθούν κανέναν πρωθυπουργό να πείσει το λαό του ότι αξίζουμε ακόμη μια χάρη. Βλέπεις έχουν κι αυτοί το πολιτικό κόστος να σκέπτονται όχι μόνο οι Τσιπροκαμμένοι λαϊκιστές...

    • foros1 avatar
     foros1 @ Γεώργιος Τ. 26/04/2015 17:28:25

     μακάρι να είναι έτσι. η συμπεριφορά τους όμως απέναντι στις προτάσεις του Σαμαρά πριν λίγους μήνες, άλλα έδειχναν...

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ foros1 26/04/2015 17:24:46

    ΒΛΑΚΕΙΕΣ ,ΟΠΩΣ ΔΙΑΛΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ.

    • Giorgis avatar
     Giorgis @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 27/04/2015 04:11:49

     Πως είναι δυνατόν να απαιτούμε κατότατο μισθό ανώτερο από χώρες που μας δανείζουν !!! Αυτές οι χώρες παίρνουν λεφτά από τους πολ΄θτες τους για να τα δώσουν σε εμάς. Το Eurogroup δεν είναι άλλο από εκλεγμένους αντιπρόσωπους και όλοι μας είπαν όχι, ακόμα και η Κύπρος. Θα πάρει καιρό να φτάσουμε στο στάδιο της αποδοχής της πραγματικότιτας

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 26/04/2015 15:42:00

  Χαιρετώ Κάλχα. Το μέγιστο πρόβλημα της κυβέρνησης, του Τσίπρα και της Πατρίδας αυτή τη στιγμή είναι το εξής: 1) Αν ο Τσίπρας όντως πίστευε ότι θα καταφέρει την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να πάρει τα χρήματα χωρίς μέτρα και τήρηση των υπογεγραμμένων ή έστω με άλλα ισοδύναμα μέτρα όπως του έχουν πει επανειλημμένως, μιλάμε για περίπτωση κατώτερη διανοητικά του ΓΑΠ, καθώς εκείνος ο ακατανόμαστος έκανε ότι του είπαν οι πράκτορες που είχε δίπλα του για να μας εγκλωβίσει στο μνημόνιο και να διαλύσει το κέντρο ώστε να τροφοδοτήσει Σύριζα και ΧΑ με στόχο την τελική διάλυση της χώρας με εθνικό διχασμό. Ευτυχώς βρέθηκε ένας Σαμαράς που έδειξε σε όσους καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος της δουλειάς και της υπομονής είναι μακράν ο καλύτερος... 2) Αν ο Τσίπρας ήξερε ότι θα έρθει σε σύγκρουση είναι απλά ΠΡΟΔΟΤΗΣ μεγαλύτερου μεγέθους του ΓΑΠ καθώς εκείνος τουλ. έχει πει ότι νοιώθει πιο πολύ Σουηδός ή Αμερικάνος από Έλληνας. Τον ξέραμε καλά δηλαδή όσοι ψάχνουμε... Συμπέρασμα: Μόνη σωτηρία της χώρας να διαλυθεί επίσημα ο Σύριζα και η κυβέρνηση και να δούν όσοι βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων έχουν λίγο μυαλό πως θα σώσουν την κατάσταση. Δημοψηφίσματα και εκλογές θα επιτείνουν την άθλια κατάσταση στην οικονομία και η πτώχευση θα είναι ακόμη πιο απότομη και το χάος μεγαλύτερο.
  Για Καμμένο και Κουβέλη που είναι απόλυτα συνένοχοι σε όσα ζούμε και θα ζήσουμε δεν σχολιάζω κάν...

 3. Naruto avatar
  Naruto 26/04/2015 17:11:19

  Οποιο καρπούζι και να πετάξει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο . Αν μεν επιλέξει την ρήξη με τους δανειστές το μοιραίο θα το υποστούμε γρήγορα και με το χάος που θα επακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αδύνατον να μακροημερεύσει . Αν πάλι επιλέξει την υποταγή δύσκολα θα αποφύγει την διάσπαση απο αριστερά . Σ´αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να καταφύγει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές αν οι δημοσκοπήσεις του το επιτρέπουν . Ετσι θα νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του και θα φορτώσει τις ευθύνες του στον λαό . Όσο η ΝΔ κουκουλώνει τα λάθη της και δεν βγαίνει μπροστά με νέες ιδέες ο Τσίπρας θα έχει ευχέρεια ελιγμών και επιλογών . Ακόμα και στην περίπτωση της υποταγής όμως , απλώς θα κερδίσει λιγο χρόνο μέχρι να αναγκασθεί , όποιος και να είναι πρωθυπουργός , να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να συνεχίσει η Ελλάδα να υφίσταται σαν κράτος .

