Η ιστορία επαναλαμβάνεται
13/07/2015 13:29
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Τότε, παραλάμβαναν οι Αμερικανοί. Τώρα, παραλαμβάνουν οι Γερμανοί

Η Βρετανική Αυτοκρατορία εξέρχεται στρατιωτικά νικήτρια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οικονομικά εντελώς χρεοκοπημένη.


Ως αποτέλεσμα, στις 21 Φεβρουαρίου 1947, οι Άγγλοι ενημερώνουν την Ελληνική κυβέρνηση ότι τα μισά τους στρατεύματά θα αποχωρήσουν άμεσα. Παράλληλα ειδοποιούν επισήμως τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρσαλ ότι την 1η Απριλίου λήγει η ευθύνη τους για την Ελλάδα, διότι αδυνατούν να επωμιστούν οικονομικά το βάρος της αναγκαίας βοήθειας προς τη χώρα.

Στις 12 Μαρτίου 1947 οι ΗΠΑ εξαγγέλλουν το ''Δόγμα Τρούμαν'' με στόχο την ανάσχεση του κομμουνιστικού κινδύνου.

Στις 31 Μαρτίου 1947 εξαγγέλλεται το ''Σχέδιο Μάρσαλ", ως οικονομική και υλική βοήθεια σε διάφορες χώρες. Πρώτοι παραλήπτες της βοήθειας που παρείχε το Σχέδιο ήταν οι χώρες που κατά τη γνώμη της Αμερικανικής ηγεσίας κινδύνευαν άμεσα, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Στις 20 Ιουνίου 1947 υπογράφεται η επίσημη συμφωνία για την παρεχόμενη από το Σχέδιο Μάρσαλ βοήθεια στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ αντικαθιστούν επισήμως την Βρετανία ως προστάτιδα δύναμη της Ελλάδας. Είναι αναμφισβήτητα ένα τέλος εποχής.

Καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας είχε αποφασιστεί ήδη από τα μέσα του 1946, οι HΠA είχαν στείλει τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα την Αποστολή Πόρτερ. Η περίφημη Έκθεση Πόρτερ, ένα εξαιρετικά σημαντικό για την εποχή κείμενο, ήταν ιδιαίτερα επικριτική.

Χαρακτήριζε το «καθεστώς της Αθήνας» ως «αντιδραστικό» και «αυταρχικό». Θεωρούσε τους Έλληνες πολιτικούς σχεδόν στο σύνολό τους «διεφθαρμένους» και κατηγορούσε τις επιχειρηματικές τάξεις ως ιδιοτελείς και αφοσιωμένες στην κερδοσκοπία. Εκτιμούσε την ελληνική γραφειοκρατία εντελώς αναποτελεσματική, διαβρωμένη από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, και υποχείριο των πολιτικών.

Σάς θυμίζουν κάτι από το παρόν όλα τα παραπάνω;

Η Έκθεση απέκλεισε το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομική βοήθεια να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση για να τη διαχειριστεί και πρότεινε ο έλεγχος της οικονομίας να περάσει σε αμερικανικά χέρια. Ουσιαστικά όλοι οι κρίσιμοι τομείς της ελληνικής οικονομίας όφειλαν να βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής. Παράλληλα, ζήτησε άμεση αλλαγή της Δεξιάς κυβέρνησης με την ενίσχυση των δυνάμεων του Κέντρου.

Εκεί ξεκινά η ιστορική περίοδος όπου οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την δική τους διάδοχη πολιτική λύση, κάνοντας ό,τι μπορούν για να φθείρουν την παλαιά πολιτική ηγεσία, η πλειοψηφία της οποίας συνδέεται ακόμα με τους Άγγλους.

