Η ελπίδα γεννιέται στην Αμφίπολη
16/08/2014 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελπίδα γεννιέται στην Αμφίπολη

Οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ενός νέου ξεκινήματος, μιας αναγεννητικής προσπάθειας που θα έδινε νέο άνεμο αισιοδοξίας στη χώρα.

Εν μέσω καύσωνα και με τον κόσμο στις παραλίες, το κορυφαίο θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα είναι ασφαλώς η Αμφίπολη. Είναι ο μακεδονικός αυτός τάφος που μπορεί να κρύβει ένα μυστικό 2.300 χρόνων και που οι ανακαλύψεις που μπορεί να προκύψουν θα βάλουν την Ελλάδα στον επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Έχουμε γράψει στο antinews σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες που έχουν γεννηθεί αλλά και για τον… τρόμο του ΣΥΡΙΖΑ μπας και συμβεί κάτι καλό για τη χώρα. Και ασφαλώς οποιαδήποτε μεμψιμοιρία είναι ανεπίτρεπτη αλλά απόλυτα δικαιολογημένη για ένα κόμμα που έχει ποντάρει στην αποτυχία της χώρας, στη μιζέρια του κόσμου και στην καμένη γη. Υπάρχει ο κ. Τσίπρας για να επιβεβαιώνει ότι η κακομοιριά της αριστεράς έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση η ανακάλυψη της Αμφίπολης, όποια κι αν είναι αυτή, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η κυβέρνηση, ή μέρος αυτής να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα μυστικά της μακεδονικής γης για να σκεπάσει τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Η ανακάλυψη του τάφου εν ολίγοις δεν μπορεί να καλύψει με τόνους χωμάτων ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμη σε οικονομική κατάρρευση, ότι οι φόροι που έρχονται με το που θα τελειώσουν οι διακοπές είναι απίστευτοι, ότι μπροστά μας έχουμε την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος κι ότι η Ελλάδα χρειάζεται χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες συζητάμε χρόνια τώρα.

Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά κανένα κόμμα δεν έχει δικαίωμα να κρύβει το δάσος πίσω από ένα δέντρο, όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό. Αντιθέτως, οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ενός νέου ξεκινήματος, μιας αναγεννητικής προσπάθειας που θα έδινε νέο άνεμο αισιοδοξίας στη χώρα. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι το ένδοξο παρελθόν της χώρας είναι ότι καλύτερο έχουμε, όμως, δεν πρέπει να μένουμε μόνο σ’ αυτό. Δεν μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να μένει στα επιτεύγματα των προγόνων και να μην παίρνει παραδείγματα για ακόμη πιο σπουδαία πράγματα. Κι όπως ξέρουμε αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων. Αναπαύονται στις δάφνες του παρελθόντος.

Ο Έλληνας περνά δύσκολα, δεν πάει διακοπές, μετρά και το τελευταίο ευρώ, σκέφτεται ότι πρέπει να πληρώσει φόρους 8 δις ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά το φθινόπωρο, αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του, αντιμετωπίζει τεράστια καθημερινά προβλήματα με την ασφάλειά του. Ούτε λοιπόν τα οικονομικά του προβλήματα θα λυθούν, ούτε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ούτε η ανάπτυξη που δεν έρχεται, ούτε θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτά χρειάζονται κόπο και κυρίως τρόπο και οι κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες.

Ίσως να έχουν τη μοναδική τους ευκαιρία τους μήνες που απομένουν μέχρι την προεδρική εκλογή η οποία είναι κομβική για την πολιτική σταθερότητα.

Στις θύελλες του φθινοπώρου για όλους τους Έλληνες, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ως φάρο τις σπουδαίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη. Μπορούμε να στηριχθούμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι φάρος πολιτισμού για όλο τον κόσμο. Μπορούμε να δείξουμε στους ξένους ότι είμαστε μια σπουδαία χώρα που αξίζουν να την επισκεφτούν.

Δεν έχει όμως κανείς το δικαίωμα να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό με επικοινωνιακά σόου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανασκαφή και τα ευρήματα με τη σοβαρότητα που αρμόζει στις περιστάσεις. Όπως έκανε πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός, όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι που κάνουν τις εργασίες στην Αμφίπολη. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ότι προκύψει. Αλλά με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να μην καλυφθούν από τα χώματα της ανασκαφής.

Να αποφύγει η κυβέρνηση τεράστιες γκάφες όπως αυτή με τον ΕΝΦΙΑ που πλήγωσε όσο τίποτε άλλο. Να αποφύγει ανοησίες όπως το απίστευτο φοροκυνηγητό που κάποιοι σχεδίαζαν. Και να αποφύγει νέες επιβαρύνσεις που δεν τις αντέχει έτσι κι αλλιώς ο κόσμος.

Είναι καιρός να δοθεί η αίσθηση της εξόδου από την κρίση, να γεννηθεί η ελπίδα που λείπει χρόνια τώρα από τη χώρα. Η Αμφίπολη μπορεί να είναι η αρχή της αισιοδοξίας, ότι κι αν βρεθεί εκεί, πολύ περισσότερο αν μας κάνουν τη μεγάλη έκπληξη με τον… Μεγάλο Στρατηλάτη.

