Η ιστορική δικαίωση είναι σαν τη γάτα
26/04/2015 06:10
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιστορική δικαίωση είναι σαν τη γάτα

Ενδιαφέρον προκαλούν οι οργανωτικές διαδικασίες στην Νέα Δημοκρατία. Ο προγραμματισμός Νομαρχιακών Διασκέψεων, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν, με εκείνη στην Αχαϊκή πρωτεύουσα να σέρνει το χορό για την πανελλαδική κάλυψη.

Χωρίς να φαίνεται απολύτως βέβαιο ότι ο κύκλος θα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η τελευταία τοποθετείται κάπου στον Ιούλιο. Και καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα «πυκνός» από εξελίξεις, που αναμένεται να γίνονται διαρκώς και δραματικότερες, οι εκλογές μέχρι τότε δεν αποκλείονται. Σε παρόμοια περίπτωση προφανώς οι διασκέψεις δύσκολα θα ολοκληρωθούν.

Εκείνο που αναμφίβολα σήμερα προέχει για τη ΝΔ, με βάση τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, είναι η χάραξη και η προβολή μιας προοπτικής, εναλλακτικής από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας αφήγησης που θα μπορεί να περιλάβει μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος και να το συνεπάρει.

Η σταθερή επίκληση μόνο της «υπεράσπισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας» δεν αρκεί, παρότι, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση, περίπου τα ¾ των ερωτηθέντων θέλουν συμμετοχή σε ΕΕ, ΕΖ, ΝΑΤΟ. Και δεν αρκεί διότι η επίδραση της οικονομικής κρίσης έχει διαμορφώσει σε ένα υπολογίσιμο τμήμα του λαού μια νοοτροπία που το κάνει πρόθυμο να τα παίξει όλα για όλα. Αυτό υπήρξε άλλωστε το καύσιμο τόσο για την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη σημερινή του δημοσκοπική υπεροχή και στήριξη.

Οι υποσχέσεις προς το λαό μόνο για αίμα, δάκρυα και ιδρώτα αποτέλεσαν ιστορική πολυτέλεια του Τσώρτσιλ. Αλλά εκείνος είχε στην απέναντι από την Μάγχη ακτή τις στρατιές του Αδόλφου. Και πάνω από το κεφάλι του τη Λουφτβάφε. Παρότι η κατάσταση και για την Ελλάδα σήμερα δημοσιονομικά είναι αντίστοιχη, η πλειοψηφία υπό την επίδραση των ιδεών που επικράτησαν μετά την Μεταπολίτευση δεν το αντιλαμβάνεται και κραυγές για νέο Κούγκι βρίσκουν απήχηση.

Οφείλει λοιπόν η λεγόμενη ευρωπαϊκή πορεία πολιτικά να μεταφραστεί ευκρινώς σε θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη. Από εκεί μόνο μπορεί να προκύψει ελπίδα για τον ευρύτερο αστικό χώρο.

Γι’ αυτό, προς το παρόν, ας μας επιτραπεί μια παρατήρηση.
Η ιστορική δικαίωση είναι σαν την αγάπη. Και ο Γκαίτε έλεγε ότι η αγάπη είναι σαν τη γάτα : όσο τη φωνάζεις, δεν έρχεται.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/04/2015 08:07:40

  Tα 2,5 έτη 2012-2015 έχουν ηδη ιστορικά δικαιωθεί από τους πιο έγκυρους πολιτικούς της Ευρώπης.Το γυρισμα της οικονομίας που έγινε ήταν άθλος.Το τι λένε οι εγχώριοι κάφροι δεν έχει σημασία.Ειδικά όσοι νοσταλγούν ιδεολογίες που είναι στα σκουπίδια της ιστορίας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 26/04/2015 15:56:01

   Και να προσθέσω ότι τα υπέγραψε ο Βαρουφάκης στην παράταση που έγινε στις 20/2/2015. Ο Σαμαράς έχει πετύχει απόλυτα στην εξυγίανση της οικονομίας μας και γύρισε σε ανάκαμψη από μεγάλη ύφεση σε 2 χρόνια μόνο.