Ως πρωταγωνιστής της περιόδου εκείνης θα αναδειχθεί μετέπειτα στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Καραμανλής, ο οποίος και θα σφραγίσει την πολιτική ιστορία της χώρας για τις επόμενες τέσσερεις δεκαετίες, εάν δε συνυπολογίσουμε την πολιτική δυναστεία που θεμελίωσε με συγγενείς και πολιτικούς φίλους, την σφραγίζει μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο του 1947 φτάνει στον Πειραιά το πρώτο φορτίο υλικού και οι αποστολές βάσει του Σχεδίου συνεχίζονται τα επόμενα χρόνια. Συνεχίζεται όμως και η καχυποψία των Αμερικανών απέναντι στην μεγάλη μερίδα της ελληνικής πολιτικής τάξης. Μετά τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950, ο Πλαστήρας και ο Παπάγος έχοντας αποφασίσει να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους μπορούν κοινοβουλευτικά να λάβουν την ''Δεδηλωμένη''.
Όμως ο Παύλος παραβιάζοντας το Σύνταγμα αρνείται να τους παράσχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επειδή ο Πλαστήρας ήταν ο αρχηγός της επανάστασης του 1922 που υποχρέωσε σε παραίτηση τον Κωνσταντίνο. Δίνει αυθαίρετα την εντολή στον Σοφοκλή Βενιζέλο, ο οποίος συγκροτεί κεντροδεξιά κυβέρνηση που ορκίζεται στις 23 Μαρτίου.

Αλλά, αν και ο Βενιζέλος ήταν δηλωμένος Αμερικανόφιλος, υπό την επιρροή της Έκθεσης Πόρτερ η οποία έχει διαμορφώσει στον Τύπο και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ την πεποίθηση ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις του 1947-49 ήταν διεφθαρμένες, οι Αμερικανοί τον απορρίπτουν προτιμώντας, τότε, τον Πλαστήρα. Και στις 31 Μαρτίου 1950, ενώ η κυβέρνηση Βενιζέλου μόλις είχε συμπληρώσει μια εβδομάδα ζωής, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Grady, μέσω ενός δελτίου τύπου της πρεσβείας, δήλωνε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε την Αμερική γιατί ''δεν παρείχε εγγυήσεις σταθερότητας ώστε να αξιοποιηθεί η Αμερικανική βοήθεια''.

Ο Παύλος και ο Βενιζέλος σπεύδουν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις. Στις 15 Απριλίου ο Βενιζέλος υποβάλλει την παραίτησή της κυβέρνησης του και ο Παύλος υποχρεώνεται να ορκίσει ως πρωθυπουργό τον εχθρό του, Νικόλαο Πλαστήρα.

Ενώ το τέλος του εμφυλίου πολέμου έχει αφήσει την Ελλάδα σε τραγική κατάσταση. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί 7-8 %, το κόστος των δύο πολέμων έχει ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολλάρια και 2,5 εκατομμύρια Έλληνες είχαν ανάγκη από κρατική περίθαλψη.

Μέχρι εδώ οι απαραίτητες όπως θα δείτε ιστορικές αναφορές, επιστροφή στο παρόν.

Τί αντιμετωπίζουμε σήμερα;
Ακριβώς τα ίδια, με ελαφρές παραλλαγές.

Η χώρα έχει πάλι καταστραφεί με τεράστια ευθύνη της Αριστεράς, από την λυσσαλέα ρεβανσιστική ιδεολογικοπολιτική της ηγεμονία μετά το 1981, χρεοκοπημένη οικονομικά και απειλούμενη εθνικά. Αν η καταστροφή μέχρι το 1944 οφειλόταν στην Επίθεση από τις Δυνάμεις του Άξονα, όλη η μετέπειτα οφείλεται κατά το συντριπτικό ποσοστό στον άφρονα τυχοδιωκτισμό του Ζαχαριάδη.

Οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ έχουν στιγματιστεί όπως τότε στη συνείδηση της κοινής γνώμης, σε ένα μεγάλο ποσοστό εύλογα σε ένα άλλο όχι, διότι και εδώ υπεισέρχονται απόπειρες δαιμονοποίησης από αντίπαλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Γύρω στα τέσσερα (;) εκατομμύρια Έλληνες εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από το κράτος, αμέσως ή εμμέσως, συνεπώς από εξωτερική δανειακή βοήθεια. Μισθωτοί του ευρύτερου Δημοσίου, όλοι οι συνταξιούχοι, άνεργοι που λόγω της κρίσης "ακούμπησαν" πάλι στην οικογένεια όπου ακόμα "τρέχει" μια σύνταξη, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με κύκλους εργασιών άμεσα συνδεδεμένους με τις κρατικές λειτουργίες.

Τότε ήταν οι Βρετανοί που αποσύρονταν από την προστασία και οι Αμερικανοί παραλάμβαναν. Όμως μετά τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΕ ο ρόλος των ΗΠΑ έμεινε πανίσχυρος στον γεωπολιτικό προσανατολισμό τής χώρας και στην στρατιωτική συνεργασία, αλλά η άμεση οικονομική εξάρτηση εξέλιπε. Δεν είναι ότι η Αμερική χρεοκόπησε, παρότι οφείλει 15 τρις δολλάρια, και δεν στηρίζει την Ελλάδα. Είναι ότι εμφανίζεται πρώτον απρόθυμη να επέμβει καταλυτικά σε οικονομικές ζώνες όπου δεν έχει πρωτοκαθεδρία, και δεύτερον ότι την απασχολεί πολύ η παγκοσμιοποίησή της και η κυριαρχία στον Ειρηνικό και στην Ασία.

Το Σχέδιο Μάρσαλ, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που το δέχθηκαν και όχι μόνο για την Ελλάδα, υπήρξε μια ιστορικά καθοριστική ανακούφιση εξαθλιωμένων πληθυσμών. Άλλο τόσο όμως υπήρξε και εργαλείο πολιτικού ελέγχου των χωρών, δεν δόθηκε μόνον από φιλανθρωπία. Ακριβώς το ίδιο επιχειρεί σήμερα η Γερμανία, όντας αυτή που βάζει τα λεφτά στο τραπέζι. Ο Σόιμπλε ήταν σαφής στον Λιου αλλά εκείνος σφύριξε αδιάφορα : "Αν θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα -και να έχετε λόγο- βάλτε 50 δις. Θέλετε να αναλάβουμε εμείς το Πουέρτο Ρίκο και να σας δώσουμε την Ελλάδα;".

Στη Γερμανία απευθύνεται το αίτημα-ικεσία για παροχή βοήθειας Έτσι, τότε, παραλάμβαναν οι Αμερικανοί. Τώρα, παραλαμβάνουν οι Γερμανοί. Αυτό που βιώνουμε είναι η αλλαγή φρουράς στην προστάτιδα δύναμη και στον επικυρίαρχο της χώρας. Όλες οι πολιτικές εξελίξεις εκπορεύονται ακριβώς από το γεγονός αυτό.

Οι Γερμανοί θέλουν να ελέγχουν την πολιτική τάξη η οποία θα διαχειριστεί τη βοήθεια και θα υλοποιήσει τις πολιτικές οι οποίες θα υπαγορεύονται από τη σύμβαση παροχής της. Και όπως οι Αμερικανοί το 1947-50 δεν έχουν εμπιστοσύνη στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν και απόλυτο δίκιο. Είναι από καιρό η δήλωση του Σόιμπλε, ότι "πριν χρεοκοπήσει η Ελλάδα είχαν χρεοκοπήσει οι ελίτ της". Όπως αποδείχθηκε στα αλλεπάλληλα δραματικά Eurogroup από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών, το πρωτεύον που θέτουν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

"Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ή υπολογισμούς που δεν είναι αξιόπιστοι", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε τα πάντα για να κλονίσει την εμπιστοσύνη. Τον δε ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ούτε να βλέπουν. Απλά δεν λένε δημοσίως ότι "θέλουμε άλλη κυβέρνηση" και είτε, με τους όρους που θα θέσουν, θα κρατήσουν τον Τσίπρα εφόσον εκείνος απαλλαγεί από τους υπολοίπους είτε θα δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα της Αριστερής Πλατφόρμας μπορεί να θεωρείται κυβερνητικό παρελθόν. Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να στείλουν 80 δις ευρώ σε χέρια κομμουνιστών.