 4. Aegean Light avatar
  Aegean Light 26/04/2015 19:57:57

  «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τους Γερμανούς, πρέπει να είσαι με το μέρος της χώρας σου. Αποφασιστικά. Δεν ειρωνεύεσαι, δεν προκαλείς, δεν σαρκάζεις, δεν χλευάζεις, δεν κομπορρημονείς, δεν ναρκισσεύεσαι, δεν επιχαίρεις για την αποτυχία, δεν λυπάσαι για την επιτυχία» Τάκης Μπαλτάκος Real News 26 Απριλίου 2015

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Aegean Light 26/04/2015 20:11:53

   Αγαπητέ Aegean Light Γιατί δεν έβαλες το όνομα της "αξιόπιστης πηγής" με bold; Προσωπικά θα τον απέφευγα ως παράδειγμα προς αποφυγή Εμείς οι υπόλοιποι διαβάζουμε «Όταν η Νέα Δημοκρατία αντιμάχεται τους Γερμανούς, πρέπει να είσαι με το μέρος της χώρας σου. Αποφασιστικά. Δεν ειρωνεύεσαι, δεν προκαλείς, δεν σαρκάζεις, δεν χλευάζεις, δεν κομπορρημονείς, δεν ναρκισσεύεσαι, δεν επιχαίρεις για την αποτυχία, δεν λυπάσαι για την επιτυχία» Αυτά ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρίν τις εκλογές

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Σωκράτης 26/04/2015 20:23:32

    Εύγε. Ακριβώς έτσι. Όταν ο Σαμαράς προσπάθησε ειλικρινώς, έστω και με κακή προετοιμασία και άτσαλα, να βγει από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσε και κορόιδευε. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον προσποιείται ότι διαπραγματεύεται, πρέπει λέει να το χάψουμε και να "στηρίξουμε". Να "στηρίξουμε" τι ακριβώς;;; Α ρε Σαμαρά, τι φίδια έτρεφες στον κόρφο σου...

    • οδυσσεύς Κ. avatar
     οδυσσεύς Κ. @ Διογένης 26/04/2015 20:42:25

     Aγαπητά Διογένη δεν θυμάμαι το όνομά του, αλλά ένας πολύ σοφός άνθρωπος είπε οτι: " Άξιος είναι ΜΟΝΟ ο ηγέτης που ξέρει να επιλέγει τους σωστούς ανθρώπους του. Ανίκανος και καταδικασμένος σε αποτυχία, είναι ο ηγέτης που τρέφει φίδια στον κόρφο του..."

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ οδυσσεύς Κ. 26/04/2015 21:50:25

      Άντε τράβα στην Κουμουνδούρου να σου δώσει καλύτερη γραμμή από υποτιθέμενους πολύ σοφούς ανθρώπους και άσε τον Σαμαρά να τρέφει φίδια στον κόρφο του.

     • a avatar
      a @ οδυσσεύς Κ. 26/04/2015 23:00:24

      Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΔΕΝ ΤΡΕΦΕΙ ΦΙΔΙΑ, Aegean Light;;

   • Aegean Light avatar
    Aegean Light @ Σωκράτης 26/04/2015 20:41:35

    Κατ' αρχάς το άρθρο είναι του Μπαλτάκου (και να μην υπενθυμίσω τα διθυραμβικά σχόλια που γραφόντουσαν σε αυτό το ίδιο blog από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους υπέρ του ανδρός στις μέρες της παντοδυναμίας του) και δεύτερον να δεχτώ ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε στείρα αντιπολίτευση, η Ν.Δ. τι κάνει τώρα παίρνει την ρεβάνς ;

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Aegean Light 26/04/2015 21:52:36

     Ποιος έγραφε σε αυτό εδώ το blog διθυραμβικά σχόλια για τον Μπαλτάκο; Ό,τι θέλετε γράφετε; Η κρίση σας έχει επηρεάσει όλους και δεν ξέρετε τι να πείτε πια. Ο Μπαλτάκος ήταν αναλώσιμος υπηρέτης των εχθρών της χώρας, τώρα πια χρησιμεύει μόνον στο κοινό ως σχεδόν ασφαλής ένδειξη του τι είναι λάθος άποψη για να μην την υιοθετήσει κανείς.