 2. aris. aold avatar
  aris. aold 26/04/2015 09:51:22

  Σύντροφε προφήτη καλημέρα. Θυμάμαι τις χρυσές εποχές της πολιτικής τότε που βουλευτές, πολιτευτές, υπουργοί αρχηγοί κομμάτων περπάταγαν ακολουθούμενοι από δεκάδες παρατρεχάμενους που προσδοκούσαν με την γλώσσα έξω ένα μικρό ή μεγάλο ρουσφέτι. Τα χρόνια πέρασαν η χώρα χρεοκόπησε σιγά σιγά οι λειτουργίες του κράτους απελευθερώνονται από τα κόμματα και η μπογιά του παραδοσιακού κομματικού κράτους ξεθωριάζει. Είναι μεγάλη κουφάλα ο Ελληνας. Από εκεί που φιλούσε κατουρημένες ποδιές για έναν διορισμό τώρα ο ίδιος το παίζει άτεγκτος κριτής και στέλνει τον λογαριασμό της κρίσης σε ΝΔ και Πασόκ. Το πρώτο πράγμα που χρειάζονται οι πολιτικοί και τα κόμματα είναι η επαφή με την πραγματικότητα. Η συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα άλλαξαν. Οι πολίτες πάντα γνώριζαν την αλήθεια απλά παλαιότερα περίμεναν κάποιο ξεροκόμματο από τους πολιτικούς και σιωπούσαν έκαναν τα στραβά μάτια. Σήμερα πηδάνε ευκολότερα από μαντρί σε μαντρί. Κάπως έτσι βρέθηκε και η ΝΔ στα κάτω της. Τα αφηγήματα αν δεν είναι εδραιωμένα στην πραγματικότητα και απλά αποτελούν προσδοκίες-επιθυμίες-θεωρητικές προσεγγίσεις συμβούλων και πολιτικών απλά καταλήγουν σε οδυνηρές πολιτικές ήττες. Οσοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πολιτική ως ένα κλειστό σύστημα 10 μεγάλων πολιτικών οικογενειών και 20 μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν μέσα ενημέρωσης και επιβάλλουν πρόσωπα και απόψεις απλά θα πηγαίνουν από ήττα σε ήττα και από απογοήτευση σε απογοήτευση. Πρώτα από όλα λοιπόν η ΝΔ χρειάζεται επαφή με την πραγματικότητα και τις κοινωνικές ωσμώσεις που συντελούνται. Η χώρα για να βγει από την κατάσταση απαιτεί νέο αίμα στην πολιτική στις επιχειρήσεις στις τέχνες και παντού. Η ανυπαρξία ανανέωσης και αξιοκρατίας στην ΝΔ οδήγησαν σε ένα κόμμα ξεκομμένο από την κοινωνία με στελέχη που αδυνατούν να κατανοήσουν τις κοινωνικές διεργασίες και να προσαρμοστούν. Αποτέλεσμα παρά τα τραγικά λάθη του Σύριζα και το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει η εκλογική αιμορραγία της ΝΔ να συνεχίζεται. Αντί να υπάρχει ένα διάστημα περισυλλογής, πραγματικής αυτοκριτικής και επανασχεδιασμού της πολιτικής δραστηριότητας βλέπουμε κινήσεις πανικού που απλά επιτείνουν το πρόβλημα. Η ΝΔ συνεχίζει να έχει μια ελιτίστικη προσέγγιση για την την εκλογική αποδοκιμασία που έπαθε: εμείς σωστά τα λέγαμε οι άλλοι είναι βλάκες που δεν το έχουν καταλάβει. Οι θεατές αποχώρησαν εξαιτίας της κακής παράστασης και οι ηθοποιοί συνεχίζουν να παίζουν με τον ίδιο τρόπο πιστεύοντας ότι θα επιστρέψουν μεταμελημένοι. Ασχετο αλλά παρατηρώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη τελευταία έχω την εντύπωση ότι θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερο φιάσκο από την Ντόρα.