Υπάρχει άλλος ένας ιστορικός παραλληλισμός που αξίζει για το μάθημα που παραδίδει. Στις 3 Ιανουαρίου 1945 οι Άγγλοι αντικαθιστούν τον Παπανδρέου με τον Ν. Πλαστήρα, θέλοντας πρωθυπουργό με μεγαλύτερη αίγλη.

Ο Πλαστήρας επιθυμεί να γεφυρώσει το χάσμα Δεξιάς- Αριστεράς ώστε να αρχίσει η εθνική ανασυγκρότηση, όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν άρεσε στους Άγγλους, αυτοκρατορικούς κήρυκες του "διαίρει και βασίλευε" το οποίο άλλωστε είχαν εφαρμόσει επανειλημμένα στην Ελλάδα, επειδή εκτιμούσαν ότι μια ενωμένη Ελλάδα θα σήμαινε και αποδυνάμωση της επιρροής τους σ' αυτήν. Τον απομάκρυναν δυσφημώντας τον ως ενδοτικό εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία της εποχής σχετικά, δίνοντας στη δημοσιότητα μία επιστολή του από 1941, στην οποία εκδήλωνε συνθηκολογικές αντιλήψεις για τον πόλεμο 1940-1941.

Το μάθημα είναι ότι ο πρώτος εχθρός παραμένει πάντοτε ο διχασμός. Δεν τρέφουμε εννοείται καμμία προσδοκία συμφιλίωσης από το μεγάλο ποσοστό του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως από τα γνωστά, επικίνδυνα, αντι-αστικά στοιχεία. Γνωρίζουμε τα αισθήματα άσβεστου μίσους που τρέφουν, το οποίο θα πάψει να είναι τοξικό μόνο με την πολιτική τους εξαφάνιση.

Ωστόσο εκείνη η χειρονομία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ίσως αποδειχθεί ιστορική για μια ενότητα, κυρίως στη βάση της κοινωνίας αλλά και αύριο κοινοβουλευτικά, αν και εφόσον έχουν παραμεριστεί οι αμετανόητοι ακραίοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 13/07/2015 14:19:09

  Έξοχο άρθρο! Έχω την εντύπωση ότι οι Γερμανοί παρέλαβαν την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης.Το ερώτημά μου όμως είναι,αν τελικά πήγαιναν μέχρι τέλους το σχέδιο του Grexit,σε ποιούς θα μας παρέδιδαν,από τη στιγμή που η Ρωσία έδειχνε απρόθυμη και η Αμερική θα έκανε το πάν για να μην πέσουμε στα χέρια της πρώτης;

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 13/07/2015 16:42:54

   Αν έφτανε στο Grexit θα μέναμε για λίγους μήνες στο απόλυτο χάος, χωρίς ούτε χαρτί υγείας, και κατόπιν θα σερνόμασταν γονυπετείς ικέτες, για να μας ξαναβάλουν. Θα μάς έβαζαν το πιθανότερο, αγοράζοντάς μας ολοσχερώς, τα πάντα. Τώρα πήραν τα 3/4. Κι εμείς οφείλουμε να τσακίσουμε τον Τσίπρα.

 2. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 13/07/2015 16:25:38

  Λες ολόκληρη την αλήθεια.Μόνο που οι Νεοέλληνες δεν γνωρίζουν η δεν θέλουν ,να μάθουν ιστορία....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Βιεννεζος 13/07/2015 17:50:17

   "....ο Χιτλερ σηκωνει παλι κεφαλι; οι Αμερικανοι σου λεει τι γινεται εδω; θα σας βοηθησουν οι Αγγλοι κι οι Αμερικανοι...." Οσιος Παϊσιος "πολλες φορες παει η σταμνα στη βρυση, καποτε θα σπασει" λαϊκη σοφια