Αλλά το τονίζουμε και πάλι. Να λείπει από τη χώρα μια επικοινωνιακή… αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου με σώμα γυναίκας και ουρά ψαριού. Οι γοργόνες είναι στα όνειρά μας, όπως και οι σωτηρίες εξ ουρανού. Η χώρα θα σωθεί αν δουλέψουν όλοι με σοβαρότητα και κυρίως με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Π. 16/08/2014 11:46:21

  .Σε δυό-τρείς εβδομάδες θα γίνει η επιστημονική ανακοίνωση των αρχαιολόγων και θα ξέρουμε. Ελπίζω τα 500 εκατομμύρια που δόθηκαν σο Μέγαρο να δοθούν τελικά για την ανάδειξη του εκπληκτικού ούτως ή άλλως αρχαιολογικού ευρήματος της Αμφίπολης. Πρόκειται προφανώς για τον μεγαλύτερο Μακεδονικό, άρα Ελληνικό τάφο που ανακαλύφτηκε στη γή μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα αν εκεί είναι θαμένος ο Αλέξανδρος ή κάποιος απο τους διαδόχους ή στρατηγούς του. Ομως το θέμα αυτό δεν θα φέρει ούτε θα αφαιρέσει καμμία ψήφο απο την συγκυβέρνηση, διότι η ανακάλυψη θα ήταν το ίδιο σημαντική και επι Πρωθυπουργίας Τσίπρα. Ας μείνει για ενα χρόνο κλειστό το Μέγαρο για να ανακαινισθεί κιόλας...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 16/08/2014 13:39:49

  Ο τάφος είναι σημαντικός και αν μέσα εχει τον αλέξανδρο ακόμη καλύτερα. Αν πιστέψει όμως η κυβέρνηση ότι απλά και μόνο επειδή βρέθηκε τάφος, έγινε μία καμπή στην ιστορία και με τρόπο μαγικό μας τελείωσε η απαισιοδοξία και τα προβλήματα, τότε κλάφτα χαράλαμπε. Να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση με την εκτός κάθε λογικής και μέτρου ανεργία, με την υπερφοφολόγιση, με το πετρέλαιο θέρμασνης και να μην εναποθέτει στον τάφο της αμφίπολης όλες τις ελπίδες της. Η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σκληρή και δεν αλλάζει εύκολα με ή χωρίς τάφο.

 3. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 16/08/2014 15:39:34

  Κάπου διάβασα και για τα ροδάκινα Αμφίπολης.....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Π.Κ. 16/08/2014 16:31:15

   Μαλλον οι ανακοινωσεις θα γινουν στη ΔΕΘ.....

 4. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 16/08/2014 18:34:19

  να πω οτι αλλο ταφος του Αλεξανδρου και αλλο οτι ανεκαλυψαν την σωρο του Στρατηλατη. Φυσικα και εχει σημασια μεγαλη ακομα και ο ταφος αυτος καθ αυτος . Αρα οσοι βγαινουν και μιλανε για τον ταφο δεν εξυπακουεται οτι εκει μεσα θα ειναι και η σωρος. Για πολλους λογους που δεν μπορουμε να αναλυσουμε εδω

 5. toxo avatar
  toxo 16/08/2014 18:44:07

  Επειδή πολλά γράφονται γιά μεγάλες ποσότητες χρυσού στον τάφο,ας μάθουν οι πρώιμα πανηγυρίζοντες, ότι 29 ΤΟΝΟΙ χρυσού έχουν μικρότερη αξία από ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ.

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 16/08/2014 19:17:14

  φάκτορα, καλά θα κάνουν να εφαρμόσουν σχέδιο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τη χώρα και κυρίως να σταματήσουν την φοροεξόντωση όσων δεν έφταιξαν για την καταστροφή της χώρας και την μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο. Καλή η αμφίπολη αλλά δεν αρκεί.

 7. Petronius avatar
  Petronius 16/08/2014 21:18:14

  Όπως πρόσφατα ειπώθηκε εδώ, "Οι αυταπάτες σταμάτησαν στη Βούλτεψη" (http://www.antinews.gr/Antitheseis/oi-autapates-stamatisan-stin-boultepsi/). Λέτε να ξαναξεκινήσουν από την Αμφίπολη;

 8. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 16/08/2014 22:15:15

  Άμα η ελπίδα γεννιέται μέσα σ' ένα τάφο, κλάφτα Χαράλαμπες....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ makis Stefanatos 17/08/2014 11:15:01

   Πάντως δεν πεθαίνει μέσα σ' ένα τάφο...

   • makis Stefanatos avatar
    makis Stefanatos @ Κυθήριος 17/08/2014 12:19:03

    Για να πεθάνει πρέπει πρώτα να ξανά-γεννηθεί αγαπητέ, ενώ εμείς σαν Έθνος πεισματικά δεν το επιτρέπουμε να συμβεί..Η πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας και η συνέχεια της μέσα στον χρόνο δεν επιτυγχάνεται μέσω φτηνών επικοινωνιακών τρύκ και με επισκέψεις πολιτικάντηδων σε αρχαιολογικούς χώρους...Αν η ιστορία μας είναι ταυτόσημη με την μελλοντική μας ύπαρξη θα έπρεπε η αρχαία ελληνική γλώσσα και γενικότερα η κλασσική παιδεία να είναι αναπόσπαστο μέρος της μορφωτικής μας διαδρομής, για να μην μιλήσω για μη ύπαρξη ενός παγκόσμιου κέντρου Κλασσικών Σπουδών (ακόμα και με παρότρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας)..αντ' αυτού Μέγαρα Μουσικής και Όπερας (οσονούπω)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.