 3. airman avatar
  airman 26/04/2015 10:33:41

  "Εκείνο που αναμφίβολα σήμερα προέχει για τη ΝΔ .... είναι η χάραξη και η προβολή μιας προοπτικής, εναλλακτικής από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ." Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα και στοχεύσεις, οι οποίες θα μετουσιωθούν σε ουσιώδη λόγο ή αντίλογο στο "μοντέλο" ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εδώ είναι σκόπιμο να παρατεθεί η διαφορά μεταξύ του ηγέτη και του manager, δίοτι είναι άλλος ο στόχος του ηγέτη (η συμμετοχή όλων αναλόγως των δυνατοτήτων ενός εκάστου) και άλλος ο στόχος του manager (η αξιοποίηση όσων επιτυγχάνουν το καλύτερο αποτέλεσμα με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους). Ο ηγέτης λοιπόν δουλεύει με αυτούς που έχει ενώ ο manager με εκείνους που επιλέγει/θέλει. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ηγέτης μπορεί να πετύχει το σκοπό του με τους manager που έχει;

 4. George N avatar
  George N 26/04/2015 10:41:47

  Μέχρι τώρα έχουμε δει "δεξιά παρένθεση" αν και ο όρος δεξιά είναι τιμής ένεκεν και δεν αντανακλά την ουσία της πολιτικής που ασκήθηκε. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να είναι αυτή η νέα πρόταση μια και λίγο πολύ μια δεξιά πρέπει να εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας, το αίσθημα ασφάλειας, την μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης. Στα οικονομικά μικρό κράτος, μικρούς φόρους-ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η λιτότητα- απόσυρση του δημοσίου από επιχειρηματικές δράσεις, φιλικό περιββάλον για επενδύσεις. Στα κοινωνικά ελευθερία επιλογής στους πολίτες και όχι επιβολή του μεγάλου αδελφού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η αντίθεση σε αυτά είναι αριστερή πρόταση και προφανώς το σωστό είναι να εφαρμόζονται από ένα αριστερό κόμμα και όχι από ένα κατ΄όνομα δεξιό.

 5. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 26/04/2015 11:30:13

  H δικαίωση έχει έρθει. Ο Σαμαράς παρέλαβε ύφεση -7 και παρέδωσε οριακή ανάπτυξη. Παρέλαβε έλλειμμα και σε 1,5 χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα , ενώ το 15 θα είχαμε και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Παρέλαβε κοινωνική κρίση λόγω λαθρομετανάστευσης και σε λίγους μήνες είδαμε διαφορά. Προχώρησε ιδιωτικοποιήσεις. Έβαλε τα θεμέλια για την τριμερή με Κύπρο-Αίγυπτο. Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων ο Βούτσης υπήρξε ο καλύτερος με διαφορά υπουργός εργασίας.Ωράριο φαρμακοποιών, γενόσημα, αξιολόγηση δυ κλπ είναι πράγματα που η χώρα χρειαζόταν. Τώρα το τι λέει ο λαός που το 2009εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ψήφισε ΓΑΠ και λεφτά υπάρχουν δεν έχει σημασία. Λαός για γέλια. Λαός ιδιοτελών , κουτοπόνηρων, υποκριτών, μειωμένης αντίληψης. Στηρίξαμε Σαμαρά για να κρατήσει τη χώρα όρθια. Ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο εξυπνότερος και τιμίωτερος λαός του κόσμου ας αρκεσθεί στον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη και τον παιδιόθεν κολαούζο των Παπανδρέου, τον καρπαζοεισπράκτορα ψευτογκουρού Βαρουφάκη. Α, και στον ξάδερφο του Γιώργου Τσίπρα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κώστας ΜΠ 26/04/2015 15:57:38

   Τα είπες όλα. Μας αξίζουν τα χειρότερα με την στενοκεφαλιά και την εμπάθεια που κουβαλάμε ως λαός...

 6. Λιψ avatar
  Λιψ 26/04/2015 22:17:29

  Μία σύγχρονη ελληνική δημοκρατική Δεξιά θα έπρεπε να αναζητήσει τον συνδυασμό των καλλίτερων στοιχείων της ευρωπαϊκής πολιτικής και πολιτισμικής παράδοσης με τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής "ιδιοπροσωπείας", ή αλλιώς της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης (γιατί για "ελληνική πολιτική παράδοση" δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε θετικά...). Ο συνδυασμός αυτός αποτρέπει και τον ασπόνδυλο φιλελευθερισμό και τον δημαγωγικό δεξιό λαϊκισμό. Αλλά αυτά είναι ζητήματα παιδείας. Πόσοι στη σημερινή ΝΔ και το φυτώριό της, την ΔΑΠ, διαθέτουν μία καλή πολιτική και ευρύτερη παιδεία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.