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 13/07/2015 17:23:33

  Η παρέμβαση σου, Προφήτη, είναι γραμμένη cold blood και αφηγηματικά ακριβής...θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει άλλη θεώρηση σε κάποια σημεία, αλλά δεν είναι αυτό το κυρίως θέμα... η ιστορική και πολιτική ανακεφαλαίωση είναι κάπως έτσι...! Η μόνη διαφορά,σήμερα, είναι ότι το παιγνίδι βρίσκεται, ίσως για πρώτη φορά, όχι μόνο στο επίπεδο των εσωτερικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών αλλά και στη διαμόρφωση του φάσματος των κοινωνικών δυνάμεων, της διαστρωμάτωσης και της ανθρωπογεωγραφίας τους... μή διανοηθεί η αναδυόμενη "κεντροαριστερά" ότι θα κατεδαφίσει οριστικά τα "μικρά αφεντικά" για να προσφέρει ένα εκτεταμένο και πενιχρά αμειβόμενο προλεταριάτο σε μεγάλα εταιρικά μεγέθη, ντόπια και ξένα...σύμφωνοι, ένα μεγάλο μέρος είναι αντιπαραγωγικό, κανείς ποτέ δεν σχεδίασε και καθοδήγησε σωστά... η μικρομεσαία επιχείρηση, είτε καθετοποιημένη γύρω απο μεγαλύτερες επιχειρήσεις είτε αυτόνομη, μπορεί και θέσεις εργασίας να δώσει και πλούτο να παράγει, στους τομείς που μπορούμε να αποδώσουμε... και εν τέλει ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τα μεγέθη μας...άς σχεδιαστεί καλύτερα...στο "άνοιγμα" των επαγγελμάτων της μεσαίας τάξης, άς απαντήσουν με συνεταιρισμούς ή και πολυμετοχικές εταιρείες βάσης... Η "αριστερά", της νοοτροπίας του "υπαρκτού", δημιούργησε στρατιές δημοσίων υπαλλήλων, που παραδόθηκαν αργότερα έτοιμοι στην "οικονομία της αγοράς"...! Αυτοί που θα δώσουν στον 'Ελληνα τη δυνατότητα του "επιχειρείν",στη μικροκλίμακα που αναγνωρίζει και νοιώθει οικεία και θα εντάξουν αυτή τη δραστηριότητα σε παραγωγικούς τομείς, θα απελευθερώσουν αυτή τη χώρα απο τη βαρειά δυσθυμία και την κατάπτωση που σήμερα ζεί... κατα τα λοιπά, όσες "μεταρρυθμίσεις" θέλουν...ξέρουμε τί δυσκίνητο κράτος έχουμε!

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/07/2015 17:32:48

  @ Kυθήριος Στην Τουρκία.Εάν γίνει Grexit η Ελλάδα θα γίνει οικονομικός δορυφόρος της Τουρκίας.Οι Αμερικανοί θα έχουν την υψηλή εποπτεία.

 5. ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ avatar
  ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ 13/07/2015 19:57:53

  Το σχέδιο είναι αρχετυπικό και εφαρμόζεται απο αρχαιοτάτων χρόνων . Οι ισχυροί του κόσμου όταν θέλουν να ποδηγετήσουν ή να εξανδραποδήσουν εναν λαό πρώτα τον συκοφαντούν για να έχουν το ηθικό πλεονέκτημα . Αν λοιπόν οι ισχυροί δεν είναι δυνατον να αντιμετωπιστούν κατα μέτωπο τότε καταφεύγουμε στον ανταρτοπόλεμο . Ας αρχίσουμε λοιπόν σιωπηρά το αντάρτικο με το να μην αγοράζουμε τίποτα γερμανικό . Είναι βέβαιο οτι θα τους πονέσει .

  • Pikeman avatar
   Pikeman @ ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ 14/07/2015 07:52:16

   Εγώ το κάνω χρόνια. Έχουμε όμως το ικανό μέγεθος για να το αντιληφθούν;

   • ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ avatar
    ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ @ Pikeman 14/07/2015 13:30:49

    Το ίδιο και εγώ , προτιμώ πάντοτε ελληνικά .