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ Διογένης 27/04/2015 09:19:43

      «Ο Μπαλτάκος ήταν αναλώσιμος υπηρέτης των εχθρών της χώρας» !!!!! στην αντιπαράθεσή του με τον Ρουπακιώτη για τον αντιρατσιστικό νόμο και την ιθαγένεια o Μπαλτάκος ήταν ο ακραιφνής ορθόδοξος δεξιός . Μετά βέβαια που ήρθε η αποκαθήλωση με το θέμα της Χ.Α. ο Μπαλτάκος έγινε εχθρός της χώρας.

    • a avatar
     a @ Aegean Light 26/04/2015 23:05:43

     Η ΝΔ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΡΕΒΑΝΣ, Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΗ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΑΣ!

    • airman avatar
     airman @ Aegean Light 27/04/2015 12:20:28

     Η αξιωματική αντιπολίτευση αγωνιά για την επόμενη μέρα, κάτι το οποίο δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Η αντιπολιτευτική τακτική της κρίνεται από το λαό, όπως κρίνονται και οι ανεύθυνες προεκλογικές μεγαλοστομίες του μικρού Αλέξη που στηρίζεται στον αναγκαίο Πάνο. Όσο για ρεβάνς, αυτά είναι έθιμα της Κουμουνδούρου και των αμφιθεάτρων! Δεν είναι όλοι το ίδιο, κάποιοι δεν είμαστε τόσο "πολυπολιτισμικοί" αλλά περισσότερο "παραδοσιακοί". Διαθέτουμε την απαραίτητη σοφρωσύνη ώστε να κάνουμε την απαιτούμενη υπομονή. Άλλοι ανυπομονούσαν να κυβερνήσουν και οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 26/04/2015 22:03:25

  Χθες είχα την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε δύσκολη συμφωνία, με την Κ.Ο. του να ακολουθεί παρ' όλα αυτά σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι προβλεπόταν. Σήμερα νομίζω ότι οι χθεσινές-προχθεσινές διαρροές για δήθεν "συμφωνία" είναι στάχτη στα μάτια όσων ισχυρών εντός Ελλάδος στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλουν ούτε να ακούν για έξοδο από το ευρώ. Υπάρχουν, βλέπετε, και οι υπόγειες δεσμεύσεις Τσίπρα, που και αυτές είναι ισχυρές. Κάπου είδαν φαίνεται ότι πρέπει να δώσουν καθαρές διαβεβαιώεις, οπότε έκαναν τη διαρροή αυτή, έκαναν και άλλη διαρροή ότι δήθεν τελειώνει ο Βαρουφάκης (το κυριότερο εμπόδιο στην διαδικασία δήθεν "διαπραγμάτευσης" για να επέλθει συμφωνία). Πολύ απλά, ο Τσίπρας χρειάζεται και άλλο χρόνο και τον χρόνο αυτόν τον παίρνει με όποιο τρόπο βρίσκει. Ο Βαρουφάκης ροκανίζει τον χρόνο τα Eurogroup και ο Τσίπρας φροντίζει να του φυλάγει τα νώτα στο εσωτερικό. Μέχρι να τελειώσουν όλα τα λεφτά εδώ και μετά τα IOUs να είναι μονόδρομος, με αποτέλεσμα σε μερικές εβδομάδες να αναγκαστούμε να φέρουμε και τη δραχμή. Ίσως να έχει χαλάσει λίγο το σχέδιο του Τσίπρα, διότι φαίνεται ότι του είπαν από ΕΚΤ μεριά ότι με IOUs μάλλον δεν γλιτώνει τα capital controls στις τράπεζες, οπότε πήγε παραπίσω το σχέδιο αυτό, που φαινόταν να είχε προκριθεί. Τώρα είπαν δήθεν για "συμφωνία", όμως φαίνεται ότι το είπαν για να κερδίσουν μερικές ημέρες ακόμη. Δύσκολα όμως θα τους πιστέψουν πια στην Ευρώπη. Έχουν πει τόσες πολλές φορές για "συμφωνία" που άλλη μία παύει πλέον να κάνει εντύπωση. Τους έχουν μάθει πολύ γρήγορα τι ψεύτες είναι. Το μόνο που με παρηγορεί εν προκειμένω είναι ότι επί Σαμαρά δείξαμε ότι υπάρχει και άλλη Ελλάδα, σοβαρή. Επί της ουσίας, πάντως, ο Τσίπρας φαίνεται ότι θα το πάει μέχρι τέλους. Αυτός που του επέβαλε τον Βαρουφάκη, μπορεί και να τον κρατήσει. Θα κάνει διαρροές ότι τάχα θα τον διώξει, ώστε να καταλαγιάζει τις αντιδράσεις όσο μπορεί. Και μόλις έρθουν τα πράγματα στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, στην επόμενη 23η Απριλίου 2010, τότε θα τον σουτάρει και θα του φορτώσει τα πάντα. Κατακαημένη Ελλάδα, που έμπλεξες.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Διογένης 26/04/2015 22:11:45