 6. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 13/07/2015 20:31:10

  Διάβασα προσεκτικά τα Μέτρα που επείγεται να ψηφιστούν τώρα στη Βουλή και τα οποία θυμίζουν Αξιολόγηση (δύο φορές ετησίως), της Απόδοσης Εργασίας των Εργαζομένων σε Πολυεθνικές Εταιρείες. Παραδείγματος χάριν: Δια Βίου Εκπαίδευση Προσωπικού | Ξεκάθαρα Καθήκοντα και Ευθύνες | Αξιολόγηση Προηγούμενου Οικονομικού Έτους | Ανάθεση Έργου (100%) | Καταγραφή Δυσκολιών του Έργου | Τα Περισσότερο / Λιγότερο Ευχάριστα Χαρακτηριστικά του Έργου | Ρεαλιστικοί Στόχοι | Χρονικός Ορίζοντας | Συνεργασία | Αξιολόγηση Εκπαίδευσης (επί τοις 100) στην Ολοκλήρωση του Έργου | Ποιοτικά - Μετρήσιμα Αποτελέσματα (επί τοις 100) Περιγραφή | και άλλα. Και ο ετήσιος μεικτός μισθός, τα μπόνους, οι προαγωγές, οι αυξήσεις μισθών, η αναλογία στη προ-φόρων διανομή εταιρικών κερδών, κλπ, πάντα είναι σε συνάρτηση με τα επί τοις 100 ποσοστά ολοκλήρωσης του εκάστοτε εταιρικού Έργου. Τηρουμένων λοιπόν, των αναλογιών: Άν ο πρωθυπουργός που λατρεύει το τεράστιο Δημόσιο (γιά ψηφοθηρικούς λόγους) Άν το τεράστιο Δημόσιο που ξορκίζει την ετήσια Αξιολόγηση (μονιμότητα άνευ αντικειμένου/στόχων) Άν αμφότεροι Δεν αλλάξουν επειγόντως ρότα και επιμείνουν στις παλαιολιθικές και παταγωδώς αποτυχημένες νοοτροπίες και πρακτικές, η υπέροχη πατρίδα μας είναι καταδικασμένη να ΑΠΟΤΥΧΕΙ. Και κανένα μνημόνιο, ανεξαρτήτως ποσού, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να την σώσει. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά φωτεινά παραδείγματα-εξαιρέσεις στον Δημόσιο Τομέα. Επείγεται όμως, ν' αποκτήσουμε πολλά φωτεινά παραδείγματα-κανόνες στον Δημόσιο Τομέα. "Πολύ απαιτητική και περίπλοκη, χαρακτήρισε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο Πρόγραμμα του ESM"... ESM = European Stability Mechanism {Funding EU} Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης {Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Ένωση} Και Γιατί "Θα είναι πολύ απαιτητική και περίπλοκη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί σε Πρόγραμμα του ESΜ"; Διότι η Ελλάδα θα κληθεί πολύ σοβαρά, ποιοτικά και παραγωγικά να εργασθεί, για να κτίσει ΠΙΣΤΗ (Αξιοπιστία) στην Ευρωπαϊκή Οικονομία και ΈΜΠΡΑΚΤΑ ν' αποδείξει ότι "αξίζει το αλάτι της" να υπαχθεί σ' έναν τόσο σημαντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Όλους Εμάς, τα Μέλη της, δηλαδή. Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Χρυσός Έλληνας, έλεγε: "Αν δεν έχεις λεφτά, πάρε δάνειο. Ποτέ μη ζητήσεις μικρό ποσό. Ζήτα αυτό που χρειάζεσαι και φρόντισε να το αποπληρώσεις. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα." "Είναι οι πιό σκοτεινές στιγμές μας, που πρέπει να εστιάσουμε, για να δούμε το Φως!" "Η κρίση γεννάει Κροίσους." Ευχαριστίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.