   Δεν μπορώ να αντιληφθώ Διογένη,με τί αντίτιμο εντέλει το τραβάει τόσο ο Τσίπρας;

  • Naruto avatar
   Naruto @ Διογένης 26/04/2015 23:49:24

   Λογικό το συμπέρασμά σου Διογένη , αλλά πιστεύεις ειλικρινά οτι με τις τράπεζες να δίνουν αντί για euro κάτι χαρτάκια IOU που και απο ποιότητα δεν πιστεύω οτι θα είναι αξιοπρεπή , θα μπορέσει ο Τσίπρας να κρατηθεί στην εξουσία ; Αμφιβάλλω ! Είναι βέβαιο οτι παίζουν καθυστέρηση , αλλά ποιός είναι ο στόχος τους ; και αν η σκέψη σου είναι σωστή τότε γιατί πανικοβάλλονται μπροστά στα άδεια ταμεία ; Εγώ λέω οτι έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στις ιδεοληψίες τους και την πραγματικότητα και τρέμουν ο ενας τον άλλον , ενω ο ελληνικός λαός δεν δίνει δεκάρα για τις εσωτερικές διαμάχες τους . Δηλαδή όλη η υπόθεση μπορεί να αφορά τις εσωτερικές ισορροπίες και ιδεοληψίες τους και κανένας να μην τολμά να χαλάσει το όνειρο . Μπορεί όμως να κάνω λάθος και ο στόχος να είναι κάτι που δεν το χωράει το μυαλό μας και που το φυλάνε με κάθε τρόπο .

 6. Jim Beam avatar
  Jim Beam 26/04/2015 23:23:54

  Η ΕΛΠΙΔΑ έγινε φόβος, ο ακολουθεί το χάος, η κοινωνική αναταραχή και ο πόλεμος ...... Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα οδηγήσει τα πράγματα στην καταστροφή σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο καπιταλισμός καταστρεφει τις κοινωνίες ..... Θα επιχειρήσουν να χρεωκοπήσουν την χωρα και να τα φορτώσουν στους δανειστές, τους συμμάχους κλπ, Η Στρατηγική τους ειναι λόγο πριν την πτώχευση να ζητήσουν εκλογές ώστε εάν χάσουν να αναλάβει ο Σαμαρας το κόστος της καταστροφής ..... Και αυτοί να εξακολουθούν να διαδηλώνουν έναντιον του μνημονίου !

  • Naruto avatar
   Naruto @ Jim Beam 26/04/2015 23:57:09

   Δεν νομίζω οτι θα το καταπιεί ο ελληνικός λαός κάτι τέτοιο , μάλον θα τους πάρουν με τις πέτρες .

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Naruto 27/04/2015 17:22:27

    Πριν ομως γινει αυτο, θα τους δοκιμασουμε ΟΛΟΥΣ ωστε κανεις να μην εχει δικαιολογια οτι δεν κυβερνησε. Θαρθουν ετσι τα πραγματα που δεν θα μπορουμε να στηριχτουμε πουθενα, ουτε σε κρατη, ουτε σε κυβερνητες, ουτε σε στρατους. Οταν καταλαβουμε που μπορουμε αληθινα να στηριχτουμε, τοτε θ αρχισει και η ανοδικη πορεια μας....

    • Naruto avatar
     Naruto @ Ρηνα 27/04/2015 18:08:03

     Μα ήδη τους δοκιμάσαμε ´ολους Ρηνα . Την ΧΑ και το ΚΚΕ δεν τους δοκιμάζεις γιατί παραμονεύει θανατηφόρος δηλητηρίαση .

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Naruto 27/04/2015 19:21:24

      Κάτι άλλο εννοεί η αγαπητή Ρήνα,φίλε Naruto. Εκείνο, για το οποίο πρέπει να ανοίξουν και κάποια άλλα μάτια εκτός του σώματος,για να το καταλάβουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.